De recessievrees blijft, leert de koperprijs, die naar het laagste peil sinds 2020 tuimelt. De beter dan verwachte cijfers bij Citigroup doen Wall Street deugd.
Bel20 sluit 0,9 procent hoger
De Bel20 klokt af op 3.703,76 punten. Dat is 0,9 procent hoger dan donderdag. De grootste stijgers zijn D'Ieteren (+5,3%), Solvay (+3,7%) en Ageas (+2,7%). De drie verliezers zijn Argenx (-0,4%), KBC (-0,4%) en Proximus (-0,3%).
Inflatievrees Amerikaanse consumenten daalt
De inflatieverwachtingen van de Amerikaanse consumenten zijn in de eerste helft van juli wat teruggevallen. De consumenten verwachten nu 5,2 procent inflatie in het komende jaar en gemiddeld 2,8 procent in de komende vijf tot tien jaar in plaats van respectievelijk 5,3 en 3 procent. Dat meldt de Universiteit van Michigan, die peilt naar het consumentenvertrouwen.
De terugval van de inflatieverwachtingen vermindert de kans dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) eind juli de rente met 100 basispunten optrekt. De stijging van de inflateverwachtingen in juni was een van de redenen waarom de Fed vorige maand de rente met 75 basispunten verhoogde in plaats van de verwachte 50 basispunten. Het consumentenvertrouwen steeg lichtjes in de eerste helft van juli.
Een recessie in de Verenigde Staten? 50/50
Beleggers verrekenen nu een kans van 50 procent dat de Amerikaanse economie in de komende twaalf maanden in een recessie sukkelt. Vooral nu de Federal Reserve in overdrive moet om de inflatie in te dijken en een renteverhoging van 100 basispunten eind juli een reële optie is.
Merk op dat Amerika niet de klassieke 'twee kwartalen met krimp' als definitie hanteert. In dat scenario zou het met een kleine krimp in het tweede kwartaal al 'prijs' zijn, aangezien er ook over het eerste kwartaal een krimp was. Het is pas recessie in de Verenigde Staten als de economenvereniging NBER dat officieel zegt. En meer precies de acht leden van het Business Cycle Dating Committee.
Citigroup
schiet tot 7 procent hoger. De Amerikaanse grootbank was de positieve verrassing in een tot dusver grimmige cijferstroom op Wall Street (zie post van 14u28). In het kielzog van Citigroup trekken ook Bank of America
en Wells Fargo
hoger. Opmerkelijk want, Wells Fargo gaat onder de lat met zijn kwartaalcijfers.
De bank legde voor een half miljard dollar kredietprovisies aan om eventuele kredietverliezen op te vangen (zie post van 13u09).
Wall Street opent fors hoger
De Amerikaanse beurzen hebben de laatste dag van de handelsweek optimistisch ingezet. De Dow Jones
springt 1,5 procent hoger, net als de Nasdaq
.
Netflix schroeft marketingbudget op
Netflix
verandert het geweer van schouder voor zijn marketingstrategie. De streamingdienst zet een grote promotiecampagne op touw voor de lancering van 'The Gray Man', een spionagethriller met de filmsterren Ryan Gosling en Ana de Armas.
Netflix voert traditioneel geen grote promotiecampagnes, maar die strategie wordt bijgesteld nu Netflix almaar meer moeite heeft om abonnees aan zich te binden. De streamingdienst zag daardoor de voorbije maand meer dan 70 procent van zijn beurswaarde verdampen.
Netflix wil nu zijn marketingbudget optrekken om - zoals de grote Hollywoodstudio's - het publiek op voorhand warm te maken voor bepaalde titels. Daarnaast gaat het ook een nieuwe, goedkope abonnementsformule lanceren. In die formule zouden voor het eerst advertenties getoond worden op de streamingdienst. Netflix hoopt zo de prijsbewuste consument te overtuigen toch een abonnement te nemen.
Kleinhandelsverkopen in VS stijgen meer dan verwacht
De kleinhandelsverkopen in de VS zijn in juni maand op maand met 1 procent gestegen. Dat is meer dan de door economen voorspelde toename van 0,9 procent. Bovendien werden de cijfers van mei opwaarts herzien. De verkopen van de kleinhandel daalden toen slechts met 0,1 procent in plaats van de eerder gemelde 0,3 procent.
Groene futures op Wall Street
De Amerikaanse beurzen lijken op weg naar licht hogere opening. Futures op de Dow Jones klimmen 0,5 procent hoger. De Nasdaq zou 0,1 procent hoger openen.
Citi lichtpuntje in stroom slechte bankcijfers
Citigroup
is de positieve verrassing in een tot dusver erg grimmige cijferstroom op Wall Street. De bank gaat over de analistenverwachting met een winst per aandeel van 2,19 dollar. Analisten hadden gerekend op 1,68 dollar. De inkomsten bedroegen in het tweede kwartaal 19,64 miljard dollar, terwijl de lat op slechts 18,2 miljard dollar lag. Stijgende intresttarieven en hoger dan verwachte tradinginkomsten vormen de basis van het sterke resultaat.
'In een zeer uitdagende macro-economische en geopolitieke omgeving heeft ons team solide resultaten afgeleverd. We zitten, voor de kwaliteit van onze kredieten en onze buffers, in een sterke positie om deze onzekere tijden aan te kunnen', zegt CEO Jane Fraser.
Het aandeel van de bank gaat voorbeurs 3,3 procent hoger.
Zweedse gereedschapmaker Sandvik boekt minder winst dan verwacht
Sandvik, het Zweedse bedrijf dat industrieel gereedschap en mijnbouwapparaten maakt, zag de winst in het tweede kwartaal minder sterk stijgen dan verwacht. De aangepaste bedrijfswinst steeg met 17 procent naar 4,79 miljard Zweedse kronen (circa 450 miljoen euro). Analisten hadden 4,92 miljard kronen verwacht. Sandvik kon de stijgende kosten nog niet doorrekenen aan zijn klanten.
De omzet steeg met 34 procent naar 27,05 miljard kronen (2,55 miljard euro), grotendeels dankzij overnames. De organische omzetgroei bedroeg 6 procent. Het pauzeren van de Russische activiteiten, gevolgd door de beslissing zich uit Rusland terug te trekken, had een negatieve impact op de activiteiten.
Op de beurs van Stockholm zakt Sandvik met 3,25 procent.
BlackRock ziet beheerd vermogen fors dalen
De fondsengigant BlakcRock zag zijn beheerd vermogen in het tweede kwartaal met 11 procent terugvallen naar 8.490 miljard dollar. Eind vorig jaar behaalde het nog de mijlpaal van 10.000 miljard dollar activa onder beheer. 'Investeerders moeten tegelijk een hoge inflatie en hogere rentetarieven trotseren, wat leidde tot het slechtste jaarbegin op de beurzen in een halve eeuw', zei CEO Larry Fink.
De inkomsten van BlackRock daalden in de drie maanden tot juli met 6 procent naar 4,53 miljard dollar, onder de verwachting van analisten.
Wells Fargo gaat onder de lat met zijn kwartaalcijfers. De Amerikaanse bank, de op drie na grootste in omvang, zet 580 miljoen dollar opzij om mogelijke kredietverliezen op te vangen. Vorig jaar draaide ze nog 1,26 miljard dollar aan voorzieningen terug.
De provisies drukken de winst, die in het afgelopen kwartaal uitkomt op 3,1 miljard dollar, bijna een halvering van de 6 miljard dollar winst vorig jaar.
Het Zwitserse luxeconcern Richemont, het nummer twee in de sector, heeft - mede dankzij gunstige wisselkoersen - een prima eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2022-2023 achter de rug. De omzet nam met 20 procent toe tot 5,26 miljard euro, een record. Bij constante wisselkoersen bedroeg de omzetgroei 12 procent.
Voor de sterkste toename tekenden Japan (+75%), Europa (+43%) en het Amerikaanse continent (+41%). De goede verkoop in Europa is onder meer te danken aan toeristen uit het Midden-Oosten en Amerika. Die vallen nog altijd voor de Cartier-juwelen en de uurwerken van A. Lange & Söhne en IWC Schaffhausen. Door de Chinese lockdowns viel de verkoop in de regio Azië-Stille Oceaan met 8 procent terug.
Dat het aandeel Richemont op de beurs van Zürich toch 5 procent verliest, heeft wellicht met China te maken. Beleggers vrezen dat de verkoop in China verder te lijden zal hebben onder de strenge coronamaatregelen.
Sofina werpt zich op huishoudelijke producten en cosmetica
De Boël-holding Sofina
zet stevig in op het jonge Duitse bedrijf Everdrop, een producent van duurzame huishoudelijke producten en natuurlijke cosmetica. De Boël-holding neemt mee de leiding van een kapitaalronde van 80 miljoen euro.
Ondanks de groeiende druk van shorters - en de forse koersval van het aandeel - rijgt Sofina de jongste maanden de investeringen aan elkaar.
Over de nieuwste investering van Sofina leest u meer in deze bijdrage van collega Michael Sephiha.
... komt u meer te weten in onze beursspiegel. Daarin staan Proximus
, Bone Therapeutics
en nogmaals Unifiedpost Group
centraal.
Europese beurzen in het groen
Aan het einde van opnieuw een bewogen week op de aandelenmarkten noteren de Europese indexen collectief hoger. Hoewel de zorgen om de vertragende economie en een verstrakkend monetair beleid groot blijven, komen de beurzen vandaag even op adem.
In lijn met de Franse CAC40
en de Amsterdamse AEX
, noteert ook de Bel20
in het groen. In de Belgische sterrenkorf is D'Ieteren Group
met een spurtje van 3,2 procent de uitblinker.
Kwartaalcijfers TomTom minder slecht dan gevreesd
De Nederlandse fabrikant van navigatiesystemen TomTom
rapporteerde zijn kwartaalcijfers. 'Grotendeels in lijn met de verwachtingen', concludeert het beurshuis UBS. TomTom kondigde wel een nieuw herstructureringsplan aan, dat zo'n 10 procent van het personeelsbestand zal treffen.
'Hoewel dat op middellange termijn positief is voor de kostenstructuur, zal het op korte termijn wegen op de cash outflow', zegt UBS. Het beurshuis wijst daarnaast op het feit dat de omzet in het automotivesegment met een daling van 2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar geen slechte prestatie is, gezien de sterk verzwakkende autoproductie in het voorbije kwartaal.
Op de korte termijn zal het herstructureringsplan van TomTom een grotere uitstroom van cash veroorzaken.
Francois-Xavier Bouvignies
Analist UBS
De vrije kasstroom was 0,2 miljoen euro positief. In dezelfde periode vorig jaar was de vrije kasstroom nog 16 miljoen euro negatief. TomTom handhaafde ook zijn outlook over het volledige jaar 2022, met een omzet tussen 470 en 510 miljoen euro in 2022.
Beleggers reageren opgelucht over de 'minder slecht dan gevreesde' kwartaalcijfers. TomTom koerst tot 13 procent hoger op de Amsterdamse beurs.
Deutsche Bank: 'Gascrisis is gamechanger voor Duitse industrie'
'Moving into recession', dat is de weinig aan de verbeelding overlatende titel van het lijvige rapport van Deutsche Bank over thuisland Duitsland. De bank voorspelt dat de economische gevolgen van de woedende gascrisis de grootste economie van Europa in de tweede jaarhelft kopje-onder zal duwen.
Unifiedpost
koerst voor de tweede dag op rij fors hoger. Het aandeel wint zo'n 20 procent richting 4,40 euro.
Alychlo, het investeringsvehikel van de investeerder Marc Coucke, is de nieuwe referentieaandeelhouder van Unifiedpost. Coucke verhoogde zijn belang in de specialist in digitale facturatie van minder dan 5 procent naar 11,9 procent. In reactie ging het aandeel, dat de afgelopen tijd zwaar onder druk stond, donderdagochtend al tot de helft hoger.
'Unifiedpost stond al een tijdje op onze radar', klinkt het bij Alychlo. Over de beweegredenen van Alychlo leest u meer in deze bijdrage.
Ondanks de koerssprong heeft Unfiedpost nog een lange weg te gaan om weer op het niveau van de introductieprijs (20 euro) te komen.
ING: 'Sterke dollar is positief voor Melexis'
Op woensdag 27 juli komt de chipontwikkelaar Melexis
met cijfers over het tweede kwartaal van 2022. Het beurshuis ING kijkt vooral uit naar het evenwicht tussen vraag en aanbod. 'We geloven dat de vraagzijde wat zal sputteren, gezien de lage autoproductie en de hoge inflatiecijfers.' Toch denkt ING-analist Marc Hesselink niet dat die slabakkende vraag een significante impact zal hebben op de kwartaalresultaten van Melexis.
We geloven dat de vraagzijde wat zal sputteren, gezien de lage autoproductie en de hoge inflatiecijfers.
Marc Hesselink
Analist ING
'De sterke dollar zal de cijfers van Melexis ondersteunen - in zijn guidance sprak Melexis van een wisselkoers van 1.09 EUR/USD.' Maar inmiddels is de euro teruggevallen tot onder de pariteit met de dollar.
ING rekent op een groei van 9 procent vergeleken met het vorige kwartaal en 26 procent jaar op jaar, in lijn met de consensusverwachting.
Recessievrees duwt koperprijs onder 7.000 dollar
Dat de Chinese economie tot stilstand is gekomen, is niet van aard om de recessievrees bij beleggers te milderen, integendeel. De prijs voor een ton koper tuimelt voor het eerst sinds november 2020 onder 7.000 dollar en is sinds maart 35 procent afgeprijsd.
Koper staat te boek als 'Dr. Copper', met dank aan zijn vele industriële toepassingen. Net daarom is het rode metaal vaak een favoriet bij beleggers die willen 'inspelen' op een scherpe vertraging van de wereldeconomie.
Dit voorjaar was koper nog een van de aanjagers van de inflatie, maar nu centraal bankiers om die inflatie in te tomen hard in de remmen gaan, groeit de vrees voor een recessie.
Nog deze ochtend meldt ook de mijnbouwgigant Rio Tinto, een van de grootste koperproducenten ter wereld, in een productie-update dat de economische outlook aan het verzwakken is.
Porsche houdt vrij goed stand in eerste halfjaar
Uit de ACEA-statistieken (zie post van 08.27 uur) blijkt dat Porsche een van weinige automerken was die in de eerste jaarhelft hun verkoop in Europa zagen toenemen. Wereldwijd daalde de verkoop wel met 5 procent tot 145.860 geleverde wagens.
De oplaaiende coronapandemie in China en de strenge lockdowns die daarmee gepaard gingen, samen met de aanhoudende aanvoer- en logistieke problemen, speelden het Duitse sportwagenmerk parten. De verkoop in China daalde met 16 procent, in de hele regio Azië-Stille Oceaan, Afrika en het Midden-Oosten met 10 procent. Op het Amerikaanse continent was er een terugval van 8 procent. Porsche verwacht echter een ‘dynamische’ tweede jaarhelft.
Porsche maakt deel uit van het Volkswagen
-concern en is niet te verwarren met Porsche Automobil Holding
, dat met een belang van 31,4 procent de grootste aandeelhouder van Volkswagen is.
Prosus investeert in Indiase cloudsoftware
De Nederlandse techholding Prosus
was de belangrijkste deelnemer aan een kapitaalronde bij Detect Technologies. Die Indiase cloudsoftwarspecialist tankte in totaal 28 miljoen dollar cash bij.
Detect Technologies is een zogenaamd SaaS-bedrijf (Software as a Service), dat gebruikmaakt van artificiële intellegentie (AI) om relevante data in de cloud op te slaan en de cyberveiligheid voor bedrijven te verbeteren.
Proximus
wil zijn straatkasten op grote schaal inzetten als laadpunten voor elektrische wagens. Dat laat de telecomoperator weten in een persbericht. Een proefproject in Mechelen werd met succes afgerond.
In Vlaanderen alleen al zouden minstens 4.000 locaties in aanmerking komen, goed voor 8.000 oplaadpunten.
Proximus meldt ook dat het 'in vergevorderde gesprekken zit met mogelijke partners die een gezamenlijke visie willen ontwikkelen om snel te kunnen groeien'. Daarmee richt de telecomoperator zich op parkings op het semipublieke en het bedrijfsdomein, waarbij 'charging-as-a-service' zal worden aangeboden aan ondernemingen, ziekenhuizen, culturele centra en dergelijke.
Met dit nakende partnership hebben we de ambitie om een toonaangevende rol te spelen in de elektrificatie van het wagenpark in ons land en dit volledig in lijn met onze strategische visie rond groene stroom en circulariteit.
Guillaume Boutin
CEO Proximus
'Met dit nakende partnership hebben we de ambitie om een toonaangevende rol te spelen in de elektrificatie van het wagenpark in ons land, volledig in lijn met onze strategische visie voor groene stroom en circulariteit', zegt Proximus-CEO Guillaume Boutin. Proximus mikt op 15.000 oplaadpunten tegen 2028.
De telecomoperator geeft voorlopig niet prijs wie die beoogde partner is, maar 'de deal zou moeten worden afgerond tegen het einde van de zomer.' Volgens minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) zijn er tegen 2030 zo'n 100.000 publieke laadpalen nodig en 'is het initiatief van Proximus dus meer dan welkom'.
De Britse sportwagenfabrikant Aston Martin
, die in een penibele financiële situatie zit, plant een kapitaalverhoging van 653 miljoen pond. De bestaande aandeelhouders Yew Tree Consortium (de holding van voorzitter Lawrence Stroll) en Mercedes-Benz
zullen daarop intekenen, maar de grootste investering komt van het Saoedische staatsfonds PIF. Van die Saoedische instap was twee weken geleden al sprake.
PIF wordt met een belang van 16,7 procent de op een na grootste aandeelhouder van Aston Martin. Yew Tree zal 18,3 procent bezitten na de kapitaaloperatie, terwijl het belang van Mercedes zal dalen van 11,7 naar 9,7 procent.
Het is niet de eerste investering van PIF in een exclusief automerk. Het fonds zit al in het kapitaal van de bouwer van elektrische wagens Lucid en van de Britse maker van supersnelle wagens McLaren.
Hoewel de redding van Aston Martin gepaard gaat met verwatering voor bestaande aandeelhouders die de kapitaalverhoging niet (kunnen) volgen, wint het aandeel 4,5 procent in Londen.
Positieve opening in Europa
De Europese beurzen gaan de goede kant uit vanmorgen. Na een minuut handel noteert de Euro Stoxx 50 0,4 procent hoger. De Bel20
wint 0,2 procent.
Volgende bedrijven staan in de belangstelling:
* Bone Therapeutics
plant aanpassingen aan de methodologie van het onderzoek met het celtherapiemiddel Allob bij scheenbeenbreuken, in feite een besparingsmaatregel. Het centjesaandeel Bone schiet 9,6 procent hoger.
* Proximus
wil tegen 2028 minstens 15.000 bijkomende oplaadpunten voor elektrische voertuigen realiseren. Proximus zakt 0,1 procent.
De Britse tonicproducent Fevertree
, die de voorbije jaren volop profiteerde van de gin-tonicrage, verlaagt zijn winstprognose wegens oplopende kosten en logistieke problemen. Het bedrijf heeft nog altijd te lijden onder een tekort aan arbeidskrachten, vooral aan de Amerikaanse oostkust. Door de beperkte beschikbaarheid zijn ook de kosten voor glazen flessen gestegen.
Fevertree verwacht nu dat de bedrijfswinst dit jaar tussen 37,5 en 45 miljoen pond zal liggen. Tot dusver rekende het bedrijf, dat op de London Stock Exchange noteert, op 63 tot 66 miljoen pond.
Europese autoverkoop krimpt met 14 procent in eerste halfjaar
De aanhoudende problemen bij de aanlevering van auto-onderdelen, in het bijzonder chips, wogen in de eerste helft van 2022 nog altijd zwaar op de productie van autoconstructeurs, met een gevoelig lagere autoverkoop tot gevolg. In de Europese Unie werden ongeveer 4,6 miljoen wagens aan de man gebracht, 14 procent minder dan in de overeenstemmende periode van 2021, blijkt uit cijfers van de sectorvereniging ACEA. De grootste automarkten lieten alle vier een tweecijferige daling optekenen. De sterkste krimp kende de Italiaanse autoverkoop, die 22,7 procent afnam, gevolgd door de Franse (-16,3%).
Juni was andermaal een zwakke maand met een verkoopdaling van 15,4 procent in de EU. Het was zelfs de slechtste junimaand sinds 1996.
We brengen nog even de koerssprong van Unifiedpost Group
gisteren in herinnering. Het aandeel sloot 51 procent hoger dankzij de instap van Marc Coucke. Daarmee staat de quatorze juillet 2022 te boek als beste beursdag ooit voor de facturatiespecialist.
De beste beursdag tot donderdag was de dag van de beursintroductie op 22 september 2020. Toen sprong Unifiedpost 19 procent hoger. De IPO-koers van 20 euro is wel nog lang niet in zicht. De slotkoers van donderdag was 3,68 euro.
Over de Chinese economie...
... die tot stilstand komt, tot grote vrees van de rest van de wereld, leest u meer in dit artikel van collega Kurt Vansteeland.
Bone tracht Allob-studie met minder patiënten te doen
Bone Therapeutics
, het Waalse biotechbedrijf dat zich toelegt op celtherapieën voor slecht genezende botbreuken, maakt in een persbericht bekend dat het de statistische analyse van onderzoeksresultaten optimaliseert. Daardoor zou het aantal vereiste patiënten voor klinisch onderzoek met 20 procent kunnen worden verminderd.
Bone stelt ook een tussentijdse analyse in het vooruitzicht bij het lopende, cruciale fase 2b-onderzoek met het celtherapiemiddel Allob bij risicovolle breuken van het scheenbeen. De analyse zal worden gemaakt op basis van radiologische data van de eerste 66 evalueerbare patiënten drie maanden na de toediening. Daardoor moet sneller duidelijk worden of de therapie werkt.
De voorgestelde aanpassingen aan de statistische analyse en de invoering van een interim-analyse moeten nog worden goedgekeurd door de bevoegde regelgevende autoriteiten. Ze zullen geen significante impact hebben op de timing van het onderzoek met Allob, voegt Bone nog toe. De ‘topline results’ worden in de eerste helft van 2023 verwacht.
De Japanse aandelen gaan vanmorgen overwegend de goede kant uit met 0,6 procent winst voor de Nikkei 225. De beurs van Tokio heeft een verlengd weekend voor de boeg.
Fast Retailing, het moederbedrijf van de kledingketen Uniqlo, en de videogamemaker Nintendo maken het mooie weer. Fast Retailing verhoogde zijn winstprognose met 17 procent en wint 8,3 procent. Nintendo neemt een animatiestudio over en gaat 3 procent hoger.
Chinese krimp
Goedemorgen. Het seizoen van de tweedekwartaalresultaten is niet bepaald glansrijk begonnen. De Amerikaanse grootbanken JPMorgan en Morgan Stanley boekten aanzienlijk minder winst en wogen op de Dow Jones. De index eindigde een half procent lager.
Vanmorgen is het vooral het zwakke Chinese groeicijfer waarover beleggers in Azië tobben. De Chinese economie kromp in het tweede kwartaal met 2,6 procent tegenover het eerste kwartaal, forser dan de 1,5 procentkrimp die was verwacht. Jaar op jaar was er slechts 0,4 procent groei. De oorzaak is vanzelfsprekend bij de strenge lockdowns te zoeken. De beurs van Sjanghai zakt 0,2 procent, Hongkong 1,2 procent.