Hoe De Wever consumenten extra bescherming wil geven
In de nota van formateur Bart De Wever (N-VA) zijn opvallend veel verwijzingen naar de bescherming van de consument te vinden.
Naast een hele reeks fiscale maatregelen bevat de nota van De Wever ook niet-fiscale ingrepen. Die zijn bedoeld om de concurrentie in verschillende sectoren te bevorderen, betere vergelijkingsmodellen voor consumenten ter beschikking te stellen en de consumentenrechten te versterken. Ze komen er vooral op vraag van Vooruit. ‘De initiatieven kunnen leiden tot lagere prijzen, betere keuzes en een hoger niveau van bescherming voor consumenten, wat uiteindelijk bijdraagt aan een betere levensstandaard voor alle burgers’, luidt het in de nota.
Bij de verzekeringen wordt bijvoorbeeld gekeken naar de klassieke brandverzekering, die de meeste Belgen hebben afgesloten voor hun woning. De bedoeling zou zijn een standaardcontract met minimale wettelijke contractvoorwaarden uit te werken, zodat brandverzekeringen beter vergelijkbaar worden. Bij de schuldsaldoverzekeringen, die Belgen afsluiten bij het aangaan van een hypothecaire lening, zullen de medische vragenlijsten worden aangepakt. Vandaag zijn er tal van uitzonderingen, of leiden medische aandoeningen tot fors hogere premies.
Bij de schuldsaldoverzekeringen, die de meeste Belgen afsluiten bij het aangaan van een hypothecaire lening, zullen de medische vragenlijsten worden aangepakt.
In koopovereenkomsten voor vastgoed zal voortaan automatisch een opschortende voorwaarde tot het verkrijgen van het noodzakelijke krediet moeten staan. Zonder die voorwaarde is de overeenkomst niet geldig. Verder zouden vastgoedmakelaars verplicht worden om hun tarieven op hun website te vermelden, met inbegrip van een rekenmodule voor de vergelijking van prijzen.
Energie
Ook de energiefacturen moeten transparanter en beter vergelijkbaar worden. Daarvoor moet de energiewaakhond CREG een kader creëren. Energieleveranciers zullen voortaan een standaardcontract zonder diensten moeten aanbieden. Verder zullen ze automatisch een neerwaartse aanpassing van de voorschotten moeten voorstellen bij een substantiële daling van de energieprijs.
De nota heeft het ook over de bescherming van de bankklant. Er moet een verbeterde overdraagbaarheid van rekeningnummers komen. En de regering krijgt de mogelijkheid een minimumrente op spaarboekjes op te leggen als Belgische spaarders structureel minder rente krijgen dan die in onze buurlanden.
Wettelijke garantie
De regering zal ook de impact bekijken van een eventuele verhoging van de wettelijke garantietermijn van twee naar drie jaar voor bepaalde producten, zoals elektro- en huishoudtoestellen. Die langere termijn moet producenten aanmoedigen om duurzame producten op de markt te brengen, wat de afvalberg inperkt en de consument beter beschermt.
Ook moet het voor consumenten eenvoudiger worden te procederen als ze onterecht benadeeld werden. Er zou een verkorte gerechtelijke procedure voor consumentengeschillen komen. Die moet langdurige onzekerheid en een opeenstapeling van kosten voorkomen.
Volgens het plan zou de regering de mogelijkheid krijgen om een minimumrente op spaarboekjes op te leggen als spaarders structureel minder rente krijgen dan die in onze buurlanden.
Ten slotte is in de nota ook sprake van een modernisering van wettelijk geregelde tarieven van gerechtsdeurwaarders, en zouden de erelonen van notarissen onder de loep worden genomen.
Opvallend is dat de burger aan privacy zal inboeten, aangezien het bankgeheim volgens het plan helemaal op de schop zou gaan. De fiscus zal zicht krijgen op alle roerende inkomsten die elke Belg int, en die ook opnemen in de belastingaangifte. Op die manier zal bij de toekenning van sociale voordelen rekening kunnen worden gehouden met het totale inkomen dat iemand geniet.
Ook houders van een cryptorekening zullen die moeten melden bij het Centraal Meldpunt (CAP) van de Nationale Bank, een register dat vandaag al de bankrekeningen en saldi van alle Belgen bevat.
De Tijd wil de dialoog met zijn onlinelezers verbeteren en gebruikt daarvoor een nieuwe reactietool. Meer toelichting kunt u in dit artikel vinden.
Meest gelezen
- 1 Hoe groot zijn de verschillen tussen onderwijzers en werknemers?
- 2 'Markt onderschat groei bij D'Ieteren, Sofina en Brederode'
- 3 IT van de Vlaamse gemeenten komt in Canadese handen
- 4 Europa geeft België uitstel voor begroting, met strenge voorwaarden
- 5 Spanje wil belasting van 100 procent voor huizenkopers van buiten EU