Euronext Brussel: geen voetbalscore, wel een kredietscore
VGP, de ontwikkelaar van logistieke parken, krijgt een kredietscore van Fitch, wat nieuwe groeiperspectieven biedt.
De Europese beurzen gingen gemiddeld een klein procent hoger. Beleggers wogen de zorgen over de verdere stijging van het aantal coronagevallen in Europa af tegen het vooruitzicht van een sterk herstel van de Amerikaanse economie. Een herstel waarbij zowel de gigantische stimulus van president Biden als een versnelling van de vaccinatiecampagne een sleutelrol speelt.
Het Duitse ondernemersvertrouwen, weergegeven in de Ifo-index, is deze maand ook sterker dan verwacht verbeterd. Al dient daar onmiddellijk aan toegevoegd dat de rondvraag deels plaatsvond voor de lockdownmaatregelen werden verlengd.
De Bel20 hing zijn wagonnetje aan de Europese trein en steeg 1 procent tot 3.885 punten. In de voorste gelederen: inoxproducent Aperam en chipontwikkelaar Melexis .
De notering van Mithra Pharmaceuticals was opgeschort in afwachting van een persbericht. Het ging om de beslissing van de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA om de anticonceptiepil Estelle toe te laten. Eerder deze maand zette Canada als eerste land het licht op groen voor de pil. Mithra sloot 3 procent hoger op 25,55 euro.
Kredietscore
De Brusselse beurs moest het vrijdag ter elfder ure door de afgelaste beursgang van Club Brugge zonder voetbalscore stellen, maar compenseert dat gemis met een kredietscore. VGP krijgt bij het ratingbureau Fitch een kredietscore BBB- met stabiele vooruitzichten, zo maakte de ontwikkelaar van logistieke parken vanmorgen bekend.
Wat een ‘technische’ mededeling lijkt, heeft belangrijke implicaties. Een score bij een kredietbeoordelaar is essentieel om bij grote beleggers snel geld te kunnen ophalen.
BBB is het laagste trapje in de categorie ‘kwaliteitspapier’ (investment grade in het jargon). Veel grote beleggers zoals vermogensbeheerders of family offices mogen niet lager op de ratingschaal afdalen.
‘De Fitch-rating is volgens ons een goede zaak’, zegt Kepler Cheuvreux. VGP haalde vorig jaar op de aandelenmarkt meer dan 300 miljoen euro vers geld op, waardoor de schuldgraad (de verhouding tussen schulden en eigen vermogen) tegen het jaareinde was gedaald tot zowat 25 procent.
‘Het is fair te stellen dat het bedrijf ruimte heeft voor meer schulden en de rating kan meer flexibiliteit bieden qua type schulden’, zegt het beurshuis. Momenteel bestaan de schulden uit obligatieleningen. Kepler wijst erop dat VGP voor 720 miljoen euro obligaties heeft uitstaan, waarvan 375 miljoen euro in 2023 moet geherfinancierd worden. Wellicht kan nieuwe financiering ook tegen gunstigere voorwaarden.
VGP won 2,1 procent tot 135,80 euro.
Frau im Leben
Roularta Media Group neemt het 50 procentbelang van Bayard Presse in Senior Publications Nederland (SPN) over. De andere helft had Roularta al in handen. Het West-Vlaamse mediabedrijf wordt volledig eigenaar van diverse magazines: Plus Magazine en Gezondheidsnet.nl in Nederland; Plus, Frau im Leben en G-Geschichte in Duitsland; en Télépro in België. Roularta geeft geen financiële details vrij.
‘Met deze transactie verstevigt RMG zijn internationale expansie en merkenportfolio met sterke multimediamerken en een loyale, groeiende abonneecommunity’, zegt CEO Xavier Bouckaert in een persbericht. De diverse merken hebben volgens hem in totaal 378.000 abonnees.
‘Strategisch verwelkomen we die transactie’, zegt Guy Sips, analist van KBC Securities. Hij verwacht dat de overname een positieve impact zal hebben op de jaarresultaten van Roularta. Zijn advies blijft ‘bijkopen’, zijn koersdoel 16 euro. De belegger was toch niet onder de indruk, het aandeel sloot 0,3 procent lager op 14,55 euro.
Boyd versus Belron
D’Ieteren maakt het koersverlies van donderdag (-2,1%) weer goed: de Brusselse familiale holding ging 2,6 procent hoger tot 83 euro. ING-analist David Vagman vergeleek de resultaten van Boyd, een (gedeeltelijke) sectorgenoot van Belron in Noord-Amerika, met die van Belron.
Boyd heeft in Noord-Amerika een marktaandeel van 5 procent in carrosserieherstelling, maar doet ook af en toe herstellingen van autoruiten. Toch levert Boyd een interessant vergelijkingspunt op voor Belron, de autoruitenhersteller die voor 54,85 procent in handen is van D’Ieteren en de voornaamste winstmotor is van de holding. De VS tekenen voor naar schatting meer dan 60 procent van Belrons winst.
Twee zaken komen naar voren. In de eerste plaats dat Belron bijzonder sterk presteerde in 2020. Boyd wist bij een 8,5 procent omzetdaling de ebitda-marge stabiel te houden op 14,1 procent. Belron daarentegen zag zijn ebitda-marge stijgen van 17,75 tot 21,85 procent ondanks de coronapandemie.
Een tweede vaststelling is dat Boyd tegen hogere waarderingsmultiples noteert dan Belron: tegen 15,2 keer de voor dit jaar verwachte brutobedrijfswinst (ebitda) of 12,8 keer de voor 2022 verwachte winst. Vagman schat dat sell side-analisten Belron vandaag meer in de buurt van 10 tot 11 keer de brutobedrijfswinst waarderen. Hij handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 97 euro voor D’Ieteren.
Meest gelezen
- 1 Trump legt Europese Unie tarief van 20 procent op en komt met universele heffing van 10 procent
- 2 ‘Musk vertrekt binnenkort als adviseur van Trump’
- 3 Tesla biecht slechter dan verwachte verkoopcijfers op
- 4 Analisten plaatsen vraagtekens bij verklaring Ekopak over omzet
- 5 Aandeel Ekopak in vrije val door risico op kapitaalinjectie