1. Markten Live
  2. Live blog
live

Wall Street sluit met winst

De Europese beurzen zijn positief geëindigd. Beleggers hoopten op vooruitgang in de vredesgesprekken tussen Rusland en Oekraïne. In Brussel stonden Ekopak en ABO-Group vooraan na een jaar van sterke groei.
  • Vlog: bitcoin breekt uit

    Onze collega Bas van der Hout heeft nog snel een vlog opgenomen over de bitcoin die uit zijn trendkanaal is gebroken. Hij legt uit wat analisten ervan denken, waar de komende technische weerstanden liggen en welk nieuws de cryptomarkten hoger drijft: vlug hierheen!

  • Stabiele omzet, iets minder winst bij Payton Planar

    Het Israëlische technologiebedrijf Payton Planar

    , dat compacte transformatoren en magnetische componenten fabriceert, maakt over 2021 degelijke jaarresultaten bekend. Hogere kosten knaagden wel aan de winst.

    Met 43,98 miljoen dollar bleef de omzet vorig jaar nagenoeg stabiel. De brutowinstmarge verzwakte licht, van 41 tot 40 procent, als gevolg van de verkoopmix en duurdere grondstoffen. Door hogere ontwikkelings- en algemene kosten daalde de bedrijfswinst van 11,7 tot 10,4 miljoen dollar. Payton Planar hield 8,5 miljoen dollar nettowinst over tegen 9,9 miljoen over 2020. Het bedrijf gaat een dividend van 0,454 dollar per aandeel uitkeren.

    Payto Planar denkt dat de uitdagingen die zich vorig jaar stelden – een tekort aan en hogere prijzen van grondstoffen, langere aanvoerlijnen, hogere transportkosten, klanten die leveringsdata uitstellen, een tekort aan arbeidskrachten en hogere lonen – in 2022 zullen aanhouden.

  • Shurgard koopt lap grond in Berlijn

    Shurgard

    heeft in het westen van Berlijn een stuk grond aangekocht waarop het een zelfopslagmagazijn van circa 5.000 m² gaat bouwen. Het moet tegen eind 2023 klaar zijn en zal meer dan 800 units voor zelfopslag bieden.

    In Berlijn baat het Luxemburgse vastgoedbedrijf al zes zelfopslagmagazijnen uit, in heel Duitsland 24.

  • Bel20 laat Oekraïnecrisis achter zich

    Voor het Brussels beursoverzicht, graag hierheen.

  • 'Bitcoin breekt uit trendkanaal'

    We hadden het net al even over de bitcoin die opwaarts uit he trendkanaal is gebroken. 'Mogelijk dat beleggers hopen op een opmars richting de 100.000 dollar voor bitcoin', zegt Frank Hoogendijk, techadvocaat bij Osborne Clarke.

    Meer over de stijging van de bitcoin leest u in dit stuk van collega Bas van der Hout!

  • Europese beurzen sluiten positief

    De winsten van de Europese beurzen liepen in de namiddaghandel wat terug. Toch eindigden de meeste beurzen mooi in de plus. Een uitzondering was Euronext Amsterdam, waar de AEX 0,2 procent lagere afsloot. De Euro Stoxx 50 eindigde 0,5 procent hoger, de brede Stoxx Europe 600 won 0,1 procent.

    Ook de Bel20 klokte 0,3 procent hoger af, op 4.130,93 punten. VGP (+2,15%) en D’Ieteren (+2%), die beide sinds een week deel uitmaken van de Brusselse graadmeter, stonden vooraan. Aperam (-1,4%) en Argenx (-1,1%) droegen de rode lantaarn.

  • Hoe Wall Street reilt en zeilt...

    ... leest u in onze spiegel. Met vandaag techreuzen Amazon.com, Tesla en Apple in het vizier.

  • Tabaksaandelen glijden uit

    Tabaksaandelen gaan onderuit na de bekendmaking door The Wall Street Journal dat Walmart zal stoppen met de verkoop van sigaretten in sommige van zijn winkels. Altria Group (voorheen bekend als Philip Morris), dat onder andere Marlboro-sigaretten verkoopt, laat een uur na de beursopening zo'n 3,5% liggen. British American Tobacco ging op de Londense beurs initieel 1,2% hoger, maar speelde die dagwinst weer kwijt na de bekendmaking van dit nieuws. Ook Vector Group moet 1,4% inleveren. 

    Walmart zelf bevestigt dat het in sommige winkels zal stoppen met de verkoop van sigaretten, maar stelt dat het niet de intentie heeft om de verkoop van sigaretten volledig te bannen. De retailer stopte in 2019 al met de verkoop van e-sigaretten. De Amerikaanse winkelketen Target stopte overigens al in 1996 volledig met de verkoop van tabaksproducten.

  • Bitcoin breekt uit trendkanaal

    De grootste digimunt ter wereld is opwaarts uit het trendkanaal gebroken waar bitcoin de afgelopen weken in zat. Het digidukaat schommelde tussen de 35.000 en 45.000 dollar, maar noteert nu aan 47.630 dollar. Bitcoin wint vandaag 6,6 procent en staat ten opzichte van zeven dagen geleden 16 procent hoger. 

    Ook ethereum klimt een stevige 7,5 procent vandaag tot 3.384 dollar terwijl deze in de afgelopen zeven dagen ook met 16 procent steeg. Daarnaast lijkt ook deze digitale valuta boven het trendkanaal van 2.500 en 3.200 dollar te zijn geschoten. 

  • 'Apple gaat minder iPhones produceren'

    Hoewel de technologiewaarden het iets beter doen in New York, met 0,3 procent winst voor de Nasdaq Composite, verliest Apple

    0,4 procent. Volgens het Japanse nieuwsagentschap Nikkei is de technologiegigant van plan om de productie van diverse producten in het tweede kwartaal te verminderen. Apple zou onder meer een vijfde minder iPhones van het instapmodel maken. Er zijn tekenen dat de vraag naar consumentenelektronica slabakt als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de stijgende inflatie. Apple heeft volgens Nikkei diverse toeleveraars al geïnformeerd dat het 2 tot 3 miljoen minder iPhones gaat maken in het tweede kwartaal.

    Met de (beperkte) koersdaling komt er ook een einde aan de langste rally van het aandeel dit jaar. Negen handelssessies op rij trok Apple hoger, waardoor het sinds begin dit jaar opgelopen verlies bijna was uitgewist. Vrijdag bedroeg het nog 1,6 procent, nu wordt het logischerwijs weer iets groter.

  • Wall Street opent met licht verlies

    De Amerikaanse beurzen gaan futloos van start. Na een minuut handel zakt de Dow Jones met 0,2 procent en de S&P500 met 0,1 procent. De Nasdaq Composite wint wel 0,2 procent.

    Er werd vooral uitgekeken naar de koersreactie bij Tesla

    : de bouwer van elektrische wagens veert 4,7 procent op.

  • Ook Carlsberg trekt zich terug uit Rusland

    Na Heineken houdt ook Carlsberg het voor bekeken in Rusland. Voor de Deense brouwer was dat een moeilijke beslissing, want hij is er sterk actief, onder meer met het biermerk Baltika en heeft er 8.400 mensen in dienst.

    Carlsberg zal zijn Russische activiteiten volledig verkopen. Wanneer dat achter de rug is, zal de brouwer geen aanwezigheid in Rusland meer hebben. Carlsberg zegt dat een terugtrekking 'het juiste om te doen is in de huidige omgeving'.

    Eerder deze maand had het Deense bedrijf al de investeringen in Rusland stopgezet en de activiteiten in het land losgemaakt van de groep. Het klasse B-aandeel wint 4,8 procent op de beurs van Kopenhagen. Sinds begin dit jaar verloor het aandeel al bijna 30 procent van zijn waarde, vooral sinds begin februari in de aanloop naar de Russische invasie.

  • Tesla knalt hoger na aankondiging aandelensplitsing

    De mededeling van Tesla dat het zijn aandelen zal splitsen, wordt op enthousiasme onthaald bij beleggers, die het aandeel voorbeurs tot 6,5 procent hoger hebben gestuurd. Eerder op maandag kondigde de elektrischeautobouwer aan dat hij op de komende aandeelhoudersvergadering goedkeuring zal vragen voor een nieuwe aandelensplitsing (zie post van 13.12 uur).

    Tesla volgt daarmee het voorbeeld van onder andere Alphabet en Amazon, die eerder dit jaar al een aandelensplitsing aankondigden. Een splitsing zou die aandelen voor meer kopers betaalbaar moeten maken. De datum van de aandeelhoudersvergadering van Tesla ligt nog niet vast.

    Opvallend: maandagochtend koerste het Tesla-aandeel voorbeurs nog lager, nadat Elon Musk op Twitter had bekendgemaakt opnieuw Covid-19 te hebben opgelopen, naar eigen zeggen weliswaar 'nagenoeg zonder symptomen'.

  • Vlakke opening op til in New York

    De Amerikaanse beurzen gaan een stabiele tot licht hogere opening tegemoet, zo geven de futures aan. Eerder stonden ze negatief. De rendementen op Amerikaans staatspapier noteren stabiel.

    De olieprijs in New York valt zowat 5 procent terug, wat in de voorbeurshandel op de energiewaarden weegt. De daling van de olieprijs heeft te maken met China, dat met een ernstige corona-uitbraak te kampen heeft. In Sjanghai is een lockdown ingevoerd. Een en ander doet vrezen voor onderbrekingen in de productie en een lagere vraag naar olie. China is ’s werelds grootste invoerder van aardolie.

  • Heineken verlaat Rusland

    De Nederlandse bierbrouwer had eerder aangekondigd de productie en verkoop van het Heineken-merk in Rusland stop te zetten, geen nieuwe investeringen in het land meer te doen en ook niet meer uit te voeren naar Rusland.

    Nu gaat Heineken

    nog een flinke stap verder. Na een strategische doorlichting van de activiteiten is het bedrijf tot de slotsom gekomen dat het eigenaarschap van de Russische activiteiten niet langer houdbaar noch leefbaar is in de huidige omgeving. Daarom heeft Heineken besloten Rusland te verlaten.

    Het zal een nieuwe eigenaar zoeken voor de Russische activiteiten. Tijdens een overgangsperiode blijven de activiteiten op een laag pitje draaien. Heineken zegt ook het personeel tot eind dit jaar te blijven betalen. Het verwacht op de overdracht een uitzonderlijke last van zowat 400 miljoen euro te boeken.

  • InPost zegt niet over overname te praten

    InPost

    , het Poolse bedrijf dat lockers voor postpakketten verhuurt, reageert op speculatie over de interesse van bepaalde partijen in een overname van InPost (zie post 09.45 uur). ‘Hoewel partijen van tijd tot tijd InPost of zijn meerderheidsaandeelhouder kunnen benaderen, is InPost momenteel niet in gesprek met zulke marktpartijen. Evenmin heeft het kennis dat zulke gesprekken lopende zijn’, klinkt het in een persbericht.

    Ondanks de ontkenning noteert het aandeel InPost nog steeds ongeveer 20 procent hoger op de beurs van Amsterdam.

  • Tesla gaat aandeel splitsen

    Tesla 

    is van plan zijn aandeel (opnieuw) te splitsen. Dat leert een tweet van de wereldmarktleider in elektrische auto's, net als een bijbehorend mededeling ingediend bij de beurswaakhond SEC. 

    Op de aandeelhoudersvergadering zal aandeelhouders gevraagd worden groen licht te geven om het aantal uitstaande aandelen te verhogen, zodat Tesla vervolgens via de uitgifte van bonusaandelen een aandelensplitsing kan doorvoeren. 

    Let wel: zo'n bonusaandeel verandert niets aan de 'waarde' van de belegging. Een belegger krijgt dan bijvoorbeeld per aandeel één extra stuk. Hij zal dan in plaats van één aandeel van 1.000 dollar twee aandelen van elk 500 dollar in handen hebben. Wel leidt zo'n splitsing doorgaans tot een koersstijging, omdat een 'democratischer' geprijsd aandeel extra kopers lokt. 

    Tesla voerde eind augustus 2020 een vijf-voor-éénsplitsing van de aandelen door. Ook toen noteerde het aandeel na een scherpe rally boven 1.000 dollar. Na de splitsing in vijf werd dat 200 dollar. Die splitsing is door de verdere klim van het aandeel over de jongste twee jaar weer 'ongedaan' gemaakt. 

  • Beleggers mikken op vier renteverhogingen ECB tegen maart 2023

    De aandacht van centralebankwatchers lag de jongste maanden vooral op het snelle tempo waarin de Amerikaanse centraal bankiers van plan zijn hun pandemische stimulus terug te draaien, maar beleggers gaan er steeds meer vanuit dat de hardnekkig hoge inflatie ook de Europese Centrale Bank zal verplichten vrij snel de teugels te verstrakken. 

    Volgens persbureau Bloomberg gaan beleggers ervan uit dat Frankfurt tussen nu en maart 2023 vier keer de rente zal verhogen, leren de verwachtingen op de geldmarkten. Idem op de obligatiemarkten: daar is bijvoorbeeld in België de tienjaarsrente op korte tijd van 0 naar 1 procent gestegen

  • KBC Securities zet Ekopak op de kooplijst

    KBC Securities krikt na de jaarcijfers van Ekopak 

    (zie post van 8u05) het advies voor de specialist in waterzuivering op van 'bijkopen' naar gewoon 'kopen'. Het koersdoel blijft nochtans stabiel op 19,50 euro, maar dat objectief biedt door de recente terugval van het aandeel weer een stevig potentieel.

    'Het positieve aan de jaarcijfers is dat er groei in zowel WaaS (Water as a Service, waarbij bedrijven recurrent 'huur' betalen voor het verbruikte volume gezuiverde water, red.) als niet-WaaS (de meer 'klassieke' installatie van industriële waterzuiveringssystemen, red.) is', merkt analist Olivier Vandewoude op. De analist stipt aan dat een relatief snelle transitie naar 'meer WaaS' in de omzetmix tijdelijk de resultaten onder druk kan zetten, zoals in het eerste halfjaar. 

  • Rusthuizen onder druk

    Een overheidsinspectie heeft een aantal beschuldigingen bevestigd die in het boek 'Les Fossoyeurs' worden geuit over 'ernstige disfuncties' binnen de rusthuizengroep Orpea

    : de regering, die het rapport niet zal publiceren, heeft de zaak vrijdag voor de rechter gebracht, en de CEO van de groep heeft zijn verontschuldigingen aangeboden, terwijl hij zijn bedrijf verdedigde.

    Orpea verliest momenteel 0,3 procent na een verlies tot 8 procent kort na opening. Korian

    zakt met 1,1 procent. Eerder deze ochtend zakte het aandeel 3,6 procent.

  • Blunder kost Barclays dik half miljard

    De Britse grootbank Barclays 

    waarschuwt in een mededeling aan de beurs van Londen dat een blunder haar 450 miljoen pond (540 miljoen euro) kost. 

    De reden? Barclays heeft voor één soort herverpakte kredieten ('structured notes') te véél effecten uitgegeven, waardoor houders terugbetaling konden eisen. En dit terwijl de effecten 'tweedehands' intussen tegen een korting op de nominale waarde noteren. 

    Het gevolg is dat Barclays de vorige maand, bij de publicatie van de jaarcijfers over 2021, aangekondigde inkoop van eigen aandelen naar verwwachting pas in het tweede kwartaal van 2022 in plaats van dit kwartaal zal opstarten. 

  • Acacia: 'Zonder bod dreigt bankroet'

    We gaan dieper in op het bod op Acacia Pharma. Het biotechbedrijf zegt mede door Covid-19 de cash die nodig is om tegen 2025 break-even te halen niet alleen te kunnen ophoesten. Met andere woorden: als de aandeelhouders het bod niet goedkeuren, kan dit leiden tot een groter verlies voor de waarde van het aandeel of een bankroet, klinkt het.

    De biedprijs van 0,90 euro is een kwart van de 3,6 euro waartegen Acacia Pharma vier jaar geleden naar de Brusselse beurs trok:

  • Overnamespeculatie doet InPost hoger schieten

    Volgens bronnen aan Bloomberg snuffelen private equity-groepen CVC en Hellman & Friedman aan de verhuurder van postkluisjes, InPost

    . Het aandeel schiet 26 procent hoger. 

    Private-equitygroep Advent bezit 46 procent van InPost. Een mogelijk bod heeft dus de goedkeuring nodig van Advent. 

  • CEO Kinepolis: 'Never waste a good crisis'

    Vorige week trotseerde CEO Eddy Duquenne van Kinepolis

    beleggers tijdens de nieuwste editie van De Belegger on Tour. 

    Volg hier zijn pitch: 

    De Belegger on Tour

  • Bod op Acacia Pharma | Handel opgeschort

    Eagle Pharmaceuticals doet een bod van 94,7 miljoen euro op Acacia Pharma . Elke aandeelhouder van Acacia krijgt per aandeel Acacia 0,68 euro cash en 0,0049 aandelen Eagle. 

    Acacia sloot vrijdag af op 1,28 euro, goed voor een beurswaarde van 129 miljoen euro. Het bod impliceert dan ook een korting van 29,7 procent. De raad van bestuur van Acacia staat unaniem achter het bod.

    De FSMA heeft de handel in Acacia opgeschort.

     

     

  • Unifiedpost: ‘Dramatische koersval of niet, wij geloven in dit verhaal'

    Zal het aandeel Unifiedpost 

    vandaag voor het eerst in zeven sessies niet dalen? De halvering van het aandeel sinds eind februari voedt voedt de twijfel of de Belgische fintechbelofte haar ambities wel kan waarmaken. Europees marktleiderschap ligt volgens de betaalspecialist binnen handbereik. ‘Dit is niet het zoveelste cowboyverhaal’, zegt voorzitter Stefan Yee in een gesprek met De Tijd.

  • Galapagos mag Jyseleca in Japan lanceren voor colitis ulcerosa

    We hadden het eerder over UCB op de belangrijkste farmatak ter wereld, maar vergeten we ook de op één na belangrijkste farmamarkt ter wereld niet: Japan. Daar mag Galapagos 

    Jyseleca met partner Gilead op de markt brengen voor de chronische darmontsteking colitis ulcerosa. 

    Jyseleca is al beschikbaar op de Japanse markt voor de behandeling van reumatoïde artritis. De toegang tot de cruciale Amerikaanse markt werd eind 2020 echter afgeblokt door de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA. 

  • Barclays zet Heineken op verkooplijst

    Analiste Laurence Wyatt van Barclays verlaagt het advies voor Heineken 

    van 'houden' naar 'verkopen'. Het koersdoel ligt op 81 euro.

  • Fintepla, de 'sidekick' van Bimzelx

    Meer informatie over de tweede Amerikaanse goedkeuring voor het epilepsiemiddel Fintepla van UCB 

    leest u hier

    600
    Support act
    Analisten verwachten dat Fintepla tegen 2027 UCB jaarlijks dik 600 miljoen euro omzet oplevert

    De door onderzoeksbureau Ellinghorst gepolste analisten rekenen voor Fintepla tegen 2027 op meer dan 600 miljoen euro verkopen. Daarmee zou het middel een 'sidekick' worden voor psoriasismiddel Bimzelx. Dat potentieel stermedicijn moet tegen 2027 2,3 miljard euro omzet draaien en zo de huidige sterkhouder Cimzia - die in 2024 zijn patentbescherming verliest - aflossen als groeimotor.

  • Russisch gas, kunnen we er vanaf?

    In zijn jongste vlog heeft collega Bas van der Hout het over onze afhankelijkheid tegenover Russisch gas.

    Bas van der Hout

  • WaaS als groeimotor van Ekopak

    Ekopak

    , actief in het zuiveren van afvalwater voor bedrijven, realiseerde in 2021 een omzet van 11,5 miljoen euro. Dat is een groei van 18 procent.

    De groeimotor zit in de zogeheten WaaS of Water as a Service-activiteiten, waar de opbrengsten met 159 procent aandikten tot 1,2 miljoen euro. 'WaaS vertegenwoordigt 11 procent van de opbrengsten, maar 48 procent van de ebitda', zegt CEO Pieter Loose. In WaaS realiseert Ekopak een ebitdamarge van 70 procent. In het WaaS-dienstenmodel betalen bedrijven voor het gezuiverder water dat ze verbruiken.

    Ekopak heeft vorig jaar ook heel wat kosten gehad, onder meer van de beursgang (0,6 miljoen). De groep sluit 2021 af met een nettoverlies van 700.000 euro of een verlies van 0,05 euro per aandeel.

    Voor 2022 mikt Ekopak opnieuw op minstens een verdubbeling van de opbrengsten uit WaaS en een groei van minstens 10 procent voor niet-WaaS.

     

     

  • Stevige insideraankopen in Hyloris

    Chief operating officer Dietmar Aichhorn heeft vorige week 20.000 aandelen Hyloris 

    gekocht tegen 17,35 euro, goed voor een investering van 347.000 euro. Financieel directeur Jean-Luc Vandebroek kocht 3.000 aandelen eveneens tegen 17,35 euro per stuk, goed voor een investering van 52.050 euro.

    Het zijn de eerste insidertransacties in twee jaar in Hyloris.

    Hyloris kwam in juni 2020 tegen 10,75 euro. Het herformuleert bestaande geneesmiddelen.

  • Oscars: Apple klopt Netflix

    In Los Angeles zijn vannacht voor de 94 ste keer de Oscars uitgereikt. De Netflixfilm 'The power of the dog' was de grote favoriet met 12 nominaties, maar moest zich tevreden stellen met één Oscar.

    'CODA' was de opvallende winnaar met 3 prijzen, waaronder die voor beste film. Het was de eerste keer dat Apple een nominatie in de wacht sleepte voor beste film, en het is dus meteen prijs. Het is ook voor het eerst dat een streamingdienst het beeldje voor beste film wint, ondanks zeven nominaties voor Netflix de voorbije vier jaar.

    Apple kocht 'CODA' vorig jaar voor 25 miljoen dollar.

  • Wie zijn dè investeerders op de Brusselse beurs?

    Collega Serge Mampaey ging in zijn beursweekboek na wie sinds begin 2021 relatief het meest heeft geïnvesteerd (in verhouding tot de beurswaarde.)

  • UCB krijgt van FDA groen licht voor Fintepla

    Belangrijk nieuws van UCB 

    deze ochtend. De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA geeft groen licht voor de lancering van Fintepla op de cruciale Amerikaanse markt voor de behandeling van het syndroom van Lennox-Gastaut, een zeldzame vorm van epilepsie.

    UCB verwierf Fintepla begin dit jaar via de overname van het Amerikaanse Zogenix voor 1,7 miljard euro. Fintepla was op de Amerikaanse markt als goedgekeurd voor een andere zeldzame vorm van epilepsie, het Dravetsyndroom. 

  • ABO: groeispurt gaat gepaard met winstdaling

    Vrijdagavond kwam milieuconsultant ABO 

    met jaarcijfers op de proppen. De omzet ging 27,8 procent hoger tot 63 miljoen euro, zowel dankzij interne als externe groei. ABO nam onlangs Geosonic, Geoplus, Subgeo en Asper over. Vrijdagavond maakte het bedrijf - samen met de jaarcijfers - de overname bekend van twee kleinere spelers in Nederland.

    Ondanks de omzetstijging zakte de winst per aandeel 6,1 procent tot 0,19, vooral door integratiekosten. Er komt geen dividend. 

    Onze prioriteit ligt op een omzet van 100 miljoen euro tegen 2025. Als we dat bereikt hebben, zullen we zien of het tijd is voor een beloning voor de aandeelhouders.

    Frank De Palmenaer
    CEO ABO

  • 5 favoriete aandelen van Stefaan Casteleyn

    De partner bij 1Vermogensbeheer ziet in de crash van Prosus 

    een koopkans.

  • Dollar klimt tegenover yen naar hoogste peil in zes jaar

    Met dank aan de status van Amerikaanse Big Tech als schuiloord in barre tijden én de plannen van de Federal Reserve om de rente dit jaar fors te verhogen - en dus de dollar als meest liquide belegging ter wereld weer stevig te laten renderen - is de Amerikaanse dollar met 123 yen tegenover de Japanse munt naar het hoogste peil in zes jaar gestegen. 

    De jongste appelflauwte van de yen komt er nadat de Japanse centrale bank moest beloven 'zo veel obligaties als nodig' op te kopen om de tienjaarsrente op 0,25 procent te plafonneren. Dit nu de wereldwijde verkoopgolf in obligaties ook de Japanse rente laat oplopen. In de Verenigde Staten steeg de tienjaarsrente vrijdag naar 2,5 procent. 

  • Een bijsluiter voor Chinese koopjesjagers

    Wie na de forse afstraffing van Chinese (tech)aandelen over het voorbije jaar enthousiast op koopjesjacht wil, leest best eerst even deze analyse van collega Kris Van Hamme. Analisten lijken niet overtuigd dat Peking voortaan de beurzen en vooral de techsector 'met rust' zal laten, ondanks de belofte van vorige week

    We citeren Thomas Gatley, die voor Gavekal Dragonomics vanuit Peking de Chinese beurzen opvolgt:

    Beleggers lijken ervan uit te gaan dat het regelgevende offensief voorbij is, afgaande op hoe gretig ze weer op Chinese techaandelen springen. Maar mij lijkt dat niet waarschijnlijk

    Thomas Gatley
    Analist Gavekal Dragonomics

  • Chinese lockdowns remmen olieprijs (en beurzen) af

    Goedemorgen! Na het vlotte herstel van de jongste weken - ondanks de aanhoudende oorlog in Oekraïne - lijken beleggers alvast in het Verre Oosten even de pauzeknop in te duwen. 

    Dit mede door de vele lockdowns in China, nu ook in de economische hoofdstad Sjanghai. Die megalopolis van 25 miljoen mensen wordt beurtelings afgesloten. Eerst vier dagen ten oosten van de Huangpu-rivier, inclusief het financiële centrum. En dan vanaf vrijdag vier dagen ten westen van de rivier. 

    De lockdowns voeden bij beleggers de vrees voor een scherpe groeivertraging in China. En dat remt de klim van de olieprijs af, ondanks het de facto Westers embargo van Russische olie. 

    ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud
Wall Street sluit met winst
18 min leestijd