Advertentie

ASML trapt af

Een partijtje RoboCup in China ©AFP

Het Nederlandse technologiebedrijf trapt het Europese cijferseizoen af. Zeggen dat de verwachtingen hoog liggen is als zeggen dat Roger Federer best aardig tennist: een understatement.

ASML  is het gewoon aftrappen te geven. Het Noord-Brabantse ingenieursbedrijf is - noblesse oblige - een kei in robotvoetbal. De Falcons, het team van ASML, finishten afgelopen zomer op de wereldkampioenschap in het Australische Sydney derde. En dit na een indrukwekkende 6-1 zege tegen een te duchten rivaal, het Chinese NuBot. 

Wat de resultaten betreft geeft ASML ook de aftrap van het Europese 'cijferseizoen', maar zullen beleggers alleen vrede nemen met een gouden plak. De wereldmarktleider in complexe apparatuur voor chipassemblage, die in belangrijke mate op Leuvense technologie draait, heeft er namelijk een boerenjaar opzitten en hielp zo ook de Amsterdamse AEX-sterindex naar het hoogste peil in 16 jaar.

De Falcons, het RoboCup-team van ASML

Analisten rekenen gemiddeld op een omzet van 3,93 miljard over het vierde kwartaal, een kwart meer tegenover de 3,14 miljard euro in het vierde kwartaal van 2018 en bijna een derde meer vergeleken met de net geen 3 miljard over het derde kwartaal. Jaar op jaar zou de winst per aandeel van 1,87 naar 2,72 euro stijgen. 

Stevige cijfers dus, die ook al behoorlijk in de koers verrekend zitten. ING becijfert dat het aandeel tegen 25 keer de verwachte winst over 2021 noteert, al is dat volgens het beurshuis gelet op de sterke vooruitzichten gerechtvaardigd. 

Het aandeel is op een jaar tijd in koers verdubbeld en noteert op recordpeil. Zelfs het feit dat ASML dreigt een speelbal te worden in de technologie-oorlog tussen China en de Verenigde Staten kan het beleggersenthousiasme niet temperen. Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Den Haag, maakte onlangs in een gesprek met Het Financieele Dagblad duidelijk dat voor Washington de Brabantse hoogtechnologie niet in China thuishoort. Het gaat om de EUV-technologie, waarbij de machines via een extreem ultraviolette lichtbron veel meer transistors (hersencellen zeg maar) op één microchip kunnen persen. 

ING is alvast relaxed over de potentiële impact. 'Op korte termijn is die impact klein, aangezien er maar EUV-machine in China besteld is. Ook op lange termijn zien we geen grote impact aangezien chips die China niet kan produceren in Taiwan of Zuid-Korea zullen geproduceerd worden.'

Nog op de beleggersagenda woensdag:

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Onder meer de Duitse auto-industrie heeft het zwaar te verduren.
Duitse economie krimpt tweede jaar op rij
Het bruto binnenlandse product van Duitsland is in 2024 met 0,2 procent gedaald, nadat de grootste economie van Europa een jaar eerder al 0,3 procent kleiner was geworden. Vooral de Duitse industrie krijgt klappen.
Gesponsorde inhoud