Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Belg leent voor zijn huis vaker tegen vaste rentevoet

Banken hebben in het tweede kwartaal van dit jaar opnieuw meer woonkredieten verstrekt. De Belg kiest daarbij opnieuw meer voor een vaste rentevoet in plaats van een variabel tarief.
©jonas lampens

Een meerheid van wie een hypothecaire lening afsluit, kiest voor een vast tarief, maar de voorbije jaren opteerden toch steeds meer Belgen voor een variabele rente. Begin dit jaar trad echter een kentering op, en die zet zich door, blijkt uit cijfers van de bankenfederatie Febelfin.

In het tweede trimester van 2019 koos bijna 7 op de 10 Belgen (69,13%) voor een hypothecaire lening met een vaste rente, tegenover 66,15 procent het kwartaal voordien en 62,88 procent in het vierde kwartaal van 2018. Hou je ook rekening met de kredietformules waarbij de rente de eerst 10 jaar vast ligt, dan stijgt het aantal kredietnemers dat voor een vaste rentevoet opteert tot 8 op de 10 (79,39%).

Advertentie

Negatieve rente

Gezien de ultralage rente - de tarieven voor woonkredieten staan historisch laag - hoeft het niet te verwonderen dat meer Belgen voor een vast tarief kiezen. Wie nu een lening afsluit met een looptijd van 20 jaar en minstens 20 procent van de aankoop zelf financiert, krijgt gemiddeld een vast tarief van 1,68 procent, blijkt uit de rentebarometer van Immotheker. Begin dit jaar was dat nog ongeveer 1,85 procent. Maar: banken volgen de daling van de marktrente minder sterk. De Belgische tienjaarsrente zakte sinds begin dit jaar van 0,80 procent tot onder nul en noteert nog steeds negatief.

De tarieven voor woonkredieten staan historisch laag.

Alles samen kenden de banken het afgelopen trimester ongeveer 70.000 nieuwe hypothecaire leningen toe voor een totaalbedrag van ongeveer 9,3 miljard euro. Dat is een recordbedrag voor het tweede kwartaal.

Gemiddeld kredietbedrag

161.000
Lening
In het tweede kwartaal van dit jaar leende de Belg gemiddeld bijna 161.000 euro voor de aankoop van een woning.

De lage rente maakt dat we ook meer kunnen lenen dan vroeger. Het gemiddeld kredietbedrag voor de aankoop van een woning steeg in het twee trimester opnieuw tot bijna 161.000 euro. Op twee jaar tijd noteert Febelfin een toename van 7.702 euro.

Advertentie

Wie bouwt, leent gemiddeld 175.611 euro. Dat is 11.235 euro meer dan 2 jaar geleden. Idem voor verbouwers: wie koopt en renoveert, leende in het tweede kwartaal gemiddeld 189.625 euro of 8.892 euro meer dan in het tweede kwartaal van 2017.

Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud