1. Markten Live
  2. Live blog
live

Nasdaq veert op

Een kerstrally is de Europese beurzen niet gegund. De Nasdaq klimt met dank aan AI-chipbakkers als Broadcom.
  • Nvidia zakt na forse klim Broadcom

    Broadcom gaat inmiddels al een stevige 11 procent hoger tot 249 dollar. Dat komt omdat beleggers het aandeel zien als de volgende grote winnaar in de AI-revolutie. Dat gaat echter wel ten koste van Nvidia vandaag, want die laatste AI-pionier verliest ruim 2 procent.

    Het punt is dat Broadcom gespecialiseerd is in op maat gemaakte AI-chips. Dat zijn halfgeleiders die enkel voor één bepaald doel gebruikt kunnen worden. Nvidia biedt met zijn gpu's dan weer een brede oplossing, waarbij je de AI-chip voor van allerlei toepassingen kunt gebruiken. 

    De vrees is dat Nvidia dus terrein zal verliezen omdat spelers als Broadcom goedkopere AI-chips kunnen produceren. Een positieve kijk vanuit de analistenwereld is dan weer dat slechts een beperkt aantal zaken uitbesteed kunnen worden aan dergelijke chips van Broadcom.

  • Broadcom stevig hoger

    De Nasdaq klimt met 1,1 procent met dank aan AI-chipbakker Broadcom dat ruim 8 procent hoger gaat. Ook andere AI-spelers winnen terrein: Google-moeder Alphabet wint ruim 4 procent, Amazon 1,6 procent en Micron Technology klimt ruim 6 procent.

  • De samenvatting van de Brusselse beursdag...

    ... krijgt u van Koen Lambrecht. Collega Kurt Vansteeland heeft nog het een en ander getweakt en de slotkoersen toegevoegd: Bioduo helpt Bel20 in het groen, continued

  • Europese beurzen met verlies gesloten

    Het gemiddelde aandeel op het oude continent is vandaag met 0,4 procent gezakt. Hieronder ziet u de uitschieters:

  • Boomende Amerikaanse dienstensector houdt economie overeind

    De Amerikaanse economie moet het volgens de PMI, een graadmeter voor de economische activiteit van de onderzoeker S&P Global, vooral van de dienstensector hebben. De samengestelde index klom van net geen 54,9 punten naar 56,6 punten, het hoogste niveau in 33 maanden. Een cijfer boven 50 wijst op een groei van de activiteit.

    De dienstensector doet goede zaken.

    Chris Williamson
    S&P Global-econoom

    Maar dat was dus niet zozeer aan de industrie te danken. De deelindicator voor de fabrieksactiviteit zakte van 49,7 naar 48,3 punten. De dienstensector daarentegen tekende een forse klim op van 56,1 naar 58,5 punten. 'De dienstensector doet goede zaken', zegt de econoom Chris Williamson. 'De productie groeit in het hoogste tempo sinds de heropening van de economie na de lockdowns in 2021.'

    Volgens Williamson ligt het tempo van de groei in de VS nu op het hoogste tempo in bijna drie jaar. 

  • Bel20 groen de dag uit

    De Bel20 won vandaag 0,3 procent tot 4.268 punten. De toppers en floppers ziet u hieronder:

  • Goldman verhoogt koersdoel Broadcom

    We hadden het al over enkele opgetrokken koersdoelen voor Broadcom (zie post 14u51), nadat de leverancier van chipapparatuur vrijdag had verrast met een positieve prognose. Ook Goldman Sachs krikt nu de richtprijs op van 190 naar 240 dollar. Dat jongste koersdoel geeft een opwaarts potentieel van bijna 7 procent tegenover de slotkoers van vrijdag. Het aandeel noteert overigens nu al boven de richtprijs, want het gaat 7 procent hoger naar 241 dollar. 

    'We hebben nu nog meer vertrouwen in de vooruitzichten van Broadcom', zegt analist Toshiya Hari. Hij benadrukt dat de onderneming twee belangrijke nieuwe klanten (OpenAI en Apple) heeft binnengehaald. Daarnaast stelt hij dat het management goed presteert bij de activiteiten voor infrastructuursoftware. Hij wijst er voor die laatste tak op dat het overgenomen VMware de operationele marges sterk zag stijgen van 30 procent (voor de acquisitie, red.) naar 70 procent in het jongste kwartaal.

    We hebben nu een nog meer vertrouwen in de vooruitzichten van Broadcom.

    Toshiya Hari
    Goldman Sachs-analist
  • Ford zakt na verkoopadvies

    Jefferies heeft het advies voor de Amerikaanse autobouwer Ford verlaagd van 'houden' naar 'verkopen'. Het koersdoel gaat naar 9 dollar en dat geeft een neerwaarts potentieel van 13 procent tegenover de jongste slotkoers. Het aandeel zakt 3 procent.

    Er is een toenemend gat tussen de bedragen die Ford opzij zet en de daadwerkelijke uitgaven rond garantieclaims.

    Philippe Houchois
    Jefferies-analist

    Analist Philippe Houchois heeft meerdere zorgen. 'Er is een toenemend gat tussen de bedragen die Ford opzijzet voor garantieclaims en de daadwerkelijke uitgaven om die claims te dekken', klinkt het. De onderneming moest in de VS recent tienduizenden modellen terugroepen door problemen met EcoBoost-motoren.

    Voorts wijst de analist erop dat de autobouwer de komende kwartalen moeilijke beslissingen moet nemen, onder meer over de activiteit in Europa. Ford moet volgens hem met zijn fabrieken helemaal wegtrekken uit Europa of de omvang van de activiteiten opnieuw bepalen. 

  • Duits parlement maakt weg vrij voor verkiezingen in februari

    Het Duitse parlement heeft een maatregel goedgekeurd die vervroegde verkiezingen over twee maanden mogelijk maakt. Bondskanselier Olaf Scholz zal zijn regering tot een einde zien komen. Die regering heeft nu een minderheid in de Bondsdag, omdat Scholz de minister van Financiën, Christian Lindner, ontsloeg. Die zet leidde tot het vertrek van de FDP uit de coalitie. 

    Scholz stelt voor om een stimuleringspakket voor de Duitse economie op poten te zetten. De FDP lag daarover dwars in de eerdere coalitie, omdat die partij een strenger budgettair beleid voorstaat. 

  • Le Pen is 'meer positief' na ontmoeting met nieuwe Franse premier

    Marine Le Pen, de voorvrouw van het radicaal-rechtse Rassemblement National (RN), heeft gezegd dat ze 'meer positief' is na een ontmoeting met de nieuwe Franse premier, Francois Bayrou. 'Het is wellicht wat vroeg om te zeggen dat we gehoord werden, maar er werd naar ons geluisterd', zei Le Pen.

    Dat is voorzichtig gunstig nieuws voor het land. Uitgerekend op de dag dat de Franse president Emmanuel Macron met de centrumfiguur François Bayrou een nieuwe premier benoemde, onderstreepte Moody's vrijdagavond de zware taak die eender welke Franse premier wacht om tussen een balorig parlement én een ongeruste belegger te navigeren (zie post 7u18). Het ratingbureau verlaagt de Franse kredietscore tot Aa3, hetzelfde niveau van België, maar intussen drie trapjes onder de Aaa-topscore van Duitsland.

  • Broadcom vervolgt AI-rally

    De leverancier van chipapparatuur Broadcom won vrijdag 24 procent tot 224,8 dollar en daar lijkt straks nog eens 3 procent bij te komen. De voornaamste reden voor de stevige klim van vrijdag was de prognose van CEO Hock Tan. Hij voorspelt binnen drie jaar 60 à 90 miljard dollar aan extra AI-inkomsten van bestaande klanten. Broadcom heeft met OpenAI en Apple twee nieuwe klanten gestrikt, naast drie bestaande hyperscalers (Meta , Alphabet en TikTok-moeder ByteDance).

    De AI-kansen voor het bedrijf gaan maal drie in de komende drie jaar.

    Bank of America

    Het bedrijf ziet een grote vraag vanuit de AI-sector. Datacenters leunen op de op maat gemaakte chips van Broadcom en andere halfgeleiders om hun AI-systemen te bouwen. JPMorgan verhoogde prompt het koersdoel voor Broadcom van 210 naar 250 dollar.

    Nu blijkt ook dat Bank of America het koersdoel heeft opgetrokken van 215 naar 250 dollar (koopadvies). 'De AI-kansen voor het bedrijf gaan maal drie in de komende drie jaar', stelt het beurshuis. 'De mogelijkheden voor AI-chips op maat (voor specifieke toepassingen, red.) nemen toe voor deze marktleider.'

    Ook Truist krikt het koersdoel op van 205 naar 245 dollar (koopadvies). 'Nu het bedrijf volwassen wordt, belandt het in een snelle groeifase.'

  • Britse deal maakt Ageas tot Britse nummer vijf

    Tenminste, het nummer vijf in auto- en woningverzekeringen, legt collega Bert Broens uit

  • De Bel20-sterkhouders van 2024 zijn ook de sterkhouders op maandag

    Slechts twee groene vlekjes op dit ogenblik in de Bel20 : de biofarmagroepen Argenx  en UCB , dit jaar met respectievelijk 69 en 133 procent winst dé sterkhouders van de Brusselse sterrenkorf

  • Koopadvies zet Galderma op record

    In Zürich spurt Galderma ruim 5 procent hoger naar een record op 95 frank, 80 procent boven de 53 frank waartegen de huidspecialist in maart naar de beurs trok. Dit dankzij een ronkend koopadvies van UBS.

    Het beurshuis verwijst naar de sterke start van Nemluvio, een middel tegen eczeem en jeukbulten, op de Amerikaanse markt. Nemluvio zou luidens UBS-analist Matthew Weston later dit decennium een piekverkoop van 3 miljard dollar per jaar moeten kunnen halen. 

    +80%
    Perfect skin
    Het aandeel Galderma is sinds de IPO in maart met 80 procent gestegen
  • Ook Orange Belgium krijgt tik

    Nu er zich met de reactie van marktleider Proximus post-Digi een stevige tarievenoorlog op de Belgische markt voor telecomdiensten aftekent, staat ook de beurskoers van nummer drie Orange Belgium  onder druk. Het aandeel gaat 4 procent lager naar 13,82 euro.

    Daarbij hoort wel de belangrijke bijsluiter dat de beurskoers van OBEL minder een 'signaalfunctie' vervult bij een wijzigende marktomgeving, gelet op de weinig vlotte verhandelbaarheid van het aandeel. Sinds een mislukt overnamebod drie jaar geleden controleert de Franse moeder Orange bijna 70 procent van de stukken, de intercommunale Nethys controleert als uitloper van de VOO-kabeldeal ook nog eens 11 procent. Dan is er nog de Britse vermogensbeheerder TFG met 12 procent, zodat slechts een tiende van de aandelen bij het brede publiek zit.  

  • ... maar ziet aandeel toch naar vers dieptepunt zakken

    Dat Proximus  zich via datavretersdochter Mobile Vikings genoodzaakt ziet zo scherp te reageren (zie vorige post), smoort het prille koersherstel van het aandeel in de kiem. De koers ruilt sinds het persbericht van Mobile Vikings de eerdere winst in voor 1 procent verlies en zakt tot een vers diepterecord van 4,92 euro. 

  • Proximus zet zijn 'mobiele vikings' in tegen Digi ...

    Na Orange Belgium met zijn budgetmerk Hey! duikt nu ook Proximus  met nevenmerk Mobile Vikings in sommige gevallen onder de tarieven van de nieuwkomer Digi. Die gooide vorige week met erg scherpe tarieven een clusterbom in de Belgische telecommarkt.

    Mobile Vikings richt zich vooral op datavreters en het is voor dat publiek dat de operator zijn aanbod verscherpt. 

    De vrees voor een verdere aantasting van de cashflow door Digi duwde vorige week het aandeel Proximus voor het eerst sinds de beursgang in 2004 onder de grens van 5 euro (zie grafiek). Het beurshuis HSBC poneerde vrijdag dat zelfs het huidige dividend, dat gehalveerd is tot 0,60 euro, te royaal oogt. 

    Merk op dat het op 25 februari tien jaar geleden zal zijn dat het aandeel zijn 'all time high', 35,67 euro, liet optekenen. 

  • Vivendi noteert door 'ontmanteling' twee derde lager

    In Parijs noteert het ontmantelde Vivendi  op 2,47 euro, ruim twee derde onder de slotkoers van vrijdag (8,3 euro). Vandaag splitsen drie dochterbedrijven af: de media- en entertainmentgroep Canal+ op de Londense beurs (post van 10 uur), de reclamegroep Havas in Amsterdam en de uitgever Hachette in Parijs (post van 9u47). 

    Vivendi zelf houdt alleen nog enkele minderheidsparticipaties aan, samen met de spelletjesontwikkelaar Gameloft. Het is een weinig glorieus slotakkoord voor een groep die een kwarteeuw geleden onder Jean-Marie Messier de wereld wou veroveren als Vivendi Universal. 

  • Zweeds biotechbedrijfje Abliva verdrievoudigt door bod van Pharming

    Het Nederlandse biotechbedrijf Pharming legt 66 miljoen dollar (63 miljoen euro) op tafel voor de overname van zijn beursgenoteerde Zweedse sectorgenoot Abliva. Dat bedrijf richt zich op de ontwikkeling van geneesmiddelen voor de behandeling van zeldzame mitochondriale aandoeningen. Het mitochondrium is een celonderdeel dat belangrijk is voor de stof­wis­se­ling van cellen. 

    Abliva heeft een product in fase 2 voor de behandeling van chronische vermoeidheid en spierzwakte bij patiënten met een genetische mitochondriale afwijking

    Pharming beschikt over 46 miljoen dollar cash, en kan de overname financieren met zijn eigen kasstromen.

    De Belegger
    beursblad

    Pharming biedt ruimt het drievoudige van de koers. 'Maar het centjesaandeel noteerde op het laagste peil ooit', nuanceert het blad De Belegger. 'Pharming beschikt over 46 miljoen dollar cash, en kan de overname financieren met zijn eigen kasstromen. Uiteraard is het afwachten of het product het tot de eindfase brengt, maar de tussentijdse data zijn bemoedigend.'

  • Elia op dieptepunt sinds 2020

    Elia  gleed in de ochtendhandel tot 78,05 euro weg. Dat is 31 procent onder het peil van Nieuwjaar en het laagste peil sinds maart 2020, toen het aandeel van de netbeheerder bij de start van de pandemie even tot 68 euro tuimelde. De benoeming van voorzitter Bernard Gustin tot nieuwe CEO, vorige week donderdagavond, lijkt beleggers dus niet meteen veel milder te stemmen. 

    Bij beleggers was er al een tijd onrust over het lang uitblijven van een voltijdse CEO, wat de twijfels over de financiering van de miljardeninvesteringen - zeker gezien het oplopende prijskaartje ervan - alleen maar crescendo deed gaan. Meer klaarheid over die financiering wordt dus een prioriteit voor Gustin en kan het aandeel Elia in rustiger vaarwater brengen. 

  • Jef Colruyt koopt na tuimelperte Colruyts bij

    Voorzitter Jef Colruyt heeft vorige week gebruikgemaakt van de tuimelperte van de gelijknamige warenhuisgroep om wat extra aandelen in te slaan. Hij kocht 7.650 stukken Colruyt tegen gemiddeld 37,79 euro, goed voor een uitgave van bijna 290.000 euro, leert een melding aan de beurswaakhond FSMA.

    Die meldingen leren ook dat Nicolas Saverys niet wacht tot de officiële opening van zijn bod op Exmar om zijn positie te verhogen. Hij sprokkelde vorige week voor 5,5 miljoen euro aandelen van de gasreder bij elkaar.

  • BioSenic heeft zicht op Singaporese financiering voor onderzoek

    De notering van het Belgisch-Franse biotechtbedrijf BioSenic werd donderdagmorgen opgeschort op Euronext Brussel in afwachting van een persbericht. Dat kwam er vrijdagavond na de slotbel. Vanmorgen werd de notering hervat.

    BioSenic liet weten een voorwaardelijk voorakkoord te hebben gesloten met TrialCap uit Singapore over een financieringsovereenkomst. Een eerste voorwaarde is dat BioSenic een Australisch dochterbedrijf opricht (dat de financiering zou ontvangen), een tweede dat het bedrijf nog bijkomende financiering vindt om het klinisch onderzoek rond orale arsenicumtrioxide (OATO) ter behandeling van de ziekte chronic graft-versus-host disease (cGvHD) te bekostigen. cGvHD is een aandoening waarbij de cellen van een transplantaat zich tegen de lichaamseigen cellen keren.

    De financiering met TrialCap bestaat uit een lening met een looptijd van zeven jaar die tot 8 miljoen dollar kan bedragen en voor 800.000 dollar aan aandelen in het dochterbedrijf Medsenic Australia, uit te geven in twee tranches. De voorwaarden voor de lening zijn niet mals: de rente bestaat uit de SOFR (een Amerikaanse rentemaatstaf) plus 9,5 procent voor de opgenomen middelen en een bijkomende vergoeding ten bedrage van 1 procent van het leenbedrag.

  • Duitse dienstensector geeft Europese conjunctuur boost

    De Europese economie deed het in december iets beter dan verhoopt, leert de invloedrijke PMI-barometer van Hamburg Commercial Bank (HCOB). De PMI-barometer voor de eurozone veerde op van 48,3 naar 49,5 punten, terwijl economen een stabilisatie verwachtten. 

    Opvallend: terwijl de industrie met een indexnotering op 45,2 hardnekkig in krimpmodus blijft - een cijfer onder 50 wijst op een teruglopende activiteit - veert de dienstensector fors op tot 51,4 punten. Vooral de Duitse dienstensector presteerde verrassend sterk, merken de economen van HCOB op. Dat geeft aan dat de Duitser van plan is op de kerstmarkten het geld te laten rollen. 

  • Canal+: mak Londens debuut

    De media- en entertainmentgroep Canal+ kent een mak debuut in Londen (zie post van 7u43). Het aandeel opende op 290 pence, maar noteert daar even later met 258 pence stevig onder. Waarschijnlijk grijpen veel aandeelhouders van het conglomeraat Vivendi de eerste kans die ze krijgen aan om te verkopen. 

    Bij die beurs waarderen beleggers Canal+, dat luidens het prospectus in 2023 netto 61 miljoen verlies draaide op 6,2 miljard euro omzet, op 2,6 miljard pond (3,1 miljard euro). 

  • Havas debuteert in Amsterdam, Louis Hachette in Parijs

    Het Franse mediaconcern Vivendi splitst vandaag niet alleen Canal+ af (zie post 7u43) maar ook het advertentiebedrijf Havas en uitgever Louis Hachette . Waar Canal+ een notering krijgt op de London Stock Exchange is dat voor Havas het geval op Euronext Amsterdam en voor Louis Hachette op Euronext Parijs. Op de komst van Havas en Louis Hachette is de beursreactie positief.

  • ING over Cofinimmo: ‘Zelfhulpstrategie'

    ING-analiste Francesca Ferragina komt terug op de reeks vastgoedverkopen, goed voor bijna 40 miljoen euro, die Cofinimmo onlangs bekendmaakte. Ze merkt op dat het vastgoedbedrijf daarbij zijn investeringsprognose voor 2024 verlaagde van 215 tot 175 miljoen euro, terwijl de desinvesteringsprognose op 215 miljoen euro blijft staan. Daarvan is al meer dan 100 miljoen euro uitgevoerd, terwijl voor nog eens 80 miljoen euro is getekend. Voor het einde van het jaar zouden nog meer transacties moeten volgen.

    ‘We denken dat de update geruststelling brengt over de balans. Samen met het dividendrendement van 11 procent zijn we globaal positief over Cofinimmo.’

    De huidige verkopen volstaan al om de investeringen te coveren, zegt Ferragina. Ze vindt de verhouding tussen leningen en vastgoedwaarde (LTV) met 44,7 procent (eind september) wel aan de hoge kant. ‘Maar we appreciëren de zelfhulpstrategie en de aanhoudende inspanning om te verkopen.’ Ze behoudt haar koopadvies en koersdoel van 76,5 euro.

  • KBC Securities over Nextensa-deal: 'Kleine beleggers boden tegen elkaar op'

    Nextensa  veert tegenover het diepterecord van vrijdag (zie grafiek) een beetje op, met 1,5 procent tot 37,45 euro, nu het Zaventemse retailpark Brixton voor een vrij stevige 41 miljoen euro verkocht is aan privébeleggers

    Nextensa heeft een goede deal gesloten, maar het is vooral Retail Estates dat extreem goedkoop oogt

    Wim Lewi
    KBC Securities-analist

    'De verkoop is erg interessant', zegt KBC Securities-analist Wim Lewi. 'Kleine beleggers hebben tegen elkaar opgeboden.' Lewi merkt op dat beleggers 2.730 euro per m² betaalden voor een 25 jaar oud winkelpark. En dat terwijl de portefeuille van de specialist in baanwinkels Retail Estates op 1.690 euro per m² wordt gewaardeerd en beleggers daar nog eens 25 procent korting op toepassen. 'Nextensa heeft een goede deal gesloten, maar het is vooral Retail Estates dat extreem goedkoop lijkt.'  

  • Bel20 licht lager van start

    De Europese beurzen openen met verlies. Na een minuut handel zakt de Euro Stoxx 50 0,3 procent. De Bel20 gaat 0,1 procent lager.

    Volgende bedrijven staan in de belangstelling:

    * Ageas heeft een akkoord bereikt met de Britse groep Saga over de verdeling van auto- en woningverzekeringsproducten in het VK. Ageas zakt 0,1 procent.

    * Het vastgoedbedrijf Nextensa heeft het Brixton Retail Park in Zaventem voor 41 miljoen euro verkocht aan een groep private investeerders. Nextensa wint 1,5 procent.

    * Sofina , D’Ieteren Group en Aedifica zijn de favorieten van de Belgische analisten voor 2025. Sofina wint 0,2 procent, D’Ieteren zakt 0,5 procent en Aedifica verliest 0,1 procent.

  • Novo Nordisk investeert 1,1 miljard in extra Deense fabriek

    Novo Nordisk, de producent van het diabetesmedicijn Ozempic en het obesitasmiddel Wegovy, investeert 8,5 miljard Deense kronen (1,14 miljard euro) in een nieuwe fabriek in Denemarken.

    De nieuwe vestiging komt aan de rand van Odense, de derde grootste stad van het Scandinavische land. Het wordt een ‘modulaire en flexibele’ productie-eenheid waar diverse geneesmiddelen voor zeldzame ziekten worden gemaakt. Of Novo Nordisk er ook Ozempic en Wegovy gaat produceren, is niet duidelijk.

    Het Deense farmabedrijf is sterk aan het uitbreiden om aan de groeiende vraag naar zijn diabetes- en vermageringsproducten te kunnen voldoen. In juni zei Novo Nordisk dat het dit jaar omgerekend 6,5 miljard euro zou investeren in de productie, tegenover 3,7 miljard in 2023.

  • Openingsbel zal makjes luiden

    De Europese beurzen gaan een vlakke tot licht lagere opening tegemoet, blijkt uit de futureshandel. De future op de Euro Stoxx 50 noteert momenteel 0,1 procent in de min.

  • Nextensa verkoopt zijn laatste Belgisch retailpark

    Het vastgoedbedrijf Nextensa heeft het Brixton Retail Park in Zaventem verkocht aan een groep private investeerders. De verkoop bracht netto 41 miljoen euro op. De opbrengst zal worden gebruikt om de schulden verder af te bouwen.

    Het 15.072 m² grote retailpark zat sinds de beursgang van Nextensa - of liever van zijn voorganger Leasinvest - in 1999 in de portefeuille. Volgens Nextensa heeft het Brixton Retail Park zich al die tijd bewezen ‘als een uiterst succesvolle investering’ met huurprijzen die tot de hoogste in de commerciële verhuursector behoren en met een volledige bezetting met kwalitatieve huurders. 

    De verkoop zal Nextensa ook toelaten verder te focussen ‘op groeisegmenten zoals gemengde stedelijke kantoorontwikkelingen en residentiële projecten’, zegt CEO Michel Van Geyte in een persbericht.

    Lees hier meer over de verkoop.

  • Canal+ debuteert in Londen

    Het is een welgekomen nieuwkomer op een leeglopende Londense beurs: Canal+, dat van het conglomeraat Vivendi afgesplitst wordt. De van oorsprong Franse betaaltelevisiezender is nu luidens het prospectus een mondiale mediagroep met wereldwijd - mede dankzij een sterke positie in Afrika - 26,8 miljoen abonnees. Aandeelhouders van Vivendi hebben voor elk aandeel Vivendi één aandeel Canal+ ontvangen. 

    Canal+ pakt op dit ogenblik uit met een documentaire over de legendarische formule 1-piloot Alain Prost. Dit net nu de mondiale leider in comakijken, Netflix, een serie over de Braziliaanse Prost-rivaal Ayrton Senna in de markt zet. 

  • Realitycheck voor de DAX?

    Met bijna 22 procent winst sinds Nieuwjaar is de DAX, de toonaangevende index in Frankfurt, dit jaar de uitblinker in Europa. Dat is te danken aan de sterke prestaties van de defensie-, technologie- en bouwaandelen die de zwakke prestatie van de in crisis verkerende autosector ruimschoots hebben goedgemaakt.

    Grote Duitse bedrijven lijken op het eerste gezicht weerstand te bieden aan de zwakke economische groei bij onze oosterburen en aan de politieke impasse. Maar dat is slechts de buitenkant. Volgens de grootbank Goldman Sachs realiseren de DAX-bedrijven slechts 18 procent van hun omzet in eigen land. Bij de MDAX, de index met iets minder grote Duitse beursgenoteerde bedrijven, is dat 33 procent. Die index noteert echter met 1,1 procent verlies dit jaar.

    Het hart van de beurs van Frankfurt
    Het hart van de beurs van Frankfurt ©REUTERS

    Over politieke impasse gesproken: vandaag vindt in de Bundestag de vertrouwensstemming over de regering-Scholz plaats, die de bondskanselier normaal gezien zal verliezen. Dat zal de weg vrijmaken voor vervroegde verkiezingen.

  • 'De 7' blikt vooruit op de week

    Van kurksandalen tot sneakers. Van crypto tot Jerome Powell: Beleggen-redacteur Ellen Vermogen blikt met collega Bert Rymen vooruit op de beursweek in onze podcast 'De 7'. 

  • Moody's knipt in Franse kredietscore

    Mocht de nieuwe Franse premier François Bayrou zich nog illusies gemaakt hebben, dan was hij daar enkele uren later op vrijdagavond van verlost: het ratingbureau Moody's luidt de alarmklok over de Franse openbare financiën en verlaagt de kredietscore met één trapje tot Aa3, drie trapjes onder de Aaa-topscore van Duitsland. 

  • Chinese consument spendeert minder dan verwacht

    De meeste Aziatische beurzen noteren vanmorgen in de min. Het verlies is het meest uitgesproken in Hongkong (-0,8%), terwijl de beurs van Shanghai dicht bij huis blijft. Een reactie op een tegenvallend cijfer over de Chinese kleinhandel.

    In november namen de Chinese kleinhandelsverkopen slechts met 3,3 procent toe, bleek vanmorgen. Dat is een pak minder dan in oktober (+4,8%) en ook minder dan wat economen hadden verwacht (+4,6%). De inspanningen van Peking om de binnenlandse markt aan te wakkeren, lijken nog niet erg veel effect te hebben. De Chinese overheid zal nog een tandje bij moeten steken.

    Vanmorgen werd ook een ander Chinees cijfer gepubliceerd: de industriële productie. Die groeide in november met 5,4 procent jaar op jaar, wat ongeveer evenveel is als in oktober.

  • Porsches en Piëchs slikken minwaarde van 7 tot 20 miljard op Volkswagen

    Het kon tellen als vrijdagavondwaarschuwing: Porsche Holding , de holding waarmee de families Porsche en Piëch Volkswagen  controleren, liet in een korte update weten over het boekjaar 2024 7 tot 20 miljard euro te zullen moeten afboeken op hun investering in de Duitse autobouwer. 

    U leest hier meer. 

  • De chouchous voor 2025 in eigen land: holdings!

    Het zegt veel over de bloedarmoede op de lokale aandelenmarkt en over de groeiende onderwaardering van holdings: er staan er liefst vijf in de Brusselse top tien van de Belgische analistenteams voor 2025. Met Sofina   als de absolute favoriet, leert naar goede traditie de rondvraag van de redactie van De Tijd

    Merk op dat de herontdekking van Sofina eerder dit jaar weggedeemsterd is en de spilholding van de familie Boël weer met een forse korting van 26 procent op de jongst gepubliceerde nettoactiefwaarde (287 euro per aandeel) kampt:

  • Bitcoin op vers record

    Niet alleen Tesla heeft de turbo ingeschakeld sinds Donald Trump verkozen werd tot nieuwe Amerikaans president op 5 november. Dat geldt zeker ook voor bitcoin. De cryptomunt tikt dankzij het vooruitzicht van een meer 'cryptovriendelijk' beleid in Washington met net geen 105.000 dollar een zoveelste record aan. 

    Het Britse zakenblad The Economist merkt in zijn jongste editie op dat een groot deel van de ruime verdubbeling van de bitcoinkoers dit jaar minder komt van nonsensicale hypes en 'crypto bros', maar in belangrijke mate van de interesse van 'institutioneel' geld, vooral grote vermogensbeheerders. 'Dat zal van bitcoin meer een gewone belegging maken, die ook meer gekoppeld wordt aan de ups en downs van de klassieke financiële wereld, net de wereld die fans gehoopt hadden met crypto te vervangen.'

  • Wall Street: alles vlak, behalve Tesla

    Goedemorgen!

    We trappen af met een blik op Wall Street vrijdagavond. Daar bleven de Dow  en de Nasdaq  dicht bij huis.

    +80%
    Fast & furious
    Sinds de verkiezingszege van Donald Trump op 5 november is het aandeel Tesla met 80 procent gestegen

    Er was - noblesse oblige - één aandeel dat zich niets aantrok van de afwachtende stemming: Tesla . Het aandeel van de wereldmarktleider in e-auto's en van 'Trump-fluisteraar' Elon Musk is sinds de verkiezingszege van de Republikein op 5 november... met 80 procent gestegen. 

    ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud