Advertentie

Ex-VRT-baas zit op Britse Maagdeneilanden

Ex-VRT-baas Paul Lembrechts ©Photo News

In de Pandora Papers duikt ook oud-VRT-baas Paul Lembrechts op. Samen met Wouter Devriendt, tot vorig jaar CEO van de restbank Dexia, bezit hij al elf jaar aandelen van een postbusvennootschap op de Britse Maagdeneilanden. Dus ook op het moment dat hij van maart 2016 tot januari 2020 de CEO was van de openbare omroep.

Het gaat om dezelfde constructie als die waarover de Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra al verantwoording aflegde. Net als Hoekstra kochten Lembrechts en Devriendt in 2009 en 2010 aandelen van Candace Management Limited op de Maagdeneilanden. Dat gebruikte een Nederlander, Jeroen Harderwijk, voor zijn safariparken in Afrika. Net als Lembrechts werkte Harderwijk in een vorig leven voor ABN AMRO. In een crisisperiode heeft hij zijn ex-bankcollega’s gevraagd aandelen te kopen.

Advertentie

In 2010 kocht Lembrechts aandelen in Candace voor 22.770 dollar en in 2013 nog eens voor 1.650 dollar. Devriendt reageert niet op onze vragen. Lembrechts verwijst ons voor een officiële reactie door naar de Nederlander. Harderwijk zegt dat er geen belastingredenen waren voor de constructie. Lembrechts en co. hebben volgens hem geen enkel fiscaal of ander voordeel genoten.

De Pandora Papers bevatten nog enkele namen uit de Belgische bankwereld, zoals ex-Petercam-CEO Xavier Van Campenhout, nu bestuurder bij de Stichting Koningin Paola. Hij hielp bij een trust in Nieuw-Zeeland van een adellijke familie. Volgens Van Campenhout is de trust in 2015 opgedoekt en was er geen fiscaal motief, al moest volgens onze info wel een regularisatie gebeuren.

Ook KBC-bestuurder Theo Roussis was nog zeker tot eind 2013 betrokken bij Polymed Limited op de Britse Maagdeneilanden, verbonden aan zijn Kempense miljardenbedrijf Ravago. Roussis wilde niet op onze vragen antwoorden. ‘De vennootschap neemt haar verantwoordelijkheid ernstig.’

Pandora Papers

In de Pandora Papers zijn documenten gelekt van 14 kantoren die constructies in belastingparadijzen opzetten. Ze openen een doos van Pandora, met meer dan 11,9 miljoen bestanden over postbusvennootschappen in beruchte belastingparadijzen. Het gaat om 2,94 terabyte aan vertrouwelijke gegevens. De Panama Papers, waarbij de onthullingen beperkt bleven tot één advocatenkantoor in Panama, leidden vijf jaar geleden tot een stortvloed aan financiële schandalen over de hele wereld.

Samen met het consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ en ruim 600 journalisten van 150 media over de hele wereld onderzocht De Tijd maandenlang de documenten van de Pandora Papers. Het is de grootste samenwerking in de journalistieke geschiedenis. Met de hulp van Knack en Le Soir doorploegden we meer dan 33.700 bestanden die naar België verwezen. We kwamen 1.217 Belgen of inwoners van ons land op het spoor, die in totaal 1.215 postbusvennootschappen en trusts lieten oprichten in belastingparadijzen.

Lees alle artikels op www.tijd.be/pandora

Advertentie

Hummingbird Ventures

Niet iedereen stapt zomaar in een postbusconstructie op de Britse Maagdeneilanden, blijkt uit het verhaal van investeerder Barend Van den Brande, de zoon van VRT-voorzitter Luc Van den Brande die ook opduikt in de Pandora Papers. Zijn durfkapitaalfonds Hummingbird Ventures investeerde vanaf 2013 in Souqalmal, de grootste financiële vergelijkingswebsite van het Midden-Oosten, met een kantoor in Dubai. Hummingbird werd daarvoor mee aandeelhouder van Souqalmal Holdings Limited op de Maagdeneilanden.

Advertentie

Wij zetten niets op in offshore. Nu niet en in het verleden niet.

Barend Van den Brande
Technologie-investeerder

‘Ik kan duidelijk zijn: wij zetten niets op in offshore. Nu niet en in het verleden niet’, zegt Van den Brande evenwel.

Financieel directeur Lukas Decoster: ‘Hummingbird heeft een streng beleid om fiscale paradijzen en -constructies te weren. We hebben Souqalmal voor een eenvoudige keuze gesteld: verhuizen of we investeren niet. Daarna is alles verhuisd naar Mauritius, waar de vennootschap wel is onderworpen aan een normaal belastingregime. Onze aanpak leidt in de praktijk geregeld tot het verlaten van opportuniteiten: dit is geen easy ride.’

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
De Finse premier Petteri Orpo (links) met EC-vicepresidente Kaja Kallas (midden) en de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis (rechts).
Finse premier: 'Rusland is permanente bedreiging voor EU'
De Finse premier Petteri Orpo benadrukt op een mini-top in Helsinki dat de Europese defensie op alle mogelijke manieren versterkt moet worden. 'Rusland is een directe bedreiging voor onze veiligheid', valt EC-vicepresidente Kaja Kallas hem bij. 'We zien een verscheidenheid aan hybride aanvallen in heel Europa.'