Wat is verzekerd?
De hospitalisatieverzekering betaalt de kosten van een verblijf in een ziekenhuis en een aantal andere kosten die niet worden vergoed door het ziekenfonds. De meeste polissen betalen een vergoeding op basis van de ziekenhuisfactuur, maar er bestaan ook formules waarbij een vast bedrag per opnamedag wordt uitgekeerd.
Hoe uitgebreid een dekking is, verschilt van polis tot polis. Sommige vergoeden alleen de basisbehoeften, andere zijn ontzettend uitgebreid. Sommige vergoeden de kostprijs van een eenpersoonskamer, andere beperken zich tot twee- of meerpersoonskamers. Ook de vergoeding bij zware ziektes zoals kanker of de ziekte van Crohn kan verschillen. Check altijd de voorwaarden en let op zaken zoals de vergoedingslimieten en de vrije keuze van het ziekenhuis.
De meeste polissen vergoeden ook ambulante kosten die gelinkt zijn aan de ziekenhuisopname. Denk aan raadplegingen, kinesitherapie, geneesmiddelen... in een periode vóór de ziekenhuisopname (meestal een maand) en erna (meestal drie maanden).
Tot welke leeftijd blijven kinderen verzekerd?
‘Uiterlijk op hun 25ste moeten inwonende kinderen zelf bij een ziekenfonds aansluiten. Tenzij het kind op die leeftijd nog fiscaal ten laste is van de ouders, is dan het moment aangebroken om naar een eigen hospitalisatieverzekering uit te kijken. Als ze eerder aan het werk gaan, kunnen ze op dat moment al een eigen polis afsluiten’, zegt Wiels. ‘Als de verzekering liep via de werkgever van een van de ouders, kan je die vragen om de verzekering in eigen naam voort te zetten.’
Hoe hoog is de vrijstelling?
Bij de meeste polissen is er een franchise of vrijstelling. Hoe hoger de vrijstelling, hoe goedkoper uw verzekering.
Hoeveel kost het?
Welke verzekeringen heeft u echt nodig en welke dumpt u beter?
De juiste verzekering voor elke fase in uw leven.
De Verzekeringsgids is op 20/10 verschenen. Bent u abonnee van De Tijd? Klik hier om de gids (PDF versie) te lezen.
Bij privéverzekeraars hangt de premie af van de instapleeftijd. Hoe jonger u een hospitalisatieverzekering afsluit, hoe lager de premie. Een hospitalisatieverzekering bij een verzekeraar geldt levenslang, op voorwaarde tenminste dat u de premies betaalt. Alleen de verzekeringsnemer kan de verzekering opzeggen.
Ook het gewenste comfort en de uitgebreidheid van de verzekering heeft een invloed op de premie. Wie absoluut een eenpersoonskamer wil, zal een hogere premie betalen dan wie in een twee- of meerpersoonskamer opgenomen wil worden.
‘Een gemiddeld gezin van twee ouders met twee kinderen betaalt voor de meest uitgebreide polis bij AG Insurance 103 euro per maand’, zegt Feyaerts.