1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Ook Frankrijk vanaf middernacht op slot

Buitenlandse Zaken raadt alle reizen naar het buitenland af, steeds meer Europese landen verbieden mensen toegang die uit risicolanden komen. In Spanje is de noodtoestand uitgeroepen. Het land gaat in lockdown.
  • Volg het meest recente nieuws in de liveblog van zondag

    Ook op zondag kan u onze live berichtgeving over de uitbraak van het coronavirus Covid-19 volgen en wel op deze link.

  • Spanje kondigt noodtoestand af

    De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft zaterdagavond de noodtoestand afgekondigd. De beslissing kwam er na een marathonvergadering van zeven uur en geldt op zijn minst voor twee weken.

    Tijdens de noodtoestand neemt de Spaanse regering de controle over het hele grondgebied over. De bewegingsvrijheid van de Spanjaarden wordt strikt beperkt. Enkel als dat echt noodzakelijk is, mogen ze hun huis verlaten. 

    Het leeuwendeel van de winkels gaat dicht. Net als musea, bibliotheken en sportzalen. Premier Sánchez verzekerde dat de voedsel- en energiebevoorrading verzekerd blijft. Hij riep ook op tot eenheid. 'Samen kunnen we dit virus overwinnen.'

  • Coronavirus heeft bijna alle landen in Latijns-Amerika bereikt

    Het nieuwe coronavirus heeft zeventien van de twintig landen van Latijns-Amerika bereikt, nu ook in Venezuela, Guatemala en Uruguay de eerste besmettingsgevallen zijn geregistreerd. Alleen Nicaragua, El Salvador en Haiti zijn nog virusvrij volgens de informatie van de lokale autoriteiten en de Wereldgezondheidsorganisatie. 
    Brazilië meldde op 26 februari de eerste besmetting in Zuid- en Midden-Amerika. Inmiddels zijn daar 98 patiënten, onder wie ook enkele in de metropolen Rio de Janeiro en São Paulo.
  • Cafés en restaurants in Frankrijk vanaf middernacht gesloten

    In de strijd tegen het coronavirus worden in Frankrijk alle 'niet-essentiële' plaatsen die 'publiek ontvangen' zaterdag vanaf middernacht gesloten. Dat heeft de Franse premier Edouard Philippe zaterdagavond meegedeeld. Onder meer cafés, restaurants, winkels en bioscopen vallen onder de maatregel.
    Winkels die voedingswaren verkopen en apotheken blijven wel open. Ook voor banken, benzinestations en tabakwinkels wordt een uitzondering gemaakt. Het openbaar vervoer blijft werken, maar de regeling wordt aangepast.
    'We merken een versnelde verspreiding van het virus en een toename van het aantal mensen op intensive care', verdedigde Philippe de maatregel. Hij klaagde aan dat er nog steeds te veel mensen buiten blijven komen en zich niet aan de maatregelen van de regering houden.
    De lokale verkiezingen van zondag gaan wel nog steeds door. De Tijd trok van noord naar zuid om te weten wat er bij de Fransen leeft.
    In Frankrijk stierven 91 mensen aan het virus en zijn er bijna 4.500 officiële besmettingen.
  • PS wil in volle crisis niet van premier veranderen

    De PS wil zich in de coronacrisis niet in politieke avonturen storten. Er is dus geen sprake van om van premier te wisselen. Dat lieten de Franstalige socialisten zaterdagavond weten nadat in de media was gesuggereerd dat de post van premier tot onenigheid tussen PS en MR geleid zou hebben voor de vorming van een noodregering met de PS en de N-VA. Daarover vonden zaterdag gesprekken plaats.
    'Bij een crisis, in een noodgeval moeten de politieke verantwoordelijken de gezondheid van de burgers laten voorgaan op andere overwegingen. De kapitein in volle storm vervangen zou onverantwoord zijn. Gezond verstand en staatsbelang zeggen ons dat niet te doen', liet de PS op sociale media weten. 

  • TUI schaft pakketreizen tot nader order af

    TUI laat voorlopig niemand meer op een pakketreis vertrekken. Dat heeft de touroperator beslist, nu Buitenlandse Zaken alle reizen naar het buitenland afraadt. 
    Wie op reis is, kan daar zoals gepland blijven. 'TUI fly blijft de terugvlucht naar België uitvoeren', zegt de touroperator. Vroeger terugkeren kan ook, als er plaats is op het vliegtuig.
    Mensen die alleen een vliegticket bij TUI hebben geboekt, kunnen nog op reis vertrekken, maar TUI kan niet garanderen dat ze kunnen terugkeren. Wie nog niet uit België vertrokken is, zal een voucher krijgen waarmee hij een TUI-reis met een latere vertrekdatum kan betalen.
    Tot wanneer de maatregelen gelden, of hoeveel reizigers getroffen zijn, kon TUI-woordvoerder Piet Demeyere zaterdagavond nog niet zeggen. Buitenlandse Zaken heeft ook geen termijn geplakt op zijn reisadvies.
  • Marokko laat bijzondere vluchten voor geblokkeerde toeristen toe

    Marokko, dat zaterdag besliste het luchtruim te sluiten voor België en enkele andere Europese landen, geeft wel toestemming voor bijzondere vluchten die de toeristen weer naar huis brengen. Dat zegt de Franse president Emmanuel Macron. Ook België bekijkt de mogelijkheid om mensen te laten repatriëren.
    Marokko kondigde zaterdag aan dat het vanaf zondag middernacht geen vliegtuigen vanuit en naar België, Nederland, Duitsland en Portugal meer toelaat. Het stelde diezelfde maatregel eerder in voor Italië, Spanje, Algerije en Frankrijk.
    Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) zegt aan de zender LN24 dat ook België probeert een oplossing te vinden. 'We zijn in permanente dialoog met de Marokkaanse autoriteiten en de andere betrokken Europese landen. We proberen samen de beste oplossing te vinden voor een repatriëring. Voorlopig is het luchtruim niet gesloten, maar we moeten snel handelen.'
  • De Block: 'Feestjes kunnen absoluut niet'

    Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) roept op absoluut geen lockdown- of andere feestjes te organiseren. 

    Ook de federale overheidsdienst Volksgezondheid roept iedereen op zijn verantwoordelijkheid te nemen.

  • Iran roept op sancties te laten vallen

    De Iraanse president Hassan Rouhani vraagt wereldleiders om de Verenigde Staten onder druk te zetten hun sancties tegen het land te laten vallen. Die bemoeilijken volgens hem de strijd tegen het coronavirus en hebben de Iraanse economie al 200 miljard dollar schade berokkend.

    Iran is een van de landen die het zwaarst door de coronauitbraak getroffen wordt. Volgens de officiële cijfers zijn er 611 mensen aan het virus gestorven en zijn 12.729 mensen besmet.

  • Wallonië bevriest regionale belastingen op handelszaken

    De Waalse regering heeft beslist alle regionale belastingen voor bedrijven te bevriezen in verhouding tot het aantal sluitingsdagen die de autoriteiten hebben opgelegd wegens de coronaviruscrisis. Dat heeft Waals minister van Economie, Willy Borsus (MR), zaterdag bekendgemaakt na ontmoetingen met de sociale partners en vertegenwoordigers van de bijzonder getroffen sectoren, zoals de horeca en het toerisme.
    De gewestregering beslist de komende dagen ook hoe ze de 100 miljoen euro, die in haar crisisfonds wordt geïnjecteerd, zal toewijzen. 'Het gaat erom de verdeling van de bedragen goed te richten. Ofwel gaan we naar een forfaitair systeem waar iedereen hetzelfde ontvangt, ofwel kennen we een forfaitair bedrag per categorie toe, rekening houdend met verschillende factoren, zoals het aantal werknemers', zei Borsus.
    De Waalse regering plant zondag ook de verantwoordelijken van de banksector te ontmoeten. 'We vragen positief te reageren als ondernemers vragen om gespreid terug te betalen', zei Borsus.
  • Noorwegen sluit vanaf maandag havens en luchthavens

    De Noorse premier Erna Solberg heeft besloten de havens en luchthavens vanaf maandag 8 uur te sluiten en de grenscontroles te verscherpen. Noren die in het buitenland verblijven mogen wel nog naar het land terugkeren.

    'We doen dit om onszelf tegen de epidemie te beschermen', zei Solberg. 'Dat betekent dat niemand Noorwegen kan binnenkomen. We kunnen mensen terugdrijven aan de grens, tenzij ze een goede reden hebben om naar hier te komen.'

    De grens zal niet hermetisch worden afgesloten, omdat het land medicijnen en voedsel uit het buitenland nodig heeft.

    Noorwegen telt intussen 907 officiële coronabesmettingen. Twee mensen stierven aan het virus. 

  • Vakbonden zorgsector vragen dringend overleg met overheid

    Het gemeenschappelijk vakbondsfront in de publieke en private sector van de zorgsectoren (ziekenhuizen, gezondheidszorg, familiehulp en kinderopvang) klaagt aan dat er helemaal geen overleg is geweest met de vakbonden over de maatregelen tegen het coronavirus. De bonden vragen dringend oplossingen. Ze willen onder meer maatregelen om het verzorgend personeel te beschermen. 
    Het vakbondsfront zet zijn grieven uiteen in een brief aan de verschillende overheden. 'We hebben in hun communicatie duidelijk gezien wat voor een centrale rol het personeel van deze sectoren speelt in de capaciteit van het land om de crisis te boven te komen.'
    De vakbonden krijgen alarmerende geluiden vanop het terrein. Zo zou er onvoldoende aandacht zijn voor de bescherming van het personeel. De bonden vrezen snel met een tekort aan personeel te zitten omdat massaal mensen in quarantaine worden geplaatst.
    Het front van christelijke, socialistische en liberale vakbonden vraagt snel overleg met de overheden over onder meer procedures, materiaal en sociale omkadering.

  • Dodental door corona in Lombardije nadert duizend

    Het dodental door coronabesmetting in de Italiaanse regio Lombardije, de grootste brandhaard van het longvirus in het land, nadert de duizend. De regionale minister van Volksgezondheid Giulio Gallera zei zaterdag dat inmiddels 966 mensen zijn overleden door de ziekte, een toename van 76. In heel het land stierven al 1.441 mensen aan de ziekte.

    Het aantal besmettingsgevallen in Lombardije steeg met 1.865 tot 11.685. In heel het land was er een stijging met 21.157 gevallen tot 17.660.

  • Vanaf dinsdag geen vluchten uit VK en Ierland meer naar VS

    Vanaf dinsdag 5 uur Belgische tijd geldt er ook een inreisverbod uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland naar de Verenigde Staten. Dat heeft vicepresident Mike Pence zaterdag gezegd.  

    President Donald Trump kondigde afgelopen week aan dat reizigers uit 26 Europese landen dertig dagen niet welkom zijn op Amerikaanse bodem. Voor het Verenigd Koninkrijk en Ierland gold in eerste instantie een uitzondering, maar vrijdag zei Trump dat besluit te heroverwegen omdat het aantal Britse besmettingen fors zou zijn gestegen.

    In het Verenigd Koninkrijk zijn nu 1140 besmettingen vastgesteld. Het aantal coronapatiënten dat overleed, is sinds vrijdag bijna verdubbeld tot 21. In Ierland is tot nu toe een persoon aan het longvirus overleden en zijn 90 mensen positief getest.
  • Trump liet zich testen op coronavirus

    De Amerikaanse president Donald Trump (73) heeft zich vrijdagavond laten testen op het coronavirus. Dat heeft hij zaterdag aangekondigd in een persconferentie. De resultaten zijn nog niet bekend, maar volgens de president was zijn temperatuur 'helemaal normaal'.

    Trump was vorige week zaterdag aanwezig op een verjaardagsfeestje in zijn resort Mar-A-Lago. Intussen testten zeker vier andere aanwezigen positief op het coronavirus, maar Trump weigerde lang zich te laten onderzoeken.

    Vlak voor de persconferentie maakte het Witte Huis bekend dat het als voorzorgsmaatregel tegen het coronavirus de temperatuur gaat opnemen van alle mensen die in nauw contact komen met Trump en zijn vicepresident Mike Pence. De maatregel werd zaterdag meteen toegepast. Journalisten kregen een thermometer tegen het voorhoofd, waarna een verslaggever de toegang werd ontzegd.

  • Russische regering raadt buitenlandse reizen en grote evenementen af

    Om de verspreiding van het coronavirus in te dijken heeft de Russische regering haar burgers zaterdag opgeroepen zo weinig mogelijk naar het buitenland te reizen. Eerste minister Michail Misjoestin maakte de beslissing bekend na een crisisoverleg in Moskou, melden de Russische nieuwsagentschappen.

    Er komen ook beperkingen op evenementen in het land. 'We vragen aan alle regio's om massabijeenkomsten - inclusief entertainment, sport en zakelijke evenementen - te beperken', zei Misjoestin.

    Zaterdag en zondag komen er ook strengere controles aan grensposten, treinstations en luchthavens.

    Rusland sloot in januari al de grens met China en vanaf zondag gaat ook de grens met Polen en Noorwegen dicht. Reizigers die uit Italië komen, moeten bij hun aankomst in het land twee weken in quarantaine blijven. Heel wat vluchten naar EU-landen zijn intussen ook stopgezet.

    Het coronavirus is officieel bij een zestigtal mensen in Rusland vastgesteld.

  • Buitenlandse Zaken richt callcenter op voor Belgen in het buitenland

    Belgen die in het buitenland zitten en door het coronavirus in de problemen komen, kunnen vanaf nu in een callcenter van Buitenlandse Zaken terecht. Dat is te bereiken op het nummer 02/5014000 van 9 tot 20 uur.

    Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin beklemtoont dat het nummer bedoeld is voor noodsituaties in het buitenland. Wie vragen heeft over de coronamaatregelen in België kan terecht op info-coronavirus.be of 0800/14689.

  • Basketbalcompetitie stilgelegd, Oostende opnieuw landskampioen

    Het coronavirus heeft de Belgische basketbalcompetitie definitief lamgelegd. Competitieleider Oostende wordt voor de negende keer uitgeroepen tot kampioen en de huidige rangschikking zal gebruikt worden om de Europese tickets toe te kennen. Dat besliste de Pro Basketball League zaterdag.

    'De gezondheid van onze spelers, clubmedewerkers en onze fans gaat boven elke sportieve afweging die we konden maken', zei voorzitter Arthur Goethals. Bergen eindigde tweede en Antwerp Giants derde.

  • Touroperator Corendon annuleert alle reizen tot 31 maart

    Touroperator Corendon annuleert al zijn reizen en cruises met vertrek vanaf morgen/zondag tot en met woensdag 31 maart. De beslissing is het gevolg van de vergaande maatregelen die nu wereldwijd worden genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Over vertrekdata na 31 maart 2020 wordt in een later stadium een besluit genomen. Vakantiegangers die nu op vakantie zijn, vliegen vooralsnog op hun reguliere terugvluchtdatum terug.

  • Buitenlandse Zaken raadt alle reizen naar buitenland af

    Buitenlandse Zaken raadt vanaf nu alle reizen naar het buitenland af.

    'Wereldwijd treffen landen maatregelen om het coronavirus in te dammen en de pandemie een halt toe te roepen. Zoveel landen nemen quarantainemaatregelen of sluiten hun grenzen dat geen normale doorgang gegarandeerd kan worden. Het risico voor Belgische burgers om geblokkeerd te raken is zo hoog dat alle reizen naar het buitenland worden afgeraden', schrijft de federale overheidsdienst op haar website.

    Wie zich in het buitenland bevindt moet zich in eerste instantie tot de lokale autoriteiten, hun touroperator of luchtvaartmaatschappij richten voor assistentie. In geval van nood kunnen Belgen de Belgische ambassade van het land waar ze zich bevinden contacteren.

    Voor een aantal verzekeringsmaatschappijen is een negatief reisadvies een reden om een geboekte reis gratis te annuleren. Wie een reis boekte, checkt het best zijn reisannulatieverzekering. 

  • Verenigd Koninkrijk verbiedt dan toch massabijeenkomsten

    De Britse gezondheidsdienst NHS meldt dat sinds vrijdag nog eens tien coronapatiënten in het Verenigd Koninkrijk zijn overleden. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal dodelijke slachtoffers in het land. Tot nu toe stierven er 21 mensen aan het virus. Het aantal besmettingen is sinds vrijdag met meer dan 300 gevallen toegenomen tot 1140. 

    Alle tien slachtoffers waren ouder dan zestig en behoorden tot risicogroepen, zei een woordvoerder van de NHS zaterdag. 

    De opstoot leidt ertoe dat premier Boris Johnson nu toch een versnelling hoger schakelt. De Britse aanpak van de uitbraak was tot nu toe erg terughoudend. Verregaande maatregelen zoals in andere Europese landen bleven uit. Bronnen in de regering geven nu aan dat er vanaf volgende week toch een verbod op massabijeenkomsten komt.  

  • 'Spanje gaat in lockdown'

    De Spaanse premier Pedro Sanchez gaat vandaag nog een volledige lockdown van zijn land aankondigen. Dat melden Spaanse media en het nieuwsagentschap Reuters die naar eigen zeggen een draft van het regeringsbesluit konden inkijken. De verwachting is dat Sanchez de lockdown, zoals eerder Italië al deed, vandaag nog aankondigt op de nationale tv.

    De Spanjaarden zouden vanaf maandag 8 uur verplicht huisarrest worden opgelegd. Mensen mogen alleen nog het huis uit om eten te kopen, naar de apotheek of het ziekenhuis te gaan, te gaan werken of in noodgevallen. Werkgevers zouden thuiswerk moeten toestaan aan iedereen die dat wil. Rechtszaken worden opgeschort.

    Nadat de scholen eerder al waren gesloten, wordt het publieke leven nu ook stilgelegd. Al meldt de krant El Mundo dat naast voedingswinkels en apotheken dierenwinkels, informaticawinkels, tabaksshops, krantenkiosken en tankstations zouden mogen openblijven.

    Het openbaar vervoer zou daarnaast sterk aan banden worden gelegd. Vlieg-, trein, bus- en bootverkeer zouden verplicht hun dienstverlening moeten halveren. Elk mogelijk transportmiddel zou maar voor een derde gevuld mogen worden.

    Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zou daarnaast verregaande bevoegdheid krijgen. Het zou de controle overnemen over alle politiediensten, ook regionaal en lokaal. Ook de ministeries van Volksgezondheid en Mobiliteit zouden de baas worden over het hele grondgebeid en boven lokale autoriteiten mogen beslissen.

    Sanchez legt het land plat nadat op 24 uur 1.500 nieuwe besmettingen zijn vastgesteld. Spanje telt nu 5.753 besmettingen. Het dodental is opgelopen tot 136.  Na Italië telt Spanje nu de meeste besmettingen in Europa. Zorgwekkend is de groei van de epidemie. Elf dagen nadat corona opdook in Spanje, telt het meer besmettingen dan Italië (5.823) en Italië (3.089) na elf dagen hadden.

    Het is intussen uren wachten op de verwachte speech van Sanchez. De regering is nog altijd in conclaaf.

  • Oostenrijk kondigt noodfonds van 4 miljard aan

    De Oostenrijkse regering laat het begrotingsevenwicht los en maakt 4 miljard euro vrij voor bedrijven en zelfstandigen die getroffen worden door de uitbraak van het coronavirus. Dat maakte de regering bekend.

    Met het geld wil de conservatief-groene regering van bondskanselier Sebastian Kurz de liquiditeit van getroffen ondernemingen garanderen, zodat die hun facturen kunnen betalen aan leveranciers. Faillissementen en mankementen in de productieketen moeten zo vermeden worden. Er wordt ook specifieke steun voorzien voor zelfstandigen en het fonds moet de continuïteit van de dienstverlening in de gezondheidssector garanderen.

    De Oostenrijkse regering laat haar doelstelling voor een begroting in evenwicht tegen 2020, één van Kurz' belangrijkste verkiezingsbeloftes - varen. 'Het is altijd beter om een begroting in evenwicht te hebben. Maar de gezondheid van de Oostenrijkers en de werkgelegenheid zijn belangrijker', zei minister van Financiën Gernot Blümel.

    In Oostenrijk zijn iets meer dan 600 bevestigde gevallen van coronabesmetting geteld.

  • Bart De Wever: 'Nu noodregering voor 1 jaar'

    N-VA-voorzitter Bart De Wever pleit nu openlijk om een federale noodregering op de been te brengen. Hij spreekt over een kabinet met beperkte opdracht - de strijd tegen de coronacrisis en de enonomische schade dempen - en beperkt in tijd - één jaar.

    'We gaan wellicht naar een recessie. Ik vind dat er nu een steunpakket van miljarden euro moet komen voor de economie en onze zelfstandigen. De bestuurspartijen moeten daar nu hun focus opleggen en de handen in elkaar slaan. Daarna kunnen we misschien werken om te zien hoe we het land definitief op orde kunnen zetten. We hebben geen luxe. We moeten dat nu doen.'

    Sinds de volle uitbraak van de coronacrisis wordt volop gesproken tussen de partijen over de vorming van een regering met PS en N-VA. De betrokken partijen zijn socialisten, liberalen, N-VA en CD&V.

    Sp.a-voorzitter Conner Rousseau en Open VLD-chef Gwendolyn Rutten proberen de kemphanen Georges-Louis Bouchez (MR) en Paul Magnette (PS) te verzoenen. Magnette zou onder meer azen op het formateurschap, wat Bouchez niet zint.

    De partijen spreken vandaag verder.

  • Coronavirus verspreidt zich in Afrika

    Een groot aantal Afrikaanse landen melden hun eerste besmettingen met het corona-virus. Er zijn de eerste officiële gevallen in Mauritanië, Rwanda en Namibië. De besmette personen zijn allemaal buitenlanders die het virus het land binnen brachten.

    Afrika bleef tot nu grotendeels gespaard van het virus. Van de bijna 150.000 besmettingen wereldwijd zijn er hooguit een honderdtal vastgesteld in Afrikaanse landen. Het aantal doden is minder dan 10. Al rijst meteen de vraag of het in werkelijkheid zo weinig gevallen zijn. De Afrikaanse gezondheidszorg is in veel landen ondermaats en zelfs in het westen is er sprake van flinke onderrapportering.

    Egypte telt de meeste besmettingen (80) en meldde ook 2 doden. Daarna volgen Algerije (26), Zuid-Afrika (24). Tunesië (16), Senegal (10) en Marokko (7). Voor de duidelijkheid: het gaat om het aantal gevallen dat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO gisteren meldde. De Marokkaanse overheid meldt vandaag zelf dat het aantal besmettingen vandaag meer dan verdubbeld is tot 17.

    Gezondheids-officials zijn bezorgd over een grote uitbraak in Afrika. Het continent heeft 16 procent van de wereldbevolking en maar 1 procent van alle gezondheidsuitgaven. Er is weinig geld voor alle noodzakelijke materiaal in de strijd tegen het coronavirus - zoals kledij, mondkapjes en beademingsmachines. Bovendien dreigt het de focus weg te halen van andere massieve uitdagingen in de gezondheidszorg, zoals malaria, HIV of ebola. Tropische ziektes kosten jaarlijks honderdduizenden mensenlevens.

  • Ook Telenet biedt klanten extra datavolume

    Telenet biedt zijn klanten extra datavolume en meer gratis ontspanning, nu mensen gevraagd wordt om thuis te werken, online lessen te volgen en contacten op afstand te houden in de strijd tegen het coronavirus. Vrijdag hadden ook Proximus en Orange al commerciële gestes voor hun klanten aangekondigd.

     Klanten met een volumelimiet krijgen zowel voor hun vaste als mobiele producten een verdubbeling van de hoeveelheid data waar ze momenteel over beschikken, meldt Telenet. Dit geldt ook voor de klanten van Telenet Business. Voor vast internet vanaf maandag, voor mobiel vanaf dinsdagochtend; en beide alvast zeker tot en met 3 april.

    Vanaf dinsdag kunnen Telenet-klanten ook een reeks van gratis films en series terugvinden in de TV-theek en ook op kanaal 11. Die selectie omvat een mix van lokale en internationale programma's, voor verschillende doelgroepen. De inhoud zal de komende dagen verder aangevuld worden. Telenet verwacht de komende dagen een stevige toename van verkeer op het mobiele en vaste netwerk.

    De operator zal dit "nauwlettend opvolgen". "In deze tijden is het de absolute prioriteit om alle klanten geconnecteerd te houden. Indien bijkomende maatregelen nodig zijn om dit te garanderen, zal Telenet deze ook nemen en hierover duidelijk communiceren", klinkt het.

  • Brussels Airlines: 'geval per geval' bekijken of vluchten doorgaan

     Nu meer en meer landen een inreisverbod instellen voor onder meer Belgen of hun grenzen sluiten vanwege het coronavirus, bekijkt Brussels Airlines geval per geval of vluchten nog kunnen doorgaan. Dat meldt woordvoerster Kim Daenen zaterdag.

    De luchtvaartmaatschappij baseert zich op twee criteria: de restricties van de landen in kwestie en de vraag van klanten. "De restricties hangen af van land tot land, en ook de data waarop de maatregelen van kracht zijn verschillen", zegt Daenen. Daardoor is het voor Brussels Airlines heel moeilijk om een duidelijke lijn te trekken in haar beslissingen.

      Indien een land beslist om Belgische vliegtuigen te weren, stopt Brussels Airlines ook met naar dat land te vliegen. Maar naar andere landen met restricties wordt wel nog gevlogen met een beperkte frequentie. Zo vliegt Brussels Airlines wel nog naar de Verenigde Staten, maar enkel nog naar Washington en niet meer naar JFK. Zo kunnen reizigers vanuit Afrika die via Brussel vliegen nog reizen en kunnen ook mensen met een "Green Card" terugkeren naar de VS.

    Daenen zegt wel dat ook die situatie elk moment kan veranderen. "We bekijken per geval welke restricties van kracht zijn en hoe groot de vraag is van klanten", zegt Daenen, die benadrukt dat de luchtvaartmaatschappij de situatie van dichtbij opvolgt. De maatschappij raadt klanten dan ook aan om de website goed in het oog te houden, met daarop alle informatie over het coronavirus.

    Klanten van wie de vlucht wordt geannuleerd krijgen een e-mail, met daarin de opties die zij hebben rond omboeking of terugbetaling. Ook andere luchtvaartmaatschappijen moeten vluchten annuleren door de restricties. Zo ook de Poolse maatschappij LOT, die ook vluchten tussen Brussel en Warschau aanbiedt, die laat weten tot 28 maart al haar vluchten vanuit Polen en Hongarije te schrappen. Polen kondigde vrijdag aan zijn grenzen voor buitenlanders te sluiten en het internationaal vliegverkeer op te schorten.

  • Ferrari legt fabrieken twee weken plat

    Ferrari onderbreekt de productie van zijn sportwagens in Italië tot 27 maart, zo meldt Bloomberg. De fabrieken in Maranello en Modena sluiten de deuren. De autobouwer zou zijn 4.000 medewerkers wel blijven betalen. Eerder schrapte ook Volkswagen-dochter Lamborghini ook al zijn productie in Italië, tot 25 maart.

    Vorige maand nog verhoogde Ferrari zijn prognoses voor 2020, nadat het vorig jaar voor het eerst over de grens van de 10.000 gebouwde wagens ging. .

  • Personeel Delhaize-winkels gaat 's nachts lege rekken aanvullen

    Werknemers van supermarktketen Delhaize zullen de komende dagen buiten de openingstijden - 's ochtends vroeg, 's avonds laat en 's nachts - ingezet worden om de lege rekken aan te vullen. Dat meldt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver zaterdag.

    Volgens de woordvoerder zijn er producten genoeg, maar is het door de grote toeloop van de voorbije dagen zaak om die producten in de rekken te krijgen. Aan geen enkel product is er een tekort.

    Dekelver geeft ook aan dat de supermarktketen zaterdag in een 50-tal winkels, vooral in de grote steden, extra bewakingsagenten ingezet heeft om een oogje in het zeil te houden. "We doen dit proactief. Ook op andere drukke momenten, zoals bijvoorbeeld tijdens de feestdagen, nemen we deze maatregel", klinkt het.

    De supermarkten worden sinds donderdagmiddag overspoeld door klanten, en ze verwachten ook de komende dagen nog extra volk. Daarom wordt de bezetting in de winkels versterkt. Zo staan bij Colruyt volgende week 1.000 medewerkers van de centrale diensten (administratie, boekhouding ...) klaar om indien nodig bij te springen in de winkels en distributiecentra. En ook bij Delhaize kunnen zowat 1.000 mensen flexibel ingezet worden in winkels in heel België waar het nodig is. 

  • Geelse huisartsen ontvangen mogelijke coronapatiënten in containers naast het ziekenhuis

    Vanaf maandag zullen huisartsen uit Geel patiënten kunnen doorverwijzen naar een bijzondere consultatiefaciliteit aan Ziekenhuis Geel. Aan twee containers wachten de patiënten in hun wagen tot het hun beurt is voor de consultatie. Met een tijdelijke 'park & ride'-consultatiefaciliteit willen Ziekenhuis Geel, stad Geel, de huisartsen van de regio en Het Vlaamse Kruis extra zorg aan lokale inwoners bieden én de druk op spoed verminderen.

    Het gaat om twee containers die met elkaar verbonden zijn: een dokterskabinet en een ruimte met onthaalmedewerker. Ziekenhuis Geel heeft de twee boxen uitgerust met het nodige medische en administratieve materiaal en zal ook voor de onthaalmedewerker zorgen. Huisartsen uit Geel waren zelf vragende partij voor een consultatieruimte naast het ziekenhuis.

    "We willen ervoor zorgen dat we nog onze gewone consultaties kunnen doen, die niet gelinkt zijn aan het coronavirus", zegt huisarts Liebeth Van Gestel. "We zouden met andere woorden geen hartinfarcten willen missen door de huidige coronacrisis." De huisartsen zullen in beurtrol mogelijke coronapatiënten opvangen.

    Vanaf maandag start er elke weekdag een huisarts in de ochtend en een andere in de namiddag. De Geelse huisartsenkring zal regelmatig evalueren hoeveel artsen er ingezet moeten worden om de toestroom de baas te kunnen. De artsen krijgen hetzelfde beschermingsmateriaal als de spoedartsen. Om voldoende afstand te bewaren, moeten patiënten in hun auto wachten op hun beurt. Vrijwilligers van het Vlaamse Kruis zullen hen vanop veilige afstand instructies geven. Consultaties kunnen ook enkel met bankkaart betaald worden.

  • Amerikaanse ziekenhuizen krijgen advies niet-dringende ingrepen op te schorten

    Jerome Adams, één van de belangrijkste Amerikaanse overheidsadviseurs in gezondheidszorg, heeft op Twitter de ziekenhuizen het advies gegeven alle niet-noodzakelijke ingrepen uit te stellen.

    Dergelijke ingrepen riskeren volgens hem dat het coronavirus de operatiekwartieren binnenkomen. Bovendien is de kans dat de dokters nodig zullen zijn om de uitbraak van het virus te weerstaan. En is alle materieel - beschermende kledij, mondkapjes en essentiële apparatuur - nodig in de strijd tegen het virus.

    President Donald Trump riep gisteren - na aanvankelijk een chaotisch Amerikaans antwoord op de crisis - de noodtoestand uit in zijn land. Hij maakt onder meer 50 miljard euro middelen vrij.

    De officiële titel van Jerome Adams is Surgeon General, 'chirurg van de natie' in de volksmond. Hij is de chef van 6.000 gezondheidswerkers die samen het Public Health Service Commissioned Corps vormen.

  • Steeds meer Europese landen sluiten grenzen

    Terwijl Spanje zich beraadt over verregaande maatregelen in de strijd tegen de coronacrisis, sluiten steeds meer landen in Europa hun grenzen. Rusland besliste zaterdag zijn grenzen te sluiten met Polen en Noorwegen vanaf 15 maart.

    Zwitserland kondigde aan geen reizigers vanuit het zwaar getroffen Italië meer toe te laten. Ook Griekenland verbiedt vluchten van en naar Italië. Denemarken besliste vrijdag al zijn grenzen te sluiten. Polen en Cyprus nemen ook maatregelen om buitenlanders te weren. 

    Portugal en Montenegro beslisten om niet langer passagiers van cruiseschepen toe te laten. De Franse haven Nice verbiedt passagiers van alle schepen om aan wal te gaan. 

    De Europese Commissievoorzitters Ursula Von der Leyen besprak de kwestie van de strengere grenscontroles en het sluiten van de grenzen tijdens een videoconferentie op zaterdag. Maar een woordvoerder weigerde commentaar te geven bij de inhoud van de gesprekken, behalve dat er maandag een verklaring volgt.

  • Lichtpuntje in Italië

    In het kleine Italiaanse stadje Vo'Eugeneo nabij Padua waar de eerste corona-dode is gevallen, zijn al enkele dagen geen nieuwe besmettingen meer gemeld.  Dat meldt burgemeester Giuliano Martini aan het nieuwsagentschap Ansa. 'Iedereen ging in quarantaine en 95 procent van de bevolking is twee keer getest op het coronavirus', aldus Martini.

    Noord-Italië is in lockdown na de uitbraak van het corona-virus.
    Noord-Italië is in lockdown na de uitbraak van het corona-virus. ©Photo News

    Vo'Eugeneo, in de heuvelstreek van de Noord-Italiaanse regio Veneto, was één van elf Italiaanse gemeenten in de zona rossa. Dat is het gebied waar de uitbraak begin februari begon, waarna de overheid een volledige lockdown oplegde. Volgens Italiaanse media zijn ook in de andere tien stadjes het aantal besmettingen in dalende lijn.

  • Experts: 'Impact maatregelen pas over 5 à 10 dagen te zien.'

    De wetenschappelijke experts die de overheid bijstaan in de strijd tegen het corona-virus, zeggen dat het nog even zal duren voor het effect van de genomen maatregelen zal opduiken in de statistieken. Het zal volgens hen 5 à 10 dagen duren voor te zeggen valt of de maatregelen - geen lessen meer op school en de sluiting van bars en restaurants - de opmars van het virus zal indammen.

    Het zal volgens de experts afhangen van het gedrag van de bevolking of de maatregelen zullen volstaan.

  • Rijopleidingen en -examens opgeschort vanaf maandag

    De Vlaamse regering heeft beslist om de externe rijopleidingen en -examens op te schorten vanaf maandag 16 maart, vanwege het risico op overdracht van het coronavirus. Dat meldt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters. Bedoeling is om ook de impact op het leven en de economie zoveel mogelijk te beperken.

    De beslissing slaat op de rijopleiding, het vormingsmoment, het terugkommoment en de nascholing in het kader van vakbekwaamheid en de theoretische en praktische examens voor het behalen van het rijbewijs. De opschorting duurt totdat de Vlaamse regering een nieuwe beslissing neemt, rekening houdend met de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad.

    Er is ook uitstel voor burgers die door het coronavirus de wettelijke verplichtingen niet kunnen naleven, zoals de verplichte autokeuring, omdat men ziek is, in quarantaine zit, ... en niemand anders dit kan laten uitvoeren.Zodra de burger daartoe in de mogelijk is, moet hij of zij zich wel zo snel als mogelijk in regel stellen. Momenteel worden verdere modaliteiten en praktische zaken uitgewerkt, zoals het attesteren van ziekte, onbekwaamheid en het afleveren van een attest. Die worden via ministerieel besluit geregeld, klinkt het.

    Sectororganisatie GOCA meldt dat de keuringscentra open blijven. De centra voorzien de nodige hygiënemaatregelen. "Er wordt wel gevraagd aan mensen die ziek zijn of in quarantaine zitten, om de autokeuring uit te stellen", aldus GOCA.

  • Drukte op luchthaven Heathrow uit vrees voor inreisverbod VS

    Het gerucht dat een Amerikaans inreisverbod ook voor passagiers uit het Verenigd Koninkrijk op handen is, leidt zaterdag tot lange rijen op de Londense luchthaven Heathrow, zo meldt de Daily Mail.

    Honderden mensen proberen volgens de krant nog net op tijd terug te keren naar de VS. President Donald Trump kondigde deze week aan dat reizigers uit alle landen van de Europese Unie voorlopig niet welkom zijn op Amerikaanse bodem, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het inreisverbod gold niet voor Britten.

    Maar vrijdag zei de president dat besluit te heroverwegen, omdat het aantal coronapatiënten in Groot-Brittannië in korte tijd fors zou zijn gestegen. In het Verenigd Koninkrijk zijn tot nu toe 798 mensen besmet met het longvirus, tien patiënten zijn er overleden.

  • Marc Van Ranst: 'Alle bijeenkomsten verboden'

    Viroloog Marc Van Ranst, als lid van het expertencomité mee in de cockpit van de strijd tegen het corona-virus, verduidelijkt zelf op Twitter de richtlijnen van de federale overheid.

    'Het verbod geldt ook voor schoolfeesten, fuiven, voetbalmatchen en toneel. Dit geldt ook voor alle erediensten (begrafenissen mogen in besloten kring) van alle geloofsovertuigingen. Zonder uitzondering.'

  • Meer dan 1.500 nieuwe besmettingen in Spanje op één dag

    In Spanje zijn er op donderdag 18.00 uur 1.522 nieuwe besmettingen met het nieuwe coronavirus vastgesteld, om op een totaal van 5.753 te komen, zo hebben de autoriteiten zaterdag meegedeeld. Nog eens vijftien mensen bezweken aan het virus, dat in Spanje reeds aan 136 mensen het leven heeft gekost. Anderzijds genazen ook 517 mensen.

    Bijna duizend besmettingen deden zich in de regio Madrid voor, aldus de Britse openbare omroep BBC. Alle niet essentiële handelszaken moesten dicht. De jaarlijkse paasprocessies in Sevilla gaan dit jaar niet door uit vrees voor het nieuwe coronavirus, aldus de burgemeester van de zuidelijke stad. De processie is een belangrijk religieus en toeristisch evenement.

    De regering maakt zich op om de noodtoestand uit te roepen om de bestrijding van het virus beter aan te kunnen pakken. Met de noodtoestand kan de overheid bijvoorbeeld burgers verplichten ergens te blijven of niet meer te komen. De overheid kan mensen ook tot dienstverlening verplichten. Ze kan bovendien ondernemingen of instellingen tijdelijk overnemen, producten rantsoeneren of andere ingrijpende maatregelen nemen om de voorziening van bijvoorbeeld voedsel of drinkwater veilig te stellen. De noodtoestand kan vijftien dagen duren. Voor een verlenging is parlementaire goedkeuring nodig.

  • De stresstest voor onze ziekenhuizen

    'Flatten the curve.' Het zijn de drie belangrijkste woorden in onze samenleving op dit moment. De stringente maatregelen - die voorlopig neerkomen op een semi lockdown - hebben als enige doel te vermijden dat het aantal besmettingen exponentieel toeneemt en de ziekenhuizen de toeloop van patiënten niet meer aankunnen. Daardoor zou het sterftecijfer hoger kunnen uitvallen omdat anders gewoon behandelbare patiënten door handen tekort in de zorg mogelijk toch overlijden.

    Voor de duidelijkheid: voor de grote meerderheid van de bevolking - mensen die gezond zijn - zal een coronabesmetting leiden tot milde klachten. Maar het virus uit zich agressief tegen ouderen en ook iets jongere mensen met onderliggende gezondheidsproblemen. Heel uitzonderlijk worden ook gezondere, iets jongere mensen zwaar ziek - met ziekenhuisopname en mogelijk zelfs intensieve zorg tot gevolg.

    Onze redacteuren bekeken hoe corona een stresstest voor onze ziekenhuizen kan worden.

  • 147.399 besmettingen wereldwijd

    Sinds het coronavirus begin januari opdook, zijn er 147.399 mensen besmet geraakt, in minstens 123 landen. Dat blijkt uit een update van De Tijd, op basis van data van de Amerikaanse Johns Hopkins universiteit.

    Op één dag kwamen er 15.000 besmettingen bij. Positief is dat China, waar het virus voor het eerst opdook, de crisis onder controle heeft, ook Zuid-Korea is goed op weg. Negatief is dat het nieuwe epicentrum nu in Europa is. Italië zit met 17.6000 vastgestelde besmettingen, en ook al 1.266 besmettingen. Italië communiceert normaal vandaag later een statusupdate van de crisis.

    Zorgwekkend is dat Frankrijk, Spanje en Duitsland, waar corona bijna twee weken later opdook dan in Italië, nu vergelijkbare groei in aantal nieuwe besmettingen laten optekenen. Vooral in Spanje gaat het snel, met ruim 5.000 besmettingen.

  • 'Draai de geldkraan van de overheid nu open, maar doe dat heel doelgericht'

    In een interview met De Tijd toont econoom Gert Peersman zich absoluut voorstander van drastische maatregelen om de corona-crisis te bestrijden. 'Door nu superstreng op te treden belanden we in een diepe recessie en zullen we onze begroting overhoop gooien. Maar de kans is groter dat we er nadien vrij snel goed uitkomen. Als je dit daarentegen laat aanslepen en de problemen in de gezondheidszorg laat escaleren, worden de economische effecten nog groter. We moeten de bittere pil gewoon nu doorslikken.'

  • TUI bekijkt mogelijkheden voor Belgen in landen met inreisverbod

    Touroperator TUI bekijkt momenteel de mogelijkheden voor de Belgen die op vakantie zijn in landen die een inreisverbod hebben afgekondigd voor inwoners van landen zoals België. Dat zegt woordvoerder Piet Demeyere zaterdag. 'We brengen momenteel heel de situatie in kaart.' 

    Onder meer de vakantielanden Marokko en Turkije hebben aangekondigd geen vluchten vanuit België meer toe te laten. 'Het nieuws is zo snel op ons afgekomen, vlak voor het weekend, dus we zijn momenteel volop bezig met heel de situatie in kaart te brengen en te bekijken hoeveel mensen in de landen in kwestie zitten', zegt Demeyere. Niet meer naar een bepaald land vliegen kan relatief snel georganiseerd worden, aangezien een touroperator dan gewoon de getroffen klanten moet opbellen om hen te melden dat hun reis niet kan doorgaan. De vraag is echter wat zo'n inreisverbod betekent voor de mensen die al ter plaatse zijn.

    'Zij moeten voorlopig niet terugkeren, aangezien het om een inreisverbod gaat en wie al aanwezig is er dus mag zijn', zegt de woordvoerder. 'Maar de kans bestaat wel dat hun vakantie niet verloopt zoals ze gehoopt hadden, dus we willen er vaart achterzetten om te bekijken wat de opties zijn.' Hij wijst er nog op dat Belgische luchtvaartmaatschappijen die met lege vliegtuigen naar de landen in kwestie willen vliegen om Belgen op te halen, daarvoor de toestemming moeten krijgen van de autoriteiten.

      Touroperator Corendon laat weten de reguliere vluchten van zaterdag wel uit te voeren. 'We brengen alleen geen nieuwe klanten, maar halen klanten wel op waarvan de vakantie is afgelopen', zegt woordvoerster Audrey Denkelaar. De touroperator beraadt zich zaterdag over hoe het de komende weken verder moet, klinkt het nog.

  • Apple sluit al zijn winkels buiten China

    De Amerikaanse techreus Apple sluit wegens de coronacrisis al zijn winkels buiten China tot 27 maart. Dat maakte topman Tim Cook bekend op de website van het bedrijf uit Californië.

    'De wereldwijde verspreiding van Covid-19 (de officiële naam van het virus) heeft gevolgen voor ieder van ons', schrijft hij. 'We zullen al onze winkels buiten China sluiten tot 27 maart. Mensen kunnen online wel gewoon terecht voor ondersteuning en service.'

    Cook heeft het in zijn statement wel over 'Greater China'. Die regio omvat niet alleen China zelf, maar ook Hong Kong, Macau en Taiwan. Taiwan en Hong Kong zijn er door stringente maatregelen in geslaagd het corona-virus te bedwingen - met heel weinig besmettingen en doden.

    460 winkels

    Buiten China heeft Apple ongeveer 460 eigen winkels. De Italiaanse winkels zijn al enkele dagen dicht. De veertig in China zijn intussen weer allemaal open, na een periode van sluiting door de uitbraak van het virus in de provincie Hubei van december tot nu.

    Medewerkers van Apple krijgen de vraag zoveel mogelijk thuis te werken. Op kantoren van het concern worden gezondheidsonderzoeken gedaan. Wat die precies inhouden, is niet bekendgemaakt. Verder zijn de verlofregels versoepeld, onder meer voor medewerkers met familieleden die ziek zijn. De coronapandemie heeft de voorbije weken ook de productie van de iPhone beïnvloed.

  • Zoo Planckendael en Antwerpen op slot

    Het Crisiscentrum heeft richtlijnen klaar met alle do's en don'ts in het publieke leven. De café-, disco- en restosluitingen - die moesten vannacht om 12 uur dicht - zijn goed opgevolgd. Al bleek de poltie toch her en der tot verplichte sluiting over te gaan.

    Toch blijkt nog wat onduidelijkheid te bestaan over wie nu wanneer dicht moet. De dierenparken van Antwerpen en Planckendael zijn dicht nadat ze zaterdag toch waren open gegaan. Dat gebeurde op aandringen van het crisiscentrum.

    Steven Van Gucht, het Belgische gezicht van de strijd tegen het coronavirus.
    Steven Van Gucht, het Belgische gezicht van de strijd tegen het coronavirus. ©BELGA

    De vaststelling daarnaast is dat ook kapperszaken en schoonheidssalons vandaag gewoon open gingen. Maar dat mag dus niet, klinkt het. Ze mogen enkel open in de week, en dat op afspraak, aldus het crisiscentrum.

    Gewone winkels mogen enkel open in de week. Enkel apotheken en winkels met levensmiddelen - zoals supermarkten - mogen in het weekend openblijven.'Wij zien heel goeie voorbeelden, zoals bakkers die mensen op de stoep en ver genoeg van elkaar laten aanschuiven. Zo hoort het.

    De boodschap is dat politiek winkels zal sluiten die zich niet aan de regels houden. Qua events - outdour of indoor - is het simpel: er geldt nultolerantie.

  • Onrust in gevangenis Dendermonde

    In de gevangenis van Dendermonde weigerden 95 gedetineerden een tijdlang weer naar binnen te gaan na de ochtendwandeling. Ze eisten dat het bezoek opnieuw werd toegelaten en wilden mondmaskers. Er is kleding in brand gestoken en de toestand is er onrustig, meldt het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen. In de namiddag gingen de gevangen dan toch naar binnen, meldde burgemeester van Dendermonde Piet Buyse.

    In het kader van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, is de gemeenschappelijke wandeling voor de gevangenen nog toegestaan. Bezoek is weliswaar opgeschort tot en met 3 april. Als compensatie hebben gedetineerden 20 euro extra belkrediet gekregen om in contact te blijven met hun familie en vrienden. 

  • Denemarken sluit grenzen

    Sinds zaterdagmiddag zijn in Denemarken de grenzen gesloten in de strijd tegen het coronavirus. Alle toeristen en buitenlanders die niet kunnen bewijzen dat ze een belangrijke reden hebben om Denenmarken te bezoeken, mogen tot 13 april het land niet binnen.

      De grens blijft open voor de levering van geneesmiddelen en voedsel, en de sluiting van de grenzen heeft geen betrekking op vrachtwagenchauffeurs. Denen zelf mogen hun land nog in, evenals mensen die in Denemarken wonen of werken. Het Deense leger helpt de politie bij de grenscontroles.

  • Crisiscentrum: 'Hamsteren is nergens voor nodig'

    De wetenschappelijke experts en het crisiscentrum betreuren ook de hordes hamsteraars in de supermarkten.

    Dat is nergens voor nodig. Lange wachtrijen in supermarkten in precies iets wat we willen vermijden', aldus Steven Van Gucht van het federaal onderzoekscentrum voor volksgezondheid. 'Nu nog samenscholen is geen verantwoord gedrag. We moeten dit doen voor de zwakkeren in de samenleving, die niet bestand zijn tegen dit virus. We vragen de samenwerking, het begrip en de solidariteit van iedereen in dit land om daaraan mee te werken. Zo zullen de maatregelen het meeste impact hebben en geraken we er ook het snelst van af.'

    Volgens het crisiscentrum is er voorraad genoeg in de magazijnen. 'Het is niet nodig extra eten of andere voorraden in te slaan.'

  • Experts hekelen lockdown parties van vrijdagavond

    De experts die de coronacrisis moeten managen, betreuren dat zoveel cafés, bars en restaurants tot hun verplichte sluitingsuur afgelopen nacht het nog flink op feesten zetten. 'Dit is exact wat we niet willen zien en het zal een negatieve impact hebben op de verdere evolutie van de epidemie', stellen Steven Van Gucht en zijn Franstalige tegenhanger Emmanuel André. Ze vragen met aandrang dat dit soort van sociale evenementen stopt

    Die boodschap gaf ook Peter Mertens van het crisiscentrum. Dat heeft de coördinatie van de corona-crisis overgenomen van de federale overheidsdienst volksgezondheid, nu de federale overheid afgelopen donderdag overging tot een nieuwe fase in de crisis.

  • Antwerpse Zoo sluit dan toch

    De Zoo in Antwerpen sluit dan toch de deuren, op expliciete vraag van de overheid. Dat bevestigt een woordvoerder van het dierenpark. De Antwerpse politie staat aan de ingang om bezoekers te informeren, mensen die al aanwezig waren, wordt gevraagd om het park te verlaten. Zaterdagochtend was de Zoo gewoon open gegaan, ondanks de maatregel van de overheid om all recreatieve activiteiten af te gelasten.

    Het park had enkele maatregelen genomen, zoals de vraag om een meter afstand te houden en niet met cash geld te betalen. Maar op vraag van de overheid sluit het dierenpark nu toch de deuren. De Antwerpse politie staat zaterdagvoormiddag aan de ingang om bezoekers te informeren.

    'De Zoo valt niet onder de noodzakelijke zaken die in het weekend mogen openen', zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. Volgens woordvoerder Ilse Segers van de Zoo was het zaterdagochtend niet uitzonderlijk druk in het park. 'Het ging voornamelijk om abonnementshouders die de frisse lucht opzochten.'

    Ook dierenpark Planckendael sluit de deuren, aldus KMDA, de moedermaatschappij van Zoo Antwerpen en Planckendael.

  • Do or die voor federale regering?

    'Si rien ne bouge aujourd'hui, il n'y aura rien lundi. Ce serait inacceptable.' Sp.a-voorzitter Conner Rousseau lucht op Twitter zijn ergernis over de lopende formatiegesprekken. 'Gedaan met veto's en ego's. Als iedereen nog maar beetje goede wil toont, kan er vandaag iets gebeuren.'

    Het oprukkende coronavirus leek gisteren het onwaarschijnlijke voor elkaar te brengen. Met de jonge sp.a-voorzitter Rousseau als go-between leek een paarsgele coalitie met PS en N-VA in de maak. Er was tot gisteravond laat overleg, onder meer tussen de liberale en socialistische families, zonder doorbraak. Rousseau laat nu via Twitter verstaan dat er zand in de machine komt.

    Volgens onze informatie zijn er nog twee grote struikelblokken. De vraag is of de regering-Wilmes wordt uitgebreid met N-VA en socialisten? Of er een tabula rasa komt met een nieuwe premier en een (beperkt) volledig herschikt kabinet?

    Wordt Paul Magnette snel formateur van een kabinet met socialisten, liberalen, CD&V en N-VA?
    Wordt Paul Magnette snel formateur van een kabinet met socialisten, liberalen, CD&V en N-VA? ©Photo News

    Daarnaast is de grote vraag wie het formateurschap krijgt. Magnette zou dat willen, zonder ook de zestien te claimen. Met die rol van formateur zou Magnette flink in de kijker kopen als de man die in het landsbelang voor een bestuur zorgt. Die gedachte beviel MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez (MR) allerminst. In onderhandelaarskringen klinkt het dat haantjesgedrag tussen Magnette en Bouchez telkens weer opduikt in de gesprekken. Rousseau en Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten proberen beiden te verzoenen.

    Maar ook N-VA zou het premierschap niet ongenegen zijn, luidt het. 'Als het voor een formule van beperkte periode is, willen we als grootste partij zelf de leiding nemen', klinkt het.

    Bij de PS is nog niet iedereen mee met het noodkabinet. Magnette zou vrijdagmorgen al groen licht hebben gehad om ervoor te gaan, maar sommige PS'ers steken hun ongenoegen daarover niet weg. Zij vinden het totaal ongeloofwaardig nu toch overstag te gaan, nadat Magnette ontelbare keren erop hamerde dat het met de N-VA echt niet ging. 'Dit kan tot een breuk binnen de PS leiden, dat risico besaat echt', aldus een anonieme partijtopper.

    Vandaag wordt een nieuwe poging ondernomen een doorbraak te bereiken.

  • Vierde patiënt overleden, 133 nieuwe besmettingen

    Er is in ons land een vierde coronapatiënt overleden. Dat melden de interfederale woordvoerders Steven Van Gucht en Emmanuel André. De vier dodelijke slachtoffers zijn 73, 80, 86 en 90 jaar oud.

    De verschillende laboratoria hebben vrijdag 1.739 stalen getest op het coronavirus, waarvan er 133 positief bleken voor Covid-19. Dat is zaterdagochtend aangekondigd op een persconferentie. Op dit moment zijn 97 mensen gehospitaliseerd, van wie er 24 op intensieve zorgen liggen en 22 worden beademd. In totaal zijn al 10.500 stalen in België getest op het coronavirus, waarvan er dus 689 positief hebben getest. Het reële aantal zieken ligt wellicht hoger: niet alle personen met symptomen worden getest. 

  • Turkije sluit grenzen voor Belgen

    Turkije heeft een inreisverbod uitgevaardigd voor negen Europese landen, waaronder België. Dit heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag bekendgemaakt. Vanaf 06.00 uur Belgische tijd zijn de grenzen gesloten voor wie komt uit Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Nederland, Spanje en Zweden.

    Inwoners van die landen mogen Turkije wel verlaten. Inwoners van landen die de voorbije veertien dagen in die negen landen zijn geweest mogen eveneens Turkije niet meer binnen. Turken mogen tijdelijk ook niet naar België en de andere acht landen reizen.

    Ankara had vrijdag al gezegd vluchten uit die negen landen tot 17 april op te schorten. Eerder waren vluchten naar China, Iran, Irak, Italië en Zuid-Korea verboden. In Turkije waren er vrijdag al vijf vastgestelde besmettingen.

  • Minstens 2,5 miljard schade voor België

    De noodmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen treffen een groot deel van onze economie. 'Behalve de horeca hebben de evenementensector, het toerisme, de luchtvaart en de drankensector het moeilijk', zegt Edward Roosens, de hoofdeconoom van het Verbond van Belgische Ondernemingen.

  • Zwangere vrouwen en baby's geen risicogroep

    Zwangere vrouwen en kinderen die jonger zijn dan 6 maanden, worden niet langer beschouwd als risicogroep bij het coronavirus. Dat blijkt uit de recentste update van de procedures voor ziekenhuizen en artsen van Sciensano, het federale onderzoekscentrum voor volksgezondheid.

    Bij de voorgaande procedures werden zwangere vrouwen en jonge kinderen veiligheidshalve als risicogroep vermeld. Op basis van de evoluerende kennis rond Covid-19 worden deze momenteel niet meer als risicogroep beschouwd, zegt Sciensano nu.

    Voorts stelt het federaal onderzoekscentrum nu dat zorgpersoneel - artsen, verpleegkundigen, rusthuismedewerkers en paramedische beroepen - met een acute infectie van de luchtwegen niet langer meteen getest moeten worden, zolang ze milde symptomen zonder koorts vertonen. Werken blijft - voor zover de klinische toestand dat toelaat - toegelaten mits gebruik van een chirurgisch masker en goede handhygiëne.

    Als zorgverleners ademproblemen en koorts vertonen, moeten ze wel nog een staal laten afnemen voor diagnose. In afwachting van het resultaat moeten ze dan in thuisisolatie.

    Wat de procedures voor contacten met patiënten betreft, wordt een persoon met symptomen van een luchtweginfectie die contact opneemt met de huisarts, nog steeds meteen als mogelijk geval beschouwd. Een test voor bevestiging van de diagnose is niet nodig, zegt Sciensano nu. 'De maatregelen van isolatie en basishygiëne blijven van toepassing.'
       

  • 1.700 bedrijven vragen tijdelijke werkloosheid aan

    Al 1.700 bedrijven hebben voor maximaal 31.000 werknemers het systeem van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht of om economische redenen aangevraagd. Dat heeft minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) gezegd in het VRT-programma De markt.

    'Een derde is intussen goedgekeurd. Twee derde zijn aanvragen van de jongste dagen. Vooral de sectoren toerisme en horeca maken gebruik van het systeem.'

    Voor ruim 10.000 werknemers is de aanvraag voor tijdelijke werkloosheid goedgekeurd.

    Nathalie Muylle
    Federaal minister van Werk

    Dat een aanvraag is voor 31.000 werknemers, betekent volgens Muylle niet dat die nu allemaal tijdelijk werkloos zijn. 'Soms zijn dat in een bedrijf maar een klein aantal werknemers. Of blijft die tijdelijke werkloosheid beperkt tot één of enkele dagen. Pas volgende maand, bij de uitkering van die werkloosheidsvergoedingen zullen we definitief weten hoeveel mensen effectief in die tijdelijke werkloosheid terechtgekomen zijn.'

    Het is niet omdat een bedrijf de goedkeuring krijgt om tijdelijke werkloosheid in te voeren, dat het bedrijf dat ook toepast. De tijdelijke werkloosheid gaat pas in als het bedrijf de tijdelijke maatregel activeert.

  • Corona zet ziekenhuizen onder ongeziene druk

    Sinds gisterenavond worden alle lessen in Belgische scholen opgeschor en gaan alle cafés, restaurants en discotheken drie weken dicht. Met die maatregelen wil de regering de verspreiding van het coronavirus indijken. De beschikbare data tonen aan waarom dat hoognodig is - en er wellicht nog meer moet gebeuren.

    Het is radicaal ingrijpen of onze gezondheidszorg zien imploderen. De Tijd heeft onderzocht hoe deze crisis de ziekenhuizen onder druk zet.

  • Chinese miljardair stuurt miljoenen mondmaskers naar Europa

    Op de luchthaven van Luik is vrijdagavond een vliegtuig geland met aan boord bijna 500.000 mondmaskers en ander medisch materiaal. Die zijn door de stichtingen van de Chinese internetgigant Alibaba en zijn oprichter Jack Ma geschonken aan Europa. In totaal zullen 2 miljoen mondmaskers passeren op de Luikse luchthaven.

    De Chinese miljardair Jack Ma stuurt een massa medisch materiaal naar Europa om te helpen in de strijd tegen het oprukkende coronavirus.
    De Chinese miljardair Jack Ma stuurt een massa medisch materiaal naar Europa om te helpen in de strijd tegen het oprukkende coronavirus. ©AFP

    Naast mondmaskers bracht het toestel ook ander medische materiaal, zoals testkits, mee om Europa te helpen in de strijd tegen het coronavirus. De komende dagen volgen nog vluchten.

    Alibaba heeft op de luchthaven van Luik een logistieke hub. Van daaruit wordt de lading vervolgens via lucht- of spoorvervoer verdeeld over het continent. De eerste 500.000 mondmaskers zijn bestemd voor Italië, het land dat het zwaarst getroffen is door het coronavirus in Europa.

  • Wetenschappers claimen vondst antilichaam tegen coronavirus

    Een groep Nederlandse wetenschappers heeft een wetenschappelijke publicatie klaar over de vondst van een antilichaam tegen het nieuwe coronavirus. Het zou om een wereldprimeur gaan. 'Het antilichaam voorkomt dat het virus nog kan infecteren en kan bovendien goed helpen bij de opsporing van het virus', zegt hoogleraar celbiologie Frank Grosveld, een van de ontdekkers namens het Erasmus MC. 'We proberen nu een farmaceut aan boord te krijgen - dat ziet er overigens goed uit - die het antilichaam op grote schaal kan produceren als medicijn.' De studie ligt ter beoordeling bij het wetenschapsblad Nature.

     

     

  • Groen licht voor stimuluspakket in de VS

    In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is zaterdag een pakket noodmaatregelen aangenomen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Amerikanen krijgen onder meer tijdelijk betaald ziekteverlof en kunnen zich gratis laten testen op het besmettelijke virus. Ook wordt extra geld gepompt in Medicaid, het zorgprogramma voor de allerarmsten. Verder gaan de werkloosheidsuitkeringen omhoog en worden voedselbanken extra aangevuld.

    Het maatregelenpakket moet nog wel door de Senaat, die zich er volgende week over buigt. Hij kondigde vrijdag de noodtoestand af in de VS. Op de persconferentie daarover zei hij dat de Democraten en Republikeinse partij nog te ver uit elkaar lagen over het stimuluspakket. De Democratische leider in het Huis, Nancy Pelosi, vond uiteindelijk een deal met de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin.

  • Wereld gaat op slot

    Wereldwijd sluiten landen hun grenzen, worden strikte quarantaine-regels ingevoerd en gaat het publieke leven op slot.

    Saoedi-Arabië schort alle internationale vliegverkeer op voor minstens 2 weken. Colombia sluit zijn grens met Venezuela en zal bezoekers tegenhouden uit Europa en Azië, in de VS geldt sinds vandaag een inreisverbod voor mensen uit de meeste Europese landen, en Nieuw-Zeeland en Taiwan leggen verplicht een quarantaine op van 14 dagen voor wie het land binnenkomt. Het is slechts een greep uit de tsunami aan maatregelen die overheden nemen om het oprukkende corona-virus tegen te houden.

    Ook het publieke leven wordt overal stilgelegd. Van Tsjechië over Chili tot de Filippijnen.

  • 11 nieuwe Corona-gevallen in China, 107 in Zuid-Korea

    In China zijn in 24 uur tijd 11 nieuwe gevallen van het coronavirus geregistreerd. De dag ervoor waren dat er 8. Zeven besmette gevallen kwamen van buiten China binnen, de VS, Italië en Saoedi-Arabië, vier gevallen zijn binnen China vastgesteld in het epicentrum Wuhan. Dat is de stad in de provincie Hubei waar de uitbraak van het coronavirus begon. Intussen meldden de Chinese autoriteiten dat nog 2 toeristen uit Spanje en Frankrijk corona hebben. Het ziet ernaar uit dat China de uitbraak onder controle krijgt: in Hubei is het aantal besmettingen voor de negende dag op rij gezakt. Al wordt nu de grote uitdaging de import van het virus uit het buitenland tegen te gaan.

    In de stad Wuhan krijgen de Chinese autoriteiten grip op het coronavirus.
    In de stad Wuhan krijgen de Chinese autoriteiten grip op het coronavirus. ©AFP

    Het virus heeft in totaal 80.824 mensen besmet in China. Meer dan 65.000 mensen, of 80 procent, zijn al genezen. 3.189 mensen zijn gestorven. Chinees president Xi Jinping belde de voorbije dagen met de leiders van de zwaar getroffen landen Italië, Iran en Zuid-Korea om zijn deelneming en steun aan te beiden.

    Ook in Zuid-Korea is er stilaan grip op het virus. Er is sprake van het laagste aantal besmettingen in bijna drie weken tijd. Het gaat om 107 nieuwe besmettingen en 5 overlijdens. In Zuid-Korea gaat het in totaal om 8.086 besmettingen en 72 overlijdens.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud