Advertentie

Google-moeder Alphabet onderuit na tegenvallende advertentie-inkomsten

Een kantoor van Google. Het idee leeft dat de jarenlange superdominantie van Google onder de zoekmachines ten einde kan lopen. ©REUTERS

De prestatie van de zoekrobot Google vormde een valse noot in een voor de rest stevige kwartaalupdate van moederbedrijf Alphabet.

Google-moeder Alphabet kwam dinsdagavond met een update over het voorbije kwartaal. Het techbedrijf zette een omzet van 86,3 miljard dollar in de boeken, terwijl analisten op 85,4 miljard dollar rekenden.

Daarmee wipte Alphabet net als zijn Magnificent Seven-collega Microsoft, een van de zeven techgiganten, dinsdagavond netjes over de lat. De cloudinkomsten landden op 9,2 miljard dollar. Dat is een stuk minder dan bij Microsoft, maar hoe dan ook hoeft Alphabet zich voor dat resultaat niet te schamen.

Advertentie
48 miljard
omzet
De omzet die Alphabet haalde uit de zoekrobot Google valt met 48 miljard dollar enigszins tegen. Analisten rekenden op 48,2 miljard.

Toch zien beleggers, die erg hoge verwachtingen koesterden, enkele valse noten in de update, getuige de koersval van 6 procent woensdagnamiddag. De omzet die het bedrijf haalde uit de zoekrobot Google - voor het overgrote deel advertentie-inkomsten - valt met 48 miljard dollar enigszins tegen. Analisten rekenden op 48,2 miljard.

Antitrust

Meer nog dan die naakte cijfers speelt het idee dat de jarenlange superdominantie van Google onder de zoekmachines ten einde kan lopen. Later dit jaar spreekt een Amerikaanse rechtbank zich in de 'antitrustzaak van de eeuw' uit over de monopoliepositie van de zoekrobot. De Amerikaanse justitie verwijt Google dat het smartphonefabrikanten als Apple en Samsung astronomische bedragen betaalt - 26,3 miljard dollar in 2021 - om van zijn zoekrobot de standaardinstelling op hun toestellen te maken.

Dat versmacht de concurrentie, terwijl Google met een marktaandeel van 90 procent in zoekopdrachten ongestraft de tarieven voor digitale advertenties kan optrekken.

Ook AI vormt een uitdaging. Met ChatGPT bestaat nu een chatbot die tot veel meer in staat is dan alleen maar het genereren van relevante zoekresultaten op het internet. Hoewel Alphabet met zijn eigen taalmodel (Gemini) en chatbot (Bard) ook stevig inzet op AI, vrezen beleggers dat het bedrijf daar vooral een inhaalrace moet lopen, tegen stevige concurrenten als Microsoft dan nog.

Winstmachine

Ondanks die zorgen blijft Alphabet vooralsnog een zeer winstgevend bedrijf. Het boekte de voorbije drie maanden ruim 23,7 miljard dollar operationele winst, goed voor 1,64 dollar nettowinst per aandeel. 'We zijn blij met de aanhoudende kracht in onze Search-divisie en de groeiende bijdrage van YouTube en Cloud', klonk het bij CEO Sundar Pichai. 'Elk van deze bedrijven profiteert al van onze AI-investeringen en -innovatie. Nu we het Gemini-tijdperk ingaan, moet het beste nog komen.'

Advertentie

Dat neemt niet weg dat de topman op de kosten let. Na een ontslagronde begin dit jaar sluit Pichai verdere afslanking niet uit. Nu het bedrijf volop investeert in AI, zal het de rol en het belang van andere departementen onder de loep nemen.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Meta-CEO Mark Zuckerberg wil naar eigen zeggen 'de vrije meningsuiting op de platformen herstellen'.
Meta maakt komaf met factcheckprogramma in VS
Facebook- en Instagram-moeder Meta Platforms gooit het over een andere boeg in de strijd tegen desinformatie. In de VS schakelt het bedrijf over van een systeem met onafhankelijke factcheckers naar eentje waarbij het - zoals rivaal X - rekent op de gebruikersgemeenschap.
Gesponsorde inhoud