Wall Street kent slechtste beursdag sinds september 2022
Begon de dag met een forse duik van de bigtechaandelen, dan verspreidde de verkoopgolf zich naarmate de dag vorderde over alle sectoren.
De brede S&P500-index sloot maandag af met een verlies van 3 procent. Dat is de grootste terugval sinds september 2022. De Dow Jones verloor meer dan 1.000 punten of 2,6 procent, tot 38.704 punten. De Nasdaq Composite donderde 3,4 procent lager. Enkel de Nasdaq slaagde erin om intraday wat te herstellen, want de techindex begon de dag met een verlies van 6,2 procent.
Reden voor de paniek: recessieangst over de Amerikaanse economie en het massaal terugdraaien van carry trade-beleggingen, door de opmars van de Japanse yen. De recessieangst liet zich ook aflezen aan de tuimeling van de Russell2000 (-3,3%), de index van de smallcaps die een conjunctuurgevoeliger imago hebben.
Buffett verkoopt Apple
Warren Buffett deed het beurssentiment in zijn eentje nog wat verslechteren. Zijn vehikel Berkshire Hathaway gooide in het tweede kwartaal de helft van de Apple-aandelen buiten. Mogelijk is dat ingegeven door de fors opgelopen koers: de iPhone-maker won bijna 40 procent in het tweede kwartaal dankzij de AI-hausse. Buffett zei eerder al geen hoge pet op te hebben van AI. Apple kreeg een klap van 5 procent, en als zwaargewicht zette dat veel druk, zowel op de Dow Jones als op de Nasdaq. In de Dow Jones kreeg chipproducent Intel nog eens een klap van 6 procent na vrijdag al 26 procent te hebben verloren na een drievoudig horrorbericht: sombere vooruitzichten, zware sanering en dividend op de schop.
Alles in de ramsj
De bigtechaandelen deelden in de klappen: Microsoft , Alphabet , Amazon kregen opdoffers van 4 procent tot 5 procent. De AI-pionier Nvidia moest zelfs een verlies van 6 procent incasseren.
Grote vlucht richting de dollar
Te midden van het geweld op de aandelenbeurzen vluchten beleggers en masse in Amerikaanse staatsobligaties. Daardoor is de tienjaarsrente op staatspapier van de VS tot 3,76 procent gezakt, het laagste niveau van 2024.
Het vluchten in Amerikaanse staatsobligaties betekent ook een vlucht in de dollar, waardoor de munt tegenover andere munten stevig in waarde stijgt. Omdat de goudprijs in dollar uitgedrukt wordt, zet de sterke dollar ook negatieve druk op de goudprijs. Omdat goud vaak op zichzelf ook een vluchthaven is, zien we de goudprijs bij paniek normaal alsnog stijgen, maar zelfs daarvan is vandaag geen sprake:
Dat kan duiden op 'fire sales' in de markt. Dat zijn verkopen die partijen moeten doen omdat ze anders hun verplichtingen niet kunnen nakomen. Het probleem daarmee is dat ze een zelfversterkend effect hebben: hoe meer verkopen, hoe lager de prijs van activa. En hoe lager de prijs van activa, hoe meer partijen in de problemen komen met hun financiële verplichtingen, omdat mogelijk onderpand in waarde zakt. Dat laatste leidt opnieuw tot meer verkopen, waardoor een negatieve 'feedback loop' kan ontstaan.
Als dat laatste een marktbreed probleem wordt, is er zoals Nobelprijswinnaar economie Paul Krugman zegt een argument voor de Amerikaanse centrale bank om in te grijpen met een renteknip.
Meest gelezen
- 1 Europa geeft België uitstel voor begroting, met strenge voorwaarden
- 2 'Markt onderschat groei bij D'Ieteren, Sofina en Brederode'
- 3 IT van de Vlaamse gemeenten komt in Canadese handen
- 4 Hoe groot zijn de verschillen tussen onderwijzers en werknemers?
- 5 De Wever legt donderdag nieuwe versie supernota op tafel