Advertentie

ECB verlaagt rente: dit zijn de gevolgen voor spaarders, ontleners en beleggers

Voor wie al een woonkrediet heeft lopen, zal het effect van een (eventuele) daling van de korte- of langetermijnrente afhangen van het soort krediet dat hij of zij sloot. ©Hollandse Hoogte

De ECB heeft haar belangrijkste rentetarief met 25 basispunten verlaagd naar 3,75 procent. Wat betekent dit voor spaarders en ontleners?

De spaarder

Banken kijken voor hun rente op spaarboekjes en op kortlopende termijnrekeningen en kasbons naar de kortetermijnrente. Verwacht wordt dat die door de renteverlaging van de ECB zal zakken, wat maakt dat wellicht ook de rente op spaarproducten zal dalen. Maar wanneer en hoeveel de banken in de spaarrentes zullen knippen is moeilijk te voorspellen.

Tot begin september zullen ze wellicht voorzichtig zijn met renteverlagingen. Dan vervalt de fiscaal vriendelijke staatsbon en komt er 22 miljard euro vrij. Om een zo groot mogelijk deel van dat enorme bedrag te recupereren, zullen banken aantrekkelijke spaarproducten in stelling brengen.

Advertentie

Over de evolutie van de langetermijnrente lopen de meningen uiteen. Verschillende economen verwachten een daling, anderen eerder een stabilisering. Mogelijk daalt de rente op langlopende termijnrekeningen en kasbons dus, maar dat zal dan afhangen van de evolutie van de langetermijnrente.

De ontlener

Voor wie de komende weken een lening wil afsluiten, is de ECB-beslissing mooi meegenomen. De voorbije maanden is de rente op woonkredieten al wat gedaald, zo blijkt uit cijfers van de kredietadviseur Immotheker-Finotheker. In november bedroeg de gemiddelde rente voor wie een hypothecaire lening op 20 jaar vast afsloot nog 3,73 procent, inmiddels is dat 3,36 procent. De rentedaling van vandaag en de verschillende dalingen die de markt in de toekomst nog verwacht, zouden in principe een verdere negatieve druk moeten uitoefenen op de hypotheekrente.

De renteverlaging zal het snelst doorsijpelen bij kredietnemers die ervoor kozen de rente van hun lening elk jaar te laten aanpassen.

Voor wie al een krediet heeft lopen, zal het effect van een (eventuele) daling van de korte- of langetermijnrente afhangen van het soort krediet dat u sloot. De meeste Belgen kiezen nog altijd voor een lening met een vast tarief: de voorbije jaren opteerde 85 tot 90 procent van de kredietnemers hiervoor, blijkt uit cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK). Voor hen heeft een renteverlaging (of -verhoging) geen effect, omdat ze gedurende de hele looptijd hetzelfde rentetarief betalen.

Ook wanneer u een variabele rente afsloot, hangt het effect van de ECB-renteverlaging af van de formule die u koos. Een renteverlaging zal het snelst doorsijpelen bij kredietnemers die ervoor kozen de rente van hun lening elk jaar te laten aanpassen. Ging u voor een aanpassing om de drie, vijf of tien jaar, dan speelt de huidige renteverlaging minder, tenzij u binnenkort op het einde van die drie-, vijf- of tienjarige periode bent.

Advertentie

De belegger

Rentedalingen zijn in principe goed nieuws voor beleggers in aandelen. Hoe minder sparen opbrengt, hoe aantrekkelijker aandelen verhoudingsgewijs zijn. Wie op termijn de rente op zijn spaarboekje ziet dalen, kan meer geneigd zijn hogere rendementen op te zoeken op de beurs. Typische rentegevoelige aandelen betalen een mooi en duurzaam dividend, zoals de gereglementeerde vastgoedvennootschappen of de spelers in nutsdiensten Elia en Fluxys Belgium. Ook bedrijven met veel schulden zijn rentegevoelig.

De cruciale vraag voor de beurs is evenwel hoe snel de lagere kortetermijnrente zich laat voelen in de langetermijnrente. Na de eerste rentedaling in vijf jaar trok de Belgische langetermijnrente donderdagnamiddag prompt 3 basispunten hoger tot 3,12 procent. Beleggers reageerden op de verhoging van de inflatieprognose door de ECB, waardoor ze minder optimistisch werden over het aantal toekomstige rentedalingen.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Onder meer de Duitse auto-industrie heeft het zwaar te verduren.
Duitse economie krimpt tweede jaar op rij
Het bruto binnenlandse product van Duitsland is in 2024 met 0,2 procent gedaald, nadat de grootste economie van Europa een jaar eerder al 0,3 procent kleiner was geworden. Vooral de Duitse industrie krijgt klappen.
Gesponsorde inhoud