Komt u niet toe met uw wettelijk pensioen? Of wilt u graag nog wat bijklussen na uw pensionering om bezig te blijven? Dat kan, al zijn er wel spelregels.
Bijna twee jaar geleden trok journalist Patrick Luysterman de deur van de redactielokalen van De Tijd voor de laatste keer dicht. Maar het schrijven is hij intussen niet verleerd.
Na een zware depressie werd Iwein Perdaens op zijn 52ste met pensioen gestuurd. Zijn pensioenbedrag dwingt hem om keuzes te maken, maar het geluk heeft hij wél teruggevonden.
Met de transparantiewet die in februari in het Belgisch Staatsblad verscheen, krijgen werknemers eindelijk een beter beeld van het aanvullend pensioen dat ze via hun werkgever opbouwen. De jaarlijkse pensioenfiche ondergaat een metamorfose en er komt een uniform aansluitingsdocument.
Wie niet tot 65 of 67 jaar aan de slag wil blijven en al vroeger 'de wapens' wil neerleggen, zal een goedgevulde spaarpot nodig hebben om de jaren tot de pensioenleeftijd financieel te kunnen overbruggen.
Wie niet tot 65 of 67 jaar aan de slag wil blijven en al vroeger het werk wil neerleggen, kan ervoor kiezen om met vervroegd pensioen te gaan. Al zijn er wel voorwaarden en gevolgen verbonden aan die keuze.
De kloof tussen het gemiddelde ambtenarenpensioen en het gemiddelde werknemers- of zelfstandigenpensioen is aanzienlijk. De aanvullende pensioenrechten die veel zelfstandigen en werknemers opbouwen, kunnen dat verschil in de verste verte niet wegwerken.
Het aantal gewerkte jaren én uw verdiensten: die twee elementen zijn bepalend voor uw latere pensioen. Al wordt er niet alleen opgeteld bij het berekenen van uw pensioenbedrag, maar ook afgetrokken, vermenigvuldigd en gedeeld.
Het pensioen van een zelfstandige is gebaseerd op het inkomen waarop sociale bijdragen zijn betaald. Een inkomen dat zowel naar boven als onder is begrensd.
Om hun pensioen te kunnen inschatten, moeten ambtenaren het liefst een beetje kunnen delen en vermenigvuldigen. Leerkrachten hebben een loopbaanbreuk van 1/55, postbodes 1/50 en docenten aan de universiteit zelfs 1/30.
‘Zelfs met een bijdrage van 3 procent in het aanvullend pensioen ondergaan werknemers een loonschok van meer dan 30 procent als ze met pensioen gaan.’ Dat concludeert AG Insurance op basis van een studie.