Zaterdagnacht, 2 uur. Uw zoon belt in volle paniek uit Leuven. Hij was - naar eigen zeggen - zo geconcentreerd aan het studeren dat hij de badkraan heeft laten lopen. Het bad is overgelopen, er is overal water, en het water heeft niet alleen het parket van zijn eigen studio beschadigd, maar is ook door het plafond bij de onderbuur binnengesijpeld. U riskeert voor de herstellingen een gepeperde rekening te krijgen. En uiteraard is uw zoon aansprakelijk. Dat is zo voor schade die het gevolg is van zijn nalatigheid en in het algemeen voor alle schade aan zijn kot, met uitzondering van schade veroorzaakt door overmacht, zoals blikseminslag, een overstroming, gebrekkig onderhoud van het gebouw enzovoort. Maar dat moet u dan wel kunnen aantonen.
1. Huurdersaansprakelijkheid
Als u uw verzekeringscontracten goed heeft nagekeken en, indien nodig, heeft laten aanpassen, zit de huurdersaansprakelijkheid van uw zoon in de woningverzekering van uw hoofdverblijfplaats. Op voorwaarde dat uw zoon nog altijd bij u gedomicilieerd is.
De meeste verzekeraars bieden die uitbreiding voor (een of meerdere) studentenkamers aan, maar ook vaak voor studentenverblijven in het buitenland in het kader van Erasmus. Al zijn er wel uitzonderingen, afhankelijk van het land of de duurtijd. Ethias, AG Insurance, Belfius en ING bieden bijvoorbeeld zo’n dekking aan.
2. Schade aan de inboedel
De meeste verzekeraars vergoeden ook de schade aan de inboedel, veroorzaakt door brand of waterschade. Ga wel altijd na of de verzekerde inboedel overeenstemt met de werkelijke inboedel van de woning.
3. Diefstal
Studentenkamers zijn geliefkoosde doelwitten van dieven. Zij kunnen in een mum van tijd het gebouw doorzoeken en aan de haal gaan met waardevolle voorwerpen: laptops, tablets, smartphones, spelconsoles enzovoort.
Welke verzekeringen heeft u echt nodig en welke dumpt u beter?
De juiste verzekering voor elke fase in uw leven.
De Verzekeringsgids is op 20/10 verschenen. Bent u abonnee van De Tijd? Klik hier om de gids (PDF versie) te lezen.
Heeft uw woningverzekering een diefstaldekking, dan kunt u die laten uitbreiden tot het kot van uw kind. Het gaat meestal wel om een optionele uitbreiding.
4. Burgerlijke aansprakelijkheid
Een familiale verzekering is weliswaar niet verplicht, maar u heeft er wellicht toch een afgesloten. Al was het maar om de schade te verzekeren die uzelf, uw kinderen of uw hond toebrengen aan anderen. Als zoiets gebeurt, bent u inderdaad burgerlijk - en dus financieel - aansprakelijk voor de schade die u veroorzaakt, bijvoorbeeld wanneer uw zoon een bal door het raam van de buren trapt. U kunt dus maar beter een goede BA afsluiten. Zo vermijdt u problemen. In principe dekt uw familiale verzekering ook uw zoon die op kot woont. Maar ook hier alleen op voorwaarde dat hij bij u gedomicilieerd blijft.
Zolang uw kind officieel onder uw dak woont, blijft het in principe gedekt door uw woningverzekering en uw familiale verzekering. Maar beslist uw kind zich op zijn kot of studio te laten domiciliëren, dan moet het op eigen benen staan en zelf een verzekering afsluiten die zijn huurdersaansprakelijkheid dekt. ‘Voor een studentenkamer moet u meestal rekenen op een jaarpremie van 100 euro’, zegt Gerrit Feyaerts, woordvoerder van AG Insurance. ‘Zowel woning als inboedel is dan verzekerd.’
Let wel, wanneer de woningverzekering van de eigenaar een clausule ‘afstand van verhaal’ bevat, moet uw zoon in principe niet zelf een woningverzekering afsluiten. Waarom? Zo’n clausule bepaalt dat bij schade de woningverzekering van de eigenaar een vergoeding betaalt en dat de verzekeraar zich vervolgens niet tot de huurder kan wenden. Aan zo’n clausule hangt wel een prijskaartje vast dat de verhuurder volledig aan zijn huurder kan doorrekenen. Verzekeraars raden de huurder echter aan om desondanks toch altijd zelf een woningverzekering af te sluiten. Om de eigen bezittingen te verzekeren. Maar ook voor de zekerheid, want de huurder kent normaal niet alle details van de polis die de eigenaar heeft onderschreven. Dat systeem van ‘gedeelde verzekeringen’ lijkt financieel gezien dus niet altijd een geschikte keuze.