1. Markten Live
  2. Live blog
live

Amerikaanse beurzen sluiten overwegend hoger

De Europese beurzen verloren verder terrein. Tesla kreeg een verse impuls nu Trump de regelgeving voor zelfrijdende auto's zou willen versoepelen.
  • Nasdaq sluit hoger

    De Dow Jones ging de dag uit met een verlies van 0,1 procent maar de S&P500 en de Nasdaq wonnen 0,4 en 0,6 procent. U leest meer over de New Yorkse beursdag in het overzicht van Bas van der Hout: Tesla krijgt verse impuls

  • JPMorgan: 'Koop de dip in biofarma'

    Volgens JPMorgan zorgen de recente koersdalingen in Amerikaanse biofarma-aandelen voor een koopopportuniteit. Deze waarden kregen eind vorige week een dreun nadat Trump anti-vaxer Robert Kennedy voordroeg als minister van Volksgezondheid. 'We geven toe dat deze onzekerheid kan doorzetten voor enige tijd', klinkt het bij de zakenbank. 'Maar de grote biofarmabedrijven noteren nu met en korting van zo'n 35 procent ten opzichte van de brede graadmeter S&P500.'

    'We denken dat er opwaarts potentieel is wanneer de veranderingen minder extreem blijken dan gevreesd', vervolgen de analisten. 'Dat weegt zwaarder dan het extra neerwaarts potentieel, zeker voor lange-termijn-beleggers.'

    Grote biofarmabedrijven noteren nu met en korting van zo'n 35 procent ten opzichte van de S&P500.

    JPMorgan
  • HPE krijgt 'strong buy'

    Raymond James-analist Simon Leopold verhoogt zijn advies voor servergigant Hewlett Packard Enterprises (HPE) van 'outperform' (kopen) naar 'strong buy' (sterk koopadvies) en krikt het koersdoel op van 23 naar 29 dollar. 'HPE wordt historisch gewaardeerd als een waardeaandeel', klinkt het. 'Maar de AI-initiatieven en de overname van Juniper (fabrikant van netwerkapparatuur) verbeteren de groeiperspectieven. 

    HPE wint 1,7 procent tot 21,43 dollar. 

  • Bestuurslid Syensqo koopt bij

    Bestuurslid Mary Meaney van Syensqo heeft vorige week 534 aandelen gekocht van de chemiespeler voor 74,55 euro per aandeel en nog eens 200 voor 77,46 euro. De totale transactiewaarde bedraagt daarmee 55.619 euro.

  • 'TikTok-moeder ByteDance is 300 miljard dollar waard'

    Het Chinese internetconcern ByteDance is volgens diverse media opnieuw waardevoller geworden. Dat is ook goed nieuws voor de Belgische investeringsmaatschappij Sofina. Collega Bert Broens praat u bij over de TikTok-moeder die nu 300 miljard dollar waard zou zijn

  • Nasdaq in het groen

    De Amerikaanse techbeurs Nasdaq wint 0,4 procent na een rammeling op vrijdag. De Dow Jones laat een veer van 0,3 procent. 

  • Sequana Medical komt met 'sterke resultaten' voor Poseidon-studie

    Sequana Medical meldt in een persbericht dat het 'sterke resultaten' zal presenteren voor de Poseidon-studie op de AASLD Liver Meeting in San Diego (VS). De pompjesspecialist verwacht de Amerikaanse goedkeuring voor de alfapump nog altijd voor het einde van het eerste kwartaal van 2025. 

    Het gaat om de onderzoeksresultaten over een tijdspanne van 24 maanden. Daaruit blijkt dat de alfapump een veilig en effectief hulpmiddel is voor patiënten die langer dan zes maanden refractaire ascites moeten behandelen. Refractaire ascites is een medische aandoening waarbij vocht zich ophoopt in de buikholte en niet reageert op standaardbehandelingen zoals diuretica (plaspillen) en een zoutarm dieet.

    'De alfapump was zeer effectief' bij het onder controle houden van het vochtprobleem. Belangrijk daarbij is dat het op langere termijn eigenlijk bijna niet meer nodig was om het overtollige vocht met een naald weg te nemen (de standaardprocedure). Dat laatste is een invasieve behandeling die ook nog vaak herhaald moet worden en waarvoor de alfapomp dus een alternatief wil bieden. 

  • CVS geeft activistische aandeelhouder bestuurszitje

    We hadden het er al over dat de gezondheidsspeler CVS hoger ging na een adviesverhoging van Wells Fargo (zie post 16u43). Maar mogelijk heeft de koersklim ook te maken met het feit dat de onderneming Glenview Capital Management-stichter Larry Robbins heeft benoemd tot bestuurslid. Het activistische fonds heeft in september een belang van zo'n 700 miljoen opgebouwd in het bedrijf en eiste er verandering. 

    Sinds begin dit jaar is de koers van CVS met bijna een derde lager gegaan. De groep trok haar jaarprognose in en gaf ook geen vooruitzichten door de problemen in haar apotheek- en verzekeringsactiviteiten. In oktober moest Karen Lynch het veld ruimen als CEO, waarna David Joyner aantrad.

    Volgens Evercore-analisten zouden de nieuwe bestuursleden de nodige gezondheidsexpertise toevoegen aan het bedrijf. 

  • Bel20 sluit lager af

    De Bel20 verloor vandaag 0,2 procent tot 4.154 punten. De grootste winnaars en verliezers ziet u hieronder:

  • 'AI en autonoom rijden bij Tesla al goed voor 1.000 miljard dollar'

    Wedbush-analist Dan Ives reageert op de berichten over een mogelijk regelgevend kader voor zelfrijdende auto's onder een Trump-regering (zie post 17u21). 'Dat zou een grote stap voorwaarts zijn om de regelgeving voor zelfrijdende auto's in de VS te versoepelen', klinkt het. 'Dat kan een goede rugwind zijn voor de e-autobouwer Tesla .'

    'We schatten dat alleen al de kansen voor AI en zelfrijdende technologie Tesla zo'n 1.000 miljard dollar beurswaarde geven', stelt hij. 

    Tesla wint 6,4 procent. 

    Dit zou een grote stap voorwaarts zijn voor het versoepelen van de Amerikaanse regelgeving rond zelfrijdende auto's.

    Dan Ives
    Wedbush-analist
  • Uber en Lyft krijgen tik door mogelijke concurrentie Tesla

    Uber dondert bijna 7 procent lager, terwijl Lyft 5,5 procent inlevert. De twee taxi-apps dreigen concurrentie te krijgen van de robottaxi van de e-autobouwer Tesla . The Information meldde eerder dat Donald Trump van plan zou zijn een kader te maken voor de regulering van zelfrijdende auto's (zie post 15u33). 

    De federale regels in de VS zijn nu een significante horde voor de lancering van zelfrijdende auto's zonder stuur of gaspedaal. Ook het persbureau Bloomberg meldt op basis van bronnen dat een regulerend kader voor dergelijke wagens hoog op de politieke agenda van de aanstaande regering-Trump staat. 

    Maar voor het massaal op de weg brengen van zelfrijdende auto's volstaat het besturen van het ministerie van Transport niet. Voor federale regels voor die voertuigen moet een bredere wetgeving in het Amerikaanse Congres aangenomen worden. 

    Tesla wint overigens 7,6 procent tot 345 dollar. 

  • Azelis kondigt nieuwe overname aan

    De Belgische chemieverdeler Azelis kondigt de overname aan van zijn Finse sectorgenoot Haarla Oy, een specialist in de verdeling van chemicaliën en voedingsingrediënten met hoofdzetel in Tampere.

    Haarla Oy is een familiebedrijf met 31 werknemers. Het gaat dus om een eerder kleine overname. Azelis werpt zich al enige tijd op als seriële overnemer in een sector die door een consolidatiegolf gaat.

  • Wells Fargo zet CVS op kopen na overwinning Trump

    Stephen Baxter, analist van Wells Fargo, krikt zijn advies voor de gezondheidsspeler CVS op van 'houden' naar 'kopen' en verhoogt zijn richtprijs naar 66 dollar. Het koersdoel geeft 24 procent opwaarts potentieel tegenover de slotkoers van vrijdag. Het aandeel viel sinds begin dit jaar met 32 procent terug. 

    We verwachten een beter terugbetalingsbeleid onder de Republikeinen.

    Stephen Baxter
    Wells Fargo-analist

    Baxter ziet het risicoprofiel in het bijzonder verbeteren voor Medicare Advantage, een verzekeringspakket van CVS. 'We verwachten een beter terugbetalingsbeleid onder de Republikeinen dan onder de regering-Biden.'  Baxter denkt ook dat de verzekeringspremies beter in lijn zullen zijn met de onderliggende risico's. 

    CVS wint een stevige 4,4 procent tot 55,52 dollar. 

  • HSBC plakt koopadvies op Moderna

    De HSBC-analist Yifeng Liu verhoogt zijn advies voor het biotechbedrijf Moderna van 'houden' naar 'kopen', terwijl hij het koersdoel bijknipt van 82 naar 58 dollar. Ondanks die laatste verlaging van de richtprijs bedraagt het opwaarts potentieel tegenover de jongste slotkoers bijna 60 procent. 

    Sinds de piek in mei is het aandeel met 80 procent teruggevallen. Volgens Liu komt dat door zorgen over het groeitraject van Moderna, maar hij denkt dat de pijplijn van het bedrijf genoeg steun kan leveren. Er is een aantrekkelijk opwaarts potentieel als de bestaande pijplijnproducten succesvol gelanceerd worden. 

    Moderna wint 1,3 procent tot 37,31 dollar. 

  • Newmont verkoopt Musselwhite-mijn aan Orla

    De goudmijnreus Newmont verkoopt zijn Canadese Musselwhite-mijn in Ontario aan concurrent Orla Mining voor 850 miljoen dollar. De verkoop past in een desinvesteringsprogramma van niet-kernactiva, zoals kleinere mijnen. Die verkoop leverde al meer dan 2 miljard dollar op.

    Newmont wil zijn aandeelhouders met de opbrengst beter belonen. De groep gaat de komende twee jaar voor meer dan 3 miljard dollar eigen aandelen inkopen. De koers presteert een stuk slechter dan de sector, nadat Newmont zich in de schulden stak om Newcrest Mining in 2023 over te nemen.

  • MicroStrategy koopt voor 4,6 miljard dollar bitcoin

    Het data-analysebedrijf MicroStrategy heeft nog eens 51.780 bitcoins gekocht voor zo'n 4,6 miljard dollar. Het gaat om de grootste aankoop van de onderneming sinds het begon met het kopen van bitcoins meer dan vier jaar geleden. Op dit moment heeft MicroStrategy meer dan 29 miljard dollar aan bitcoins. 

    In eerste instantie gebruikte het bedrijf kasgelden voor de aankoop van de digitale munt. Tegenwoordig geeft het ook nieuwe aandelen uit om de aankopen te financieren. CEO Michael Saylor zei dit jaar dat hij in de komende drie jaar 42 miljard dollar wil ophalen.

    Het aandeel wint 2,7 procent. 

  • Wall Street opent overwegend lager

    De Amerikaanse beurzen beginnen gemengd aan de dag. De Dow Jones verliest 0,3 procent en de S&P500 0,1 procent, maar de Nasdaq weet nog 0,1 procent te klimmen.

    • Nvidia zakt bijna 2 procent na berichten over een ontwerpprobleem bij de Blackwell-chip (zie post 15u07). 
    • Nike dondert 2,4 procent lager. De sneakerproducent houdt morgen zijn beleggersdag. TD Cowen heeft alvast het koersdoel geknipt (zie post 15u02).
    • Tesla klimt 7 procent nadat het persbureau Bloomberg heeft gemeld dat Donald Trump plannen heeft om een kader te maken voor de regulering van zelfrijdende auto's.
    • Liberty Energy veert 3 procent op nadat Trump zaterdag CEO Chris Wright naar voren heeft geschoven als minister van Energie onder de Trump-regering.
  • Nvidia op naar lagere opening

    De AI-chipontwerper Nvidia verliest in de voorbeurshandel 2 procent na nieuws van de techwebsite The Information dat er een designfout zou zijn bij de Blackwell-chip. Eigenlijk is Blackwell niet zozeer een chip, maar een gigantische AI-computer ter grootte van een gebouw met allerlei kabels en koelsystemen. De onderneming zou toeleveranciers hebben gevraagd om het ontwerp van de serverrekken te wijzigen door een probleem met oververhitting. 

    Het probleem is dat de Blackwell-chip al vaker in het nieuws is door vertragingen. Microsoft gaf eerder al aan dat er door problemen bij toeleveranciers pas in het tweede halfjaar (januari-juni) van zijn gebroken boekjaar (juli-juni) weer een groeiversnelling bij de clouddienst Azure mogelijk is

  • TD Cowen knipt koersdoel Nike vlak voor beleggersdag

    Morgen houdt de sneakerproducent Nike zijn beleggersdag. TD Cowen wacht die niet af en knipt het koersdoel van 78 naar 73 dollar, terwijl het 'houden'-advies overeind blijft. De nieuwe richtprijs zou inhouden dat het aandeel nog 5 procent zakt vanaf zijn jongste slotkoers.

  • Finland meldt dat onderzeese kabel is doorgeknipt

    Nieuws dat we mogelijk onder het kopje 'hybride oorlogsvoering' kunnen plaatsen: Finland meldt dat er een glasvezelkabel is doorgeknipt die tussen het land en Duitsland loopt en die datacenters van snel internet voorziet. Volgens het Nationale Centrum voor Cyberveiligheid is de kabel offline.

    Er werd geen oorzaak gevonden, maar de verdenking gaat al gauw uit naar Rusland aangezien veiligheidsexperts er al enige tijd op wijzen dat het land bezig is met hybride oorlogsvoering. Daarbij gaat het niet om een fysieke oorlog, maar om een soort tussenversie waarbij er kleine aanvallen worden uitgevoerd op bijvoorbeeld infrastructuur. Een jaar geleden sneed een passerend schip ook al twee datakabels door op de zeebedding van de Golf van Finland.

  • Twee Angelsaksische kooptips voor Ahold Delhaize

    Ahold Delhaize krijgt vandaag fanmail van twee Angelsaksische zakenbanken. HSBC trekt de rating voor de warenhuisketen op van 'houden' naar 'kopen', met een koersdoel van 37 euro. Analiste Emmanuelle Vigneron verwijst naar de laatste kwartaalcijfers, die beter waren dan verwacht. Vooral in Europa en in België vielen de operationele marges goed mee.

    Bank of America ontving de directie van de keten vorige week tijdens een retailconferentie in Parijs. 'We verwachten dat Ahold Delhaize tot 2028 een groei boven het sectorgemiddelde van 3,5 procent per jaar neerzet, gedreven door herinvesteringen in de VS, de overname van Profi in Roemenië en een positieve vergelijksbasis', stelt het analistenteam onder leiding van Adam Gildea. 'De verbetering van de winstgevendheid in Europa moet de margedruk in de VS compenseren.'

    Bank of America merkt ook op dat Ahold Delhaize beter beschermd is dan veel concurrenten als de nieuwe president Donald Trump invoertaksen zou heffen. 'De Amerikaanse tak van de groep haalt 97 procent van zijn omzet uit voeding, die het vooral van lokale leveranciers afneemt.'

    De verbetering van de winstgevendheid in Europa moet de margedruk in de VS compenseren.

    Adam Gildea
    analist Bank of America
  • Jim Reid: 'Deze week zou kalmer moeten zijn'

    Deutsche Bank-strateeg Jim Read denkt dat de markten wat tot rust zullen komen na een bewogen week. 'In theorie moet de stroom economisch en politiek nieuws uit de VS deze week kalmeren', klinkt het. 'Het belangrijkste nieuws op dat front zullen mogelijke voordrachten zijn van ministers door Trump, met in het bijzonder een minister van Financiën.'

    Er komt wel een belangrijk cijferrapport uit, zegt Read. 'Woensdag presenteert Nvidia resultaten na de bel. Met een beurswaarde van 3.480 miljard dollar is het alsof de totale aandelenmarkt van een G7-land met cijfers komt.' 

    Met Nvidia is het alsof de hele beurs van een G7-land met resultaten komt.

    Jim Reid
    Deutsche Bank-strateeg
  • Novo Nordisk lanceert obesitasmiddel in China

    Het Deense farmabedrijf Novo Nordisk heeft zijn populaire vermageringsmiddel Wegovy nu ook in China op de markt gebracht. Dat bevestigde een woordvoerder aan Reuters nadat het nieuws eerst was uitgebracht door het financiële medium Yicai.

    Voor een startdosis van een maand zullen Chinese gebruikers 1.400 yuan moeten neertellen. Dat stemt overeen met circa 193 dollar. In de VS kost een maanddosis Wegovy circa 1.349 dollar. De Novo Nordisk-woordvoerder gaf geen commentaar bij de Chinese prijs.

    Wegovy is sinds 2021 in de VS te koop en werd sindsdien in 15 andere landen gelanceerd. De boomende verkoop heeft het aandeel Novo Nordisk de voorbije jaren doen omhoogschieten. In de eerste helft van 2024 bereikte de koers een piek, maar sindsdien ging het stelselmatig bergaf zodat er op jaarbasis nauwelijks koerswinst is.

  • Wall Street op weg naar vlakke start

    In navolging van de Europese beurzen lijken ook de Amerikaanse aandelenmarkten op weg naar een lauwe start van de week. De Nasdaq zou 0,2 procent hoger openen, de Dow Jones 0,2 procent lager.

  • Spirit Airlines legt de boeken neer

    Het is einde verhaal voor de Amerikaanse lowcostmaatschappij Spirit Airlines . Het bedrijf slaagt er niet meer in zijn schulden terug te betalen en legt daarom de boeken neer. 

    Spirit Airlines is al elf jaar op rij verlieslatend. Twee jaar geleden leek een overname door JetBlue redding te brengen, maar de concurrentiewaakhond stelde zijn veto tegen die overname.

  • Brusselse beurs: Een favoriete Benelux-bank en een dubbele kooptip

    Collega Koen Lambrecht praat u bij over de beursdag in Brussel, waar onder meer KBC , Retail Estates en Deceuninck in de kijker lopen.

  • Zijwaartse handel in Brussel

    De Europese beurzen kleuren rond de middag nog altijd lichtrood. De Bel20 noteert vlak. In de sterindex is Lotus Bakeries de aanvoerder, met 2,8 procent winst. Ook KBC doet het goed, na een koersdoelverhoging van Kepler Cheuvreux (zie post van 11u55). 

    Elia en Melexis bengelen onderaan in de Bel20.

  • De 5 favoriete aandelen van Victor Zwart

    De CEO van Wealtheon Asset Management schuift drie Europese en twee Amerikaanse aandelen naar voren. U leest hier meer. 

    De Amerikaanse leverancier Cadence Design Systems verkoopt al meer dan 35 jaar software voor het ontwerpen van chips. Daarnaast verkoopt het bedrijf steeds meer hardwaresystemen om chipontwerpprocessen te ondersteunen, en zelfs kant-en-klare chipontwerpen.

    Victor Zwart
    CEO van Wealtheon Asset Management


  • ECB-bestuurder: 'Gebrekkige groei is groter risico dan inflatie'

    De Europese Centrale Bank (ECB) is op haar hoede voor de beleidsplannen van Donald Trump, die in januari volgend jaar het roer overneemt van Joe Biden als president van de Verenigde Staten.

    De handelstarieven die Trump wil opleggen, kunnen volgens de ECB een rem zetten op de Europese economie. 'Het macro-economische risico in de eurozone is nu verschoven van inflatie naar gebrekkige economische groei', zei ECB-bestuurder Luis de Guindos op een bankiersevenement in Frankfurt.

    'De groeivooruitzichten worden vertroebeld door onzekerheid over het economisch beleid en het geopolitieke landschap, zowel in de eurozone als wereldwijd', aldus de Guindos. 'De handelsspanningen kunnen verder oplopen, waardoor het risico toeneemt dat er zich onverwachte gebeurtenissen voordoen.' 

    Het macro-economische risico in de eurozone is nu verschoven van inflatie naar gebrekkige economische groei.

    Luis de Guindos
    ECB-bestuurder


  • Kepler Cheuvreux: 'KBC is onze favoriete bank van de Benelux'

    Het beurshuis Kepler Cheuvreux voert een wissel door op zijn lijstje met favoriete banken. 'KBC wordt nu onze favoriete bank van de Benelux', zegt analist Benoit Petrarque. De Belgische bank-verzekeraar snoept de eerste plaats af van ING

    'KBC publiceert binnenkort een nieuwe financiële outlook voor 2025 en 2027', legt de analist uit. 'En wij verwachten een positieve boodschap, met dank aan winstgroei - weliswaar zonder rekening te houden met eventuele provisies - en een sterke operationele kostenbeheersing.' 

    Petrarque rekent erop dat de nieuwe outlook van KBC zal leiden tot hogere winstverwachtingen bij analisten. De analist van Kepler Cheuvreux trekt zijn koersdoel alvast op van 80 naar 90 euro en blijft bij zijn koopadvies. KBC klimt vandaag 1 procent. 

  • Goldman Sachs: 'Go for gold'

    De goudprijs veert na zijn recente correctie ruim 1 procent op tot 2.590 dollar per ounce (31,1 gram). De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs voorspelt een rally tot 3.000 dollar tegen eind volgend jaar in een rapport met de titel 'Go for gold'.

    Goud is een van de favoriete grondstoffen bij Goldman. De structurele drijfveer is volgens de analisten, onder wie de Belg Daan Struyven, de aankoophonger van het edelmetaal door de centrale banken. Steeds meer centrale banken zien in goud een ultieme bescherming nu de geopolitieke spanningen in de wereld toenemen. Ook de verkiezing van Donald Trump kan goud een steuntje geven, ook al kende het edelmetaal door zijn verkiezing en de daarop volgende dollarhausse de slechtste week sinds 2021. Trump kan voor meer handelsspanningen en grotere begrotingstekorten zorgen, waar goud als veilige haven van zou kunnen profiteren.

  • Bitcoin blijft in goeden doen

    Deze ochtend tikte de cryptomunt bitcoin een koers van 92.000 dollar aan, een record. Sinds de overwinning van de 'cryptovriendelijke' toekomstige president Donald Trump zit bitcoin in de lift. 

    'Dat we binnenkort voor het eerst de kaap van 100.000 dollar ronden, is een zekerheid', zei Gwen Busseniers, de oprichtster van Cryptoschool, afgelopen weekend tijdens het cryptodebat op Finance Avenue. Al werd op de geldbeurs van De Tijd ook gewaarschuwd voor de risico's van cryptobeleggingen.


  • ING verlaagt koersdoel Greenyard

    Het fruit- en groenteconcern Greenyard publiceert dinsdagmorgen de halfjaarresultaten, over de periode van 1 april tot 30 september. De ING-analisten Hans D’Haese en Maxime Stranart blikken alvast vooruit.

    Ze verwachten dat de omzet van Greenyard met 4,8 procent is gestegen tot 2,64 miljard euro. Van de groei zou 1,7 procent afkomstig zijn van inflatie en wisselkoerseffecten, de rest van volumegroei. Ze zien 3,3 procent volumegroei in het Fresh-segment (verse groenten en fruit) en 2,3 procent in Long Fresh (conserven).

    Van Freshfel, de belangenvereniging van de Europese sector van vers fruit en verse groenten, vernamen we dat de consumptie van verse producten onder druk blijft in Europa.

    Hans D'Haese en Maxime Stranart
    Analisten ING

    ‘Van Freshfel, de belangenvereniging van de Europese sector van vers fruit en verse groenten, vernamen we dat de consumptie van verse producten onder druk blijft in Europa’, merken de analisten op. Dat komt doordat consumenten in economisch onzekere tijden minder gezond eten. Ze kiezen daarvoor omdat ze er meer energie denken uit te halen en omdat het goedkoper is.

    De analisten herhalen hun ‘houden’-advies, maar laten hun koersdoel dalen van 7 tot 6 euro. Ze hebben hun waardering nauwer afgestemd op die van sectorgenoten. Al noteren die veelal hoger. Greenyard noteert tegen 4,9 keer de voor dit boekjaar verwachte brutobedrijfswinst (ebitda) en tegen een koers-winstverhouding van 9. De multiples voor de mediaan van de sectorgenotengroep zijn respectievelijk 8,3 en 11,6.

  • Belgische farmaspelers blijven onder druk

    De aankondiging dat Robert F. Kennedy in de regering-Trump die wordt klaargestoomd, minister van Volksgezondheid wordt, haalde vrijdag de hele farmasector onderuit. Kennedy is een notoire antivaxer en staat negatief tegenover de farmaceutische industrie. In Brussel verloor Argenx 5 procent, UCB 6 procent en Galapagos 3,2 procent.

    Het neerwaarts effect houdt maandag aan, al zijn de koersverliezen wel een pak kleiner: 0,8 procent voor Argenx, 0,5 procent verlies voor UCB en 0,2 procent voor Galapagos.

  • Kepler Cheuvreux gaat Griekse samenwerking aan

    Het Parijse beurshuis Kepler Cheuvreux, dat ook een Brussels kantoor heeft, gaat een strategisch partnerschap aan met het Griekse Alpha Finance. De samenwerking gaat vandaag van start.

    Ze houdt in dat Kepler Cheuvreux de aandelenresearch van Alpha Finance naar beleggers in Europa, het VK, de VS en het Midden-Oosten zal verspreiden. Alpha Finance van zijn kant zal de research rond Europese aandelen van Kepler Cheuvreux aanbieden aan Griekse instellingen en family offices.

  • Syensqo lanceert aandelenaankoopprogramma voor personeel

    Het speciaalchemiebedrijf Syensqo gaat van start met een nieuw aandelenaankoopprogramma voor zijn werknemers. Zij zullen zo ‘nieuwe kansen’ krijgen ‘om bij te dragen tot de groei en het succes’ van het bedrijf, klinkt het in een persbericht.

    Werknemers die deelnemen, zullen bij aanvang één aandeel gratis krijgen. Na een periode van twee jaar zullen ze per twee aandelen in bezit een bijkomend gratis aandeel ontvangen.

    ‘Dit initiatief brengt niet alleen de belangen van werknemers in lijn met het langetermijnsucces van Syensqo, maar erkent ook hun essentiële bijdrage tot onze groei en innovatie’, zegt CEO Ilham Kadri in het persbericht.

    Een kwart van het personeel van Syensqo is al aandeelhouder van het bedrijf. Dat is vooral het gevolg van het aandelenplan voor werknemers dat Solvay, waaruit Syensqo werd afgesplitst, in 2021 lanceerde.

  • Fugro start aandeleninkoop

    De Nederlandse bodemonderzoeker Fugro kondigt een aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 50 miljoen euro. Het is de bedoeling alle ingekochte aandelen te vernietigen. Daardoor zal de verwatering door de recent afgelopen converteerbare obligaties teniet worden gedaan.

    In een persbericht zegt Fugro dat de aandeleninkoop mogelijk is door de gezonde cashgeneratie van het bedrijf. ‘Fugro’s financiële flexibiliteit om in duurzame groei te investeren blijft overeind, samen met het behoud van een sterke balans en een dividend-pay-outratio van 25 à 45 procent.’ Dat slaat op het percentage van de winst dat het bedrijf wil uitkeren.

    Het inkoopprogramma gaat vandaag van start en zal naar verwachting tegen midden januari – of mogelijk vroeger – zijn afgerond. ‘Een welgekomen aankondiging na de onterechte verkoopdruk op het aandeel’, zegt Kristof Samoy, een analist van KBC Securities. Hij herhaalt zijn koopadvies en koersdoel van 28,5 euro.

  • Bel20 licht hoger van start

    De Europese beurzen blijven dicht bij huis na de openingsbel. De Euro Stoxx 50 noteert na een minuut handel nagenoeg onveranderd. De Bel20 wint 0,3 procent.

    De volgende bedrijven staan in de belangstelling:

    * Retail Estates publiceerde over de eerste helft van het boekjaar 2024/25 degelijke resultaten. In april wordt Dirk Vanderschrick de nieuwe voorzitter. Het aandeel blijft stabiel.

    * IBA mag een cyclotron leveren aan Kazachstan. IBA wint 1,1 procent. De cyclotron produceert radio-isotopen die gebruikt worden om kanker en ernstige hart- en neurologische aandoeningen te diagnosticeren.

    * Op de geldbeurs Finance Avenue schoven beursexperts Deceuninck , D’Ieteren Group en Solvac als Belgische kooptips naar voren. Deceuninck veert 2,9 procent op, D’Ieteren wint 0,1 procent, Solvac gaat 2 procent hoger.

  • Argenx krijgt hoger koersdoel van Morgan Stanley

    Analist Vikram Purohit van Morgan Stanley verhoogt zijn koersdoel voor de ADR’s van Argenx , de Amerikaanse effecten van het Belgische biotechbedrijf, van 580 naar 675 dollar. Hij handhaaft zijn ‘overweight’-rating (kopen).

  • Beurzen gaan licht positieve start tegemoet

    De Europese beurzen verloren vrijdag gemiddeld 0,8 procent. Het was hun vijfde weekverlies op rij. Veel beterschap lijkt er momenteel niet in te zitten. Volgens de futureshandel zullen de beurzen nipt hoger openen. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 0,15 procent in de plus.

  • Wat komt er deze week op ons af?

    Een hoogtepunt worden ongetwijfeld de kwartaalcijfers van Nvidia , die woensdag na de slotbel in New York worden gepubliceerd. Vrijdag zijn er cijfers over de economische activiteit in de eurozone en de VS. In Brussel laten IBA , Ackermans & van Haaren , Bekaert en CFE weten hoe hun derde kwartaal is verlopen. Hier leest u meer over wat deze week op het programma staat.

  • Olieprijs grosso modo stabiel

    De prijs van een vat Brent-olie zakte vorige week met 3,8 procent. Vanmorgen blijft de olieprijs min of meer stabiel. Zorgen over de Chinese economie en de vraag naar olie zetten een rem, terwijl er momenteel nog een overvloedig aanbod is.

    Dat de olieprijs niet verder zakt, heeft met een nieuwe ontwikkeling in het conflict tussen Rusland en Oekraïne te maken. President Joe Biden heeft Oekraïne het fiat gegeven om Russische doelen te treffen met Amerikaanse langeafstandsraketten. Ook Frankrijk en het VK zouden daar intussen mee instemmen. Russische stemmen waarschuwen dat hierdoor de kans op een derde wereldoorlog toeneemt.

  • Kooptips op Finance Avenue

    Zaterdag vond onder grote belangstelling op de site van Tour & Taxis Finance Avenue plaats, de jaarlijkse geldbeurs van De Tijd en L’Echo. Een van de drukst bijgewoonde presentaties is steevast het aandelendebat. De beursexperts schoven er dit keer vooral Belgische, Nederlandse en Amerikaanse aandelen naar voren. Bij de Belgische bedrijven ging het om Deceuninck , D’Ieteren Group en Solvac .

  • Retail Estates ziet winst licht toenemen | Nieuwe voorzitter in 2025

    De verhuurder van perifeer winkelvastgoed Retail Estates legt over de eerste helft van het boekjaar 2024/25 stabiele resultaten voor ‘ondanks de volatiliteit in de retailsector’. Die komt tot uiting in een iets lagere bezettingsgraad van 97,57 procent eind september (tegenover 98,08 procent op 31 maart). ‘Een aantal klanten van Retail Estates ondervond financiële moeilijkheden’, klinkt het in het persbericht.

    De brutohuurinkomsten namen toe tot 71,23 miljoen euro, 5 procent meer dan een jaar eerder. De EPRA-winst, de winst uit de operationele activiteiten, steeg met 1,9 procent tot 45,35 miljoen euro. Retail Estates handhaaft de verwachting over het lopende boekjaar een dividend van 5,10 euro bruto uit te keren.

    De winkelverhuurder deelt nog mee dat Paul Borghgraef na 20 jaar op 1 april 2025 stopt als voorzitter van de raad van bestuur. Hij wordt opgevolgd door Dirk Vanderschrick, de ex-CEO van Belfius Verzekeringen.

  • IBA wint contract in Kazachstan

    IBA , de specialist in bestralingsapparatuur uit Louvain-la-Neuve, heeft een contract gesloten met het Kazakse bedrijf Almathera voor de levering van een cyclotron van het type Cyclone KIUBE 300. Zo'n cyclotron produceert radio-isotopen die gebruikt worden om kanker en ernstige hart- en neurologische aandoeningen te diagnosticeren. Het toestel wordt geplaatst in het complex van Almathera, actief in radioactieve geneesmiddelen, in de stad Almaty.

    De prijs van een Cyclone KIUBE 300, inclusief installatie, ligt doorgaans tussen 2,5 en 5 miljoen euro, afhankelijk van configuratie en opties, zegt IBA in zijn persbericht. De cyclotron in Kazakstan zou in het eerste kwartaal van 2027 operationeel moeten worden.

  • Goldman Sachs en Morgan Stanley verlagen vooruitzichten China

    Twee Amerikaanse grootbanken, Goldman Sachs en Morgan Stanley, zijn somberder geworden over de Chinese economie. Na de zege van Donald Trump kondigt zich een periode van spanningen tussen de VS en China aan. De hoge invoertarieven die Trump wil invoeren, kunnen de Chinese economie pijn doen, waarschuwen de banken.

    Goldman Sachs verlaagt zijn rating voor de Hongkongse beurs van ‘market weight’ (houden) naar ‘underweight’ (verkopen). Bij Morgan Stanley zakt het advies voor Chinese aandelen van ‘equal weight’ (houden) naar een lichte ‘underweight’ (afbouwen). ‘Wij verwachten nog sterkere kopwinden rond bedrijfswinsten en de marktwaardering in de komende maanden’, klinkt het bij Morgan Stanley.

  • Verdeelde beurzen in Azië

    De Aziatische beurzen noteren verdeeld. In China staan er matige winsten op de borden door hoop dat meer overheidsstimulus op komst is. Tokio daarentegen verliest bijna een procent.

    In Seoel trekt de Kospi 1,6 procent hoger en dat heeft vooral met Samsung Electronics te maken. De reus in consumentenelektronica - maar ook in geheugenchips - veert bijna 5 procent op nadat er vrijdag al 7,2 procent is bijgekomen. Samsung kondigde verrassend een grootscheeps aandeleninkoopprogramma aan. Het bedrijf gaat voor circa 10 biljoen won (6,8 miljard euro) eigen aandelen inslaan. Analisten verwachten dat de inkopen de koers stevig zullen ondersteunen, al zijn er ook die erop wijzen dat het programma de greep van de familie op het bedrijf zal versterken.

  • Powell bezorgt Wall Street koude douche

    Goedemorgen! We beginnen met een terugblik naar Wall Street, dat vrijdag stevig in het rood sloot. De Dow Jones kon het verlies nog tot 0,7 procent beperken, maar de S&P500 ging 1,3 procent onderuit en de Nasdaq Composite zelfs 2,2 procent.

    De verkoopgolf had een dubbele oorzaak. Voorzitter Jerome Powell waarschuwde donderdag dat de Federal Reserve zijn tijd zal nemen bij de monetaire versoepeling. Dat deed de inschatting door de markt van de kans op een renteverlaging met 25 basispunten in december dalen tot 56 procent.

    Een tweede oorzaak waren de controversiële ministerkeuzes van Donald Trump, die ertoe bijdragen dat de Trump-rally zonder brandstof valt. Zowat de helft van de winst die na de uitslag van de presidentsverkiezingen werd opgebouwd, is al weggesmolten.

    Traders in actie op de beursvloer van de NYSE
    Traders in actie op de beursvloer van de NYSE ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud