Blijf in uw kot. Het was zowel tijdens de eerste als de tweede coronagolf dé boodschap. Dat we allemaal meer tijd thuis doorbrengen, heeft velen doen nadenken over die eigen stek en aan welke criteria die moet voldoen. Driekwart van de makelaars merkt dat de woonwensen van de Vlaming door corona veranderd zijn. Dat blijkt uit een bevraging door de CIB Vlaanderen (Confederatie van Immobiliënberoepen) bij 3.000 leden.
- Alle nieuwigheden voor wie bouwt, renoveert of verhuurt
- Brussel, Gent of Aantwerpen? Welke steden zijn interessant voor investeerders?
- Tweede verblijf aan zee: welke kosten komen er allemaal boven op een aankoop?
De Netto Vastgoedgids, zaterdag 14 november gratis bij De Tijd.
Gevraagd naar de impact van de coronacrisis geven ook 15 van de 23 vastgoedexperts in het panel van De Tijd aan dat er meer vraag is naar appartementen met een terras. Bijna evenveel experts merken een grotere interesse voor huizen met een tuin en aandacht voor open ruimte in de stad.
‘Door de coronacrisis – en vooral door de lockdowns – is de Belg meer waarde gaan hechten aan zijn woning. Het comfort van de plaats waar hij plots veel tijd moet doorbrengen, is belangrijk geworden. Daardoor hebben mensen al snel meer geld veil voor een geschikte woning, terwijl daar vroeger soms minder naar werd gekeken omdat ze vaak buitenshuis waren’, zegt Cedric Vanhencxthoven, partner bij Heylen Vastgoed.
‘Geïnteresseerde kopers zoeken naar meer eigen ruimte, zowel binnenruimte als tuin. Ook de kwaliteit van de omgeving telt’, zegt Siham Rahmuni, CEO van Quares. Dat gewijzigde kooppatroon zet de vastgoedmarkt onder druk. ‘Zestig procent van de makelaars geeft aan dat er onvoldoende aanbod is om aan de gewijzigde wensen van kandidaat-kopers te voldoen. Het tekort schuilt vooral in de prijsklasse tussen 200.000 en 400.000 euro’, zegt Kristophe Thijs, woordvoerder van CIB Vlaanderen.
We willen meer woonoppervlakte
Een eerste tendens is de vraag naar een grotere woonoppervlakte. ‘Opgesloten zitten in onze eigen woning door de inperkingsmaatregelen deed de voorkeur naar meer ruimte groeien’, zegt Steven Strypsteen van de studiedienst van ING. Kopers vinden die extra ruimte een noodzaak, voor het geval ze, zoals nu, opnieuw moeten thuisblijven door een lockdown.
Door de coronacrisis is de Belg meer waarde gaan hechten aan zijn woning. Het comfort van de plaats waar hij plots veel tijd moet doorbrengen, is meer dan ooit belangrijk.
‘Bovendien moet het huis of appartement ook voldoen aan onze toekomstige manier van leven, met thuiswerk en afstandsonderwijs’, zegt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be. De meesten Vlamingen zijn ervan overtuigd dat thuiswerk een blijver is. ‘Vaak willen beide partners een eigen rustige werkplek’, zegt Vanhencxthoven. Dat kan een extra kamer zijn om een bureau in te richten of een ruime living waarin een bureau kan worden gezet.
‘Door de coronacrisis heeft ook het afstandsonderwijs zijn intrede gedaan, en dat op alle echelons – van de basisschool over het middelbaar onderwijs tot de hogeschool en universiteit. Daardoor gaat er meer aandacht naar de ruimte voor de kinderen. Veel gezinnen willen een eigen kamer voor elk kind. Die kamer moet voldoende groot zijn, zodat het kind aan een eigen bureautje de lessen kan volgen’, zegt Van Opstal.
We willen vakantie in eigen tuin
‘Corona jaagt de Vlaming naar buiten, ook in zijn eigen kot’, zegt Thijs. Uit de ledenbevraging van CIB blijkt dat de helft van de makelaars de vraag naar woningen met een tuin ziet toenemen. ‘Als we niet langer op reis kunnen of willen – omdat we het niet veilig vinden – dan willen we thuis voldoende buitenruimte’, legt Van Opstal uit.
‘Momenteel is er een rush op woningen met een tuin in de stad. Het aanbod is niet zo groot en als je een plotse toename hebt van kopers, pieken de prijzen.’ Vanhencxthoven beaamt: ‘Huizen met een tuin waren al populair, maar ze profiteren mee van de verhoogde koopdrang die er momenteel heerst. Mensen kunnen bijvoorbeeld vaak geen tweede keer een bezoek komen brengen, omdat er altijd wel snellere beslissers zijn.’
Groot hoeft die tuin niet te zijn. ‘Een stadswoning met een binnenplaatsje dat gezellig kan worden ingericht en goed georiënteerd is, volstaat. Ook een woning met een goed georiënteerd dakterras voldoet’, zegt Van Opstal. ‘Buiten de steden is het aanbod groter en blijven de prijzen redelijk. Ook daar is de grootte van de tuin minder belangrijk. Wat telt, is of de tuin goed gebruikt kan worden, met een goede oriëntatie en voldoende privacy.’
De oude villa’s op grote kavels profiteren niet van de groeiende vraag naar een huis met tuin.
De oude villa’s op grote kavels profiteren niet van de groeiende vraag naar een huis met tuin. ‘De tijden van een voetbalveld achter de woning zijn al een tijdje voorbij’, zegt Thijs. ‘Er is minder vraag naar grote tuinen, omdat die te veel onderhoud vergen. Een tuin moet onderhoudsvriendelijk zijn. Bovendien hebben de oude villa’s nog andere nadelen. Vaak zijn het erg grote woningen, waarvan de indeling en isolatie niet aan de hedendaagse normen zijn aangepast’, zegt Van Opstal.
We willen een appartement met terras
‘Voor appartementen worden terrassen een must’, zegt Eric Verlinden, CEO van Trevi. Appartementen zonder terras of balkon liggen moeilijk in de markt. ‘Maar de prijzen van panden die wel goed in de markt liggen, stijgen’, beaamt Van Opstal. ‘In steden scoren vooral de appartementen met een groot terras goed. De vraag in dat segment is met meer dan 20 procent gestegen’, zegt Thijs.
‘Momenteel zijn er twee belangrijke tendensen op de appartementsmarkt. Zeer dure appartementen doen het erg goed, omdat ze scoren bij vijftigplussers. Vaak hebben die hun villa verkocht en willen ze in de stad een appartement met een terras en een mooi uitzicht. Het aantal beschikbare panden is niet zo groot. Bij nieuwbouwprojecten zijn de duurste appartementen vaak het snelst verkocht’, zegt Van Opstal.
‘Een tweede groep zijn mensen die voor het eerst een eigen appartement kopen. Ze willen een plek waar het goed toeven is, ook als ze niet op reis kunnen. Ze willen vrienden kunnen uitnodigen en een tafel op het terras zetten. Als dat de criteria zijn en het gaat over een eerste aankoop, dan moeten ze vaak uitwijken naar de rand van de stad.’
Oude appartementen in stedelijke omgevingen doen het niet goed. ‘Die zijn ruim beschikbaar, maar er is minder vraag naar en in dat segment dalen de prijzen’, zegt Van Opstal. ‘De oude appartementen zijn doorgaans wat ruimer, maar hebben geen terras. Bovendien is vaak een renovatie nodig van de gemene delen, zoals de lift, de gevel en het dak. Als je naar het totaalbudget kijkt van een nieuwe keuken, een nieuwe badkamer en nieuwe ramen rijst de vraag of zo’n oud appartement nog wel een koopje is.’