Advertentie

Hatching Twitter

©rv

Silicon Valley is een plek vol halve nerds en hele hippies die in ‘peace and understanding’ samenwerken aan een betere wereld. Dat is wat zijn bewoners - wij doen yoga, drinken kruidenthee en geven onze medewerkers alle vrijheid om aan eigen projecten te werken - de buitenwereld willen doen geloven.

 Maar stilaan wordt duidelijk dat Amerikaanse technologie-iconen als Marc Zuckerberg (Facebook), Jeff Bezos (Amazon) en wijlen Steve Jobs (Apple) een stelletje koude dictators zijn met een hoek af. De nieuwe Amerikaanse zakenelite verschilt in wezen niets van oerkapitalisten als John Rockefeller en Henry Ford, de eerste magnaten van het moderne Amerika.

De microblogsite Twitter is geen uitzondering. In ‘Hatching Twitter’ reconstrueert Nick Bilton, journalist bij The New York Times, de beginjaren van het bedrijf. Volgens Bilton gedroegen de vier oprichters - Jack Dorsey, Evan Williams, Biz Stone en Noah Glass - zich als incompetente geldgeile machtswellustelingen die elkaar voortdurend messen in de rug probeerden te ploffen.

Advertentie

‘Twitter is een puinhoop. Het lijkt alsof ze met een circuskar in de goudmijn zijn gereden en erin gevallen’, analyseerde Mark Zuckerberg ooit de toestand in het bedrijf. Maar dat heeft misschien ook te maken met zijn mislukte poging om het te kopen. De oprichters lijken hun oude vetes intussen te hebben bijgelegd. Bij de beursgang stonden drie van de vier vrolijk naast elkaar tijdens de openingsbel op Wall Street. Alleen Noah Glass ontbrak. Die is uit de ontstaansgeschiedenis van Twitter geschrapt, naar verluidt op aandringen van Jack Dorsey.

Nick Bilton - Hatching Twitter - 2013, Portfolio, 302 blz., 19,49 euro.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Iedereen een hoger diploma? 'Wat is er mis met een geweldige stielman?'
Omdat te weinig bso-leerlingen slagen in het hoger onderwijs, coacht de Karel de Grote Hogeschool vanaf dit schooljaar beroepsscholieren naar een bacheloropleiding. Maar is al dat verder studeren wel nodig nu de arbeidsmarkt smeekt om vakmensen? ‘We moeten af van het idee dat de enige weg naar succes via een diploma hoger onderwijs loopt.’
Gesponsorde inhoud