Verzekering van de ouders
De woningverzekering en de familiale verzekering van de ouders blijven in principe dekking verlenen voor de jongere die woont op basis van medehuur. Op voorwaarde tenminste dat hij zijn domicilie niet officieel vestigt in het pand waarvan hij medehuurder is. Als hij de enige hoofdhuurder is, blijft de woningverzekering van zijn ouders van toepassing, net als bij een studentenverblijf. En dat niet alleen voor hem, maar voor het volledige appartement.
‘Als de huurovereenkomst door slechts één persoon ondertekend werd (de hoofdhuurder), is die aansprakelijk tegenover de verhuurder’, zegt Gerrit Feyaerts, woordvoerder van AG Insurance. ‘Dus ook voor de schade veroorzaakt door ‘onderhuurders’ die de huurovereenkomst niet ondertekenden. De uitbreiding in het contract van de ouders heeft dan betrekking op het volledige appartement, met inbegrip van de eventuele andere kamers. Dat belet echter niet dat er tegenover de onderhuurders verhaal kan worden uitgeoefend. Daarom is het goed dat ook de andere bewoners hun huurdersaansprakelijkheid verzekeren.’
Gezamenlijke woningverzekering
Het is gebruikelijker dat de medehuurders voor hun appartement een gezamenlijke woningverzekering afsluiten op naam van één verzekeringsnemer, en de kosten daarvan verdelen over alle medehuurders. De betalingsmodaliteiten en de verdeling van de premie maken dan deel uit van het medehuurpact. Ook de dekkingen voor de ‘inboedel’ en ‘diefstal’ kunnen door alle medehuurders gemeenschappelijk worden afgesloten.
Welke verzekeringen heeft u echt nodig en welke dumpt u beter?
De juiste verzekering voor elke fase in uw leven.
De Verzekeringsgids is op 20/10 verschenen. Bent u abonnee van De Tijd? Klik hier om de gids (PDF versie) te lezen.
Bij het vertrek van een medehuurder of de komst van een nieuwe medehuurder moet de verzekeringsnemer (dat is de enige gesprekspartner van de verzekeraar) de maatschappij op de hoogte brengen van de wijziging van de verzekerde. Als de verzekeringsnemer zelf vertrekt, moet een nieuw contract worden ondertekend.
Clausule afstand van verhaal
Om al die administratieve rompslomp te vermijden kan de eigenaar aan de medehuurders voorstellen om in zijn eigen brandverzekering een clausule ‘afstand van verhaal’ op te nemen, waarvan de medehuurders dan de meerkosten dragen. Op die manier moeten de medehuurders zelf geen brandverzekering meer afsluiten. Ze moeten wel zelf hun inboedel verzekeren en eventueel een bijkomende dekking tegen diefstal afsluiten.
In Vlaanderen wordt op 1 januari 2019 het nieuwe huurdecreet van kracht, met daarin ook een nieuw hoofdstuk over medehuur. Belangrijke nieuwigheid is dat wanneer een van de medehuurders wil vertrekken, hij de huur individueel kan opzeggen en het recht heeft om een nieuwe huurder voor te stellen. Een verhuurder kan zich tegen zo’n nieuwe huurder alleen verzetten als die niet solvabel is. Met het risico dat een carrousel van huurders ontstaat.