Advertentie

Saoedi-Arabië legt vloer onder olieprijs

Met een klim van 0,7 procent is de energiesector maandag de grootste stijger op een vlakke Europese beurs. ©BELGAIMAGE

De oliegrootmacht Saoedi-Arabië vermindert zijn productie vanaf volgende maand met 1 miljoen vaten per dag. Dat nieuws deed de energiesector maandag even opveren op de beurs.

De prijs van een vat Brent-olie ging maandag 1,3 procent hoger tot iets boven 77 dollar. De markt reageerde op de beslissing van Saoedi-Arabië om vanaf juli te knippen in de productie. De stijging van de olieprijs is relatief (zie grafiek), want onder impuls van de afkoelende wereldeconomie noteert Brent-olie nog altijd bijna 40 procent lager dan een jaar geleden.

Advertentie

Saoedi-Arabië zal vanaf juli 1 miljoen vaten per dag minder bovenhalen, maakte het land zondag bekend na een vergadering van het oliekartel OPEC+ in Wenen. Het Saoedische initiatief volgt op twee collectieve productieknips van OPEC+, in oktober vorig jaar en in april, die weinig zoden aan de dijk hebben gezet. 'We doen alles wat noodzakelijk is om stabiliteit te brengen in de markt', zei prins Abdulaziz bin Salmane, de Saoedische minister van Olie.

Economie beslist

Begin april verraste OPEC+ de markt met een productieknip van 1,6 miljoen vaten per dag. Die productievermindering leidde echter maar kortstondig tot een prijsstijging. Alleen al de voorbije maand is de olieprijs met ruim een tiende gezakt door zorgen over de olievraag, vooral vanuit China. 'De beslissing van Saudi-Arabië zal effectief tot minder olie op de markt leiden. Het land heeft een reputatie dat het zijn oliebeloftes nakomt, wat niet gezegd kan worden van andere OPEC-leden', zeggen de analisten van RBC Capital Markets.

We doen alles wat noodzakelijk is om stabiliteit te brengen in de markt.

Prins Abdulaziz bin Salman
Saoedische minister van Olie

'Het kartel OPEC+, en dan vooral Saoedi-Arabië, wil een vloer leggen onder de marktprijs. Mogelijk is het daar nu in geslaagd', zegt Ole Hansen, hoofd grondstoffenstrategie bij Saxo. 'Of de olieprijs vanop dit niveau nog veel zal stijgen, is een open vraag. Daarvoor zijn de macro-economische vooruitzichten te onzeker.'

Advertentie

'De beslissing van Saoedi-Arabië kan de olieprijs in combinatie met een hogere brandstofvraag in de VS op korte termijn hoger sturen. In de zomer maken Amerikanen traditioneel lange autoritten', zegt Vikas Dwivedi, analist bij het beurshuis Macquarie.

De beslissing van Saoedi-Arabië zal effectief tot minder olie op de markt leiden. Het land heeft een reputatie dat het zijn oliebeloftes nakomt.

Beurshuis RBC Capital Markets

OPEC+ is het traditionele OPEC-oliekartel aangevuld met bondgenoten zoals Rusland. Rusland heeft zich niet geëngageerd om de productie te verminderen, terwijl de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) de toelating kregen de productie te verhogen. De VAE dreigde het kartel anders te verlaten. Saoedi-Arabië geeft dus marktaandeel op om de prijzen te stabiliseren. Alle leden van OPEC+ hebben zich wel geëngageerd om de bestaande productieknips te verlengen tot eind 2024.

Advertentie

Energiesector profiteert maar even

Met een klim van 0,7 procent was de energiesector maandagochtend de grootste stijger op een vlakke Europese beurs. Aandelen als TotalEnergies in Parijs, Shell in Amsterdam en Chevron op Wall Street trokken zo'n 1 procent hoger. De oliewaarden speelden die winsten vanaf 16 uur grotendeels kwijt en doken zelfs in het rood na slechter dan verwachte cijfers over de Amerikaanse dienstensector in mei. 'Het dienstencijfer voedt de recessievrees in de VS', zei ING-econoom James Knightley.

'Saoedi-Arabië wil dat de prijs van Brent-olie boven 80 dollar per vat blijft. Maar als de wereldeconomie verder verslechtert, zal ook de olieprijs opnieuw dalen onder impuls van shorters', zei oliespecialist Vandana Hari aan Bloomberg. Shorters zijn beleggers die munt proberen te slaan uit een daling van de olieprijs. De voorbije weken waarschuwde Saoedi-Arabië 'dat de shorters hun vingers zouden verbranden aan de olieprijs in de aanloop naar de OPEC+-meeting'.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Onder meer de Duitse auto-industrie heeft het zwaar te verduren.
Duitse economie krimpt tweede jaar op rij
Het bruto binnenlandse product van Duitsland is in 2024 met 0,2 procent gedaald, nadat de grootste economie van Europa een jaar eerder al 0,3 procent kleiner was geworden. Vooral de Duitse industrie krijgt klappen.
Gesponsorde inhoud