Advertentie

'Brugge, Genk en Standard betrokken bij illegale financiële constructies'

De wedstrijd KV Mechelen - Waasland-Beveren, waar omkoping in het spel zou zijn. ©BELGA

Op de persconferentie over het grootschalige onderzoek naar fraude in het Belgisch voetbal heeft het federaal parket meer details vrijgegeven. Vijf clubs zouden betrokken zijn bij financiële constructies om geld te verbergen voor de fiscus.

Op de persconferentie zette het parket alle details van het lopende onderzoek nog eens op een rij. Dat onderzoek valt uiteen in twee grote delen. Het ene luik gaat het over grootschalige fraude en witwas, het ander over corruptie. Door alle commotie heeft de Pro League inmiddels besloten de voor dit weekend geplande matchen in 1B te schrappen.

Fraude

Het fraudeonderzoek kwam op gang nadat het gerecht lucht had gekregen van verdachte financiële transacties in een bankkantoor in Genk. Daar ging de bal aan het rollen. Dat onderzoek leidde uiteindelijk naar de twee spilfiguren, de makelaars Dejan Veljkovic en Mogi Bayat.

Advertentie
Makelaar Dejan Veljkovic
Makelaar Dejan Veljkovic ©Photo News

Veljkovic heeft volgens het parket in samenspraak met de ploegen KV Mechelen, Racing Genk, Lokeren, Club Brugge en Standard constructies opgezet om zich verdoken commissielonen voor zijn activiteiten als makelaar uit te laten betalen en om spelers die hij vertegenwoordigt verdoken vergoedingen te bezorgen.

Bayat zou daarentegen puur in eigenbelang hebben gehandeld. Hem wordt ten laste gelegd dat hij enerzijds transfers manipuleerde om zijn eigen inkomsten te maximaliseren, en anderzijds dat hij constructies opzette om geld voor de betrokken clubs en spelers te verbergen.

Reacties

Club Brugge, één van de club die werd genoemd in het mee opzetten van illegale financiële constructies, heeft ondertussen gereageerd. 

'Wij wensen te benadrukken dat Club Brugge op geen enkele manier en met niemand meewerkt of meegewerkt heeft om welke financiële of fiscale constructie dan ook op te zetten', klinkt het in een korte persmededeling.

'Club Brugge sluit enkel wettelijke overeenkomsten af en doet enkel officiële betalingen conform die overeenkomsten. Club Brugge is vragende partij om mee te werken om volledige duidelijkheid te geven met betrekking tot alle overeenkomsten en vergoedingen met wie dan ook.'

KV Mechelen, de club die degradeerde naar tweede klasse en ook in opspraak is geraakt, benadrukt in een reactie 'ten stelligste dat het als club niet betrokken is bij illegale praktijken'.

'Op geen enkel moment heeft KVM initiatief genomen om afspraken te maken om wedstrijden te beïnvloeden. De clubs is ook niet op de hoogte van dergelijke initiatieven en distantieert zich van al dan niet genomen persoonlijke initiatieven'.

Genk is één van de vijf clubs die vernoemd zijn in het gerechtelijk onderzoek, maar de club laat weten zelf niet verhoord te zijn. 'Elke samenwerking met elke makelaar gebeurt steeds op een volledig transparante en wettelijke manier, in alle openheid met betrekking tot de bevoegde instanties'.

Standard wijst er op dat de samenwerking met Dejan Veljkovic altijd in 'perfecte transparantie' is verlopen. De club voegt er nog aan toe dat ze zelf niet verhoord werden.

 

 

Daarbij zou hij de hulp hebben gekregen van ex-advocaat Laurent Denis, die al eens veroordeeld werd in het gokschandaal rond de Chinees Zheyun Ye. Bayat zou gebruik hebben gemaakt van de derdenrekening van Denis, waarna hij het geld in cash afhaalde.

Daarnaast zou Bayat ook massaal luxehorloges hebben gekocht en die frauduleus hebben gededouaneerd om btw te ontduiken. Bij huiszoekingen bij de verschillende betrokkenen troffen speurders verpakkingen aan van voor in totaal 8 miljoen euro aan luxehorloges, die Bayat zou hebben uitgedeeld als relatiegeschenken.

Advertentie

Bij die huiszoekingen zijn ook voor 3,6 miljoen euro aan tegoeden in beslag genomen, aldus het parket. In het kader van dit luik van het onderzoek worden 18 mensen voorgeleid bij de onderzoeksrechter, klonk het nog. 

Club Brugge-coach Ivan Leko, die gisteren werd opgepakt, maar werd vanmiddag weer vrijgelaten. Hij wordt niet verdacht van matchfixing, maar wel van witwassen. 

Corruptie

Het corruptieluik blijkt rond de clubs KV Mechelen en Waasland-Beveren te draaien. Er zou sprake zijn van matchfixing met als doel KV Mechelen in eerste klasse te houden.

Daarbij gaat het specifiek om twee wedstrijden van eind vorig seizoen: Antwerp-Eupen op 3 maart en KV Mechelen-Waasland-Beveren op 11 maart.

Dossier: Fraude in het Belgische voetbal

Het federaal parket voert een groot onderzoek naar witwaspraktijken en omkoping in het Belgische topvoetbal. Wat begon als een onderzoek naar verdachte geldstromen rond spelersmakelaar Dejan Veljkovic hangt als een gifwolk boven het Belgisch voetbal. 

U leest er alles over in het dossier 'Fraude in het Belgische voetbal' van De Tijd.

Ook hier speelt makelaar Dejan Veljkovic een sleutelrol. Hij zou met vier bestuursleden van KV Mechelen de uitslagen van de wedstrijden hebben proberen te beïnvloeden.

Daarbij werd onder andere een beroep gedaan op de scheidsrechters Bart Vertenten, die in de wedstrijd Antwerp-Eupen een onbestaande penalty floot. Ook scheidsrechter Sebastien Delferière zou betrokken zijn, in de poging om een geschorste speler snel weer op het veld te krijgen. Delferière werd in verdenking gesteld, maar wel vrijgelaten onder voorwaarden.

De Voetbalbond wil Vertenten en Delferière levenslang aan de kant. Ze zouden dus geen wedstrijden meer mogen leiden in de Belgische competitie, liet de KBVB in een reactie weten.

De wedstrijd KV Mechelen - Waasland-Beveren, waar omkoping in het spel zou zijn.
De wedstrijd KV Mechelen - Waasland-Beveren, waar omkoping in het spel zou zijn. ©BELGA

Om de scheidsrechters te beïnvloeden, werd volgens het parket een beroep gedaan op twee sportjournalisten, die aangezet werden om de scheidsrechters positieve beoordelingen te geven in hun verslaggeving.

In dit luik werden naast Delferière nog drie andere personen in verdenking gesteld. Daarbij gaat het om de KV Mechelen-bestuurder Thierry Steemans en bij Waasland-Beveren voorzitter Dirk Huyk en financieel directeur Olivier Swolfs. Enkel Steemans is voorlopig aangehouden, de anderen zijn vrij onder voorwaarden. Veljkovic wordt in dit dossier beschuldigd van witwas.

 

Advertentie
Markten Live
De beurzen op het oude continent maken een herstelbeweging na drie bloedrode handelsdagen als gevolg van de Amerikaanse handelstarieven.

In het nieuws

Alle artikels meer
De Brits-Litouwse smartphonebank Revolut denkt in ons land het verschil te maken nu klanten er een Belgisch rekeningnummer krijgen.
Bankbestormer Revolut hoopt Belgische klant alsnog te charmeren met nieuw lenteoffensief
De hyperambitieuze Brits-Litouwse smartphonebank Revolut hoopt de grootbanken in ons land alsnog te doen zweten nu haar klanten weldra een Belgisch rekeningnummer krijgen. Maar hoe haalbaar zijn die plannen? 'Tot nu zagen Belgen maar weinig redenen om naar een nieuwe smartphonebank over te stappen.'