PREVIEW Umicore: plak er een cijfer op
Traditioneel geeft Umicore bij de eerstekwartaalupdate een eerste becijferde jaarprognose. De lat ligt na het spectaculaire koersherstel hoog.
Dinsdag voorbeurs geeft Umicore een korte update over het eerste kwartaal, later op de dag (om 17 uur) is er ook de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.
De update bevat geen winstcijfers, wél grijpt de materialengroep het korte bericht doorgaans aan om een eerste becijferde winstprognose voor het hele boekjaar te geven.
De analistenconsensus rekent gemiddeld op een bedrijfswinst rond 345 miljoen euro over 2016, iets meer dan de 330 miljoen over boekjaar 2015. Die consensus lijkt echter nu al een beetje achterhaald. Zo mikt Rabo Securities op 355 miljoen en KBC Securities zelfs op 368 miljoen.
In reactie op de stijgende (edel)metaalprijzen - vooral goud en zilver - hebben beleggers duidelijk al een optimistischer scenario in het Umicore-aandeel verrekend dan enkele maanden geleden: sinds midden februari koerste het aandeel bijna 40 procent hoger naar het huidige recordpeil.
Door het herstel van die metaalprijzen gaat KBC er nu van uit dat de recyclagetak - de 'bovengronde mijnbouwer' die uit allerhande afgedankte elektronica (edel)metalen recycleert - over 2016 een stabiele winst tegenover de 141,5 miljoen euro over boekjaar 2015 kan voorleggen. Daarbij zouden de hogere productievolumes - met dank aan de forse investeringen in capaciteitsuitbreiding de jongste jaren - de gemiddeld lagere prijzen compenseren.
Een stabiele winst voor recyclage scheelt voor de groep een slok op de borrel: elke 100 euro die Umicore in recyclage aan het werk zet, levert zo’n 35 euro winst op. Een veelvoud van de andere afdelingen.
Met die andere afdelingen gaat het trouwens prima. Zowel de tak autokatalysatoren als de tak 'Energy & Surface Technologies' - vooral materialen voor herlaadbatterijen - zien analisten een sterk 2015 ook in 2016 doortrekken.
Meest gelezen
- 1 Bonte, het oudste en enige riffelbedrijf van België, stopt ermee: ''Wat moeten wij nu doen?', vragen klanten'
- 2 Élodie Ouédraogo over het einde van Unrun: ‘Ik voelde zo veel schaamte, maar ook opluchting’
- 3 Paul Gheysens, de gevreesde vastgoedboer met twee gezichten
- 4 Euroclear werd bijna voor 2 miljard euro opgelicht, maar parket weigert dat te onderzoeken
- 5 Kerstakkoord bij Volkswagen: 35.000 jobs weg, autoproductie stopt in twee fabrieken