1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Strengere maatregelen in België tot 5 april

Er komen strengere maatregelen in ons land om de strijd aan te gaan met het coronavirus. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist.
  • Miljarden in de strijd tegen corona

    Tal van landen beloofden dinsdag miljarden aan stimuli om hun economie te stutten als reactie op de uitbraak van het coronavirus. Het zijn veelvouden van het miljard euro dat België voor­lopig opzijzette. Meest opvallend zijn de plannen in de VS voor een enorm stimulusplan. Daarbij circuleren bedragen van 800 à 850 miljard dollar. Het idee leeft ondermeer om huishoudens cheques toe te kennen, zodat gezinnen meteen geld kunnen uitgeven. Het bedrag van zo’n cheque zou tot 1.000 dollar per gezin kunnen bedragen.

  • Shortsellen maand lang verboden op Euronext Brussel

    De FSMA verbiedt shortselling gedurende een maand. Het verbod geldt voor alle aandelen op Euronext Brussel en Euronext Growth.

    Met de nieuwe maatregel gaat de FSMA, de toezichthouder op de Brusselse beurs, nog een flinke stap verder dan het selectieve shortverbod dat dinsdag gold. Toen werd shorten verboden op 17 aandelen. 

  • Partena Hulp in huis OZ leggen activiteiten huishoudhulp stil

    Het dienstenchequebedrijf Partena Hulp in huis zet zijn dienstverlening wegens het coronavirus stop tot en met vrijdag 3 april. Het vraagt economische werkloosheid aan voor al zijn werknemers, zo meldt het dinsdagavond.

    De 2.300 huishoudhulpen van Partena Hulp in huis gaan poetsen bij meer dan 15.000 gezinnen. 'Op die manier kunnen wij ongewild bijdragen aan een verspreiding van het coronavirus', zegt directeur Kristel Bracke. 'Uiteraard namen wij al de nodige voorzorgen om de verspreiding tegen te gaan', benadrukt ze wel. Maar volgens Bracke is het niet meer te verantwoorden om de activiteiten voort te zetten tijdens de coronacrisis.

    'Dit zijn heel uitzonderlijke tijden, waarin wij zorg willen en moeten dragen voor elkaar. En - hoe tegenstrijdig dit ook klinkt - doen we dit het best door op afstand te blijven.' Bovendien werd het almaar moeilijker om de dienstverlening te garanderen. 'Doordat zowel veel klanten als medewerkers ziek uitvallen, krijgen we het werk niet meer kwalitatief georganiseerd', aldus Bracke. De directeur van Partena Hulp in huis benadrukt dat het bedrijf zijn verantwoordelijkheid neemt in afwachting van duidelijkere richtlijnen van de overheid.

    Ook OZ heeft intussen laten weten dat het zijn activiteiten rond huishoudhulp heeft stilgelegd.

  • Stimulushoop jaagt Wall Street stevig hoger

    Hoop op helikoptergeld en verdere steunmaatregelen van de Amerikaanse centrale bank hebben de belangrijkste beursindexen in New York dinsdag fors hoger gestuurd. De Dow Jones won 5,2 procent, de bredere S&P500 won 6 procent. Een dag eerder had de Dow Jones met een val van 12,9 procent nog de op een na grootste klap uit zijn geschiedenis gekregen. 

    De Amerikaanse regering werkt aan een plan om 850 miljard dollar dollar in de economie te pompen en zo te vermijden dat de coronacrisis uitdraait op een loodzware recessie. Maar beleggers veerden vooral op toen de Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin had aangegeven dat Washington overweegt helikoptergeld in te zetten om te vermijden dat de coronacrisis uitdraait op een loodzware recessie. 'We kijken hoe we Amerikanen onmiddellijk een cheque kunnen opsturen,' zei Mnuchin. 'Amerikanen hebben nu cash nodig. Met nu bedoel ik in de komende twee weken'. Tegelijk deelde de Amerikaanse centrale bank mee dat ze kortlopende bedrijfskredieten zal opkopen om meer soelaas te brengen.

  • Brent-olie duikt onder 30 dollar per vat

    Een vat Brent-olie wordt dinsdag in Londen verhandeld voor 28,73 dollar. Het is de eerste keer sinds begin 2016 dat een vat minder dan 30 dollar waard is. De daling komt er door het grote aanbod aan olie en een dalende vraag vanwege de coronapandemie.
    Een vat Brent-olie uit de Noordzee voor levering in mei was dinsdag dus 28,73 dollar waard. Dat is een daling met 4,4 procent ten opzichte van de prijs bij de sluiting maandag. 
  • Ronde van Vlaanderen geannuleerd

    De wielerwedstrijd Ronde van Vlaanderen, gepland voor zondag 5 april, gaat niet door. Dat bevestigt Tomas Van Den Spiegel, de CEO van organisator Flanders Classic, op Twitter.

    De annulatie komt niet onverwacht nu de overheid de maatregelen rond de uitbraak van het coronavirus aanscherpte tot 5 april. Er wordt een andere datum gezocht. 

  • Schengenzone op slot voor niet-EU-inwoners

    Reizigers van buiten de EU worden tijdelijk niet meer in België en de 25 andere landen van de Schengenzone toegelaten, tenzij hun trip essentieel is. Dat hebben de Europese leiders na een videoconferentie over de bestrijding van het coronavirus besloten.
    Het inreisverbod geldt niet voor EU-burgers en hun familie, mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel, vrachtwagenchauffeurs, diplomaten, bepaalde onderzoekers en grenswerkers.
    Van de 27 EU-landen zijn Roemenië, Bulgarije, Kroatië, Cyprus en Ierland geen lid van de Schengenzone, waar in principe vrij doorheen kan worden gereisd. De niet-EU-landen Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein horen er wel bij.
    De regeringsleiders hebben ook afgesproken dat er 'voorrangsstroken' bij de grenzen voor vrachtwagens komen om een soepele aanvoer van voedsel en medicijnen te garanderen. 'We doen alles wat nodig is en zullen niet aarzelen aanvullende maatregelen te treffen als de situatie evolueert', zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen na afloop van de elektronische top. 'Het virus is de vijand.'
    De traditionele EU-lentetop, die eind maart in Brussel zou plaatsvinden, wordt geschrapt. De leiders zullen eind volgende week opnieuw per videoconferentie overleggen over de situatie en nieuwe maatregelen.
  • De Block verwacht levering van 15 miljoen mondmaskers

    Er lijkt een voorlopige oplossing in zicht voor de dreigende tekorten aan mondmaskers. Volgens het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zijn 15 miljoen maskers op weg naar ons land. De leveringen zouden donderdag of vrijdag aankomen.

    Een eerste levering gaat over 5 miljoen chirurgische mondmaskers. Dat zijn de maskers die zorgverstrekkers dragen die zelf niet in contact komen met coronapatiënten. Ze dragen die maskers om het besmettingsgevaar met andere patiënten in te perken.

    Bij een tweede levering gaat het over 9 miljoen chirurgische mondmaskers en 1 miljoen ffp2-maskers. Die laatste bieden een betere bescherming en worden gebruikt voor zorgpersoneel dat in contact komt met coronapatiënten.

    Bij een tweede levering gaat het over 9 miljoen chirurgische mondmaskers en een miljoen ffp2-maskers. Die laatste maskers bieden een betere bescherming en worden gebruikt voor zorgpersoneel dat in contact komt met coronapatiënten.

    De leveringen komen bovenop de schenking van Jack Ma, de oprichter van de Chinese internetgigant Alibaba. Hij heeft ons land 500.000 chirurgische mondmaskers geschonken. Een eerste deel daarvan kwam dinsdag aan.

    Met de levering moeten de ziekenhuizen enkele weken voort kunnen. Toch zijn op korte termijn meer maskers nodig, want ook buiten de ziekenhuizen is er nood aan maskers. Bijvoorbeeld voor huisartsen, tandartsen en voor het personeel in woonzorgcentra. Vooral aan de beter beschermende ffp2-maskers is een grote nood.

    Het kabinet-De Block wijst erop dat ook andere bestellingen in een stroomversnelling zitten en dat de komende dagen nog meer goed nieuws wordt verwacht. Omdat de coronacrisis in China haar over hoogtepunt heen is, schermt China zijn markt minder af.

  • Tot 70 procent minder passagiers op Brussels Airport

    Brussels Airport gaat door een diep dal als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Dat meldt de luchthaven dinsdagavond. 

    Normaal vertrekken tussen de krokus- en de paasvakantie dagelijks zo'n 60.000 passagiers vanop de nationale luchthaven. De voorbije dagen is dat met 50 à 70 procent gedaald, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Brussels Airlines zet bovendien vanaf zaterdag al zijn reguliere vluchten stop. 

    De daling kan dan oplopen tot 90 procent, klinkt het. CEO Arnaud Feist herhaalt om die reden de oproep voor staatssteun.  

  • Strengere maatregelen vanaf morgen 12 uur tot 5 april

    Vanaf woensdagmiddag 12 uur tot zondag 5 april mogen enkel supermarkten en voedingswinkels, banken, krantenwinkels, postkantoren, apotheken en benzinestations nog openblijven in België. Alle andere niet-essentiële zaken moeten dicht. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad dinsdagavond bekendgemaakt.

    Thuiswerk wordt de norm. Als dat niet mogelijk is, kunnen werknemers enkel gaan werken mits voldoende afstand met collega's (anderhalve meter).

    Fysieke activiteit buiten (bijvoorbeeld sporten) kan nog, maar enkel alleen of met één vriend, familielid of kennis. Er moet ook voldoende afstand worden bewaard. 

    Er komt een samenscholingsverbod dat bepaalt dat elke samenkomst in groep verboden is, ongeacht de grootte, behalve in gezinsverband. 

    Bezoeken aan de supermarkt mogen nog maar een half uur duren, en er mag maar één persoon per tien vierkante meter winkelen.

    De huidige regels rond scholen blijven gelden: geen lessen, maar wel opvang voor kinderen van ouders uit de zorg of voor diegenen die enkel terechtkunnen bij de grootouders.

    Vijf dagen geleden besliste de Nationale Veiligheidsraad nog maar om lessen op te schorten en cafés en restaurants te sluiten.

    Die maatregelen moesten voorkomen dat het aantal besmettingen met het coronavirus al te fel zou oplopen, en dat ziekenhuizen zouden bezwijken onder de toestroom van patiënten

  • Duitsland houdt 550 miljard euro aan kredietgaranties klaar

    Nu duidelijk is dat de coronacrisis ook Europa en de Verenigde Staten niet zal sparen en de economie hard zal raken, zetten steeds meer overheden steunmaatregelen in de steigers voor hun bedrijven. Ook Duitsland.

    'De corona-epidemie heeft zware gevolgen voor mensen wereldwijd en ook in Duitsland. Daarom zijn het ministerie van Financiën en dat van Economie het eens geraakt over maatregelen om arbeidsplaatsen te redden en grote en kleine ondernemingen uit alle sectoren te helpen', klonk het dinsdag.

    Duitsland houdt 550 miljard euro aan kredietgaranties achter de hand via de staatsbank KfW. Daarnaast krijgen bedrijven uitstel van betaling voor bijvoorbeeld belastingfacturen.

  • Nederland gaat crisis te lijf met 'tientallen miljarden'

    Onze noorderburen presenteren een plan om de economie te stutten in de nasleep van de uitbraak van het coronavirus. De schatting is dat de Nederlandse overheid in het eerste kwartaal al 10 à 20 miljard euro zal uitgeven aan noodsteun.

    Er komt een noodloket voor sectoren die hard getroffen zijn, zoals de horeca, de toeristische industrie en de culturele sector. Zij krijgen een tegemoetkoming van 4.000 euro. Ook zelfstandigen kunnen voor de periode van drie maanden een uitkering krijgen. 

    Het steunpakket bevat ook andere maatregelen die bedrijven ademruimte moeten geven. Het gaat om ingrepen voor de korte termijn, zoals uitstel van de belastingen, en steunmaatregelen voor de langere termijn.

  • Corona dodelijker in Europa dan in China

    Het coronavirus heeft tot nu toe ruim 7.500 levens geëist. De meeste daarvan in China (3.230 tot en met gisteren), het land dat tot nu toe het hardst getroffen is door het virus. Toch is de situatie in een aantal landen zorgwekkender. Italië telt 2.158 doden, Spanje 509, maar in beide landen loopt de dodentol op in een veel sneller tempo dan in China.

    Twintig dagen na de tiende dode waren in China 1.112 sterfgevallen geteld, in Italië is dat bijna het dubbele. Daar is het aantal doden dagelijks met ruim 31 procent gestegen. Frankrijk volgt een nog iets steilere curve dan Italië, de dagelijkse groei bedraagt daar 36 procent. In Spanje gaat het nog harder: per dag stijgt de dodentol er met 49 procent. Dat wil zeggen dat er elke twee dagen bijna een verdubbeling van het aantal slachtoffers is.

    China en Zuid-Korea hebben het virus onder controle gekregen, nu zijn alle ogen gericht op Europa. Italië toont de eerste voorzichtige tekenen van herstel. De besmettingen nemen daar voorlopig niet meer exponentieel toe, al is dat voor het aantal doden nog niet het geval. In Duitsland, Spanje en Frankrijk blijft het aantal besmettingen nog exponentieel groeien, net als de sterfgevallen. Die trend houdt de komende dagen naar verwachting aan.

  • Peter Piot adviseert Europese Commissie

    De Belgische professor Peter Piot gaat deel uitmaken van de wetenschappelijke adviesgroep die de Europese Unie gaat bijstaan in haar aanpak van het coronavirus. Dat heeft de Europese Commissie dinsdag bekendgemaakt. 
    De Commissie heeft een zevenkoppig panel van epidemiologen en virologen opgericht dat wetenschappelijk advies moet formuleren over de aanpak van het coronavirus. 'Alle regeringen moeten elke dag goed geïnformeerde en gepaste beslissingen nemen voor de Europeanen. Daarom is wetenschappelijke expertise en goed advies waardevoller dan ooit', zei voorzitter Ursula von der Leyen, die het panel zal voorzitten. 
    Het panel zal woensdag een eerste keer vergaderen via videoconferentie. De bedoeling is dat minstens twee keer per week te doen. 
  • Duitsland gaat crisis met noodziekenhuizen te lijf

    Duitsland hoopt met noodziekenhuizen het dreigende tekort aan bedden op te vangen. Niet alleen revalidatiecentra, ook hotels en grotere hallen kunnen tijdelijk dienst doen als kliniek voor coronapatiënten.
    De Duitse autoriteiten houden rekening met een sterke stijging van het aantal patiënten. Een overbelasting van de ziekenhuizen dreigt. De noodcentra kunnen de talrijke lichtere gevallen behandelen. De ziekenhuizen gaan hun bedden voor intensieve zorg verdubbelen. Het zijn er nu zo'n 28.000.
    Bij de noodhospitalen kan bijvoorbeeld het Rode Kruis meedoen. In Berlijn helpt het leger bij de inrichting van een tijdelijk ziekenhuis voor duizend patiënten op het beursterrein van de Duitse hoofdstad, melden Duitse media.
  • Corona doorkruist brexitonderhandelingen

    De gesprekken tussen handelsvertegenwoordigers van de Europese Unie en die van het Verenigd Koninkrijk die voor woensdag op de agenda stonden, zijn vanwege het nieuwe coronavirus uitgesteld. Volgens ingewijden wordt de geplande videoconferentie mogelijk later deze week gehouden.
    Nu de gesprekken over de handelsovereenkomst tussen de economische machtsblokken zijn vertraagd, neemt de druk toe op de Britse premier Boris Johnson om mogelijk toch uitstel te vragen. Johnson heeft altijd geroepen dat hij voor het einde van het jaar een handelsakkoord wil. Zo niet stappen de Britten zonder een deal uit de EU. Tot eind 2020 zullen de Britten zich aan de geldende regels moeten houden.
    De Britse regering meldt in een verklaring dat beide partijen zich volledig inzetten bij de onderhandelingen en dat naar manieren wordt gezocht om de gesprekken op gang te houden. Johnson dreigde eerder om in juni weg te lopen van de onderhandelingstafel als hij denkt dat hij geen goede kans heeft op een deal.
    Als geen overeenstemming wordt bereikt, zullen het Verenigd Koninkrijk en de EU handel gaan drijven volgens de voorwaarden van de Wereldhandelsorganisatie. Dat betekent dat tarieven en quota gaan gelden.
  • Britse regering kondigt 330 miljard pond stimuli aan

    Ook het Verenigd Koninkrijk haalt de bazooka boven om de economische schade van de coronacrisis het hoofd te bieden. Minister van Financiën Rishi Sunak, die vorige week nog voor 12 miljard pond coronamaatregelen opnam in zijn begroting, kondigde dinsdagavond aan dat de Britse regering 330 miljard pond aan stimuli plant. Het gaat vooral om leningen voor getroffen bedrijven.

    Conservatief premier Boris Johnson riep de Britten maandagavond op pubs, restaurants en andere openbare plekken te mijden. Een expliciet openingsverbod, zoals in de meeste andere Europese landen, kwam er niet, ook niet voor scholen. Maar de economische impact dreigt ook in het VK enorm te worden.

    Minder dan 20.000 doden zou een goed resultaat zijn.

    Sir Patrick Vallance
    hoofdadviseur regering-Johnson

    Alle grote Britse bioscoopketens kondigden dinsdag aan hun vestigingen tijdelijk te sluiten. Luchtvaartmaatschappijen als British Airways en Virgin hielden crisisoverleg met de regering. De horeca vreest een bloedbad. En probleembedrijven dreigen snel te zinken.

    De bekende kleding- en decoratieketen Laura Ashley kondigde dinsdag haar faillissement aan. De elektroketen Dixons Carphone kan door de coronacrisis de al bestaande problemen niet langer te boven komen en sluit alle 531 vestigingen, goed voor zo'n 3.000 verloren jobs. 

    Het VK telt al 1.950 gevallen van corona, al ligt het ware aantal volgens Sir Patrick Vallance, de hoofdadviseur van de regering-Johnson, vermoedelijk op 55.000. De dodentol steeg dinsdag van 53 naar 71.

    In een parlementscommissie voorspelde Vallance dat 'minder dan 20.000 doden' in het VK een 'goed resultaat' zou zijn. Om dat onthutsende aantal in perspectief te plaatsen: wereldwijd heeft het coronavirus nog 'maar' 7.519 doden geëist.  

  • H&M sluit alle winkels in België

    De kledingketen H&M maakt op Twitter bekend dat ze dinsdag al haar Belgische winkels gesloten heeft. Ze doet dat om de veiligheid van de klanten en van de H&M-werknemers te garanderen, klinkt het. 

    De winkels gingen deze middag om 15 uur dicht, na overleg met het hoofdkantoor, geeft de klantendienst mee. Dat gebeurde in een reactie op enkele bezorgde tweets over een werkneemster van & Other Stories, een zustermerk van H&M, die verplicht moest werken en daartegen in verzet kwam. 

    Volgens de richtlijnen van de regering kunnen niet-voedingswinkels tijdens de week openblijven. Maar veel winkelketens sluiten zelf de deuren. Het gaat bijvoorbeeld om JBC, Torfs, ZEB, Standaard Boekhandel, Proximus, Brantano en vele andere. 

  • Ruim 2.500 doden in Italië

    De corona-epidemie heeft in Italië al aan zeker 2.503 mensen het leven gekost. Dat maakten de Italiaanse autoriteiten dinsdagavond bekend. 'In 24 uur kwamen er 345 slachtoffers bij', klonk het.

    Ook het aantal bevestigde besmettingen neemt nog toe. Dinsdagavond stond de teller op 31.506, tegenover 27.980 maandagavond. Het aantal besmettingen steeg met 16 procent. Dat is de traagste groei sinds de crisis op 21 februari in alle hevigheid losbarstte.

    16 procent
    groei in besmettingen
    Het aantal besmettingen steeg met 16 procent. Dat is de traagste groei sinds de crisis op 21 februari in alle hevigheid losbarstte.

    Mogelijk betekent dat dat de drastische maatregelen die de Italiaanse regering ruim een week geleden aankondigde, hun vruchten beginnen af te werpen. Van alle zieken zijn er 2.941 inmiddels volledig hersteld. Ruim 2.000 mensen liggen op de afdeling intensieve verzorging.

    In Europa is geen enkel land voorlopig harder getroffen door de coronacrisis dan Italië. Spanje volgt met 11.178 bevestigde besmettingen op ruime afstand.

  • Colruyt beperkt Collect&Go, sluit niet-voedingwinkels en laat telewerk toe

    Supermarktketen Colruyt voert dinsdag een aantal ingrepen door. Die liggen voor een deel in lijn met wat sectorfederatie Comeos al opdroeg, zoals niet meer dan 1 klant per 10 m² toelaten. Maar Colruyt moet ook selectiever zijn in zijn online afhaalformule Collect & Go. 

    Het is niet meer mogelijk om bestellingen van klanten op te halen in de winkels zelf, zo stelt Colruyt. Voor de bestellingen bij elkaar te sprokkelen, kan het dus alleen terugvallen op de 2 rondhaalcentra om van daaruit de 90 Collect&Go-punten te beleveren. Op de site valt te lezen dat reservaties tot zaterdag niet meer mogelijk zijn. 

    Wie nog wil reserveren via Collect&Go, is er al tot en met zaterdag aan voor de moeite.

    Colruyt sluit ook zijn niet-voedingswinkels, zoals de kinderwinkels Dreambaby, de specialist in speelgoed en tuinmeubelen Dreamland en de fietswinkels van de keten Fiets! De webshops van die drie ketens blijven wel open. Ook de Collishop-afhaalpunten in de Colruyt-winkels blijven open. 

    Tot slot past Colruyt ook de regels rond telewerk aan. In winkels, de productie-ateliers, de logistieke centra en bij transport blijft er voldoende personeel nodig. Maar de ondersteunende diensten krijgen wel de optie om van thuis uit te werken, geeft Colruyt aan.

    Daar was twijfel over gerezen, omdat het Colruyt ontbrak aan VPN-capaciteit: dat zijn 'beschermde tunnels' die aangelegd worden van een bedrijfslaptop thuis naar de bedrijfsnetwerken. Colruyt voorzag die capaciteit tot nog toe alleen voor mensen die van operationeel belang waren. 

  • Europese Unie hoopt op vaccin tegen herfst

    De Europese Commissie hoopt dat er tegen de herfst een vaccin tegen het coronavirus op de markt zal zijn. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen dinsdag gezegd in een videoboodschap. 
    Von der Leyen sprak maandagavond met het management van CureVac, een bedrijf uit het Duitse Tübingen dat werkt aan nieuwe technologie om een vaccin tegen het coronavirus te ontwikkelen.
    'De Europese Unie voorziet hen van een bedrag tot 80 miljoen euro en ik hoop dat we met deze steun misschien voor de herfst een vaccin op de markt kunnen hebben. Dit zou levens kunnen redden in Europa, en ook in de rest van de wereld', verklaarde Von der Leyen voor aanvang van een videoconferentie met de Europese regeringsleiders. 

  • Daimler stopt productie in Europa grotendeels

    De Duitse autobouwer Daimler legt de productie van auto's, bestelwagens en commerciële voertuigen in Europa grotendeels stil. Dat maakte hij dinsdag in de vooravond bekend.

    De maatregel, een gevolg van de corona-epidemie in Europa maar ook de rest van de wereld, gaat deze week in en geldt al zeker twee weken. 'Een uitbreiding van de maatregel hangt af van de verdere ontwikkelingen', klinkt het.

    Door fabrieken te sluiten wil Daimler zijn werknemers bescherming tegen het coronavirus en een verdere verspreiding van de longziekte indijken. 'De maatregel helpt de onderneming ook zich voor te bereiden op een tijdelijke terugval in de vraag en om zijn financiële slagkracht te beschermen.'

    Hoe zwaar de gezondheidscrisis er gaat inhakken, kan en durft Daimler niet te voorspellen. 'De pandemie is immers nog geen halt toegeroepen.'

  • Tv-zenders delen interviews om er minder te moeten afnemen

    De nieuwsredacties van VRT, VTM, RTBF en RTL hebben afspraken gemaakt om de gezondheid van hun journalisten en redacties te vrijwaren.
    De nieuwsredacties van VRT en RTBF zullen tv-interviews uitwisselen, net zoals die van VTM en RTL. Zo moeten journalisten minder interviews afnemen.
    Sowieso houden journalisten en politici of andere geïnterviewden voldoende afstand van elkaar.

  • Parijs-Roubaix en Waalse klassiekers uitgesteld

    De internationale wielerkalender voor dit voorjaar oogt nog wat leger. Eerder was al beslist dat Milaan-San Remo niet op de geplande datum zou plaatsvinden. Dinsdag raakte bekend dat ook Parijs-Roubaix (12 april), de Waalse Pijl (22 april) en Luik-Bastenaken-Luik (26 april) uitgesteld worden.

    'In het kader van de strijd tegen het coronavirus heeft ASO in samenspraak met de UCI beslist Parijs-Roubaix, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik niet op de geplande datum te laten doorgaan', maakte organisator ASO bekend.

    Maar uitstel is geen afstel, maakt de organisator van de Ronde van Frankrijk zich sterk. 'De zoektocht naar een andere datum voor die wielermonumenten is begonnen', luidt het.

    De coronacrisis treft niet alleen het wielrennen. Hij beroert ook de tenniswereld. Het bekende toernooi van Roland Garros wordt dit jaar niet in het voorjaar gespeeld, maar in de maanden september en oktober.

    Het tweede grandslamtoernooi van het jaar zou, inclusief de kwalificaties, van 18 mei tot en met 7 juni gespeeld worden in Parijs. Nu zijn 20 september tot en met 4 oktober als nieuwe data gekozen.

  • Tunesië sluit woensdag luchtruim voor Belgische vluchten, Egypte donderdag

    Tunesië zal zijn luchtruim vanaf woensdag sluiten voor Belgische vluchten. Egypte kondidgde aan vanaf donderdag hetzelfde te doen. Dat is dinsdag te horen bij Buitenlandse Zaken.

    In Egypte heeft Buitenlandse Zaken weet van een driehonderdtal geregistreerde Belgen. Mogelijk gaat het in totaal zelfs om duizend mensen. Maandag raakte bekend dat er momenteel tientallen Belgen in quarantaine verblijven in twee Egyptische hotels en hun kamer niet meer uit mogen.

    In Tunesië zitten er volgens het ministerie een zestigtal Belgische toeristen. Waarschijnlijk is het aantal niet-geregistreerde Belgen nog een stuk hoger.

    Voor Marokko, dat het luchtruim eerder al sloot, werd dinsdag een oplossing uitgewerkt met vier chartervluchten. Die kunnen al 720 van de 2.400 landgenoten uit het Noord-Afrikaanse land terugbrengen.

      Het zijn lang niet de enige landen waar Belgen gestrand dreigen te raken. In de Dominicaanse Republiek zijn tachtig Belgen aangemeld bij 'Travellers Online' en wordt het luchtruim weldra gesloten. Ook in Nicaragua en Costa Rica dreigen mensen in de problemen te komen.

      In het corona-callcenter van Buitenlandse Zaken zijn de twintig beschikbare lijnen nu de hele dag door bezet.

  • Thalys snoeit in treinaanbod

    Er rijden straks veel minder hogesnelheidstreinen tussen Amsterdam, Brussel, Parijs en Keulen. Treinmaatschappij Thalys herleidt woensdag haar aanbod tot de helft van het normale schema, vanaf donderdag zelfs tot een kwart. Alleen al tussen Brussel en Parijs rijden op normale weekdagen in elke richting 20 rechtstreekse treinen per dag.

  • 'Toeristen doen er goed aan te overwegen om vervroegd terug te keren'

    Het ministerie van Buitenlandse Zaken in ons land heeft zijn reisadvies opnieuw aangescherpt. 'Toeristen doen er goed aan te overwegen om vervroegd terug te keren', klinkt het. 

  • Cartamundi-fabriek in Ierland dicht door besmetting

    De fabriek van de Turnhoutse bord- en kaartspellenfabrikant Cartamundi in het Zuid-Ierse Waterford ligt tot nader order stil. Dat bevestigt de CEO, Stefaan Merckx, aan De Tijd. 

    Eind vorige week is er bij een werknemer van de fabriek een besmetting met het coronavirus vastgesteld. De rest van het personeel, zo'n 300 werknemers, is geïnformeerd over die besmetting. In overleg met de plaatselijke autoriteiten blijven de poorten van de fabriek aan Cork Road voorlopig dicht. 

    We voorzien bijvoorbeeld een buffer tussen shiften om te reinigen, en laten verschillende teams via verschillende ingangen binnenkomen en buitengaan.

    Stefaan Merckx
    CEO Carta Mundi

    Cartamundi nam de fabriek in Ierland in 2015 over van spelgigant Hasbro, die zich terugplooide op het bedenken en vermarkten van de spelen. De effectieve productie van de bordspellen liet het in handen van spelers zoals Cartamundi. 

    Cartamundi nam wereldwijd maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zo verzekert Merckx. 'We willen dat er zo min mogelijk contact is tussen het personeel van verschillende shiften. We voorzien bijvoorbeeld een buffer tussen shiften om te reinigen, en laten verschillende teams via verschillende ingangen binnenkomen en buitengaan.'

  • Dienstenchequebedrijven vragen overheid sector te sluiten

    CFedergon, de federatie die onder meer de dienstenchequesector vertegenwoordigt, vraagt de overheid de dienstenchequesector te sluiten. Het gaat zowel om de poetshulpen als de strijkateliers.

    'De coronacrisis leidt tot terechte ongerustheid bij veel klanten en poetshulpen. Klanten annuleren massaal hun huishoudhulp en huishoudhulpen melden zich ziek. De normale werking van de sector is niet langer mogelijk', klinkt het.

    Eerder hadden de vakbonden al gevraagd de sector van de huishoudhulpen te sluiten.

  • Grootwarenhuizen nemen extra maatregelen

    De supermarkten Carrefour, Aldi en Albert Heijn hebben dinsdag de beslissing genomen om extra maatregelen in te voeren om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De beslissing komt er na de aankondiging van de maatregelen door sectorfederatie Comeos op dinsdagochtend. Maar dinsdagmiddag besloten Carrefour, Aldi en Albert Heijn dus om nog een stap verder te gaan. 

    Zo zal Carrefour schermen in plexiglas installeren tussen elke kassa en de klanten. Er zal ook een markering op de vloer komen om mensen op afstand van elkaar te houden. De winkel aanvaardt niet meer dan één klant per 15 vierkante meter, in plaats van de richtlijn van Comeos van één klant per 10 vierkante meter. Een veiligheidsagent zal op het goed verlopen van alles voorzien.

    In de Albert Heijns worden ook de Comeos-maatregelen gevolgd: winkel grondiger kuisen, afstand tussen de mensen en een beperkt aantal klanten tegelijk toelaten. Toch gaan ook zij, net als Carrefour, een stapje verder met plexiglas aan de kassa's.

    Ook Aldi neemt aanvullende maatregelen op de richtlijnen van Comeos en laat niet meer dan 50 personen binnen in zijn winkels.

    Alle supermarkten sluiten zich aan bij het standpunt van Comeos: er is genoeg voorraad en dus geen reden om te hamsteren. Het tekort aan producten in de rekken heeft niets met de voorraad te maken, de winkelmedewerkers kunnen de rekken simpelweg niet snel genoeg aanvullen.

  • Ook Hans Anders sluit Belgische winkels

    De optiekketen Hans Anders gaat alle winkels in België sluiten. Dat laat het bedrijf weten in een mail aan zijn klanten en in een bericht op zijn website. 'We bedanken onze medewerkers in de winkels voor hun inzet en betrokkenheid om klanten zo goed mogelijk te blijven helpen in de afgelopen, lastige weken.' Wie een bestelling had geplaatst bij de optiekketen, kan die later ophalen. 

    Hans Anders is de zoveelste keten in een lange rij die tijdelijk sluit omwille van de coronacrisis. Lees hier wie nog de deuren sluit.

  • Amazon geeft voorrang aan medisch materiaal en essentiële producten

    De e-commercegigant Amazon zal zich de komende tijd vooral focussen op bestellingen van medisch materiaal, huishoudelijke producten en andere essentiële zaken. Dat heeft het bedrijf dinsdag aangekondigd.

    'We geloven dat we in deze tijden een cruciale rol vervullen en we willen zeker zijn dat onze klanten de zaken die ze echt nodig hebben ook krijgen', klinkt het in een blogpost. 'We zien dat het online shoppen stijgt naarmate het coronavirus zich verspreidt. Daarom willen we prioriteiten stellen.'

    Het plan is om de distributiecentra te vullen met zaken waar nu veel vraag naar is, zoals toiletpapier, bleekmiddel en handgel. Niet-essentiële goederen zoals flatscreens en speelgoed moeten plaats ruimen.

    De maatregelen houdt niet in dat niet-essentiële zaken niet langer verkocht zullen worden, wel dat ze sneller uit voorraad kunnen zijn of dat de leveranciers ze zelf aan de klanten moeten bezorgen.

  • Trump plant voor 850 miljard dollar stimuli

    Amerikaans president Donald Trump bereidt een groot stimulusplan van zo'n 850 miljard dollar voor om de economische ravage door de coronacrisis te counteren.

    Zo zou onder meer 50 miljard uitgetrokken worden voor de getroffen luchtvaartsector, en 250 miljard om kleine bedrijven bij te staan. Gezinnen zouden zelfs mogelijk rechtstreeks geld krijgen, en net als bedrijven uitstel van belastingverplichtingen. Trump ijvert vooral om de socialezekerheidsbijdragen van bedrijven en werknemers tijdelijk te verlagen. 'Het Amerikaanse volk heeft geld nodig, en snel', aldus Trumps minister van Financiën Steven Mnuchin

    Mnuchin onderhandelt dinsdag met zijn Republikeinse partijgenoten die de meerderheid in de Senaat hebben. Het plan zou tegen het einde van de week door het parlement geloodst moeten zijn, maar wacht mogelijk politieke drempels. Zo heeft de Republikeinse Senaat nog altijd niet het licht op groen gezet voor een eerder plan van het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten in de meerderheid zijn, om tijdelijk betaald ziekteverlof in te voeren in de VS, de werkloosheidsuitkeringen te verhogen en de ziekenzorg voor armen extra te financieren. 

  • Vervolging dreigt voor handelaars die richtlijnen niet naleven

    De uitbaters van handels- en horecazaken die weigeren de crisismaatregelen te volgen, riskeren naast bestuurlijke sancties, zoals een sluiting, ook strafrechtelijke sancties. Dat melden de verzamelde procureurs des Konings in een gezamenlijk persbericht. 

    'We bevinden ons in volle coronacrisis en er wordt burgerzin en solidariteit van de hele bevolking verwacht', klinkt het. 'De strafrechtelijke beteugeling is wel voorbehouden voor zij die door hun toedoen de volksgezondheid in gevaar blijven brengen, ondanks de waarschuwing door de politie en de eventuele bestuurlijke sancties.'

    Als de politie herhaalde of ernstige inbreuken vaststelt, zal ze een proces-verbaal opstellen. Hetzelfde geldt voor de mensen die het politieoptreden ernstig bemoeilijken en zelf ook blijven weigeren de crisismaatregelen na te leven. Alle betrokkenen zullen vervolgens verhoord worden door de politie, waarna die het dossier al overmaken aan het bevoegde parket.

    'Het gevolg kan bestaan in een voorstel tot minnelijke schikking of een dagvaarding voor de correctionele rechtbank. We hopen uiteraard dat het niet zo ver moet komen, maar waar het nodig is zal, in het belang van de volksgezondheid, worden opgetreden.'

  • Versoepeling vergunningsregels voor aanmaak ontsmettingsalcohol

    De Algemene Administratie Douane en Accijnzen versoepelt de vergunningsregels voor de aanmaak van ontsmettingsalcohol. Daardoor kunnen apothekers ethylalcohol denatureren en er ontsmettingsmiddelen mee maken. Dat meldt minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) dinsdag.

    Door het tekort aan ontsmettingsgels hebben verschillende brouwerijen en stokerijen geopperd om alcohol over te maken aan apotheken. In normale omstandigheden is er voor het betrekken en denatureren van ethylalcohol, en voor de productie van biocide op basis van ethylalcohol, een specifieke vergunning nodig. Die wordt nu versoepeld.

    Om misbruik te voorkomen zullen de betrokken apothekers een beperkt register moeten bijhouden van de aangemaakte producten. 

  • Aantal coronagevallen in VK stijgt met ruim een kwart

    Het aantal bevestigde coronabesmettingen in het Verenigd Koninkrijk is dinsdag gestegen met 26 procent tot 1.950, vergeleken met 1.543 een dag eerder. Dat meldde het Britse ministerie van Volksgezondheid.
    Het land meldde de eerste besmetting met het coronavirus op 31 januari. Er zijn tot nu toe 56 mensen aan het virus bezweken, drie meer dan op maandag. In het Verenigd Koninkrijk zijn in totaal 50.442 mensen getest, van wie 48.492 negatief en 1950 positief, aldus de regering.
    De ploeg van premier Boris Johnson nam aanvankelijk een redelijk afwachtende houding aan. Maar intussen schroefde ze de maatregelen in de strijd tegen het virus op. Ouderen kregen bijvoorbeeld de raad de volgende twaalf weken zoveel mogelijk binnen te blijven.
    De Britse koningin heeft haar jaarlijkse tuinfeesten intussen geannuleerd en gaat eerder dan normaal naar Windsor Castle, ten westen van Londen. Daar zal ze vanwege de uitbraak van het coronavirus langer blijven dan gepland, zei Buckingham Palace dinsdag.
    Ook zal een aantal openbare evenementen met een groot aantal mensen die de koningin, en andere leden van de koninklijke familie, zouden bijwonen de komende maanden worden geannuleerd of uitgesteld, aldus het paleis.
  • Douane focust nog alleen op essentiële grenscontroles

    De douane stopt - of vermindert in elk geval - alle ‘niet-essentiële’ controles, zoals die op de openbare weg. Dat meldt de woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën, Francis Adyns, aan De Tijd. ‘De douane wil zich concentreren op zijn essentiële controles aan de grenzen, namelijk in de zee- en luchthavens en aan andere grensposten. Het gaat om controles die de veiligheid moeten blijven garanderen, zoals die in de strijd tegen drugs of andere gevaarlijke producten. Ook de controle-activiteiten die geen fysieke aanwezigheid vergen, gaan aan de grens gewoon door.’

  • Trump tweet opnieuw over 'Chinees virus'

    Voor de tweede dag op rij heeft de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag in een tweet over de coronacrisis verwezen naar het 'Chinese virus'. Eerder op de dag had het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken al fel gereageerd op de 'stigmatiserende' term. Volgens China probeert Trump de aandacht af te leiden van eigen falende aanpak van de epidemie.

    De Amerikanen zijn dan weer boos om wat zij omschrijven als Chinese pogingen 'om de aansprakelijkheid voor het coronavirus' op de VS af te schuiven. Vorige week had een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Peking tijdens een briefing geopperd dat het Amerikaanse leger verantwoordelijk kon zijn voor de verspreiding van het virus in Wuhan. .

    Nu het ergste in China achter de rug lijkt te zijn, probeert het communistische regime het verhaal van de epidemie te herschrijven. De staatsmedia hemelen president Xi Jinping op voor zijn kordate aanpak van de crisis. En impliciet zetten ze de autoritaire maatregelen af tegen de chaotische situatie in Europa en de Verenigde Staten. 

  • Spanje brengt bazooka van 200 miljard euro in stelling

    Drie dagen nadat de Spaanse premier Pedro Sánchez de noodtoestand uitgeroepen heeft in zijn land, heeft zijn coalitieregering een eerste pakket maatregelen klaar om de economische impact van de coronacrisis te verzachten. 'We brengen 200 miljard euro in stelling. Het gaat om de grootste inspanning in de recente geschiedenis van ons land', zei Sánchez dinsdagnamiddag na een videoconferentie met zijn ministers. Dat komt overeen met zowat 20 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

    Van dat bedrag komt 117 miljard euro van de Spaanse overheid. Madrid kijkt ook naar de privésector voor een stevige bijdrage.

    'We laten niemand in de steek. We zijn verenigd in deze strijd', zei Sánchez. In de eerste plaats wil de regering het 'productieweefsel' van Spanje beschermen. Er komt een fonds van 100 miljard euro, dat bedrijven kan helpen. Maar gezinnen kunnen eveneens op onze steun rekenen, klonk het.

    Zo kondigde de regering een moratorium af op hypotheken. 'Niemand gaat het dak boven zijn hoofd verliezen door deze crisis', verzekerde Sánchez. Hij riep verhuurders van woningen en gebouwen op zich begripvol op te stellen.

    200 miljard euro
    stimulusmaatregelen
    We brengen 200 miljard euro in stelling. Het gaat om de grootste inspanning in de recente geschiedenis van ons land, zei de Spaanse premier.

    'We hebben te maken met een tijdelijke crisis. Die mag geen grote impact hebben op de arbeidsmarkt. Daarom moeten werknemers hun arbeidstijd flexibel kunnen aanpassen en tijdelijk minder gaan werken. Iedereen krijgt toegang tot het systeem van tijdelijke werkloosheid. Het virus is een geval van overmacht. Iedereen heeft recht op een werkloosheidsuitkering', zei de Spaanse premier. Hij riep werkgevers op af te zien van ontslagen in deze crisis.

    Voorts garandeerde Sánchez de water- en elektriciteitsbevoorrading. 'Net als telecomdiensten zodat iedereen bereikbaar is en blijft.'

    Ten slotte gaat de Spaanse regering geld pompen in onderzoek en ontwikkeling. 'Zodat zo snel mogelijk een vaccin bestaat tegen het coronavirus.'

  • Buitenlandse Zaken haalt landgenoten uit Marokko terug naar België

    Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) heeft deze namiddag bevestigd dat morgen vier chartervluchten worden ingelegd voor landgenoten die vast kwamen te zitten tijdens hun vakantie in Marokko.

    Twee vluchten vertrekken vanuit Agadir en twee vanuit Marrakesh. Daarover vond de voorbije dagen overleg plaats met de Marokkaanse autoriteiten en SN Brussels Airlines, dat de vluchten zal uitvoeren.

    Morgen kunnen 720 landgenoten naar België terugvliegen. Voor de andere Belgen wordt alles in het werk gesteld om bijkomende vluchten te organiseren.

  • Al 450 kandidaten voor de medische reserve

    Er zijn al 450 kandidaten voor de medische reserve. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) meegedeeld. De reserve bestaat uit artsen, verpleegkundigen of ander zorgpersoneel waarop een beroep kan gedaan worden als er versterking nodig is. 

    Zorg en Gezondheid ontving na de eerste oproep van minister Beke 135 mails van artsen en verpleegkundigen die als vrijwilliger willen meewerken in de aanpak van de corona-uitbraak. 'Na een hernieuwde oproep afgelopen zondag, zijn er al zo'n 450 mensen die willen helpen. Op dit ogenblik is de druk houdbaar, maar dit kan uiteraard snel veranderen. We bereiden ons verder voor. Bijkomende kandidaten zijn nog altijd heel welkom, en kunnen zich opgeven via zorgengezondheid@vlaanderen.be', zegt Beke.

    De vrijwilligerslijst wordt ter beschikking gesteld aan de woonzorgcentra, ziekenhuizen en huisartsenkringen. Zij kunnen zelf de vrijwilligers contacteren om afspraken te maken.

  • IOC: 'Olympische Spelen gaan door'

    Het Internationaal Olympisch Comité gaat ervan uit dat de Olympische Spelen in Tokio komende zomer gewoon doorgaan. Dat meldt het na een telefonisch onderhoud met vertegenwoordigers van alle betrokken internationale sportbonden.

    'We verkeren in een ongekende situatie voor de hele wereld. De verspreiding van het coronavirus beïnvloedt de voorbereidingen op de Spelen en verandert van dag tot dag. Maar met nog vier maanden te gaan zien wij geen reden voor drastische maatregelen. Speculaties werken alleen maar contraproductief.'

    Wel zullen de kwalificatieopties moeten worden aangepast vanwege het virus, dat de sportwereld heeft stilgelegd. Maar het IOC blijft erop vertrouwen dat de Spelen op 24 juli in de Japanse hoofdstad beginnen.

  • Ook MIVB snoeit in zijn aanbod

    Vanaf woensdag zal de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB zijn aanbod verminderen omdat er te weinig personeel beschikbaar is. Dat maakte de MIVB dinsdag zelf bekend. Alle lijnen blijven bediend, maar aan twee derde van de normale frequentie. Noctis, de nachtdienst van de MIVB, zal niet meer rijden.

    De MIVB vraagt zijn rijzigers om de spitsuren te mijden en van alternatieven gebruik te maken als die er zijn. Volgens de vervoersmaatschappij zijn er intussen ook 75 procent minder rijzigers, waardoor afstand houden op de voertuigen mogelijk blijft.

  • Veiligheidsraad vergadert over extra maatregelen

    De Veiligheidsraad komt om 16u samen en bekijkt of er na de stopzetting van de lessen in de scholen en de gedeeltelijke sluiting van winkels er extra maatregelen nodig zijn. De vraag die voorligt is of er wordt overgegaan op een echte lockdown, zoals Frankrijk eerder aankondigde.

  • Komend jaar geen EK voor vrouwen, wellicht in 2022

    Door het uitstel van het EK 2020 met een jaar kan het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal van 2021 niet doorgaan, zo meldde de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) dinsdag in een persmededeling. Wellicht zal het toernooi in de zomer van 2022 doorgaan. Dat jaar wordt er eveneens een WK gespeeld, maar dat start pas eind 2022 omdat het tijdens de zomer te warm is in Qatar.

    'Voor onze Red Flames betekent dit dat ze voorlopig geen wedstrijden meer spelen in april. De oefenwedstrijd tegen Noorwegen in Oostende op 9 april en de belangrijke kwalificatiewedstrijd voor EURO 2021 tegen Zwitserland die de Red Flames voor een uitverkocht stadion wilden spelen, worden beide uitgesteld', zo klinkt het in de mededeling. 

  • Mogelijke opvolger Merkel besmet met coronavirus

    De Duitse politicus Friedrich Merz heeft positief getest op Covid-19. Dat bevestigde hij aan het Duitse persagentschap DPA. De 64-jarige is kandidaat voor het voorzitterschap van Duitslands grootste partij CDU. Op die manier wil hij ook de opvolger worden van bondskanselier Angela Merkel na de volgende verkiezingen.

    Merz geldt samen met Armin Laschet en Norbert Röttgen als een van de drie kandidaten die echt kans maken op het voorzitterschap van de christendemocraten. De huidige partijleider, Annegret Kramp-Karrenbauer, maakte begin februari onverwacht bekend dat ze zou stoppen.

    Oorspronkelijk zou Kramp-Karrenbauers opvolger verkozen worden op een partijcongres op 25 april. Wegens de corona-epidemie is die bijeenkomst uitgesteld tot een later tijdstip.

  • UEFA bevestigt: EK voetbal jaar uitgesteld

    Het Europees kampioenschap voetbal van deze zomer wordt met een jaar uitgesteld. Dat heeft de Europese voetbalbond UEFA op een besloten vergadering beslist. De beslissing zet een domino in gang in de voetbalwereld.

  • Defensie bereidt zich voor op bijkomende inzet middelen

    Het leger houdt zich klaar om bijkomende middelen in te zetten in de strijd tegen het coronavirus. Nu al zijn er ziekenwagens van Defensie ter beschikking gesteld van de 112-noodcentrales in Brussel en Vlaams-Brabant.

    Twee ziekenwagens van het militair hospitaal in Neder-over-Heembeek worden ingezet om patiënten met het coronavirus te vervoeren tussen de ziekenhuizen, zegt commandant Olivier Séverin, de woordvoerder van de generale staf. Voor de militairen zelf zijn een aantal voorzorgsmaatregelen genomen om te voorkomen dat de werking van het leger zelf in het gedrang komt. Voorlopig wordt de operatie Vigilant Guardian (OVG), de inzet van militairen voor bewakingsopdrachten op straat, niet stopgezet. 

    Het leger zal ook ingezet worden voor de opslag, herverpakking en verdeling van de miljoenen mondmaskers. Er is ook een inventaris opgemaakt van de middelen die het leger kan inzetten als de regering daarom vraagt.

    'We hebben de gewoonte om te moeten reageren op moeilijke situaties', zegt generaal-majoor Pierre Neirinckx, de baas van de Medische Component, aan Le Spécialiste. 'We zijn klaar om meer in te zetten om de eerste- en tweedelijnszorg en het vervoer van patiënten te ondersteunen.'

  • Dodental in Nederland stijgt naar 43

    Het nieuwe coronavirus heeft tot nog toe 43 levens geëist in Nederland. In een dag tijd zijn 19 mensen overleden aan het virus, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het aantal ziekenhuisopnamen sinds het begin van de uitbraak is toegenomen tot 314.

  • WGO roept Europa op 'meest drastische maatregelen' te nemen

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft erop aangedrongen dat in heel Europa de meest drastische maatregelen worden genomen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dammen.

    'We verwachten dat elk land, zonder uitzondering, dat doet', zei Hans Kluge, de regiodirecteur Europa van de VN-organisatie. 'Men moet de inspanningen verdubbelen, zelfs verdrievoudigen.'

    Tot nu toe is er in Europa een lappendeken van maatregelen. Landen als Spanje, Italië en Frankrijk zitten in een volledige lockdown, terwijl in het Verenigd Koninkrijk het leven gewoon door gaat. Zondag namen nog duizenden lopers deel aan de marathon van Bath. 

    Kluge dringt erop aan de maatregelen te harmoniseren en de besmettingen 'agressief op te sporen'. Tegelijk moet de capaciteit van de zorg versterkt worden en moeten de burgers zich aan de 'social distancing' houden.

  • Grieken nemen maatregelen in migrantenkampen

    Griekenland heeft dinsdag maatregelen genomen om een uitbraak van Covid-19 in de overvolle migrantenkampen op de eilanden in de Egeïsche Zee te voorkomen. Bezoeken aan de kampen zijn voor twee weken opgeschort, alle nieuwkomers worden medisch gescreend en alle voorzieningen worden regelmatig ontsmet, zo deelde het Griekse ministerie van Migratie mee.
    Voor patiënten die vermoedelijk besmet zijn, worden afgescheiden afdelingen opgetrokken. Voorts wordt voorlopig geen les meer gegeven aan migrantenkinderen en zijn sportactiviteiten opgeschort. Voedsel wordt aan kleinere groepen bedeeld.
    In de opvangcentra op de Griekse eilanden verblijven in totaal 42.500 migranten volgens de Griekse autoriteiten, meer dan zeven keer de capaciteit van 6.000 waarop de centra berekend zijn.
  • Ook chemiesector bereidt eventuele shutdown voor

    De productie in de chemische sector in ons land is dinsdag nog volop aan de gang, maar tegelijkertijd bereiden verschillende bedrijven zich voor op een eventuele shutdown in de verdere loop van de coronacrisis. 'We nemen alle mogelijke maatregelen om dat te vermijden, want om veiligheidsredenen kan je de bedrijven niet zomaar stilleggen", zegt Gert Verreth van sectorfederatie essenscia.

    Onder meer bij Lanxess, de Duitse producent van additieven, wordt in verschillende vestigingen het eventueel stilleggen van de installaties wel voorbereid, moest dat nodig zijn omdat er een personeelstekort zou zijn of grondstoffen onvoldoende worden geleverd. 'Het stilleggen kan dagen duren en is een moeilijk proces. Bovendien creëren sommige bedrijven grondstoffen die andere bedrijven nodig hebben. Als er één schakel wegvalt, heeft dat meteen een impact op de hele keten', zegt Verreth.

    Essenscia benadrukt ook het maatschappelijke belang van het operationeel blijven van de chemie- en farmasector. "We zijn cruciaal voor de toelevering aan andere sectoren, bijvoorbeeld voor de productie van geneesmiddelen, hygiënische zepen en detergenten, waterzuivering, voedingsmiddelen, enzovoort', stelt Verreth.

  • Humanitaire hulp komt in het gedrang

    De humanitaire hulp voor miljoenen mensen komt door de verspreiding van het coronavirus in het gedrang, waarschuwen de Verenigde Naties dinsdag.

    'Meer dan 100 miljoen mensen zijn afhankelijk van de hulp van de noodhulporganisaties van de VN', zei Jens Laerke, woordvoerder van het humanitair bureau van de VN Ocha in Genève. Die organisaties werken hard aan plannen die de bevoorrading van hulp moeten verzekeren. 

     Het gaat onder meer om medisch materiaal op plaatsen krijgen waar de situatie door natuurrampen, conflicten of de klimaatverandering bijzonder precair is. 'Elk uur wordt de situatie moeilijker', zegt Laerke. 

    De reisbeperkingen die wereldwijd gelden en de aanbevelingen om afstand te houden van andere mensen vormen een grote uitdaging. Laerke beklemtoonde dat de crisissen wereldwijd door de coronacrisis niet in de vergetelheid mogen raken.

  • VK raadt alle 'niet essentiële reizen' naar het buitenland af

    Het Verenigd Koninkrijk heeft zijn burgers geadviseerd om niet naar het buitenland te reizen als dat 'niet noodzakelijk' is, en dat voor ten minste 30 dagen.

    'Wie naar het buitenland reist zal geconfronteerd worden met heel wat beperkingen aan de grenzen en restricties in verscheidene landen. De snelle ontwikkeling van de maatregelen is ongezien', zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab in een verklaring.

  • Sophie Wilmès: 'Snel extra maatregelen nemen als die nodig zijn'

    Premier Sophie Wilmès heeft in het parlement haar regeerverklaring uitgesproken. Ze zei in haar speech dat de federale topministers en de leiders van de regio's vandaag op een nationale veiligheidsraad extra maatregelen zullen treffen als die eventueel nodig zouden blijken.

    De speech van Wilmès vond plaats in een vrijwel leeg parlement. Enkel parlementsvoorzitter Patrick Dewael (Open VLD), Wilmès zelf, haar vicepremiers en de fractieleiders van de partijen waren aanwezig wegens het coronavirus.

    In haar speech riep ze op tot nationale eenheid, hand in hand. Ze riep op tot burgerzin en solidariteit om het oprukkende coronavirus het hoofd te bieden. Ze sprak ook haar steun uit voor de gezondheidswerkers in dit land.

    Haar minderheidsregering van MR, Open VLD en CD&V - 38 op 150 zitjes in het federaal parlement - krijgt vanuit de oppositie de steun van socialisten, groenen, cdH en Défi. De N-VA zal geen steun geven, nadat de onderhandelingen over de vorming van een volwaardige regering in het weekend misliepen.

    Wilmès wil rond vier grote assen gaan werken: de volksgezondheid, sociale zaken, veiligheid en economie. Voor die thema's zijn de volmachten bedoeld waarmee de regering gaat werken. Ze vraagt ook een stemming over een begroting van voorlopige twaalfden, met één amendement: 1 miljard euro steun om de eerste schokgolven van de komende gezondheids- en economische crisis te tackelen.

    Het regeren bij volmacht is voor zes maand. De federale topministers, de premier en de vicepremiers, zullen regelmatig bijeenkomen, indien nodig samen met de vertegenwoordigers van de partijen die de volmachten steunen. Wilmès belooft over uiterlijk zes maanden opnieuw het vertrouwen van het parlement te vragen. 'De bedoeling moet blijven op termijn een federale regering te vormen die een parlementaire meerderheid heeft voor een globaal project voor ons land.'

    De vertrouwensstemming wordt donderdagnamiddag gehouden in het parlement. In de voormiddag is er debat in het parlement.

  • Volvo Car Gent (5.700 arbeiders) legt productie stil

    De productie in de fabriek van Volvo Car Gent wordt stilgelegd. De nachtploeg zal niet meer dan de slag gaan. Dat zegt woordvoerster Barbara Blomme. Over het werkregime voor bedienden is nog geen beslissing genomen.  Volvo Car Gent is met 6.500 werknemers de grootste industriële werkgever van Oost-Vlaanderen. Daarvan zijn er 800 bedienden en 5.700 met een arbeidersstatuut. 

    'We denken dat dit een gepaste maatregel is om de gezondheid van onze medewerkers te verzekeren', luidt het. 'We hebben dit beslist in samenspraak met de vakbonden en het moederbedrijf in Zweden, waar de fabrieken trouwens wel nog draaien.'

    De namiddagploeg in Gent is om 13.30 uur wel nog aan het werk gegaan, met de bedoeling de productie gefaseerd stil te leggen. 'De fabriek is een complexe mix van geprogrammeerde en gerobotiseerde machines. Dat kan je niet met één druk op de knop stilleggen, anders heb je enorm veel problemen bij de heropstart. De machines moeten al geprogrammeerd en klaar gezet worden voor als de lijn wordt heropgestart.'

    Wanneer die heropstart gepland is, is nog niet duidelijk. Blomme zegt verder dat Volvo Car Gent nog geen logistieke problemen kende. 'Een gebrek aan onderdelen is er nog niet, ook al zijn de onderdelen in voorraad heel snel naar beneden aan het gaan. Twee weken geleden hadden we nog stocks om drie weken te draaien, nu is dat veel minder.'

  • Steeds meer winkels sluiten de deuren

    Hoewel winkels volgens de richtlijnen van de regering in de week open mogen blijven, sluiten steeds meer ketens de deuren. Het gaat onder meer om de volgende zaken:

    • De warenhuisketen Inno
    • De drogisterijketen Kruidvat
    • De schoenenwinkel Brantano 
    • De winkels Dreamland, Dreambaby en Fiets!, onderdeel van de Colruyt groep
    • De Kringwinkels
    • De Standaard Boekhandel
    • Elektronicaketens Mediamarkt en Krëfel
    • De modeketens JBC en ZEB
    • De Fnac
    • IKEA
    • Schoenen Torfs
    • De sportketen Decathlon
    • De telecomoperator Proximus
    • De restaurantketen Exki

    Bij de meeste winkels kan je wel nog in de webshop terecht.

  • 'EK voetbal jaar uitgesteld door uitbraak coronavirus'

    Het Europees kampioenschap voetbal van deze zomer wordt met een jaar uitgesteld. Dat heeft de Europese voetbalbond UEFA volgens verschillende internationale media op een besloten vergadering beslist. Er is nog geen officiële bevestiging van de UEFA zelf.

    Het EK voetbal wordt verplaatst naar de zomer van 2021. Dat zou beslist zijn op video-overleg met de 55 lidstaten van de Uefa.

    De associatie van Europese clubs (ECA) en de European Leagues, dat 36 nationale competities vertegenwoordigt, had er eerder op de dag al mee ingestemd.

    Het EK moet plaatsmaken omdat de nationale competities hun seizoen willen afmaken. Vooral de grote landen, Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk vrezen te groot inkomstenverlies als ze niet eerst hun eigen jaargang afmaken.

    Het uitstel van het EK zet een domino in gang bij de overvolle voetbalkalender. Volgende zomer had in principe de finale van de Nations League, de nieuwe landencompetitie van de UEFA, en het vernieuwde WK voor clubteams van de wereldvoetbalbond FIFA plaats moeten vinden.

  • Machinebouwer CNH zet in Zedelgem 1.500 arbeiders op non actief

    Bij CNH Industrial in Zedelgem zijn maandag bijna 1.500 arbeiders naar huis gestuurd. De activiteiten liggen minstens stil tot en met vrijdag. CNH maakt op de West-Vlaamse site maaidorsers, balenpersen en hakselaars voor de landbouwindustrie.

    De beslissing om iedereen op non actief te zetten werd genomen omdat de aanvoer van enkele cruciale machine-onderdelen gestopt is. ‘Hier en daar blokkeert de logistieke ketting. We hebben vorige week de eerste signalen opgevangen en nu voelen we het ook’, klinkt het. Er is onder andere een gebrek aan motoren. ‘We hebben een tiental leveranciers gecontacteerd, maar geen van hen was in staat ons te beleveren.’

    De directie doet er alles aan om het gat in de logistiek tegen maandag te dichten. Vrijdag zal daar meer duidelijkheid over zijn.

    Het bedrijf zal van de productiepauze gebruik maken om maatregelen te nemen die de bezorgdheid bij werknemers over hun gezondheid moeten wegnemen. Op sommige posten in het assemblageproces werkten de mensen te dicht op elkaar om de afstandsregel te kunnen naleven. ‘We nemen nu even de tijd om een nieuwe regeling op te stellen’, luidt het. Ook worden extra beschermingsmaatregelen overwogen, zoals bijvoorbeeld extra tijd voorzien voor het reinigen van werkposten na een wissel van de shift. Binnen het bedrijf is er een geval van coronabesmetting bevestigd.

  • Vestager bereid om tijdelijk staatssteun tot 500.000 euro toe te laten

    Zo goed als zeker zal de Belgische overheid noodlijdende bedrijven tijdelijk leningen en fiscale voordelen tot 500.000 euro mogen toekennen. Daarnaast zal ze ook staatsgaranties op bankleningen mogen verlenen en publieke en private leningen subsidiëren.

    Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager maakte dat dinsdagmiddag bekend. Normaal is dergelijke staatssteun verboden, omdat het de fair concurrentie tussen Europese bedrijven hindert. Vestager stelt nu een tijdelijke uitzondering voor.

    De Commissie erkent ook de belangrijke rol van de banksector om kmo's te ondersteunen.

    De Commissie heeft het voorstel maandagavond ter consultatie overgemaakt aan de lidstaten. Verwacht wordt dat het 'in de komende dagen' in werking zal treden.

    Sowieso kunnen EU-landen ook andere maatregelen nemen, zoals loonsubsidies of het opschorten van betalen van belastingen. Ook compensatie voor sectoren die hard worden getroffen kan, zoals de luchtvaart.

  • Siliconenproducent Soudal voelt bouw en doe-het-zelfketens stilaan wegvallen

    Soudal, de wereldspeler in siliconen, lijmen en PU-schuim die aanwezig is in 130 landen en 893 miljoen euro omzet draait, voelt de impact van het stilvallen van werven onder meer in Italië, Frankrijk en Spanje.

    ‘Er breekt momenteel een andere periode aan in de coronacrisis’, stelt CEO Dirk Coorevits. ‘De bouw valt her en der stil en winkels voor bouwproducten gaan dicht. Dat betekent dat de vraag naar onze producten terugvalt.’ ‘We hebben evenwel nog geen tekort aan grondstoffen, zelfs van die welke uit Italië komen, zodat onze fabrieken en de meeste machines grotendeels blijven verder draaien.’ 

    'Door de automatisering hebben wij vooral machine-operatoren in de fabrieken, die sowieso ver uit elkaar staan. We laten de arbeiders ook gespreid eten, en op wie toch samen eet, zit op drie meter afstand van elkaar. De bedienden werken in twee teams die niet met elkaar in contact komen. Bedienden werken van thuis uit.

    Druk van de vakbonden om te stoppen met produceren om de arbeiders te  beschermen, voelt Coorevits niet.  ‘We nemen dan ook alle veiligheidsvoorschriften in acht.’ 

  • Regeerverklaring Wilmès in beperkte kring

    Op de regeerverklaring van premier Sophie Wilmès (MR) zullen enkel zijzelf, de vicepremiers en de fractieleiders van de partijen aanwezig zijn. Dat gebeurt om verdere besmetting met het coronavirus tegen te gaan. De andere parlementsleden kunnen volgen via de livestream.

    Ook voor de plenaire zitting donderdag worden maatregelen genomen. De fractieleiders debatteren over de regeerverklaring, de stemming verloopt individueel per naamafroeping per brief, waardoor leden veilig hun stem kunnen uitbrengen zonder dat de hele zaal vol loopt. Ook de stemming over de voorlopige twaalfden en die over maatregelen voor zelfstandigen zullen op die manier verlopen.

  • Intensieve zorg UZ Brussel gaat evolueren naar een volledige COVID-19-zone

    In de Belgische ziekenhuizen is het alle hens aan dek, maar voorlopig vangen ze de drukte nog op in het Universitair Ziekenhuis Brussel. Toch zien ze dat de toestroom van patiënten evolueert en er in de nabije toekomst zal voor zorgen dat de dienst intensieve zorg een volledige COVID-19-zone wordt.

    Volgens het UZ Brussel kan die zone er morgen al zijn. 'Nu wordt er nog een onderscheid gemaakt tussen de gewone patiënten die zorg nodig hebben, de mensen die wachten op de uitslag van een coronatest en de bevestigde gevallen', vertelt Gerard Eeckman, woordvoerder van het UZ Brussel.

    Al dan niet dringende onderzoeken worden intussen geannuleerd, waardoor bepaalde diensten minder werk zullen hebben en personeel kan verschoven worden. 'Er zijn vandaag diensten met een surplus aan werk, zoals intensieve zorg of de spoedgevallendienst, en anderzijds diensten die gesloten worden. We denken na om mensen uit andere disciplines te verschuiven naar diensten waar er een hoge intensiteit is', legt Eeckman uit.

    Intussen voelt het UZ Brussel dat het aantal mondmaskers en schorten voor het personeel steeds schaarser wordt. Het ziekenhuis zal zelf nog een oproep lanceren en hoopt dat de levering van de federale overheid snel volgt. 

  • Vlaams Parlement woensdag in beperkte kring

    De plenaire vergadering van het Vlaams Parlement zal woensdag in beperkte kring verlopen. Voorzitter Liesbeth Homans wil dat er voldoende afstand kan zijn tussen de aanwezigen.

     Het parlement houdt woensdag om 14 uur een gedachtewisseling over de aanpak van het coronavirus. Dat zal enkel met de zeven fractieleiders gebeuren, naast de voorzitter en de kern van de Vlaamse regering.

    Daarna wordt gestemd over het nooddecreet, dat het makkelijker moet maken tijdelijke gezondheidsvoorzieningen te bouwen. 

    'Om de uitgevaardigde richtlijnen te respecteren en voldoende afstand van elkaar te houden, hebben we beslist het aantal volksvertegenwoordigers dat zal deelnemen aan de stemming te halveren', laat Homans dinsdag weten. 'Daarbij houden we rekening met een evenredige vertegenwoordiging per fractie.'

  • Brussels Airlines zet vluchten stop

    Brussels Airlines zet vanaf vrijdag alle 'reguliere' vluchten stop. Dat heeft topman Dieter Vranckx aangekondigd tijdens overleg met de vakbonden.

    Vrijdag landen de laatste vliegtuigen. Zaterdag worden alle reguliere vluchten opgeschort, minstens tot en met zondag 19 april.

    Wel blijven er vliegtuigen stand-by om Belgen uit het buitenland te repatriëren, moest dat nodig zijn.

    ©BELGA

  • Vlaams viceminister-president Bart Somers in quarantaine

    Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke kansen Bart Somers (Open VLD) blijft de komende week in afzondering op doktersadvies. Dat zegt hij op twitter.

    Somers heeft enkele symptomen van het coronavirus, waardoor zijn dokter hem aanraadt thuis te blijven. 

    Ook Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V) werkt thuis omdat in haar gezin het coronavirus werd vastgesteld.

  • WHO raadt Ibuprofen zonder doktersadvies af

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt mensen die vermoedelijk besmet zijn met het coronavirus, af zonder doktersadvies het medicijn Ibuprofen te nemen. Er zijn geen studies waaruit blijkt dat Ibuprofen tot een hogere sterfte leidt, zei WHO-woordvoerder Christian Lindmeier dinsdag in Genève, maar deskundigen onderzoeken de kwestie. 'We raden aan Paracetamol in te nemen en niet Ibuprofen.'

  • Plopsa verwacht tien miljoen euro omzetverlies

    Plopsa bekijkt vrijdag of ze haar zeven pretparken in de paasvakantie kan openen, maar verwacht niet dat het zal lukken. Dat zegt CEO Steve Van Den Kerkhof aan het persagentschap Belga.

    'Voor ons is het nu cruciaal om de schade te beperken', zegt hij. 'Een sluiting tot eind april, waar we nu rekening mee houden, betekent voor de zeven parken samen een omzetverlies van tien miljoen euro. Het is nu belangrijk de schade te beperken en onze kosten te minimaliseren.'

    De Plopsa-groep telt zeven attractieparken in België, Nederland, Polen en Duitsland: Plopsaland De Panne, Plopsa Indoor Hasselt, Plopsa Coo, Plopsa Indoor Coevorden, Holiday Park, Plopsaqua De Panne en Majaland Kownaty.

  • Italië ziet hoogtepunt virusbesmettingen naderen

    Veel Italiaanse deskundigen zien het hoogtepunt van de uitbraak van het nieuwe coronavirus in hun land naderen. Het aantal besmettingen zal daarna minder snel gaan stijgen, aldus de bestrijdingscoördinator voor de zwaar getroffen regio Lombardije, Giulio Gallera. 'We verwachten dat in de aanloop naar zondag de toename van patiënten minder snel zal gaan.'

    Ook de Italiaanse viroloog Roberto Burioni ziet het hoogtepunt ook naderen, maar hij zei in de krant Corriere della Sera dat het mogelijk is dat de daling van het aantal besmettingen toch iets later begint. De universiteit van Genua schat 24 maart, als de Italianen zich aan de voorschriften houden.

    In Lombardije werd in februari voor het eerst in Italië het virus geconstateerd. Het heeft zich snel verspreid en al circa 15.000 mensen zijn in de Noord-Italiaanse regio besmet. In heel Italië zijn dat er 28.000. De overheid heeft in Lombardije op 8 maart de bewegingsvrijheid beperkt en het openbare leven grotendeels lamgelegd om het virus in te dammen. De rest van het land volgde op 11 en 12 maart.

  • Tien nieuwe kamerleden leggen eed af

    Nu de regering-Wilmès er een wordt met volheid van bevoegdheden, kunnen tien nieuwe parlementsleden straks de eed afleggen in de Kamer. Zij volgen de ministers op, die in lopende zaken ook gewoon Kamerleden waren.

    Voor CD&V leggen straks Werviks gemeenteraadslid Bercy Slegers en jongerenvoorzitter Sammy Mahdi de eed af in de Kamer. Zij waren in mei de eerste opvolgers op respectievelijk de West-Vlaamse en Vlaams-Brabantse CD&V-Kamerlijsten en komen in de plaats van minister van Werk en Economie Nathalie Muylle en minister van Justitie Koen Geens. Eerder kwam de voormalige Oost-Vlaamse provinciegouverneur Jan Briers al in de Kamer ter vervanging van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem.

    Bij Open Vld volgen eerste schepen van Tienen Bram Delvaux en Ninoofs burgemeester Tania De Jonge respectievelijk minister van Volksgezondheid, Asiel en Migratie Maggie De Block en minister van Financiën Alexander De Croo op. Minister van Post en Telecom Philippe De Backer stond in mei niet op de lijst en heeft dus ook geen opvolger nodig.

    Tot slot leggen zes nieuwe MR-Kamerleden straks de eed af. Het gaat om Isabelle Galant, de oudere zus van voormalig minister van Mobiliteit Jacqueline Galant, Benoit Friart, Nathalie Gilson, Magali Dock, Mathieu Bihet en Christophe Bombled.

    De regering van premier Sophie Wilmès legde dinsdagvoormiddag de eed af op het Paleis. Straks legt premier Wilmès een regeringsverklaring af in de Kamer, waarna ze het vertrouwen zal vragen. Daar wordt dan 48 uur later over gestemd.

  • NGO vraagt online registratie asielaanvragen

    Nu het Belgische asielloket in het Klein Kasteeltje in Brussel dicht is, vraagt de NGO Vluchtelingenwerk Vlaanderen een online registratiesysteem voor aanvragen van kandidaat-vluchtelingen.

    De Belgische asieldiensten zijn door het oprukkende coronavirus vanaf vandaag stilgevallen. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), die verblijf in ons land regelt en controleert, verwerkt vanaf vandaag geen nieuwe asielaanvragen meer. Een ingrijpende maatregel, want landen zijn in principe internationaal verplicht mensen toe te laten een aanvraag tot vluchtelingenstatus te doen, als ze dat willen.

    Volgens DVZ komt het erop neer dat 100 tot 150 mensen per dag zich niet meer kunnen inschrijven in het Klein Kasteeltje. Pas na inschrijving hebben mensen recht op een opvangplek van de federale overheid. Vluchtelingenwerk snapt dat er maatregelen moeten genomen worden tegen het coronavirus, maar niet dat er geen vorm van online registratie en noodopvang wordt voorzien voor de asielzoekers. 'Nu worden kwetsbare mensen in de steek gelaten.'

    De asielopvang zit met 27.0000 mensen helemaal vol. Bovendien is er de komende weken ook geen uitstroom uit de centra te verwachten, waardoor er ook geen nieuwe mensen in kunnen. Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen (CGVS), dat oordeelt of mensen recht hebben op verblijf in ons land, stopt zijn verhoren met kandidaat-vluchtelingen. Daardoor blijven de dossiers liggen.

    Ook de dossiers in beroep bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, dat zich uitspreekt over dossiers van mensen die in beroep zijn gegaan tegen geweigerd verblijf, blijven liggen. Er zijn voorlopig geen zittingen.

  • Techreuzen strijden samen tegen fake news

    Microsoft, Facebook, Google, Reddit en Twitter bundelen de krachten in de strijd tegen de misinformatie over het coronavirus. 

    Zo circuleren op het net valse adviezen voor de aanpak van covid-19. Het gaat van onschuldige zaken als het drinken van warm water en het eten van knoflook tot het gebruik van cocaïne en jezelf ontsmetten met bleekmiddel (chloordioxide).

    Boven een lijst met adviezen die druk wordt gedeeld staat de gerenommeerde Stanford University. Een woordvoerder zegt dat de Amerikaanse universiteit niets met de post te maken heeft. 

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ontkracht op zijn site alle nepnieuws

  • Brussel versoepelt tijdelijk EU-staatssteunregels

    De lidstaten van de Europese Unie mogen tijdelijk directe subsidies of belastingvoordelen tot 500.000 euro aan bedrijven toekennen als steun in verband met het coronavirus. Ook kunnen de regeringen straffeloos staatsgaranties verlenen op bankleningen en private en publieke leningen subsidiëren. Dat heeft EU-commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager bekendgemaakt.

    Volgens Vestager, die al had aangekondigd de staatssteunregels in de EU tijdelijk te zullen versoepelen vanwege de economische problemen als gevolg van het virus, wordt de maatregel in de komende dagen van kracht. Ook erkent de Europese Commissie 'de belangrijke rol van de banken om het hoofd te bieden aan de economische effecten van de virusuitbraak, door steun te bieden aan klanten, met name middelgrote en kleine bedrijven', schrijft Vestager in een toelichting.

    ©EPA

  • ‘5.000 evenementen geschrapt, 10 miljoen verlies aan artistieke lonen'

    De coronacrisis berokkent ook de culturele sector in ons land grote schade toe. Volgens auteursrechtenvereniging Sabam zijn tot eind maart 2.800 evenementen geschrapt. Dat betekent 3,3 miljoen euro aan gemiste auteursrechten en billijke vergoedingen, enkel in de maand maart. ‘2.200 events die in april gepland zijn en waarvoor Sabam reeds op de hoogte werd gesteld, worden nu ook massaal opgezegd door de betrokken organisatoren’, aldus woordvoerder Olivier Maeterlinck.

    GALM, het Genootschap van Artiesten Lichte Muziek, berekende op basis van teruggestuurde Sabam-aangiftes dat 10,5 miljoen euro aan voorziene lonen voor artiesten en technisch personeel in rook opgaan door de lockdown van het culturele leven. ‘Een bloedbad’, reageert GALM-voorzitter Tom Kestens. Hij pleit voor economische steunmaatregelen voor de culturele sector.  ‘Net als voor de horeca moet er ook een noodfonds komen voor de culturele sector. Wij zijn communicerende vaten.’

  • Akkoord tussen grootbanken voor steun aan bedrijven

    De vier grootbanken van het land (Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC en ING) gaan samen steun bieden aan bedirjven die door de coronacrisis in moeilijkheden geraken. Dat vernam L'Echo. De andere kredietverleners zullen zich meer dan waarschijnlijk bij de 'grote vier' scharen.

    De steunmaatregelen bestaan uit kredietfaciliteiten voor bestaande kredieten (spreiding, opschorting van terugbetalingen in rente of kapitaal) en/of bijkomende kredieten voor de ondernemingen die geld nodig hebben om het hoofd boven water te houden. Dat zou gepaard gaan met staatswaarborgen.

    Iedere bank zal geval per geval bekijken en samen met de betrokken ondernemingen werken om een adequate oplossing te vinden.

    De bankenverening Febelfin zal een coördineerde rol spelen, in samenwerking met het ministerie van Financiën, de gewesten en de Nationale Bank.

    Op afspraak

    Febelfin laat intussen weten dat de banken vanaf woensdagochtend in hun kantoren klanten enkel nog op afspraak zullen ontvangen tijdens weekdagen. Ze vragen hun klanten om dagdagelijkse bankverrichtingen digitaal te doen en enkel naar kantoor te komen voor heel dringende zaken.

    De bankautomaten blijven perfect werken en de banken blijven ook – zowel tijdens de week als tijdens het weekend – bereikbaar op afstand (chat of telefoon). Ook voor mobiel bankieren, internetbankieren en digitaal betalen verandert er niets, ook tijdens het weekend.

    De banken hebben contactpunten opgezet om bedrijven en particulieren bij te staan met hun financiële vragen over corona. Ook Febelfin heeft een dergelijk contactpunt: corona@febelfin.be

  • Banken werken vanaf woensdag enkel nog op afspraak

    De Belgische banken ontvangen hun klanten vanaf woensdag enkel nog op afspraak. Dat meldt sectororganisatie Febelfin. De banksector vraagt daarbij dagelijkse bankverrichtingen digitaal te doen, en enkel 'voor heel dringende zaken' naar het kantoor te komen.

    Volgens Febelfin blijft de bancaire dienstverlening gegarandeerd.

  • Zelfstandigen krijgen vlotter toegang tot uitkering

    Zelfstandigen die gedwongen moeten sluiten of hun activiteiten moeten beperken als gevolg van de coronacrisis zullen voor de maanden maart en april vlotter toegang hebben tot een uitkering. Dat gebeurt in de vorm van een overbruggingsrecht.

    De Kamercommissie Sociale Zaken heeft daarvoor dinsdag unaniem een wetsontwerp goedgekeurd. Normaal volgt donderdag de goedkeuring door de voltallige Kamer.

    Het gaat om een sociale uitkering van 1.291,69 euro (indien geen kinderlast) of 1.614,10 euro (indien kinderlast) per maand, verduidelijkt Egbert Lachaert, fractieleider van Open VLD in de Kamer. Ook winkeliers die alleen in het weekend moeten sluiten, hebben recht op de uitkering. Er is geen minimaal aantal dagen van onderbreking van de activiteit.

    Ook zelfstandigen die een restaurant uitbaten dat alleen nog meeneemmaaltijden verkoopt, hebben recht op de uitkering.

    'Veel zelfstandigen beslissen de deuren te sluiten uit voorzorg voor de verdere verspreiding van het coronavirus, ook al zijn ze daartoe niet verplicht', zegt Lachaert. 'Van zodra die zelfstandigen hun activiteit voor minstens zeven opeenvolgende kalenderdagen onderbreken, zullen ze recht hebben op het overbruggingsrecht, aan 100 procent en eveneens voor de maanden maart en april.'

  • Mobiele oproepen haperen soms

    U hebt het misschien al gemerkt: niet alle oproepen lukken meteen probleemloos.

    Dat komt door problemen tussen de verschillende operatoren, bij oproepen van het ene naar het andere netwerk. Operatoren geven, na oproepen naar de nooddiensten, voorrang aan de oproepen die op hun netwerk blijven - zeker tijdens de piekuren rond de middag en 18 uur. 

    Daardoor moeten bellers naar een ander netwerk soms aanschuiven en opnieuw proberen. 

    Er wordt 60 procent meer gebeld dan normaal. Via de vaste lijn zelfs dubbel zoveel. En ook de internettrafiek is door het massale telewerk met 50 tot 80 procent gestegen. 

  • Cijfers in Spanje blijven oplopen

    In Spanje zijn al 11.178 coronabesmettingen bekend, zowat 2.000 meer dan maandag. Sinds maandag zijn er ook 182 nieuwe overlijdens vastgesteld, wat de balans op 491 doden brengt. Spanje is in Europa na Italië het hardst getroffen door het Covid-19-virus.

    Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken overweegt om het luchtruim te sluiten. De regering van de Spaanse eilandengroep Balearen, met onder meer de eilanden Mallorca en Ibiza, vraagt de 25.000 toeristen die op de eilanden verblijven te vertrekken.

  • Alle recyclageparken gaan dicht

    Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft beslist dat alle Vlaamse afvalparken dinsdagnamiddag sluiten. 

    De recyclageparken vragen al enkele dagen aan de Vlamingen om niet-noodzakelijke bezoeken uit te stellen, om zowel de parkwachters als de bezoekers zo weinig mogelijk risico te laten lopen. Die oproep kreeg echter weinig gehoor. Veel parken spreken van een toename tot 50 procent. Daarom beslist Demir om in te grijpen.

    Met de maatregel wordt ook de inzameling van asbest stopgezet waardoor beschermingsmateriaal, waaronder mondmaskers, ter beschikking kan komen. Het personeel van de recyclageparken kan en zal ingezet worden voor huis-aan-huisinzameling.

  • 'Lockdown niet aan de orde'

    Op dit moment is een lockdown niet aan de orde, stellen de experts van Sciensano, het federaal onderzoekscentrum van Sciensano. De Franse president Emmanuel Macron besliste gisteravond dat in Frankrijk iedereen thuis moet blijven. Mensen die buiten willen, hebben daarvoor een speciaal document nodig. In België is het zover nog niet, al is er vandaag in principe wel nieuw overleg op de Nationale Veiligheidsraad.

    'Alles hangt af van de situatie in de ziekenhuizen', aldus Steven Van Gucht van Sciensano. 'Zolang zij het aantal nieuwe patiënten blijven aankunnen, zijn extra maatregelen wat ons betreft geen absolute must. Pas als het aantal mensen in de ziekenhuizen fors stijgt en druk zet op het gezondheidssysteem, moeten we het geweer van schouder veranderen.'

  • Comeos kondigt nieuwe maatregelen aan voor winkels

    Handelsfederatie Comeos gaat beperkingen opleggen op het aantal klanten dat tegelijkertijd in winkels aanwezig mag zijn. Dat maakte Comeos dinsdag zelf bekend. Concreet wordt het aantal klanten in de winkels beperkt tot één per 10 vierkante meter. De maatregel wordt vanaf woensdagmiddag van kracht. Comeos benadrukt intussen wel dat de winkels absoluut open blijven en hamsteren zeker niet nodig is.

    Door het aantal klanten in de winkels te beperken, dreigen wel wachtrijen voor de winkelgebouwen. 'We vragen daarom alle klanten om de aankopen te beperken om niet te lang in de winkel te blijven, en om de afstand van een meter tussen elke persoon te respecteren', zei Comeos-topman Dominique Michel op een persconferentie.

    We vragen alle klanten om de aankopen te beperken en niet te lang in de winkel te blijven

    Dominique Michel
    Topman Comeos

    Die afstand moet er zowel binnen als buiten de winkel zijn. Elke bedrijf kan zelf kiezen hoe de nieuwe voorschriften afgedwongen worden. Mogelijkheden zijn het aanbrengen van rode lijnen op de grond tot het inzetten van veiligheidspersoneel en de opening of sluiting van de toegangen.

    Ook roept de handelssector op om enkel elektronisch te betalen en niet om het gezin maar alleen te komen winkelen. Comeos verzekerde tot slot dat de grote winkels open blijven en geen bevoorradingsproblemen kennen. Maandag was er opnieuw een piek van bezoekers in de supermarkten, aldus Dominique Michel.

  • 'Start vandaag overleg om productie voeding te garanderen'

    Fevia en de Boerenbond dringen aan op overleg met de overheid om de voedselproductie blijvend te garanderen.

    'We moeten ons nu voorbereiden op de problemen die gaan komen', zegt Fevia-woordvoerder Nicholas Courant.

    De Belgische voedingsindustrie, die 93.000 mensen tewerkstelt, zit vandaag nog met voldoende stock, 'voor verschillende weken', zegt Courant. Op dit moment is er ook nog geen probleem qua bezetting in de productie. 'Maar als we naar de berichtgeving kijken houden we rekening met meer uitval door ziekte.'

    Fevia en Boerenbond vragen de overheid een taskforce in te richten voor continu overleg, om bij te kunnen sturen.

    'Erken de voedingsindustrie als een vitale sector, en garandeer vandaag in de eerste plaats de kinderopvang voor werknemers in de productie. We hebben deze mensen in de fabrieken nodig om te kunnen blijven produceren. We krijgen signalen dat enkele onder hen maandag scheef bekeken werden toen zij hun kinderen naar de opvang brachten. Erken de voeding dus als een vitale sector.'

    Voeding is een belangrijk exportproduct. De sector rekent op de Europese Commissie om transport over de grenzen heen mogelijk te maken, ook al sluiten verschillende landen de grenzen af.

    Voor de aanvoer van grondstoffen ziet de sector op dit moment geen probleem. 'Twee derde komt uit eigen land', schat Courant.

    Voor de mogelijke vervanging van arbeiders die uitvallen door ziekte, willen Fevia en Boerenbond kunnen zoeken naar 'creatieve oplossingen. Chauffeurs uit andere sectoren die zonder werk thuis zitten, zouden ook voeding kunnen vervoeren.'

    Ook voor de eventuele hinder voor seizoensarbeiders, die vaak uit Oost-Europa komen, zoekt de sector alternatieven. 'Er zitten vandaag heel wat mensen thuis.'

  • Frankrijk bereid tot nationaliseringen van bedrijven indien nodig

    De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, is bereid beroep te doen 'op alle middelen' om de Franse bedrijven te beschermen die risico lopen door de coronacrisis. Ook nationaliseringen van bedrijven zijn een optie, aldus Le Maire tijdens een telefonische persconferentie.

    'Dat kan gebeuren door kapitalisatie of een belang te nemen in de bedrijven', klonk het. 'Ik kan zelfs het begrip nationalisering gebruiken, indien nodig.'

  • 'Geen wetenschappelijk bewijs dat ibuprofen corona verergert'

    De jongste dagen circuleerden berichten dat medicatie als ibuprofen de symptomen van het corona-virus zou verslechteren. 'Daar is op dit moment geen wetenschappelijk bewijs voor', stelt Steven Van Gucht van het federale onderzoekscentrum voor volksgezondheid.

  • Fransen mogen alleen nog met formulier de deur uit

    Wie in Frankrijk de deur uit gaat, is verplicht een formulier mee te nemen, waarop hijzelf heeft aangegeven waarom hij van huis gaat. De regering heeft bepaald dat iedereen uitsluitend de straat op mag als dat echt nodig is. Het formulier kan worden gedownload op de site van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Wie het formulier niet thuis kan printen, moet een zelf geschreven verklaring op zak hebben.

    De maatregelen die de bevolking thuis moeten houden om het coronavirus te bestrijden worden om 12.00 uur van kracht. Een regeringswoordvoerder heeft volgens Franse media gezegd dat er dinsdag nog geen boetes worden uitgedeeld aan overtreders. Het is toegestaan levensmiddelen te kopen, naar het werk, een apotheek of een arts te gaan, buiten de woning hulp te bieden, voor de zorg voor kinderen de straat op te gaan, huisdieren uit te laten en alleen te gaan sporten.

  • Armoedeorganisaties doen aanbevelingen om mensen in armoede te helpen

    Armoedeorganisaties Netwerk tegen Armoede, Samenlevingsopbouw, Welzijnsschakels, Welzijnszorg en ATD Vierde Wereld willen dat mensen in armoede geholpen worden in deze coronatijden. Ze melden dat dinsdag in een persbericht, waarin ze meerdere aanbevelingen doen.

    De armoedeorganisaties vragen onder andere om acute maatregelen zoals uithuiszettingen, afsluitingen van nutsvoorzieningen en beslagleggingen tijdelijk op te heffen en om leefgelden toereikend te maken. Ook het inzetten van extra financiële middelen is, volgens de organisaties, nodig om op een hygiënisch verantwoorde manier noodhulp te blijven aanbieden. De genomen maatregelen moeten financieel haalbaar zijn voor mensen in armoede, luidt het persbericht.

    De organisaties geven ook rechtstreeks advies aan de onderwijssector. Ze willen dat ouders proactief gecontacteerd worden en afgedrukte oefenbundels krijgen om kinderen zinvol bezig te houden. Er wordt hen gevraagd er niet van uit te gaan dat elke familie over een internetconnectie beschikt.

  • 185 nieuwe corona-besmettingen in ons land

    Er zijn gisteren opnieuw 185 mensen positief getest op het corona-virus. Het totaal aantal besmettingen sinds de uitbraak is nu 1.243. Dat meldt de overheidsdienst volkgezondheid.

    • Het aantal nieuwe besmettingen houdt ongeveer gelijke tred met de voorbije dagen.
    • Er liggen 361 mensen in het ziekenhuis, 109 meer dan gisteren. 79 mensen liggen op intensieve zorgen, 26 meer dan gisteren. 51 mensen worden beademd.
    • Het goede nieuws is dat 14 mensen ontslagen zijn uit het ziekenhuis. Ze zijn genezen verklaard.
    • Het aantal doden blijft op 10, allemaal ouderen.
  • Sophie Wilmès heeft eed afgelegd

    Op het koninklijk paleis heeft Sophie Wilmès dinsdag de eed afgelegd als eerste minister, met volheid van bevoegdheden.

    Om 14 uur vraagt ze in de Kamer het vertrouwen. Woensdag debatteert de Kamer daarover. Donderdag is er de vertrouwensstemming.

    ©BELGA

  • De Block verwacht zeer binnenkort goed nieuws over levering mondmaskers

    Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) verwacht zeer binnenkort goed nieuws over een nieuwe levering mondmaskers voor ons land. Dat zegt ze dinsdag.

     Maandag arriveerden in Luik 300.000 maskers, die deel uitmaken van een grotere schenking van de Alibaba Foundation en de Jack Ma Foundation. Later deze week komen daar nog eens 200.000 maskers en 30.000 testkits bij.

    'De federale overheidsdienst Volksgezondheid, Defensie, de Civiele Bescherming, de provincies en gemeenten zullen de maskers onder onze zorgverleners verdelen', zegt De Block. Volgens haar hebben de goede diplomatieke relaties van België de levering mogelijk gemaakt.

    Binnenkort worden er nog meer maskers geleverd. 'We hebben verschillende contacten met andere leveranciers die nu in een stroomversnelling komen. We verwachten daar zeer binnenkort goed nieuws over', zegt De Block.

    Volgens de minister is er een taskforce ingesteld, waar onder meer de betrokken administraties - FAGG en FOD Volksgezondheid - in zetelen. Die werkt aan ad-hocoplossingen om de dreigende schaarste te vermijden. Omdat de klassieke procedures veel tijd in beslag nemen en die er niet is, zal de taskforce met out of the box-oplossingen komen, zegt De Block.

  • Italië wil Alitalia opnieuw nationaliseren

    De Italiaanse overheid heeft dinsdag aangekondigd dat het de noodlijdende luchtvaartmaatschappij Alitalia opnieuw wil nationaliseren. De beslissing maakt deel uit van het economische reddingsplan van Rome in volle coronacrisistijd.

    De regering deelde geen specifieke termijnen of andere zaken mee betreffende het plan, maar volgens Italiaanse media voorziet Rome in totaal 600 miljoen euro aan steunmaatregelen om de Italiaanse luchtvaartsector, met Alitalia als belangrijkste speler, boven water te houden.

    Alitalia stapelt de verliezen al jaren op. Sinds 2017 zoekt Rome tevergeefs naar overnemers.

  • Ochtendspits verdwenen

    De ochtendspits was 'heel uitzonderlijk kalm voor een dinsdag' op de Vlaamse wegen. Dat meldt Peter Bruyninckx, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum. 'Het gebruikelijke ochtendverkeer is verdwenen.'

    Op het piekmoment was er dinsdagochtend minder dan 20 kilometer file. Dat is uitzonderlijk, omdat het verkeer op dinsdag doorgaans drukker is dan op maandag en vrijdag. Op die laatste twee dagen nemen veel mensen vaak een dag ouderschapsverlof op of werken ze thuis.

  • Poolse regering in quarantaine

    Alle Poolse ministers die op de laatste ministerraad aanwezig waren, zijn in quarantaine gegaan nadat een van hen, minister van Milieu Michal Wos, positief getest heeft op het coronavirus.

    'Het gaat goed met mij', schreef Wos op Twitter. 'Ik wil alle gezondheidswerkers bedanken en mijn solidariteit met alle zieken betuigen.'

  • Zweden sluit dan toch deel van de scholen

    Zweden sluit vanaf woensdag alle universiteiten en scholen voor kinderen die ouder zijn dan 16 jaar. Jongere kinderen kunnen wel nog gewoon naar school gaan. Ook de crèches blijven open.

    De centrumlinkse regering krijgt heel wat kritiek voor haar aanpak van de crisis. Het land is een van de laatste in Europa waar de scholen nog open zijn, naast het Verenigd Koninkrijk. Ook de grenzen zijn nog open.

    'We moeten de juiste maatregelen op het juiste moment nemen', verdedigde eerste minister Stefan Lofven het beleid. Volgens hem is dat gebaseerd op de aanbevelingen van experten.

  • Ruim 35 miljoen Fransen keken naar Macron

    35,3 miljoen Fransen zaten maandagavond voor de buis en zagen hoe de Franse president Emmanuel Macron een lockdown aankondigde en verklaarde dat 'Frankrijk in oorlog is'. Het cijfer is een absoluut record voor een toespraak van Macron.

    Voor de uitbraak van het virus stond het record van Macron op 23 miljoen, toen hij in 2018 de natie toesprak te midden van de 'gele hesjes crisis'.

    ©Photo News

  • Politie kijkt uit voor corona-criminaliteit

    De Federale Gerechtelijke Politie zet een monitoring op van de door de Corona-crisis veroorzaakte criminaliteit.

    Wie van plan is zich illegaal te verrijken door te profiteren van deze crisis, zal actief opgespoord worden.

  • Iran laat tienduizenden gevangenen vrij

    Iran heeft 85.000 gevangenen, onder wie ook politieke gevangenen, tijdelijk vrijgelaten vanwege het coronavirus. Een woordvoerder voor de rechterlijke macht zei dat ongeveer de helft van hen vastzat 'wegens veiligheidskwesties'. In de gevangenissen worden extra maatregelen genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

    De speciale rapporteur van de VN vroeg de Iraanse regering afgelopen week al de politieke gevangenen vrij te laten omdat de gevangenissen overvol zijn en er ziektes heersen.

    Iran is een de landen die het zwaarst door het virus getroffen is. Het land kampt al jaren met een zwakke gezondheidszorg die lijdt onder de Amerikaanse sancties tegen Iran. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken vraagt met klem die sancties te laten vallen, zodat zijn land het virus beter kan bestrijden. 

  • Duitsland komt met luchtbrug voor gestrande toeristen

    Duitsland begint met het repatriëren van duizenden burgers die vastzitten in het buitenland door de reisbeperkingen vanwege de coronacrisis. Het gaat vooral om vakantiegangers in Marokko, de Dominicaanse Republiek, de Filipijnen, Egypte en de Maldiven.

    Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas maakte dinsdag bekend 50 miljoen euro uit te trekken voor de repatriëring. 'We moeten voorkomen dat meer Duitsers in het buitenland stranden', beklemtoonde hij. 'Blijf alstublieft thuis.'

    Veel landen hebben de afgelopen dagen grenzen gesloten en vliegverbindingen geschrapt om de verspreiding van het virus tegen te gaan. In Duitsland zijn meer dan 6.000 besmettingen vastgesteld.

  • In China slechts één persoon besmet met coronavirus in 24 uur

    In China is in een tijdperk van 24 uur slechts één persoon met het coronavirus besmet geraakt. Het gaat om een patiënt in de stad Wuhan, waar het virus waarschijnlijk vandaan komt.

    In de Volksrepubliek zijn weliswaar in totaal 21 gevallen van het virus vastgesteld, maar van hen hadden 20 mensen het virus buiten China opgelopen, berichtten de gezondheidsautoriteiten dinsdag.

    Elke dag komen er alleen al met het vliegtuig zo'n 20.000 mensen naar China. De hoofdstad Peking heeft maandag bepaald dat vrijwel alle reizigers er na aankomst twee weken in quarantaine moeten in hotels.

    Ook andere Aziatische overheden worstelen met de nieuwe golf van besmettingen, die wordt meegebracht door reizigers uit Europa, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten. Tot nu toe slaagden Hongkong, Singapore en Taiwan er redelijk goed in de uitbraak onder controle te houden, maar ze vrezen nu dat die inspanningen daardoor teniet worden gedaan.

  • Amerikaanse luchtvaartsector becijfert impact

    In een intern werkdocument trekt de Amerikaanse sectorvereniging ‘Airlines for America’ (A4A) aan de alarmbel. A4A overkoepelt zeven Amerikaanse passagiersmaatschappijen, waaronder de internationale carriers American, Delta en United. Voor het document polste A4A bij haar leden naar hun te verwachten liquiditeitspositie – in een periode die qua impact en onzekerheid de aanslagen van 11 september 2001 overtreft.

    De analyse schetst een optimistisch en een pessimistisch scenario waarbij het verschil hem zit in de vraag of de bedrijven in kwestie nog wel externe cashbronnen kunnen aanspreken. Kunnen ze dat niet, dan wordt de berekening er puur een van lagere uitgaven maar vooral ook nauwelijks nog nieuwe boekingen en een voorlopig stevige stroom aan terugbetaalde tickets.

    Volgens het pessimistische scenario kunnen de leden van A4A op die manier hun liquiditeitspositie tegen eind juni met 67% zien dalen – van 38.8 naar een kleine 13 miljard dollar. Tegen het einde van het jaar zou er dan sprake zijn van een daling met 53 miljard dollar, tot diep onder nul dus. Het optimistische scenario spreekt van een daling van de liquiditeitspositie van respectievelijk 45 en 59% tegen eind juni en eind decmber.

    Interessant is ook dat A4A verwijst naar een extra factor die de problemen voor haar leden kan bespoedigen: de houding van de kredietkaartmaatschappijen. Die kunnen op eigen initiatief beslissen geen betalingen van reizigers meer door te storten aan de carriers wanneer ze inschatten dat die mogelijk snel kopje onder gaan. Op die manier verhinderen ze zelf in te moeten staan voor de terugbetaling van tickets.

    Dat Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen het zonder overheidsgeld niet lang zullen uitzingen betekent natuurlijk niet dat zo’n steun onvoorwaardelijk toegekend wordt. Al is het maar omdat zeker de grote drie de laatste jaren hebben aangetoond dat ze in florissante tijden weinig investeren in personeel en klanten en amper reserves aanleggen. In een opiniestuk in de New York Times van gisteren bijvoorbeeld wees Tim Wu (auteur van The Attention Merchants) er fijntjes op hoe American Airlines in 2015 een winst van 7,6 miljard dollar liet optekenen maar zich tegelijkertijd dieper in de schulden stak en almaar minder service wist aan te bieden.

  • 2dehands verwijdert alle zoekertjes van mondmaskers en desinfecterende handgels

    De online zoekertjessite 2dehands heeft beslist om alle zoekertjes van mondmaskers en desinfecterende handgels te verwijderen van haar platform. Ze nam die beslissing gezien de uitzonderlijke situatie en de oproep van de Belgische autoriteiten met betrekking tot het nakend tekort aan beschermend materiaal in de gezondheidszorg.

    2dehands 'gelooft in de positieve impact die haar gebruikers hebben in hun eigen buurt en roept daarom zakelijke en persoonlijke adverteerders op om hun voorraad aan mondmaskers en desinfecterende handgels ter beschikking te stellen van de gezondheidszorg in eigen buurt'.

  • Sociale verkiezingen uitgesteld

    Vakbonden en werkgevers hebben besloten dat de sociale verkiezingen worden uitgesteld.

    De lijsten worden wel nog ingediend, wat betekent dat de ontslagbescherming voor wie kandidaat is, van kracht wordt zoals voorzien. De verkiezingen zelf worden wellicht over de zomer getild.

  • Beurswaakhond FSMA verbiedt shortshelling

    De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten in ons land, de FSMA, kondigde maandagavond een verbod aan op het speculeren op koersdalingen. Het verbod geldt voor alle aandelen die op de Brusselse beurs verhandeld worden.

    Beleggers die short gaan, verkopen aandelen die ze van de eigenaar hebben geleend. Ze hopen dan op koersverlies om de aandelen goedkoop terug te kopen en de winst op te strijken. Dat kan tot extra volatiliteit op de markt leiden.

    De FSMA voelt zich genoodzaakt om tot deze noodmaatregel over te gaan na sterke prijsdalingen op de aandelenmarkten. De waakhond vreest dat het speculeren op verdere koersdalingen nog meer onzekerheid in de hand zal werken.

    België volgt daarmee het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje en ook Frankrijk, dat dinsdag het verbod afkondigde. De laatste keer dat de FSMA een verbod op shortselling oplegde, was in 2011, vanwege de volatiliteit op de financiële markten in de nasleep van de eurocrisis.

    De Europese beurstoezichthouders verlaagden maandag ook de drempel van de meldingsplicht van short-sellposities. Daarmee kan beter worden gemonitord hoeveel beleggers op een koersdaling van aandelen speculeren.


  • Duitse regering geeft wereldwijde reiswaarschuwing

    De Duitse overheid stuurt een wereldweide reiswaarschuwing uit. Vanwege de coronacrisis waarschuwt de centrale regering voor alle reizen naar het buitenland. Dat zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas dinsdag in Berlijn.

    Duitsland scherpt zo zijn vorige advies verder aan. Tot nu toe had het ministerie van Buitenlandse Zaken alleen onnodige reizen naar het buitenland afgeraden.

  • MediaMarkt sluit al zijn Belgische winkels

    De Duitse elektronicawinkelketen MediaMarkt sluit al zijn winkels in België tot nader order. Online kopen blijft wel mogelijk, meldt de keten. Een afhaling in de winkel is daarbij niet meer mogelijk. 

    MediaMarkt heeft 29 vestigingen in België en er werken circa 1.600 mensen. Voor een deel van hen vraagt het bedrijf tijdelijke werkloosheid aan, zegt een woordvoerster van het bedrijf.

  • Volkswagen sluit gros Europese fabrieken

    De Duitse autogroep Volkswagen sluit vanaf vrijdag de meeste fabrieken in Europa. 'Voorlopig gaat het om twee of drie weken', zei topman Herbert Diess dinsdag bij de publicatie van de jaarcijfers van de groep met merken als VW, Audi, Seat en Skoda. 

     Volgens Diess heeft de Volkswagen-groep een succesvol 2019 achter de rug, maar wordt 2020 erg moeilijk. 'De corona-pandemie stelt ons voor ongekende operationele en financiële uitdagingen.'

    Ook andere autogroepen legden al de productie stil. Fiat Chrysler Automobiles schort de productie voor twee weken op in de meeste van zijn Europese sites. De Franse autobouwer PSA, die de merken Peugeot, Opel en Vauxhall bezit, sluit zijn Europese fabrieken tot 27 maart.

  • Parijs trekt 45 miljard uit voor bedrijven en werknemers

    De Franse regering trekt 45 miljard euro uit om bedrijven en werknemers te helpen in de strijd tegen het coronavirus. Dat heeft minister van Economie Bruno Le Maire aangekondigd. 'Iedereen moet begrijpen dat we een strijd voeren tegen het virus, maar ook een economische en financiële strijd', zei hij. 

    Het gaat om eerste, snelle economische steun. Het geld gaat onder meer naar werknemers die werkloos thuis zitten en naar bedrijven, die worden vrijgesteld van belastingen en sociale zekerheid.

    Volgens Le Maire is de maatregel nodig om de economie te kunnen heropstarten als de epidemie voorbij is. 'Er zal een zware schok zijn, maar we kunnen die te boven komen als we nu de juiste beslissingen nemen', zei hij.

    De Franse regering verwacht dat de economie dit jaar met 1 procent krimpt. Eerder verwachtte ze een groei van 1 procent. 

    Maandagavond verscherpte de Franse president Emmanuel Macron de maatregelen die de corona-uitbraak moeten indijken nog. Frankrijk gaat twee weken in lockdown. 

  • Blokker België dicht

    De kleinhandel begon maandag zelf de deuren te sluiten en dinsdag gaat het verder in dezelfde richting.

    Blokker België - binnenkort Mega World - sluit dinsdag al zijn winkels. Het personeel van de zwaar verlieslatende keten wordt verder uitbetaald.

    De nieuwe eigenaar van Blokker garandeert tot 31 maart de lonen. 'Nadien bekijken we of we technische werkloosheid invoeren', zegt een woordvoerder.

  • Delhaize geeft voorrang aan 65-plussers

    Supermarktketen Delhaize geeft tussen acht en negen uur voorrang aan 65-plussers. Dat geeft hen de kans om sneller boodschappen te doen en op die manier met minder mensen in aanraking te komen. 

    Oudere mensen zijn extra kwetsbaar voor het coronavirus.

  • ACV ziet 'explosieve situatie' in industrie

    In de Belgische industrie is de situatie momenteel 'explosief', zegt William Van Erdeghem van vakbond ACV Metea.

    'In sommige fabrieken moet men met vier of vijf mensen op een vierkante meter werken. De mensen zijn ongerust. Het is onbegrijpelijk dat bedrijven het economische laten primeren op de gezondheid.'

    De onrust begon in de autofabrieken. Bij Audi in Brussel is dinsdagochtend tijdelijke werkloosheid ingevoerd na 'heel zware druk'. Normaal zou dat pas woensdag gebeuren.

    'Bij Volvo Trucks en bij Volvo Cars is de toestand enorm gespannen', zegt Van Erdeghem. 'Maar ook in kleine bedrijven is dat het geval.' 

  • Na lockdown in Frankrijk: dit zijn de maatregelen van alle Europese landen

    Steeds meer Europese overheden nemen verregaande maatregelen om de besmettingen in te dijken. In het ene land al wat extremer dan in het andere: Italie, Spanje en Frankrijk zijn in lockdown, verschillende landen sloten al hun grenzen. De Tijd maakte een overzicht van de maatregelen per land. 

  • Amazon werft 100.000 mensen aan

    Terwijl het coronavirus het zichtbare economische leven stil legt, vallen velen terug op de online economie. E-commerce-gigant Amazon zegt in Financial Times dat het honderdduizend mensen aanwerft om de stijgende vraag aan te kunnen.

    Het verhoogt ook de uurlonen met twee dollar in de VS, twee pond in het Verenigd Koninkrijk en twee euro in de  eurozone.

    Door de aanwervingen stijgt het personeelsbestand van Amazon met een achtste tot 900.000 mensen. In dat cijfer zijn onderaannemers niet inbegrepen. 

    Sinds de overname van Whole Foods Market verkoopt Amazon ook voeding.

    Het bedrijf richt zich in de zoektocht naar 100.000 werknemers uitdrukkelijk naar mensen die in de horeca of winkels werken die nu dicht zijn.

  • 'Kom niet naar de kust'

    Carl Decaluwé, provinciegouverneur van West-Vlaanderen, roept op om niet naar de kust af te zakken. 

    Hij vreest dat veel mensen dat zullen doen, omdat het mooier weer wordt. Maar daardoor dreigt het onmogelijk te worden om nog voldoende afstand te houden.

  • Corona in kaart: meer besmettingen in Europa dan ooit in China

    Uit een nieuw overzicht van De Tijd blijkt dat het aantal besmettingen wereldwijd is opgelopen tot 182.407. De dodentol stijgt tot 7.514. Voor het eerst zijn er meer actieve besmettingen in Europa dan er in China ooit geweest zijn. 

  • Zuid-Korea ziet coronagevallen verder terugvallen

    Hoopgevend nieuws in duistere coronatijden: Zuid-Korea, een van de landen die het hardst getroffen zijn door de pandemie, rapporteert dinsdag voor de derde dag op rij minder dan honderd nieuwe gevallen. Ter indicatie: op zijn piek, op 29 februari, waren in Zuid-Korea 909 nieuwe gevallen van corona vastgesteld. Zuid-Korea zit nu aan 8.320 gevallen en 81 doden.

    Zuid-Korea, net als China, oogste de jongste weken lof van de Wereldgezondheidsorganisatie vanwege de agressieve manier waarop het land mogelijke slachtoffers liet testen en, indien besmet, liet isoleren. Harde maatregelen werden snel ingevoerd om 'sociale afstand' te creëren en de verspreiding van het virus af te remmen.

    Met succes: dinsdag werden maar 84 nieuwe gevallen gesignaleerd. Sinds vrijdag zijn er ook, voor het eerst sinds de uitbraak in januari, in Zuid-Korea meer patiënten die het ziekenhuis verlaten dan dat er nieuwe slachtoffers opgenomen worden. Niettemin blijft de Zuid-Koreaanse overheid erg waakzaam. Zo worden rond de hoofdstad Seoel weer nieuwe broeihaarden gesignaleerd.

    Dinsdag werden de grenscontroles bijgevolg nogmaals aangescherpt. En de scholen blijven er nog zeker twee weken langer dicht.

  • Rechtbanken worden strenger

    Het College van hoven en rechtbanken heeft dinsdagochtend nieuwe, striktere richtlijnen uitgevaardigd. Ze zijn dwingend.

    • Griffies verlenen minimumdienst en de toegang tot de griffies wordt zoveel mogelijk beperkt. 
    • Communicatie moet gebeuren via mail, telefoon of post. 
    • Advocaten en partijen moeten conclusies en stukken neerleggen via e-deposit, wat gratis kan. 
    • Nieuwe zaken worden pas ingeleid na 19 april, met uitzondering van de dringende zaken.
    • Reeds vastgestelde zaken worden uitgesteld tot na 19 april, behalve de dringende zaken en de zaken die schriftelijk in beraad kunnen worden genomen. 
    • In reeds vastgestelde zaken wordt de mondelinge behandeling vervangen door een schriftelijke procedure, als alle partijen daarmee instemmen. 
    • Overbrengingen van gedetineerden worden maximaal beperkt en advocaten wordt uitdrukkelijk gevraagd hun gedetineerde cliënten te vertegenwoordigen. 
    • De uitspraken in strafzaken kunnen worden uitgesteld tot de week van 20 april of later, tenzij er gedetineerden zijn of de uitspraak dringend is. Advocaten mogen hun cliënten altijd vertegenwoordigen, zelfs als die in persoon zouden moeten aanwezig zijn. 
    • Als de aanwezigheid in persoon van een partij noodzakelijk wordt geacht, moet de zaak worden uitgesteld naar een datum na 19 april, tenzij wanneer het dringend karakter of bijzondere omstandigheden een onmiddellijke behandeling vereisen.
    • Er wordt een maximale soepelheid gevraagd bij het beoordelen van vragen tot uitstel.
  • Hoe de zoektocht naar mondmaskers in de soep draaide

    Een reconstructie over hoe de bevoorrading van mondmaskers in het honderd liep: China maakt ze maar had ze zelf nodig, het Belgisch leger had er maar liet ze rotten in een magazijn, Bulgarije maakte er maar sloot de grenzen, voorraden in Frankrijk en Duitsland stootten op gesloten grenzen en een leverancier uit Temse beloofde een levering maar kon dat niet waarmaken.

  • Wilmes vraagt deze namiddag vertrouwen

    Sophie Wilmès zet deze namiddag de eerste stappen om een regering te leiden die kan steunen op een meerderheid in de Kamer. Ze vraagt om 14 uur het vertrouwen in de Kamer, zodat de regering daarna ook volmachten kan krijgen om drastische maatregelen te nemen om het coronavirus te bestrijden.

    De partijvoorzitters, de gewezen opdrachthouders Patrick Dewael (Open VLD) en Sabine Laruelle (MR), zaten maandagavond urenlang samen in de Lambermont, de ambtswoning van de premier daarover. De N-VA hekelde dat op een eerder overleg, afgelopen weekend, er helemaal niet is afgesproken om de regering-Wilmès het vertrouwen te geven. Er was volgens de N-VA alleen een afspraak om volmachten te geven. Ook de sp.a bevestigt dat er geen afspraak is gemaakt over een doorstart.

    Even de timing:

    • Dinsdag vraagt Wilmès het vertrouwen
    • Woensdag debatteert de Kamer
    • Donderdag is er de vertrouwensstemming.

    Daardoor ontstaat donderdag wellicht de ongeziene situatie dat België een 'coronaregering' krijgt. Ze zal tijdelijk volheid van bevoegdheid hebben om de coronacrisis te bestrijden, maar voor de rest in lopende zaken blijven.

    De N-VA maakt dinsdag duidelijk dat ze in de vertrouwensstemming een maneuver ziet om een regering met de groenen voor te bereiden.

  • 180 miljard euro steun in eurozone

    De ministers van Financiën van de eurozone kondigden een steunpakket van 180 miljard euro aan. Dat komt overeen met één procent van het bbp van de eurozone. Ook dat pakket aan steunmaatregelen zal de komende dagen en weken wellicht nog oplopen.

    De regels voor staatssteun zullen worden versoepeld, zodat nationale overheden makkelijker bedrijven in nood kunnen bijspringen. De Europese Investeringsbank EIB gaat tot 40 miljard euro mobiliseren op bedrijven en gezondheidsprojecten te financieren.

  • 200.000 tot 300.000 werknemers technisch werkloos

    Het economische en maatschappelijke leven is gisteren verder stil gevallen.

    Bars en restaurants waren al gesloten en scholen zijn sinds maandag dicht, al is er opvang. Winkels die geen voeding verkopen, blijven dicht in het weekend. Maandag bleek dat veel winkels zelf besluiten de deuren te sluiten. Dat is het geval voor ketens als Fnac, ZEB, Torfs, Brantano en Vanden Borre. Soms gebeurt het op vraag van de vakbonden, omdat het personeel zich niet veilig voelt, zoals bij de autofabriek van Audi in Vorst.

    Volgens federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) hebben al 30.000 bedrijven gevraagd om beroep te doen op technische werkloosheid, om samen 200.000 tot 300.000 werknemers thuis te laten blijven. Ook dat aantal zal nog oplopen.

    ©Photo News

  • 1.058 besmettingen

    Goede morgen, 

    en welkom op deze liveblog waar we de vinger aan de pols houden in de uitbraak van het coronavirus. 

    Offiicieel zijn in ons land 1.058 mensen besmet met het virus en tien mensen zijn overleden. Verwacht wordt dat het aantal besmettingen nog stevig zal oplopen, omdat alleen wie zwaar ziek is wordt getest.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud