1. Markten Live
  2. Live blog
live

Amerikaanse beurzen sluiten diep in het rood

De escalatie van de tarievenoorlog doet beleggers op de verkoopknop drukken. De vrees voor een zware verstoring van de logistieke keten haalt reuzen als Nike en Apple onderuit. De Nasdaq daalt met 6 procent
  • Amerikaanse beurzen sluiten diep in het rood

    In New York luidt de slotbel na een dag om snel te vergeten. De hoger dan verwachte Trump-tarieven en bijhorende onzekerheid zorgden voor een bloedbad op de beurzen. De Dow Jones 

     verloor 4 procent, terwijl de Nasdaq  zelfs 6 procent lager donderde. 

    We sluiten hierbij de Markten Live en zien u morgen graag terug voor een hopelijk betere beursdag. 

  • Nasdaq nadert -6 procent

    Met nog een kwartier handel te gaan zien we de verliezen aanzwellen. Technologie-index Nasdaq

    verliest bijna 6 procent, de Dow Jones bijna 4 procent. 

  • Intel groene uitblinker na mogelijke deal met TSMC

    Intel 

    stijgt met 3 procent nadat de website The Information melde dat het bedrijf voorlopig akkoord was gegaan met een joint venture voor chipproductie met Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC ). 

    'Bestuurders van beide bedrijven bereikten een voorlopige overeenkomst om een joint venture te vormen die de fabrieken van Intel zou beheren', meldde de Information. 

    Intel en andere Amerikaanse chipfabrikanten zullen het merendeel van de aandelen in het initiatief bezitten, dat ten minste enkele van de fabrieken van het Amerikaanse bedrijf zou omvatten, aldus de nieuwssite, die zich baseerde op anonieme bronnen die bekend zijn met de situatie.

    Bloomberg News meldde in februari dat de bedrijven het idee bespraken op verzoek van de regering-Trump. Intel wilde nog niet reageren. 

  • Amerikaanse smallcaps gaan het hardst onderuit

    De Russel 2000 index, die 2000 Amerikaanse smallcap bedrijven omvat, tuimelt 6,6 procent lager. Sinds zijn piek in 2021 verloor de index meer dan 20 procent, waardoor de index in een berenmarkt beland is. 

  • Goldman Sachs waarschuwt voor groeivertraging

    Goldman Sachs waarschuwt dat ingrijpende Amerikaanse tarieven de wereldwijde groei zullen drukken en de Federal Reserve ertoe zullen aanzetten om de rente agressiever te verlagen dan eerder werd verwacht.

    'Wij zien dit als een soort groeischok, dit zal een klap zijn voor de Amerikaanse consumenten', zegt Ashish Shah, Chief Investment Officer bij Goldman Sachs Asset Management. 

    Goldman zegt dat de economische vooruitzichten vertroebeld werden door het Amerikaanse handelsbeleid dat waarschijnlijk vergelding van andere landen zal uitlokken.

    Hoewel grote investeerders proberen hun wereldwijde portefeuilles te diversifiëren, blijven ze voorlopig voornamelijk bij Amerikaanse activa.

    Marc Nachmann
    Hoofd vermogensbeheer bij Goldman Sachs.

    'Grote investeerders zijn tot nu toe terughoudend, maar ze maken zich zorgen', zei hij.

  • Amerikaanse banken extra onder druk

    Aandelen van Amerikaanse banken dalen vandaag tot hun laagste peil in meerdere maanden, nu de Trump-tarieven de vrees voor zwakkere kapitaalmarkten en een vertraging in de consumentenbestedingen aanwakkeren. 

    JPMorgan Chase

     , de grootste Amerikaanse bank, daalt met 6,5 procent. Bank of America , Morgan Stanley , Goldman Sachs en Wells Fargo   kelderen zelfs met bijna 10 procent. 

  • Duitsland en Frankrijk willen stevig antwoord op Trump-tarieven

    Duitsland en Frankrijk zijn voorstander van een krachtige reactie op de tariefmaatregelen van de Amerikaanse president Donald Trump. De Franse president Emmanuel Macron is van mening dat de Europese Unie klaar moet zijn om te reageren met maatregelen op Amerikaanse technologie en diensten. 'De beslissing van gisteravond is vergelijkbaar met de agressieoorlog tegen Oekraïne', zei de vertrekkende Duitse vicekanselier Robert Habeck donderdag tegen verslaggevers in Berlijn. 'De omvang en vastberadenheid van de reactie moeten evenredig zijn.'

    Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft eerder gezegd dat de EU 'veel kaarten in handen heeft', waaronder vergeldingstarieven en het richten op Amerikaanse diensten- en technologiebedrijven.

  • Brusselse beurs: farma en vastgoed verzachten tariefpijn voor Bel20

    Terwijl de Europese beurzen stevig rood kleurden na het megatarievensalvo van Trump, kon de Bel20

    het verlies beperkt houden. Met dank aan de farmazwaargewichten en het hoge vastgoedgehalte. Bij Ekopak is de afstraffing nog niet voorbij.

  • Felrode slotbel op Europese beurzen

    De Europese beursbarometer Euro Stoxx50

    kalfde vandaag met 3,6 procent af.

    De winnaars en (vooral) verliezers van de jongste beurssessie: 

  • Bel20 beperkt verlies tot 1 procent

    Daar is de slotbel in Brussel! In vergelijking met de bloedrode cijfers in Europa en de VS hield de Bel20

    vandaag goed stand. De Belgische sterindex sloot met een verlies van 1,1 procent naar 4.295 punten. 

    De vastgoedaandelen profiteerden van een dalende rente. Beleggers legden hun eieren ook in het mandje van Elia

    met zijn stabiele en ultravoorspelbare dividend een 'bijna-obligatie'. 

    De Brusselse winnaars en verliezers vandaag:



  • Beleggers zoeken beursbodem

    Bij de techindex Nasdaq

    bedraagt het verlies na twee uur handel 5,2 procent. De Dow Jones verlies 3,3 procent, de S&P500 schilfert momenteel 4 procent af.

  • Enkele opvallende 'movers' op Wall Street

    In de Amerikaanse S&P500 zijn er vandaag vooral verliezers:

    • De kledingretailers gaan onderuit omdat ze midscheeps getroffen worden door de hoge tarieven op invoer vanuit onder meer Vietnam en Cambodja. Dat zijn belangrijke productielanden voor de wereldwijde kledingindustrie. Dat betekent ook dat ze een hoog handelsoverschot met de VS hebben, waardoor voortaan voor Vietnam en Cambodja heffingen van respectievelijk 46 en 49 procent gelden. Op Wall Street verliezen Lululemon en Nike fors terrein, net als Ralph Lauren , Gap en de schoenenproducent Deckers
    • Ook warenhuisketens die veel producten vanuit China importeren, horen bij de verliezers. De elektronicaspecialist Best Buy krijgt een muilpeer van 15 procent, Dollar Tree noteert 10 procent lager. Supermarktgroepen als Walmart en Kroger , die veel voeding verkopen, houden veel beter stand.
    • De cruisemaatschappij Norwegian Cruise Line duikt 15 procent lager door de toegenomen recessievrees. 

    Er zijn ook enkele winnaars:

    • De Amerikaanse frietverwerker Lamb Weston maakt een sprong dankzij beter dan verwachte cijfers en de boodschap dat het bedrijf nog meer in de kosten zal snijden. Ook energie- en nutsbedrijven doen het goed. American Water Works wint 5 procent, First Solar doet er 5,4 procent bij.
  • Wall Street diept verliezen uit | 'Mini-vertrouwenscrisis in de VS'

    Sinds de openingsbel op Wall Street een uur geleden hebben de beursindices nog meer terrein verloren. De S&P500-index noteert nu 3,8 procent lager. De sell-off bij big tech duwt de Nasdaq

     zelfs 4,8 procent lager. 

    De Dow Jones

    speelt 3,5 procent kwijt. Volgens Tiffany Wilding, een econome bij de vermogensbeheerder Pimco, kan de impact van het nieuwste tarievensaldo op de economische groei in de VS aanzienlijk blijken. 'Als deze tarieven van kracht blijven, kan de reële groei van het bruto binnenlands product stilvallen of zelfs krimpen, terwijl de inflatie mogelijk oploopt tot 4,5 procent of hoger', zegt Wilding.

    'Dat verhoogt de kans op een recessie en kan de Federal Reserve - de nationale bank - dwingen om dit jaar verdere renteverlagingen door te voeren, vooral door de verwachte negatieve effecten op de arbeidsmarkt. De markten reageren direct negatief op het nieuws, aangezien beleggers vrezen voor aanhoudende economische tegenwind.' 

    Als deze tarieven van kracht blijven, kan de reële BBP-groei stilvallen of zelfs krimpen, terwijl de inflatie mogelijk oploopt tot 4,5 procent of hoger

    Tiffany Wildind
    Econoom Pimco


    Deutsche Bank-strateeg Jim Reid stipt aan dat ook de Amerikaanse dollar fors terrein verliest: 'Nu de dollarindex vandaag zijn grootste daling sinds 2022 meemaakt, kunnen we spreken van een mini-vertrouwenscrisis in de VS en hun beleidsvorming, wat voorspellingen nog gevaarlijker maakt dan normaal.' 

    Met die kanttekening waagt Reid zich toch aan een eerste prognose: 'Als deze tarieven worden aangehouden, wordt de kans op een recessie een stuk groter. Volgens onze schattingen zouden de jongste tarieven de economische groei in de VS dit jaar kunnen beperken tot 1 procent in plaats van 2,2 procent, terwijl de inflatie dreigt toe te nemen van 2,7 naar 4 procent.' 

    Nu de dollarindex vandaag zijn grootste daling sinds 2022 meemaakt, kunnen we spreken van een mini-vertrouwenscrisis in de VS en hun beleidsvorming.

    Jim Reid
    Strateeg Deutsche Bank
  • Amerikaanse economie koelt meer af dan verwacht

    De ISM-indicator van de Amerikaanse dienstensector is in maart met 2,7 punten gedaald naar 50,8 punten, omdat de groei van de bestellingen vertraagde en de werkgelegenheid daalde. Een score boven 50 punten wijst op een stijging van de activiteit in de dienstensector. Economen hadden een score van 52,9 punten voorspeld. De dienstensector is goed voor zowat 80 procent van de economische activiteit in de VS.

  • Stellantis legt productie in Canadese fabriek tijdelijk stil

    De autobouwer Stellantis

     legt zijn productie in enkele assemblagefabrieken in Canada en Mexico tijdelijk stil, tot het bedrijf meer info heeft over de gevolgen van de nieuwe tariefsalvo's van Donald Trump. 

    In zijn fabriek in de Canadese provincie Ontario zal Stellantis de productie minstens twee weken stilleggen. De Mexicaanse fabriek in Toluca blijft heel april gesloten.

    'We blijven de middellange- en langetermijneffecten van deze tarieven op onze activiteiten evalueren, maar hebben ook besloten om een aantal onmiddellijke acties te ondernemen, waaronder het tijdelijk stopzetten van de productie in een aantal van onze Canadese en Mexicaanse assemblagefabrieken', zegt Antonio Filosa, de operationeel directeur van Stellantis in Noord-Amerika, in een e-mail aan het personeel.

  • Big tech incasseert forse klappen

    Ziehier de movers op Wall Street: 

    • Onder de bigtechaandelen is Apple  het grootste slachtoffer met een tik van 9 procent. De iPhone-maker produceert zijn hardware in China en India, twee landen die zwaar getroffen zijn door Amerikaanse invoertarieven.
    • Ook Nvidia , Meta  en Amazon  verliezen meer dan 5 procent. 
    • Microsoft  houdt het beste stand met een verlies van 'amper' 2 procent. 
    • Nike  krijgt een klap van 11 procent, omdat de kleding- en schoenenverkoper veel invoert uit Azië. 
    • Andere grote dalers in de Dow Jones: de financiële spelers American Express  en Goldman Sachs
    • De Dow Jones kent wel degelijk stijgers, waaronder het defensief geachte Coca-Cola  en de farmagroep Johnson & Johnson
  • Wall Street start met dieprode cijfers

    De Amerikaanse beurzen krijgen de volle laag van Trumps invoerheffingensalvo. Na een vijftal minuten handel verliest de Dow Jones 

    2,7 procent, de S&P500 3,2 procent en de Nasdaq Composite  4,3 procent.

  • Scheepvaart en logistiek krijgen volle laag

    Met de zware importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd, komen de containerrederijen in het oog van de aanrukkende storm terecht. De tarieven zullen ‘een weerslag hebben op de goederenstromen, de vraag en de kosten’, waarschuwde Rolf Habben Jansen, de topman van de Duitse containerrederij Hapag-Lloyd, tijdens een call met klanten. Mogelijk zal Hapag-Lloyd, dat sterk aanwezig is in lijndiensten op Noord-Amerika, zijn scheepvaartdiensten moeten aanpassen.

    Volgens de Deense containeroperator Maersk zijn de tarieven slecht nieuws voor de wereldeconomie en de handelsstabiliteit. ‘Het is nog te vroeg om met enige zekerheid te kunnen zeggen hoe zich dit uiteindelijk zal ontvouwen’, aldus ’s werelds tweede grootste containerrederij.

    A.P. Moller - Maersk dondert 11,9 procent lager in Kopenhagen, Hapag-Lloyd tuimelt 7,7 procent omlaag in Frankfurt. Ook logistiekbedrijven delen in de klappen. In Zürich zakt Kuehne + Nagel 8,4 procent.

  • S&P500 op weg naar oplawaai van 1.700 miljard dollar

    Iets meer dan 3 procent. Dat is, afgaande op de indexfutures, het verlies dat de Amerikaanse referentie-index S&P500 zo meteen te beurt zal vallen. Dat komt overeen met 1.700 miljard dollar beurswaarde die in rook zou opgaan. 

    Beleggers vrezen dat de Trump-tarieven tot een internationale handelsoorlog zullen leiden, met nefaste gevolgen voor de economische groei in de VS en de rest van de wereld. Ook de grote techbedrijven zullen zo meteen niet ontsnappen aan de nieuwe sell-off in New York. 

    Apple

    , dat het gros van zijn iPhones voor de Amerikaanse markt in China laat assembleren, stevent af op een verlies van 7 à 8 procent. Ook de sportkledingmerken Lululemon en Nike - met belangrijke productiesites in het Verre Oosten - zouden bijna een tiende lager gaan.

    Volgens de nieuwsdienst Bloomberg zal 90 procent van de 500 S&P500-bedrijven met verlies openen. 'De markt beseft dat deze tarieven op geen enkele manier positief kunnen zijn', zegt Steve Sosnick, de hoofdstrateeg van Interactive Brokers. 

    'En dus zitten we nu met een verkoopgolf, mee aangevuurd door handelaars wier voornemen om bij elke dip op de aandelenmarkt te kopen toe nu verkeerd is uitgepakt.' 

    De markt beseft dat deze tarieven op geen enkele manier als een positief iets kunnen gezien worden

    Steve Sosnick
    Hoofdstrateeg Interactive Brokers
  • Vincent Juvyns wordt hoofd beleggingsstrategie bij ING België

    Vincent Juvyns, marktstrateeg bij JPMorgan, wordt op 15 april hoofd beleggingsstrategie (chief investment strategist) bij ING België. Dat heeft de bank meegedeeld. Met de creatie van deze nieuwe functie wil ING zijn positie als beleggingsbank ondersteunen.

    Juvyns was tussen 2007 en 2009 al beleggingsstrateeg bij ING België. Hij bekleedde dezelfde functie tussen 2009 en 2013 bij de vermogensbeheerder NNIP. Sinds 2013 is Juvyns marktstrateeg bij JPMorgan.

  • Tarievenoorlog haalt olieprijs onderuit

    De prijs van een vat Brent-Noordzeeolie tuimelt met 6 procent naar 70,40 dollar. Beleggers vrezen dat het oliekartel OPEC de productie aan het verhogen is op een ogenblik dat de vraag potentieel midscheeps getroffen wordt door de escalatie van de tarievenoorlog. 

  • Israël ontsnapt niet aan tarieven

    Israël, nochtans een zeer nauwe bondgenoot van de VS, krijgt van Donald Trump ook tarieven op zijn dak. De Amerikaanse president voert een heffing van 17 procent in op alle Israëlische goederen die de VS binnenkomen.

    De reden is dat Israël van alle Midden-Oostenlanden het grootste handelsoverschot met de VS heeft. Volgens de VS bedroeg het vorig jaar 7,4 miljard dollar, volgens data van het Internationaal Monetair Fonds was het bijna 12 miljard dollar groot.

    De TA-35, de toonaangevende index van de beurs van Tel Aviv, verliest 0,5 procent.

  • Ekopak onderuit: 'Scenario dat we in Brussel al te vaak hebben gezien'

  • Wall Street op weg naar fors lagere start

    De Amerikaanse beurzen lijken op weg naar een donkerrode opening, straks om 15.30 uur Belgische tijd. De Nasdaq

    zou openen met een verlies van 4 procent, de Dow Jones zou een verlies van 2,8 procent slikken.

  • Nu CEO Talks

    Volg hier onze CEO Talks met Xior-CEO Christian Teunissen: 

    DB Live

    U kunt nog steeds vragen achterlaten via onderstaande box: 

  • Berenmarkt in Kopenhagen

    Op het Europese continent zit de beurs van Kopenhagen bij de grootste verliezers. De Deense sterindex OMXC25 verliest 3,3 procent en belandt daarmee officieel in een berenmarkt, want de Deense sterindex noteert sinds zijn piek van september 21 procent lager.

    Beleggers spreken van een berenmarkt wanneer een index minstens 20 procent zakt vanaf zijn meest recente piek. 'Denemarken is een kleine en open economie. Globalisering is goed voor Denemarken en deglobalisering (zoals de Trump-tarieven, red.) is dat niet', zegt Per Hansen, strateeg bij de Scandinavische vermogensbeheerder Nordnet. Hansen stipt aan dat bijna een vijfde van de Deense export naar de VS gaat.

    De OMXC25 staat overigens al sinds begin vorig jaar onder druk omdat dé ster van de nationale index, de farmareus Novo Nordisk, het moeilijk heeft. De toenemende concurrentie op de wereldwijde obesitasmarkt en enkele tegenvallende onderzoeksresultaten hebben de beurswaarde van Novo Nordisk het voorbije jaar bijna doen halveren.

  • Rotdag voor 'industrials' | Umicore is beleggersdagboost kwijt

    Terwijl de Bel20 dankzij de farmatenoren Argenx en UCB vrij goed standhoudt, is er een verkoopgolf van de industriële aandelen in de korf. Umicore

    , Solvay  en Syensqo  verliezen zo'n 4 procent. 

    Voor alle drie de bedrijven is de autosector een belangrijke klant. Beleggers vrezen voor die branche een ernstige verstoring van de logistieke keten door de tariefoorlog. Umicore is alle winst sinds de beleggersdag in Londen - waar de materialengroep tot opluchting van beleggers aangaf fors minder in de kachelende batterijtak te zullen investeren - weer kwijt. 

    -14%
    Gemiste start
    Syensqo verloor sinds begin dit jaar 14 procent en noteert op een dieptepunt

    Syensqo verloor dit jaar al 14 procent en noteert op een dieptepunt sinds de afsplitsing van Solvay eind 2023. 

  • Elia in trek | Ruim een derde hoger in een maand

    Samen met de vastgoedspelers doet ook Elia

    het vandaag goed. De Belgische elektriciteitsnetwerkbeheerder, met zijn stabiele en ultravoorspelbare dividend een 'bijna-obligatie', profiteert mee van de afkoelende langetermijnrente. 

    Het aandeel wint 4,1 procent en voert daarmee de Bel20 aan. Sinds beleggers duidelijkheid hebben over het financieringsplan van Elia de komende jaren, zit het aandeel in de lift. De beurskoers staat vandaag 37 procent hoger dan een maand geleden. 

  • Economische activiteit eurozone kent bescheiden groei

    De economisch activiteit in de eurozone is in maart voor de derde maand op rij toegenomen, maar de groei bleef bescheiden.

    De samengestelde PMI (indicator van de aankoopdirecteurs) komt in de definitieve lezing van Hamburg Commercial Bank uit op 50,9 punten. Dat is een verdere verbetering tegenover februari (50,2) en ook beter dan de eerste raming (50,4). Een cijfer van meer dan 50 wijst op groei, onder 50 op een krimp.

    De Amerikaanse tarieven zouden de economie van de eurozone snel weer uit koers kunnen brengen.

    Cyrus de la Rubia
    Hoofdeconoom Hamburg Commercial Bank

    ‘Eind vorig jaar zag het ernaar uit dat de eurozone op een recessie afstevende, maar begin dit jaar is de toestand wat gestabiliseerd’, zegt Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom van Hamburg Commercial Bank. ‘De Amerikaanse tarieven kunnen de economie van de eurozone echter snel weer uit koers brengen.’

  • Vastgoedbedrijven ontsnappen aan beursmalaise

    Het is niet alleen maar kommer en kwel op de Europese koersenborden vandaag. Zo zijn de vastgoedaandelen in heel Europa in trek. Die bedrijven worden niet getroffen door Trumps invoerheffingen en krijgen vandaag extra zuurstof door de daling van de langetermijnrentes. 

    Zo daalt de Belgische tienjaarsrente vandaag met 5 basispunten naar 3,22 procent. In de vastgoedzware Bel20 leidt dat tot mooie winsten voor Cofinimmo

    , WDP , Aedifica en Montea .

    Zij winnen tussen 2 en 4 procent. De Europese Stoxx 600-index wordt aangevoerd door de Duitse vastgoedreuzen Vonovia

    en Tag Immobilien . 

  • KBCS vervangt Gimv in favorietenlijst door Adyen

    De analisten van KBC Securities brengen een paar wijzigingen aan hun Dynamic Top Pick List aan, hun lijst van beursfavorieten. Gimv

    gaat eruit en wordt vervangen door Adyen .

    Gimv werd midden december 2024 in de favorietenlijst opgenomen, maar sindsdien presteerde het aandeel vlak. Sinds begin deze maand won Gimv wel bijna 7 procent terwijl alle indexen gedaald zijn, zeggen de analisten.

    ‘Tegen de achtergrond van een dreigende tarievenoorlog denken we dat het tijd is om Gimv te schrappen van de Dynamic Top Pick List, omdat middelgrote bedrijven waarschijnlijk meer te lijden zullen hebben onder de lagere vraag en de grotere prijsonzekerheid’, luidt het.

    Gimvs plaats wordt ingenomen door Adyen, een aandeel dat significant is gedaald, ‘zuiver door het algemeen negatieve sentiment’. KBCS heeft het dan ook over ‘een interessant instappunt’.

    De Nederlandse betaalspecialist is bovendien sterk geconcentreerd in Europa, wat 58 procent van de omzet oplevert, tegen 27 procent voor Noord-Amerika. Adyen heeft trouwens een Amerikaanse banklicentie en kantoren in San Francisco, New York en Chicago. ‘De risico’s van tarieven of andere handelsoorlogsmechanismen zijn daarom beperkt’, zegt KBCS.

  • Geneesmiddelen ontspringen de dans

    We hadden het er al over dat UCB

    en Argenx – intussen samen met de vastgoedaandelen – het verlies van de Bel20  sterk beperken. Dat komt omdat Trump voorlopig geen importheffingen op farmaproducten heeft ingesteld. Daarover leest u meer in dit artikel van collega Nico Schoofs:

  • Sportkledingproducenten maken tuimeling

    Een sector die het op de beurs bijzonder zwaar te verduren krijgt, zijn de producenten van sportartikelen, van kleding en schoeisel tot accessoires (zie ook post 9u42). Adidas

    gaat meer dan 9 procent lager in Frankfurt en Puma bijna 8 procent. In de voorbeurshandel noteert de Amerikaanse reus Nike met ruim 7 procent verlies.

    De verklaring is bij de aanvoerketens te zoeken. De grote sportkledingspelers laten een groot deel van hun producten in Azië fabriceren. President Donald Trump heeft die landen zware importheffingen opgelegd: 46 procent voor Vietnam, 49 procent voor Cambodja, 37 procent voor Bangladesh en 32 procent voor Indonesië. Het tarief voor Chinese producten, dat al 20 procent bedroeg, is met 34 procentpunten opgetrokken en bedraagt nu 54 procent.

    ‘Sportkledingmerken zullen disproportioneel geraakt worden door de hogere tarieven voor Vietnam’, zei Bryan Garnier-analist Cedric Rossi tegen de nieuwsdienst Reuters. Nike liet in 2024 de helft van zijn schoenen en 28 procent van zijn kleding in Vietnam maken. Adidas was vorig jaar voor 39 procent van zijn schoenen en 18 procent van zijn kleding van Vietnam afhankelijk.

  • Grootste daler in Europa: Adidas

    Adidas

    , een belangrijke belegging van GBL , gaat 10 procent onderuit. In de Amerikaanse voorbeurshandel tuimelt Nike met 7 procent. De sportartikelenreus wordt zwaar getroffen door de hoge Amerikaanse invoertarieven voor goederen uit Vietnam.

  • Uitblinker in Europa? Flow Traders

    De enige noemenswaardige stijger in Europa is de Nederlandse marktmaker Flow Traders

    . Als marktmaker in beurstrackers profiteert het bedrijf van de grote volatiliteit op de markten.

  • KBCS zet koersdoel Ekopak op 5,5 euro

    Kristof Samoy van KBC Securities zette woensdag na het onthutsende persbericht van Ekopak

    zijn advies en koersdoel voor de waterzuiveraar ‘under review’. Hij hervat nu met een ‘houden’-advies (voor ‘under review’ was het ‘kopen’) en een koersdoel van 5,5 euro (voorheen 18 euro).

    ‘Na de winstwaarschuwing van december verbaasde Ekopak de markten opnieuw door een omzetherziening van ongeveer 8 miljoen euro van zijn recent gepubliceerde cijfers over 2024 aan te kondigen’, zegt Samoy. Wat hem vooral dwars zit, is dat het bedrijf omzet had erkend van engineeringwerk in verband met het Waterkracht-project, iets wat bij de publicatie van de jaarresultaten niet was gecommuniceerd.

    ‘Daarenboven onderzoekt de onderneming maatregelen om de balans te versterken, wat waarschijnlijk zal resulteren in een verwaterende kapitaalverhoging’, stipt Samoy aan. Hij wijst erop dat Ekopak plannen aankondigde om zijn managementteam te versterken, maar momenteel al op zoek is naar een nieuwe financieel directeur.

    Het voorbije jaar hebben de trager dan verwachte uitvoering van het businessplan en gebrekkige communicatie het beleggersvertrouwen in de veelbelovende disruptieve waterspeler uitgehold.

    Kristof Samoy
    Analist KBC Securities

    ‘Het voorbije jaar hebben de trager dan verwachte uitvoering van het businessplan en gebrekkige communicatie het beleggersvertrouwen in de veelbelovende disruptieve waterspeler uitgehold. Om dat vertrouwen weer op te bouwen zullen zowel tijd als consistente resultaten nodig zijn.’

    Samoy kiest voor een ‘houden’-advies bij gebrek aan trekkers op korte termijn en wegens de financiële onzekerheid.

  • Europese beurzen zakken meer dan 2 procent

    De Euro Stoxx 50, de beursgraadmeter voor de eurozone, opent donderdag met een verlies van 2,2 procent. Beleggers verkopen vooral conjunctuurgevoelige aandelen. Door de hoger dan verwachte tarieven vrezen beleggers een wereldwijde economische groeivertraging, of mogelijk zelfs een recessie. Banken, technologieaandelen en mijnbouwers verliezen tussen 2 en 3 procent.

  • Verlies Bel20 fors kleiner door farma

    Het verlies van de Bel20

    is al meteen gevoelig kleiner geworden, in tegenstelling tot de algemene trend in Europa (-2,1%). De Bel20 zakt nu nog 0,4 procent en dat is vooral aan de twee zwaargewichten uit de farmasector te danken, UCB en Argenx . Beide aandelen verloren woensdag wat terrein. Ze herstellen nu fors omdat geneesmiddelen blijkbaar aan bijkomende Amerikaanse heffingen ontsnappen.

    'Zoals het er nu naar uitziet, zal de farmaceutische sector niet getroffen worden door bijkomende heffingen', zei woordvoerder David Gering van pharma.be aan de nieuwsdienst Belga.

  • Bel20 opent met 1,5 procent verlies

    Zoals verwacht reageren de Europese beurzen heftig op de nieuwe tarieven van Trump. De Euro Stoxx 50 noteert na een minuut handel 1,8 procent in de min.

    De Bel20

    laat 1,5 procent liggen.

    Volgende bedrijven staan in de belangstelling:

    * Ekopak

    verloor woensdag 36,1 procent na de publicatie van een persbericht waarin sprake was van een mogelijke kapitaalverhoging en ook van een herziening van de jaarcijfers van 2024. Ekopak zakt donderdag nog eens 7,7 procent.

    * Nextensa

    maakte woensdagavond bekend de Proximus-torens te kopen voor 62,5 miljoen euro. Nextensa werd nog niet verhandeld.

  • Fitch-econoom: ‘Veel landen zullen waarschijnlijk in een recessie belanden'

    De reacties op het megatarievensalvo van Donald Trump blijven binnenstromen. ‘Dit is een gamechanger, niet alleen voor de Amerikaanse economie, maar voor de wereldeconomie’, zei Olu Sonola, hoofd Amerikaans economisch onderzoek bij de kredietbeoordelaar Fitch Ratings.

    ‘Veel landen zullen waarschijnlijk in een recessie belanden. Je kunt de meeste prognoses gewoon in de prullenmand gooien als dit tarief voor een langere periode van kracht blijft.’

    Je kunt de meeste prognoses gewoon buitengooien als dit tarief voor een langere periode van kracht blijft.

    Olu Sonola
    Hoofd economisch onderzoek VS bij Fitch Ratings
  • Bel20 en AEX zien jaarwinst snel wegsmelten

    Als de sombere futureshandel (zie vorige post) klopt, dreigen de Brusselse sterrenkorf Bel20 

    en de Amsterdamse sterrenkorf AEX  straks nagenoeg alle winst sinds begin 2025 kwijt te spelen. De Bel20 heeft nog maar een kleine 2 procent winst over, de AEX 2,6 procent. 

  • Franse drankensector ziet export naar VS met 800 miljoen krimpen

    FEVS, de Franse federatie van uitvoerders van wijnen en sterke dranken, is enigszins opgelucht dat Trump zijn dreigement van heffingen van 200 procent op Europese dranken niet heeft waargemaakt. Het tarief van 20 procent zal niettemin een zware impact hebben.

    FEVS raamt dat de Franse drankenuitvoer naar de VS met 800 miljoen euro zal krimpen en de drankenuitvoer van de hele EU 1,6 miljard euro lager zal uitvallen. ‘Een dergelijke daling zal een enorme impact hebben op de tewerkstelling en de economie van de sector’, zegt de federatie. Ze dringt aan op het behoud van ‘een bilaterale open en constructieve dialoog’ over trans-Atlantische handelsonderwerpen.

    Het is nu uitkijken hoe de aandelen van drankengroepen als Pernod Ricard

    of het luxeconcern LVMH - dat eveneens veel dranken naar de VS exporteert - zullen reageren.

  • Europese beurzen op weg naar felrode start

    Ruim 2 procent. Dat is volgens de futureshandel het verlies dat straks voor de Euro Stoxx50

    , de korf steraandelen, op de bordjes zal staan bij de openingsbel om 9 uur. 

  • Taiwan geeft Trump deels de schuld van handelsoverschot

    De Amerikaanse president Donald Trump voert voor Taiwanese producten een importheffing van 32 procent in. De heffing geldt niet voor halfgeleiders, een cruciaal exportproduct van het eiland.

    De Taiwanese regering vindt dat de nieuwe tarieven onredelijk zijn en gaat erover in discussie met Washington. Dat Taiwan een groot overschot heeft in zijn handel met de VS is voor een deel nog het gevolg van maatregelen die Trump tijdens zijn eerste termijn nam. De Taiwanese uitvoer naar de VS en het handelsoverschot zijn toegenomen door de grote Amerikaanse vraag naar halfgeleiders en AI-gerelateerde producten, zegt Taipei.

    Ook de tarieven op Chinese producten die Trump tijdens zijn eerste presidentschap invoerde, spelen een rol. Dat resulteerde ‘in de verschuiving van de toeleveringsketen terug naar Taiwan en een toename van de Amerikaanse vraag naar Taiwanese informatie- en communicatieproducten, wat de enorme bijdrage van Taiwan aan de Amerikaanse economie en nationale veiligheid weerspiegelt’, aldus de Taiwanese regering.

    Begin maart kondigde Trump nog een investering van de Taiwanese chipproducent TSMC in de VS aan. Hier schudt hij de hand van C.C. Wei, de voorzitter en CEO van TSMC.
    Begin maart kondigde Trump nog een investering van de Taiwanese chipproducent TSMC in de VS aan. Hier schudt hij de hand van C.C. Wei, de voorzitter en CEO van TSMC. ©REUTERS
  • Zwitserse bedrijvenkoepel vindt tarieven ‘schadelijk en ongegrond'

    Economiesuisse, de koepelvereniging van de Zwitserse economie, heeft in een post op X gereageerd op de nieuwe importtarieven van de Amerikaanse president Donald Trump. Die bedragen 31 procent voor Zwitserse bedrijven die naar de VS uitvoeren. Ze zijn een reactie op de tarieven van 61 procent die Zwitserland volgens Trump voor Amerikaanse producten hanteert.

    ‘Voor de Zwitserse uitvoereconomie betekent de escalatie een ernstige belasting’, klinkt het. Toch vindt Economiesuisse dat een verdere escalatie moet worden vermeden en dat onderhandelingen met de Amerikaanse regering moeten worden opgestart om snel oplossingen te vinden.

  • 'De 7' over de tariefronde en Ekopak

    Collega Bert Rymen gidst u in onze podcast 'De 7' in een gebald kwartier door het op zijn zachtst gezegd goed gevulde nieuwsoverzicht:

  • Beursgang EnergyVision: even geduld aub

    De voorbereiding van de beursgang van het energiebedrijf EnergyVision neemt meer tijd in beslag dan verwacht. Daardoor schuift de timing van de operatie door naar de zomer.

    U leest hier meer, met dank aan collega Michael Sephiha. 

    4
    Bloedarmoede
    Het is al bijna vier jaar - van het najaar van 2021 - dat het Brussels koersenbord nog vers bloed kon verwelkomen
  • Voka raamt tariefschade voor Belgische economie op 12 miljard

    Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, noemt de nieuwe Amerikaanse invoerheffingen 'een mokerslag voor onze economie'. 'Als kleine exportgerichte economie zullen de maatregelen die president Donald Trump invoert ons hard raken', klinkt het in een persbericht.

    De impact kan volgens Voka oplopen tot 12 miljard euro per jaar. Dat stemt overeen met 2 procent van het bbp.

    Voka meent dat Europa snel moet onderhandelen met de VS en 'evenredige en gerichte tegenmaatregelen' moet nemen, 'zonder evenwel een wereldwijde handelsoorlog op gang te brengen'.

    De nieuwe Amerikaanse invoerheffingen vormen een mokerslag voor onze economie.

    Voka
  • Hoge dosis MS-middel Roche werkt niet beter

    Een poging van het Zwitserse farmaconcern Roche om de rendabele levensduur van Ocrevus te verlengen, is mislukt. Roche had een studie opgezet waarbij de dosis van het geneesmiddel om multiple sclerose (MS) te behandelen werd verdubbeld of zelfs verdrievoudigd.

    Na 120 weken behandeling bleek dat de voortgang van de ziekte niet meer was afgeremd dan door de normale versie van Ocrevus. De bestaande dosis lijkt dus de optimale te zijn, zei Levi Garraway, de chief medical officer van Roche.

    Ocrevus is een belangrijke bron van inkomsten voor het Zwitsers bedrijf. Analisten ramen de verkoop dit jaar op 7,32 miljard frank (7,66 miljard euro). Roche had beleggers in januari gezegd dat de hogedosisversie van Ocrevus het potentieel had om de standaardbehandeling voor MS te worden. Wanneer het patent op Ocrevus vervalt, is niet duidelijk.

  • Goud: nieuwe dag, nieuw record

    De vorige blogposts maakten het ampel duidelijk: de enige zekerheid in dit klimaat is totale onzekerheid. En wat is al eeuwen het favoriete schuiloord in bange tijden? Juist, goud. 3.167 dollar per troy ounce van 31,1 gram is de verse recordkoers die het edelmetaal in de Aziatische handel aantikte. 

    Sinds begin dit jaar won het edelmetaal ruim 20 procent, sinds begin 2024 beloopt de winst meer dan 50 procent.  

    Hoe u het vlotst in goud belegt, leest u in deze analyse van collega Wouter Vervenne. Merk op dat de goudkoorts ook tot een spectaculaire herontdekking van de Zuid-Afrikaanse goudmijngroepen heeft geleid. 


  • Beurzen in het Verre Oosten beperken schade

    We zijn een koele minnaar van voor- of nabeurshandel, interessanter is wat zich tijdens de officiële handelsuren afspeelt. En dus wenden we onze blik naar het Verre Oosten. Daar openden de meeste beursbarometers stevig lager, maar intussen lijken beleggers te hopen dat onderhandelingen alsnog de scherpste kantjes van de tarieven afvijlen (zie vorige post). 

    De Chinese beurzen beperken de schade tot minder dan 1 procent, omdat beleggers hopen dat Peking door de scherpe Amerikaanse invoertarieven de binnenlandse stimulus nog opdrijft.

    In Tokio duikt de Nikkei 3 procent lager. Maar opvallend: het zijn niet de exporteurs die het grootste verlies boeken, wel de grootbanken. Die staan in de ramsj door de forse daling van de rente nu beleggers de kans op een nieuwe renteverhoging door de centrale bank een heel stuk lager inschatten. 

  • Citi: 'We zijn in ergste scenario beland, maar...'

    'Op dit ogenblik lijkt het dat we in ons ergste scenario beland zijn', zegt Scott Chronert, aandelenstrateeg van Wall Street-huis Citi, over de mondiale tarievenslag die Amerikaans president Donald Trump gisteren ontketende (zie vorige post). 

    Chronert houdt echter nog een slag om de arm. 'Dé overblijvende vraag voor ons is wat nog teruggedraaid kan worden en hoe snel alles ingaat. Met de nu aangekondigde tarieven staat de mondiale wereldhandel voor een hertekening', luidt het. 'Als onderhandelingen niet snel tot resultaat leiden, zal er snel een punt komen waarop de schade voor het consumenten- en ondernemersvertrouwen niet meer te herstellen valt.'

    Als onderhandelingen niet snel tot resultaat leiden zal er snel een punt komen waar de schade voor het consumenten- en ondernemersvertrouwen niet meer te herstellen valt

    Scott Chronert
    Citi-strateeg

    De Citi-strateeg merkt ook op dat er nog geen beslissing is over sectortarieven op geneesmiddelen, halfgeleiders en koper. Die staan mogelijk in de steigers, maar zijn niet inbegrepen in de gisteren aangekondigde tarieven

  • Wall Street: pas na de bel werd het boeiend

    Goedemorgen!

    We trappen af met een blik op Wall Street. Daar sloten de Dow 

    en de Nasdaq  met lichte winst af, maar uiteraard was het allemaal 'in afwachting van'.

    Na de bel kondigde Amerikaans president Donald Trump vanuit de rozentuin van het Witte Huis een stevig mondiaal rondje invoertarieven aan

    De liveblog van gisteren kunt u hier herlezen. 

    ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud
Amerikaanse beurzen sluiten diep in het rood
24 min leestijd