Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Renoveren? Vergeet de Vlaamse premies niet

Wie in Vlaanderen een huis of appartement renoveert, kan een financieel duwtje in de rug krijgen. Vooral voor energiebesparende investeringen zijn er premies.
©Klaas Verplancke

Van een oud huis of appartement een nieuwe thuis maken? Verbouwingen en renovaties komen ongetwijfeld het comfort en de energiezuinigheid ten goede. Maar daar hangt ook een stevig prijskaartje aan vast. De factuur kan enigszins getemperd worden met de premies van de Vlaamse overheid. Een overzicht van waar u dit en volgend jaar aanspraak op kunt maken.

Individuele premies

Investeren in energiezuinigheid is niet alleen goed voor uw latere energiefactuur. Via premies van de netbeheerder Fluvius kunt u een stuk van uw investering recupereren. Het gebruikte materiaal moet aan minimumvereisten voldoen en de werken moeten door een aannemer worden uitgevoerd. Alleen voor dakisolatie is de premie er ook voor doe-het-zelvers, maar die loopt eind 2020 af.

Advertentie

De premies van Fluvius zijn er voor bestaande woningen en verschillen naargelang de leeftijd van de woning. Voor mensen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas - de zogenaamd ‘beschermde afnemers’ - liggen de premiebedragen hoger.

Premies voor woningen die vóór 2006 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten of waarvan de bouwaanvraag dateert van vóór 2006.Vloerisolatie

Vloerisolatie

Voor de isolatie van de vloer of het kelderplafond is er een premie van 6 euro per vierkante meter geïsoleerde vloeroppervlakte.

Buitenmuren

Advertentie

Buitenmuren na-isoleren kan op drie manieren: via de buitenzijde, de spouw of de binnenzijde. Voor de isolatie van de buiten- of binnenkant van uw gevel ontvangt u 15 euro per vierkante meter, voor de isolatie van de spouw is dat 5 euro per vierkante meter. Vanaf volgend jaar verdubbelt de premie voor isolatie van de buitenmuur aangebracht langs de buitenzijde. Voorts komt er een extra premie van 8 euro als de buitenmuurisolatie gecombineerd wordt met asbestverwijdering.

Dak of zoldervloer

Laat u dakisolatie plaatsen of de vloer van een onverwarmde zolder isoleren, dan krijgt u een premie van 4 euro per vierkante meter. Nog tot eind 2020 is er een premie voor doe-het-zelvers van 2 euro per vierkante meter. Na Nieuwjaar is er geen premie meer voor klussers. Wel komt er een extra premie van 8 euro voor wie bij de dakisolatie asbest verwijdert.

Beglazing

Enkelglas en verouderd dubbelglas vervangen door hoogrendementsglas geeft recht op een premie van 8 euro per vierkante meter beglazing. Vanaf volgend jaar verdubbelt de premie.

Een premie voor woningen die vóór 2014 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten of met een bouwaanvraag van vóór 2014 (vanaf 2021 wordt dat woningen waarvoor de bouwaanvraag meer dan vijf jaar geleden werd verleend, als aan bepaalde voorwaarden op het vlak van ‘energieprestatie en binnenklimaat’ of ‘EBP’ is voldaan).

Warmtepomp(boiler)

2021
Vanaf 1 januari 2021 verstrengen de premievoorwaarden voor een warmtepompboiler.

Afhankelijk van het type pomp varieert de tegemoetkoming van 300 tot 4.000 euro, met een maximum van 40 procent van de factuur. Voor de installatie van een warmtepompboiler voor de productie van sanitair warm water is er een premie van 300 euro, begrensd tot 40 procent van de factuur. Vanaf 1 januari 2021 verstrengen de premievoorwaarden voor een warmtepompboiler. De premies voor een warmtepomp en een warmtepompboiler zijn alleen cumuleerbaar als er eerst een warmtepompboiler wordt geplaatst en pas daarna een warmtepomp.

Zonneboiler

De premie voor de installatie van een zonneboiler bedraagt 550 euro per vierkante meter die zonlicht kan opvangen (de zogenaamde apertuuroppervlakte), met een maximum van 2.750 euro en hoogstens 40 procent van het factuurbedrag. Deze premie kan niet gecumuleerd worden met een warmtepompboiler.

Zonnepanelen

Voor installaties die in 2021 in gebruik worden genomen en waarvan de omvormer een maximaal AC-vermogen van 10 kilovoltampère (kVA) heeft, is er een tijdelijke premie. Die kan oplopen tot 1.500 euro per woning, met een maximum van 40 procent van het factuurbedrag.

Totaalrenovatiebonus

Voert u binnen een periode van vijf jaar minstens drie energiebesparende investeringen uit aan een bestaande woning die vóór 2006 op het elektriciteitsnet is aangesloten of waarvan de bouwaanvraag dateert van vóór 2006, dan kunt u boven op de individuele premies een extra bonus krijgen.

U hebt de keuze uit een pakket van zeven investeringen: minstens 30 m² dakisolatie, minstens 30 m² vloerisolatie, minstens 30 m² muurisolatie, minstens 5 m² isolerende beglazing, een ventilatiesysteem, zonneboiler en warmtepomp. De investering in een warmtepompboiler telt niet mee voor de totaalrenovatiebonus.

Tip!

Hoe meer renovatiewerken u doet (minimaal 3, maximaal 7), hoe hoger de totaalrenovatiebonus is die u boven op de individuele premies ontvangt.

De bonus bedraagt 1.250 euro voor 3 investeringen, 1.750 euro voor 4 investeringen, 2.750 euro voor 5 investeringen, 3.750 euro voor 6 investeringen en 4.750 euro voor 7 investeringen. In appartementen geldt de helft van die bedragen. Voor mensen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor elektriciteit en aardgas - de zogenaamd ‘beschermde afnemers’ - ligt de totaalrenovatiebonus hoger.

Extra voor wie elektrisch verwarmt

Vanaf 1 januari 2021 wordt het exclusieve nachttarief voor elektriciteit geleidelijk uitgedoofd. Dat is financieel nadelig voor gezinnen die elektrisch verwarmen en bijvoorbeeld de elektrische accumulatoren ’s nachts opladen. Specifiek voor woningen en appartementen met uitsluitend nachttarief worden de premiebedragen (zie punt 1) vanaf 2021 voor de isolatie van daken, vloeren en muren, net als de premie voor de plaatsing van hoogrendementsglas met 50 procent verhoogd. De premies voor warmtepompen en warmtepompboilers stijgen met 20 procent.

Vanaf 1 januari 2021 wordt het exclusieve nachttarief voor elektriciteit geleidelijk uitgedoofd. Dat is financieel nadelig voor gezinnen die elektrisch verwarmen.

Nieuwe epc-labelpremie

Vanaf 2021 kunnen zowel nieuwe als bestaande eigenaars van een huis of appartement met een slechte energieprestatie in aanmerking komen voor de nieuwe epc-labelpremie. De voorwaarde is dat de woning binnen vijf jaar grondig gerenoveerd wordt, zodat een vooropgesteld energiepeil behaald wordt.

Daarvoor wordt gekeken naar het epc-label op het energieprestatiecertificaat. Dat gaat van A+ tot F, of van zeer goed tot bar slecht. U moet een energieprestatiecertificaat kunnen voorleggen dat niet ouder is dan 2019 waaruit blijkt dat de woning het energielabel E of F had (bij appartementen kan het energielabel D, E of F). Maximaal vijf jaar later moet u een nieuw energieprestatiecertificaat kunnen voorleggen waaruit blijkt dat de woning minstens het label C heeft behaald (appartement minstens label B).

Wie vanaf 2021 eigenaar wordt van een woning met een slechte energieprestatie, kan gebruikmaken van de nieuwe epc-labelpremie.

Het bedrag van de epc-labelpremie hangt af van de behaalde energiezuinigheid. Voor een woning krijgt u 2.500 euro als label C wordt behaald, 3.750 euro voor label B en 5.000 euro voor label A. Voor een appartement bedraagt de premie 2.500 euro als label B wordt behaald en 3.750 euro voor label A.

De epc-labelpremie kunt u combineren met de premies van de netbeheerder voor individuele isolatiemaatregelen (dak, muur, vloer, beglazing) of de installatie van een warmtepomp(boiler) of zonneboiler. Een combinatie met de totaalrenovatiebonus - voor drie of meer energiebesparende investeringen - kan niet. Voorts is er ook een renteloos renovatiekrediet.

Renovatiepremie

De renovatiepremie is er voor wie een aantal structurele werken laat uitvoeren aan een woning van minstens 30 jaar, of voor wie een bestaand gebouw wil omvormen tot woning. Aanvragers moeten voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo geldt er een inkomensgrens.

Vier categorieën van verbouwingswerken komen voor een renovatiepremie in aanmerking: ruwbouw, buitenschrijnwerk, dak en technische installaties. De tegemoetkoming bedraagt 20 procent van de factuur, exclusief btw, met een maximale premie van 2.500 euro per categorie. Voor gezinnen met een laag inkomen en verhuurders via een sociaal verhuurkantoor zijn de voorwaarden gunstiger: de subsidie bedraagt 30 procent van het factuurbedrag, met een maximum van 3.333 euro per categorie. De premie blijft in alle gevallen beperkt tot 10.000 euro.

Burenpremie

Sinds 2017 is er een premie voor collectieve renovatieprojecten. De premie is bestemd voor projectbegeleiders of ‘benovatiecoaches’ die collectief minstens 10 woningen begeleiden om ze energiezuinig te maken.

Check ook de gemeentelijke premies

Niet alleen de Vlaamse overheid geeft premies aan verbouwers, ook sommige steden, gemeenten en provincies doen dat. Wilt u precies weten welke premies u voor uw verbouwingen en renovatiewerken kunt krijgen, check dan de website premiezoeker.be.

Advertentie
Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud