Het jaar in interactieve datajournalistiek
1. It's the electricity, stupid
Op zoek naar het gevoel van de dalende koopkracht doken we samen met collega Kurt Vansteenland in de 'index': welke producten die de modale Belg koopt werden duurder onder Michel I? Wat werd er goedkoper? We nemen u mee door de boodschappenmand van de hypothetische Belg in deze analyse.
2. We rijden ons vast
Wat zeker niet daalt: de files. De Vlaamse pendelaar verliest aanschuivend op steen-, snel- en ringwegen uren per week. We analyseren de 3.600 populairste pendelroutes van Vlaanderen en Brussel op basis van data van de Gentse verkeersspecialist Be-Mobile.
3. 5G
Niet in de file, maar op de pechstrook: de commerciële uitrol van de volgende generatie mobiel internet. 5G in ons land is technisch mogelijk, maar struikelt over politieke hordes. In afwachting tonen we u hoeveel sneller 5G-mobiel internet voor u kan betekenen.
4. Uber naar de beurs
De grootste beursgang van het jaar (en ooit) is voor het Saudische oliebedrijf Aramco, de meest geanticipeerde -of gehypete, zo u wil- voor het Amerikaanse Uber. Wat begon als een taxiapp is intussen uitgegroeid tot een overkoepelend merk dat maaltijden levert, deelfietsen verhuurt en experimenteert met boten, helikopters en zelfrijdende wagens. We duiken onder de motorkap van de eenhoorn.
5. Michel vs Di Rupo
Elke regering klopt zich graag op de borst, maar de enige graadmeter die uiteindelijk telt, zijn de cijfers. We lijsten zeven indicatoren op waar overheidsbeleid een impact op heeft. U mag op een grafiek zelf het verloop tekenen van hoe Michel I het deed, onder meer op vlak van begroting, belastingdruk en koopkracht, tegenover zijn voorganger.
6. Wie stemde Vlaams Belang?
Op 26 mei komt het Vlaams Belang als winnaar uit de stembus. De Tijd legt, voor het eerst, een verband tussen bevolkingsdichtheid, inkomen, migratieachtergrond en stemgedrag in Vlaamse gemeenten. Waar staat Vlaams Belang sterk? Niet altijd waar u verwacht.
7. Meer pret in het pretpark
Voor de ongeduldige pretparkganger -of diens kroost- berekent De Tijd de optimale route van en naar attracties in Plopsaland, de Efteling, Disneyland Parijs, Walibi en Phantasialand. De ideale route vindt u hier.
8. De formatienota ontleed
Midden augustus lekte Bart De Wever (N-VA) de zogenaamde startnota, een document dat de basis moest vormen voor de Vlaamse regeringsonderhandelingen. Naast de nodige analyse van het werkstuk, publiceerden we een letterlijke, geannoteerde versie van de nota. Lees mee tussen de regels van de formatienota.
9. Welke gemeenten moeten fuseren?
Onderaan diezelfde formatienota spoort De Wever gemeenten aan tot fusies 'om voldoende bestuurskracht te behouden en verder te ontwikkelen.' Officiële criteria zijn er nog niet, dus stelt De Tijd drie graadmeters voor om te bepalen welke gemeenten fusierijp zijn.
10. Wat een harde brexit aan Vlaamse bedrijven kost
Dat er een brexit komt, is (bijna) zeker. In welke vorm helemaal niet. De Tijd dook in de cijfers en berekende wat het worstcasescenario, een harde brexit, Vlaamse bedrijven kost. We keken naar de lijst met handelstarieven die de Britse overheid publiceerde en berekenden de douaneheffingen op basis van wat België verhandelt met het Verenigd Koninkrijk.
11. Het dichtbevolkte bankennet van Crelan en Axa
Na de overname van AXA Bank België groeit het bankennet van Crelan tot 1.141 agentschappen. De Tijd bracht het hele net in kaart en cijferde dat een op de drie kantoren op minder dan 500 meter van elkaar liggen.
12. Het jaaroverzicht van De Tijd
We gidsen u door het jaar van De Tijd op basis van ons eigen digitale archief. Wat waren dé woorden van ons jaar?
Meest gelezen
- 1 Na bijna zes maanden blijft De Wever zelfde rondje draaien
- 2 Voedingsreus Cargill schrapt duizenden jobs, in België verdwijnen 164 banen
- 3 Geen cookies? Dat is dan 3,99 euro per maand, overweegt DPG Media
- 4 Chaos in Zuid-Korea nadat president onverwacht staat van beleg heeft afgekondigd
- 5 De vijf koppijndossiers van het onthoofde Stellantis