Investeer in een regenwaterput
Bijna de meest vanzelfsprekende manier om het gebruik van leidingwater in te perken, is het opvangen van regenwater. Met dat regenwater kunt u in zowat 60 procent van het waterverbruik in uw woning voorzien. Regenwater is in eerste instantie geschikt voor het doorspoelen van het toilet. In een gemiddeld gezin is dat goed voor een derde van het waterverbruik. Bovendien kan het regenwater ook worden gebruikt voor de wasmachine, de schoonmaak en het sproeien van de tuin. Regenwater kan echter niet worden gebruikt als drinkwater en om te koken. Ook het bad, de douche en de vaatwasmachine hebben leidingwater nodig.
Zowat een derde van ons waterverbruik komt op rekening van een bad of een douche nemen.
De prijs van een regenwaterput is afhankelijk van de omvang van het reservoir en van de werken die moeten worden uitgevoerd. Een doorsnee regenwaterput in beton zal u ongeveer 2.000 euro kosten. Als u ook een omschakelsysteem naar leidingwater wil voor het geval de regenput leeg is, dan verdubbelt die prijs al gauw. In principe moet het mogelijk zijn om de regenwaterput op 7 tot 10 jaar terug te verdienen.
In Vlaanderen zijn er heel wat gemeentes die een subsidie geven bij het installeren van een regenwaterput. Als u wil weten of dat ook in uw gemeente het geval is, dan kunt u dat opzoeken op premiezoeker.be.
Verander uw attitude in de badkamer
Zowat een derde van ons waterverbruik komt op rekening van een bad of een douche nemen. Ondertussen zijn de meeste mensen er zich wel van bewust dat je minder water verbruikt onder de douche dan wanneer je een bad laat vollopen. Tenminste als de douchebeurt niet te lang duurt, want wie tien minuten onder de douche blijft staan, verbruikt 150 liter water. Dat is evenveel als het volume van een doorsnee bad. Maar hier kan een mouw aan worden gepast: installeer een zuinige douchekop. Die laat het waterdebiet van 15 tot 6 liter per minuut zakken.
Onder het motto dat 'alle kleintjes helpen' is het ook wenselijk om de kraan dicht te draaien bij het wassen van de handen en het poetsen van de tanden. Wie de kraan laat openstaan, laat tot zowat 13 liter water per minuut wegstromen.
Kijk uit voor waterlekken
Zelfs als u uw kraan niet opendraait, kunt u nog water aan het verbruiken zijn. Een druppende kraan kan op een uur tijd 4 liter water laten verloren gaan, wat toch 35 m³ per jaar betekent. Een lekkend toilet kan zelfs een verlies van 25 liter water per uur opleveren, goed voor 220 m³ per jaar.
Als u nergens water aan het afnemen bent en uw waterteller loopt toch vooruit, dan hebt u ergens een lek. U kan eerst op zoek gaan of u het lek zelf kunt ontdekken. Maar lekken kunnen ook verborgen zitten en daarvoor moet u wel een beroep doen op professionele hulp.