1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

VS ronden kaap van 100.000 besmettingen

De Nationale Veiligheidsraad heeft de maatregelen in België met twee weken verlengd, met de optie om daarna nog eens te verlengen tot 3 mei. Nieuwe internationale cijfers tonen opnieuw een forse stijging in besmettingen in de VS. Nergens ter wereld zijn er zoveel besmettingen.
  • Trump doet niet aan 'social distancing'

    Afstand houden van elkaar. Dat is op dit moment het enige instrument dat we in handen hebben om de verspreiding van het coronavirus wat in te dammen, peperen gezondheidsexperts de internationale gemeenschap al weken in.

    Maar die boodschap lijkt nog altijd niet doorgedrongen te zijn in het Witte Huis. Na de ondertekening van de wet die 2.000 miljard dollar vrijmaakt om de economische impact van de epidemie wat af te zwakken, poseerden Amerikaans president Donald Trump, leden van zijn kabinet en parlementsleden voor de camera. De aanbevolen 1,5 meter afstand hielden ze evenwel niet.

  • VS slopen grens van 100.000 besmettingen

    De Verenigde Staten hebben de twijfelachtige eer om als eerste land ter wereld meer dan 100.000 bevestigde coronabesmettingen te tellen. Dat maakte de Johns Hopkins University vrijdagavond bekend. De teller staat nu op 100.717. Zowat 45 procent daarvan zijn in de staat New York geregistreerd.

    100.717
    besmettingen in VS
    Als eerste land ter wereld hebben de VS de kaap van 100.000 coronabesmettingen gerond.

    In een poging de verspreiding van het virus in te dammen kondigde president Donald Trump vrijdagavond een resem maatregelen aan. Niet alleen kan hij privébedrijven uit de industriesector, zoals autobouwers, voortaan per decreet verplichten medisch materiaal te produceren.

    De ministeries van Binnenlandse Veiligheid en Defensie krijgen de bevoegdheid reservisten van het leger en de kustwacht voor twee jaar weer op te roepen. Trump rekent vooral op medisch geschoolde militairen en leden van de kustwacht.

  • Fitch zet mes in rating Verenigd Koninkrijk

    Het ratingbureau Fitch heeft vrijdagavond de kredietwaardigheid van het Verenigd Koninkrijk aangepast. De rating ging van AA naar AA-, met een negatieve outlook. De hoofdreden: de impact van de coronapandemie.

    Volgens Fitch zetten de economische steunmaatregelen van de Britse regering 's lands overheidsfinanciën behoorlijk onder druk. Ook de onzekerheid over de toekomstige relaties tussen het VK en de Europese Unie baart het agentschap zorgen.

  • Hasseltse bedrijven halen 500.000 FFP2-mondmaskers naar België

    Twee Hasseltse bedrijven hebben op een week tijd 103.000 FFP2-mondmaskers naar België gehaald. De komende dagen stijgt dat aantal nog naar 500.000 stuks.

    Het ziekenhuis ZOL in Genk kreeg donderdagavond een levering van 15.000 maskers. ‘Daar kunnen wij bijna drie weken mee verder’, zegt ZOL-woordvoerder Jurgen Ritzen. Ook onder meer het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, het OPZ Geel en het Wit-Gele Kruis Limburg kregen een lading maskers binnen.

    Het ZOL kwam in zijn zoektocht naar mondmaskers terecht bij Bart Jacobs van IT-bedrijf The Zoo, die de FFP2-maskers naar ons land wist te halen en te verdelen. Sam Peys, zaakvoerder van RGB LED Lighting Technologies, nam de logistiek voor zijn rekening.

    ‘Gezien onder meer de zelfstandige thuisverpleging, rusthuizen, psychiatrische instellingen en tandartsen zelf hun materiaal moeten voorzien, ben ik in gang geschoten, want voor hen is door de overheid niet veel geregeld’, legt Jacobs uit. ‘We hebben vorige donderdag beslist dat we het zouden doen en deze donderdag was de eerste levering van 103.000 stuks een feit.’

    De prijzen voor mondmaskers zijn fors gestegen, en dat trekt ook veel oplichters aan. ‘Onze enige echte kost was transport, omdat we daar heel zeker wilden zijn’, vertelt Jacobs.

    Door de nijpende situatie in de VS zal het nog moeilijker worden om mondmaskers te krijgen. ‘Als Trump de grote middelen inzet, kopen de Amerikanen heel de markt op’, vreest Ritzen. ‘Wat mondmaskers betreft, kunnen wij nu even ademhalen, maar niet om de hele crisis door te komen. We zoeken ook ander materiaal zoals pakken en handschoenen.’

  • 'We leven nog lang in een andere wereld'

    In ons land heeft de Nationale Veiligheidsraad vrijdag beslist de maatregelen tegen het coronavirus met zeker twee weken te verlengen. Paasfeesten of vakantieplannen voor de paasvakantie kunnen dus de vuilnisbak in. En het valt niet uit te sluiten dat we ook de rest van april enkel voor hoogst noodzakelijke boodschappen, om te gaan werken of voor een bezoek aan dokter en apotheker het huis uit mogen.

    Heel wat mensen vragen zich wellicht af wanneer het leven weer normaal zal worden. Maar wordt het dat ooit nog? 'Zolang er geen vaccin is, komen er nog golven van coronabesmettingen', waarschuwen gezondheidsexperts.

  • Ierland gaat in quarantaine

    De Ierse premier Leo Varadkar heeft vrijdagavond aangekondigd dat zijn land vanaf middernacht in quarantaine gaat. De maatregel blijft zeker tot 12 april van kracht. 'Alleen voor de hoogst noodzakelijke inkopen, om te gaan werken als telewerk onmogelijk is, om naar de dokter of apotheker te gaan, om kort wat aan sport te doen of om een hulpbehoevend familielid bij te staan mogen de Ieren hun woning nog uit', klonk het.

    Het leeuwendeel van de winkels sluit ook de deuren. 'Ik roep elke man, elke vrouw, elk kind op om deze opoffering voor elkaar te doen. Laat zien dat je om je familie en vrienden geeft: blijf thuis', zei Varadkar. In Ierland zijn ruim 2.100 coronabesmettingen vastgesteld. Van hen overleden er zeker 22.

  • Cipiers Lantin in staking na aanval gedetineerden

    De coronapandemie doet de spanning in de gevangenissen toenemen. Drie personeelsleden van de gevangenis van Lantin nabij Luik zijn in de vooravond naar het ziekenhuis overgebracht nadat ze aangevallen waren door meerdere gedetineerden. Dat zegt Didier Brulheid, afgevaardigde van de christelijke vakbond CSC.

    Uit protest tegen het incident hebben de drie vakbonden vrijdagavond een stakingsaanzegging ingediend. Vanaf vrijdag 22 uur tot zaterdag 22 uur draait de instelling met een minimumdienst.

    Het incident deed zich voor na de wandeling, toen enkele gedetineerden een muur probeerden te beklimmen. Een van hen viel en raakte gewond. Toen het gevangenispersoneel hem hulp kwam bieden, werden ze aangevallen door meerdere gedetineerden. Drie cipiers werden met ziekenwagens naar het ziekenhuis overgebracht. Zes gedetineerden verschansten zich op het dak. De politie werd ter versterking opgeroepen.

    De sfeer in veel strafinstellingen is gespannen omdat de gedetineerden 23 uren per dag op cel moeten blijven en geen bezoek meer mogen ontvangen. Ook alle andere activiteiten in de gevangenis zijn geschrapt.

  • Amerikaans president Donald Trump heeft vrijdagavond een wet ondertekend die 2.000 miljard dollar vrijmaakt om de economische impact van het coronavirus wat te verzachten.
    Amerikaans president Donald Trump heeft vrijdagavond een wet ondertekend die 2.000 miljard dollar vrijmaakt om de economische impact van het coronavirus wat te verzachten. ©AFP

  • Trump verplicht autobouwers per decreet medisch materiaal te maken

    De Amerikaanse president, Donald Trump, roept een wet uit de Koreaanse Oorlog (1950-1953) in om autoproducenten als GM en Ford te verplichten medisch materiaal, zoals beademingsapparatuur, te maken. Dat maakte hij vrijdagavond bekend.

    'Deze beslissing garandeert een snelle productie van beademingsapparatuur die Amerikaanse mensenlevens zal redden', stelde Trump. Volgens hem had hij geen andere keuze dan de Defense Production Act in te roepen. Die geeft de overheid de mogelijkheid om in uitzonderlijke omstandigheden privébedrijven uit de industriële sector op te vorderen om het landsbelang te dienen.

    Deze beslissing garandeert een snelle productie van beademingsapparatuur die Amerikaanse mensenlevens zal redden.

    Donald Trump
    Amerikaanse president

    Trump gaf GM nog een sneer. Hij verweet het bedrijf 'kostbare tijd verspild te hebben'. Nog voor Trump naar de wet greep, had de autobouwer al laten weten de handen in elkaar te slaan met een Amerikaanse fabrikant van medisch materiaal voor de productie van beademingstoestellen en mondmaskers in GM-fabrieken in Indiana en Michigan.

  • ECB vraagt banken geen dividend uit te keren

    De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een aanbeveling verspreid waarin ze de Europese banken vraagt zeker tot 1 oktober geen dividenden uit te keren en geen eigen aandelen te kopen.

    De ECB zegt met de maatregel de buffer van de banken te willen vergroten om verliezen op te vangen, en om voldoende geld beschikbaar te hebben om uit te lenen aan gezinnen en bedrijven. Eerder deze week had de Zweedse centrale bank, de Riksbank, de kat de bel aangebonden door de Zweedse banken aan te sporen geen dividend uit te keren.

  • Telecomoperatoren verlengen commerciële voordelen

    De Belgische telecomoperatoren verlengen de commerciële voordelen voor hun klanten die ze eerder invoerden in het kader van de coronacrisis.

    Proximus verlengt tot en met 19 april het onbeperkt gratis bellen, vanaf een vaste lijn of mobiel toestel, naar vaste lijnen, en het onbeperkt gebruik van een vaste internetlijn thuis. Ook bedrijfsklanten genieten van gunstmaatregelen. De commerciële voordelen worden ook verlengd voor klanten van Scarlet, met gratis bellen op alle vaste lijnen in België.

    Mobile Vikings verlengt zijn gratis onbeperkte belminuten tot 30 april.

    Telenet en BASE zullen hun bestaande maatregelen aanhouden zolang de scholen gesloten blijven en veel werknemers thuiswerken. Telenet stelt onder meer een aantal gratis films en series voor. De oude Telenet-decoders die normaal tegen einde maart moesten omgeruild worden, zullen blijven werken tot 28 april.

  • Wielrenners Lotto Soudal leveren deel loon in

    De wielrenners van het UCI WorldTeam Lotto Soudal leveren een deel van hun salaris in. Dit om de Belgische ploeg de kans te geven de crisis als gevolg van de uitbraak van het coronavirus financieel te doorstaan.
    Het gaat om 27 renners en ze doen dit tot weer gekoerst wordt. Het voltallige teammanagement en administratief personeel hebben zich bij de actie aangesloten.
    Lotto Soudal liet verder weten dat de overige 25 personeelsleden noodgedwongen tijdelijk werkloos worden. 'Zij kunnen terugvallen op de regeling voor mensen die tijdelijk hun baan kwijtraken', meldt de ploeg.
    Thomas De Gendt en zijn teammaats bij Lotto Soudal leveren een deel van hun loon in zolang de coronacrisis aanhoudt.
    Thomas De Gendt en zijn teammaats bij Lotto Soudal leveren een deel van hun loon in zolang de coronacrisis aanhoudt. ©Photo News

  • 10 tot 20 procent
    daling in verkoop
    Het Franse luxe-imperium LVMH verwacht dat de verkoop tijdens het eerste kwartaal van 2020 met 10 tot 20 procent zal dalen in vergelijking met een jaar eerder. De oorzaak: de impact van de coronacrisis.

  • China gebruikt crisis voor Europees charmeoffensief

    China spaart kosten noch moeite om landen in nood bij te staan met medisch materieel, zoals de lading mondmaskers die eerder deze week aankwamen op de luchthaven van Luik. De zending maakte deel uit van een Europees charmeoffensief, waarvan ook Italië en andere landen profiteerden.

    'De campagne is in de eerste plaats bedoeld voor het Chinese publiek', zegt Sven Biscop van het Egmontinstituut voor Internationale Relaties in Brussel. 'Geen beter bewijs dat China het ergste achter de rug heeft dan beelden van Europeanen die dankbaar de Chinese hulp in ontvangst nemen.'

    Het moet doen vergeten dat het regime zware fouten heeft gemaakt bij het uitbreken van de epidemie, waarvoor het ongekend stevige kritiek kreeg op Chinese sociale media. Maar China speelt ook handig in op de haperende Europese solidariteit.

  • Italiaanse president geeft Europese leiders sneer

    De Italiaanse president, Sergio Mattarella, is allerminst opgezet met het verloop van de Europese top van donderdag. 'De Europese Centrale Bank en de Europese Commissie hebben belangrijke en positieve economische en financiële beslissingen genomen. De Europese leiders hebben dat voorbeeld nog niet gevolgd', klonk het vrijdag in een zeldzame tv-toespraak.

    Tijdens een videoconferentie waren de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 lidstaten het donderdag niet eens geraakt over een gezamenlijke economische aanpak van de coronacrisis. Duitsland en Nederland verzetten zich bijvoorbeeld tegen de uitgifte van coronaobligaties.

    De tv-toespraak van Sergio Mattarella (vanaf 4 minuten 43 seconden passage over Europa)

    Nieuwe, nooit eerder genomen maatregelen dringen zich volgens Mattarella evenwel op. 'Nieuwe initiatieven zijn cruciaal. De oude methodes zijn achterhaald door de dramatische realiteit op ons continent', zei de Italiaanse president. 'Europa heeft af te rekenen met een grote bedreiging. Ik hoop dat iedereen dat inziet voor het te laat is.'

    In Europa is geen enkel land harder getroffen door de coronacrisis dan Italië. Meer dan 86.000 mensen zijn besmet en meer dan 9.000 mensen zijn overleden.

  • Corona haalt jongeren weer voor televisie

    De coronacrisis doet waar de Belgische tv-zenders al jaren niet meer in slagen: meer jongeren voor het tv-scherm krijgen. In de groep van 15- tot 34-jarigen steeg het bereik van de tv-zenders in ons land sinds 11 maart met 24 procent in vergelijking met dezelfde periode een maand eerder. Die toename is meer dan dubbel zo groot als de toename van het bereik bij de hele bevolking (+11 procent). Dat blijkt uit een analyse door de mediaregie RMB.

    Ook het aantal kijkminuten steeg gevoelig, met 36 à 37 minuten over alle kijkers heen. De toename in kijkminuten was het grootst (+44 minuten) bij vrouwen tussen 18 en 54 jaar. Dat is duidelijk het gevolg van de coronacrisis: de grootste bereikstijging wordt gemeten rond 13 uur en 19 uur, het tijdstip van de tv-journaals. Het grotere bereik is een kleine troost voor tv-zenders en andere media, die ook geconfronteerd worden met een enorme daling van de reclame-inkomsten.

  • Erdogan roept Turken op tot 'vrijwillige quarantaine'

    De Turkse president Recep Tayyip Erdogan riep zijn meer dan 80 miljoen landgenoten vrijdagavond op vrijwillig in quarantaine te gaan. 'Ik vraag jullie jullie woning alleen nog te verlaten om basisgoederen te gaan kopen of in geval van nood', klonk het.

    Ik vraag jullie jullie woning alleen nog te verlaten om basisgoederen te gaan kopen of in geval van nood.

    Recep Tayyip Erdogan
    Turkse president

    Daarnaast maakte de Turkse leider bekend dat alle internationale vluchten voorlopig aan banden gelegd worden. Maar ook voor verplaatsingen binnen Turkije gelden voortaan striktere maatregelen. Hoelang de maatregelen van kracht blijven, hebben de Turken volgens Erdogan zelf in handen. 'Dat hangt ervan af hoe goed jullie gehoorzamen.'

    Volgens de meest recente cijfers zijn in Turkije 5.698 besmettingen vastgesteld. Zeker 92 mensen bezweken aan de longziekte.

  • Voka: ‘Houd het veilig, maar blijf aan de slag'

    De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka grijpt de verlenging van de preventiemaatregelen aan om opnieuw een dubbele oproep te lanceren: leef de gezondheidsregels rigoureus na, maar blijf ook zoveel als mogelijk aan het werk. ‘De verlenging tot 19 april biedt voor de komende weken duidelijkheid voor werkgevers en werknemers. Om onze gezondheidszorg te blijven stutten en om de economie terug op te bouwen na de crisis, is tewerkstelling binnen onze bedrijven cruciaal. We roepen daarom op om met inachtneming van de maatregelen te blijven werken en ook tijdens de paasvakantie kinderopvang te voorzien voor de ouders die nu aan de slag zijn’, zegt Voka-topman Hans Maertens.

    Steeds meer werkgevers roepen bedrijven op om waar mogelijk aan het werk te gaan. Ze onderschrijven de noodkreet van Bernard Thiers, CEO van de hardevloerendivisie van het Amerikaanse miljardenbedrijf Mohawk (Unilin en IVC), in De Tijd van vrijdag. 'Als we niet opnieuw aan de slag gaan, volgt een economische catastrofe', waarschuwde Thiers.

  • Ruim 97.000 besmettingen in VS

    Nergens ter wereld zijn zoveel mensen besmet met het coronavirus als in de Verenigde Staten. Dat bevestigen cijfers van de Johns Hopkins University vrijdagavond. In het land hebben nu 97.028 mensen positief getest. Zeker 1.475 mensen bezweken aan de longziekte.

    De staat New York blijft het epicentrum in de VS met 44.743 bevestigde coronabesmettingen. In de stad New York overleden zeker 366 mensen. Amerikaanse dokters trokken vrijdag nog eens aan de alarmbel. Ze hebben dringend meer materiaal, zoals beademingstoestellen, nodig.

    Autobouwer GM en Ventec Life Systems, een Amerikaanse fabrikant van medische apparatuur, maakten vrijdagavond bekend in de fabriek van GM in Indiana beademingstoestellen te gaan maken. In de GM-fabriek in Michigan gaan de bedrijven mondmaskers produceren.

  • 'Zeshonderd extra faillissementen in België'

    Door de impact van het nieuwe coronavirus zullen dit jaar 600 extra bedrijven failliet gaan in België. Dat voorspelt kredietverzekeraar Euler Hermes. Voor de uitbraak van het virus verwachtte het bedrijf dat het aantal faillissementen dit jaar zo'n 2 procent hoger zou liggen dan in 2019. Nu gaat het uit van een toename met 8 procent, tot 11.400 faillissementen. 

    Vooral sectoren zoals de bouw, dienstverlening, retail, transport en de voedselverwerkende industrie zitten in de risicozone. In de bouwsector loopt een op de vijf bedrijven een belangrijk risico op fallissement volgens Euler Hermes. De economen van het bedrijf gaan ervan uit dat de omzet van bedrijven in de eurozone op het voorlopige hoogtepunt van de pandemie eind maart tussen 15 tot 25 procent lager kan liggen dan vorig jaar.

    Ook in andere landen zullen er meer faillissementen zijn: van +7 en +8 procent in respectievelijk Duitsland en Frankrijk, tot +17 procent in Spanje, +18 procent in Italië en +21 procent in Nederland. 

  • Brussels Gewest zet extra drone in

    Het Brussels Gewest koopt een nieuwe drone aan zodat de politie extra kan controleren of de beperkende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus worden nageleefd. Het toestel zal uitgerust zijn met een luidspreker om preventieberichten over te brengen en ook in moeilijk toegankelijke zones te wijzen op de basisrichtlijnen die de burgers moeten naleven. 
    Sinds 25 maart zijn permanent twee droneteams van de federale politie actief op het gewestelijke grondgebied om toe te zien op de naleving van de voorgeschreven maatregelen maar slechts één daarvan is uitgerust met een luidspreker. Daarom koopt het Gewest nu een tweede drone van dat type aan.
    'Meer dan ooit moeten nu strikt de maatregelen worden nageleefd om efficiënt en snel de verspreiding van Covid-19 een halt toe te roepen', benadrukt Brussels minister-president Rudi Vervoort. 'De maatregelen worden over het algemeen goed nageleefd, maar we zouden niet willen dat een meerderheid van de Brusselaars gestraft wordt omdat een minderheid zich niet houdt aan de opgelegde social distancing.'

    Meer dan ooit moeten nu strikt de maatregelen worden nageleefd om efficiënt en snel de verspreiding van Covid-19 een halt toe te roepen.

    Rudi Vervoort
    Brussels minister-president

  • Over heropening scholen wordt later beslist

    Tijdens de paasvakantie blijft de opvang in de scholen open. Kinderen moeten wel in dezelfde groepjes worden opgevangen als de voorbije weken, door dezelfde opvoeders.

    Over de scholen zelf wordt later beslist of ze na het paasreces weer open gaan. De discussie wordt aangesneden tijdens nieuw overleg halfweg de paasvakantie. Er is wat ongenoegen in de onderwijswereld over het scholenbeleid, waarrond te weinig duidelijkheid zou zijn. Terwijl scholen volop bezig zijn met voorbereiding van aangepaste lesroosters en examensystemen.

    De discussie of de scholen opnieuw opengaan wordt aangesneden tijdens nieuw overleg halfweg de paasvakantie.
    De discussie of de scholen opnieuw opengaan wordt aangesneden tijdens nieuw overleg halfweg de paasvakantie. ©Photo News

  • Boetes met onmiddellijke inning voor wie buiten lijntjes kleurt

    Het bestaande lockdown-regime blijft hetzelfde. Mensen mogen buiten om te gaan werken - als telewerk niet mogelijk is - voor de boodchappen, de apotheker en dokter. Je mag ook blijven fietsen en joggen - er was wat discussie ontstaan of de regels daarrond niet scherper moesten.

    Wilmès maakte wel duidelijk streng te zullen optreden - boetes met onmiddelllijke inning - tegen wie regels overtreedt. 'Dus geen uren rondhangen in het park of op een bankje na het sporten. Gedaan, terug naar je kot. Ook niet in het weekend naar de Ardennen of de Zee.'

    De boodschap was nogmaals dat bedrijven in overtreding dicht gaan. Het overkwam al 7 bedrijven.

    De premier sprak nog eens haar misprijzen uit voor het blijvende fenomeen van de lockdown parties. 'Er zijn jongeren die nu op intensieve liggen, nadat ze 2 weken geleden aanwezig waren op de feestjes de avond voordat de sluiting van horeca inging. En toch gebeurt het nog.'

  • 'Opmars corona vertraagt, maar te vroeg om te lossen'

    De beslissing om de lockdown te verlengen, komt er na overleg van de federale en regionale topministers met de wetenschappelijke experts die de regering adviseren.

    De experts zien volgens premier Sophie Wilmès (MR) een vertraging op de exponentiële groei van nieuwe besmettingen, ziekenhuisopnames en extra patiënten op intensieve zorgen. 'Maar het is veel te vroeg om te zeggen dat het onder controle is. Als we verslappen kunnen gevolgen, zwaar zijn. Daarom moeten we minstens twee weken langer thuis blijven.'

  • Dodentol in Frankrijk loopt op tot bijna 2.000

    De coronapandemie heeft in Frankrijk in 24 uur 299 nieuwe slachtoffers gemaakt. Dat maakten de Franse autoriteiten vrijdagavond bekend. Dat brengt de dodentol nu op 1.995 bij onze zuiderburen.

    Zeker 15.732 mensen liggen in een Frans ziekenhuis omdat ze besmet zijn met het coronavirus. Van hen liggen er 3.787 aan beademingsapparatuur. In totaal zijn 32.964 besmettingen vastgesteld.

    Omdat de piek van de epidemie in Frankrijk nog niet bereikt is, besliste de regering van premier Edouard Philippe eerder op vrijdag om de quarantainemaatregelen in het land met twee weken te verlengen. Die blijven zeker tot 15 april van kracht. Philippe sloot een nieuwe verlenging niet uit.

    15.732
    mensen in Franse ziekenhuizen
    Zeker 15.732 mensen liggen in een Frans ziekenhuis omdat ze besmet zijn met het coronavirus.

  • We zitten niet meer in de preventiefase. Iedereen moet dit serieus nemen.

    Sophie Wilmès
    Premier

  • Personeel Belgische baggerbedrijven wereldwijd vast op schepen

    Meer dan duizend personeelsleden van DEME en Jan De Nul zitten vast op hun schepen. Ze kunnen niet afgelost worden doordat alle grenzen dicht zijn. Zelfs als ze mogen aanmeren in havens, kunnen ze het land niet uit door de reisbeperkingen die heersen.

    Tot minstens 17 april kunnen we niemand van boord halen. Dat is een enorme uitdaging voor ons bedrijf en het vergt natuurlijk veel van onze bemanningen.

    Vicky Cosemans
    woordvoerster van DEME

  • 800 miljoen dollar
    advertenties
    Google belooft 800 miljoen dollar (722 miljoen euro) aan cash en advertentieruimte aan klanten, de WHO en overheidsinstanties. Het gaat om 250 miljoen dollar aan advertentieruimte voor de Wereldgezondheidsorganisatie en overheidsinstanties om de bevolking te informeren, 340 miljoen dollar advertentieruimte voor kmo's die een advertentie-account hebben bij Google, en een investeringsfonds van 200 miljoen dollar voor ngo's en financiële instellingen die kmo's helpen met kapitaal.

  • Twee weken langer in lockdown

    De maatregelen tegen het coronavirus worden tot minstens 19 april verlengd. Komt er daarna geen daling van het aantal ziekenhuisopnames, dan blijft de lockdown tot 3 mei van kracht, besliste de veiligheidsraad zopas.

  • Europa verliest propagandaoorlog

    De coronapandemie is uitgegroeid tot een infodemie, met China en Rusland als kampioenen in desinformatie. Dat past in een bewuste propagandastrategie, die het publieke vertrouwen in de nationale gezondheidssystemen wil ondermijnen.

    We gaan resoluut desinformatie counteren met transparante, goed getimede en feitelijke communicatie over wat we doen. Zo versterken we de weerbaarheid van onze samenlevingen.

    EU-lidstaten

  • Ook Huis keurt Amerikaans stimuluspakket goed

    Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft het enorme stimuluspakket van 2.000 miljard dollar goedgekeurd om de economische impact van de coronacrisis te counteren. Woensdag had de Senaat daar al een akkoord over bereikt.

    De wet wacht nu enkel nog de handtekening van president Donald Trump, waarna de maatregelen uitgerold kunnen worden. Het grootste noodplan uit de Amerikaanse geschiedenis voorziet onder meer in 500 miljard dollar aan cash voor Amerikaanse gezinnen, 500 miljard aan leningen en rechtstreekse hulp voor grote bedrijven en 350 miljard voor kleine bedrijven. Naast honderden miljarden voor lokale besturen en ziekenhuizen wordt ook zo'n 250 miljard vrijgemaakt om werkloosheidsuitkeringen op te trekken.

    Donderdag raakte bekend dat vorige week 3,3 miljoen Amerikanen een werkloosheidsaanvraag hebben ingediend, het vijfvoud van het vorige weekrecord uit 1982.

  • Corona zorgt voor hommeles binnen Belgisch topvoetbal

    De kleine clubs in ons topvoetbal ruziën met de toppers over het einde van onze competitie. Die is stilgelegd door de coronacrisis, met nog één speeldag in de reguliere competitie. De kleintjes eisen eindelijk dat beslist wordt hoe het verder moet. Want er liggen veel scenario's op tafel: einde van de competitie, enkel nog de slotspeeldag, een deel van de play-offs of alles uitspelen. De vraag is ook wat er gebeurt met titel, Europese tickets, degradatie en promotie.

    De Pro League, de koepel boven de 24 profclubs, houdt zijn opties liever open. De strategie is dat de clubs er niet zelf de stekker willen uittrekken. Zij willen enkel beslissen op basis van wat de overheid qua maatregelen beslist. Want beslist het voetbal zelf, dan kunnen ze aansprakelijk worden gesteld door onder meer sponsors en tv-rechtenbedrijven wegens contractbreuk. De laatste schijf van het tv-contract voor dit seizoen, 20 van 80 miljoen, is intussen wel al uitbetaald. Op topniveau binnen de Pro League is momenteel enkel vastgelegd dat de start van het nieuwe seizoen - wanneer ook een nieuwe vijfjarige tv-deal ingaat met sporttv-zender Eleven Sports à rato van dik 100 miljoen euro per jaar - niet mag gehypothekeerd worden door de afwikkeling van het oude. Daarbij wordt 30 juni aangeduid als een cruciale datum. Dat zit zo: in het voetbal wordt alles bekeken tussen 1 juli en 30 juni van het jaar daarop - van spelers- en tv-contracten, over transfers en huurovereenkomsten tot de boekhouding.

    De Belgische clubs worstelen met de coronacrisis. Ze hebben zero cash-inkomsten terwijl hun hoge kosten blijven lopen. Met datzelfde euvel kampen hun buitenlandse collega's. Zowel Barcelona, stadsgenoot Espanyol als Atletico Madrid maakten bekend dat ze overstappen op het Spaanse systeem van tijdelijke werkloosheid, waarbij de werktijd en het loon verkort worden tot 70 procent. Bij Barcelona leidde de beslissing tot snijden in de lonen tot ongenoegen bij de spelers.

    In België heeft de Pro League de clubs opgeroepen geen tijdelijke werkloosheid in te roepen voor spelers. Al zijn sommige clubs daar wel mee bezig. De Pro League vindt het niet verstandig goed betaalde voetballers die al genieten van een sociaal en fiscaal gunstregime nog eens bij de sociale zekerheid te laten passeren. Terwijl bijna een miljoen werknemers door de coronacrisis tijdelijk van een uitkering moeten leven omdat hun baan on hold staat.

  • Lockdown trekt stroomverbruik 16 procent lager

    De coronamaatregelen hebben een grote impact op de samenleving en dat valt ook af te leiden uit het elektriciteitsverbruik. Stroomnetbeheerder Elia meldt dat het gemiddelde verbruik nu 16 procent lager ligt dan begin maart. Overdag zijn soms zelfs uitschieters tot een kwart minder verbruik.

    De daling bij de grootindustrie, de 149 sites die rechtstreeks op het hoogspanningsnet zijn aangesloten, bedraagt 14 procent. Die worden duidelijk minder hard getroffen dan de rest van de gebruikers die op het distributienet zijn aangesloten. Die overige gebruikers, de combinatie van gezinnen en kmo's en openbare instellingen, hebben 17 procent minder stroom verbruikt.

  • KBC: 'Belgische economie krimpt met 9,5 procent in 2020'

    'Een heel zware recessie.' Dat is wat de België en veel andere landen te wachten staat, zegt KBC in nieuwe, erg sombere economische vooruitzichten. De bank verwacht dat de overheid de quarantainemaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus een drietal maanden handhaaft. Daarom voorspelt zij dat de Belgische economie in 2020 met liefst 9,5 procent krimpt. In 2021 volgt een krachtig economisch herstel met een groei van 12,3 procent.

  • New York bouwt 4 tijdelijke ziekenhuizen

    De staat New York plant de bouw van 4 tijdelijke ziekenhuizen om de verwachte piek van besmettingen met het coronavirus in te kunnen dijken. Dat meldt gouverneur Andrew Cuomo vrijdag op een persconferentie. De staat wil op die manier 4000 extra bedden voorzien.

    New York is goed voor maar liefst een derde van de Amerikaanse besmettingen. Zo testten er al 44.635 mensen positief op het virus, waarvan er 519 overleden.

  • Bijna 1.000 nieuwe coronadoden in Italië

    Italië kreeg vrijdag een nieuwe klap te incasseren. In 24 uur bezweken 969 mensen aan de longziekte Covid-19, die veroorzaakt wordt door het coronavirus. Geen enkel land kreeg tot nu in een dag zoveel slachtoffers te verwerken.

    De dodentol staat nu op 9.134. Dat het aantal slachtoffers in een dag zo sterk steeg, heeft wellicht te maken met de vertraging die zat op de rapportering uit de regio Piemonte. De regionale autoriteiten hadden daar donderdag gemeld dat de coronapandemie in de streek zeker 499 mensen het leven gekost had. In de cijfers van de Italiaanse overheid was evenwel sprake van 'slechts' 449 overlijdens in Piemonte donderdag.

    969
    coronadoden in 24 uur
    In 24 uur bezweken 969 mensen aan de longziekte Covid-19, die veroorzaakt wordt door het coronavirus. Geen enkel land kreeg tot nu in een dag zoveel slachtoffers te verwerken.

    De Italiaanse autoriteiten probeerden zich vrijdag op te trekken aan het feit dat het aantal besmettingen minder snel oploopt. In vergelijking met een dag geleden zijn 4.401 nieuwe gevallen vastgesteld, of een stijging met 7,4 procent. Dat is de traagste toename sinds het begin van de epidemie in Italië. Donderdag waren er in 24 uur nog 4.492 nieuwe coronapatiënten genoteerd. Italië telt nu zeker 86.498 besmettingen. 

    Lombardije blijft de zwaarst getroffen regio. Daar vielen in een dag 541 overledenen te betreuren. Van de 9.134 mensen die in Italië stierven aan de longziekte, woonden er 5.402 in die noordelijke regio. In heel Italië zijn 10.950 mensen genezen verklaard.

  • Zweden verbiedt bijeenkomsten met meer dan 50 mensen

    De Zweedse regering heeft vrijdag bekendgemaakt dat alle bijeenkomsten waarbij meer dan vijftig mensen komen, worden verboden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregel gaat zondag in. Wie zich er niet aan houdt, riskeert een boete of een gevangenisstraf die kan oplopen tot zes maanden.

    Onze veerkracht wordt getest. Het doel van de overheid is natuurlijk de verspreiding zoveel mogelijk te beperken.

    Stefan Löfven
    Zweedse premier

    'Onze veerkracht wordt getest. Het doel van de overheid is natuurlijk de verspreiding zoveel mogelijk te beperken', zei de Zweedse premier Stefan Löfven tijdens een persconferentie. Eerder stelde Zweden een verbod in op bijeenkomsten waar meer dan 500 mensen op afkomen.
    De beperkingen die in Zweden gelden wijken flink af ten opzichte van andere Europese landen. In heel veel landen zijn alle evenementen verboden. Buurland Denemarken bijvoorbeeld staat alleen bijeenkomsten met minder dan tien deelnemers nog toe.
  • VS worstelen met tekort aan beademingstoestellen

    Nu de Verenigde Staten het land zijn met de meeste coronabesmettingen ter wereld, slaan steeds meer Amerikaanse ziekenhuizen alarm over een tekort aan beademingstoestellen om de hardst getroffen patiënten te helpen. De aanpak van president Donald Trump schiet, zoals wel vaker in deze coronacrisis, alle kanten op.

    'Ik geloof niet dat we 40.000 of zelfs 30.000 beademingstoestellen nodig hebben', zei Trump donderdagavond tijdens een telefonisch interview op de rechtse huiszender Fox News, waarin hij andermaal herhaalde dat Amerikaanse bedrijven zo snel mogelijk het werk moeten hervatten.

    Vrijdag haalt Trump echter via Twitter uit naar autobouwer General Motors, die volgens hem gesloten fabrieken moet openen om 'nu' en 'snel' de productie van beademingstoestellen te beginnen.

    The New York Times berichtte vrijdag dat het Witte Huis woensdag een deal met GM introk om zo'n 80.000 ventilatoren te laten maken, omdat de productie niet snel genoeg zou verlopen en de kostprijs ruim 1 miljard dollar bedroeg. Dat lijkt nochtans een schijntje, als je weet dat er een Amerikaans stimuluspakket van 2.000 miljard dollar in de steigers staat.  

    Volgens Trump kondigt het Witte Huis vrijdag alsnog aan welke bedrijven een contract zouden binnenhalen. 'Hij kijkt niet naar de feiten van de astronomische toename van deze crisis', laakte Andrew Cuomo, de gouverneur van het loodzwaar getroffen New York, Trumps aanpak. Zijn staat alleen al zou nood hebben aan 15.000 beademingstoestellen. 'Een ventilator betekent of iemand leeft of sterft.'

  • 'Zonder verlenging lockdown verdrinkt de gezondheidszorg'

    De regering kan niet anders dan de lockdown na 5 april te verlengen als ze wil vermijden dat ons gezondheidssysteem ineenstort. Dat besluit een onderzoeksteam van de Universiteit Gent na een diepgaande analyse van de beschikbare data.

    Het team doen iets wat geen enkele Belgische wetenschapper hen tot nu voordeed. Ze bouwden een wiskundig model - waarvan er intussen heel wat circuleren - dat het verloop van de pandemie probeert te voorspellen. Professor Ingmar Nopens, het brein achter het project, zoekt via een model de ideale balans tussen een zo vrij mogelijk leven en genoeg sociale restricties om te bereiken dat de ziekenhuizen de toevloed van coronapatiënten aankunnen. 

    Zijn conclusie? Begin 2021 komt er ruimte om het publieke leven in grote mate weer vrij te geven. Een vaccin wordt voor die tijd niet verwacht.

    40.000
    intensieve zorg
    Zonder maatregelen en bij de voortzetting van het gewone leven zouden onze ziekenhuizen tegen volgende week hun saturatiepunt bereikt hebben en waren tegen de piek van de pandemie, ergens tussen mei en juni, meer dan 40.000 mensen op de intensieve zorg zijn beland. België heeft nu 2.600 bedden voor intensieve zorg.

  • Story | België in corona-tijden: stilstand en solidariteit

    Fotograaf Siska Vandecasteele trok deze week door België. Ze zag een land in stilstand, van lege vrachtwagens en bankjes waar niemand nog op mag zitten. Maar ook een land van solidariteit, zorgsupporters en thuiswerkers.

  • Frankrijk verlengt quarantainemaatregelen tot 15 april

    In ons land buigt de Nationale Veiligheidsraad zich al enkele uren over een mogelijke verlenging van de noodmaatregelen in de strijd tegen de coronacrisis. In Frankrijk is de kogel al door de kerk. 'De quarantainemaatregelen blijven nog zeker twee weken van kracht', maakte de Franse premier Edouard Philippe vrijdag in de vooravond bekend.

    Concreet betekent dat dat de Fransen de opdracht krijgen zeker tot 15 april binnen te blijven. De Franse regering sluit niet uit dat de noodmaatregelen daarna nog eens verlengd worden.

    ©Photo News

  • Coronaobligatie lanceren? Piste duikt op in België

    Naar analogie met de Letermebon die België uitgaf tijdens de financiële crisis, duikt een piste op om een coronaobligatie voor spaarders uit te geven. De opbrengst zou gebruikt worden om bedrijven in nood te herkapitaliseren, vernam De Tijd.

    Met de huidige lage rente kan zo'n hoge coupon vandaag niet gegarandeerd worden. Maar nu een spaarboekje amper iets oplevert, zijn ongetwijfeld veel Belgen geneigd een deel van hun spaarcenten in een corona-obligatie te stoppen, als dat uitzicht geeft op een redelijke opbrengst. 'Als we bijvoorbeeld 2 procent rente kunnen geven, zal een coronaobligatie ongetwijfeld een succes zijn', zegt een bron.

    Eerst moet de regering-Wilmès het evenwel eens raken over de invoering van een tweede bazooka, nadat met de banken al een garantieregeling werd uitgewerkt waarvoor 50 miljard euro in stelling is gebracht. Dat vergt een beslissing van het kernkabinet.

  • Argentinië sluit grenzen

    Argentinië heeft vrijdag beslist per direct de grenzen te sluiten in een poging de verspreiding van het coronavirus in te dammen. 'We verscherpen het inreisverbod nog in havens, luchthavens en grensposten', klonk het.

    Op 11 maart hadden de autoriteiten in Buenos Aires al beslist de toegang te ontzeggen voor buitenlanders die geen permanente verblijfsvergunning hadden voor het land. Buitenlanders die in Argentinië resideren en Argentijnen die terugkeerden uit het buitenland, mochten wel nog binnen.

    589
    besmettingen
    De 44 miljoen Argentijnen zitten sinds 20 maart in quarantaine. Het land telt zeker 589 besmettingen.

    Maar ook voor hen geldt voortaan het inreisverbod. Argentijnen die in het buitenland vastzitten, kunnen rekenen op 'economische steun' van hun overheid. De maatregel blijft zeker tot 31 maart van kracht.

    De 44 miljoen Argentijnen zitten sinds 20 maart in quarantaine. Het land telt zeker 589 besmettingen. Van hen bezweken er dertien aan de longziekte.

    In heel Latijns-Amerika zijn zeker 10.435 besmettingen vastgesteld. Op zijn minst 182 patiënten overleden. Brazilië is het zwaarst getroffen, met 2.915 besmettingen en 77 overlijdens.

  • Dienstencheques langer geldig

    Minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V) komt vandaag met ondersteunende maatregelen voor de dienstenchequesector. Veel klanten in de dienstenchequesector zeggen af, werknemers zijn ziek en bedrijven van dienstencheques leggen hun activiteiten stil. Woensdag was al duidelijk dat minister-president Jan Jambon (N-VA) meer poesthulpen weer aan het werk wil, wat hem veel kritiek opleverde.

    De cheques die vervallen tijdens de crisismaanden, worden verlengd met drie maanden. De ondernemingen die open blijven of terug open gaan, kunnen rekenen op een hogere subsidie. Een maand lang stijgt de subsidie van 14,36 naar 23 euro.

  • Italianen woedend over uitblijven corona-obligaties

    Italië is furieus over het uitblijven van nieuwe Europese maatregelen om de economische schok van de coronapandemie op te vangen. 'Met mooie woorden kunnen we niets aanvangen', fulmineerde minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio vrijdag op Facebook.  
    Italië ijvert al weken voor de gemeenschappelijke Europese uitgifte van schuldpapier, zogenaamde corona-obligaties. Dat moet het land, dat een enorme schuldenberg torst, uitzicht bieden op goedkope financiering om de economische schok van de coronacrisis op te vangen. Op een videoconferentie van de staatshoofden en regeringsleiders kreeg premier Giuseppe Conte donderdag echter nul op het rekest van landen als Duitsland en Nederland

    Het woord loyaliteit heeft voor ons een groot gewicht. We verwachten dat Europa zijn deel doet. Want met mooie woorden kunnen we niets aanvangen.

    Luigi Di Maio
    Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken

    Het ontlokte vrijdag in Italië woedende reacties. 'Het woord loyaliteit heeft voor ons een groot gewicht. We verwachten dat Europa zijn deel doet. Want met mooie woorden kunnen we niets aanvangen', schreef Di Maio. Ook pro-Europese kranten trokken stevig van leer. 'Lelijk Europa', kopte La Repubblica. 'Als de EU geen akkoord vindt, is het Europese project dood', meent Corriere della Sera.
    De Europese Commissie probeert de gemoederen te bedaren en de situatie te dedramatiseren. 'Het is normaal dat lidstaten en Europese instellingen op dit moment het debat voeren. Dat is waar het in de Europese Unie om gaat, dit is hoe ze crisissen oplost en vooruit gaat', reageerde de woordvoerder van voorzitter Ursula von der Leyen. 'We hebben een beetje tijd nodig om alle dimensies van deze crisis te verwerken, om met de gepaste oplossingen op de proppen te komen.'  
  • Grootste aantal Nederlandse coronadoden op een dag

    Het aantal mensen dat in Nederland overleden is aan het coronavirus, is opgelopen tot 546. De laatste 24 uur werden 112 nieuwe sterfgevallen geregistreerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag.

    Dat is het grootste aantal gemelde doden in een dag sinds de uitbraak van het virus, wat echter niet wil zeggen dat de patiënten effectief allemaal het afgelopen etmaal overleden. Als iemand overlijdt, wordt dat namelijk niet altijd meteen doorgegeven aan het instituut.

    In Nederland zijn sinds het begin van de virusuitbraak al 8603 besmettingen met het virus vastgesteld, 1172 meer dan donderdag bekend was. Daarnaast zijn 25.000 mensen opgenomen of opgenomen geweest in het ziekenhuis, een stijging van 349 tegenover donderdag. Het aantal nieuwe opnames op intensieve zorgen lijkt minder snel toe te nemen. De meest geregistreerde patiënten vallen in de leeftijdscategorie 75-79 jaar, terwijl het meest aantal overleden patiënten tussen de 80 en 84 jaar oud was.

    Net als donderdag neemt het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten net als het aantal overledenen minder snel toe dan men zonder maatregelen zou verwachten. Als dat doorzet, kan volgens het RIVM over een aantal dagen geconcludeerd worden of de genomen maatregelen – afstand houden, sociaal contact beperken, handen wassen – werken.

  • Donald Trump moet de realiteit onder ogen zien. Het aantal gevallen van corona in New York zal astronomisch worden. En dat zal de ziekenhuizen ongekend zwaar belasten. We hebben onmiddellijk 15.000 beademingsunits nodig.

    Bill de Blasio
    Burgemeester New York

  • 'Laat jonge ondernemers niet uit de boot vallen'

    Meerdere stichters van groeibedrijven vragen in een open brief om niet over het hoofd te worden gezien bij het uittekenen van maatregelen om de crisis te lijf te gaan. Het gaat onder meer om fintechondernemers Davy Kestens (Cake) en Joris Van der Gucht (Silverfin) en Adrien Roose, CEO van Cowboy, producent van elektrische fietsen. 

    In de brief merken de jonge ondernemers op dat de overheid de bankensector oplegde gezonde bedrijven uitstel van bestaande kredieten toe te staan. Maar die vlieger gaat niet op voor start-ups, zeggen ze. 'Wat met groeibedrijven die gebruikmaken van alternatieve financieringen zoals durfkapitaal, crowdlending of winwinleningen (achtergestelde leningen aan kmo's)? Die vallen buiten de bestaande maatregelen.'

    De jonge ondernemers pleiten ervoor de garantieregeling uit te breiden naar crowdlending. Ook de tax shelter, de fiscale aftrek die geldt als particulieren investeren in groeibedrijven, kan uitgebreid worden: naar grote bedrijven. 'Bedrijven worden zo gestimuleerd cash te injecteren in beloftevolle groeibedrijven.' 

  • IMF: '1.000 miljard dollar beschikbaar voor steun aan landen'

    'Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) staat klaar om zijn financiële capaciteit van 1.000 miljard dollar te gebruiken om zijn lidstaten te steunen.' Dat zeggen Lesetja Kganyago, voorzitter van het monetair en financieel comité van het IMF, en Kristalina Georgieva, algemeen directeur van het IMF, in een mededeling.

    'De wereldwijde pandemie is uitgemond in een economische en financiële crisis. De wereldeconomie zal krimpen in 2020. De groei- en ontwikkelingslanden, zeker de landen met een laag inkomen, worden zwaar getroffen door de combinatie van een gezondheidscrisis, uitstroom van kapitaal en in sommige gevallen dalende grondstoffenprijzen. Vele hebben hulp nodig.'

    Daarom is volgens de hoge functionarissen van het IMF 'sterke en gecoördineerde actie' nodig, ook door internationale instellingen. Het IMF bekijkt de komende weken hoe het naast zijn traditionele kredietfaciliteiten extra steun kan bieden.

  • Ook Brits minister van Gezondheid besmet

    Het coronavirus heeft een tweede lid van de Britse regering geveld: enkele uren na premier Boris Johnson meldt ook de minister van Gezondheid Matt Hancock dat hij besmet is. Net als Johnson vertoont hij 'milde symptomen' en plant hij gewoon voort te werken vanuit zelfisolatie.

    Als minister van Gezondheid speelt Hancock een cruciale rol in de bestrijding van het coronavirus, dat zich ook in het Verenigd Koninkrijk steeds sneller verspreid en de chronisch onderbemande gezondheidsdienst NHS steeds meer doet kreunen. Donderdag rondde het VK, als negende land ter wereld, de kaap van 10.000 besmettingen. Vrijdag steeg het aantal Britse besmettingen verder tot 14.579. Het dodentol steeg in een dag met 31 procent, tot 759.

  • Mondiaal toerisme valt tot 30 procent terug in 2020

    Door het nieuwe coronavirus en de 'nooit eerder geziene reisbeperkingen' zal het toerisme dit jaar wereldwijd met 20 tot 30 procent afnemen. Dat voorspelt de UNWTO, de Wereldtoerismeorganisatie van de Verenigde Naties. Tot nu toe verwachtte de organisatie slechts een terugval met 1 tot 3 procent tegenover 2019.

    Volgens het VN-agentschap zullen de toeristische inkomsten wereldwijd met 300 tot 450 miljard dollar (272 tot 408 miljard euro) dalen, wat ongeveer een daling met een derde betekent. Volgens de organisatie moeten de nieuwe cijfers met het nodige voorbehoud bekeken worden, wegens de 'extreem onzekere aard van de huidige crisis'. Bij de economische crisis van 2009 viel het toerisme wereldwijd 4 procent terug. 

    408 miljard euro
    verlies
    Door de reisbeperkingen kijkt de toeristische sector tegen een inkomstenverlies aan dat kan oplopen tot 408 miljard euro.

  • KU Leuven maakt nieuwe examenregeling

    Na de UGent maakt ook de KU Leuven een nieuwe examenregeling. Het uitgangspunt blijft examens in juni en op de campussen. Maar de periode wordt wel met een week verlengd tot 4 juli, net als in Gent. De blokperiode loopt van 25 mei tot 7 juni, maar in de eerste week van juni kunnen indien nodig ook al examens gepland staan. De examenroosters worden ten laatste op 30 april meegedeeld.

    Vooral mondelinge examens en presentaties zullen online gebeuren, maar ook voor andere vakken komt er mogelijk een online examen. 'Ik hoop dat deze bevestiging van de examenperiode onze studenten motiveert om zich maximaal te blijven inzetten voor hun studies en zo van de juni-examens een succes te maken', zegt rector Luc Sels.

    De UGent maakte donderdag twee noodscenario's bekend, voor als de lockdown light aanhoudt. De KU Leuven heeft daar nog niet over gecommuniceerd.

  • Rammstein-zanger op intensieve zorgen met corona

    Till Lindemann, de zanger van de metalband Rammstein, is besmet met het coronavirus en ligt op intensieve zorg in een Duits ziekenhuis. Dat melden Duitse media vrijdag. De 57-jarige Lindemann trad vorige week nog op in Rusland en zou na zijn terugkeer positief getest hebben op het virus. Hij lijdt aan een ernstige longontsteking.

    Rammstein speelt in principe op 10 juni in Oostende, maar of dat optreden plaatsvindt, is voorlopig nog niet duidelijk.

  • Caritas zet 40.000 euro in voor thuis- en daklozen

    Caritas Hulpbetoon, de hulporganisatie van Caritas Vlaanderen, gaat 40.000 euro inzetten om dak- en thuislozen te helpen tijdens de coronacrisis. De organisatie voorziet in hygiënische kits, slaapzakken en handgel. Die zullen via de Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) en voorzieningen verspreid worden. Daarnaast kan Caritas Vlaanderen ook in beperkte mate extra mobiele opvangcapaciteit aanbieden.

    De hulporganisatie zag de jongste week de signalen vanuit het opvangnetwerk toenemen. ‘Meer en meer dak- en thuislozen zijn op zoek naar opvang’, zegt directeur Thijs Smeyers van Caritas Vlaanderen. ‘De Vlaamse CAW’s kunnen dat op dit moment wel nog aan, maar ze zoeken wel opties om achter de hand te hebben als zich ziektegevallen voordoen. Het advies ‘blijf in uw kot’ is moeilijk te volgen als je geen kot hebt.’

     

    Het advies 'blijf in uw kot' is moeilijk te volgen als je geen kot hebt.

    Thijs Smeyers
    Directeur Caritas Vlaanderen

  • Europese banken willen dividendbetalingen opschorten

    De Europese bankenkoepel EBF wil dat beursgenoteerde banken op het continent dit jaar geen dividenden uitkeren of eigen aandelen inkopen om de koers te stutten. 'Vandaag moeten banken zoveel mogelijk cash opzijhouden.' Daarmee geeft de EBF - voluit European Banking Federation - een belangrijk signaal in de discussie over wat de Europese banken met hun cash moeten aanvangen in deze coronacrisis

  • OESO: 'Lockdowns drukken economische activiteit met 25 procent'

    De maatregelen van de overheden tegen de verspreiding van het coronavirus drukken de economische activiteit met 20 tot 25 procent en de consumptie met zowat 33 procent. Dat is een raming van de directe impact, zegt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), de economische denktank van een groep rijke landen. De coronacrisis heeft dus een veel grotere impact van de financiële crisis van 2008-09.

    Als de beperking van de mobiliteit en de sluiting van veel bedrijven één maand van kracht blijven, drukken zij de economische groei van een volledig jaar met een kleine 2 procentpunten. Indien de maatregelen drie maanden van kracht blijven, is er een negatieve impact van 4 tot 6 procentpunten op de groei van 2020. 

  • Stormloop op winkels voorbij, boodschappenmand wel voller

    De stormloop op de voedingswinkels neemt langzaam af, maar de boodschappenmand van de Belg is wel beter gevuld. Dat blijkt uit cijfers van het marktonderzoeksbedrijf GfK. Tussen maandag 16 en zondag 22 maart was zijn boodschappenmand 21,7 procent voller dan normaal.  In de week van 9 tot 15 maart ging het om 19,2 procent en in de eerste week van maart om 5,2 procent.

    Het winkelgedrag is langzaamaan weer aan het normaliseren. Tijdens de eerste week van maart kregen de winkels 3,7 procent meer klanten over de vloer in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De week daarop was er een stijging met 9,3 procent. Tussen 16 en 22 maart zakte het winkelbezoek opnieuw naar hetzelfde niveau als in 2019. 

  • 2/3
    doden
    Het coronavirus slaat hard toe in Europa. Twee derde van de sterfgevallen wereldwijd vielen op het Europese continent te betreuren.

  • Boris Johnson test positief op coronavirus

    De Britse premier Boris Johnson is besmet met het coronavirus. Dat meldt hij op Twitter.

    Johnson zegt milde symptomen te hebben en van thuis uit te werken. 'Laat er geen twijfel over bestaan dat ik van hier nog altijd de strijd tegen het coronavirus kan leiden.'

  • Dodelijkste coronadag in Spanje

    In Spanje zijn de afgelopen 24 uur opnieuw 769 mensen overleden aan het coronavirus. Dat maakt het de dodelijkste dag in het land sinds de uitbraak van de pandemie, melden de Spaanse autoriteiten. Het  dodentol loopt er op tot 4.858. Verder zijn in Spanje, dat Italië stilaan bijbeent als grootste Europese broeihaard, al 64.059 besmettingen met het virus geregistreerd. 9357 mensen zijn alweer genezen.

  • Zorgkoepel: 'Chaos bij bestellingen medisch materiaal'

    De zorgkoepel Icuro-zorgnet, die onder meer de Vlaamse ziekenhuizen, zorgcentra en een reeks voorzieningen in de geestelijke gezondheidszorg vertegenwoordigt, trekt aan de alarmbel over de bestellingen van medisch materiaal. 

    'Ik heb de indruk dat we te veel in gespreide slagorde optreden. Ik zie op dit ogenblik de eindmeet niet', zegt topvrouw Margot Cloet. 'Wat is vanuit de federale regering besteld? Wat is vanuit Vlaanderen besteld? Daar hebben we nog altijd geen zicht op.'

    Het gaat niet alleen om mondmaskers, maar ook om medicatie, morfine, beademingstoestellen, handgels en beschermingsschorten. 'We blijven vragen krijgen van rusthuizen, andere zorginstellingen, voorzieningen voor mensen met een beperking, mensen uit de thuiszorg. Er heerst veel chaos en onduidelijkheid.'

    De vraag wordt nog urgenter nu ook de Verenigde Staten in de problemen komen, waarschuwt Cloet. 'De vrees bestaat dat zij de markt gaan leeg kopen en dat we dan met lege handen achterblijven.'

  • 'Piek in Noord-Italië nog niet bereikt'

    Ondanks een lichte daling van het aantal nieuwe infecties is Noord-Italië volgens experts nog niet over het ergste heen. De piek ligt nog altijd voor ons, zei Carlo Alberto Tersalvi, medisch directeur van de gezondheidsdiensten van de provincie Bergamo, vrijdag. Dat er een vertraging in het aantal nieuwe besmettingen wordt vastgesteld, is volgens hem wel een eerste goed signaal.

      De toestand in de zes ziekenhuizen van de Italiaanse provincie blijft kritiek, zegt Tersalvi. De intensieve zorgen liggen vol met patiënten en zitten aan hun limiet. De algemene geneeskunde zorgt voor enige verlichting, aangezien heel wat patiënten die minder ernstig ziek zijn nu thuis behandeld worden. 'Dat helpt', stelt Tersalvi vast.

  • Tip van Kaaiman

  • 'Twee derde bedden op intensieve zorgen nog vrij'

    Van de 2.081 bedden die op intensieve zorgen vrijgemaakt zijn voor covid-19-patiënten, zijn er 690 ingenomen. Dat wil zeggen dat nog twee derde van de bedden vrij is. Dat zei viroloog Steven Van Gucht vrijdag tijdens de dagelijkse update van de cijfers. Die capaciteit kan nog worden opgedreven.

    Van Gucht erkende dat sommige ziekenhuizen stilaan vol geraken. 'Maar er is een spreidingsplan om patiënten over andere ziekenhuizen te verdelen.'

  • Het coronavirus kan enkele uren of dagen op gladde oppervlaktes als deurklinken en liftknoppen overleven. De temperatuur speelt een grote rol. Hoe kouder het is, hoe langer het virus overleeft. Het is daarom belangrijk gladde oppervlaktes regelmatig te ontsmetten en goed je handen te wassen.

    Steven Van Gucht
    Viroloog

  • 69 doden, 1.049 nieuwe besmettingen

    De voorbije 24 uur werden in ons land 1.049 nieuwe bevestigde gevallen gerapporteerd: 772 in Vlaanderen, 131 in Wallonië, 137 in Brussel en 9 van nog onbekende origine. Dat brengt het totale aantal besmettingen op 7.284. Het werkelijke aantal ligt zeker hoger. Bekijk de evolutie van het coronavirus in grafieken.

    Er werden 490 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen. 183 patiënten verlieten het hospitaal. Daardoor liggen nu 3.042 mensen in het ziekenhuis, van wie 690 patiënten op intensieve zorgen. Dat is een stijging met 85. Momenteel worden 498 patiënten beademd, een stijging met 78.

    Het aantal doden steeg met 69 naar 289. Het gaat vooral om mensen van hogere leeftijd.

    Voor het eerst is ook een kat met het coronavirus besmet. 'Voorlopig gaat het om een alleenstaand geval. We hebben geen indicaties dat dat vaak voorkomt', zei viroloog Steven Van Gucht. 

    ©EPA

  • Van Ranst: 'Bemoedigend als blijkt dat tien procent Belgen besmet is'

    Viroloog Marc Van Ranst bevestigt het vermoeden van het UZ Brussel dat sommige Belgen besmet zijn met het coronavirus zonder dat te weten. Uit CT-scans, die het UZ Brussel systematisch uitvoert bij niet-covid patiënten, bleek dat 10 procent van de mensen die opgenomen worden in het ziekenhuis zonder coronaklachten toch het virus dragen.

    'Ik denk dat dat een representatief cijfer is', zei Van Ranst in VTM Nieuws. 'Een deel van de mensen is het coronavirus aan het doormaken zonder symptomen te hebben. Dat is natuurlijk goed in de zin dat dat gratis antistoffen oplevert, dat dat immuniteit bij de bevolking oplevert. Op zich is dat dus bemoedigend nieuws.'

  • Van Gucht: 'Fietsen en wandelen beperken heeft weinig nut'

    De Nationale Veiligheidsraad beslist vrijdagmiddag of ze wandelen en fietsen in de buitenlucht strikter reguleert. Viroloog Steven Van Gucht, een expert die de Raad adviseert, ziet daar de logica niet van in. Dat zei hij vrijdagochtend in 'De ochtend' op Radio 1.

    'Ik vind dat dat weinig nut heeft', zei hij. 'Ik ben er een groot voorstander van dat mensen kunnen buitenkomen, fietsen, wandelen en joggen en ik zou daar geen duur of actieradius op plakken. Het is belangrijker dat mensen de afstandsregels respecteren.'

    De huidige maatregelen zullen zeker nog een tijd aanhouden, verwacht hij. 'We hebben indicaties dat ze werken. We hebben de piek van de epidemie nog niet bereikt, maar de mate waarin de besmettingen stijgen neemt af. Als we niets hadden gedaan, zouden de cijfers veel hoger zijn.'

    Het coronavirus is een wild dier dat je niet kan opsluiten in zijn kot en waar je niet mee kan onderhandelen.

    Steven Van Gucht
    viroloog

    'We verwachten in de loop van komende week een stabilisatie te zien. Maar we moeten oppassen: het coronavirus is een wild dier dat we niet kunnen opsluiten in zijn kot en waar we niet mee kunnen onderhandelen. Daarom moet een versoepeling van maatregelen op het juiste moment komen, op basis van de cijfers', zegt de viroloog.

    Van Gucht vreest dat sommige mensen de maatregelen minder nauw opvolgen zodra de piek bereikt is. 'Dan bestaat de kans dat er een opflakkering komt die even erg of erger is als nu.'

    Over de vraag of de scholen na de paasvakantie weer opengaan, wilde Van Gucht niet communiceren. 'Dat horen we vanmiddag als de Veiligheidsraad communiceert. Ik wil daar geen timing op plakken, maar het is een van de maatregelen die op termijn versoepeld kunnen worden.'

  • Meer cyberaanvallen en fraude met medische spullen

    Criminelen in heel Europa grijpen het coronavirus aan om hun slag te slaan, stelt Europol, het samenwerkingsverband van Europese politiediensten. Sinds de uitbraak van het virus neemt het aantal cyberaanvallen toe en frauderen criminelen met medische spullen.

    Europol wijst op de cyberaanval op een Tsjechisch ziekenhuis in Brno. Door de aanval moest het ziekenhuis operaties uitstellen, patiënten met het coronavirus weigeren en de hele IT-afdeling platleggen.

    Ook bieden criminelen tegen hoge prijzen mondkapjes en ontsmettingsmiddelen aan ziekenhuizen en bedrijven aan. Zodra het geld is gestort is, kunnen die fluiten naar de levering. Een bedrijf in Singapore werd zo voor miljoenen opgelicht, zegt Europol. Het betaalde omgerekend 6,6 miljoen euro voor een partij mondmaskers en alcoholische gels die het nooit kreeg.

    Europol waarschuwt ook voor nagemaakte medische spullen. Begin deze maand werden op verschillende plaatsen 34.000 nepmondmaskers onderschept.

  • Australië plaatst iedereen die aankomt twee weken in quarantaine

    Australiërs die vanuit het buitenland naar huis terugkeren, moeten van de luchthaven rechtstreeks naar een hotel of een andere verblijfplaats om daar twee weken verplicht in quarantaine te blijven. Pas daarna mogen ze naar huis. Dat maakte premier Scott Morrison bekend. De nieuwe maatregel gaat in vanaf zaterdag middernacht en moet de verspreiding van het coronavirus in Australië indijken.

    Momenteel maken Australiërs die naar huis terugkeren twee derde van de bevestigde gevallen van Covid-19 uit. De voorbije dagen keerden zo'n 7.000 mensen terug. Wie dat nog wil doen, moet zich haasten, zei Morisson. 'Het zal niet lang duren voor dat zeer moeilijk wordt.' Buitenlanders mogen het land niet meer in. 

  • ECB-voorzitster Lagarde in quarantaine

    De voorzitster van de Europese Centrale Bank (ECB) Christine Lagarde (64) zit sinds vorige week in quarantaine nadat ze contact met een besmet persoon heeft gehad. Dat meldt het financiële persagentschap Bloomberg vrijdag. Een woordvoerder van de ECB wil geen commentaar kwijt, maar zegt dat Lagarde deze week vanuit haar bureau gewerkt heeft.

    De voorzorgsmaatregelen hebben Lagarde er niet van weerhouden het werk in de aanpak van de coronacrisis voort te zetten.

    Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel zit sinds vorige week afgezonderd thuis, nadat ze contact had gehad met een dokter die besmet bleek. Sindsdien testte ze twee keer negatief op het coronavirus. Voorlopig blijft ze wel thuis. 

    ECB-voorzitster Christine Lagarde.
    ECB-voorzitster Christine Lagarde. ©Bloomberg

  • 'Meer dan 1 miljoen Fransen ontvluchtten regio Parijs'

    De lockdownmaatregelen van de Franse regering hebben tot een exodus van stadsbewoners naar het platteland geleid. Dat besluit de telecomoperator Orange na een analyse van de locatiegegevens van zijn abonnees. Tussen 13 en 20 maart hebben zo'n 1,2 miljoen Fransen de regio rond Parijs verlaten, goed voor zo'n 17 procent van de bewoners.

    1,2
    miljoen
    Tussen 13 en 20 maart hebben zo'n 1,2 miljoen Fransen de regio rond Parijs verlaten.

    Volgens Orange kregen bepaalde gebieden daardoor met een stevige bevolkingsgroei te maken. Het Ile de Ré (Charente-Maritime) zag zijn bevolking met 30 procent stijgen, de departementen Orne en Yonne zagen een stijging met 10 procent en Ille-et-Vilaine met 6 procent.

  • Barco verzoekt aandeelhouders thuis te blijven

    Barco roept zijn aandeelhouders 'met aandrang' op voor de algemene vergadering eind april niet naar Kortrijk af te zakken.

    Ze worden verzocht een volmacht met hun steminstructies te geven aan de secretaris van het bedrijf en hun vragen schriftelijk in te sturen. Op 30 april kunnen ze de algemene vergadering online volgen door middel van Barco's weConnect-technologie.

    Barco bevestigt in de oproeping voor de algemene vergadering een bruto dividend van 2,65 euro per aandeel. Ook Telenet houdt vast aan zijn dividendbeleid. Kinepolis, EVS, Deceuninck, Roularta, Miko, Umicore en Vandevelde daarentegen hebben hun dividend geschrapt om een cashbuffer aan te leggen in de coronacrisis. 

  • Trump en Xi strijken plooien glad

    Na weken van oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China hebben de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping het bijgelegd over de telefoon. Trump had het op Twitter over 'een zeer goed gesprek'. 'China heeft veel meegemaakt en weet intussen veel over het virus. We werken nauw samen. Veel respect!', tweette hij.

    Ook Xi toonde zich verzoeningsgezind. 'China is bereid om zonder voorbehoud zijn ervaringen en informatie met de Verenigde Staten te blijven delen', zei hij op de staatstelevisie.

    Trump trapte op China's tenen door te blijven hameren op de herkomst van het coronavirus, dat hij lang 'het Chinese virus' noemde. De Verenigde Staten verwijten China ook een gebrek aan transparantie, maar volgens de Chinezen is daar niets van aan.

  • 'Economische impact kan 40 jaar aanslepen'

    Financieel econoom Gertjan Verdickt waarschuwt dat de economische impact van het coronavirus heel lang kan aanslepen.

  • 'Als we niet opnieuw aan de slag gaan, volgt economische catastrofe'

    Volgens Bernard Thiers, de CEO van de hardevloerendivisie van het Amerikaanse miljardenbedrijf Mohawk (Unilin en IVC), wordt onze economie 'gewurgd'. 'We moeten leren leven en werken met het coronavirus, want de winkels moeten open en onze fabrieken moeten opnieuw draaien.'

    Thiers noemt het 'economische zelfmoord' om bedrijven nog lang dicht te houden. Zowel bedrijfsleiders als de overheid moeten hun verantwoordelijkheid opnemen, zegt hij. 'Bedrijven moeten verzekeren dat hun medewerkers zich veilig voelen op de werkvloer en de overheid moet met een noodplan komen om de economie weer op te starten.'

    Dat gebeurt liever vandaag dan morgen. 'We moeten ons nu al voorbereiden, want we zullen niet meer op dezelfde manier kunnen werken als voor het coronavirus. Die voorbereiding is nodig op productioneel en logistiek vlak, maar ook psychologisch en praktisch. Wij zijn al bezig onze fabrieken 'coronaproof' te maken.'

    ©Dieter Telemans

  • Stand van zaken wereldwijd

    - Wereldwijd zijn 532.692 officiële besmettingen met het coronavirus vastgesteld. 24.075 mensen stierven aan het virus, 122.672 mensen zijn genezen.

    - De Verenigde Staten zijn het nieuwe epicentrum van de epidemie geworden. Met 85.991 gevallen 'and counting' zijn er meer coronabesmettingen dan waar ook ter wereld. Vooral de miljoenenstad New York wordt snoeihard getroffen.

    - In Europa beent Spanje Italië stilaan bij als grootste broeihaard, met 57.786 besmettingen en meer dan 4.000 doden. Een EU-top donderdag, die een antwoord op de economische crisis moest bieden, leverde geen akkoord op. De top werd andermaal een pijnlijke illustratie van de diepe Europese verdeeldheid.

    - In China is voor het eerst in dagen weer iemand lokaal besmet geraakt met het coronavirus. In een poging het aantal besmettingen vanuit het buitenland een halt toe te roepen sluit het land vanaf vrijdag zijn grenzen. Ook Zuid-Korea haalt de teugels aan, nu het aantal besmettingen weer toeneemt. Het roept zijn inwoners op zoveel mogelijk binnen te blijven.

    - De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa vraagt rijkere landen om Afrika te helpen als het coronavirus daar ook helemaal uitbreekt. Een epidemie dreigt het continent bijzonder zwaar te treffen. Volgens de officiële cijfers is Zuid-Afrika er tot nu het slechtst aan toe met 900 besmettingen. Vanaf vrijdag gaat het land drie weken in lockdown.

    - In Zuid-Amerika is Brazilië de koploper in het aantal officiële besmettingen (2.985). President Jair Bolsonaro blijft het gevaar van het virus minimaliseren en staat kerken een uitzondering op de lockdownmaatregelen toe. Kerkdiensten mogen blijven doorgaan omdat ze 'een essentiële dienst' zijn.

  • Honden en slimme brillen om het coronavirus op te sporen

    In het Verenigd Koninkrijk proberen Medical Detection Dogs, de universiteit van Durham en de London School of Hygiene and Tropical Medicine honden op te leiden om mensen met Covid-19 op te sporen. De initiatiefnemers verwachten dat de honden binnen zes weken klaar zijn om een snelle diagnose te stellen.

    De Medical Detection Dogs zijn niet aan hun proefstuk toe. Eerder werden honden opgeleid om kanker, de ziekte van Parkinson en bacteriële infecties op te sporen. Honden kunnen onder meer temperatuursverschillen aan de huid detecteren en potentieel aangeven of iemand koorts heeft. Hoge koorts is een van de symptomen van het coronavirus. 

    In China dragen veiligheidsdiensten een slimme bril om mensen met koorts op te sporen. De 'smart glasses' hebben een warmtebeeldcamera aan boord om de temperatuur van één meter afstand te meten. Volgens de fabrikant, de artificiële-intelligentie-start-up Rokid, kan de bril in twee minuten honderden mensen checken. 

    De warmtebeeldtechnologie is niet onbesproken. Ze meet de temperatuur van de huid, wat niet altijd overeenkomt met de temperatuur van het lichaam. 

  • Macron werkt aan 'belangrijk initiatief' met Trump

    De Franse president Emmanuel Macron werkt met zijn Amerikaanse evenknie Donald Trump en andere landen aan een 'nieuw belangrijk initiatief' in het kader van de coronapandemie. Dat maakte Macron in de nacht van donderdag op vrijdag bekend. 

     'Een zeer goed gesprek met Donald Trump. Samen met andere landen werken we de komende dagen aan een belangrijk initiatief als reactie op de Covid-19-crisis', schrijft de Franse president op Twitter. 

  • China: na drie dagen weer binnenlandse besmetting

    De afgelopen 24 uur zijn 55 gevallen van het coronavirus vastgesteld in China, 12 minder dan een dag eerder. 

    De afgelopen drie dagen waren alle nieuwe patiënten volgens de autoriteiten in het buitenland geweest, maar donderdag werd een binnenlandse besmetting vastgesteld bij een man uit de provincie Zhejiang.

    Vijf mensen zijn in de afgelopen 24 uur overleden. Ze overleden allen in de centrale provincie Hubei, waar het virus in december voor het eerst de kop opstak.

    In China zijn 81.340 gevallen van het virus bekend en 3.292 patiënten overleden. Het aantal nieuwe infecties in het land is drastisch gedaald sinds de overheid ingrijpende maatregelen invoerde.

  • Zeven bedrijven dicht na overtreding coronaregels

    Sommige bedrijven in ons land volgen de nieuwe preventiemaatregelen voor het coronavirus niet voldoende op. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V).

    Daar kwamen 176 klachten binnen. De arbeidsinspectie heeft zeven bedrijven gesloten die de regels niet naleefden, schrijft Het Nieuwsblad.  

    Zo'n 245 bedrijven werden telefonisch gecontroleerd aan de hand van een checklist. Bij 96 bedrijven gingen de inspecteurs ter plaatse langs. Bij die laatste werden in totaal 84 inbreuken vastgesteld. Twaalf bedrijven waren in orde. Zo'n 77 bedrijven kregen een waarschuwing en moeten de deuren sluiten als er een nieuwe klacht binnenkomt. 

  • Helft minder auto's op de weg

    VRT NWS en Be-Mobile vergeleken de verkeerscijfers met die van voor de uitbraak van de coronacrisis. 

    Op de eerste maandag van de lockdown, 16 maart, was er een vijfde minder verkeer (auto's en vrachtwagens). Het aantal auto's daalde met 25 procent.

    Een week later, maandag 23 maart, is het verkeer al met bijna de helft (48,5%) gezakt tegenover de trafiek voor de lockdown. Het aantal auto's op de weg is met 58 procent afgenomen.

    Het aantal vrachtwagens blijft min of meer gelijk. 's Morgens rijden er minder, maar tijdens de dag zijn er beduidend meer onderweg om de supermarkten te bevoorraden. 

    De Brusselse Ring op 23 maart.
    De Brusselse Ring op 23 maart. ©Photo News

  • Verse groenten en fruit worden schaarser en duurder

    Het wordt moeilijker om vijgen, citroenen, peul- en passievruchten naar België te krijgen. Daarom worden heel wat vruchten waarschijnlijk duurder.

    Druiven vinden wordt over een maand haast onmogelijk.

  • Te weinig ziekenhuisbedden in New York

    De steile opmars van het aantal besmettingen in de Verenigde Staten is zorgwekkend. Het aantal doden is er opgelopen tot meer dan 1.000, waarvan ongeveer een kwart in New York.

    Onze correspondente Karlijn Van Houwelingen trok in New York naar de ziekenhuizen, waar nu al duidelijk is dat het aantal beschikbare bedden niet volstaat om de toestroom aan coronapatiënten op te vangen.

  • Meer dan 10.000 cultuurevents geschrapt

    10.000
    Evenementen
    Er zijn inmiddels al meer dan 10.000 cultuurevents geannuleerd of uitgesteld, zegt het cultuurcommunicatieagentschap Be Culture in Le Soir. Dat is exclusief de zomerfestivals die ook niet zullen kunnen plaatsvinden.

  • Geen genade voor overtreden coronaregels op de werkvloer

    Werkgevers die de coronaregels niet respecteren op de werkvloer - zoals minimaal 1,5 meter afstand tussen werknemers - zullen snel en streng aangepakt worden, en mogelijk hun bedrijven moeten sluiten.

    Dat is donderdag beslist op het hoogste niveau van het openbaar ministerie. De arbeidsauditeurs in ons land, die de sociale misdrijven vervolgen, zullen snel overgaan tot sluiting en bedrijven vervolgen voor de strafrechter.

  • VS nieuwe epicentrum van coronapandemie

    Het aantal besmettingen is in de Verenigde Staten opgelopen tot 81.864, dat is meer dan waar ook ter wereld. Zelfs het bedrijfsleven raadt president Donald Trump af te snel terug te keren naar 'business as usual'.

    Het dodentol - 1.178 - ligt er wel nog een pak lager dan in China (3.291) en zeker Italië (8.165), maar ook dat dreigt de komende dagen en weken snel op te lopen. 

  • Stand van zaken

    Ons land telt 220 coronadoden. Er kwamen er donderdag 42 bij. Er sterven voornamelijk oudere patiënten aan het virus, maar er zijn ook een aantal mensen jonger dan 65 jaar bij. 

    Het totaal aantal besmettingen bedraagt 6.235. Er liggen 2.652 mensen in het ziekenhuis, van wie 605 patiënten op intensieve zorgen. Er worden 420 patiënten beademd. 

    Klik hier door naar de liveblog van donderdag.

  • Naar strengere regels voor wandelingen en fietstochten?

    De Nationale Veiligheidsraad komt vrijdagnamiddag opnieuw samen over de coronacrisis. Het is afwachten of de maatregelen strenger worden. Daarvoor is het in de eerste plaats uitkijken naar wat de experten rond de tafel adviseren. De huidige regels zullen zeker worden verlengd. 

    Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) wil dat wandelingen en fietstochten strenger worden afgebakend. 'De speeltijd is voorbij. Het is niet uit te sluiten dat er een kwantificatie komt van wat je kan doen, binnen welke straal', zei hij in de tv-journaals. De politie vindt de huidige regels te vaag om de orde te handhaven. 

    Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) vindt dat wandelen en fietsen kan als we afstand houden van elkaar. Viroloog Marc Van Ranst zit op dezelfde lijn. 'Als het risico op overdracht niet groter is, moet je zo’n maatregelen niet nemen. Laat de mensen toch fietsen', zei hij in 'De Afspraak'. 

    Scholen

    Na de vorige twee vergaderingen van de Veiligheidsraad werden strengere maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Denk aan de sluiting van winkels, het opschorten van de lessen en het samenscholingsverbod. Die maatregelen lopen tot 5 april.

    De kans lijkt klein dat die termijn niet wordt verlengd, al hoeft dat niet per se vandaag te gebeuren. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) gaf aan zich weinig illusies te maken over de hervatting van de lessen na de paasvakantie. Van Ranst liet verstaan dat massa-evenementen nog niet voor meteen zijn.

    Winkels

    Wat zeker zal gebeuren, is een precisering van het ministerieel besluit over de openingsuren van de voedingswinkels. Die werden vastgelegd van 7 tot 22 uur. De aanpassing bracht deining teweeg in vakbondskringen, waarop premier Sophie Wilmès benadrukte dat die er kwam om alle bestaande situaties te coveren, niet om de openingsuren te verlengen. Ze beloofde voor vrijdag alvast een verfijning van het bewuste artikel.

    Wat ook aan bod zal komen, is de lijst met essentiële diensten en beroepen. De premier kondigde donderdag in de Kamer aan dat het Crisiscentrum met de sociale partners zal overleggen over mogelijke wijzigingen aan die lijst. De voorbije dagen is in die zin ook discussie ontstaan over wie nog aan het werk moet gaan.

    Volgens PVDA-frontman Raoul Hedebouw zijn er vandaag nog te veel mensen aan het werk, terwijl Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) net opperde dat opnieuw meer mensen moeten werken. Hij vindt dat in de bouw en de dienstenchequesector te snel een beroep wordt gedaan op tijdelijke werkloosheid. 

    Het park Rivierenhof in Antwerpen. Het is afwachten of de Nationale Veiligheidsraad de maatregelen rond fietsen en wandelen verstrengt.
    Het park Rivierenhof in Antwerpen. Het is afwachten of de Nationale Veiligheidsraad de maatregelen rond fietsen en wandelen verstrengt. ©Photo News

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud