1. Markten Live
  2. Live blog
live

Nike-rapport toont verbetering

Een strenge kerstboodschap duwde ook de Bel20 in de min. Wall Street sloot vlak na de klap van woensdag.
  • FedEx vliegt hoger na plannen voor afsplitsing vrachtdivisie

    De Amerikaanse pakketjesbezorger FedEx vliegt in de nabeurshandel meer dan 10 procent hoger. Het bedrijf wil de Freight-tak (de divisie die groot vrachtvervoer organiseert) afsplitsen in de komende 18 maanden. In juni zei CEO Raj Subramaniam al dat hij de mogelijkheden voor de tak aan het bekijken was, waardoor beleggers al speculeerden op een mogelijke afsplitsing.

    Het bedrijf kwam ook met een rapport over het tweede kwartaal (september-november) dat redelijk in lijn met de verwachtingen lijkt te zijn. Probleem is alleen wel dat het management de prognose voor de winst per aandeel voor het boekjaar 2025 (juni-mei) verlaagt van '20 à 21 dollar' naar '19 à 20 dollar'. Die laatste vork komt wel redelijk overeen met de consensusraming op 19,48 dollar. 

  • Nike verrast positief met kwartaalrapport

    Sportschoenenfabrikant Nike komt zojuist met beter dan verwachte cijfers. De omzet landde in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar (september-november) 7,7 procent lager tot 12,35 miljard dollar. Hoewel een krimp, was de afname minder groot dan de daling van 10 procent die analisten voorzagen. 

    De winst per aandeel zakte van 1,03 naar 0,78 dollar, maar analisten hadden ook hier een grotere afname tot 0,63 dollar voorzien. 

    Het aandeel stijgt nabeurs ruim 10 procent.

  • Nasdaq duikt in het rood

    Opvallend: net stond de Nasdaq nog op een plus van 0,4 procent maar in de laatste minuten van de handel zien we de techbarometer in het rood duiken. Even zien hoe het slot straks uitpakt dus.

  • Morgen: Fed-inflatie

    Morgen om klokslag 14u30 weten we hoe hoog de favoriete inflatiemaatstaf van de Amerikaanse centrale bank (Fed) in november was. Economen voorzien een klim van de kerninflatie (zonder voeding en energie) van 2,8 naar 2,9 procent. Voor de markten is het maand-op-maand cijfer belangrijker: dat zou zakken van 0,3 naar 0,2 procent. 

    Als dat laatste geval in lijn der verwachting uitkomt, dan zou dat op jaarbasis een inflatie van zo'n 2,4 procent inhouden. Komt het cijfer echter op 0,3 procent uit, dan kan de markt weleens slecht reageren, omdat zo'n percentage op jaarbasis een inflatie van bijna 3,7 procent inhoudt. Dat zou fors boven de inflatiedoelstelling van 2 procent liggen. 

    Woensdag schrokken de beurzen al van Fed-voorzitter Jerome Powell die strenger dan verwacht uit de hoek kwam. Fed-bestuurders verwachten nog maar 2 renteverlagingen in 2025 omdat de Amerikaanse economie stevig blijft draaien en de inflatie nog maar in een beperkte dalende trend zit. 

    Hieronder ziet u dat het vooral de diensten zijn die voor de inflatie zorgen:

  • Amerikaanse beurzen veren op

    De graadmeters in de VS noteren nog altijd groen. De Dow Jones en Nasdaq winnen 0,6 procent, terwijl de S&P500 0,5 procent klimt. 

  • Onward ontvangt FDA-goedkeuring voor ARC-EX (ten dele)

    Medisch technologiebedrijf Onward heeft vandaag aangekondigd dat het groen licht heeft ontvangen van de Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA om ARC-EX (ruggenmergstimulatie met niet-ingeplante elektroden) deels te commercialiseren in de VS. Het gaat om het gebruik van ARC-EX in klinieken. De toestemming voor thuisgebruik wordt media 2025 verwacht.

    De resultaten van de Up-LIFT studie tonen dat 90% van de deelnemers een verbetering zag in kracht of functie en 87% had een verbeterde levenskwaliteit. Ook zorgde de niet-invasieve behandelmethode voor minder spasmes, een verbeterde slaapkwaliteit, verbeterde functies van het bovenlichaam en meer gevoelssensaties. Dave Marver, CEO van Onward Medical: 'Dit markeert het begin van een nieuw tijdperk voor mensen met een chronische dwarslaesie.'

    Dit markeert het begin van een nieuw tijdperk voor mensen met een chronische dwarslaesie.

    CEO van Onward Medical
    Dave Marver
  • Aedifica breidt uit met nieuwe acquisities en projecten

    De zorgvastgoedspeler Aedifica heeft vandaag aangekondigd dat het een modern woonzorgcentrum in Luik heeft verworven en twee nieuwe projecten in Finland heeft toegevoegd aan zijn investeringsprogramma.

    De acquisitie van woonzorgcentrum in Luik houdt een investering van 29 miljoen euro in. Het nettohuurrendement zou naar verwachting 6 procent bedragen. Het gebouw biedt ruimte voor 209 bewoners en heeft Vulpia als uitbater. 

    In Finland gaat het onder andere om een residentieel zorgcentrum, Vantaa Haravakuja, voor geestelijke revalidatie. De investering daarvoor bedraagt 5,5 miljoen euro en de oplevering zou zijn voor het vierde kwartaal van 2025. De uitbater is Mehiläinen, die inmiddels al 19 Aedifica-gebouwen exploiteert.

    Daarnaast wil dochter Hoivatilat het kinderdagverblijf Nurmaijärvi Luhtavillantie uitbreiden. Na de oplevering, naar verwachting het tweede kwartaal van 2025, zal het plaats bieden aan 87 extra kinderen. Daardoor komt de totale capaciteit op 207 kinderen. De investering hiervoor bedraagt 2,5 miljoen euro. 

    De totale investeringen in Finland van 8 miljoen euro moeten een gemiddeld brutohuurrendement van 6,5 procent opleveren (op basis van de kostprijs). 

  • Cofinimmo verkoopt voor 110 miljoen gebouwen

    De vastgoedgroep Cofinimmo  heeft deze week voor 110 miljoen verkoopdeals afgerond, leert een mededeling. De helft van dat bedrag gaat om 11 kantoorgebouwen buiten het Brusselse stadscentrum (één in de Vorstlaan in Watermaal-Bosvoorde en tien in de Culliganlaan in Machelen). De andere helft van de verkopen zijn vijf woonzorgcentra in België en Nederland. 

    Cofinimmo gaat aan dat met de deals het doel om voor 215 miljoen activa te verkopen in 2024 overschreden zal worden. Tegelijk verlaagde de groep vorige week haar investeringsambitie van 215 naar 175 miljoen, omdat een project in Duitsland pas in 2025 in plaats van 2024 zal afgerond worden. Ergo: per saldo wordt voor 40 miljoen verkocht, wat de schuldgraad eind 2024 tot 43 procent zou moeten verlagen. 

    Kerstdeals blijken een specialiteit van Cofinimmo te zijn. Ook in 2022 en 2023 sloot de vastgoedspeler rond Kerstmis enkele stevige (verkoop)deals. 

  • Vooruitlopende indicatoren VS klimmen

    Voor het eerst sinds februari zijn de vooruitlopende indicatoren voor de Amerikaanse economie gestegen. De zogenaamde Leading Economic Index van de Conference Board veerde in november met 0,3 procent (maand op maand) op tot 99,7 punten. 'We voorzien dat de Amerikaanse economie in 2024 met 2,7 procent zal groeien', klinkt het bij econome Justyna Zabinska-La Monica. 

    'Maar de economische groei zal in 2025 vertragen tot 2 procent', vervolgt ze. De indicator is een gewogen gemiddelde van verschillende indicatoren als het consumentenvertrouwen en het aantal gewerkte uren in de industrie. Hieronder ziet u de maand-op-maand  bewegingen in de graadmeter:

  • Europese beurzen de dag uit met stevige min

    Het gemiddelde Europese aandeel zakte vandaag 1,5 procent. De grootste uitslagen ziet u hieronder:

  • Slot: Bel20 zakt ruim procent

    De Bel20 is gesloten met 1,2 procent verlies op 4.202 punten. De toppers en floppers van de Brusselse beursdag waren:

  • Amerikaanse tienjaarsrente zet stijging voort

    De rente op tienjarig Amerikaanse staatspapier veert vandaag nog eens met 5 basispunten op tot 4,56 procent. Dat gebeurt nadat de Amerikaanse centrale bank (Fed) gisteren na het rentebesluit (-25 basispunten) strenger dan verwacht uit de hoek is gekomen. Daardoor schoot de rente gisteren al 11 basispunten hoger. 

  • BofA haalt Micron van de kooplijst

    Bank of America (BofA) haalt na de tegenvallende kwartaalprognose (zie post 15u47) Micron Technology van de kooplijst. Analist Vivek Arya heeft nu een 'houden'-advies voor het aandeel. Het koersdoel gaat eveneens omlaag van 125 naar 110 dollar. De trend rond datacenters en HBM (zeer performante halfgeleiders voor AI) blijft sterk, maar de zwakte in de pc- en smartphonemarkt duwt de prijzen voor geheugenchips lager.'

    Brutomarges blijven zwak in het tweede en derde kwartaal van het gebroken boekjaar.

    Vivek Arya
    Bank of America-analist

    'We verwachten dat de brutomarges zwak blijven in het tweede kwartaal (december-februari) en derde kwartaal (maart-mei)', vervolgt de analist. 'Historisch gezien heeft het aandeel moeite om beter te presteren dan de markt wanneer de expansie van de marges beperkt blijft.'

    JPMorgan-analist Harlan Sur behoudt zijn koopadvies maar knipt zijn koersdoel ook van 180 naar 145 dollar. 'De prognose was duidelijk onder de verwachtingen door hogere voorraden en een zwakke vraag', stelt hij. Bloomberg Intelligence zegt daarbij dat de zwakte bij de smartphone- en pc-activiteiten zwaarder wegen dan de positieve trend bij HBM en datacenters.

    Scherpe verbetering van de resultaten mogelijk vanaf de tweede helft van het gebroken boekjaar.

    Vital Knowledge

    Vital Knowledge klinkt positiever, hoewel het beurshuis de prognose 'afgrijselijk' noemt. 'De vraag vanuit AI blijft extreem gunstig en de voorraadproblemen lijken van relatief korte duur. Dat geeft de mogelijkheid voor een scherpe verbetering van de resultaten in de tweede jaarhelft (juni-augustus).'

  • Micron Technology krijgt tik na tegenvallende prognose

    De chipbakker Micron Technology dondert 16 procent lager naar 86,75 dollar na een tegenvallende prognose. Voor het tweede kwartaal (december-februari) voorziet hij een omzet van 7,9 miljard dollar, terwijl de consensus rekende op bijna 9 miljard dollar. De winst per aandeel zou landen op 1,53 dollar, terwijl analisten een veel hoger bedrag van 1,92 dollar voor ogen hadden. 

    Hoewel het bedrijf een sterke vraag ziet naar halfgeleiders voor AI, heeft het grote moeite met de slappe vraag naar chips voor smartphones en pc's. Producenten van pc's en smartphones hebben nog genoeg voorraden en houden daarom de hand op de knip.

    Juist die twee markten, die aan de consumenten gerelateerd zijn, bepalen het merendeel van het chipvolume. De tak met chips voor smartphones zag de omzet kwartaal op kwartaal met een forse 19 procent lager donderen in het eerste kwartaal (september-november). Micron zegt dat consumenten langer wachten met het kopen van een nieuwe smartphone.

    Positief is dan weer de forse groei van 400 procent van de verkoop gerelateerd aan datacenters. Ook de vraag naar geheugenchips met een hoge bandbreedte (HBM) bleef sterk op peil door de aanhoudende AI-race. 

  • Smaakvolle cijferset van Darden Restaurants

    Het aandeel van Darden Restaurants  schiet 15 procent hoger na een verhoging van de jaarprognose. De eigenaar van de Olive Garden- en LongHorn Steakhouse-keten verhoogt de voorziene omzet voor het boekjaar 2024/2025 tot 12,1 miljard dollar. Analisten dachten aan 11,9 miljard. 

    Darden Restaurants verwacht dat de Amerikanen volgend jaar het restaurantbezoek opvoeren. Het afgelopen jaar wogen de aanhoudende inflatie en het matige consumentenvertrouwen op de vraag. 

  • Wall Street herstelt van klap

    De Amerikaanse beurzen zijn zojuist hoger geopend. De Dow Jones  , de S&P500 en de Nasdaq  winnen eensgezind 0,7 procent. Gisteren kregen de graadmeters in New York stevige klappen door een strenger dan verwachte Amerikaanse centrale bank (Fed).

    • Micron Technology verliest 12 procent na een tegenvallende prognose.
    • Tesla wint 2,5 procent nu het in vroeg overleg is met de Amerikaanse stad Austin. De e-autobouwer hoopt daar op korte termijn zijn autonome rijtechnologie uit te rollen.
    • Vertex Pharmaceuticals krijgt een tik van 11 procent nadat een niet-verslavende pijnbestrijder voor de onderrug niet beter heeft gewerkt dan een placebo.
  • Aanvragen werkloosheidsuitkeringen lager dan voorzien in VS

    Het aantal eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering is in de VS vorige week uitgekomen op 220.000 tegenover 242.000 de week ervoor. Economen voorzagen een afname tot 230.000, waardoor er dus minder aanvragen waren dan verwacht. 

    Dat lijkt erop te wijzen dat de Amerikaanse arbeidsmarkt het nog altijd vrij goed doet. Tel daar het beter dan verwachte groeicijfer voor de VS in het derde kwartaal (zie post 14u59) bij en u begrijpt waarom de Amerikaanse centrale bank (Fed) gisteren streng klonk over verdere renteverlagingen in 2025

  • Amerikaanse economie groeit harder dan voorzien

    De economie in de VS groeide in het derde kwartaal sneller dan gedacht: +3,1 procent op jaarbasis (kwartaal op kwartaal maal vier). In het tweede kwartaal bedroeg het cijfer nog 2,8 procent. Verder bleef de Amerikaanse consument stevig de portemonnee trekken. Joe Sixpack gaf in het derde kwartaal 3,7 procent meer uit op jaarbasis, terwijl economen rekenden op een expansie met 3,6 procent.

  • AB InBev verdacht van verkoopafspraken in India

    De Indiase mededingingsautoriteit is binnengevallen in de kantoren van AB InBev in Hyderabad. Dat vernam de nieuwsdienst Reuters uit goede bron.

    De inval bij AB InBev zou voortvloeien uit een anonieme klacht dat retailers in de staat Telangana ‘kartelachtige’ afspraken hebben gemaakt over bieraankopen. Daarbij zouden ze bieren die niet tot het gamma van AB InBev behoren, hebben geboycot, wat in een groter marktaandeel voor de biergigant resulteerde.

    In een verklaring zei AB InBev dat het eerlijke concurrentie zeer ernstig neemt en samenwerkt met de Indiase overheid. 

    De Indiase concurrentieautoriteiten vielen ook bij Pernod Ricard binnen in Hyderabad. Die zaak werd naar buiten gebracht door de lokale concurrent Radico Khaitan. De Franse sterkedrankengroep zou retailers in de staat Telangana ‘kortingen en voordelen’ hebben geboden als die het whiskymerk 8PM van Radico niet zouden verkopen.

  • Elia-aandeel tuimelt in drie weken met 20 procent

    Het aandeel Elia , jarenlang een typische belegging voor de goede huisvader, wordt midscheeps getroffen door de onzekerheid over de financiering van de geplande miljardeninvesteringen.

    Lees hier meer over de tuimeling van Elia, met dank aan Kurt Vansteeland. 
  • Drie dissidenten bij stabiele Bank of England

    De Bank of England houdt de rente onveranderd op 4,75 procent, leert een mededeling na de bijeenkomst van vandaag. Op die bijeenkomst was er duidelijk een pittig debat: drie van de negen Britse centraal bankiers waren gewonnen voor een renteverlaging met 25 basispunten. 

    Dat de Bank of England veel minder enthousiast dan de Europese Centrale Bank in de rente knipt, laat zich voelen op de wisselmarkten. Het Brits pond noteert dicht tegen het hoogste peil in acht jaar tegenover de euro.

  • Wall Street op weg naar groene opening

    Zowel de Dow Jones als de Nasdaq opent straks een halve procent hoger, voorspellen de futures. 

  • De Belegger Live: wat is er aan de hand met de Belgische gvv's?

    Gistermiddag hielden onze collega's van De Belegger een nieuwe De Belegger Live. Collega Serge Mampaey was er ook bij. We spraken onder meer over de forse klappen voor de Belgische vastgoedbedrijven.

    Veel kijkplezier!

    De Belegger Live
  • Europese automarkt: e-auto's hebben het moeilijk

    In november werden in de Europese Unie 1,9 procent minder nieuwe personenwagens ingeschreven dan een jaar eerder, blijkt uit de maandstatistieken van de sectorfederatie ACEA. Stevige dalingen deden zich voor in Frankrijk (-12,7%) en Italië (-10,8%).

    Over de eerste elf maanden van het jaar is de Europese autoverkoop ongeveer stabiel (+0,4%) met 9,7 miljoen stuks.

    Zorgwekkend is de dalende verkoop van elektrische auto’s, zowel op batterijen als plug-inhybrides. In november werden 9,5 procent minder volelektrische auto’s verkocht dan een jaar eerder, zodat het marktaandeel daalde tot 15 procent. Voor plug-inhybrides bedroeg de daling 8,8 procent tot een marktaandeel van 7,6 procent.

    De verkoop van wagens met elektrische hulpmotor (HEV’s) nam wel toe, met 18,5 procent, wat in een marktaandeel van 33,2 procent resulteerde. Dat is meer dan het marktaandeel van zuivere benzinewagens (30,6%).

  • KBC Securities verlaagt koersdoel Tessenderlo

    KBC Securities-analist Wim Hoste verlaagt na het kerstalarm van Tessenderlo  het koersdoel van 32 naar 28 euro. Het advies blijft wel 'bijkopen'. 'De nieuwe prognose ligt 11 procent onder de consensusverwachtingen. De eindmarkten van Tessenderlo hebben het moeilijk. Maar we brengen graag de vrije kasstroom in herinnering. Die lag in de eerste helft van het jaar op 100 miljoen euro. Tessenderlo gebruikt dat geld om eigen aandelen te kopen.'

    Conclusie voor Hoste: 'Ondanks het teleurstellende winstmomentum vinden we de waardering van Tessenderlo aantrekkelijk.'

    Het aandeel noteert intussen op een verlies van 6 procent en duikt onder 20 euro.

  • Umicore flirt met vers dieptepunt

    Met een tuimeling van 2,9 procent tot 9,68 euro nadert Umicore  een nieuw intradaydieptepunt. Op 11 september tikte de materialenspecialist 9,645 euro aan. Umicore is  de grootste daler in de Bel20.

    Een beleggersdag moet volgend jaar meer klaarheid brengen over hoe het verder moet met de tak Batterijmaterialen. Maar analisten betwijfelen of dat het negatieve sentiment rond de divisie kan veranderen. De tak Batterijmaterialen belevert de sector van elektrische auto's.

    Daarnaast biedt de aanhoudende slapte in zowel de industriële productie als de automobielsector weinig steun voor Umicores overige activiteiten: katalysatoren voor wagens met een verbrandingsmotor en recyclage van kostbare grondstoffen.

  • Micron licht Europese chipsector voetje

    Na een vuurrode Wall Street-sessie kwam er gisteravond nog slecht nieuws bovenop. Micron Technologies kelderde in de nabeurshandel met 16 procent na slechter dan verwachte resultaten en sombere vooruitzichten. Micron ziet een zwakke vraag naar chips voor gebruik in pc's en smartphones. 

    De mare van Micron zorgt ook voor averij bij de Europese chipaandelen:

    • In Amsterdam verliezen de toeleveranciers aan de chipsector ASML , ASMI en Besi  flink terrein.
    • Er zijn ook klappen voor chipproducenten zoals Infineon  en STMicroelectronics
    • In Brussel verliest Melexis meer dan 2 procent. 
    • In Parijs tuimelt Soitec  bijna 7 procent. Soitec is een producent van wafers met een hoge blootstelling aan de smartphonemarkt. 
  • Norges Bank buigt niet: rente stabiel

    In contrast met de stevig knippende buren in Zweden houdt Norges Bank de rente opnieuw stabiel op 4,5 procent. Wel zegt gouverneur Ida Wolden Bache dat een eerste verlaging dichterbij komt. 'De tijd om het beleid te beginnen versoepelen nadert snel', klinkt het in de toelichting

    Dat Noorwegen de rente nog niet heeft kunnen verlagen is mede het gevolg van de hardnekkige zwakte van de Noorse kroon, waardoor het land een scheut inflatie invoert. De kroon verloor sinds begin dit jaar tegenover de Amerikaanse dollar meer dan 10 procent, terwijl de euro 'slechts' 6 procent verloor (zie post van 6u12).

    De tijd om het beleid te beginnen versoepelen nadert snel

    Ida Wolden Bache
    Norges Bank-gouverneur
  • Verse jaarprognose Douglas maakt geen indruk

    In maart trok de cosmeticaketen Douglas  naar de beurs van Frankfurt. Voorbeurs liet Douglas weten dat de brutobedrijfswinst (ebitda) in 2025 zal stijgen tot 855 à 885 miljoen euro. Het midden van die vork ligt nipt onder de analistenconsensus van 871,4 miljoen. Beleggers sturen het aandeel 4 procent lager.

    Wie inschreef op de beursgang zit op een verlies van 28 procent. 

  • Riksbank verlaagt rente tot 2,5 procent

    De Zweedse Riksbank, de oudste centrale bank ter wereld, verlaagt in lijn met de verwachtingen de rente met 25 basispunten tot 2,5 procent. Gouverneur Erik Thedéen verwijst in de toelichting naar de snel teruglopende inflatie en de zwakke groeivooruitzichten. Als die outlook niet verbetert, herhaalt de Riksbank dat er in 2025 nog meer renteverlagingen komen. 

  • Meer tekst en uitleg over het winstalarm van Tessenderlo ...

    ... leest u hier, met dank aan collega Ben Serrure. 

  • Tessenderlo even op laagste peil sinds ... oktober 2014

    Het aandeel Tessenderlo  opende na het omzetalarm op 19,46 euro, het laagste peil sinds oktober 2014. Het pandemisch dieptepunt in maart 2020 beliep 20,05 euro. 

  • Bel20 collectief in het rood | Tessenderlo krijgt tik

    De openingsbel: de Bel20  duikt 1,3 procent lager naar 4.194 punten. Alle Bel20'ers noteren in het rood. 

    Tessenderlo verliest na het winstalarm (zie vorige post) 3 procent naar 20,30 euro. 

  • Kerstalarm bij Tessenderlo

    De chemiegroep Tessenderlo  stevent af op een winstdaling van 15 à 20 procent over het boekjaar 2024, leert een net uitgestuurde update

    Tessenderlo-CEO Luc Tack had deze zomer na een zwakke eerste jaarhelft al aangegeven dat de eerder beloofde evenaring van de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) niet meer haalbaar was en zei toen uit te gaan van een 5 à 10 procent lagere bedrijfswinst. 

  • De Aandelen van 2024: de verdwijntruc van CMB.Tech

    2024 was een tweede zeer woelig jaar op rij voor de belegger in CMB.Tech , het vroegere Euronav. Het gros van de vroegere aandeelhouders ging in op het bod van de familie Saverys, zodat de dominantie van de familie in het kapitaal nu vrijwel totaal is en nog slechts een klein percentage van de aandelen op de beurs verhandeld kan worden. 

    U leest meer over het beursjaar van de rederij CMB.Tech in de jongste aflevering van onze decemberreeks De Aandelen van 2024.  

  • De nabije toekomst: rood

    Oké, schrap die kerstrallyhoop maar definitief. Het ziet ernaar uit dat de Europese beurzen straks in het spoor van Wall Street stevig rood zullen kleuren. De futureshandel suggereert dat de Euro Stoxx50 , de korf steraandelen van de eurozone, straks door de strenge boodschap van de Federal Reserve bij de openingsbel om 9 uur zo'n anderhalf procent in het rood zal gaan. 

  • Chinese batterijgigant CATL overweegt geldronde in Hongkong

    CATL, 's werelds grootste producent van batterijen voor elektrische auto's, overweegt tot 5 miljard dollar op te halen met een tweede notering op de beurs van Hongkong, naast de notering op de Chinese thuismarkt. Dat schrijft het persbureau Bloomberg. 

    CATL kondigde vorige week nog aan samen met autobouwer Stellantis een gigafbriek te bouwen in Spanje voor de productie van goedkope batterijen op basis van lithium, fosfor en ijzererts (LFP). 

    Autoproducenten zetten steeds meer in op het goedkopere LFP. Tot frustratie van Europese batterijmaterialenmakers als Umicore, die zwaar hebben ingezet op batterijen met nikkel, mangaan en kobalt (NMC). Umicore belooft begin 2025 een strategische update voor zijn batterijmaterialendivisie. Deze zomer boekte de groep al 1,6 miljard euro af op die tak, het gevolg van de drastisch gewijzigde marktomgeving. 

  • Aziatische beurzen in het spoor van Wall Street lager

    De meeste beursbarometers in het Verre Oosten kijken in het spoor van Wall Street woensdagavond tegen verlies aan, al zijn die verliescijfers een stuk kleiner. In Tokio gaat de Nikkei goed een half procent lager, op de beurs van Sjanghai is er een miniem verlies. Het meest uitgesproken is het verlies in Zuid-Korea, waar de Kospi zo'n 2 procent lager koerst. 

  • En plots dreigt een 'shutdown' van de Amerikaanse overheid

    Eén tweet van Elon Musk. Meer was niet nodig om een wetsvoorstel dat op weg was naar goedkeuring in het Amerikaans Congres en de Amerikaanse overheid draaiende zou houden, te doen ontsporen in het door de Republikeinen gecontroleerde Huis. 

    En dus dreigen de Amerikaanse overheidsdiensten dit weekend weer op een 'shutdown' af te stevenen. 

  • Moeten er nog centraal bankiers zijn?

    De Japanse centrale bank hebben we dus al gehad (zie vorige post), maar voor de fans van het genre volgen vandaag nog een pak centraal bankiers met rentebesluiten in Zweden (9u30), Noorwegen (10 uur), het Verenigd Koninkrijk (13 uur) en Tsjechië (14u30). 

    De Tsjechische centrale bank (CNB) pakte vorige week nog fier uit met de repatriatie van 1 ton goud vanuit Londen naar de eigen kluizen in Praag, in navolging van andere Europese centrale banken, de Bundesbank op kop

  • Japanse centrale bank: ter plaatse rust

    De Japanse centrale bank houdt de rente onveranderd op 0,25 procent, leert een mededeling na de laatste bijeenkomst van 2024. De economie is nog te onzeker om het jarenlange stimulusbeleid snel te af te bouwen. 

    In augustus zetten de Japanse centraal bankiers de mondiale financiële markten even in rep en roep door sneller dan gedacht komaf te maken met het nulrentebeleid. Die paniekstemming is nu - net als de zomer - slechts een vage herinnering meer. 

  • Vanavond na de bel: het krimprapport van Nike

    Het is zowat het laatste invloedrijke kwartaalrapport van het jaar op Wall Street: dat van Nike  over het tweede kwartaal, deze avond na de slotbel op Wall Street. 

    Eén voordeel heeft de nieuwe CEO, Elliott Hill. De verwachtingen liggen laag. Dat kunt u in onze voorkennis lezen. Analisten vrezen alweer een krimp van de bovenste lijn (omzet) met bijna een tiende. De hamvraag is en blijft hoe Hill het tij kan keren nu steeds meer retailers wat minder Nike op hun schappen leggen ten voordele van beter scorende rivalen als On, Hoka en Adidas. 

  • Powell makes the dollar mighty again

    Terwijl de Europese Centrale Bank vorige week helder aangaf dat de rente ook in 2025 nog duidelijk lager kan, gaan de collega's van de Amerikaanse centrale bank dus op de rem staan. Het vooruitzicht dat de nu al vrij stevige rentekloof in het voordeel van de dollar op korte termijn nog zal toenemen, zette de euro  na het Fed-rentebesluit nog eens anderhalve cent lager naar 1,035 dollar. Dat is dicht tegen het laagste peil sinds oktober 2022. 

    Niet dat de euro alleen staat: zowat alle belangrijke munten in de wereld moeten dit jaar de duimen leggen voor de weer mighty dollar (zie grafiek). Hardst van al gaat de Braziliaanse real onderuit, tot frustratie van de belegger in de bierreus AB InBev

  • Wall Street kleurt felrood | Nasdaq dik 3 procent lager

    De verrassend strenge boodschap van de Fed (zie vorige post) haalde Wall Street in de late handel nog stevig onderuit. Zowel de Dow Jones  als de Nasdaq  kleurden felrood. 

    ©EPA
  • De kerstboodschap van de Fed: niet zo snel

    Goedemorgen!

    We trappen af met de kerstboodschap van Jerome Powell. De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed) knipte gisteren zoals verwacht wel voor de derde opeenvolgende keer de rente bij, tot maximaal 4,5 procent, maar koppelde daar een opvallend strenge boodschap aan

    De 'laatste mijl' van de inflatiestrijd belooft nog lastig te worden. Daarom voorziet de Fed op dit ogenblik in 2025 slechts twee extra renteverlagingen, tegenover nog vier op de vergadering begin november. 

    De liveblog van gisteren kunt u via deze link herlezen. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud