Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Welke reisverzekeringen zijn nuttig voor u?

U bent net terug van een 4x4-tocht door de Australische bush en hebt al een volgende trip naar Patagonië gepland. Soms zijn er ook kleine tussendoortjes: met de auto naar Bordeaux, een weekendje Berlijn en een shortski in Avoriaz. Hebt u ook de juiste verzekering?
©Photo News

Als u geregeld op reis gaat, doet u er goed aan om een reisverzekering af te sluiten. U kunt zelf kiezen wat u precies wilt verzekeren: van bijstand aan personen over pechverhelping en bagageverzekering tot een annulatieverzekering. Wat u kiest, hangt vooral af van de vraag of u doorgaans met het vliegtuig of de auto reist. Bent u qua reizen een omnivoor, dan zult u mogelijk voor een dekking van alle reisrisico’s kiezen.

Bijstand personen

Deze verzekering is alleen interessant als u vaak buiten Europa reist, want voor bijstand aan personen in Europa bent u al verzekerd via uw ziekenfonds. In het lidgeld dat u uw ziekenfonds betaalt, is ook een verzekering voor medische bijstand in het buitenland inbegrepen. Die geldt in Europa, maar ook in Turkije en Tunesië.

Advertentie

Als u in een Europees land medische verzorging nodig heeft, dan belt u de noodcentrale van Mutas. Dat is een gezamenlijk initiatief van de diverse ziekenfondsen en heette tot voor enkele jaren Eurocross. De dienstverlening bestaat uit advies en begeleiding van een patiënt en zijn gezin ter plaatse en van de familie in België, contact en overleg met het ziekenhuis of de behandelende arts ter plaatse, en medische feedback bij de behandeling.

Bovendien verstuurt de organisatie de nodige documenten en geeft ze indien nodig een betalingswaarborg of een financieel voorschot. Als het medisch noodzakelijk is, zal Mutas ook een repatriëring organiseren voor het slachtoffer en één reisgenoot. Bij een overlijden wordt het stoffelijk overschot naar België overgebracht.

Maar als u dus buiten Europa reist, kunt u geen beroep doen op de hulpcentrale van Mutas. In dat geval kan het zinvol zijn om een extra verzekering voor bijstand aan personen af te sluiten. Die verzekering regelt de terugbetaling van de medische kosten. De terugbetaalde bedragen kunnen verschillen volgens verzekeraar en gekozen formule.

Advertentie

Doorgaans bent u ook verzekerd voor de repatriëring van het slachtoffer van een ziekte of ongeval én van de medereizigers. Bij een ziekenhuisopname of overlijden van een verwante in België bent u verzekerd voor de kosten die een vervroegde terugkeer veroorzaakt.

Wat verzekert mijn kredietkaart?

Aan kredietkaarten kunnen ook reisverzekeringen verbonden zijn. Als u een kredietkaart wilt kiezen op basis van het verzekeringsaanbod, zult u goed moeten vergelijken.

  • Met de Visa Classic van ING bent u verzekerd voor reisongevallen, tenminste als het om een reis naar het buitenland gaat en die reis volledig met de kredietkaart werd betaald. Met de Mastercard Gold komt daar nog een annulatieverzekering bovenop.
  • De Visa Classic van BNP Paribas Fortis omvat geen enkele reisverzekering. Als u bij die bank naar de Mastercard Gold grijpt, hebt u wel recht op een annulatieverzekering, maar mist u nog altijd de reisbijstandsverzekering.
  • Bij KBC moet u minstens een Mastercard Gold hebben om een annulatieverzekering in het pakket te hebben. Maar bij KBC moet uw reis niet per se met de kredietkaart betaald zijn. Eender welk KBC-betaalmiddel volstaat. De Mastercard Platinum voegt er nog de dekking van de franchise bij schade aan een huurwagen aan toe.
  • De Argenta Mastercard Gold omvat zowel een annulatieverzekering als een reisbijstandsverzekering.
  • Dezelfde Mastercard Gold van Belfius komt wel met een annulatieverzekering, maar geeft geen reisbijstandsverzekering.

U kunt een reisverzekering voor bijstand aan personen ook zien als een uitbreiding van het aanbod van uw ziekenfonds via Mutas. De repatriëringsformule van Mutas voorziet slechts in de repatriëring van één persoon naast het slachtoffer. Als u met uw gezin op reis gaat, zullen er bij een repatriëring dus altijd personen moeten achterblijven. Met een verzekering bij een commerciële aanbieder geraakt het hele gezin thuis.

Ruimere verzekeringsformules omvatten ook eventuele opsporings- en reddingskosten. Nog andere formules dekken ook een verlenging van het verblijf. Zinvol als u ergens langer moet verblijven voor een medische behandeling of als u in het buitenland moet wachten tot uw auto hersteld is.

Bijstand voertuigen

Deze verzekering is interessant als u een auto-ongeval hebt, maar ook bij autopech. Afhankelijk van de verzekeringsformule krijgt u ook een vervangwagen ter beschikking. Verlies wel niet uit het oog dat het hier om een bijstandsverzekering gaat en niet om een schadeverzekering. Schade en herstellingen aan uw auto zult u dus zelf moeten betalen.

Bagageverzekering

Een bagageverzekering betaalt een compensatie na een diefstal, vernieling, verlies of te late levering van uw reiskoffers door de luchtvaartmaatschappij. De vergoeding die u krijgt, hangt af van de gekozen reisverzekeraar. Op de vergoeding valt geen eenduidig bedrag te plakken.

Verzekeringsgids 2018

Welke verzekeringen heeft u echt nodig en welke dumpt u beter?

De juiste verzekering voor elke fase in uw leven.  

De Verzekeringsgids is op 20/10 verschenen. Bent u abonnee van De Tijd? Klik hier om de gids (PDF versie) te lezen.

Bovendien omvat niet elke reisverzekeraar een dekking voor waardevolle voorwerpen zoals een gsm, laptop of digitale camera. Worden die wel gedekt, dan kunnen de verzekerde bedragen begrensd zijn.

Annulatieverzekering

Met een annulatieverzekering kunt u minstens een deel van uw geld recupereren als u een reis hebt geboekt en onverwachts niet kunt vertrekken. Er zijn verschillende gevallen waarin u van de verzekering kan gebruikmaken: een ziekte, het overlijden van een naaste, tweede zit, een ontslag, een nieuw arbeidscontract of aanzienlijke materiële schade aan uw woonplaats.

Reiscompensatie

Het is iets waar u liever niet aan denkt, maar het kan gebeuren dat u uw vakantie onverwachts moet onderbreken. Met een reiscompensatie kunt u tot bepaalde bedragen uw hotelboekingen en geplande activiteiten terugbetaald krijgen.

Voor een reisbijstandsverzekering voor een gezin van vier betaalt u in de basisformule tussen 100 en 120 euro, afhankelijk van de maatschappij waarvoor u kiest. Wilt u autopech mee in de verzekering opnemen, dan betaalt u daar enkele tientallen euro’s extra voor.

Welke verzekeringen als u een fervent skiër bent?

Ook al bent u een goede skiër, een ongeval op de piste is nooit helemaal uit te sluiten.

  • Een groot deel van de risico’s is al gedekt door de verplichte ziekteverzekering.
  • Voor internationale bijstand en repatriëring binnen Europa kunt u rekenen op Mutas, de alarmcentrale van de ziekenfondsen. Maar in specifieke gevallen zal die dekking tekortschieten. Het ziekenfonds voorziet bijvoorbeeld niet in een repatriëring van uw voertuig of van uw reisgenoten. Om helemaal gerust te zijn zult u dus een extra verzekering moeten afsluiten.
  • Hebt u al een reisongevallenverzekering, dan zijn vaak ook de skirisico’s in het pakket opgenomen.
  • Maar u kunt ook een verzekering aangaan die alleen op skirisico’s is gericht. Het komt er dan wel op aan alle formules goed te vergelijken, want de waarborgen kunnen sterk verschillen van verzekeraar tot verzekeraar. Een skiverzekering kan onder meer de volgende zaken dekken:

→ Financiële bijdrage in de huurprijs als uw ski-uitrusting beschadigd werd.

→ Financiële bijdrage bij diefstal van uw ski-uitrusting. Bij aangifte wordt een pv van de lokale autoriteiten gevraagd.

→ Kosten voor de reddingsoperatie bij een ongeval op de piste. Niet onbelangrijk, want een helikopter inzetten kost algauw 4.500 euro per uur of meer.

→ Kosten van de reddings- en zoekacties bij een ongeval buiten de piste. Soms geldt als voorwaarde dat u begeleid werd door een professionele skimonitor.

→ Medisch transport op de skipiste.

→ Medische verzorging en ziekenhuiskosten in het buitenland.

→ Medische repatriëring.

→ Terugbetaling skipas.

→ Nazorg bij terugkeer in België.

→ Annulatie bij gebrek aan sneeuw. Sommige verzekeraars bieden die garantie aan, maar alleen als het contract minstens 30 dagen voor vertrek wordt afgesloten.

Een gezin van vier dat enkele keren per jaar op reis gaat, sluit beter geen skiverzekering af voor een beperkte periode, maar een reisbijstandsverzekering - inclusief skiverzekering - voor een jaar. Bij Touring bijvoorbeeld kost een skiverzekering voor vier gedurende een periode van 10 dagen 59 euro, terwijl een reisbijstandsverzekering voor een heel jaar 113 euro kost.

Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud