1. Markten Live
  2. Live blog
live

Amerikaanse beurzen sluiten licht lager

De Dow Jones en de Nasdaq speelden allebei 0,15 procent kwijt. De Europese beurzen sloten eerder lager door recessievrees.
  • Powerspeech van Powel kan Wall Street niet in het groen houden

    Een speech van Fed-voorzitter Jerome Powell in het Amerikaanse congres leverde steun voor de Amerikaanse beurzen, maar uiteindelijk sloot Wall Street in het rood af.

    Dow Jones -0,15% tot 30.483

    Nasdaq -0,15% tot 11.053

    S&P500 -0,13% tot 3.760  

  • Chinese batterijgigant CATL haalt 6,35 miljard op

    De grootste fabrikant van batterijen voor elektrische wagens Contemporary Amperex Technology Ltd. (CATL) heeft 45 miljard yuan (6,35 miljard euro) vers kapitaal opgehaald met de verkoop van nieuwe aandelen. Het Chinese bedrijf tekent daarmee voor een van de grootste kapitaalrondes van het jaar.

    Grote concurrent LG Energy Solution haalde eerder dit jaar 10,7 miljard dollar op en tekende daarmee voor de grootste IPO in Zuid-Korea ooit.

  • Omikron vs. Moderna

    Het aandeel Moderna springt bijna 5 procent hoger. De vaccinbrouwer had goed nieuws te melden over de effectiviteit van zijn vaccin tegen de Omikron-variant van het coronavirus: dat blijkt ook te werken tegen de nieuwe Omikronstammen die in verschillende landen een opstoot van het virus veroorzaken. 

    'De resultaten zijn bemoedigend', zegt Moderna. 'Er worden bijzonder veel antilichamen opgewekt door het vaccin, zij het wel iets minder dan bij de 'originele' Omikron-variant van het coronavirus. Maar globaal genomen zijn de resultaten geruststellend.'

  • Verzet tegen miljardenverkoop babyvoeding Reckitt aan buy-outgroep

    Een groep Amerikaanse senatoren, waaronder Elizabeth Warren en Bernie Sanders, roept Justitie op om een onderzoek te doen naar een mogelijke verkoop van de babyvoedingsdivisie van Reckitt Benckiser. Buy-outgroep Clayton Dubilier & Rice (CDR) is een van de topfavorieten en dat zint de senatoren niet. 

    Al weken lang is er onrust in de VS over tekorten aan babyvoeding door productieproblemen bij Abbott. Benckiser is er via Enfamil ook een van de grote spelers en een overname door CDR zou de productie van babypoedermelk in gevaar kunnen brengen op een absoluut crisismoment, vinden de senatoren.

    De Britse consumentengoederengroep zou naar schatting 7 miljard dollar kunnen vangen voor die divisie.

  • Rookgordijn rond e-sigaret Altria

    Altria  is de slechtste presteerder in de S&P 500. De sigarettenreus (-9,2%) krijgt een tik na berichten in Wall Street Journal dat de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond (FDA) plannen heeft om vapingsigaret Juul uit de rekken te halen. 

    Juul ligt al een tijd in het vizier van de Amerikaanse autoriteiten. Door het blitse uiterlijk dat doet denken aan een USB-stick, het hippe imago en de artificiële smaakjes werd Juul een hit bij Amerikaanse jongeren. Het bedrijf, met hoofdkantoor in San Francisco, kwam al in opspraak omdat veel Juul-gebruikers voordien geen nicotineverslaafden waren. 

    In 2018 nam Altria een belang van 35 procent in het e-sigaretbedrijf. De Marlboro-moeder betaalde daarvoor toen 13 miljard dollar. 

    Altria heeft ook een belang van ongeveer 10 procent in AB InBev

  • 'Zachte landing wordt uitdagend'

    Powell zei net al dat een recessie zeer wel mogelijk is en nu heeft hij ook gezegd dat een zachte landing van de economie, dus geen recessie, 'zeer uitdagend' wordt. Wall Street reageert negatief want de beurzen in New York spelen hun winsten zo goed als kwijt.

  • Bel20 sluit bijna 1 procent lager af

    Toppers: Iep Invest (+4,8%), MDxHealth (+3%) en Qrf (+2,9%). 

    Floppers: Deceuninck (-5,8%), Recticel (-7,4%) en Umicore (-8%). 

  • Het nieuwste meme-aandeel: Revlon

    Cosmeticagroep Revlon  schiet 35 procent hoger tot 8,21 dollar. Sinds de dag dat de groep via chapter 11 het faillissement aanvroeg, is het aandeel bijna maal vier gegaan tot 8,21 dollar. Sindsdien verschenen ook overnamegeruchten. Het Indiase Reliance zou interesse hebben in Revlon. 

    Vanda Research wijst erop dat 37,6 procent van de publieke aandelen van Revlon geshort wordt. 'Bijgevolg is Revlon een ideaal meme-aandeel', klinkt het. Met andere woorden: particuliere beleggers jutten elkaar op om het aandeel te kopen en om zo shorters een hak te zetten. Zij zien de verliezen oplopen en moeten kopen om hun verliezen te stoppen. 

    'Een stijging van de volumes van de opties in Revlon en het drukke gediscussieer over Revlon op fora zoals Reddit, tonen aan dat de kleine belegger Revlon heeft ontdekt.'

  • Powell: 'Een recessie is mogelijk'

    'De laatste maanden hebben het moeilijker gemaakt te bereiken wat we willen', zegt Fed-voorzitter Powell. Hij bedoelt daarmee dat hij een zachte landing op het oog heeft, een daling van de inflatie zonder recessie. Daarmee zegt hij eigenlijk dat de kans op een recessie nu groter is. 

    Maar Powell probeert de economie niet in een recessie te krijgen. 'Markten hebben al verhogingen ingecalculeerd waardoor de langere rentes hoger zijn geworden. Onze beleidsrente staat op een relatief laag niveau. De laatste verhoging met 75 basispunten ging niet zozeer om het niveau van de beleidsrente maar om de snelheid waarmee we verhogen.'

    'We zeiden dat we ons beleid zouden aanpassen als de situatie zou veranderen en dat is wat we gedaan hebben', klinkt het. De beleidsrente voor de langere termijn zou normaal op 2,5 procent moeten liggen, maar zal volgens Powell hoger worden omdat de inflatie zo hoog is.  

    De laatste maanden hebben het moeilijker gemaakt om te bereiken wat we willen.

    Jerome Powell
    Fed-voorzitter

  • De Belegger Visie: DEME vanaf 30 juni op de beurs

    Hoofdredacteur Gert Bakelants van De Belegger kijkt al even vooruit naar de aparte beursnotering van DEME volgende week donderdag. Dat gebeurt via een afsplitsing van CFE. 

    De Belegger Visie

  • Amerikaanse graadmeter terug in de plus

    Wall Street staat weer in de plus. De Dow Jones klimt 0,3 procent, de S&P500 veert 0,5 procent op en de Nasdaq stijgt 1,1 procent. 

  • Powell herhaalt het nog maar eens: 'We hebben geen vat op de energieprijzen'

    De Amerikaanse senatoren bekogelen Fed-voorzitter Powell met vragen over dure olie en hoge voedselprijzen. Het antwoord is en blijf hetzelfde: 'In delen van de economie zien we dat de vraag het aanbod overstijgt en daar proberen we aan te werken. We hebben geen vat op de energie- en voedselprijzen'. We hebben soms wat medelijden met de Fed-voorzitter.

  • Warren stelt vragen bij renteverhogingen

    De Amerikaanse Democratische senator Elizabeth Warren zegt dat de renteverhogingen van de Fed de voedsel- en energieprijzen niet kunnen laten dalen. Ze vraagt zich af of ze niet zullen leiden tot meer werkloosheid. Powell reageert dat de huidige arbeidsmarkt uit balans is omdat er veel meer vacatures zijn dan werkzoekenden. 'We proberen de arbeidsmarkt terug in balans te brengen', klinkt het. 

    'Weet je wat erger is dan hoge inflatie? Een hoge inflatie met een recessie en werkloosheid', zegt Warren. 

    Weet je wat erger is dan hoge inflatie? Een hoge inflatie met een recessie en werkloosheid.

    Elizabeth Warren
    Senator

  • Powell: 'Meer renteverhogingen nodig'

    De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed) Jerome Powell zegt in zijn speech in de Amerikaanse Senaat dat er meer renteverhogingen nodig zijn om de inflatie onder controle te krijgen. Dat is vooral een herhaling van eerdere opmerkingen.

    De speech zegt niets over de grootte van de renteverhoging bij de volgende vergadering terwijl Powell eerder zei dat een verhoging met 50 of 75 basispunten waarschijnlijk was. 

    De tienjaarsrente op Amerikaanse staatsobligaties zakt lichtjes en bedraagt nu 3,15 procent, dat is 3 basispunten minder dan voor de publicatie van de speech. De beurzen lijken licht positief te reageren. De Nasdaq noteert nu nog een halve procent in het rood, tegenover een daling van 1 procent bij opening. 

    Wat het sentiment mogelijk ook ondersteund is de uitspraak van Powell dat de Amerikaanse economie verdere renteverhogingen aan kan. 

  • Wall Street opent circa 1 procent lager

    Zowel de Dow Jones  als de Nasdaq verliezen bij de opening ongeveer 1 procent. 

  • Tsjechië verhoogt rente tot 7 procent

    Terwijl de Europese Centrale Bank de inflatiestrijd nog moet beginnen, hebben de haviken in Praag hun werk - net op tijd voor de duiven het overnemen - zo goed als af.

  • Umicore gaat samenwerking met Japans Idemitsu Kosan aan

    Umicore gaat samenwerken met het beursgenoteerde Japanse oliebedrijf Idemitsu Kosan om hoogperformante katholietmaterialen te produceren voor zogenaamde solid-state-batterijen. 'Het doel is een technologische doorbreek te realiseren om het rijbereik te vergroten en zo de e-mobiliteit te stimuleren', klinkt het bij de materialengroep. 

    De koers van Umicore reageert nauwelijks op het nieuws. 

  • Baggersfeertje op Europese beurzen houdt aan

    Niemand heeft er zin in vandaag in Europa. Het gemiddelde Europese aandeel zakt 1,8 procent. Ook de Bel20 biedt een trieste aanblik met een verlies van bijna 2 procent. Ondertussen is de enige die de moed er nog een beetje in houdt het aandeel UCB  dat 1 procent klimt. 

    Echt vervelend wordt het wanneer je kijkt naar Aperam en Umicore die respectievelijk 5,8 en 10 procent lager donderen. Het laatste bedrijf doet dat ironisch genoeg nadat het op de beleggersdag met een nieuw strategisch plan kwam dat 'Umicore 2030 - RISE' genaamd is. 

  • Weinig enthousiasme voor Amundi's strategisch plan

    De Franse vermogensbeheerder Amundi , met meer dan 2.000 miljard euro onder beheer de nummer 1 in Europa, ontvouwde vandaag zijn strategische ambities voor 2025. Amundi wil een voorloper blijven in verantwoordelijk investeren, zijn leiderschap inzake vermogensbeheer versterken en een eersterangsleverancier van diensten en technologie in de hele spaargeldketen worden. Het bedrijf zal ook verder uitkijken naar overnames.

    Wat waardecreatie betreft, wil Amundi over de periode 2022-2025 de nettowinst met gemiddeld 5 procent per jaar doen groeien. De aandeelhouders kunnen op een payout-ratio van minstens 65 procent rekenen. Tegen 2025 zou het overtollig kapitaal 2 miljard euro moeten bereiken. Het kan dan gebruikt worden voor overnames of worden uitgekeerd aan de aandeelhouders.

    Het aandeel Amundi noteert licht lager (-0,4%) op een 1,9 procent lagere Parijse beurs. Sinds begin dit jaar ging de koers van Amundi al ruim 31 procent lager.

  • Exmars FSRU is in Nederland

    Het drijvend hervergassingsplatform FSRU S188 is na een lange zeereis die in Singapore begon in Nederland aangekomen, zo maakt Exmar bekend op Facebook. Het vaartuig bevindt zich momenteel bij Damen Shipyard in Rotterdam. Daar wordt het klaargemaakt om een stuk noordelijker te worden gesleept, naar Eemshaven in de provincie Groningen.

    De FSRU S188 wordt daar geïnstalleerd om tegen het einde van het derde kwartaal - rond september - aangevoerde lng weer gasvormig te maken voor rekening van de Gasunie. Het contract heeft een looptijd van vijf jaar.

    De FSRU S188 werd vervoerd door een zwareladingschip van Dockwise, een dochterbedrijf van Boskalis.
    De FSRU S188 werd vervoerd door een zwareladingschip van Dockwise, een dochterbedrijf van Boskalis.

  • 'Fed moet rente zo snel mogelijk optrekken'

    De voorzitter van de Richmond-Fed Thomas Barkin zegt dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) de rente zo snel mogelijk moet optrekken, maar op een manier die de financiële markten en de economie niet te veel schade berokkent. 'De inflatie is hoog, breedgedragen en persistent met rentes die nog steeds onder hun normale niveau zitten', zegt Barkin op een bijeenkomst van de National Association for Business Economics. 

    De uitspraak komt er voor Fed-voorzitter Jerome Powell vanmiddag uitleg geeft in de Senaat over het monetaire beleid. Het is sinds 1978 een halfjaarlijkse gewoonte dat de voorzitter van de monetaire autoriteit tekst en uitleg bij het beleid verschaft. 

    De inflatie is hoog, breedgedragen en persistent met rentes die nog steeds onder hun normale niveau zitten.

    Thomas Barkin
    Richmond-Fed voorzitter

  • Ons dagelijks beursverslag...

    ... van Euronext Brussel is gearriveerd. Met in de hoofdrol onvermijdelijk Umicore en Galapagos en Tessenderlo Group in bijrollen. U vindt het hier terug.

  • Kempen over Telenet: van koopadvies naar laagste koersdoel

    Analist Emmanuel Carlier van het beurshuis Kempen maakt een u-turn over Telenet . Hij verlaagt het advies van kopen naar houden. Bovendien tuimelt het koersdoel van 45 euro naar 21 euro. Dat is meteen het laagste koersdoel van alle analisten die de telecomgroep opvolgen.

  • 'Onduidelijk hoe Umicore doelstellingen gaat halen'

    ING-analist Stijn Demeester zegt dat de geplande kapitaalinvesteringen van 5 miljard euro over 2022-2026 van materialengroep Umicore ruim boven zijn verwachting ligt. 'Het komt neer op 1 miljard euro per jaar tegenover een jaarlijks gemiddelde van 435 miljoen euro over 2017-2020.'

    Demeester vraagt zich af hoe Umicore de financiële doelstellingen zal bereiken. 'We denken dat de markt een afwachtende houding gaat nemen, omdat er weinig informatie is over de vooruitzichten op korte termijn.'

    De analist heeft een houdenadvies en koersdoel van 36 euro voor Umicore. Het aandeel krijgt een dreun van ruim 10 procent. 

  • 'Dit is een fundamentele shift bij Umicore'

    We delen graag een paar opvallende quotes uit dit stuk van onze collega Kurt Vansteeland over Umicore en de dreun die het krijgt op de beleggersdag. Naar aanleiding van die dag maakte Umicore bekend dat het 5 miljard euro gaat investeren tot 2026. 'Dit is een fundamentele shift in hoe het bedrijf het komende decennium gerund zal worden', zegt Jefferies-analist Charlie Bentley.

    Bentley ziet de schulden tegen 2026 tot drie keer de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) oplopen. Dat maakt een kapitaalronde waarschijnlijker. De analist merkt ook op dat Umicore voortaan op die ebitda in plaats van de bedrijfswinst (ebit) zal focussen. De kloof tussen ebit en etbida zal door de hoge afschrijvingslast de komende jaren groot zijn.

    'In de feiten schrapt Umicore zijn doelstelling van een rendement op eigen vermogen van 15 procent', schrijft Bentley. Umicore zelf verwacht dat het die 15 procent tegen 2030 weer zal halen, maar de analist rekent tegen dan op 11 procent.

    In de feiten schrapt Umicore zijn doelstelling van een rendement op eigen vermogen van 15 procent.

    Charlie Bentley
    Jefferies-analist

  • Vandemoortele klopt bij spaarder aan met achtergestelde obligatie

    De Belgische groep Vandemoortele, actief in margarines en bakkerijproducten, geeft een achtergestelde obligatie uit waarop ook kleine beleggers kunnen intekenen. De obligatie heeft een looptijd van 7 jaar en heeft een jaarlijkse coupon van 5,6 procent. Vermits de uitgifteprijs op 101,875 procent van de nominale waarde ligt, bedraagt het brutorendement 5,273 procent. Het nettorendement is dan 3,621 procent. 

    Belangrijk: de obligatie is achtergesteld. Dat betekent dat in geval van faillissement de obligatiehouder pas vergoed wordt na alle andere schuldeisers. De obligaties zijn ook achtergesteld op alle schulden van de dochterondernemingen van Vandemoortele. 

    Inschrijven kan vanaf vrijdag, onder meer via Bolero. Het Engelstalige prospectus van 129 pagina's is hier raadpleegbaar.

  • 'Korting GBL is erg hoog'

    Analist Hans D'Haese van ING denkt niet dat de visverkoop van GBL (zie post 8.43 uur) impact heeft op zijn waardering, maar zegt wel dat de korting van de holding erg hoog is. 'Deze bedraagt nu 35 procent op de intrinsieke waarde per aandeel. Daarmee noteert GBL tegen een korting die aan de zeer hoge kant zit van de bandbreedte op lange termijn.'

  • Umicore tuimelt tot 16 procent

    Op de Brusselse beurs tuimelt de materialengroep Umicore tot 16 procent lager. Dat is de grootste klap sinds het 'paasalarm' van 23 april 2019 toen in de beleggershoofden voor het eerst twijfel sloop over de rendabiliteit van de kapitaalintensieve tak batterijmaterialen. Umicore laat naar aanleiding van de beleggersdag in Londen weten tot 2026 een slordige 5 miljard te zullen investeren, hoofdzakelijk in batterijmaterialen en een nieuwe Europese fabriek voor batterijrecyclage. Dat bedrag is voor beleggers schrikken. Analisten rekenden tot nog toe op ongeveer 3 miljard.

  • Belgisch consumentenvertrouwen zet herstel voort

    De Belgische consumenten waren in juni voor de derde maand op rij optimistischer gestemd. Dat meldt de Nationale Bank in een persbericht. De graadmeter voor het vertrouwen ging van -13 naar -11 punten. De indicator blijft wel onder het langetermijngemiddelde, want slechts een derde van de forse daling in maart werd in de afgelopen drie maanden goedgemaakt. 

    Ook de verwachtingen over de economische situatie in België zijn opwaarts bijgesteld. Huishoudens verwachten dat hun financiële situatie de komende maanden zeer lichtjes verbetert. Verder zijn ze positiever over hun mogelijkheid te sparen. 

    Minder goed nieuws is dat de vrees voor een hogere werkloosheid wel wat is aangewakkerd. 

  • 'Wij denken dat Citymesh bluft'

    ING-analist David Vagman denkt dat Citymesh niet doorzet met de aankondiging  een volledig mobiel netwerk uit te rollen in België. 'We zijn daar niet van overtuigd in zo'n krappe, mature en geconvergeerde markt als België. Zeker omdat Digi Communication (de Roemeense partner waarmee Citymesh een joint venture heeft opgezet, red.) maar 49 procent heeft in Citymesh. Zo'n uitrol zou honderden miljoenen euro's kosten en daarnaast moet er ook nog geïnvesteerd worden in het merk en de distributie waarbij de creatie van waarde ver in de toekomst ligt.'

    'Daarom is het volgens ons aannemelijker dat Citymesh bluft om zo een betere deal met Telenet te krijgen om gebruik te maken van het netwerk', vervolgt Vagman. 'Het is zelfs mogelijk dat het met Telenet het spectrum willen delen (apart hebben ze niet veel spectrum). Daarnaast kunnen ze mogelijk een overeenkomst sluiten over het vaste netwerk. Dat laatste wordt waarschijnlijker door de kabelnetwerkoorlog tussen Telenet en Proximus .'

    'Deze scenario's hoeven geen werkelijkheid te worden maar blijven wegen op de Belgische telecomaandelen', besluit de analist. Vagman heeft een koopadvies voor Orange Belgium (koersdoel: 30 euro), een verkoopadvies voor Proximus (koersdoel: 16,50 euro) en een houdenadvies voor Telenet (koersdoel: 40 euro).

    Orange Belgium zakt 3 procent en Proximus en Telenet verliezen 1,5 procent. 

    Het is aannemelijker dat Citymesh bluft om zo een betere deal met Telenet te krijgen.

    David Vagman
    ING-analist

  • Crypto-update: bitcoin en ethereum weer lager

    Laten we ook even kijken hoe de vlag erbij hangt op de cryptomarkten. De grootste digimunt bitcoin zakt de afgelopen 24 uur met 5 procent tot 20.111 dollar. De nummer twee ethereum moet bijna 7 procent prijsgeven tot 1.076 dollar. 

    De cryptomunten hebben de afgelopen maanden stevig geleden onder verschillende verkoopgolven. Daardoor verloor de bitcoin sinds begin dit jaar ruim 50 procent en dook ethereum zelfs 70 procent lager. Zaterdag donderde de bitcoin voor het eerst in anderhalf jaar onder de 20.000 dollar en ging ethereum voor het eerst sinds januari 2021 door de grens van 1.000 dollar.  

    De verkoopgolven in crypto zijn onder andere het gevolg van de stijgende rente en de daarmee gepaard gaande risico-aversie bij beleggers. Daarnaast wordt het vertrouwen ondermijnd door verschillende incidenten. Zo ging het cryptoplatform Celsius begin vorige week op slot. En vorige maand gingen verschillende zogeheten 'stablecoins', waaronder Terra, onderuit.

  • KBCS laat koersdoel GBL zakken

    De holdinganalisten van KBC Securities, Sharad Kumar en Michiel Declercq, vinden dat GBL met de verkoop van de helft van zijn belang in zalmkweker Mowi een uitstekende zaak heeft gedaan. Door zijn portefeuille te roteren tijdens een gunstige periode vangt GBL twee vliegen in een klap, klinkt het. GBL vermindert zijn blootstelling aan cyclische activiteiten en maakt tegelijk kapitaal vrij dat kan gebruikt worden om belangen te verwerven in kwaliteitsbedrijven tegen gedaalde, aantrekkelijke waarderingen.

    GBL noteert momenteel met 32,6 procent korting ten opzichte van de nettoactiefwaarde, die de KBCS-analisten op 118,4 euro per aandeel schatten. Hoewel de holding niet  gespaard zal blijven tijdens de wereldwijde terugval van de beurzen die aan de gang is, denken ze dat GBL op de lange termijn een winnaar zal zijn dankzij de kwaliteit van de bedrijven in portefeuille, het gedisciplineerd investeringsproces en de diepgang van het investeringsteam. Daarom lijkt een holdingdiscount hen gerechtvaardigd. Toegepast op hun geraamde ondernemingswaarde van 123,9 euro per aandeel komen ze zo tot een nieuw koersdoel van 99 euro tegen 110 euro voor heen. Het advies blijft ‘kopen’.

  • WDP verwerft site in Bornem

    WDP , de specialist in logistiek vastgoed, heeft in Bornem een site langs de Rijksweg (N16) verworven voor een bedrag van 18,8 miljoen euro. De site bestaat uit een kantoorgebouw van 2.900 m² dat is verhuurd aan farmabedrijf Lonza en een perceel van 32.000 m² waarop een nieuw magazijn van 18.000 m² zal worden gebouwd.

    ‘Deze site is van strategisch belang voor de Belgische vastgoedportefeuille van WDP, gezien zijn ligging langs de N16 in het logistieke hart van België en nabij verschillende WDP-locaties, hetgeen clustering faciliteert’, licht het vastgoedbedrijf toe in een persbericht.

    WDP realiseert de overname via een inbreng in natura. In ruil gaf WDP 626.526 nieuwe aandelen uit tegen 29,93 euro het stuk.

  • Fredriksen bezit 17,22 procent van Euronav

    Scheepvaartmagnaat John Fredriksen heeft zijn belang in de Belgische olietankerrederij Euronav verder opgetrokken en controleert nu 17,22 procent van de stemrechten. Dat blijkt uit een transparantiemelding door Euronav. Via zijn vehikel Famatown bezit Fredriksen 11,01 procent, via de rederij Frontline - die met Euronav wil fuseren - nog eens 6,21 procent.

  • Notering Fountain wordt straks hervat

    De notering van Fountain , die dinsdag werd opgeschort in afwachting van een persbericht, wordt om 11.30 uur hervat. Fountain noteert op de fixingmarkt, wat het latere uur verklaart.

    Fountain neemt zijn kleinere Brusselse sectorgenoot Javry over. Om de acquisitie te financieren zal Fountain een kapitaalverhoging doorvoeren.

  • BASF onderuit na waarschuwing voor tweede jaarhelft

    Een van de oorzaken van de fors lagere beurzen in Europa is BASF . Het Duitse chemieconcern verwacht een aanzienlijke vertraging in zijn activiteiten in de tweede helft van het jaar. Dat zei CEO Martin Brudermüller dinsdag op de ‘Tag der Industrie’ van de werkgeversorganisatie BDI (Bundesverband der Deutschen Industrie).

    Het eerste halfjaar was goed, zei de topman, maar het tweede wordt veel moeilijker. Hij haalde diverse redenen aan. BASF zal niet langer van de aanvoerproblemen bij de concurrentie kunnen profiteren, de energiekosten zijn fors gestegen en door de hoge inflatie zal de consument de buikriem aanhalen.

    In Frankfurt gaat het aandeel BASF ruim 5 procent lager. 

  • Waarom Umicore een tik krijgt

    Umicore  gaat in de vroege handel tot 10 procent lager. De reden zijn de forse investeringen die de materialengroep voor de komende vijf jaar aankondigde. Het gaat om 5 miljard euro en dat is een stuk meer dan verwacht. KBC Securities rekende op 3 miljard euro. 

    In de tweede helft van het decennium moeten die investeringen zich in 'aantrekkelijke vrije kasstromen' vertalen, maar dat is voor de belegger duidelijk nog even toekomstmuziek. 

  • Beurzen nemen rode start

    Zoals verwacht gaan de Europese beurzen in het rood van start. De Euro Stoxx 50 noteert na twee minuten 1,5 procent in de min. De Bel20 verliest 1,4 procent.

    Rond de volgende bedrijven is er nieuws:

    • In de aanloop naar zijn beleggersdag kondigde Umicore de bouw aan van een grootschalige nieuwe fabriek in Europa voor de recyclage van herlaadbare batterijen van elektrische auto’s. Het aandeel duikt 11,4 procent lager.
    • Galapagos werpt zich op celtherapieën tegen kanker met een dubbele overname, van het Nederlandse CellPoint en het Amerikaanse AboundBio. Galapagos zakt 0,4 procent.
    • Tessenderlo Group verhoogt de winstprognose na een goed eerste halfjaar. Het aandeel wint 2,2 procent. Ook moederbedrijf Picanol trekt de winstverwachting op. Dat aandeel wint 3,5 procent.
    • D'Ieteren Group stapt in zonnepanelen met de overname van Go-Solar. Het aandeel zakt 1,8 procent.
    • Avantium sluit een afnameovereenkomst met Carlsberg voor het bioplastic PEF uit zijn 'flagship plant'. Avantium stijgt 2,2 procent.
    • GBL puurt bijna 100 miljoen euro meerwaarde uit de verkoop van de helft van zijn belang in zalmkweker Mowi. GBL verliest 2 procent.
    • Biocartis sluit een nieuwe overeenkomst met AstraZeneca. Het gaat om de ontwikkeling van een test rond de behandeling van longkanker met het middel Tagrisso. Biocartis zakt 2,9 procent.
  • Avantium strikt Carlsberg als toekomstige klant

    De Deense bierbrouwer Carlsberg heeft een voorwaardelijke afnameovereenkomst getekend met Avantium . Carlsberg gaat een vast volume van het 100 procent plantaardige en recycleerbare polymeer PEF afnemen dat Avantium vanaf 2024 gaat produceren in zijn 'flagship plant'.

    Carlsberg zal de PEF gebruiken voor diverse verpakkingstoepassingen, onder meer voor zijn 'fibre bottle'. Dat is een plantaardige en volledig recycleerbare fles die Avantium en Carlsberg samen hebben ontwikkeld. Die fles bevat een binnenlaag van PEF.

  • Polestar noteert vrijdag op Nasdaq

    Dat Polestar naar de beurs zou trekken, was sinds september bekend. Ook dat het op Nasdaq zou zijn en via een fusie met een spac. Vrijdag is het zover.

  • GBL puurt bijna 100 miljoen meerwaarde uit zalmverkoop

    GBL heeft de verkoop van circa 18,1 miljoen aandelen van het zalmkweekbedrijf Mowi succesvol afgerond. Het verkochte belang stemt overeen met ongeveer 3,5 procent van het maatschappelijk kapitaal van Mowi. De aandelen werden via een versnelde bookbuildingprocedure verkocht tegen 222 Noorse kronen per aandeel (circa 21,5 euro). Dat is een korting van 6,3 procent ten opzichte van de slotkoers van dinsdag.

    De opbrengst voor GBL bedraagt 4,02 miljard Noorse kronen of omgerekend 385 miljoen euro. De meerwaarde op de verkoop bedraagt bijna 100 miljoen. Volgens GBL zal er geen impact zijn op het geconsolideerd nettoresultaat.

    De Frère-holding behoudt nu nog 18,1 miljoen aandelen Mowi, goed voor circa 3,5 procent van het kapitaal. Ze verbindt zich ertoe dit belang 90 kalenderdagen bij te houden, te rekenen vanaf 24 juni, de afwikkelingsdatum van de transactie. Belangrijk detail: gezien GBL nu onder de drempel van 5 procent in Mowi zit, moet het geen transparantieverklaringen meer publiceren.

    'Deze transactie maakt deel uit van de rotatiestrategie van de portefeuille van de groep, die meer dan 26 miljard euro bedraagt over de periode tussen 2012 en het eerste kwartaal 2022', zegt GBL.

  • D'Ieteren neemt Go-Solar over

    Via zijn dochterbedrijf EDI, wat staat voor Electric by D’Ieteren, neemt D’Ieteren het Belgische groenestroombedrijf Go-Solar over. Go-Solar is een installatiebedrijf van zonnepanelen en thuisbatterijen. De overname sluit aan bij het streven van D’Ieteren, de autodistributie- en mobliteitstak van D’Ieteren Group , om elektrisch rijden in België te stimuleren.

    ‘De overname van Go-Solar door EDI is een strategische zet die zal helpen om de elektromobiliteit in België te promoten door de klantenervaring te vereenvoudigen via een integraal aanbod’, zegt Denis Gorteman, de CEO van D’Ieteren in een persbericht.

    D’Ieteren Group maakt geen overnamebedrag bekend.

  • Naar flink lagere beurzenstart

    De Europese beurzen gaan een duidelijk lagere opening tegemoet. De inflatiezorgen zijn terug, net als de recessievrees. De future op de Euro Stoxx 50 noteert 1,5 procent in de min.

  • Tessenderlo verhoogt winstverwachting

    Tessenderlo Group gaat ervan uit dat de aangepaste bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) dit jaar ongeveer 10 procent hoger zal uitkomen dan in 2021. Toen bedroeg de 'adjusted ebitda' 354,2 miljoen euro. De industriële groep die door Picanol wordt gecontroleerd ging tot dusver uit van een resultaat in lijn met dat van 2021.

    'Deze herziene vooruitzichten voor het volledige boekjaar 2022 zijn het gevolg van de sterke eerste jaarhelft dankzij beter dan verwachte marktomstandigheden in het Agro-segment, verbeterde marges van een aantal producten binnen het segment Bio-valorization en gunstige marktomstandigheden in het segment Industrial Solutions', aldus een persbericht.

    Tessenderlo publiceert de halfjaarresultaten op 25 augustus.

    Als gevolg van de verhoogde prognose bij Tessenderlo verhoogt ook Picanol de verwachtingen voor 2022. De weefgetouwenfabrikant ging tot dusver uit van een aangepaste brutobedrijfswinst die lager zou zijn dan in 2021 en stelt dat nu bij tot een 'adjusted ebitda' die in lijn zal zijn met 2021. Toen stond 430,3 miljoen euro in de boeken.

  • Umicore belooft margeherstel in batterijtak

    Umicore  gaat luidens een persbericht op de beleggersdag straks in Londen in op de belangrijkste kopzorg van de belegger: de winstmarges in de batterijentak (RBM). Rond de afdeling die wereldmarktleider is in kathodematerialen voor herlaadbatterijen van elektrische auto's is bij analisten grote twijfel ontstaan, door de huidige overcapaciteit in de sector en een eigen forse winstwaarschuwing rond die tak. 

    CEO Mathias Miedreich belooft nu een herstel van de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) in RBM. Die marge zou tot ongeveer 20 procent moeten stijgen tegen 2030. 'Kort na 2026' zou het rendement van die afdeling moeten volstaan om de kapitaalkost terug te verdienen. 

    Ander belangrijk nieuws is de investering van 500 miljoen euro in een 'grootschalige nieuwe fabriek' voor de recyclage van herlaadbatterijen. 'Op het moment van ingebruikname van deze fabriek in 2026 zal Umicore naar verwachting de eerste speler zijn in Europe die de hele waardeketen inzake kathodematerialen met industriële capaciteit omspant', stelt Miedreich in de mededeling. 

  • Biocartis sluit nieuwe overeenkomst met AstraZeneca

    De Mechelse specialist in moleculaire diagnostiek Biocartis gaat samen met AstraZeneca een test ontwikkelen om patiënten met niet-kleincellige longkanker te identificeren die mogelijk reageren op een behandeling met Tagrisso, AstraZeneca's goedgekeurde longkankertherapie. De test zal werken op basis van weefsel van de zieke patiënt, maar Biocartis is van plan dit ook uit te breiden tot 'minder invasieve cytologiestalen'.

    Biocartis en AstraZeneca sloten in januari 2020 als een master-samenwerkingsovereenkomst met als doel het minilab Idylla in te zetten om sneller biomarkerresultaten te verkrijgen bij de behandeling van longkankerpatiënten. De nieuwe samenwerking is daarvan een uitbreiding.

  • 'De 7' over twee overnames en vier spelers

    Op een kwartier helemaal mee zijn met het nieuws? Dat kan via de ochtendlijke podcast van collega Bert Rymen. Over de dubbele deal van Galapagos en de vierde speler in de Belgische telecom. En u krijgt er gratis een streep 'Omroep Gelderland' bovenop!

  • Fountain neemt sectorgenoot Javry over

    Een grote overname is het niet, maar voor Fountain , de leverancier van warme en koude dranken aan kmo's, best wel belangrijk. Het Brusselse Javry voert duurzame en eerlijke koffieteelt hoog in het vaandel en combineert dat met hoge kwaliteit van de aangeboden koffie en een goede service. Het aanbod van Fountain en Javry zijn complementair, aldus het bedrijf uit Eigenbrakel.

    Om de overname te financieren zal Fountain een kapitaalverhoging doorvoeren die voorbehouden is aan bepaalde bestaande aandeelhouders en enkele nieuwe investeerders. De bekendste aandeelhouders van Fountain zijn QuaeroQ (tegenwoordig Abacus) en Alychlo, de investeringsmaatschappij van Marc Coucke.

  • Galapagos werpt zich met dubbele deal op kankeronderzoek

    Met een grotere (het Nederlandse CellPoint) en een kleinere deal (het Amerikaanse AboundBio) trekt Galapagos  een kleine 140 miljoen euro uit om, dixit CEO Paul Stoffels, een vliegende start te nemen in kankeronderzoek. 

    U leest hier meer, met dank aan collega Nico Schoofs. 

    Het Mechelse biotechbedrijf kampte met een grote kloof in de pijplijn aan producten na een dubbele mokerslag: het Amerikaanse veto voor reumamiddel Jyseleca eind 2020 en de stopzetting van het onderzoek naar 'next best thing' ziritaxestat even later. Sindsdien noteert het aandeel Galapagos aan een korting op zijn forse bankrekening, al nam die korting sinds de benoeming van de gerespecteerde sectorveteraan Stoffels sterk af (zie grafiek). 

  • GBL wil helft van zijn zalm verkopen

    Vissig nieuws van dinsdagavond dat we nog even herhalen. De Frère-holding GBL wil de helft van haar belang in de zalmreus Mowi verkopen. Dat pakket is tegen huidige koers bijna 4,3 miljard Noorse kronen (414 miljoen euro) waard. Concreet gaat GBL 18,1 miljoen aandelen van de hand doen. Dat komt overeen met ongeveer 3,5 procent van het kapitaal van Mowi.

    GBL stapte in april 2020 in de grootste zalmproducent ter wereld. Het bedrijf vertegenwoordigde eind maart 4,1 procent van de waarde van de portefeuille van holding. De beurskoers van Mowi won sinds begin dit jaar 14 procent.

  • ...maar dat herstel stokt in het Verre Oosten

    De aandelenmarkten in het Verre Oosten zien de rally weer stokken. Ook hier werpt de vrees voor een strenge Amerikaanse centrale bank zijn schaduw vooruit. 

    Beleggers vrezen dat die strenge Fed de Amerikaanse economie fors afkoelt en dus ook grote delen van de lokale economie die sterk afhankelijk zijn van de Amerikaanse vraag. 

  • Wall Street boekt herstel...

    Goedemorgen! Een blik op Wall Street. Daar boekte de Dow Jones  na het lange weekend herstel. De index krabbelde zo een beetje overeind van de recente verliezen. 

    Die verliezen kwamen er omdat steeds duidelijker wordt dat de centraal bankiers hard op de rem moeten staan om de inflatie in te dijken. Dat is zo goed als zeker ook de boodschap die Jerome Powell deze namiddag zal geven in de Senaat, waar de voorzitter van de Federal Reserve Capitol Hill naar - toch sinds 1978 - halfjaarlijkse gewoonte tekst en uitleg bij het beleid verschaft. 

    ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud