Advertentie

Faillissementen in Vlaanderen breken records

De busbouwer Van Hool ging vorige lente failliet, het grootste Belgische dossier sinds Sabena. ©Wouter Van Vooren

Vorig jaar zijn in het Vlaams Gewest 6.674 bedrijven failliet gegaan, een record. In heel België werden 11.549 faillissementen uitgesproken, waarbij een record van 27.187 banen verloren gingen.

De faillissementen van de busbouwer Van Hool, de chipproducent Belgan, de schoenenverkoper Bristol en de Belgische winkels van de tapijtketen Carpetright kwamen vorig jaar geregeld in het nieuws, maar het zijn lang niet de enige Vlaamse bedrijven die toen over de kop gingen. De informatieleverancier GraydonCreditsafe telde vorig jaar 6.674 faillissementen in Vlaanderen, een record en 5,5 procent meer dan in 2023.

Ook in Brussel (+15,1%) en Wallonië (+5%) werden meer faillissementen uitgesproken, onder meer van het beursgenoteerde farmabedrijf Mithra. Maar in die regio's werden geen records neergezet. In heel België werden 11.549 faillissementen uitgesproken, een toename van 7,2 procent.

Advertentie

De meeste faillissementen waren er in de bouwsector, die piekte op 2.627 dossiers. GraydonCreditsafe merkt op dat die verspreid zitten over uiteenlopende segmenten. Van klassieke aannemers actief in woningbouw en gespecialiseerde aannemers tot dakwerkers, elektrotechnische installateurs en ontwikkelaars.

TIP

Alles om u en uw onderneming te laten groeien, leest u in de WAW!-nieuwsbrief

Een wekelijkse dosis inspiratie voor ondernemers

Wekelijks via e-mail - Uitschrijven in één klik

Ook in de transportsector (675 faillissementen) en bij garagehouders (442) vielen klappen. Bij de groot- en de kleinhandel en de zakelijke dienstverleners gingen eveneens meer bedrijven over de kop, maar van recordcijfers was geen sprake.

Bij de bekende namen gaat het om het Gentse taxibedrijf V-Tax, de Oost-Vlaamse modegroep Duror Fashion Group (Gigue en Terre Bleue), de kledingketen Cassis & Paprika en de spelletjesketen Game Mania.

Horeca

Een lichtpuntje is de horecasector, waar het aantal faillissementen licht daalde en nu op het niveau van voor de coronacrisis zit. In absolute aantallen blijft de horecasector met 1.914 faillissementen wel nog steeds een sector waar veel bedrijven ten onder gaan.

27.187
verloren jobs
Door faillissementen verdwenen vorig jaar 27.187 banen.

Ook opmerkelijk: er gingen fors meer jobs verloren (+11,2 %), met 4.231 ook een record. Daar is een effect te merken van de gestegen loonkosten. De stijging is het grootst bij restaurants met een volledige bediening, merkt GraydonCreditsafe op.

Advertentie

Vorig jaar legden 15 grote bedrijven van meer dan 100 werknemers de boeken neer, waardoor 27.187 banen sneuvelden. Dat zijn er 6.409 meer dan in 2023. Enkele grote dossiers, waaronder Van Hool, het grootste faillissement sinds de ondergang van Sabena, stuwden de cijfers naar een nieuwe piek.

Bij Van Hool en andere dossiers kon door de overname van onderdelen wel een deel van de werknemers opnieuw aan de slag, maar precieze cijfers over doorstartdossiers zijn niet bekend.

Advertentie
Shoppers op Fifth Avenue in New York. De Amerikaanse tarieven maken in de eerste plaats het leven duurder voor gezinnen in de VS, zeggen economen.
Internationaal
analyse
De Trump-tarieven zullen de Amerikaanse gezinnen snel zo'n 2 procent aan koopkracht kosten. 'Maar denk toch maar niet te snel dat de VS hier een economische owngoal maken.'

In het nieuws

Alle artikels meer
Thuisladen is minder populair dan gedacht.
Kwart werknemers laadt elektrische bedrijfswagen amper tot nooit thuis op
Een op de vier werknemers met een elektrische bedrijfswagen gebruikt zijn thuislaadstation amper tot nooit. Dat blijkt uit een analyse van de laadpalenbeheerder MobilityPlus. Bestuurders vrezen de financiële impact van thuisladen op hun energiefactuur.
Gesponsorde inhoud