live

Verkiezingen 2024 | De Wever aan zet, Bouchez met MR grootste in Wallonië

N-VA blijft de grootste partij aan Vlaamse kant. Open VLD krijgt stevige klappen. In het zuiden van het land is de MR de grote winnaar. Volg hier het nieuws en de analyses.
  • Pak zetels kwijt, maar wel brede lach en veel applaus bij Groen

    Hoewel Groen zowel in het Vlaams Parlement als in de Kamer zetels verliest, onthaalde de partij haar verkiezingsuitslag als een overwinning voor haar progressieve waarden. ‘Terwijl andere partijen verrechtsen, zegt de kiezer duidelijk: Groen is nodig.’

    ©BELGA

    Over wat dat Groen op bestuursvlak precies oplevert, bleef het zondag flou. Een federale oppositiekuur, of openstaan om mee te besturen? Een duidelijk antwoord kwam er niet. ‘In 2019 dachten wij ook dat het sowieso de oppositie zou worden. Wij staan open voor wie een eerlijk en sociaal klimaatbeleid wil voeren’, zei De Sutter. 

    Behalve ‘Petra, Petra, Petra’ klonk in de zaal Claridge zondag ook ‘Elke, Elke, Elke’. Als Brussels minister van Mobiliteit, die inzette op een sterk openbaar vervoer en meer fietspaden, werd Elke Van den Brandt zondag onthaald als ‘de architect’ van de verkiezingszege in het Brussels Gewest. 


     

  • De Wever: Ambitie blijft om premier te worden'

    N-VA-voorzitter en verkiezingsoverwinnaar Bart De Wever herhaalde in een voorzittersdebat zijn wil om de federale regering te leiden en wees een samenwerking met het Vlaams Belang opnieuw af. 'Maar als Vlaams informateur is het mijn rol het VB te ontvangen.'

    'Als Bart De Wever mij uitnodigt op gesprek, kom ik graag langs', repliceerde Vlaams Belang-kopman Tom Van Grieken. 'De N-VA heeft deze verkiezingen gewonnen. In een democratie moet je het signaal van de kiezer respecteren.'

    Opmerkelijk was dat alleen Open VLD-voorzitter Tom Ongena ondubbelzinnig was over het verlies van zijn partij. 'We hebben deze verkiezingen verloren. De kiezer heeft aangegeven dat Vivaldi uitgeregeerd is. Open VLD staat voor een vernieuwingsoperatie. Ik zal mezelf niet opvolgen als voorzitter.' 

  • Partij Orbán boekt minder grote zege dan in 2019

    In Hongarije heeft de partij van premier Viktor Orbán de Europese parlementsrace gewonnen. Volgens gedeeltelijke resultaten haalde Fidesz ruim 43 procent van de stemmen binnen.

    Ondanks de zege zal het resultaat de regeringsleider wellicht niet helemaal bevallen. In 2019 had de partij nog 52,5 procent van het electoraat achter zich gekregen.

    Op de tweede plaats eindigt Tisza. De partij van Péter Magyar, die jarenlang goede banden onderhield met Orbán, kreeg de steun van bijna een derde van de Hongaren.

    43
    procent
    De partij van de Hongaarse premier, Viktor Orbán, haalde ruim 43 procent van de stemmen.
  • Macron schrijft nationale verkiezingen uit na verlies in Europese parlementsrace

    In Frankrijk hebben de Europese parlementsverkiezingen tot een verrassende wending geleid op het nationale niveau. Nadat zowat een derde van de kiezers zich achter het rechts-radicale Rassemblement National (RN) geschaard had - terwijl de presidentiële lijst rond 15 procent bleef hangen - besliste Emmanuel Macron ’s lands parlement te ontbinden en verkiezingen uit te schrijven.

    Door vervroegde verkiezingen uit te schrijven (op 30 juni en 7 juli) hoopt hij te voorkomen dat hij vleugellam is tijdens de rest van zijn mandaat.

    Na deze dag kan ik niet doen alsof er niets aan de hand is. Daarom heb ik beslist u opnieuw het woord te geven, zodat u via verkiezingen over de parlementaire toekomst kan beslissen.

    Emmanuel Macron
    president Frankrijk

     

     

     

     

  • Partij premier Fico verrassend geklopt in Slovakije

    In Slovakije heeft de liberale partij zondag verrassend de Europese verkiezingen gewonnen. Terwijl de SMER-SD van premier Robert Fico bleef steken op 24,76 procent van de stemmen, klokten de blauwe concurrenten af op 27,81 procent.

    De peilingen hadden een zege voor de SMER-SD voorspeld. Nadat Fico midden mei levensgevaarlijk gewond geraakt was bij een schietpartij, schoot de steun voor zijn partij omhoog. 

    'Maar niet enkel de SMER-SD profiteerde van de aanslag', stelden analisten zondagavond. 'Ook de oppositiepartijen deden dat omdat hun kiezers bezorgd zijn over de ontwikkelingen in het land.'

  • Alweer 'net niet' voor het Vlaams Belang

    Het is ‘net niet’ geworden voor Tom Van Grieken bij deze verkiezingen, net zoals Filip Dewinter het in 2006 net niet haalde in Antwerpen.

    Niets leek een verkiezingsoverwinning nog in de weg te staan. Het verklaart waarom Van Grieken zijn dekking veronachtzaamde, open en bloot campagne begon te voeren voor het uitroepen van de Vlaamse onafhankelijkheid, en een radicale positie innam over ‘genderideologie’. Dat stond haaks op het gelopen parcours om de harde kantjes eraf te vijlen. 

    Het is de vraag of deze ‘overwinningsnederlaag’ geen nieuw keerpunt is, zoals bijna 20 jaar geleden.

  • Meloni leidt Fratelli d'Italia naar zege op Europees niveau

    In Italië is de rechts-nationalistische partij Fratelli d'Italia als winnaar uit de Europese parlementsrace gekomen. Onder leiding van premier Giorgia Meloni wist de beweging volgens de exitpolls 26 tot 30 procent van de kiezers te verleiden.

    De centrumlinkse Democratische Partij strandde met 21 tot 25 procent van de stemmen op de tweede plek, terwijl de links-populistische Vijfsterrenbeweging 10 tot 14 procent van het electoraat achter zich gekregen zou hebben.

    De twee coalitiepartners van Meloni - de radicaal-rechtse Lega en het rechtse Forza Italia - schommelen in de exitpolls allebei tussen 8 en 10 procent.

    Bij de Italiaanse parlementsverkiezingen, in het najaar van 2022, had Fratelli d'Italia net geen 26 procent van de stemmen gehaald. De Democratische Partij bleef toen steken op net geen 20 procent, terwijl de Lega en Forza Italia destijds allebei ruim 8 procent scoorden.

    De Italiaanse premier, Giorgia Meloni, leidde haar Fratelli d'Italia naar de zege bij de Europese parlementsrace.
    De Italiaanse premier, Giorgia Meloni, leidde haar Fratelli d'Italia naar de zege bij de Europese parlementsrace. ©EPA
  • Vlaams Belang wint Europese race

    De Europese verkiezingen zijn in ons land uitgedraaid op een zege voor het Vlaams Belang. De partij sleept 23,3 procent van de stemmen in de wacht. Die score is goed voor drie zetels. Het Vlaams Belang klopt daarmee nipt de N-VA, die met 22,3 procent van de stemmen eveneens drie zitjes binnenrijft. 

    CD&V volgt op de derde plek met 13,4 procent van de stemmen. De christendemocraten mogen twee afgevaardigden naar het Europese halfrond sturen. Ook Vooruit verovert, als vierde partij met 12,7 procent van de stemmen, twee zetels.

    Groen (9,6%), Open VLD (9%) en PVDA (8,1%) bezetten in het nieuwe Europees Parlement elk één zitje.

  • Bart Somers, Els Ampe en Hannelore Goeman niet verkozen

    Na deze verkiezingen verdwijnen een aantal vaste waarden uit het parlement. Voormalig Vlaams minister Bart Somers (Open VLD) raakte met amper 8.000 voorkeurstemmen niet verkozen als lijstduwer op de Kamerlijst. Ook Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) verdwijnt uit het Vlaams Parlement. 

    De nieuwe partij Voor U behaalt geen enkele zetel. Ook het boegbeeld Els Ampe slaagde daar niet in. Zij verdwijnt  na meerdere legislaturen uit het parlement. 

    Voormalig Vooruit-fractieleidster Hannelore Goeman verliest haar Brusselse zetel in het Vlaams Parlement aan M'Hamed Kasmi, de Vlaamse lijsttrekker van Team Fouad Ahidar (ex-Vooruit). Ook CD&V-lijsttrekster Bianca Debaets heeft geen zetel binnengehaald.

  • De Wever over herverkaveling: 'Vlaanderen kan economisch-liberale en maatschappelijk conservatieve partij gebruiken'

    Of er nood is aan een herverkaveling, werd N-VA-voorzitter Bart De Wever tijdens het VRT-debat gevraagd. 'Het is altijd mijn idee geweest, naar het CSU-model in Duitsland, een dragende volkspartij te maken. Vlaanderen zou dat kunnen gebruiken, een grote partij die economisch-liberaal en maatschappelijk conservatief is. Zo'n partij kan 40 procent van de stemmen halen. We hengelen naar dezelfde kiezers', zei hij over Open VLD en CD&V. 

  • Open VLD-voorzitter Ongena: 'Oppositie? Ja, heel duidelijk'

    Terwijl premier Alexander De Croo het in het midden liet, zegt Open VLD-voorzitter Tom Ongena dat zijn partij niet in een regering zal stappen. 'We gaan heel duidelijk in de oppositie. We hebben geen mandaat gekregen. De kiezer heeft gezegd: 'laat maar zijn, Open VLD. We hebben u niet nodig.''

  • Portugese coalitie houdt radicaal-rechts op afstand

    De twee partijen van de recent gevormde Portugese regering - de centrumrechtse Democratische Alliantie (AD) en de sociaaldemocratische PS - liggen bij de Europese verkiezingen nek-aan-nek. Extreemrechts scoort in Portugal veel minder goed dan bij de parlementsverkiezingen van maart: toen haalde Chega 18 procent, nu is dat volgens de exitpolls 9,2 procent.

    De exitpolls geven een lichte voorsprong aan de AD, die 31,4 procent zou halen, tegenover 30,6 procent voor de PS. Lijsttrekker bij de AD was de 28-jarige journalist Sebastiao Bugalho, bij de PS was Marta Temido de kopvrouw. Tijdens de coronacrisis was Temedo minister van Volksgezondheid. 

  • Analyse: dit zijn de winnaars en verliezers

    ©BELGA

    De verkiezingen van 9 juni hebben de balans van de macht in België grondig doen kantelen. Een overzicht van de winnaars en verliezers van de stembusgang.

    De grote winnaars aan Vlaamse kant zijn de N-VA en het Vlaams Belang. De eerste partij blijft dan toch, tot grote verrassing, de grootste van Vlaanderen. En de tweede gaat procentueel het sterkst vooruit, maar haalt de eigen ambitie niet om het nummer één te worden. De twee V-partijen, die in hun statuten pleiten voor Vlaamse onafhankelijkheid, flirten in het Vlaams Parlement met een meerderheid.

    Op links zijn Vooruit en de PVDA de winnaars. De grote verliezer is Open VLD.

    In Franstalig België is de MR de grote winnaar en verliest Ecolo zwaar.

  • Bouchez roept op tot centrumrechtse regering

    MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, de grote winnaar aan Waalse zijde, roept op tot een centrumrechtse regering. 'De N-VA en de MR moeten hun verantwoordelijkheid nemen. We kunnen met alle democratische partijen spreken en de N-VA is er één van.'

    De vraag is of de Vlaamse liberalen zo'n regering, die behalve de MR en de N-VA zou bestaan uit CD&V en Les Engagés, aan een meerderheid willen helpen. Open VLD-voorzitter Tom Ongena zei al dat er in een regering geen plek is weggelegd voor zijn partij. 'Het is nu aan Open VLD om te beslissen. Als ze niet meebestuurt, is dat haar keuze', zei Bouchez. 

    MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez op zijn zegetocht.
    MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez op zijn zegetocht. ©BELGA
  • Commentaar Isabel Albers: 'De Wever moét het nu doen'

    'Verrassing. Geen zwartste maar een gele zondag, dat werd 9 juni in Vlaanderen. Bart De Wever is aan zet en is incontournabel. Hij moét het nu doen', schrijft algemeen hoofdredacteur Isabel Albers in haar commentaar.

    'De Wever reed de campagne van alles of niets en de campagne van zijn leven. Hij was - en is - kandidaat-premier. Als het nu - opnieuw - maar om te lachen was, verliest hij geloofwaardigheid.'

    De uitslag van de verkiezing is duidelijk. Het mandaat is duidelijk. Het bijzonder moeilijke werk begint nu.



  • MR-voorzitter Bouchez: 'Geen minuut te verliezen'

    MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez laat Open VLD niet vallen. De liberale zusterpartijen hadden in de campagne hun lot aan elkaar verbonden. Bouchez houdt zich na de nederlaag van de Vlaamse liberalen aan die afspraak, maar zegt ook dat Open VLD voor zichzelf de keuze moet maken over de toekomst. 

    De MR nam in het Franstalig landsdeel de koppositie over van de PS. 'Bij een verkiezingsoverwinning hoort de verantwoordelijkheid om een coalitie te vormen die de hervormingen uitvoert waar Brusselaars en Walen om vragen', zei Bouchez in een toespraak voor zijn militanten. Hij wil zo snel mogelijk een Franstalige regering vormen. 'Want er is geen minuut meer te verliezen.'

    Hoewel Bouchez niet aandringt op een staatshervorming is hij federaal bereid om in gesprek te gaan met de N-VA. 'We moeten de wil om te hervormen niet vrezen.'

    ©BELGA
  • Conner Rousseau na behalen zetel: 'Vanaf morgen met twee voeten in de modder'

    'Dit is een historische avond. Voor het eerst in 20 jaar gaan we erop vooruit. We voelen enorm veel steun. Besturen en verantwoordelijkheid nemen zijn vandaag niet gemakkelijk, maar we merken dat mensen het appreciëren als je met hun koopkracht, zorg en gezondheid bezig bent, en hen dat ook goed uitlegt.' Dat zei voormalig Vooruit-voorzitter Conner Rousseau, nadat hij van op de lijstduwersplaats verkozen raakte en zo een pardon van de kiezer kreeg voor zijn aangebrande uitspraken.

    'Vanaf morgen begint het echte werk en zullen onze kiezers, maar ook de mensen die niet op ons hebben gestemd, volop op ons kunnen rekenen om de gewone Vlaming erop vooruit te laten gaan', zei hij nog. 

    Rousseau benadrukte ook dat hij heel veel steun gevoeld heeft vanuit 'zijn' Oost-Vlaanderen, na een 'hobbelige periode'. 'Ik wil alle mensen die voor mij gestemd hebben bedanken, maar hen ook duidelijk maken dat ik ga opkomen voor iedereen. Vanaf morgen wil ik opnieuw met twee voeten in de politiek, in de modder gaan staan, om mensen te helpen. We hebben opnieuw de wind in de zeilen.'

  • Politicoloog Bart Maddens: 'Niemand zag aankomen dat N-VA uitgesproken de grootste zou blijven'

    De hoge score van de N-VA is de grote verrassing van de verkiezingen. Politicoloog Bart Maddens (KU Leuven) legt uit hoe het komt dat het Vlaams Belang uiteindelijk niet als grootste uit de bus komt. ‘Het idee van Bart De Wever als premier heeft de Vlaming begeesterd.’

    'Zijn strategie was om vooral de centrumkiezer in te pikken bij Open VLD en CD&V. Dat is hem gelukt.'

    Bart De Wever staat qua retorisch talent en overtuigingskracht op eenzame hoogte.

    Bart Maddens


  • Vlaams Belang slikt overwinningsnederlaag

    De grootste partij van Vlaanderen worden - het absolute doel - is niet gelukt. In het verkiezingshoofdkwartier van het Vlaams Belang in Londerzeel slikten ze een overwinningsnederlaag door, stelde De Tijd vast. 'We zijn gegroeid, we horen blij te zijn. Maar we zijn dat niet.'

    Van Grieken reikt zoals verwacht de hand naar De Wever. 'Het ziet ernaar uit dat er voor het eerst in de geschiedenis van Vlaanderen een V-meerderheid mogelijk is in het Vlaams Parlement. Vlaanderen stemde nog rechtser en Vlaamser dan vijf jaar geleden. Beste Bart, laat deze historische kans niet liggen.'

    ©EPA



  • Tusk scoort in Polen

    De Poolse regeringspartij van premier Donald Tusk heeft volgens de eerste exitpolls de Europese verkiezingen gewonnen. Zijn Burgercoalitie (KO) won ruim 38 procent van de stemmen. Daarmee bevestigde de partij zijn leidende positie na de nationale verkiezingen van afgelopen oktober.

    Die stembusgang betekende het einde van acht jaar regering onder de conservatieve Partij voor Recht en Rechtvaardigjeid (PiS). Die partij haalde net geen 34 procent van de stemmen. De radicaal-rechtse partij Konfederacja scoorde 11,9 procent.

    De verkiezingsresultaten zijn een opsteker voor premier Tusk die de voorbije maanden probeerde een nieuwe wind door Polen te jagen. Maar net als in andere EU-lidstaten boekte radicaal-rechts een forse zege. In oktober haalde Konfederacja 6,8 procent.

  • Open VLD in Vlaanderen overal boven de kiesdrempel, Groen haalt niet overal een zetel

    Volgens de voorlopige zetelverdeling ziet het ernaar uit dat Open VLD in elke Vlaamse provincie minstens een zetel haalt. Federaal zouden de liberalen uit elke provincie een zetel halen. Vlaams zouden in Vlaams-Brabant drie zetels overblijven en in Oost-Vlaanderen twee.

    Voor Groen ziet het plaatje er volgens de huidige tellingen minder gunstig uit. Federaal lijkt de partij in het West-Vlaanderen van covoorzitter Jeremie Vaneeckhout en Limburg de kiesdrempel niet te halen. Ook in Antwerpen dreigt de federale lijsttrekker Meyrem Almaci zonder zetel achter te blijven. Op Vlaams niveau halen de groenen in Limburg geen zetel meer.

  • Raoul Hedebouw: 'PVDA een van de grote winnaars van de verkiezingen'

    Tweetalig en licht extatisch sprak PVDA-leider Raoul Hedebouw zondagavond zijn partij toe. 'De kiezer heeft gesproken: de PVDA is een van de grote winnaars van de verkiezingen. In Vlaanderen en Brussel hebben we gewonnen, in Wallonië zien we voor het eerst een consolidatie. Dit is ons beste resultaat ooit.'

    Dat de PVDA in Wallonië lijkt te plafonneren en niet doorgroeit zoals de peilingen suggereerden, beschouwt Hedebouw niet als een verlies. 'We behouden onze recordscore van 2019', zei Hedebouw. 'Dat is belangrijk voor ons. De PVDA-fractie is vanaf vandaag een van de grootste in het federaal parlement. Niemand kan nog naast ons kijken.'

    ©BELGA
  • Groen ondanks verlies in Vlaanderen: 'We houden stand'

    'Groen houdt stand. De kiezer heeft aangegeven dat een groene politiek nodig is. Wij staan voor hoop en daadkracht', zo zei covoorzitter Jeremie Vaneeckhout in zijn speech voor de Groen-militanten, waarna hij zelf moest hinten op een applaus. 'Wij investeren in eerlijk klimaatbeleid en zullen altijd de mensenrechten blijven beschermen.' Zowel in de Kamer als het Vlaams Parlement staan de groenen op een verlies van 3 procentpunt. 

    In het zuiden van het land krijgt ook de Franstalige ecologisten een ferme tik. Federaal vicepremier Petra De Sutter: 'Ecolo krijgt vandaag een klap, maar is niet knock-out. Net als in Vlaanderen zullen de groenen er voor u zijn.' 

    Terwijl de groenen bijna overal op verlies staan, scoort Groen in Brussel beter dan in 2019. Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt was bijzonder ontroerd. 'We voelen ons gesterkt door deze uitslag en de steun van de Brusselaar. Dit is een duidelijk mandaat om Brussel te blijven veranderen en de stad groener, gezonder en verkeersveiliger te maken.'

  • N-VA raakt zowel met Vlaams Belang als met Vooruit en CD&V aan nipte meerderheid in Vlaanderen

    Een eerste blik op de zetelverdeling in het Vlaams Parlement - die weliswaar nog niet helemaal volledig is - toont dat de verkiezingswinnaar N-VA twee opties heeft voor een meerderheid.

    De partij van Bart De Wever kan scheep gaan met het Vlaams Belang en zou dan net één zetel op overschot houden. Maar meerdere kopstukken, en vooral De Wever zelf, benadrukten in de campagne herhaaldelijk dat een coalitie met het Belang voor de N-VA geen optie is.

    De andere, meer realistische piste is een coalitie van de N-VA met Vooruit en CD&V. Maar ook die meerderheid zou met twee zetels op overschot bijzonder nipt zijn.

  • Melissa Depraetere (Vooruit): 'Beloond omdat we niet bezig zijn geweest met politieke spelletjes'

    'Knoop het goed in uw oren: voor het eerst in 20 jaar gaan we erop vooruit en zijn we bij de winnaars van deze verkiezingen.' Zo begon Melissa Depraetere haar speech voor een dolenthousiaste socialistische achterban in Brussel. 'Vlaanderen heeft duidelijk getoond dat er plaats is voor een partij die opkomt voor de mensen, voor hun koopkracht, voor de zorg. Wij worden beloond omdat we niet bezig zijn geweest met politieke spelletjes.'

    Naast Depraetere stonden de federale ministers Caroline Gennez en Frank Vandenbroucke op het podium, maar ook Conner Rousseau, de ex-voorzitter die de Oost-Vlaamse lijst duwde. Depraetere besteedde ruime aandacht aan de 'stemmenkampioen': 'Ik heb altijd geloofd, sinds dag één van mijn voorzitterschap, dat wij hier samen zouden staan als een sterk team. Ik heb dat ook gehoord van mensen die niet vergeten zijn wat jij hebt gedaan voor de partij en voor de mensen, hun zorg en hun lonen.'

    Depraetere gaf aan dat ze openstaat voor samenwerking in een regering 'zolang gewone mensen daar niet de dupe van zijn'.

    ©BELGA
  • Tom Ongena: 'Ik volg mezelf niet op als voorzitter Open VLD'

    Tom Ongena, de voorzitter van Open VLD, heeft aangekondigd zichzelf niet op te volgen. De Vlaamse liberalen zijn de grote verliezers van de verkiezingen.

    'We moeten niet flauw doen: het is niet gelukt om genoeg mensen te overtuigen. Onze partij staat voor een vernieuwingsoperatie, maar het is duidelijk dat ik mezelf niet zal opvolgen. Wanneer we verkiezingen organiseren, moeten we bekijken.'

    Ongena hintte ook op een oppositiekuur voor Open VLD. 'Onder de 10 procent kunnen we niet wegen op het beleid. Het is duidelijk dat we dan niet in een meerderheid gaan.' Dat had ook premier Alexander De Croo eerder aangegeven.

  • Sammy Mahdi: '12 à 13 procent is tussenstop voor de partij'

    ‘Ik vraag deze zaal om Bart De Wever te feliciteren. Het is aan de N-VA om hun verantwoordelijkheid te nemen', zei Sammy Mahdi bij de toespraak voor zijn militanten in Brussel. 'De kiezer heeft aan alle partijen zekerheid gevraagd', zo verwees hij naar de CD&V-slogan. 'Ik kan alleen maar hopen dat iedere partij zijn verantwoordelijkheid neemt. Die verantwoordelijkheid draagt de N-VA morgen ook.’

    Twee jaar geleden stonden we wel ergens anders, maar we hebben onze partij weer op de kaart gezet.

    Sammy Mahdi

    De christendemocraten zijn nog verwikkeld in een nek-aan-nekrace met Vooruit, maar lijken 1 à 2 procentpunten te verliezen tegenover 2019. Toch toonde Mahdi zich tevreden dat de achteruitgang die de peilingen de voorbije jaren voorspelden gekeerd is. 'Laten we ook kijken naar wat dit voor ons betekent. De man die ooit zei dat de CD&V kapot moest (Bart De Wever, red.): het tegendeel is bewezen. Twee jaar geleden stonden we wel ergens anders, maar we hebben onze partij weer op de kaart gezet. Hadden we twee jaar geleden gezegd dat we hier zouden staan met 12 à 13 procent, dan hadden de meesten ons zot verklaard.'

    De speech had veel weg van een overwinningstoespraak, maar op het einde nam Mahdi gas terug. 'Toch is er geen reden om te zegevieren: dit is een tussenstop voor de partij. We moeten de vernieuwing blijven doorduwen', zei Mahdi met aan zijn zijde onder anderen Europees lijsttrekker Wouter Beke en West-Vlaams boegbeeld Hilde Crevits. 'Om te bewijzen dat ook wij in staat zijn om tot hetzelfde resultaat te komen, om zoals Les Engagés een beter resultaat op te tekenen. Dat is de opdracht die ons te wachten staat, die ik als partijvoorzitter verder wil doorduwen. Ik ben overtuigd dat wij in Vlaanderen een noodzakelijke partij zijn. Wij vermijden dat extremen scoren en links en rechts ruziemaken met elkaar.’

  • VIDEO | Slotanalyse met Isabel Albers, Rik Van Cauwelaert en Jasper D'hoore: 'De Wever moet nu gaan voor het premierschap'

    Bekijk onze laatste live-videoanalyse met algemeen hoofdredacteur Isabel Albers, columnist Rik Van Cauwelaert, chef Politiek Jasper D'hoore en host Bert Rymen. Wat kunnen we vandaag concluderen? 

    Slotanalyse


  • Macron schrijft vervroegde parlementsverkiezingen uit in Frankrijk

    De Franse president Emmanuel Macron heeft de Assemblée Nationale ontbonden. Dat maakte hij zondagavond in een tv-toespraak bekend nadat duidelijk geworden was dat de verkiezingen voor de Europese verkiezingen waren uitgedraaid op een afstraffing voor zijn alliantie.

    'Na deze dag kan ik niet doen alsof er niets aan de hand is. Daarom heb ik beslist u weer het woord te geven, om u via een verkiezing de kans te bieden de parlementaire toekomst te bepalen', klonk het.

    Binnen enkele ogenblikken teken ik het decreet dat de weg effent voor verkiezingen op 30 juni en 7 juli.

    Emmanuel Macron
    Franse president

    'Binnen enkele ogenblikken teken ik het decreet dat de weg effent voor verkiezingen op 30 juni en 7 juli (respectievelijk de eerste en tweede ronde, red.)', zei de president vanuit het Élysée.

    Even voordien had Jordan Bardella, de voorzitter van het radicaal-rechtse Rassemblement National (RN), het staatshoofd al opgeroepen het parlement te ontbinden.

    Volgens de exitpolls kan het RN op minstens 31 procent van de stemmen rekenen. De presidentiële alliantie zou stranden op goed 15 procent.

  • Alexander De Croo: 'Neem verantwoordelijkheid voor dit resultaat'

    Premier Alexander De Croo heeft zijn partij in Brussel toegesproken. Open VLD is de grote verliezer van de verkiezingen. De Vlaamse liberalen verliezen 5 procentpunt en belanden op minder dan 8 procent van de stemmen.

    'Dit is een bijzonder zware avond', zo sprak een aangeslagen De Croo de zaal, waar een grafstemming heerste, toe. 'Het signaal van de kiezer is duidelijk: we hebben niet genoeg mensen kunnen overtuigen. We hebben deze verkiezingen verloren. Dit was niet het resultaat waarop we gehoopt hadden. Ik was het boegbeeld van deze campagne en neem de verantwoordelijkheid. Het heeft niet mogen zijn.'

    Liberalen zijn weerbaar. We will be back.

    Alexander De Croo
    Premier

    De Croo feliciteerde ook de winnaars van de verkiezingen aan Vlaamse kant en de liberalen van de MR aan Franstalige kant.

    De premier blikte ook vooruit. 'Vanaf morgen ben ik ontslagnemend premier en zal ik mij volledig concentreren op lopende zaken. Ik blijf ervan overtuigd dat ons land snel nood heeft aan een nieuwe regering met volheid van bevoegdheden. 

    Over waarom zijn partij zo zwaar verloor, bleef De Croo vaag. 'We zullen de komende dagen de analyse moeten maken van wat er gebeurd is. Op dit moment zijn er meer vragen dan antwoorden. Maar liberalen zijn strijdvaardig en weerbaar. Ik ben ervan overtuigd dat we er opnieuw zullen staan, sterker dan ooit. We will be back.'

  • EVP blijft grootste na Europese verkiezingen, ultrarechts rukt op

    De conservatieve Europese Volkspartij (EVP) blijft ook in het volgende Europees Parlement de grootste fractie. Volgens de eerste prognoses mag de familie, waartoe CD&V behoort, op 181 van de 720 zetels hopen in het nieuwe halfrond, een zetel minder dan in 2019.

    Ook de sociaaldemocratische S&D houdt stand en blijft met 135 vertegenwoordigers de tweede fractie. De liberalen van Renew Europe redden met 82 zetels de derde podiumplek.

    Als de definitieve uitslagen de prognoses bevestigen, betekent dat dat de drie traditionele families samen 398 van de 720 zetels hebben. In 2019 hadden ze 417 van de 705 zetels.

    Tegelijk boeken ultrarechtse partijen flink wat winst. De Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) rukken onder leiding van de Italiaanse premier Giorgia Meloni op naar de vierde plek (71 zitjes). Identiteit en Democratie (ID) - waartoe Vlaams Belang, het Rassemblement National en Alternative für Deutschland behoren - zouden de vijfde fractie worden met 62 zetels.

    De groenen incasseren een tik en zouden nog de zesde groep zijn in het nieuwe halfrond. 

  • Tom Van Grieken: 'Bart De Wever mag deze historische kans niet laten liggen'

    Voorzitter Tom Van Grieken heeft de partijtroepen van het Vlaams Belang in Londerzeel toegesproken. 'Laat er geen onduidelijkheid over bestaan: de Vivaldi-regering van Alexander De Croo is afgestraft. Het Vlaams Belang heeft de verkiezingen in drie van de vijf provincies gewonnen.'

    Maar Van Grieken erkende tegelijk dat hij een grotere overwinning had verwacht. 'We moeten eerlijk zijn: de ambitie was om in heel Vlaanderen de grootste te zijn. Dat is de N-VA geworden. Ik feliciteer Bart De Wever en alle N-VA-militanten.' 

    In één beweging stak Van Grieken de hand uit naar De Wever. 'Vlaanderen heeft nog rechtser gestemd dan in 2019. Voor het eerst is een V-meerderheid mogelijk in het Vlaams Parlement. Bart De Wever mag deze historische kans niet laten liggen. De Vlaming heeft duidelijk gekozen voor een rechtser en Vlaamser beleid.'

  • Nek-aan-nekrace tussen socialisten en conservatieven in Spanje

    In Spanje is de Europese stembusslag uitgemond in een nek-aan-nekrace tussen de conservatieve Partido Popular en de socialistische PSOE. Volgens de exitpolls kan de PP rekenen op 21 tot 23 zetels terwijl de partij van de Spaanse premier Pedro Sánchez schommelt rond 20 tot 22 zitjes.

    In 2019 haalde de PP 13 zetels in het Europees Parlement. De socialisten sleepten toen 21 mandaten in de wacht.

    De conservatieven hadden van de Europese verkiezingen een referendum gemaakt over de linkse nationale minderheidsregering. Maar de voorspelde nipte zege ondermijnt het narratief dat de Spanjaarden hun buik vol hebben van de socialisten.

    Volgens de exitpolls stevent het extreemrechtse VOX af op zes tot zeven zetels. Het radicaal-linkse Sumar, de coalitiepartner van Sánchez op het nationale niveau, zou 3 tot 4 zitjes veroveren, terwijl een andere uiterst linkse partij, Podemos, 2 tot 3 vertegenwoordigers naar Brussel zou mogen sturen.

  • De Wever in overwinningstoespraak: 'Vlaanderen heeft meer dan ooit gekozen voor autonomie'

    N-VA-voorzitter Bart De Wever werd in de Koningsstraat onthaald door uitzinnige militanten, die hij voor zijn overwinningstoespraak moest aanmanen tot kalmte. 'Ad astra per aspera', zo begon hij traditiegetrouw met een Latijnse spreuk. 'Langs de moeilijkste weg naar de sterren. Wij hebben deze verkiezingen gewonnen. Geef het maar toe. Dit hadden jullie niet verwacht. De peilingen waren slecht, de commentaren in de pers waren vernietigend. Jullie hebben het nooit opgegeven. Wij zijn de leidende volkspartij in Vlaanderen.' Bij aankomst speelde niet toevallig 'I'm still standing' van Elton John. 'Ik heb gezweefd tussen hoop en wanhoop', gaf hij toe. 

    Ik heb gezweefd tussen hoop en wanhoop

    Bart De Wever

    'Vlaanderen heeft gekozen voor het redden van zijn welvaart', vervolgde hij. 'Vlaanderen heeft afgerekend met het Vivaldi-bestuur. Ik spreek mijn deelneming uit aan de militanten van andere partijen. Je moet waardig zijn in winst en verlies. Ik hoop dat deze uitslag hen kan inspireren een andere weg te kiezen.' De Wever liet zich ook uit over de verkiezingsuitslag in Franstalig België, die in het voordeel van de centrumrechtse MR en Les Engagés lijkt uit te vallen. 'Ook Wallonië heeft het linkse Vivaldi uitgespuwd.' 

    De Wever zegt bij zijn plannen van voor de verkiezingen te blijven: geen regering maken met het Vlaams Belang en federaal een minikabinet vormen om socio-economische hervormingen te doen. Toch staat hij door de groei van het Vlaams Belang sterk om een staatshervorming te eisen. 'Vlaanderen heeft meer dan ooit gekozen voor autonomie. Partijen die autonomie vooropstellen hebben een meerderheid. Dat is een democratisch feit dat niet genegeerd mag worden.'

    Toch zal hij het Vlaams Belang uitnodigen voor een gesprek. 'Zij hebben ook de verkiezingen gewonnen. Ik ben voorzichtig, omdat ik vanaf morgen in een andere rol zit, wellicht als informateur. Dan overstijg je de rol van partijvoorzitter, maar als voorzitter zeg ik niets anders voor dan na de verkiezingen', zo verwijst hij naar het njet om samen te besturen.

    ©BELGA
  • Nek-aan-nekrace tussen CD&V en Vooruit voor derde plaats

    Vooruit ligt met 82 procent van de stemmen geteld voor op CD&V, maar de marge is erg klein. Vooruit komt in het Vlaams Parlement uit op 13,4 procent, CD&V op 12,7. Met dat resultaat zou Vooruit een paar zetels meer halen. De rangschikking is van belang, omdat de derde partij meer kan binnenhalen in een regering.

  • Exitpoll Frankrijk: Rassemblement National dubbel zo groot als macronisten

    In Frankrijk zijn de Europese verkiezingen geëindigd in een triomf voor het rechts-radicale Rassemblement National (RN). Volgens de exitpolls wisten Jordan Bardella en co. 31,5 tot 32,4 procent van de kiezers te verleiden.

    Niet alleen de winst zal Marine Le Pen en haar partijgenoten verheugen. Wellicht zijn ze nog meer opgetogen over de kloof met de alliantie van president Emmanuel Macron. Die strandde volgens de exitpolls op 15,2 procent van de stemmen.

    Het RN had van de Europese verkiezingen een referendum gemaakt over het beleid van Macron. Die strategie lijkt de partij geen windeieren gelegd te hebben.

    De lijst van de macronisten, geleid door Valérie Hayer, zou  net de socialisten van Raphaël Glucksmann achter zich houden (14 procent). Het radicaal-linkse La France Insoumise moet het met de vierde plek stellen met ruim 8 procent van de stemmen. 

    De conservatieven, Les Républicains, zouden blijven steken op 7 procent terwijl de ecologisten en Reconquête!, de partij van Eric Zemmour en Marion Maréchal, niet boven de kiesdrempel lijken te raken.

    Marine Le Pen en Jordan Bardella.
    Marine Le Pen en Jordan Bardella. ©REUTERS
  • Conservatieven winnen zesde nationale stembusslag in drie jaar in Bulgarije

    De Bulgaren trokken zondag naar de stembus voor Europese en nationale parlementsverkiezingen. In beide races kwam de conservatieve GERB van ex-premier Bojko Borissov als winnaar uit de bus.

    Volgens de exitpolls wist Borissov in de Bulgaarse stembusgang 26 tot 28 procent van de kiezers te verleiden. De dichtste belager, de centrumrechtse hervormingsgezinde alliantie PP-DB, zou op zowat 15,5 procent stranden.

    Het was de zesde keer in drie jaar dat de Bulgaren een nieuw nationaal parlement moesten kiezen.

    Maar de ultranationalisten en de Beweging voor Rechten en Vrijheid, die de Turkse minderheid vertegenwoordigt, zitten de PP-DB op de hielen in de exitpolls. Analisten sluiten niet uit dat de posities nog wijzigen tijdens de telling van de stemmen.

    Het was de zesde keer in drie jaar dat de Bulgaren een nieuw parlement moesten kiezen. En volgens analisten is het nog maar de vraag of na deze race wel een stabiele regering op de been gebracht kan worden. Om opnieuw te kunnen regeren moet Borissov - in 2020 van de macht verdreven na manifestaties tegen corruptie - in elk geval op zoek naar een partner.

  • VIDEO | Herbekijk de analyse van columnist Rik Van Cauwelaert en chef Politiek Jasper D'hoore

    Bekijk onze tweede live-videoanalyse met columnist Rik Van Cauwelaert, chef Politiek Jasper D'hoore en host Bert Rymen. Moet Paul Magnette ontslag nemen? 

    Rik Van Cauwelaert: 'Men vreest dat Magnette ontslag moet nemen'
  • Conner Rousseau op kop in Oost-Vlaanderen

    Voormalig Vooruit-voorzitter Conner Rousseau lijkt vanop de lijstduwersplaats op weg naar een zetel in het Vlaams Parlement. Met 55 procent van de stemmen geteld heeft hij voorlopig meer voorkeurstemmen dan Guy D'haeseleer (Vlaams Belang), Matthias Diependaele (N-VA) en Vooruit-lijsttrekker Freya Van den Bossche. Daarmee lijkt hij de verhoopte gratie te krijgen van de kiezer, na de rel over racistische en vrouwonvriendelijke uitspraken die hij tijdens een avondje uit deed.

    Conner Rousseau vanochtend aan het stemlokaal.
    Conner Rousseau vanochtend aan het stemlokaal. ©BELGA
  • Eerste resultaten Wallonië wijzen op winst MR en Les Engagés

    Voorlopige resultaten uit Wallonië lijken voorzichtig te wijzen op een centrumrechtse golf. In de provincie Waals-Brabant staat de MR (33,8%) met een vijfde van de stemmen geteld aan kop, voor Les Engagés (22,6%), de PS (13,2%), Ecolo (8,6%) en PTB (8,5%). Eenzelfde beeld in Luik: MR (28,3%), Les Engagés (21,4%), PTB (8,6%) en Ecolo (12,5%).

    In Luxemburg is de winst van Les Engagés (29,8%) nog sterker, maar ook daar is MR de grootste (32,6%). Eén consistentie: de PS krijgt klappen en staat ook in Luxemburg voorlopig op amper 16,3 procent. In Namen delen Les Engagés en MR de leiding met 29 procent. PS haalt er nog 15 procent, de PTB 9,1 procent. 

    In Henegouwen is nog geen vijfde van de stemmen geteld, maar ook daar is de MR (27,6%) de grootste. PS houdt in Henegouwen voorlopig wel stand en is tweede (25,4%), voor Les Engagés (17,6%) en de PTB (12%).

  • Open VLD op weg naar slechtste resultaat ooit

    Met bijna driekwart van de stemmen geteld komt Open VLD voor het Vlaams Parlement uit op 7,79 procent van de stemmen. Dat is het slechtste resultaat ooit en een oplawaai voor premier Alexander De Croo. In Limburg, waar Vlaams minister Lydia Peeters de lijst trok, lijken de liberalen niet boven de feitelijke kiesdrempel van 7,5 procent te raken. In Antwerpen (5,95 procent) dreigt de partij maar één zetel over te houden. Alleen in Vlaams-Brabant (12,5 procent), waar Vlaams minister Gwendolyn Rutten lijsttrekker was, houdt de partij stand. 

    In Brakel, de thuisgemeente van de familie De Croo, zakt Open VLD in de voorlopige resultaten met 13 procentpunten tot 15,8 procent. Alexander De Croo haalt zelf 7.345 voorkeurstemmen binnen op de Oost-Vlaamse Kamerlijst. De premier is daarmee de op vier na populairste politicus in zijn kieskring, na Barbara Pas (Vlaams Belang), Vincent Van Peteghem (CD&V), Petra De Sutter (Groen) en Anneleen Van Bossuyt (N-VA).

    Premier Alexander De Croo (Open VLD) tijdens een ochtendloopje zondag.
    Premier Alexander De Croo (Open VLD) tijdens een ochtendloopje zondag. ©BELGA
  • Gemengde gevoelens bij Groen

    Groen en Ecolo verzamelen in de zaal Claridge in Sint-Joost-ten-Node. Veel sympathisanten wachten de komst van de kopstukken af voor ze een mening willen vormen, stelt De Tijd vast. 'We schommelen in Vlaanderen tussen 6 en 7 procent. Dat is voor ons een wereld van verschil in zetels', zegt Vlaams Parlementslid Stijn Bex. De top van Groen beraadt zich momenteel nog over hoe hij de cijfers moet interpreteren. Covoorzitster Nadia Naji zou hier later de sympathisanten toespreken. 

    De eerste reacties in de zaal zijn gemengd. 'In Brussel gaan we er verder op vooruit, een beloning voor ons mobiliteitsbeleid', zegt Laurens De Meyer, voorzitter van Groen Molenbeek.

    Voor het Vlaams Parlement moet de partij voorlopig een kleine 3 procentpunten inleveren. 'We hadden eerlijk gezegd slechter verwacht. Flirten met de kiesdrempel, zoals de peilingen hadden voorspeld, lijken we enkel in Limburg te doen', klinkt het. 

    Stijn Bex
    Stijn Bex ©BELGA
  • Voorzitster Europees Parlement herverkozen in Malta

    In Malta heeft Roberta Metsola, de voorzitster van het Europees Parlement, een nieuw mandaat in het Europese halfrond in de wacht gesleept. Haar Partit Nazzjonalista, die behoort tot de Europese Volkspartij, veroverde drie van de zes zetels.

    De Partit Laburista, lid van de sociaaldemocratische S&D-familie, gaat met de drie andere Maltese zetels aan de haal.

    De voorzitster van het Europees Parlement, Roberta Metsola.
    De voorzitster van het Europees Parlement, Roberta Metsola. ©REUTERS
  • Brussel: Fouad Ahidar stunt, Groen en MR de grootste

    In het Brussels Gewest is met bijna twee derde van de stemmen geteld Groen de winnaar aan Nederlandstalige kant. De partij groeit met net geen 4 procentpunten naar 24,5 procent. De grote verrassing is Fouad Ahidar. Die scheurde zich los van Vooruit en haalt met zijn nieuwe partij 13 procent. Daarna volgen de N-VA (12,5%), Open VLD (11,1%), Vlaams Belang (10,5%) en Vooruit (10,2%).

    Aan Franstalige kant is de MR zoals verwacht de winnaar (26,7%). De PS (21,2%) is de tweede grootste, de PTB de derde (19,9%). Ecolo keldert in Brussel naar 10,7 procent, Les Engagés haalt 10,4 procent.

  • Op Vlaams Belang-bijeenkomst: gejuich gaat over in gemompel

    Het eerste voorzichtige gejuich in feestzaal Den Berg in Londerzeel is te horen wanneer Vlaams Belang in Limburg en Oost-Vlaanderen de grootste blijkt te zijn, merkt Sarah Lamote, onze journaliste ter plekke. Ook de bar slechte resultaten van Open VLD worden positief onthaald door de ruim 500 aanwezigen.

    Maar het gejuich gaat al snel over in gemompel. De pizza’s en biertjes, die een uurtje geleden nog met veel sfeer werden verorberd, blijven meer en meer onaangeroerd staan op de cocktailtafels. Alle ogen zijn gericht op de schermen. De monsterscore die was voorspeld voor het Vlaams Belang blijft - met de helft van de stemmen geteld - uit. De sfeer is ronduit bedrukt te noemen.

    'Het is nog vroeg', wuift ex-partijvoorzitter Gerolf Annemans de kantelende sfeer weg wanneer we hem aanspreken voor het lege podium waar voorzitter Tom Van Grieken straks zal speechen. 'Al moeten we echt wel de grootste worden. Dat is het doel.' 

    Al blijft hij positief. 'Open VLD wordt leeggezogen en de kiezers lopen massaal over naar de N-VA', analyseert Annemans de voorlopige resultaten van de N-VA. 'Een verschrompelde N-VA zou een slechte zaak zijn voor ons. De Vlaming lijkt duidelijk te stemmen voor de N-VA en het Vlaams Belang. Een sterke Vlaamse motor.'

    Het Vlaams Belang volgt de verkiezingsresultaten vanuit feestzaal Den Berg in Londerzeel.
    Het Vlaams Belang volgt de verkiezingsresultaten vanuit feestzaal Den Berg in Londerzeel. ©BELGA
  • Dedecker: 'Er is niets leuker dan winnen'

    Jean-Marie Dedecker, die als onafhankelijke de N-VA-Kamerlijst trok in West-Vlaanderen, heeft in het 'VTM Nieuws' gereageerd op de winst van de N-VA in West-Vlaanderen (zie post van 18.39 uur).

    'Ik ben fier. We hoopten stand te houden, maar er is niets leuker dan winnen', zei hij. 'Ik moet Bart De Wever bedanken. Hij is een van de beste naoorlogse politici.'

    Dedecker toonde op televisie nog een WhatsApp-berichtje van De Wever. 'Je bent en blijft een beest, JM', citeerde hij de N-VA-voorzitter.

  • Antwerpen: Lijst Jan Jambon lijkt het te halen van Tom Van Grieken

    In Antwerpen is meer dan driekwart van de stemmen intussen geteld. Op Vlaams niveau blijft de N-VA van Jan Jambon veruit de grootste, met een score van bijna 29 procent (-3 procentpunten).

    Het Vlaams Belang staat op 22,9 procent, waarmee de partij van Tom Van Grieken - ondanks een groei van ruim 4 procentpunten - tevreden moet zijn met de tweede plaats.

    De derde partij is Vooruit (9,9%). Open VLD en Groen leveren ook hier in en halen respectievelijk 6,1 en 7,6 procent.

    Ook federaal staat de N-VA op kop, met bijna een derde van stemmen (31,7%). Het Vlaams Belang scoort voorlopig 21 procent en is daarmee de op één na grootste.

    ©BELGA
  • Groen haalt kiesdrempel niet in Limburg, Open VLD nipt

    In de kieskring Limburg stijgt het Vlaams Belang, op basis van de voorlopige en vooralsnog onvolledige cijfers van de FOD Binnenlandse Zaken, zowel op federaal als op Vlaams niveau met bijna 5 procentpunten. Met 578 van de 678 zetels geteld haalt het Vlaams Belang in het federaal parlement 24,5 procent van de stemmen. Op Vlaams niveau zijn 536 van de 637 zetels geteld en behaalt het Vlaams Belang 24,9 procent van de stemmen. 

    N-VA zit de partij zowel op federaal niveau (23,5 procent) als op het Vlaamse niveau (23,7 procent) op de hielen. 

    Open VLD krijgt in Limburg klappen en flirt met de kiesdrempel. Voor de Kamer haalt de partij 6,4 procent (-5,6 procentpunten), voor het Vlaams Parlement 5,9 procent (-6 procentpunten). Groen haalt de kiesdrempel met 4,8 procent op de twee niveaus niet.

  • Tien lessen uit de eerste uitslagen

    In een eerste analyse duidt politiek journalist Bart Haeck hoe de N-VA deze verkiezingen wintDe stembusslag betekent ook een overwinningsnederlaag voor het Vlaams Belang en een ravage bij Open VLD. De partij van Bart De Wever lijkt zich te verzekeren van een cruciale rol in de Vlaamse formatie.

    Deze uitslag betekent dat een centrumcoalitie zonder de N-VA in Vlaanderen niet mogelijk is.

  • VIDEO | Volg de eerste analyse met Isabel Albers en Jasper D'hoore

    Herbekijk onze live-videoanalyse met algemeen hoofdredacteur Isabel Albers en chef politiek Jasper D'hoore en host Bert Rymen. 

    Livestream Isabel Albers en Jasper D'hoore



  • Zetelprojectie geeft N-VA, CD&V en Vooruit meerderheid in Vlaams Parlement

    Als de voorlopige resultaten straks bevestigd worden, is het niet Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken maar zijn N-VA-collega Bart De Wever die het initiatief krijgt om een Vlaamse regering op de been te brengen.

    Projecties tonen dat de N-VA in het Vlaams Parlement 32 zetels verovert. Samen met Vooruit (18 zetels) en CD&V (15 zetels) zou dat volstaan voor een meerderheid met twee verkozenen op overschot.

    De N-VA en het Vlaams Belang zouden samen niet aan een meerderheid geraken. Maar met deze score wordt de N-VA wel incontournable voor de vorming van een Vlaamse regering.

  • N-VA en Vlaams Belang even groot in West-Vlaanderen

    Een eerste blik op de resultaten voor het Vlaams Parlement in West-Vlaanderen, met iets meer dan de helft van de stemmen geteld: zowel de N-VA als het Vlaams Belang gaat erop vooruit, tot 22,5 procent. Vooruit is de derde partij met 16,5 procent. CD&V strandt op plaats vier met 14,5 procent. Dat is een verlies van bijna 9 procentpunten, wat een blamage is voor lijsttrekker Hilde Crevits.

    Open VLD haalt 8 procent, Groen 7,6 procent en de PVDA scoort 6,7 procent.

    Voor de Kamer is het nek-aan-nek: N-VA haalt 23,1 procent, terwijl Vlaams Belang 22,1 procent heeft. De onafhankelijke lijsttrekker Jean-Marie Dedecker redt de meubelen, maar het effect is niet erg groot. De derde partij is opnieuw Vooruit met 17,2 procent, gevolgd door CD&V (13,4 procent). De christendemocraten verliezen 4 procent.

    Voor Open VLD (8,4%), Groen (7,1%) en PVDA (6,6%) liggen de voorlopige scores in dezelfde lijn als het Vlaams Parlement. Dat eerste is vooral voor de liberale lijsttrekker en oud-minister Vincent Van Quickenborne pijnlijk.

  • Oost-Vlaanderen: N-VA en Vlaams Belang nek aan nek

    Op basis van voorlopige resultaten van Binnenlandse Zaken houden de N-VA (24,3%) en het Vlaams Belang (24,5%) elkaar in evenwicht als grootste partijen voor het Vlaams parlement in de kieskring Oost-Vlaanderen. Daarna volgen Vooruit (16,1%) en CD&V (12,2%). Open VLD (7,8%) en Groen (6,2%) krijgen klappen. PVDA haalt 7,5 procent.

    Voor het federale niveau, met in Oost-Vlaanderen kleppers als Alexander De Croo (Open VLD), Petra De Sutter (Groen) en Vincent Van Peteghem (CD&V) is de trend gelijkaardig. N-VA blijft daar nipt de grootste (24,3%) voor Vlaams Belang (24,1%). Daarna volgen Vooruit (13%), CD&V (12,7%), Open VLD (9,3%)  en PVDA (7,5%). Groen strandt op 7,4 procent.

  • Exitpoll Griekenland: winst voor conservatieve regeringspartij

    In Griekenland gaat de conservatieve regeringspartij Nieuwe Democratie met de zege aan de haal bij de Europese parlementsrace. Volgens de exitpolls kan de beweging van premier Kyriakos Mitsotakis rekenen op 28 tot 32 procent van de stemmen. Bij de nationale verkiezingen in juni vorig jaar klokte Nieuwe Democratie nog af op 40,5 procent en bij de Europese verkiezingen van 2019 veroverden ze 33,1 procent.

    Het radicaal-linkse Syriza zou zondag 15,2 tot 18,2 procent van de stemmen gehaald hebben, goed voor de tweede plek. De sociaaldemocratische partij PASOK zou kunnen rekenen op de steun van 10,9 tot 13,9 procent van de kiezers, terwijl de communistische KKE tussen 7,9 en 10,3 procent scoort.

    Hoewel van een grote rechts-nationalistische golf geen sprake lijkt in Griekenland, boekten de partijen aan die kant van het politieke spectrum wel stemmenwinst. De nationaal-conservatieve partij Griekse Oplossing zou 7,6 tot 10 procent van de kiezers achter zich gekregen hebben, terwijl het ultrarechtse Niki tussen 2,9 en 4,9 procent van de stemmen zou hebben vergaard. In hoeveel zetels die stemmenwinst zich vertaalt, is voorlopig afwachten.

    De partij van premier Kyriakos Mitsotakis is volgens de exitpolls de winnaar van de Europese verkiezingsrace in Griekenland.
    De partij van premier Kyriakos Mitsotakis is volgens de exitpolls de winnaar van de Europese verkiezingsrace in Griekenland. ©AFP
  • N-VA de grootste in meeste provincies

    Op basis van voorlopige resultaten van Binnenlandse Zaken blijft de N-VA federaal in alle provincies groter dan het Vlaams Belang, behalve in Limburg. Op Vlaams niveau blijft de N-VA in drie provincies de grootste, behalve in Oost-Vlaanderen en Limburg. De N-VA ziet misschien wel kiezers weglopen naar het Vlaams Belang, maar lijkt er in het centrum weg te plukken. Vooral Open VLD krijgt forse klappen. 

    Het Vlaams Belang doet het overal beter dan vorige keer, maar zou volgens de voorlopige resultaten niet de grootste worden, anders dan de peilingen voorspelden.

    In de meeste provincies is Vooruit de derde partij. Enkel in Limburg klopt CD&V de socialisten voorlopig, al staan de christendemocraten op verlies. Net als de socialisten groeit de PVDA.

    Groen en Open VLD krijgen overal stevige klappen, maar lijken voorlopig wel boven de kiesdrempel te blijven. 

    In het Vlaams Parlement zijn de voorlopige resultaten als volgt:

    • N-VA: 25,2% (+0,3 procentpunt)
    • Vlaams Belang: 21,9% (+3,4)
    • Vooruit: 13,6% (+3,5)
    • CD&V: 12,7% (-2,7)
    • PVDA: 8,9% (+3,6)
    • Open VLD: 7,7% (-5,4)
    • Groen: 7,4% (-2,7)
    • Voor U: 1,1%
  • Radicaal-rechts wint fors in Duitsland

    De Europese verkiezingen in Duitsland zijn uitgedraaid op een nederlaag voor de drie regeringspartijen en leverden radicaal-rechts een stevige winst op. Dat blijkt uit een eerste exitpoll door de openbare zender ARD.

    Het grootste verlies kwam voor de groenen, die van 20,5 procent in 2019 wegzakken naar 12 procent. De sociaaldemocratische SPD van bondskanselier Olaf Scholz beperkte het verlies tot 14 procent, tegenover 15,8 procent vijf jaar geleden. De liberale FDP zakte van 5,4 procent naar 5 procent.

    De overwinning is voor het christendemocratische blok CDU/CSU, dat met zowat 30 procent aan de haal zou gaan. Maar de radicaal-rechtse AfD boekt de grootste vooruitgang: met 16,5 procent wordt AfD de tweede partij onder de Duitse partijen in het Europees Parlement.

  • Bij de militanten van Vooruit: 'Eerste uitslagen geven ons goede moed'

    In het danscafé Plein Publiek aan de Kunstberg in het centrum van Brussel verzamelen de militanten van Vooruit zich. Naar verwachting om 19 uur zal voorzitster Melissa Depraetere aan haar speech beginnen. De partij doet het volgens de eerste uitslagen niet onaardig.

    'Dat geeft ons goede moed, maar we wachten even af met definitieve conclusies', zegt de federale kandidate Anke Claassen. 'Het Vlaams Belang lijkt het minder goed te doen dan gedacht, al is het voorlopig wel de grootste.' De achteruitgang van Groen vindt ze 'vreselijk'. 'Die partij heeft haar verantwoordelijkheid genomen en het is jammer dat ze daarvoor wordt afgestraft.'

    De opgang van de PVDA wordt dan weer koel ontvangen. 'Dan zou ik liever hebben dat de stemmen voor die partij naar Groen waren gegaan', zegt Bieke Verlinden, die in Vlaams-Brabant de lijst voor het Vlaams Parlement trok en schepen is in Leuven. 'Ik ben geen fan van extremen. Ik ben voor dialoog en voor partijen die bereid zijn naar oplossingen te zoeken.' 

    Over coalities spreken de dames zich nog niet uit. Een militant die zich mengt wel: 'Vooruit moet in zee met de N-VA en CD&V, die minder achteruitgaat dan gedacht. En zij gaan het met z'n tweeën niet kunnen, hé.'

  • Europese verkiezingen in Oostenrijk: rechts-radicale FPÖ stevent af op zege

    In Oostenrijk zijn de Europese parlementsverkiezingen uitgedraaid op een triomf voor de rechts-radicale FPÖ. Dat blijkt uit een exitpoll van verschillende Oostenrijkse media. Het zou de eerste keer zijn dat de partij als winnaar uit een stembusgang zou komen.

    27
    procent
    In Oostenrijk stevent de radicaal-rechtse FPÖ volgens exitpolls af op de zege met 27 procent van de stemmen.

    De conservatieve ÖVP zou met 23,5 procent van de stemmen op de tweede plek stranden. De sociaaldemocraten zitten de partij van premier Karl Nehammer op de hielen met 23 procent van de stemmen. De groenen en de liberalen van Neos schommelen beide rond 10,5 procent.

    Bij de vorige Europese verkiezingen, in 2019, was de ÖVP nog de grote winnaar met 34,5 procent van de stemmen, gevolgd door de SPÖ met 23,9 procent. De FPÖ was toen derde met 17,2 procent.

  • Exitpoll: PTB-PVDA grootste in Wallonië, tweede in Brussel

    Uit een exitpoll van de ULB, waarbij 6.000 kiezers vandaag bevraagd werden over hun stemgedrag, blijkt dat de uiterst linkse partij PTB-PVDA de grootste zou worden in Wallonië met een score van 24 procent voor de Kamer.

    De PS zou dalen naar 21,5 procent en ook Ecolo zou fors verliezen tot 9 procent. De MR zou met 20 procent stabiel blijven en Les Engagés zou stijgen naar 13 procent.

    Ook in Brussel zou de PTB-PVDA doorbreken. Volgens een exitpoll zou de partij er 18 procent van de stemmen halen. Dat is net iets minder dan de MR (19 procent), maar beter dan de PS (17,5 procent). Ecolo zou 13,9 procent halen en DéFI 10 procent.

    PTB-PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw
    PTB-PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw ©BELGA
  • Groen-covoorzitter Vaneeckhout kan verlies niet temperen in thuisbasis

    Met 17 procent van de stemmen geteld in de gemeente Anzegem moet Groen zich tevredenstellen met slechts 5 procent, een verlies van liefst 6 procentpunt. En dat in de thuisbasis van Groen-covoorzitter en West-Vlaams lijsttrekker Jeremie Vaneeckhout.

    Jeremie Vaneeckhout brengt zijn stem uit in Anzegem.
    Jeremie Vaneeckhout brengt zijn stem uit in Anzegem. ©BELGA

    Een gelijkaardig beeld in de buurgemeente Avelgem: met een vijfde van de stemmen geteld eindigt Groen op 4,8 procent (-1,8 procentpunt). Het doet het ergste vrezen voor het resultaat in de rest van de provincie.

  • Eerste resultaten tonen opmars Vlaams Belang, Groen en Open VLD overal op verlies

    Op basis van voorlopige resultaten in een tiental kantons uit West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen vallen al een paar tendensen op. Het Vlaams Belang wint overal marktaandeel. In West-Vlaanderen gaat de partij van Tom Van Grieken op een aantal plaatsen zelfs boven de 30 procent.

    Verder valt op dat Open VLD en Groen in de voorlopige uitslagen telkens klappen krijgen. Voor N-VA en CD&V zijn de resultaten eerder wisselend, terwijl Vooruit en PVDA zo goed als overal stemmen winnen tegenover 2019. 

    Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken brengt zijn stem uit.
    Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken brengt zijn stem uit. ©BELGA
  • CD&V houdt stand in Lo-Reninge, Vlaams Belang rukt op

    Het Vlaams Belang haalt 28,1 procent (+11,3 procentpunt) voor de Kamer in het West-Vlaamse Lo-Reninge, met de helft van de stemmen geteld. Dat meldt VTM Nieuws. CD&V is er wel de grootste partij, met 29,4 procent (+0,6). Daarna volgt N-VA met 19 procent, een verlies met 2,3 procentpunt.

    Verliezen zijn er ook voor Open VLD (9,2%, -5) en Vooruit (8,2%, -1,5). Groen (2,4%, -3,5) en PVDA (2,2%, -0,3) stranden er zelfs onder de kiesdrempel.

  • Officiële resultaten komen later dan voorzien

    In principe moesten alle stembureaus om 16 uur de deuren sluiten, maar door technische problemen blijven verschillende kantoren langer open. In Sint-Lambrechts-Woluwe kunnen kiezers alvast stemmen tot 18 uur, andere gemeentes kunnen nog volgen. 

    Bij de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken benadrukt men dat de stembureaus openblijven tot alle mensen die al om 16 uur in de rij stonden, hun stem hebben uitgebracht. Dat hoeft niet tot 18 uur te duren.

    De officiële publicatie van de resultaten via Binnenlandse Zaken komt daardoor iets later dan voorzien.  

    De resultaten die De Tijd brengt, zijn gebaseerd op de live verslaggeving van onder andere VRT NWS en VTM Nieuws.

  • Vlaams Belang behaalt straffe eerste resultaten in West-Vlaanderen

    Het Vlaams Belang rukt sterk op in verschillende West-Vlaamse gemeenten. In Kuurne is de partij, met een vijfde van de stemmen voor het Vlaams Parlement geteld, de grootste met 31,1 procent. De andere partijen volgen met de volgende percentages:

    • CD&V: 26,2%
    • Vooruit: 19,7%
    • Groen: 6,6%
    • N-VA: 6,1%
    • Open VLD: 4,6%
    • PVDA: 4,2%
    • Voor U: 1,1%

    In de gemeente Zwevegem is een tiende van de stemmen voor het Europees Parlement geteld. Vlaams Belang haalt voorlopig eveneens 31,3%. Op geruime afstand volgen:

    • N-VA: 24,1%
    • CD&V: 13%
    • Vooruit: 11,6%
    • Groen: 8,3%
    • Open VLD: 5,2%
    • PVDA: 4,7%
    • Voor U: 1%
  • De eerste West-Vlaamse resultaten: Vooruit fors vooruit in Diksmuide

    Met 12 procent van de stemmen geteld, is dit volgens VTM Nieuws de verdeling voor het federaal parlement in Diksmuide. Opvallend is de grote sprong van Vooruit in de provincie waar partijvoorzitster Melissa Depraetere de lijst trok:

    • Vooruit: 26,5% (+11,1 procentpunt)
    • N-VA: 21,7% (-1,2)
    • Vlaams Belang: 20,4% (-0,4)
    • CD&V: 14,7% (-3,5)
    • PVDA: 6,6% (+3,1)
    • Open VLD: 4,5% (-8)
    • Groen: 4% (-1,8)
    ©BELGA
  • Lange rijen bij Brusselse stembureaus

    De Brusselse stembusgang verloopt stroef, sommige kiezers moeten tot wel twee uur lang in de rij staan. Er zijn volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) geen technische problemen, maar zijn gewoon veel kiezers tegelijk gaan stemmen.

    Alleen in Anderlecht zaten er wel enkele 'bugs' in het systeem, die intussen zijn verholpen. En in Sint-Lambrechts-Woluwe is er een technische panne in een stembureau.

    De FOD Binnenlandse Zaken verzekert dat iedereen die om 16 uur in de rij stond zeker nog kan gaan stemmen. De burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe heeft al gezegd dat de stembureaus in zijn gemeente zeker tot 18 uur zullen openblijven.  

  • Ook in Wervik staat Vlaams Belang aan de leiding

    Het Vlaams Belang is met 30,5 procent (+8,5 procentpunt) de grootste partij in Wervik. Dat meldt VRT NWS, met 28,6 procent van de stemmen geteld. De andere partijen scoren als volgt:

    • N-VA: 18,7% (+3,8)
    • Vooruit: 18% (-3,7)
    • CD&V: 13,9% (-3,3)
    • PVDA: 6,8% (+1,9)
    • Open VLD: 5,9% (-6,6)
    • Groen: 3,9% (-1,6)
  • Vlaams Belang voorlopig de grootste in Poperinge

    Met 12 procent van de stemmen geteld, staat het Vlaams Belang voorop in Poperinge, met CD&V als nummer twee: 
    • Vlaams Belang: 25,6%
    • CD&V: 24%
    • N-VA: 15,3%
    • Vooruit: 14,9%
    • Open VLD: 10,3%
    • Groen: 4,4%
    • PVDA: 3,5%
  • 'Geen structurele problemen met 16- en 17-jarigen'

    Volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) lijken er voorlopig geen structurele problemen te zijn met 16- en 17-jarigen. Zij mochten alleen voor de Europese verkiezingen stemmen, maar in sommige kiesbureaus zouden ze ook kiesbrieven voor de Kamer en het Vlaams Parlement gekregen hebben.

    'Bij de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken zijn nog geen officiële berichten binnengekomen', zei Verlinden bij VRT NWS. 'Verkiezingen organiseren is natuurlijk ook een mensenzaak. Het zou kunnen dat een voorzitter een kaart aan een zestienjarige heeft gegeven voor de drie parlementen.'

    'Er lijken vandaag geen structurele problemen te zijn, wel hier en daar berichten in de media', besloot de minister.

  • De stemming zit er (in principe) op

    Alle stembureaus in ons land sluiten de deuren. Mensen die op dit moment in de rij staan, mogen wel nog stemmen. 

    Dat is goed nieuws voor heel wat Brusselse kiezers. Aan sommige stembureaus in de hoofdstad zijn wachttijden vastgesteld die stevig kunnen oplopen, onder meer in de stad Brussel en deelgemeenten Laken, Neder-Over-Heembeek, Anderlecht, Sint-Lambrechts-Woluwe en Schaarbeek.

    Burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe Olivier Maingain (DéFI) belooft alvast dat de kiezers in zijn gemeente desnoods kunnen stemmen tot 18 uur.

  • Prévot net niet in de Maas geduwd

    Opmerkelijk: Maxime Prévot is deze namiddag naar eigen zeggen bijna in de Maas beland. Dat zegt hij bij de Franstalige openbare omroep RTBF. Een dronken man zou geprobeerd hebben om de voorzitter van Les Engagés in de rivier te duwen.

    'Ik stond aan de oever van de Maas om een foto te maken met iemand die daarom vroeg, en toen kwam hij op me af. Gelukkig kon ik hem ontwijken', zegt Prévot bij de RTBF. Hij spreekt van 'een onnodige aanval', die 'nergens op slaat'.

  • Eerste echte resultaat uit het kleine Herstappe

    De eerste volledige uitslag komt vandaag uit Herstappe, waar amper 57 kiezers wonen. Dit is volgens VTM Nieuws de verdeling voor het federaal parlement:

    • Open VLD: 26,4% (-7,5 procentpunt)
    • CD&V: 20,8% (+2,2)
    • Vlaams Belang: 17% (+10,2)
    • Vooruit: 11,3% (-7,3)
    • N-VA: 9,4% (-2,5)
    • PVDA: 5,7% (+0,6)
    • Groen: 1,9% (-3,2)
    • Blanco: 7,5%
  • Eerste gedeeltelijke resultaten uit Heist-op-den-Berg

    Er zijn in de Antwerpse gemeente Heist-op-den-Berg, dat een N-VA-burgemeester heeft, twee bureaus geteld. Het Vlaams Belang springt er over de N-VA. Opgelet: dit is het voorlopige resultaat van de stemmen voor het Vlaams Parlement. 

    • Vlaams Belang: 27,7%
    • N-VA: 25,3%
    • Vooruit: 14,7%
    • CD&V: 10,4%
    • PVDA: 8,6%
    • Open Vld: 6,3%
    • Groen: 4,5%
  • Gilkinet (Ecolo): 'Het zal de N-VA zijn, of de groenen'

    Bij het uitbrengen van zijn stem herhaalde Georges Gilkinet, de lijsttrekker van Ecolo voor de Kamer in Namen, dat de groenen niet in zee zullen gaan met de N-VA. 'Sommigen zijn bereid om met de N-VA samen te werken, maar wij niet. Wij zijn het tegengestelde van die partij, die niet in de toekomst van ons land gelooft en die eerder klimaatsceptisch is.'

    Wij zijn het tegengestelde van die partij, die niet in de toekomst van ons land gelooft en die eerder klimaatsceptisch is.

    Georges Gilkinet
    Ecolo

    'Vandaag is er een referendum voor de planeet en de toekomstige generaties. Op deze Vaderdag denk ik aan mijn kinderen en toekomstige kleinkinderen', zei de huidige minister van Mobiliteit.

    Op de vraag of Ecolo zich bij een meerderheid zou aansluiten, antwoordde Gilkinet dat zijn partij bereid is het werk voort te zette. Daarbij moeten 'het klimaat, mobiliteit, het behoud van de biodiversiteit en sociale rechtvaardigheid' op de agenda staan.

    ©BELGA
  • Klacht tegen voorzitter stembureau wegens niet-naleving taalwet

    De burgemeester van het Vlaams-Brabantse Dilbeek, Willy Segers (N-VA), gaat een klacht indienen tegen een voorzitter van één van de stembureaus in zijn gemeente. Dat meldt VRT NWS.

    In dat stembureau hebben de medewerkers zondagochtend kiezers geholpen in het Frans, terwijl dat volgens de taalwetgeving in het Nederlands hoort te gebeuren. Intussen zijn de medewerkers erop aangesproken en verloopt alles weer in het Nederlands. 'We hebben daarna enkele steekproeven gehouden, en daarbij was alles opnieuw in orde', zegt Segers.

    Hij zegt dit ook aan te kaarten bij het kanton, 'zodat de richtlijnen in de toekomst duidelijker uitgelegd worden'.

  • Brusselse stembusgang verloopt moeizaam

    In de hoofdstad moeten sommige kiezers tot wel twee uur lang in de rij staan. Volgens Brussels burgemeester Philippe Close (PS) zijn er 'eigenlijk geen technische problemen' vastgesteld. 'Maar er is wel meer volk dan bij de laatste verkiezingen omdat 'jongeren vanaf 16 nu ook voor de Europese verkiezingen moeten stemmen'. 'We hebben ook meer bevolking op ons grondgebied', aldus Close.   

    Stemmen is soms geen feest.

    Bert Anciaux
    Vooruit-politicus en senator

    De wachttijden liepen onder meer stevig op aan sommige kiesbureaus in de stad Brussel, Laken, Neder-Over-Heembeek, Anderlecht, Sint-Lambrechts-Woluwe en Schaarbeek.

    Senator Bert Anciaux (Vooruit) stelt dat 'stemmen soms geen feest is'. Volgens hem loopt het de Brusselse deelgemeente Neder-Over-Heembeek 'volledig in het honderd'. 'Ik wacht hier al een halfuur, en het zal waarschijnlijk nog een pak langer duren', aldus Anciaux. 

  • De realitycheck na zondag: grote noden, geen geld, weinig quick wins

    Rond deze tijd sluiten de stembureaus waar nog op papier gestemd wordt. Daarmee komt het einde van de verkiezingsdag in zicht, net als het beloftefestival voor hogere lonen, gratis schoolmaaltijden en minder migranten.

    Collega Dieter Dujardin schetst de uitdaging voor de politici die morgen wacht: grote noden, geen geld, weinig quick wins.

  • Dit zeiden de partijen over de staatshervorming

    Als het over de staatshervorming gaat, dan lopen de campagnevoorstellen uiteen van een opsplitsing van het land, over confederalisme met sterkere deelstaten tot het weer overhevelen van bevoegdheden naar het federale niveau. In de laatste week vielen de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever op die zei dat confederalisme kan volstaan. 'Een onafhankelijk Vlaanderen is geen obsessie'. 

    Ontdek in onze Kieswijzer wat er in de partijprogramma's staat:

    Staatshervorming: wat is het standpunt van de Vlaamse politieke partijen?
    Bekijk de standpunten


  • Dedecker: 'Ik voorspel een gitzwarte zondag'

    Jean-Marie Dedecker, onafhankelijk lijsttrekker op de West-Vlaamse N-VA-lijst, vreest een gitzwarte zondag. 'Ik hoop dat wij met de N-VA standhouden, maar eerlijk gezegd denk ik dat het moeilijk wordt', zegt Dedecker. Hij stemt in Middelkerke, waar hij burgemeester is.

    'Ik voel dat de bevolking zich machteloos voelt en kwaad is, en dat zou zich kunnen uiten in stemmen voor extremistische partijen.' Dedecker zegt de kwaadheid te begrijpen, maar voegt toe dat het niet helpt om je dan maar achter extreme partijen te scharen. 'De oplossing ligt bij het sterker maken van de N-VA. Wij willen daadwerkelijk iets doen aan de problemen die er zijn. Dat is iets anders dan aan de zijlijn extreme zaken voor te stellen die toch niet haalbaar zijn.'

    ©BELGA

    Of Dedecker als onafhankelijke lijsttrekker de N-VA moet rechthouden, laat hij in het midden. 'Ik moet de boel daar niet komen redden. Wij leggen onze krachten bijeen. En mijn krachten zijn een stuk de bekendheid en het aantal voorkeursstemmen. Daarmee kan ik het programma van N-VA helpen te verwezenlijken.'

  • Gennez (Vooruit) heeft vertrouwen in goede stembusgang

    Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) hoopt iets in beweging te kunnen brengen op Vlaams niveau, waar de zorg, het onderwijs en het openbaar vervoer volgens haar nu stilstaan.

    'We willen hervormen en daarvoor vragen we natuurlijk een sterk mandaat van de kiezer', stelt Gennez, die in de provincie Antwerpen de lijst voor de Vlaamse verkiezingen trekt. Dat deed ze ook al in 2019, toen ze 24.630 voorkeurstemmen haalde.

    ©BELGA

    De voormalige partijvoorzitster nam in de loop van de legislatuur de fakkel als federaal minister over van Meryame Kitir en wist zich al snel sterk in beeld te werken. Ze profileerde zich meer dan eens met duidelijke standpunten tegen extreemrechts, en recent ook in het conflict in Gaza.

    'Ik zal tevreden zijn als er een resultaat op tafel ligt waarmee we zeer effectieve regeringen kunnen vormen', zegt Gennez. 'Ik hoop dat we morgen aan de slag kunnen om onze mensen en het land opnieuw te kunnen dienen, wat betekent dat de mensen het best geen nutteloze stem uitbrengen. Een stem op het Vlaams Belang, op extremen is gewoon niet in het belang van de portefeuille van de gewone mensen.'

  • Indien nodig blijven stembureaus langer open, maar niet voor wie om 16.01 uur in de rij komt staan

    Het laatste stembureau in ons land is iets voor 13 uur opgestart. Dat laat de FOD Binnenlandse Zaken weten, nadat er eerder problemen waren geweest met computers van voorzitters in enkele stemlokalen. Momenteel zijn er nog op een tiental plaatsen problemen met pc's van voorzitters. Het gaat om Kelmis, Mechelen, Sint-Lambrechts-Woluwe, Asse, Mol, Lubbeek, Elsene, Etterbeek en Sint-Pieters-Leeuw.

    'Het gaat om nieuwe problemen, wat betekent dat ondertussen elk stemkantoor wel is opgestart', meldt een woordvoerder van Binnenlandse Zaken. Als een gevolg van de computerproblemen eerder op de dag konden enkele stembureaus niet van start gaan. Er waren ook issues met stemcomputers, maar die leidden niet tot grote problemen.  

    Op sommige plaatsen staan er aan de stembureaus nog steeds lange rijen. Indien nodig, blijven bepaalde stembureaus langer open. De FOD Binnenlandse Zaken meldt dat u in dat geval wel voor 16 uur in de rij moet staan. Wie om 16.01 uur aankomt, mag in principe niet meer stemmen.

    ©BELGA
  • Bart De Wever sluit samenwerking met Vlaams Belang nog eens uit: 'Met die partij kan je niets doen'

    Zelfs als Vlaams Belang een monsterzege behaalt, zal de N-VA hen niet aan de macht helpen. Dat heeft voorzitter Bart De Wever nog eens herhaald op VTM Nieuws. 'Hun strategie is die van een revolutie. Ik zie dat nooit gebeuren. En als het toch gebeurt, wordt dat catastrofaal. Kijk naar de brexit, kijk naar Catalonië. In dat soort scenario's geloof ik niet', klonk het. 'Voor mij hangt het niet af van de score, maar wat je met die partij kan doen. Bij hen is dat niets', vervolgde De Wever.

    ‘Op extreemrechts moet je beuken’, zei De Wever dit weekend nog in onze krant. ‘De rechtse kiezer vindt dat niet leuk. Maar als je zacht bent, denken journalisten en de centrumkiezer: je gaat er toch mee besturen.’

  • Verlinden: 'We moeten heel snel aan de slag gaan'

    Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft haar stem uitgebracht in haar oude lagere school in Schoten. 'Wat ons betreft, is het echt nodig om heel snel aan de slag te gaan, we mogen ons niet opsluiten in kastelen', zegt ze. 'De uitdagingen op vlak van veiligheid en inkomen wachten niet. Ik hoop alvast dat we straks een sterk centrum hebben.'

    ©BELGA

    Verlinden verdedigt in de provincie Antwerpen de christendemocratische kleuren bij de verkiezingen voor de Kamer. De gewezen advocate presenteert zich voor het eerst aan de federale kiezer. Het belooft geen eenvoudige klus te worden, want bovenaan de concurrerende lijsten staan met Bart De Wever (N-VA), Meyrem Almaci (Groen), Jinnih Beels (Vooruit), Peter Mertens (PVDA) en Paul Van Tigchelt (Open VLD) best bekende namen.

    Eerder raakte Verlinden al verkozen in de gemeenteraad van Schoten.

  • Binnenlandse Zaken over stemincidenten met minderjarigen: 'Menselijke fout'

    'Een menselijke fout', zo reageert FOD Binnenlandse Zaken op het nieuws dat bepaalde minderjarigen ook konden stemmen op Vlaamse en federale lijsten (zie post 11.48 uur). De overheidsdienst heeft geen informatie over waar en op welke schaal dit gebeurd is.

    'Het nieuws is naar buiten gekomen op verklaring van de jongeren zelf die beweren dat ze ook Vlaams en federaal hebben kunnen stemmen. Het komt dus niet van voorzitters', zegt woordvoerder Peter Grouwels, die herhaalt dat Binnenlandse Zaken die claims niet kan nagaan. 'Stemmen is anoniem.'

    Toch nuanceert hij het voorval. 'Het gaat om een menselijke fout. Het kan gebeuren dat er op 8 miljoen stemmen, al eens een foutje wordt gemaakt.' Dit zou geen significante invloed hebben op de resultaten, aangezien het over een kleine minderheid van de kiezers gaat, klinkt het.

  • Magnette overtuigd van goede resultaten voor PS

    Bij het uitbrengen van zijn stem toonde PS-voorzitter Paul Magnette zich naar eigen zeggen zeker van een goed resultaat voor de socialistische familie. 'Ik ben ervan overtuigd dat de burgers de socialistische familie en de PS in het bijzonder tot hun favorieten zullen maken, waardoor we gewicht in de schaal kunnen leggen bij de komende onderhandelingen', zegt hij.

    De partijvoorzitter blikte nog kort terug op de campagne van de Franstalige socialisten, die hij geslaagd noemt. In een reactie op de peilingen - waarbij zijn partij nek-aan-nek gaat met de MR - verzekert Magnette het 'altijd beter te doen dan de peilingen'.

  • 'Eenhoorn' gaat stemmen in West-Vlaanderen

    In de categorie opmerkelijk: Het Laatste Nieuws spotte een opvallende stemmer in het West-Vlaamse Lauwe. Het gaat om een man in eenhoornpak.

    'We moéten gaan stemmen, we kunnen er even goed nog wat plezier mee maken. Deze outfit was trouwens de meest politiek neutrale outfit die ik vond', vertelt hij aan HLN.

  • Zuhal Demir (N-VA) blikt terug op stevige campagne

    N-VA-boegbeeld Zuhal Demir, die in 2019 meer dan 61.000 voorkeurstemmen kreeg, blijft volgens de peiling van Het Belang van Limburg met voorsprong de populairste politica van de provincie. Het blijft echter de vraag of de Vlaams minister van Omgeving, Justitie, Toerisme en Energie ook extra stemmen kan opleveren voor haar partij, die volgens de peilingen mogelijk onder de twintig procent zakt.

    Onder meer bij de boeren, die van Demir strengere regels opgelegd hebben gekregen, zou de N-VA deze verkiezingen slecht scoren. Bart De Wever stak de voorbije week nog de hand in eigen boezem inzake landbouw- en stikstofdossier. ‘Ik ben een stadsjongen en heb het landbouwbeleid niet goed opgevolgd', gaf de partijvoorzitter toe. 

    Zuhal Demir (N-VA)
    Zuhal Demir (N-VA) ©BELGA

    Zelf heeft Demir het volste vertrouwen dat iedereen de juiste keuze gaat maken. 'Ik ben hoopvol omdat ik weet dat de mensen een ander beleid willen dan Vivaldi en het enige alternatief hiervoor is de N-VA. Het Planbureau heeft onze plannen berekend en de rekening klopt. We moeten nu de toekomst uitschrijven voor onze kinderen en kleinkinderen.'  Volgens Demir was het een stevige campagne. 'Ik vind het goed dat de standpunten nu duidelijk zijn. De N-VA heeft duidelijk het thema welvaart en betere lonen naar voor gebracht.'

  • Open VLD-voorzitter Tom Ongena: 'Ik hoop op een 'blauwe dag'

    'Ik hoop dat het vandaag een blauwe dag wordt en we met onze partij een goed resultaat neerzetten. Dat we een sterke Open VLD hebben, want ons land heeft dat nodig, een sterke liberale partij', zei Open VLD-voorzitter Tom Ongena zondagochtend na het uitbrengen van zijn stem in Sint-Katelijne-Waver.

    Open Vld-voorzitter Tom Ongena
    Open Vld-voorzitter Tom Ongena ©BELGA

    Ongena trekt de Vlaamse lijst van de liberalen in de provincie Antwerpen. De liberale voorzitter heeft vertrouwen in een goede afloop. Hij hoopt dat de peilingen ongelijk zullen krijgen en de partij meer dan tien procent van de stemmen binnenhaalt. Of hij voorzitter blijft mochten de resultaten tegenvallen, daar wil Ongena nog niet op vooruit lopen. 'In het najaar zijn het sowieso voorzittersverkiezingen, we gaan daar op wachten', besloot hij.

  • De Wever: 'Rem zetten op de sociale uitgaven'

    Onder massale mediabelangstelling heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn stem uitgebracht. De lijsttrekker voor de Kamer, en kandidaat-premier, haalde in 2019 meer dan 240.000 voorkeurstemmen op de Vlaamse lijst.

    Deze keer is hij kandidaat voor de federale verkiezingen in Antwerpen. Hij stuurt aan op een mini-kabinet, dat in de eerste plaats budgettair orde op zaken moet stellen. Tegelijk moeten onderhandelingen over een confederale omslag plaatsvinden.

    In het stemlokaal herhaalde De Wever wat er volgens hem op het spel staat. 'Het thema welvaart moet centraal staan', zegt hij. 'In de sociale uitgaven zal een rem moeten worden gezet. Het is dat of het faillissement. Dat is de harde waarheid.'

    In de sociale uitgaven zal een rem moeten worden gezet. Het is dat of het faillissement. Dat is de harde waarheid.

    Bart De Wever
    N-VA-voorzitter

    De Wever mikt naar eigen zeggen op minstens 20 procent van de stemmen voor zijn partij, maar 'het zou ook iets meer mogen zijn'. Wat hij zal doen als de kiezer hem niet volgt, wil De Wever niet kwijt. 'We gaan daar niet op vooruitlopen, ik denk dat de uitslag zal meevallen.'

    ©BELGA
  • Te veel stembrieven voor -18-jarigen?

    Volgens DPG Media kunnen jongeren onder de 18 op verschillende plaatsen ook Vlaams en federaal stemmen. Nochtans mogen de 16- tot 18-jarigen enkel voor de Europese verkiezingen hun stem uitbrengen.

    'Het zou mogelijk kunnen zijn dat minderjarigen in uitzonderlijke gevallen ook op Vlaamse en/of federale lijsten hebben gestemd. We kunnen dat niet bevestigen want de de stemresultaten zijn anoniem', reageert Koen Schuyten van FOD Binnenlandse Zaken bij VTM Nieuws.

    Ook VRT NWS maakt melding van gelijkaardige verhalen.

  • CD&V-voorzitter Sammy Mahdi: 'We komen van ver'

    Ook CD&V-voorzitter Sammy Mahdi bracht zondagvoormiddag zijn stem uit in Vilvoorde. De voorzitter hoopt zo veel mogelijk kiezers weg te houden van de extreme partijen. Bij het aantreden van Mahdi als voorzitter in 2022 behaalden de christendemocraten slechts 8 procent in de peilingen. 'We komen van ver, maar we zijn beetje bij beetje gegroeid, tot 12 procent (in de jongste peiling van HLN en VTM Nieuws scoorde CD&V 12,3 procent red.)', zei Mahdi nadat hij uit het stemhokje kwam.

    Een percentage noemen, wil Mahdi niet doen. Wel was al bekend dat hij met CD&V mikt op de derde plaats. 'Wat het resultaat ook moge zijn, we moeten als partij verder werken', zei de voorzitter. 'We moeten de vernieuwingsoperatie waar ik aan begonnen ben, verder versterken.' 

    We moeten de vernieuwingsoperatie waar ik aan begonnen ben, verder versterken.

    Sammy Mahdi
    CD&V-voorzitter

    Mahdi is voor het eerst lijsttrekker voor zijn partij op de Kamerlijst in Vlaams-Brabant. Vijf jaar geleden was de toenmalige jongerenvoorzitter nog eerste opvolger. Sindsdien gaat het hard voor de 35-jarige zoon van een Irakese vader en Belgische moeder. Hij werd achtereenvolgens Kamerlid, staatssecretaris voor Asiel en Migratie in de regering-De Croo en in 2022 volgde hij Joachim Coens op als CD&V-voorzitter.

  • Ampe (Voor U) vertrouwt erop dat ze kiesdrempel zal halen

    Els Ampe, de federale lijsttrekker van de nieuwe politieke formatie Voor U, heeft 'vertrouwen in de burger' en gelooft dat ze de kiesdrempel zal halen. Dat heeft ze zondag gezegd tijdens de stembusgang in Laken.

    Ze hoopt dat ze met Voor U zeven tot acht procent van de stemmen kan behalen. Daarbij wil ze vooral inzetten op een slanker overheidsapparaat, het bestrijden van de particratie en de macht van de partijvoorzitters en 'het geld halen waar het zit', namelijk bij politici zelf.

    Ampe richtte haar eigen partij op, nadat ze vorig jaar uit Open VLD stapte. Daar was ze sinds jaar en dag actief als volksvertegenwoordiger in verschillende parlementen. De jongste jaren verzuurde de relatie tussen Ampe en de partijtop van de liberalen, vooral na haar mislukte kandidatuur voor het partijvoorzitterschap.

  • Europese toppolitici roepen op om te gaan stemmen

    De Poolse premier Donald Tusk spoort zijn inwoners aan om naar het kieshokje te trekken. 'Slechte politici worden verkozen door goede burgers die thuis blijven', postte hij op X.

    Ook Pedro Sánchez, de Spaanse eerste minister, zegt op X dat deze stemming zal 'bepalen of we een Europa van de vooruitgang of een Europa van de achteruitgang.'

  • Jambon brengt stem uit in Brasschaat

    'Het is een goede campagne geweest en nu is het aan de kiezer om de kaarten te leggen en dan zullen we zien of we als N-VA de lead kunnen pakken, zowel op federaal als op Vlaams niveau.' Dat zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) woensdag aan de stembus in Brasschaat.

    Jambon neemt het als lijsttrekker voor het Vlaams Parlement op tegen onder meer partijvoorzitters Tom Van Grieken (Vlaams Belang) en Tom Ongena (Open VLD). Vijf jaar geleden haalde hij 187.826 voorkeurstemmen en hoopt dat deze keer te herhalen.

    187.826
    Voorkeurstemmen
    Jan Jambon (N-VA) haalde vijf jaar geleden 187.826 voorkeurstemmen en hoopt deze keer even goed te doen.

    'Het was vorige keer voor mij een verrassing dat het aantal voorkeursstemmen zo hoog was. Ik heb deze job heel graag gedaan. Nadat de kiezer gesproken heeft, zullen we zien wie wat gaat doen', aldus Jambon.

  • Rousseau: 'Het is erop of eronder vandaag'

    Vooruit-kopstuk Conner Rousseau kwam vlak voor hij zijn stem vanochtend uitbracht in Sint-Niklaas, nog even terug op zijn racistische uitlatingen. Die deed hij begin september, in het bijzijn van enkele agenten in een café in Sint-Niklaas. In een video-interview met het persbureau Belga erkende de politicus dat het daar - voor hem persoonlijk - over gaat vandaag: 'Ik denk dat er meer mensen het mij vergeven hebben dan mensen die uiteindelijk op mij gaan stemmen, maar de uitslag zal een indicator zijn, ja'.

    Rousseau gaf eerder al aan dat hij stopt met politiek indien hij niet verkozen raakt. 'Daar blijf ik bij. Ik heb dat gezegd en ik zal daarnaar handelen. Het is erop of eronder vandaag, maar ik heb een goed gevoel. Als alle mensen die gezegd hebben op mij te gaan stemmen dat ook effectief doen, dan gaat het lukken', lacht hij.

    ©BELGA

    Rousseau behaalde in 2019 17.438 voorkeurstemmen als lijsttrekker voor het Vlaams Parlement in Oost-Vlaanderen, maar dat was als nobele onbekende. Niemand twijfelde eraan dat Rousseau het dit jaar een pak beter zou doen. Afwachten hoe hij het ervan afbrengt als lijstduwer en of de kiezer hem zijn misstappen aanrekent.

  • Crevits aan de stembus in Torhout: 'Er leeft angst voor extremen'

    Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) heeft haar stem uitgebracht in thuisbasis Torhout. De lijsttrekker voor het Vlaams Parlement in West-Vlaanderen hoopt op een goed resultaat voor haar partij, maar legt haar verwachtingen naar eigen zeggen 'op een vlakke lijn'. In 2019 haalde ze ruim 130.000 voorkeurstemmen, en was daarmee de populairste politica in de provincie.

    Traditioneel doet CD&V het vrij goed in West-Vlaanderen. Of dat ook deze keer het geval zal zijn, is volgens Crevits niet duidelijk. 'We hebben goede reacties gehad tijdens de campagne, maar er is natuurlijk echt wel angst voor extremen. Ofwel zullen de mensen appreciëren wat we de vorige jaren gedaan hebben, ofwel niet', zegt ze.

    Ofwel zullen de mensen appreciëren wat we de vorige jaren gedaan hebben, ofwel niet.

    Hilde Crevits
    Lijsttrekker CD&V Vlaams Parlement

    Crevits beaamt dat er de afgelopen periode heel wat geruzie was in de politiek. 'Er is tijdens de campagnes heel wat ruzie gemaakt en in oneliners gepraat, maar beleid voeren lukt moeilijk in oneliners. We zullen zien wat het geeft.'

  • Overal in Europa kiezers naar de stembus

    In heel Europa kunnen burgers hun vertegenwoordigers kiezen. In totaal trekken zo'n 360 miljoen Europeanen naar de stembus. Ze kunnen 720 parlementsleden verkiezen die de komende vijf jaar aan het roer zullen staan van het Europees Parlement. Een meerderheid van de 27 EU-landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, stemt vandaag. In Nederland gebeurde dat al donderdag, en ook vrijdag en zaterdag werd in meerdere EU-lidstaten gestemd. 

    Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, bracht vanochtend haar stem uit in Hanover, Duitsland.
    Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, bracht vanochtend haar stem uit in Hanover, Duitsland. ©REUTERS

    De Franse president Emmanuel Macron noemde deze verkiezingen een existentiële strijd voor het continent en van cruciaal belang in de strijd van Oekraïne tegen Vladimir Poetin. Ook EU-expert Alberto Alemanno omschreef deze verkiezingen als 'bepalend voor het behoud of de ontmanteling van het Europees project' in een weekendinterview met De Tijd.

  • Problemen met pc's van voorzitters raken stilaan van de baan

    De problemen met de computers van de voorzitters in de stembureaus raken zondag rond 10.15 uur stilaan opgelost. Dat laat de FOD Binnenlandse Zaken weten.

    Intussen zijn er nog problemen met 15 van de 4.207 computers van de voorzitters, vijf in Brussel en tien in Vlaanderen. Het gaat onder meer om stemkantoren in Ukkel, Sint-Genesius-Rode, Putte, Balen, Dilsen-Stokkem, Haacht, Opwijk, Brugge, Roeselare en Oostende.

  • Kinderen van koning Filip en koningin Mathilde trekken naar stembus

    Niet alleen u en ik trekken naar de stembus, ook de kinderen van koning Filip en koningin Mathilde vervullen hun burgerplicht. Prinses Elisabeth, prins Emmanuel, prins Gabriel en prinses Eléonore werden gesignaleerd aan het stembureau in Laken.

    Het koningspaar zal u overigens niet met een stembrief in de hand spotten, omdat het staatshoofd volgens de grondwet boven alle partijen moet staan.

  • Hoe ziet de agenda eruit?

    Voor de Europese, de federale en de regionale verkiezingen brengen vandaag, zondag 9 juni, zo'n 8,5 miljoen Belgen in binnen- en buitenland hun stem uit. De resultaten van de Europese, de federale en de regionale stembusslag zullen vandaag vanaf 16 uur binnenstromen.

    Collega Daan Bleus schetst het verdere verloop van de verkiezingsdag.

  • Van Grieken: 'Wij willen 1 miljoen stemmen halen'

    Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft zondag rond 9 uur zijn stem uitgebracht in Schoten, bij Antwerpen. Hij wil de grootste worden door 1 miljoen stemmen te behalen. Van Grieken hoopt de peilingen waar te maken en de verkiezingen te winnen, zodat hij het initiatiefrecht krijgt voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering.

    Vijf jaar geleden haalde Van Grieken als lijsttrekker voor de Kamer ruim 120.000 voorkeurstemmen. Vlaams Belang haalde toen vanuit het niets achttien zetels. Vandaag peilt de extreem-rechtse partij een pak hoger, dus mag Van Grieken op meer hopen.

    ©BELGA

    'Ik hoop dat het signaal van de kiezer duidelijk en helder zal zijn', zei Van Grieken nadat hij zijn stem uitbracht. 'Wil men opnieuw stilstand en ruzie of eindelijk iets anders, iets nieuws, een Vlaanderen voor onze mensen. Wij moeten de grootste partij worden, wij willen een miljoen stemmen halen.'

  • Kleine technische problemen bij opstart stembureaus

    Bij de opening van de stembureaus zijn er problemen opgedoken bij 55 van de 4.207 computers van de voorzitters en bij 174 van de 25.000 stemcomputers. Dat laat de FOD Binnenlandse Zaken weten.

    De technische issues met de stemcomputers zullen niet tot grote problemen leiden, stelt een woordvoerder van Binnenlandse Zaken. Dat pc's van de voorzitters niet goed opstarten, is een groter probleem. Sommige stembureaus zullen daardoor pas later openen.

  • D-Day!

    Goeiemorgen!

    En we zijn vertrokken. De stembureaus zijn overal in ons land geopend. Via deze liveblog houden we u de hele dag op de hoogte van het laatste nieuws.

    Nog last minute aan het twijfelen over welke partij of politicus uw stem verdient? Check dan zeker onze Kieswijzer. Hierin hebben onze journalisten de verkiezingsprogramma's van de Vlaamse politieke partijen gebundeld per vraag, maar ook per breder thema of per partij

    In ons dossier Verkiezingen 2024, vindt u al onze analyses, interviews, podcasts, opinies en meer. En schat met deze tool de impact in van de federale regering-De Croo en de Vlaamse regering-Jambon op zeven indicatoren. Gaat ons land erop achteruit?

    ©Belga

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud