1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

'Wereldwijd meer dan 175.000 doden'

Wereldwijd zijn in 185 landen en gebieden 2.540.553 mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt, terwijl 175.438 eraan zijn bezweken. Dit blijkt dinsdag om 21.15 uur op de interactieve kaart van de vermaarde Johns Hopkins Universiteit.
  • Meer dan 10 miljoen chirurgische mondmaskers verdeeld

    Er is de afgelopen dagen opnieuw heel wat materiaal geleverd en verdeeld, zo blijkt uit een nieuwe update van minister Philippe De Backer (Open VLD). Vooral in de verdeling van de chirurgische mondmaskers zijn er grote stappen gezet. Het afgelopen weekend zijn meer dan tien miljoen chirurgische maskers verdeeld naar ziekenhuizen, ambulancediensten, thuisverpleegkundigen, tandartsen, vroedvrouwen, psychiatrische centra en mortuaria.

    In totaal zijn meer dan 112 miljoen chirurgische mondmaskers besteld waarvan er bijna 30 miljoen zijn geleverd en 18 miljoen verdeeld.

    Daarnaast zijn er ook nog meer dan 1,5 miljoen handschoenen, 170.000 schorten en 14.000 beschermingsmaskers verdeeld. In totaal zijn er meer dan 29 miljoen schorten en meer dan 135 miljoen handschoenen besteld.

    Wat de FFP2 maskers betreft zijn er In totaal meer dan 49 miljoen besteld waarvan er bijna 5 miljoen zijn geleverd en 850.00 zijn verdeeld.

    Ook voor staalafname is er heel wat materiaal geleverd de afgelopen dagen. Zo werden er 150.000 wissers en 90.000 tubes verdeeld. Daarnaast zijn er ook nog eens meer dan 150.000 wissers en 500.000 tubes geleverd. Er zijn nog eens bijna 670.0000 volledige kits, 1,6 miljoen wissers en meer dan 1,8 miljoen tubes in bestelling. 

  • Nieuw Amerikaans steunpakket van 480 miljard dollar

    De leider van de Republikeinse meerderheid in de Amerikaanse Senaat, Mitch McConnell, maakte bekend dat er een akkoord is gesloten met de Democraten over een bijkomend steunpakket van meer dan 320 miljoen dollar om de kmo's te onderstutten tijdens de coronacrisis.

    Met de steun van de Amerikaanse president Donald Trump komt het nieuwe steunpakket neer op 480 miljard dollar, want naast de maatregelen voor de kmo's wordt ook nog eens 75 miljard dollar voor de Amerikaanse ziekenhuizen uitgetrokken, 25 miljard dollar voor testing, en worden er nog eens in 60 miljard aan leningen voorzien voor andere sectoren, niet het minst de landbouw, die het moeilijk hebben door de coronamaatregelen.

     Dit nieuwe steunpakket komt bovenop de beslissing die eerder al werd genomen om een kredietlijn voor 349 miljard dollar vrij te maken voor de Amerikaanse kmo's, in het kader van het historisch plan van 2.000 miljard dollar ter ondersteuning van de Amerikaanse economie.

    President Donald Trump.
    President Donald Trump. ©Photo News

  • Wereldwijd meer dan 2,54 miljoen besmettingen en meer dan 175.000 doden

    Wereldwijd zijn in 185 landen en gebieden 2.540.553 mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt, terwijl 175.438 eraan zijn bezweken. Dit blijkt dinsdag om 21.15 uur op de interactieve kaart van de vermaarde Johns Hopkins Universiteit. Meer dan 660.000 mensen zijn genezen.

    ©EPA

    Met 810.561 besmettingen voeren de VS de 'wereldranglijst' aan. Spanje telde 204.178 infecties, Italië 183.957, Frankrijk 156.522 en Duitsland 148.024 infecties. België staat met 40.956 besmettingen op de elfde plaats.

    Het mondiale dashboard van Johns Hopkins biedt wat betreft overlijdens geen cijfers voor de VS als geheel, maar voor de individuele Amerikaanse staten. Volgens Worldometer.info gaat het om 44.240 sterfgevallen. Luidens Johns Hopkins registreerde Italië 24.648 overlijdens, Spanje 21.282, Frankrijk 20.796 en Groot-Brittannië 17.337. België staat - dus de VS niet meegerekend - in die lijst op plaats zes met 5.998 mensen die de longziekte niet hebben overleefd.

    Er is discussie over de manier waarop landen over het aantal sterfgevallen rapporteren. De manier waarop België rapporteert over het aantal overlijdens aan Covid-19 wordt op termijn een probleem voor het toerisme. 'België heeft het imago een land te zijn met een hoog risico', zei Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) dinsdag in het Vlaams Parlement. Zij vreest negatieve gevolgen voor het toerisme. 

    Over de hele wereld zijn 669.252 patiënten genezen, met als koploper Duitsland (95.200). Met 9.002 genezingen staat België dertiende.

  • 'Traceerapps werken enkel met manuele opvolging'

    Traceerapps zijn geen zaligmakende oplossing op zich. Er moet altijd menselijke opvolging bij komen kijken, vinden twee Leuvense onderzoekers die zelf een traceerapp ontwikkelen. Ze zeggen dat het risico op foute conclusies te groot is.

    Het opsporen van mensen die mogelijk besmet zijn door contacten met dragers van het coronavirus, 'contact tracing' gebeurde vroeger manueel, maar nu worden er ook apps ingezet.

    Zo'n traceerapp die via het bluetoothsignaal van de smartphone contacten bijhoudt kan veel valspositieve uitslagen opleveren. Een app zou bijvoorbeeld alarm kunnen slaan als je dichtbij een besmette persoon was die veilig achter een plexiglas stond. Dat kan je enkel uitsluiten door manueel de mensen te bevragen, klinkt het.

  • Oliemarkt blijft in crashmodus

    De crash op de oliemarkt gaat verder. De prijs van Amerikaanse olie voor levering in juni zakte dinsdag met bijna de helft. Maandag was de prijs voor de West Texas Intermediate (WTI) voor levering in mei geëindigd op -37,63 dollar per vat. Het groeiende overaanbod van de olie doet de opslagtanks overlopen. Collega Kris Van Hamme analyseert de toestand op de oliemarkt en woensdagmiddag kunt u met marktenredacteur Kurt Vansteeland chatten over de gevolgen voor de wereldeconomie en uw beleggingen.  In onze marktenliveblog kunt u lezen hoe de aandelenmarkten diep in het rood doken door de oliecrash. 

  • Rusthuiseigenaar Aedifica handhaaft dividend

    De coronacrisis houdt ongemeen hevig huis in 's lands rusthuizen, maar voor de specialist in woonzorgvastgoed Aedifica, is er van de crisis weinig te merken. De huurders betalen op tijd en de prognoses voor de winst en het dividend voor het huidige boekjaar blijven behouden, klinkt het.

    De gebouwen blijven kasstroom genereren, stelt Aedifica beleggers gerust. De kinderdagverblijven die Aedifica eind vorig jaar overnam in Finland kregen af te rekenen met een lockdown, maar de omzetdaling zou er beperkt blijven.

  • Frankrijk ziet druk op ziekenhuizen afnemen

    In Frankrijk zijn 20.796 doden geteld door het coronavirus, wat er 531 meer zijn op een dag tijd. Maar de druk op de ziekenhuizen neemt stilaan af.

    Voor de dertiende dag op rij is het aantal opnames op intensieve zorg aan het dalen. Het zijn er vandaag 250 minder dan een dag eerder.  En dat is een hoger cijfer dan de voorgaande dagen, toen de dalende tendens al merkbaar was. 

     In ieder geval zijn er nog altijd 5.433 mensen opgenomen in intensieve zorg, wat nog altijd meer is dan de initiële capaciteit in de Franse ziekenhuizen was bij het uitbreken van het covid-19. Inmiddels is het aantal bedden verhoogd van 5.000 naar 10.000 op intensieve zorg, maar dat is niet veel langer vol te houden, waarschuwde de topman van het ministerie van volksgezondheid Jérôme Salomon.

    Voor de zevende dag op rij daalt ook het aantal ziekenhuisopnames. Er waren er dinsdag 30.106, wat er 478 minder waren op een dag tijd. 'De circulatie van het virus blijft op een hoog niveau verder gaan', zegt Salomon. Volgens hem blijft het daarom belangrijk dat de stricte coronamaatregelen in voege blijven tot 11 mei, wanneer Frankrijk uit de lockdown wil gaan.  Sinds het start van de epidemie zijn al meer dan 39.000 Fransen uit de ziekenhuizen ontslaan.

  • Nederland heropent basisscholen op 11 mei

    Vanaf 11 mei mogen Nederlandse kleuters en leerlingen uit de lagere school terug naar hun klas. Dat heeft premier Mark Rutte dinsdagavond bekendgemaakt. Middelbare scholen worden wel pas ten vroegste op 1 juni heropend.

    In de Nederlandse basisscholen geldt aanvankelijk ook een 'halve bezetting': kinderen kunnen pas de helft van de tijd naar scholen, bijvoorbeeld om de twee dagen. Als na enkele weken blijkt dat er geen grote gezondheidsproblemen opduiken, kunnen basisscholen opnieuw volledige klassen toelaten. In het middelbaar onderwijs zullen scholieren dan weer een afstand van anderhalve meter tot elkaar moeten blijven respecteren.

    Volgens experts lopen kinderen minder gevaar op zware coronaverschijnselen, en zouden ze de ziekte ook minder doorgeven. Tegelijk lijkt in Nederland de coronapiek voorbij, wat een versoepeling van de lockdown enigszins toelaat. 'Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf', onderstreepte Rutte echter. Andere coronamaatregelen worden dan ook tot zeker 19 mei verlengd: cafés en restaurants blijven dus nog even dicht, thuiswerk blijft de norm en bezoeken aan rusthuizen blijven verboden.

    ©EPA

  • Dodental in VK stijgt fors

    In Britse ziekenhuizen zijn de afgelopen 24 uur 828 mensen gestorven aan Covid-19. Dat zijn er veel meer dan de 449 overlijdens die maandag werden bekend gemaakt, maar de stijging kan te wijten zijn aan een inhaaleffect omdat er soms vertraging zit in de rapportering tijdens de weekends.

    De totale dodentol over het Kanaal staat nu officieel op 17.337. Maar Sky News zegt dat het werkelijke cijfer veel hoger is omdat slachtoffers in rusthuizen niet worden meegeteld omdat vaak niet met zekerheid vastgesteld is dat het coronavirus de oorzaak is.

    Het aantal infecties met het coronavirus in Groot-Brittannië bedraagt nu 129.044. Dat zijn er 4.301 meer dan de dag voordien.

     

  • Bijna meer genezingen dan nieuwe besmettingen in Italië

    In Italië zijn dinsdag voor het eerst bijna meer mensen van COVID-19 genezen geraakt dan met het nieuwe longvirus besmet, zo heeft de Civiele Bescherming meegedeeld. Er zijn ook weer minder zieken.

    Er zijn op een dag tijd 2.723 mensen genezen, een record. In totaal hebben 51.600 mensen de longziekte overleefd. Er kwamen 2.729 nieuwe besmettingen bij, tegen 2.256 maandag. In totaal zijn er 183.957 infecties. Er zijn nu 107.709 zieke patiënten, 528 minder dan maandag. Het is de tweede daling op rij.

    Van die patiënten bevinden zich er 24.134 in het ziekenhuis met symptomen, 772 minder dan een dag tevoren. Er leven 81.104 mensen in thuisisolatie, zo citeerde het persbureau Ansa de Civiele Bescherming.

    Er zijn in de voorbije 24 uur 772 patiënten uit het ziekenhuis ontslagen. Ook dat is nooit hoger geweest. De dalende trend van mensen in de intensieve zorg (IC) zet zich voort. In de IC vertoeven nu 2.471 patiënten, 102 minder dan maandag. Van de ic-patiënten zijn er 851 in Lombardije, 50 minder dan maandag.

    Er overleden op 24 uur tijd nog eens 534 mensen aan de longziekte, tegen 454 maandag. COVID-19 kostte in Italië 24.648 mensenlevens. De zwaarst getroffen regio's blijven Lombardije met 67.931 gevallen en 12.579 overlijdens, Emilia-Romagna met 23.092 besmettingen en 3.147 sterfgevallen. Op de derde plaats komt Piemont: 21.955 positieve gevallen, 2.485 dodelijke slachtoffers.

  • Maand geen Sabam voor gesloten zaken

    Horecazaken en winkels die verplicht of vrijwillig gesloten zijn door de coronacrisis moeten een maand geen auteursrechten betalen aan de beheersmaatschappij Sabam. Dat heeft Sabam afgesproken met de ondernemersorganisaties Unizo en UCM.

    Concreet kunnen 60.000 zaken een solidariteitsbijdrage aanvragen, die in mindering wordt gebracht van de jaarlijkse factuur. De bijdrage wordt gefinancierd met rechten van auteurs, componisten en uitgevers.

     

  • Singapore vreest tweede infectiegolf

    Na een forse opstoot van het aantal besmettingen hebben de autoriteiten in Singapore dinsdag de gedeeltelijke lockdown met vier weken verlengd, tot 1 juni. De afgelopen 24 uur telde de stadstaat 1.111 nieuwe coronagevallen, wat een stijging met 14 procent was tot 9.125.

    Bijna alle nieuwe gevallen zijn arbeidsmigranten die in vaak erbarmelijke omstandigheden wonen in overbevolkte complexen. De uitbraak is terug te voeren op een migrant uit Bangladesh die in februari werd geweigerd in een ziekenhuis.

    De uitbraak is opvallend omdat Singapore steeds naar voren werd geschoven als voorbeeld van hoe de epidemie kordaat kon worden ingedamd. De situatie is ook een waarschuwing voor landen die een versnelde versoepeling overwegen van de coronamaatregelen.

  • Beke ziet manueel tracen en app als en-enverhaal

    Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft meer details geven over hoe Vlaanderen de tracering van de contacten van besmette personen wil organiseren. Personen die besmet zijn met het coronavirus zijn al besmettelijk in de dagen voor ze symptomen tonen, dus is het traceren van contacten cruciaal. 

    Een dergelijke app kan haar nut hebben, maar neemt de noodzaak aan menselijke tracing niet weg.

    Wouter Beke
    Minister van Welzijn

    Beke maakt duidelijk dat een app - zoals die de voorbije weken en maanden fel gepropageerd werd - geen wondermiddel is. Hij legt de klemtoon op manuele opsporing via bevragingen door 1.200 'speurders'. 'De eerste focus moet liggen op het uitwerken van het systeem van contact tracing, het personeel daarvoor, en het bijbehorende elektronisch platform.' 

    Een app komt pas in een latere fase. 'Een dergelijke app kan haar nut hebben, maar neemt de noodzaak aan menselijke tracing niet weg.' Beke gaat met hulp van een externe consultant de rekrutering van de 1.200 personen aanvatten. 

  • Unizo wil dat alle zaken kunnen openen

    'Alle bedrijven die de opgelegde veiligheidsmaatregelen kunnen naleven, moeten ten laatste op 4 mei opnieuw kunnen opstarten, als ze dat willen.' Dat zegt Unizo-topman Danny Van Assche met het oog op de bijeenkomst van de Veiligheidsraad vrijdag.

    Bij de retail heeft de aanpak vooral veel frustratie en onbegrip opgeleverd, zegt Unizo. Telkens als een extra sector mocht heropenen, leidde dat vooral tot meer oneerlijke concurrentie voor de winkels die moesten dichtblijven, terwijl de selectieve heropening niet te verantwoorden viel op basis van veiligheidsargumenten.

    'Als een verfwinkel, een fietsenhandel of een bloemenzaak zich aan dezelfde strikte veiligheidsvoorschriften houdt als een doe-het-zelfzaak of tuincentrum, waarom zou het daar dan minder veilig zijn?', zegt Van Assche.

    Unizo verwijst naar landen als Oostenrijk, Duitsland en Tsjechië, waar de heropening van handelszaken onder voorwaarden is toegelaten.

    Gesloten winkels in Brussel.
    Gesloten winkels in Brussel. ©EPA

  • Antwerps hof velt ruim 200 arresten digitaal en kosteloos

    Het Antwerpse hof is erin geslaagd meer dan 200 arresten te vellen in strafzaken ten gronde. Dat waren zaken die al gepleit waren voor de coronaperiode. Elke advocaat ontvangt het arrest meteen na de uitspraak automatisch en kosteloos per e-mail. 'Er komen trouwens amper nog advocaten langs op de griffies, alles verloopt digitaal. Never waste a good crisis?', luidt het bij het hof.

  • Energie- en waterpremie pas midden mei uitbetaald

    Kort na de invoering van de coronamaatregelen in maart kondigde de Vlaamse regering een eenmalige vergoeding aan die tijdelijke werklozen moet helpen om de energie- en waterfactuur te betalen.

    Het bedrag van 202,68 euro zal automatisch worden toegekend, maar de storting zal ten vroegste midden mei gebeuren, valt te horen bij Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA)

  • Deze landen versoepelden al lockdownregels

    Italië opende sinds 14 april winkels voor papierwaren en kinderkledij.

    Spanje verlengde de lockdown tot 9 mei, maar in sommige regio's en voor bepaalde groepen worden de maatregelen iets versoepeld vanaf 27 april.

    Frankrijk heropent de scholen en winkels stapsgewijs vanaf 11 mei, maar horeca en cinema's blijven gesloten.

    Duitsland opende maandag kleine winkels (max. 800 m²), autodealers en fietsenwinkels. Scholen volgen op 4 mei. 

    Oostenrijk heropende op 14 april alle kleine winkels (max. 400 m²), tuincentra en doe-het-zelfzaken. Op 1 mei mogen ook andere winkels, winkelcentra en kappers de deuren weer openen. De horeca volgt mogelijk vanaf midden mei.

    Denemarken opende crèches en de lagere scholen op 15 april. Andere zaken blijven tot  10 mei dicht.

    Polen verminderde op 19 april beperkingen voor winkels en liet weer bezoekers toe in parken, bossen en op stranden.

    Nederland bekijkt vandaag een versoepeling van de coronamaatregelen.

    Groot-Brittannië verlengde de maatregelen tot minstens 7 mei.

  • UEFA beveelt sterk aan de nationale competities af te maken

    De Europese Voetbalconfederatie heeft dinsdag via een videoverbinding vergaderd met de nationale bonden. De UEFA gaf een 'sterke aanbeveling' om de nationale competities en bekertoernooien, die stilliggen omwille van de coronacrisis, af te maken. 

    'Maar ook enkele speciale gevallen zullen gehoord worden eens de richtlijnen over deelname aan de Europese competities - in geval van een geannuleerde competitie - uitgewerkt zijn', zo klinkt het verder. Vermoedelijk doelt de UEFA hier op de Jupiler Pro League in ons land. De Raad van Bestuur van de Pro League besliste immers unaniem de competitie met onmiddellijke ingang te beëindigen, tot onvrede van UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin die dreigde met de inhouding van Europese tickets.

    De beslissing moet wel nog worden bekrachtigd door de Algemene Vergadering van de Pro League, die normaal gezien volgende week maandag de knoop zal doorhakken.

  • 'Rapportering overlijdens wordt een probleem voor ons toerisme'

    De manier waarop België rapporteert over het aantal overlijdens aan Covid-19 wordt op termijn een probleem voor het toerisme. België heeft het imago een land te zijn met een hoog risico, zei Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) dinsdag in het Vlaams Parlement.

    Als tabellen worden gemaakt van het aantal doden per miljoen inwoners, staat België in de hoogste regionen naast Spanje en Italië. Dat komt ook omdat we de overlijdens in de woon-zorgcentra opnemen in de cijfers.

    'Als de grenzen weer open zijn, zal het gevecht om de toerist meer dan ooit spelen', zei Demir dinsdag. 'Als België voortdurend aan de top van de sterftecijfers staat, heeft dat een heel grote impact. In de sector wordt ons erop gewezen dat we het label krijgen van high risk-country. Dat is niet goed voor het imago dat je als toeristisch land wilt hebben.'

    Het omzetverlies in de toeristische sector wordt op 1,9 miljard euro geschat. Toerisme Vlaanderen denkt aan een reeks campagnes om dat verlies zo snel mogelijk in te perken. In eerste instantie zullen die focussen op vakantie in eigen land, gericht op Vlamingen en Walen.

  • Ikea werkt aan afhaalservice op de parking

    De meubelketen Ikea test in zijn Hasseltse vestiging een systeem waarmee klanten van thuis uit bestelde goederen op de parking kunnen afhalen. Die contactloze formule is in meerdere Europese landen goedgekeurd als een manier om veilig aankopen te kunnen doen.

    Klanten bestellen online of telefonisch en kunnen de goederen op een bepaald tijdstip op een individuele parkeerplaats aan de winkel ophalen. Ze moeten in de wagen wachten tot een medewerker de bestelling aan de auto aflevert. Zo komen klanten niet in contact met andere klanten of winkelpersoneel.

    Ikea hoopt dat de overheid het systeem goedkeurt en zegt dat met zo'n Click & Collect de druk op de winkels bij een latere volledige heropening verminderd kan worden. Ook zal een deel van de 4.000 Belgische werknemers weer aan het werk kunnen.

    Retailketens als A.S. Adventure, AVA, Decathlon en Media Markt zijn ook geïnteresseerd in de contactloze pick-upformule.

    Ikea test een contactloze afhaalformule op de parking.
    Ikea test een contactloze afhaalformule op de parking.

     

     

  • Stihl & co trekken naar Raad van State tegen coronaregeling voor doe-het-zelfzaken

    De producent van tuingereedschap Stihl stapt met de sectorfederatie Fedagrim naar de Raad van State tegen de regeringsbeslissing dat enkel doe-het-zelfzaken met een algemeen aanbod open mogen.

    De producten van Stihl liggen in een tweehonderdtal speciaalzaken, maar niet in de algemene doe-het-zelfzaken en hypermarkten die open mogen. Het materiaal van concurrenten gaat daar momenteel over de toonbanken. 

    'Dat is oneerlijke concurrentie', vindt Joeri Welslau, de CEO van Stihl Benelux. 'We willen dat de kleinere winkels, vaak familiebedrijven met maximaal vijf mensen, ook open mogen. We lijden ongelofelijke economische schade. Nu gebeurt het in de tuin, niet tijdens of na de zomer.'

      Stihl en Fedagrim, dat nog andere benadeelde producenten en dealers vertegenwoordigt, stappen met een 'schorsingsverzoek op grond van uiterst dringende noodzakelijkheid' naar de Raad van State tegen het ministerieel besluit dat de coronamaatregelen bevat.  

  • Nederland bereidt exitstrategie voor

    De Nederlandse regering komt dinsdag samen om te bekijken of een versoepeling van de coronamaatregelen mogelijk is. In een advies raden de experts van het Outbreak Managment Team (OMT) aan de kinderopvang en de buitenschoolse opvang vanaf 4 mei te openen.

    Het basisonderwijs en het middelbaar onderwijs kunnen daarna volgen, afhankelijk van de gegevens uit Scandinavië, waar de scholen eerder de deuren openden. Het gaat slechts om een advies. Premier Mark Rutte maakt de beslissing van het kabinet vanavond bekend.

    De experts raden ook aan het verbod op grote evenementen te verlengen, zonder evenwel een datum te noemen. Nu geldt een verbod tot 1 juni. Het OMT is tegen een versoepeling van de bezoekregels in de verzorgingstehuizen.

    De Nederlandse premier Mark Rutte.
    De Nederlandse premier Mark Rutte. ©AFP

  • Oostenrijk heropent restaurants

    Oostenrijk versoepelt opnieuw zijn coronamaatregelen. In het Alpenland, dat snel op de verspreiding van het coronavirus reageerde, mogen vanaf 15 mei de restaurants weer open. Ook kun je dan opnieuw naar religieuze bijeenkomsten, kondigde regeringsleider Sebastian Kurz aan.

    Hoe dat in de praktijk zal verlopen, moet nog blijken. Het staat vast dat personeel verplicht mondmaskers zal moeten dragen en dat alle horeca-zaken moeten sluiten om 23 uur. Verder had Kurz het over 'duidelijke richtlijnen' om de nodige afstand te bewaren en het aantal gasten per tafel te beperken. Daarover zou donderdag een nieuwe persconferentie volgen.

    Wenen versoepelde vorige week al enkele beperkende maatregelen. Veel kleinere winkels, doe-het-zelfzaken en tuincentra mochten na een wekenlange sluiting weer open. Begin mei openen de scholen geleidelijk, net als de grotere winkels. Wel is het dragen van een mondkapje verplicht, bijvoorbeeld in supermarkten.

    In Oostenrijk zijn kleinere winkels alweer open. Shoppers moeten wel een mondmasker dragen.
    In Oostenrijk zijn kleinere winkels alweer open. Shoppers moeten wel een mondmasker dragen. ©AFP

  • Binnenkort coronatesten voor iedereen met hoest of koorts

    De voorschriften om iemand al dan niet te testen op een coronabesmetting worden over enkele weken versoepeld. Het is een van de puzzelstukjes, samen met een app en coronaspeurders, om ook na de lockdown de verspreiding van het virus in te dammen. Het is de bedoeling over uiterlijk twee weken iedereen te testen die griepsymptomen, zoals koorts en hoesten, vertoont. 

    ©Photo News

  • Nieuwe studie: bijna helft coronabesmettingen door mensen die niet ziek zijn

    In een Chinees onderzoek blijkt 44 procent van de besmettingen met het coronavirus te gebeuren door mensen die pas een, twee dagen later ziekteverschijnselen krijgen.
    Op het belang van de studie, gepubliceerd op de website van het wetenschapsblad Nature Medicine, is gewezen door viroloog Steven Van Gucht, die voor de overheidsdienst Volkgezondheid dagelijks de Belgische cijfers over de epidemie meedeelt. Het toont het belang van 'contact tracing' bij een exitstrategie, stelt Van Gucht. 
  • Pandemie versnelt in Rusland

    Het aantal besmettingen met het coronavirus in Rusland is tot boven 52.700 bevestigde gevallen gestegen, een toename van meer dan 1.800 procent sinds 1 april. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het Russische crisiscentrum.

    Meer dan 450 mensen zijn overleden, van wie ongeveer 10 procent de afgelopen 24 uur.

    'De piek van de ziekte ligt nog voor ons.'

    Vladimir Poetin
    President Rusland

  • Coca-Cola verkoopt kwart minder sinds april

    Coca-cola heeft sinds begin april wereldwijd een kwart minder van zijn dranken verkocht. Dat meldt de Amerikaanse frisdrankgigant.

    De verkoop 'weg-van-huis', zoals in cafés en restaurants, is goed voor zowat de helft van de omzet van Coca-Cola.

    ©BLOOMBERG NEWS

  • Rellen met politie in Frankrijk

    De Franse politie is de voorbije nachten ondanks de strenge lockdownmaatregelen herhaaldelijk in contact gekomen met relschoppers in Straatsburg en de buitenwijken van Parijs.

    In de nacht van maandag op dinsdag werden in Parijs negen personen aangehouden voor het bezitten van brandbommen en bendevorming. Een nacht eerder werden in Ile-de-France een vijftiental voertuigen, evenveel fietsen en een vijftigtal vuilnisbakken in brand gestoken.

    'Tot dusver was het vrij rustig. Maar we beginnen nu spanningen te voelen in de buitenwijken, als gevolg van de lockdown.'

    Robert Herrmann
    Burgemeester Straatsburg

    In het oosten van Frankrijk was er afgelopen nacht onrust in twee buitenbuurten van Straatsburg. Vier personen werden gearresteerd bij schermutselingen. In Meinau, een zuidelijke buurt van de stad, werden molotovcocktails naar een politiebureau gegooid.

  • WHO blijft overtuigd dat virus van dier komt

    De Wereldgezondheidsorganisatie wijst het scenario van de hand dat het coronavirus een menselijke creatie uit een laboratorium is. 

    'We denken nog altijd dat het virus van een dier afkomstig is', zei een woordvoerster van de WGO dinsdag in Genève. Volgens haar wijzen alle beschikbare data daarop.

    Sinds enkele dagen vragen politieke verantwoordelijken aan China duidelijkheid over zijn gegevens, om de oorsprong van het virus te achterhalen. Maandag sloot de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich aan bij die oproepen.

    Het Chinese lab dat door Amerikaanse media wordt aangewezen als mogelijke bron van het coronavirus, ontkent elke verantwoordelijkheid. 

  • 'Winkels verliezen 139 miljoen per dag'

    De Belgische winkelsector roept de regering op de winkels weer te openen. Per dag lopen ze 139 miljoen euro omzet mis. '56 procent heeft betalingsproblemen. Er zijn CEO's die me zeggen dat ze hun faillissement aan het voorbereiden zijn', zegt Dominique Michel, de CEO van winkelfederatie Comeos. Lees er hier meer over.

  • Dagelijkse dodentol in Spanje neemt weer toe

    De afgelopen 24 uur heeft Spanje 430 nieuwe doden door het coronavirus opgetekend. Dat zijn er iets meer dan de 399 die maandag zijn gemeld.

    Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid heeft de nieuwe cijfers dinsdag bekendgemaakt.

    In totaal eiste Covid-19 al 21.282 dodelijke slachtoffers in Spanje, een van de hardst getroffen landen ter wereld.

    Steunbetuigingen voor de zorgsector in Spanje.
    Steunbetuigingen voor de zorgsector in Spanje. ©EPA

  • Grootste daling ooit voor consumentenvertrouwen

    Nooit eerder sinds de Nationale Bank met de metingen begon, is het vertrouwen van de Belgische gezinnen in de economische toekomst zo snel ineengestort als in april.

    De index duikt van -9 punten naar -26 punten. Dat laatste is niet het laagste peil ooit, maar zit er wel dichtbij.

    Het toont aan dat gezinnen voorzichtig zijn met uitgaven doen, wat dan weer het economisch herstel bemoeilijkt. 

  • Kmo-barometer naar laagste peil sinds start in 1987

    Sinds 1987 vraagt Unizo aan zelfstandigen en kmo's of ze tevreden zijn over hoe het loopt in hun bedrijf, hun sector en de bredere economie. En nog nooit waren ze zo pessimistisch als nu.

    Het aantal ondernemers dat ontevreden is, ligt 37 procentpunt lager dan de groep die tevreden is. 

    'Deze cijfers tonen dat de crisis door merg en been snijdt.'

    Danny Van Assche
    Topman Unizo

    Voor de coronacrisis uitbrak in ons land, in het vierde kwartaal van vorig jaar, was het nog omgekeerd: toen was de groep tevreden ondernemers 3 procentpunt hoger dan de ontevredenen.

    Volgens Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo, toont dat aan dat de crisis bij ondernemers 'door merg en been snijdt' en dat er dringend nood is aan een economische heropstart.

  • Corona-update: Minder dan 200 mensen opgenomen in ziekenhuis

    Er zijn in de voorbije 24 uur 172 mensen in het ziekenhuis opgenomen wegens het coronavirus. Dat blijkt uit de dagelijkse update over de verspreiding in ons land door de dienst Volksgezondheid. Het aantal nieuwe opnames neemt al dagen af. Het was van 18 maart geleden dat er minder dan 200 mensen in één dag zijn opgenomen.

    107 mensen zijn uit het ziekenhuis ontslagen. Het aantal opgenomen coronapatiënten is licht gestegen naar 4.976. Op de piek van de epidemie lagen ruim 5.700 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis.

    Er liggen iets meer patiënten (1.079) op intensieve zorg. Minder dan de helft van de capaciteit op intensieve is bezet.

    4.976
    Opnames in ziekenhuizen
    Het aantal corona-patiënten in de Belgische ziekenhuizen ligt meer dan tien procent onder zijn piek van eerder deze maand.

    De voorbije 24 uur zijn 170 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus gemeld, wat het totaal op 5.998 brengt. 89 mensen stierven in het ziekenhuis, 80 in de woon-zorgcentra. Het aantal overlijdens in de ziekenhuizen en de sterfgevallen in de rusthuizen lijken stilaan af te nemen. Al is het opletten bij de interpretatie van de cijfers voor een weekendeffect, waarbij nog niet alle registraties verwerkt zijn.

    Er zijn 973 nieuwe Covid-19-besmettingen. 323 werden geregistreerd in ziekenhuizen en labo's, 650 in woon-zorgcentra. Er werden 5.214 tests uitgevoerd.

  • Iedereen met griepsymptomen wordt getest op corona

    Binnenkort zullen alle patiënten met griepsymptomen getest worden op het coronavirus. Dat heeft federaal minister Philippe De Backer (Open VLD) op Radio 1 gezegd.

    In de corona-exitstrategie is het cruciaal mensen met milde symptomen te testen en bij een positief resultaat na te gaan met wie ze contact hadden.

    Volgens De Backer hebben we daarvoor stilaan voldoende capaciteit. 'Er wordt dag en nacht aan gewerkt en we hebben nu een capaciteit van meer dan 10.000 tests per dag', zegt hij.

    Vorige week meldde het Rode Kruis dat niet al zijn testcapaciteit wordt gebruikt. Volgens De Backer lag dat aan de discussie over wie precies getest moet worden, maar is dat criterium nu uitgebreid naar griepachtige symptomen.

    De Backer zegt dat al wie deelneemt aan de tests beschermingsmateriaal krijgt. 'Deze week is er een nieuwe levering chirurgische mondmaskers bij de huisartsen', zegt hij.

  • 2,48 miljoen besmettingen in 185 landen

    De belangrijkste cijfers wereldwijd:

    • 2.480.749 mensen besmet in 185 landen
    • 170.399 van hen zijn overleden

    China maakt zich op voor de herstart van het openbare leven, in Italië stokt de groei van de nieuwe besmettingen en het gros van de nieuwe gevallen wordt nu gerapporteerd in de Verenigde Staten.

    Collega's Thomas Segers, Marie Van Oost en Andries Fluit brengen hier nog eens alle data in kaart.

    170.399
    Corona-doden
    Wereldwijd zijn er 170.399 mensen gestorven aan het coronavirus.

  • 'Europese automarkt krimpt met een kwart dit jaar'

    PSA Group, het bedrijf boven de automerken Peugeot, Citroën en Opel, zag zijn omzet in de eerste drie maanden van dit jaar met 16 procent kelderen en verwacht dat de Europese markt dit jaar met een kwart krimpt. 

    CFO Philippe de Rovira zegt dat PSA in de kosten heeft gesnoeid, zich verzekerd heeft van voldoende cash, en zich voorbereidt om te herstarten in een chaotische economische omgeving.

    Een werknemer in een PSA-fabriek in Slovakije.
    Een werknemer in een PSA-fabriek in Slovakije. ©AFP

  • 20 km per uur in Brusselse Vijfhoek

    De stad Brussel maakt tijdens de coronacrisis van de Vijfhoek - de wijk binnen de Kleine ring - een 'woonerfzone'.

    Dat betekent dat voetgangers de volledige breedte van de straat mogen gebruiken om zich te verplaatsen, overal voorrang hebben en auto's niet sneller mogen dan twintig kilometer per uur. Dat melden Le Soir en Bruzz. De maatregelen zouden later deze maand of begin mei ingaan.

    De verkeerslichten in de Vijfhoek zullen overal op oranje knipperen, behalve in de Koningsstraat en de Regentschapsstraat omdat daar trams rijden.

  • Conte mikt op soepeler quarantaine vanaf 4 mei

    In een lange Facebook-post kondigt de Italiaanse premier Giuseppe Conte aan dat hij een plan voorbereidt om de quarantaine te versoepelen. Dat heropeningsplan wordt nu grondig onderzocht en later deze week toegelicht.

    Hij noemt het een 'redelijke voorspelling' dat de soepelere regels vanaf 4 mei kunnen gelden. 

    'Ik wou dat ik kon zeggen: laten we alles heropenen', schrijft hij, 'maar zo'n beslissing zou onverantwoord zijn.' Het zou alle inspanningen ongedaan maken, zegt Conte.

    ©EPA

  • Verlenging overbruggingsmaatregelen zelfstandigen

    Minister van Middenstand en Zelfstandigen Denis Ducarme (MR) meldt dat hij vrijdag op de ministerraad een verlenging zal voorstellen van het overbruggingsrecht.

    Zelfstandigen die door de coronacrisis activiteiten moeten beperken, krijgen voor de maanden maart en april vlotter toegang tot een uitkering in de vorm van het overbruggingsrecht. Die komt neer op 1.291,69 euro per maand of 1.614,10 euro per maand met kinderlast. Het voorstel dat op tafel zal liggen, moet de maatregel verlengen tot eind mei.

    Op 17 april hadden 343.000 zelfstandigen een aanvraag voor het overbruggingsrecht ingediend.

  • Virgin Australia bezwijkt onder coronacrisis

    De Australische vliegmaatschappij Virgin Australia is als eerste in de sector overkop aan het gaan door het coronavirus. Ze meldt dat ze vrijwillig de bedrijfsleiding heeft overgedragen aan curatoren.

    De bewindvoerders gaan op zoek naar nieuwe investeerders of een koper om het bedrijf te redden. Virgin Australia blijft vliegen om Australiërs terug thuis te brengen en essentiële vracht en personen te vervoeren.

    Virgin Australia heeft een schuld van meer dan 5 miljard Australische dollar (3 miljard euro) en had tevergeefs bij de Australische regering aangeklopt voor een lening van 1,4 miljard Australische dollar (815 miljoen euro).

    Er werken 10.000 mensen bij Virgin Australia en nog eens 6.000 indirect.

  • CD&V stelt extra ouderschapsverlof voor alleenstaande thuiswerkers voor

    Alleenstaande thuiswerkers moeten extra ouderschapsverlof kunnen opnemen om tijdens de lockdownperiode voor de kinderen te zorgen. Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) heeft een voorstel in die zin uitgewerkt, zegt ze in De Morgen.

    Voorwaarde is wel dat minstens één kind jonger is dan twaalf. De ouders kunnen het verlof per week opnemen, de procedure wordt zo kort mogelijk en de aanvraag is al mogelijk vanaf iemand één maand aan het werk is bij zijn werkgever.

    Bovendien zou het coronaverlof geen impact hebben op het reguliere systeem: het saldo van ouderschapsverlof blijft hetzelfde. De enige beperking is dat het verlof enkel kan opgenomen worden om vier vijfde of halftijds te werken. Het stelsel zou geldig zijn tot het einde van het schooljaar.

  • België zoekt 2.000 corona-speurders

    Welkom op deze liveblog waar we de verdere uitbraak van het coronavirus opvolgen.

    De Belgische overheid zoekt 2.000 speurders om te monitoren met wie besmette personen in contact zijn gekomen.

    Er komen geen eindexamens in het Brussels Gemeenschapsonderwijs. 

    En Israël krijgt een noodregering.

    U herleest de liveblog van maandag hier.

  • VS sluiten grenzen voor migranten

    De Amerikaanse president Donald Trump sluit tijdelijk de grenzen voor migranten. Dat heeft hij maandagavond via Twitter laten weten.

    'In het kader van de aanval van een onzichtbare vijand en de noodzaak de banen te beschermen van onze geweldige Amerikaanse burgers, teken ik een decreet om tijdelijk immigratie in de Verenigde Staten op te schorten', zegt Trump. De president maakte geen details van het besluit bekend.

    Trump had eerder het grensverkeer met buurlanden Mexico en Canada aan banden gelegd. Daarnaast is momenteel voor reizigers uit veel landen al een reisverbod naar de VS van kracht.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud