Waver: de burger als aandeelhouder
Een van de twee genomineerde steden voor de lokale overheidsorganisatie van het jaar is Waver, de hoofdstad van Waals-Brabant.
Waver, een stad van 34.000 inwoners, zal grondig van uitzicht veranderen tussen nu en 2030. Door een forse besparingspolitiek de jongste jaren beschikt de stad over een investeringspot van ongeveer 70 miljoen euro. Daarmee wordt het project Waver 2030 gelanceerd, waarbij een nieuw zwembad wordt gebouwd, het stadscentrum opgefrist wordt, en andere publieke en private projecten in gang gezet worden.
Toch wordt het geld niet over de balk gesmeten, want Waver wil de fiscale druk laag houden. Elke investering wordt geëvalueerd in functie van de begroting op lange termijn. En bij elke grote beslissing consulteert stad de burgers, die ze als echte aandeelhouders beschouwt.
De gemeente werft heel bewust mensen aan die hun sporen verdiend hebben in de privésector. Die kunnen vanuit hun ervaring nieuwe ideeën en unieke expertise inbrengen.
De gemeente heeft ook sterk ingezet op digitalisering. Met het project 'Betterstreet' kunnen de burgers bijvoorbeeld foto's nemen met hun smartphone, die via geolocatie de stad onmiddellijk op de hoogte brengt van waar zich een bepaald probleem voordoet.
Meest gelezen
- 1 Europa geeft België uitstel voor begroting, met strenge voorwaarden
- 2 'Markt onderschat groei bij D'Ieteren, Sofina en Brederode'
- 3 De Wever legt donderdag nieuwe versie supernota op tafel
- 4 Familie Dumarey koopt hoofdzetel Crelan in Anderlecht
- 5 IT van de Vlaamse gemeenten komt in Canadese handen