Als u met uw bedrijfswagen een verkeersovertreding begaat, dan bent u strafrechtelijk aansprakelijk. De boete is dan ook voor uw rekening. Het maakt niet uit of de overtreding tijdens de werkuren of in uw privétijd gebeurde.
Wel kan uw werkgever mee burgerrechtelijk aansprakelijk gesteld worden voor het betalen van de boete voor een overtreding tijdens de werkuren. 'Dat is zo in de verkeerswetgeving voorzien om het innen van boetes te vergemakkelijken', weet Geert Vermeir, jurist bij HR-dienstenleverancier SD Worx.
Het is mogelijk dat een werkgever zelf de verkeersboetes betaalt, maar door de band worden die door de werknemer betaald, weet Vermeir. Mocht uw werkgever toch uw verkeersboete betalen, dan moeten daar in principe belastingen (door de werkgever) en bijzondere sociale zekerheidsbijdragen op betaald worden. 'Slechts in uitzonderlijke omstandigheden is dat niet het geval', aldus Vermeir.
Weet dat een werkgever strikt juridisch gezien de verkeersboete ook niet van uw loon mag afhouden. Hij kan het bedrag van de boete wel terugvorderen.
Vroeger belandde een verkeersboete via de leasemaatschappij en de werkgever bij de werknemer. U bent immers geen eigenaar van de wagen. Maar de jongste jaren krijgen bestuurders van een bedrijfswagen hun PV steeds vaker rechtstreeks thuis toegestuurd, via een databank waarin de leasemaatschappijen de identificatiegegevens ingeven van de persoon die met zijn auto rijdt.