Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Welke soort verwarming kiest u?

Het kiezen van een verwarmingssysteem wordt bepaald door heel wat factoren. De prijs speelt een grote rol, maar ook milieuoverwegingen worden belangrijker.
©Filip Ysenbaert

Hoeveel het gebruik van een verwarmingsinstallatie u zal kosten, hangt voor een belangrijk deel af van de prijs van de brandstof. En niemand heeft een glazen bol met betrekking tot de brandstofprijzen de volgende jaren. Energieprijzen hangen immers af van vraag en aanbod, geopolitieke ontwikkelingen, het fiscale beleid van de overheid enzovoort.

De eerste investering die u in uw woning moet doen op het vlak van verwarming? Laat goede isolatie plaatsen.

Advertentie

Bovendien zijn er de kosten die u moet maken om over de energie te beschikken. Een aansluiting voor gas kost geld. Hetzelfde geldt voor een opslagtank voor stookolie. Uiteraard hebben ook de installatie en het onderhoud ervan hun prijskaartje. We overlopen de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden.

Geen energie is de goedkoopste energie

De eerste investering die u in uw woning moet doen op het vlak van verwarming? Laat goede isolatie plaatsen. Een goed geïsoleerd huis drukt de energiefactuur fors. Bovendien bestaan er heel wat premies die isoleren extra aantrekkelijk maken.

Stookolie of gas

Zowel stookolie als gas zal nog enkele jaren kunnen worden gebruikt. Toch is verwarmen met fossiele brandstoffen bijna einde verhaal. De Vlaamse regering heeft beslist dat er vanaf 2021 geen stookolieketels meer mogen worden geïnstalleerd bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties. Oude ketels mogen alleen nog worden vervangen als er geen gasaansluiting mogelijk is.

Op termijn is het de bedoeling dat ook gasverwarming volledig verdwijnt.

Ook gasketels zijn geen eeuwig leven meer beschoren. Vanaf dit jaar worden er geen gasaansluitingen meer voorzien voor nieuwe grote verkavelingen, appartementsgebouwen en groepswoningbouwprojecten. Op termijn is het de bedoeling dat ook gasverwarming volledig verdwijnt.

Advertentie

Als u van stookolie op aardgas moet overschakelen, weet dan dat het onderhoud van een aardgasketel doorgaans voordeliger is. Bovendien heeft een aardgasketel niet zo vaak een onderhoudsbeurt nodig als een stookolieketel. En vanzelfsprekend hebt u bij een aardgasketel geen opslagtank nodig.

Warmtepomp

Door de uitfasering van stookolie en gas zullen er steeds vaker woningen worden gebouwd met warmtepompen. Warmtepompen halen de energie voor de verwarming van uw huis en uw sanitair water uit de lucht, de grond of het water.

Er bestaan 4 belangrijke types:

  • lucht/water: de warmtepomp lucht/water haalt de thermische warmte uit de buitenlucht met behulp van een compact toestel dat buiten geplaatst wordt. Deze warmte wordt nadien overgebracht op het water van het centrale verwarmingssysteem in de woning.
  • grond/water: de warmtepomp grond/water maakt gebruik van geothermie (of grondwarmte) om het water van het centrale verwarmingscircuit op te warmen (of af te koelen). Dat betekent dat de warmte onttrokken wordt aan de grond en vervolgens wordt overgebracht op het water van het verwarmingscircuit.
  • lucht/lucht: dit type installatie onttrekt de latente warmte uit de buitenlucht en pompt ze bij een hogere temperatuur naar binnen om de binnenruimte te verwarmen.
  • water/water: de warmtepompen water/water onttrekken de warmte aan het grondwater en geven die weer af via de condensator van het systeem.

Om die installatie te laten werken is er elektriciteit nodig. Met een geothermische warmtepomp, een installatie die haar warmte uit de grond haalt, produceert u per kWh elektriciteit 5,5 kWh aan verwarming. Koeling kost bij dit systeem bijna niets.  Er is dan ook veel minder energie nodig om uw woning op temperatuur te houden dan bij andere verwarmingssystemen.

3.500
kWh per jaar
Een doorsnee gezin van vier dat in een huis van 250 m² woont, heeft met een geothermische warmtepomp een verbruik van 3.500 kWh per jaar voor zijn verwarming.

Een doorsnee gezin van vier dat in een huis van 250 m² woont, heeft met een geothermische warmtepomp een verbruik van 3.500 kWh per jaar voor zijn verwarming. Dat is ongeveer evenveel als het verbruik per jaar voor alle andere elektrische apparaten in huis.  Met een gasketel of stookolieketel zouden ze meer dan 15.000 kWh verbruiken.

Hebt u een luchtwarmtepomp, dan ligt het rendement lager. Met zo’n pomp  produceert u per kWh elektriciteit minder dan 4 kWh aan verwarming. Koeling is bij deze systemen mogelijk, al zal de compressor ook energie verbruiken. In dat geval beloopt het verbruik 5.500 kWh per jaar.

De installatie van een warmtepomp is wel een stuk duurder dan van een stookolie- of gasketel. De kostprijs kan 50 tot 100 procent hoger liggen. Bij een geothermische warmtepomp lopen de kosten nóg hoger op.

Elektrische verwarming

Elektrische verwarming heeft de naam relatief duur te zijn in verbruik. Dat is ook zo, gezien de hoge kostprijs van elektriciteit. Maar het voordeel van elektrische verwarming is dat de installatie ervan makkelijk en beperkt is en daardoor ook voordelig uitvalt. Bovendien hebt u geen onderhoud aan de installatie. Komt daarbij dat ze volledig geruisloos is en geen enkel risico op koolmonoxidevergiftiging oplevert.

Pellet- of biomassaketel

Een centrale verwarming met een pelletketel verschilt qua werking weinig van een installatie met gas of stookolie. De pellets worden in de verbrandingskamer verbrand en de warmte die dat oplevert, wordt in het water- of luchtcircuit gebracht.

Het is dus eenvoudig om een bestaande ketel te vervangen door een nieuwe pelletketel. De leidingen hoeven niet te worden aangepast.  Maar u zult wel over voldoende ruimte (ongeveer 10 m³) moeten beschikken om de pellets op te slaan.

Pellets kosten minder dan de andere brandstoffen bij gelijke calorische waarde. In principe moet het onderhoud van de pelletkachel door een vakman gebeuren, maar met enige handigheid kunt u dat ook zelf doen.

Advertentie
Gesponsorde inhoud