1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Wall Street dondert 12,9 procent lager

De Dow Jones kende zijn op één na slechtste dag ooit, terwijl de Europese ministers van Financiën een pakket maatregelen van 180 miljard euro in stelling brengen om de economie te stimuleren. In België is het aantal doden gestegen naar tien, en Frankrijk gaat op slot.
  • Dow Jones maakt duik van 12,9 procent

    Het verlies van de Dow Jones was tegen sluitingstijd opgelopen tot 12,9 procent. Dat is het op een na zwaarste procentuele dagverlies ooit. Alleen op 'Black Monday' in 1987 liet de index een nog groter verlies optekenen: -22,6 procent.

    ©AFP

    Voor de derde keer in minder dan twee weken neemt de Federal Reserve zijn toevlucht tot een noodingreep. De Amerikaanse centrale bank verlaagde zondagavond de rente met liefst 100 basispunten tot 0 à 0,25 procent.

    ‘De markt is in paniekmodus’, zei financieel econoom Chris Rupkey van MUFG Union Bank aan Bloomberg. ‘De ingreep van deze nacht was een shock en de markt ziet het niet alsof de Fed-mensen redding brengen. Ze zien het eerder als ‘ga uit de weg, kijk uit daar beneden, dit zou zeer, zeer slecht kunnen zijn.'

  • Trump scherpt maatregelen tegen coronavirus aan

    De Amerikaanse president Donald Trump heeft de maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus maandag verder aangescherpt. Hij zei dat Amerikanen groepen van meer dan tien mensen moeten vermijden en moeten stoppen met uit eten gaan in restaurants en bars.

    Trump drong aan op een gedrag van 'sociale afstand' houden, iets dat veel Amerikanen en hun werkgevers al doen. Bovendien hebben verschillende staten en lokale autoriteiten al opdracht gegeven tot het sluiten van scholen en restaurants. Een landelijk uitgaansverbod is volgens Trump op dit moment nog niet aan de orde.

    Afgelopen zondag had Trump de Amerikanen aangemoedigd om minder boodschappen te kopen nadat ze aan het hamsteren waren geslagen en gezegd: 'Rustig aan. Relax gewoon.' Maandag zei de president er rekening mee te houden dat de VS wellicht tot augustus of langer tegen de corona-uitbraak zullen moeten vechten.

  • Europees plan voor stimulus en liquiditeit

    De Europese ministers van Financiën brachten maandag via een teleconferentie een pakket maatregelen in stelling om de economie te stimuleren. Dat is momenteel goed voor 1 procent van het Europees bbp – of 180 miljard euro - maar dat percentage zal de komende tijd zeker nog snel de hoogte ingaan, erkent EU-commissaris voor Financiën Paolo Gentinoni.

    We will do whatever it takes.

    Mario Centeno
    Voorzitter Eurogroep

    Overheidsgaranties en uitstel van belastingbetaling zal 10 procent van het bbp aan liquiditeit in de markt pompen. We gaan alles doen wat nodig is, en meer nog, beklemtoonde Mario Centeno, de voorzitter van de Eurogroep. Zelfs ECB-chef Christine Lagarde, die vorige week nog  Italië en de markten de gordijnen in jaagde, beklemtoonde dat ze alles wil doen om de eurozone bijeen te houden.

    De Europese Investeringsbank EIB draagt ook een steentje bij. De bank gaat tot 40 miljard euro mobiliseren op korte termijn om kmo’s en bedrijven met een beperkte marktcapitalisatie garanties, leningen en liquiditeit te bieden en extra financiering aan te reiken voor gezondheidsinfrastructuur en vaccins. 

    Klaus Regling benadrukte dat hij 410 miljard euro ongebruikt heeft in 'zijn' Europees noodfonds ESM. Dat fonds kwam er tijdens de eurocrisis om banken en landen te helpen. 'We gaan nu moeten kijken hoe we het ESM best gebruiken in de huidige omstandigheden, die heel anders zijn.'

  • Brantano, Krefel, ZEB, E5 Mode doen ook alle winkels dicht

    Steeds meer ketens sluiten nu ook tijdens de week, ook al verbiedt de overheid dat op dit moment niet. Brantano liet deze avond in een mail aan zijn klanten weten alle winkels dicht te doen. Eerder op dag namen de modeketens JBC, ZEB en Schoenen Torfs die beslissing, net als de sportketen Decahtlon, de telecomoperator Proximus en de restaurantketen Exki.

  • Geen asielaanvragen meer vanaf dinsdag

    De coronacrisis heeft ook grote impact op de asieldiensten. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), die verblijf in ons land regelt en controleert, sluit vanaf dinsdag zijn asielloket wegens de oprukkende coronacrisis. Dat is een ingrijpende maatregel, ook omdat de toegang tot de asielprocedure erg gevoelig ligt. De Europese regels leggen op dat landen mensen die daar recht op hebben in staat moeten stellen een aanvraag tot internationale vluchtelingenstatus in te dienen. Door de uitzonderlijke omstandigheden ziet de DVZ geen andere weg dan zijn asielloket toch te sluiten.

    De DVZ schreef maandag nog een 40-tal asielzoekers in op het asielloket in het Klein Kasteeltje. In principe moet elke asielzoeker die komt aankloppen ingeschreven worden. Er geldt wel een administratieve maximumcapaciteit van een 200-tal dossiers per dag. Meer dan 40 kon gisteren niet, omdat er te weinig personeel is.

    Niet alleen de DVZ sluit. Er zijn ook geen hoorzittingen meer bij het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen (CGVS), de onafhankelijke dienst die oordeelt of mensen recht hebben op vluchtelingenstatus in ons land. Wie een asielaanvraag indient, moet langs bij het CGVS dat moet checken of de vraag om bescherming terecht is. Die gesprekken worden opgeschort. Daarnaast zullen er ook geen zittingen meer plaatsvinden van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, het college dat zich buigt over beroepen van mensen die verblijf in ons land geweigerd wordt.

    De federale opvangdienst Fedasil neemt ook maatregelen. Bij aankomst voor registratie op het Klein Kasteeltje, dat sinds vandaag helemaal dichtgaat, werd gisteren elke asielzoeker medisch gescreend. Mensen met ziektesymtomen blijven in een individuele kamer in het aanmeldcentrum onder medisch toezicht tot ze genezen zijn. Kwetsbare mensen zoals bejaarden of hartpatiënten krijgen plek in de lokale opvang - appartementen bij OCMW's - en hoeven niet naar de collectieve opvang.

    Drie kwart van de 26.500 asielzoekers in de opvang in ons land verblijven in collectieve centra. De rest zit in hoofdzaak individueel of in kleine groepjes in lokale opvang bij OCMW's. In de collectieve centra zitten veel mensen samen, waardoor Fedasil extra voorzorgen neemt. Er komen verregaande maatregelen voor preventie en hygiëne, voor bewoners en personeel. Alle niet noodzakelijke activiteiten worden geschrapt, de circulatie en bijeenkomsten in de centra is beperkt, net als het aantal bezoekers. Alleen vrijwilligers wier aanwezigheid echt nodig is voor de werking van het opvangcentrum worden nog toegelaten.

  • Potentieel coronavaccin voor het eerst toegediend bij mensen

    In de Verenigde Staten heeft een eerste vrijwilliger een potentieel vaccin tegen het coronavirus toegediend gekregen. Het middel werd ontwikkeld door het biotechbedrijf Moderna. Het aandeel stijgt op Nasdaq met meer dan 20 procent. 

    Dit is de eerste van verschillende stappen in het proces van de klinische tests om het mogelijke voordeel van het vaccin te bepalen.

    National Institutes of Health

    In totaal zullen 45 gezonde vrijwilligers het ingespoten krijgen. De bedoeling van de fase 1-test is om na te gaan of het vaccin veilig is en of het een immuuunreactie oproept die nodig is ter bescherming tegen het virus. 'Dit is de eerste van verschillende stappen in het proces van de klinische tests om het mogelijke voordeel van het vaccin te bepalen', zeggen de National Institutes of Health (NIH). Het zal nog 12 tot 18 maanden duren vooraleer een vaccin kan worden uitgerold.

    Moderna is de eerste die klinische testen met een vaccin begint, amper drie maanden nadat de genetische code van het virus is blootgelegd. 'Zonder twijfel een wereldrecord', klonk het eerder. Moderna zette een vaccin op punt op basis van mRNA, messenger RNA. Dat is een soort genetische code die lichaamscellen duidelijk maakt welke eiwitten te produceren. In dit geval worden specifieke eiwitten gecreëerd die eigen zijn aan het virus, maar geen schade berokkenen. Op die manier zou het lichaam zich wapenen tegen het virus.  

    Ook andere bedrijven zoals Johnson & Johnson, Sanofi en Inovio zijn een vaccin tegen het virus op het spoor.

  • Frankrijk gaat voor twee weken in lockdown

    De komende twee weken zijn in Frankrijk enkel noodzakelijke verplaatsingen toegelaten. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron maandagavond gezegd in een televisietoespraak. Hij neemt maatregelen die een kopie lijken van wat sinds vorige week in buurland Italië geldt.

    ©REUTERS

    De maatregel geldt vanaf dinsdagmiddag, en zal zeker 15 dagen duren. 'Elke inbreuk op deze regels zal bestraft worden', klonk het. 'We zijn in oorlog, zeker op het vlak van de gezondheidszorg, maar de vijand is onzichtbaar.'

    Het zal wel toegelaten zijn om boodschappen te doen, 'met discipline en door een meter afstand in acht te nemen'. Daarnaast mogen mensen ook gaan werken 'als thuiswerken niet mogelijk is'. Tot slot kondigde hij ook aan dat de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen, die zondag zou doorgaan, wordt uitgesteld. 

  • Democraten willen extra Amerikaans stimuluspakket van 750 miljard dollar

    Chuck Schumer, de leider van de Democratische minderheid in de Amerikaanse Senaat, stelt een stimuluspakket van 750 miljard dollar voor om de coronacrisis aan te pakken. Het is nog onduidelijk of de Republikeinen van president Donald Trump daarop zullen ingaan.

    De Amerikaanse Senaat keurde eerder al een wet goed om 8,3 miljard dollar te pompen in de gezondheidszorg, die kreunt onder de pandemie. Het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten wel in de meerderheid zijn, zette zaterdag ook al het licht op groen voor een stimuluspakket, dat onder meer voorziet in tijdelijk betaald ziekteverlof, hogere werkloosheidsuitkeringen, extra geld voor de ziekenzorg voor armen, en fondsen voor voedselhulp. De Republikeinse Senaat moet daar wel nog mee instemmen.

    Schumer stelt nu alvast voor nog massaal extra hulp in de Amerikaanse economie te pompen, bovenop de renteverlagingen en geldinjecties die de Federal Reserve al doorvoerde. Het pakket van 750 miljard dollar moet onder meer de capaciteitsproblemen in de Amerikaanse ziekenhuizen aanpakken, de werkloosheidsuitkeringen nog opschroeven en vooral kleine bedrijven financieel en fiscaal bijstaan.

    In de VS zijn al 4.138 coronagevallen vastgesteld, al verloopt het testen zeer moeizaam. 71 mensen stierven er tot dusver aan het virus. In tal van staten zijn de scholen intussen dicht. New York en Los Angeles, de twee grootste steden van het land, beslisten maandag ook alle cafés en restaurants te sluiten. En sinds maandagavond raadt de regering-Trump ook alle bijeenkomsten van meer dan tien personen af.

  • Delhaize beperkt aantal klanten per winkel: maximaal 1 per 15 m2

    Delhaize geeft vanaf dinsdag tussen 8 en 9 uur expliciete voorrang aan 65-plussers. 'We rekenen op de solidariteit en het begrip van onze andere klanten en vragen hen met aandrang om buiten dit tijdsvenster (tussen 8 en 9) hun boodschappen te komen doen.

    Delhaize voert ook een maximum in van het aantal klanten op hetzelfde moment. Omwille van de verschillende winkelformaten (supermarkt, AD, Proxy, Shop&Go en Fresh Atelier) hanteert het bedrijf de regel van 1 klant per 15 m² met een absoluut maximum van 150 mensen voor de grootste supermarkten.

    Om dit in goede banen te leiden, worden ook veiligheidsmensen ingezet aan de ingang van de winkels. Tegelijkertijd herhaalt Delhaize de aanbeveling om individueel te komen en niet met het hele gezin. 

  • Fnac sluit alle winkels: 'Koop op Belgische e-comwebsites'

    Fnac en Vanden Borre sluiten tijdelijk al hun winkels en gaan zich uitsluitend op de onlineverkoop concentreren. 'Om de verspreiding van het virus te helpen beperken, heeft de directie besloten om de Fnac- en Vanden Borre-winkels tijdelijk te sluiten vanaf dinsdagochtend 17 maart tot nader order', klinkt het in een persbericht.

    'Gezien de huidige situatie vinden we het belangrijk om fysieke bijeenkomsten zoveel mogelijk te beperken, vooral in onze winkels', zegt CEO Charles-Henri de Maleissye-Melun. 'Deze crisis is een zware beproeving voor de handel. Daarom roepen we de consumenten op om hun favoriete winkels te ondersteunen door te kopen op de Belgische e-commercewebsites.'

  • 63.000 huishoudhulpen zitten thuis

    De coronacrisis treft ook de dienstenchequebedrijven hard. ‘De helft van onze huishoudhulpen zit thuis’, zegt Jo Mellemans, de CEO van Het Poetsbureau. Ook Nico Daenens, de topman van de Groep Daenens (onder meer Dienstenaanhuis en Makkie) en de grootste werkgever in de dienstenchequesector met zo’n 14.000 werknemers, luidt de noodklok: ‘Het is onaanvaardbaar om nu nog verder te doen.’

    ‘Veel klanten beschouwen de komst van een huishoudhulp als een risicofactor en zeggen de afspraken af. Tegelijkertijd vinden veel huishoudhulpen zelf het te risicovol om naar veel verschillende gezinnen te gaan. En die twee zaken versterken elkaar’, zegt Mellemans. Daar komt nog bij dat ook het aantal ziekmeldingen de hoogte inschiet: dat ligt inmiddels op 15 procent. ‘Daardoor is nu amper de helft van ons personeel aan de slag’, aldus Mellemans. 

    Daenens stuurde afgelopen weekend per sms een vragenlijst naar bijna 85.000 klanten. Van de ruim 33.000 die reageerden, liet 42 procent weten de komende weken af te zien van zijn huishoudhulp. Daar kwam nog bij dat het aantal ziektemeldingen onder huishoudhulpen met 15 procentpunten steeg waardoor ook bij Group Daenens 45 procent van de huishoudhulpen (bijna 7.000 mensen) thuis zitten. Als de cijfers van de twee grootste dienstenchequebedrijven representatief zijn voor de hele sector van 140.000 werknemers, gaat het om zo’n 63.000 mensen.

    Daenens vindt het onaanvaardbaar dat de hele sector niet al door de overheid is stilgelegd: ‘Het is onaanvaardbaar dat we verder doen. De veiligheid van mensen gaat boven het economische.'

    ‘Deze situatie kunnen we één hooguit twee weken volhouden’, zegt Mellemans van Het Poetsbureau. De marges bij de meeste dienstenchequebedrijven zijn flinterdun. Dat maakte onder meer dat begin dit jaar de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de huishoudhulpen vastliepen.

    De vakbonden roepen de federale en regionale overheden op om de sector van de huishoudhulpen te sluiten, met uitzondering van de activiteit met betrekking tot het boodschappen doen. ‘Een snelle reactie is nodig om te voorkomen dat deze laagbetaalde werkneemsters in totale onzekerheid terechtkomen. Wij pleiten daarbij voor een sluiting van de sector met een extra financiële compensatie voor de werknemers', klinkt het bij de bonden.

  • N-VA geeft geen vertrouwen aan regering-Wilmès

    De N-VA is niet van plan het vertrouwen te geven aan de regering-Wilmès. Dat heeft partijvoorzitter Bart De Wever maandag gezegd in VTM Nieuws. 'We zijn eigenlijk buitengepest en in de oppositie geduwd. En nu zouden we een regering moeten steunen om volmachten te gebruiken, waarvan niemand weet waar ze nu eigenlijk voor dienen? Dat gaan we niet doen.'

    Eerder op de avond was bekend geraakt dat premier Sophie Wilmès het vertrouwen van de Kamer zal vragen om de nodige maatregelen te nemen in de strijd tegen het coronavirus. Voor de overige domeinen blijft de regering in lopende zaken. Dat verklaarde senaatsvoorzitster en gewezen koninklijk opdrachthouder Sabine Laruelle bij het verlaten van de Lambermont.

  • Regering-Merkel laat meeste Duitse winkels sluiten

    De Duitse regering laat de meeste winkels in het land sluiten om het coronavirus beter te kunnen bestrijden. Ook zouden Duitsers niet meer op vakantie moeten gaan in binnen- en buitenland. Dat zei bondskanselier Angela Merkel maandagavond.

    Alleen supermarkten en andere zaken die nodig zijn voor de directe verzorging, mogen openblijven. Het gaat dan bijvoorbeeld om apotheken, banken en tankstations. De supermarkten en andere noodzakelijke winkels kunnen zelfs op zondag opengaan, wat nog niet mocht in Duitsland.

    Restaurants en andere eetgelegenheden blijven, in tegenstelling tot in België, wel nog open, maar alleen nog tussen 6.00 uur en 18.00 uur. En als er tussen de tafels voldoende ruimte is. Gesloten worden onder meer bars, clubs, discotheken, theaters, musea, beurzen, dier- en pretparken, bordelen en wedkantoren. Ook alle sportlocaties gaan dicht, net als fitnessclubs. Eerder hadden enkele deelstaten zelf al bijvoorbeeld cafés laten sluiten. Bijeenkomsten van verenigingen mogen ook niet meer, net als missen en andere religieuze vieringen.

    Of scholen dichtgaan, laat Merkel al sinds vorige week aan de deelstaten over. De meeste beslisten tot een sluiting over te gaan.

    Duitsland telt tot dusver 7.174 gevallen van corona, waarmee het na Italië en Spanje het zwaarst getroffen land is in Europa. Het dodentol - 14 - ligt in Duitsland voorlopig wel aanzienlijk lager.

  • Dodental in België stijgt naar tien

    Er zijn nog eens vijf mensen in ons land overleden aan het coronavirus. Dat bevestigt Marc Van Ranst in VTM Nieuws. Daarmee ligt het totaal aantal doden in België op tien. De vijf overleden personen zijn 'bij mijn weten hoogbejaarden', zei de viroloog. 

     Maandagvoormiddag meldde het Wetenschappelijk Comité voor het coronavirus al 172 nieuwe besmettingen. Er werd toen ook een vijfde overlijden gemeld. Enkele uren later moeten de wetenschappers dus al een verdubbeling van het aantal doden melden.

    Van Ranst verwacht dat het dodental in de komende tien dagen nog zal oplopen, ook al blijft het aantal overlijdens in vergelijking met de andere landen nog beperkt. 'Hier speelt zich hetzelfde scenario af als in de andere landen', zei hij.

  • Koning Filip: 'Deze beproeving zal ons sterker maken'

    In een televisietoespraak heeft koning Filip maandagavond de bevolking een hart onder de riem gestoken in de strijd tegen de coronacrisis. De vorst beseft dat de getroffen maatregelen van iedereen inspanningen vergen, maar onderstreept meteen het belang van die ingrepen. 'Elkeen van ons kan ertoe bijdragen om deze crisis het hoofd te bieden', aldus de vorst. 'Deze beproeving zal ons sterker maken.'

    ©Photo News

    De koning benadrukte dat ons land zich in een cruciale fase bevindt om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Hij kwam daarbij terug op de drastische maatregelen die de verschillende regeringen vorige week hebben afgekondigd, zoals de schorsing van de lessen en het verbod op allerlei evenementen. 'Dit vraagt een groot aanpassingsvermogen van ons allen. We moeten dit voor onszelf doen, maar ook voor de anderen en vooral voor de kwetsbaren onder ons.' 

    Hij bedankte uitdrukkelijk de zorgverstrekkers voor hun inspanningen en stond stil bij de mensen die getroffen zijn door het coronavirus, maar ook bij ouderen die afgezonderd leven en ouders die hun gezin moeten georganiseerd krijgen. 'En ook van de jongeren wordt verantwoordelijkheidsbesef gevraagd', wist koning Filip. 'Onze houding hierin is essentieel, en kan levens redden.'

    De koning verwees ook naar de economische gevolgen voor tal van sectoren en zei dat moedige beslissingen zich opdringen om de schok op te vangen. Hij besloot dat deze crisis ons herinnert aan onze kwetsbaarheid, maar ook het sterkste in ons naar boven brengt. 

  • INEOS bekijkt extra productie van handgelgrondstoffen

    Isopropylalcohol, een vitaal ingrediënt voor handgels en alcoholdoekjes, is schaars aan het worden in Europa. Het Britse chemiebedrijf INEOS is een van de 11 producenten, goed voor 8 procent van de wereldproductie.  Zijn twee fabrieken in Duitsland draaien op volle toeren. 'We bekijken of we ze nog verder kunnen opdrijven om aan de vraag tegemoet te kunnen komen', klinkt het. Als cellen van bacteriën, schimmels of virussen in contact komen met isopropylalcohol, vallen ze uiteen. Het is dan ook een geschikt middel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

    Vorige week maakte het Gentse Christeyns al duidelijk dat de vraag naar zijn handgels door het dak gaat. Het bedrijf heeft zijn productiecapaciteit in Frankrijk verdrievoudigd, maar zelfs dat is nog ruim onvoldoende. 

  • 'Eendracht maakt macht', zegt Jack Ma bij schenking mondmaskers

    Op de luchthaven van Luik is een lading van 500.000 mondmaskers gearriveerd uit China. Dat meldde Willy Borsus, de viceminister-president van de Waalse regering maandag op Twitter. De lading is een schenking door de Alibaba Foundation en de Jack Ma Foundation, de stichting van de oprichter van de Chinese onlinereus.

    Op bijgevoegde foto's is te zien dat op de pakketten affiches plakken met de slogan 'Eendracht maakt macht'. De zending van Jack Ma kwam er naar verluidt na een persoonlijke tussenkomst van koning Filip, die de Chinese miljardair enkele jaren geleden ontmoette tijdens een bezoek aan China.

    In een mededeling laat de Jack Ma Foundation weten dat zijn logistieke dochter voortaan vijf chartervluchten per week naar Luik organiseert met medische hulp. 'Afgaande op onze ervaring van de afgelopen twee maanden hebben we geleerd dat tijd essentieel is om levens te redden.'

  • Koning houdt toespraak

    Koning Filip spreekt om 19 uur de Belgen toe over het coronavirus. Dat meldt het Paleis.

    Eerder op de dag belastte de koning Sophie Wilmès al met de vorming van een regering. De koning had eerst al Patrick Dewael en Sabine Laruelle in audiëntie ontvangen. Uit hun eindverslag als koninkijk opdrachthouders 'blijkt dat de ontslagnemende regering over voldoende steun geniet in het parlement om de dringende problemen waaraan ons land het hoofd moet bieden verder aan te pakken', luidde het in een mededeling van het Paleis. 

    Koning Filip
    Koning Filip ©Photo News

  • 'Frankrijk stelt tweede ronde gemeenteraadsverkiezingen uit'

    De Franse regering wil de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen verschuiven naar juni. Franse media meldden dat premier Edouard Philippe aan partijleiders 21 juni heeft voorgesteld. De regering heeft veel kritiek gehad op het besluit de eerste ronde afgelopen zondag door te laten gaan.

    De regering zei voldoende voorzorgsmaatregelen te hebben genomen tegen het coronavirus voor de 48 miljoen stemgerechtigden. Maar minder dan de helft van de kiezers ging naar het stembureau. De tweede ronde zou aanstaande zondag zijn.

  • Boris Johnson blijft Britse scholen en pubs openhouden

    De Britse regering van premier Boris Johnson verstrengt haar aanpak van de coronacrisis, maar neemt nog altijd niet haar toevlucht tot de draconische maatregelen die stilaan alle Europese landen wel ingevoerd hebben.

    Tijdens zijn dagelijkse update kondigde Johnson aan dat wie symptomen van corona - koorts en hoesten - vertoont, zichzelf 14 dagen moet isoleren, net als zijn of haar huisgenoten. Tot dusver was dat 7 dagen. Wie geen symptomen heeft, wordt aangeraden 'niet-essentieel sociaal contact' te vermijden: thuiswerk wordt voortaan aangemoedigd, bezoekjes aan pubs, restaurants, bioscopen,... worden afgeraden. Vanaf dit weekend wordt ouderen, zwangere vrouwen en iedereen die al gezondheidsproblemen heeft, ook gevraagd zeker twaalf weken elk sociaal contact te vermijden.

    Daarmee schroeft het Verenigd Koninkrijk het beleid van 'social distancing' op. In tegenstelling tot het Europese vasteland worden scholen echter nog niet gesloten, cafés en restaurants evenmin. Ook massa-events worden nog niet verboden, enkel 'niet langer gesteund'. Zo vond dit weekend in het Engelse stadje Bath nog een halve marathon plaats, waar duizenden lopers aan deelnamen.

    Johnsons afwijkende beleid leidt in het VK tot steeds meer kritiek. Honderden wetenschappers ondertekenden dit weekend een open brief, waarin ze laakten dat 'veel meer levens in gevaar gebracht worden dan nodig' en ze 'meer beperkende maatregelen' eisten. Ook Marc Noppen, directeur van het UZ Brussel, vreest 'een catastrofe' in het VK.

    In het VK zijn tot dusver 1.543 gevallen van corona vastgesteld. Het aantal doden steeg tussen vrijdag en maandag van 10 naar 53.

    De regering-Johnson houdt echter vol dat ze, op basis van wiskundige modellen en geholpen door gedragswetenschappers, 'de juiste maatregelen op het juiste moment' introduceert, om de piek van de epidemie uit te stellen en tegelijk te vermijden dat de bevolking de maatregelen 'beu' wordt en ze niet meer naleeft. Sir Patrick Vallance, de wetenschappelijke hoofdadviseur van de regering, ziet bovendien medische voordelen dat een aanzienlijke deel van de - gezonde - bevolking net besmet raakt. Zo raken ze immuun, en verkleinen ze de kans dat het virus volgende winter weer opduikt. Lang niet iedereen is echter overtuigd dat die aanpak van 'herd immunity' (groepsimmuniteit) toe te passen valt op het Covid-19-virus.

  • Test-Aankoop stelt 0800-nummer voor consumenten ter beschikking

    Test-Aankoop stelt een gratis telefoonnummer (0800/29.510) ter beschikking waar de consument met al zijn vragen terechtkan. De organisatie doet dat naar eigen zeggen omdat ook heel wat consumenten met vragen zitten over de impact van de coronamaatregelen op het dagelijkse leven.

    'Ons bereiken heel wat vragen en bekommernissen over annuleringen, uitstellen, terugbetalingen, onderhandelingen. Door deze crisis zijn veel mensen de richting kwijt', klinkt het bij de consumentenorganisatie. 

    Test-Aankoop zette al antwoorden op veelgestelde vragen rond gezondheid of economische en juridische kwesties op zijn website. Maar de situatie wijzigt dag na dag en dus is besloten om ook een speciaal telefoonnummer in het leven te roepen.

    De speciale lijn is geopend van maandag tot donderdag van 9 tot 18 uur en op vrijdag van 9 tot 17 uur.  

    0800/29510
    Gratis nummer voor consumenten
    Op het nummer 0800/29510 kan de consument met al zijn coronavragen terecht bij Test-Aankoop

  • Geneesmiddelenwaakhond: paracetamol eerste keuze bij koorts en pijn

    Voor wie symptomen heeft die kunnen wijzen op een infectie gerelateerd aan het coronavirus blijft paracetamol de eerste keuze in geval van koorts en pijn. Dat stelt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).

    Het FAGG heeft geen gepubliceerde klinische gegevens over de mogelijke gevolgen van het gebruik van NSAID's (niet-steroïdale ontstekingsremmende geneesmiddelen) en corticosteroïden op Covid-19. Het is wel bekend dat NSAID's en corticosteroïden kunnen leiden tot ernstige complicaties, aldus het FAGG.

    Voorbeelden van bekende NSAID's zijn Brufen en generieken (ibuprofen), Voltaren en generieken (diclofenac), Mobic en generieken (meloxicam), Naprosyne en generieken (naproxen).

  • VAB waarschuwt: 'Technische of medische bijstand niet altijd meer mogelijk in buitenland'

    De pechverhelper VAB waarschuwt dat zijn dienstverlening zowel in binnen- als buitenland grote hinder ondervindt door de wereldwijde coronacrisis. Het kan volgens VAB gebeuren dat 'technische en/of medische bijstand in het buitenland vertraging oploopt, onmogelijk gemaakt of zelfs geweigerd wordt door de lokale instanties en partners', zo meldt de bijstandsverlener maandag.

    VAB raadt alle Belgen dan ook ten stelligste af nog naar het buitenland te gaan.

  • De Lijn vermindert aanbod vanaf woensdag

    De Lijn schakelt vanaf woensdag over op een aangepaste dienstverlening met minder bussen en trams. De laatste dagen zijn er veel minder reizigers, meldt de Vlaamse vervoersmaatschappij. 

    Er melden zich een hoger aantal personeelsleden van De Lijn ziek en de vervoersmaatschappij wil vermijden dat de komende tijd willekeurig ritten worden geschrapt. Vandaar wordt de dienstregeling structureel aangepast om ze voorspelbaar te houden. Concreet neemt het aanbod busritten af met 14 procent, en het aantal tramritten met 10 procent.

    De Lijn zegt dat vorige vrijdag 40 procent minder reizigers gebruikmaakten van de bussen en trams. Zaterdag waren het er 65 procent minder. De Lijn maakt zich dus sterk dat een verantwoorde spreiding van klanten in de voertuigen mogelijk blijft, ondanks de verlaging van het aantal ritten.

    40 procent
    Minder reizigers
    Afgelopen vrijdag, daags na de aankondiging van de coronamaatregelen door de overheid, vervoerden de bussen en trams van De Lijn 40 procent minder reizigers.

  • Vakbonden vragen overheid om sector van huishoudhulpen te sluiten

    De vakbonden roepen de federale en regionale overheden op om de sector van de huishoudhulpen te sluiten, met uitzondering van de activiteit met betrekking tot het boodschappen doen. Dat melden ze maandag in een gemeenschappelijk persbericht.

    Ze vragen de regeringen om de regionale budgetten voor de dienstenchequesector, die al bestemd waren voor de huishoudhulpen, te gebruiken om een financiële strop voor de huishoudhulpen te vermijden. 

    'De verschillende regeringen moeten er zich van bewust zijn dat we, als de situatie ongewijzigd blijft, recht op een ongeziene, sociale catastrofe afstevenen. Een snelle reactie is nodig om te voorkomen dat deze laagbetaalde werkneemsters in totale onzekerheid terechtkomen. Wij pleiten daarbij voor een sluiting van de sector met een extra financiële compensatie voor de werknemers', klinkt het. 

  • Woensdag worden 10 miljoen mondmaskers opgehaald in China

    Volgens Kamerlid Kathleen Depoorter (N-VA) worden er woensdagochtend tien miljoen mondmaskers voor de zorgverstrekkers opgehaald in China. De bestelling door de FOD Volksgezondheid is bevestigd en het vervoer is geregeld, aldus Depoorter. 

    Anderhalve week geleden kondigde het Kamerlid aan dat er via de Indiase fabriek van een Oost-Vlaamse leverancier gecertifieerde mondmaskers konden worden geleverd aan ons land. Het is langs diezelfde leverancier dat de tien miljoen maskers er zouden kunnen komen, weliswaar via China, aldus Depoorter.

    Intussen gaat de federale overheidsdienst Volksgezondheid binnenkort een patroon verspreiden waarmee mensen die bedreven zijn in het stikken en naaien zelf een mondmasker kunnen maken. Volksgezondheid reageert daarmee op de vraag van verschillende mensen die om richtlijnen hadden gevraagd. Dat blijkt uit een bericht dat de FOD zelf via Twitter heeft verspreid.

    De FOD Volksgezondheid zegt voorts heel veel aanbiedingen te hebben gezien van burgers die bereid zijn mondmaskers (FFP2, FFP3) af te leveren bij lokale ziekenhuizen. 

  • Hamsteren dwingt vrachtwagenchauffeurs tot overuren

    Het hamsteren van pasta, toiletpapier en andere producten betekent flink meer werk voor de transporteurs van levensmiddelen. Het containervervoer daarentegen kent een stevige terugval.

    Door de paniekaankopen in supermarkten is het bij de vervoerders van levensmiddelen alle hens aan dek. Dat blijkt uit een rondvraag bij logistieke bedrijven en de transportfederatie Febetra. 

  • Ook Spanje gaat op slot, Portugal volgt

    De Spaanse overheid heeft maandagmiddag beslist zijn grenzen te sluiten en met grenscontroles te beginnen. Enkel terugkerende Spanjaarden, grensarbeiders en diplomaten worden nog toegelaten. Het goederenvervoer wordt niet getroffen.

    Volgens Madrid werd de beslissing genomen in overleg met de EU-partners. De maatregel geldt voor de duur van de 15-daagse noodtoestand die zondag in voege trad.

    Eveneens op maandag kondigde de Portugese minister van Binnenlandse Zaken Eduardo Cabrita aan dat zijn land alle lucht- en treinverkeer met buurland Spanje opschort tot 15 april. De beslissing kwam in overleg met Madrid tot stand. 

  • Ook noodsituatie in Zwitserland

    De Zwitserse regering heeft maandag de noodsituatie afgekondigd. Vanaf middernacht zijn alle evenementen - zowel publiek als privaat - verboden. Cafés en restaurants moeten zeker tot 19 april gesloten blijven. Supermarkten en gezondheidsinstellingen blijven wel open. Niet-noodzakelijke ingrepen worden uitgesteld.

    Er komen ook grenscontroles met Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Eerder had het land al de scholen gesloten.

    8.000 soldaten worden opgeroepen om te helpen tijdens de uitbraak. 'We zullen jullie niet alleen laten', zei bondspresident Simonetta Sommaruga. Ze stelde de bevolking gerust dat er genoeg voedsel en medicijnen in het land aanwezig zijn.

  • Vlaams nooddecreet moet extra gezondheidsinfrastructuur mogelijk maken

    Het Vlaams Parlement buigt zich woensdag over een nooddecreet dat de weg moet vrijmaken voor een aantal dringende maatregelen in de bestrijding van het coronavirus. Zo komt er een vrijstelling van de vergunningsplicht voor de bouw en uitbating van extra ziekenhuis- en andere gezondheidsfaciliteiten. Dat melden de fractieleiders van de drie meerderheidspartijen (N-VA, CD&V en Open Vld). 

    Het nooddecreet moet de kans geven om snel in te spelen op de toenemende druk op de ziekenhuizen en andere gezondheidsinstellingen. 'Het is goed mogelijk dat we snel geconfronteerd worden met de limieten van de capaciteit in onze verzorgings- en onderzoeksinstellingen', zeggen de fractieleiders van de drie meerderheidspartijen.

    Daarnaast versoepelt het decreet een aantal behandelings- en adviestermijnen. Door de coronacrisis bestaat namelijk de kans dat Vlaamse en lokale administraties bepaalde deadlines voor behandeling niet halen. Met het decreet krijgt de Vlaamse regering de bevoegdheid om in geval van een dergelijke noodsituatie bepaalde dwingende proceduretermijnen op te schorten of te verlengen, of tijdelijk bepaalde procedureverplichtingen aan te passen.

    De bijzondere regels gelden voor een maximale termijn van 180 dagen, eventueel te verlengen met nog eens 180 dagen.

  • 252 zieken in ziekenhuis

    252 van de 1.052 vastgestelde corona-zieken gisteren liggen in het ziekenhuis. 53 patiënten liggen op intensieve zorg, 31 mensen aan de beademing. Dat blijkt uit een update van Sciensano, het Belgisch instituut voor volksgezondheid.

    Met de verdere verspreiding van het coronavirus stijgt logischerwijs het aantal hospitalisaties. Daarom drukken artsen en overheid er zo op de genomen maatregelen te volgen, om de verspreiding te vertragen en de ziekenhuizen niet te overbelasten.

    De grootste groep bevestigde gevallen is tussen 15 en 60. Dat is evenzeer logisch omdat het actieve deel van de bevolking is. De leeftijdsverdeling geeft in geen geval de ernst van de ziekte weer bij bepaalde leeftijdsgroepen, stelt Sciensano. De vijf overlijdens tot nu zijn alle tussen 73 en 90 jaar.

  • Rome keurt hulppakket van 25 miljard euro goed

    De Italiaanse overheid heeft het vorige week aangekondigde hulppakket van 25 miljard euro goedgekeurd, bedoeld om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. De Italiaanse regering heeft daarvoor een decreet aangenomen. Volgens premier Giuseppe Conte moeten daarmee erg getroffen ondernemingen, zelfstandigen en gezinnen gesteund worden. 

    Van het totale bedrag zal er ongeveer 10 miljoen in de Italiaanse arbeidsmarkt gepompt worden. De betaling van belastingen wordt uitgesteld. Ook zullen het gezondheidssysteem en de civiele bescherming met enkele miljarden euro's versterkt worden.

    Volgens Conte zal ook het huidige pakket niet volstaan en zijn nog hogere bedragen nodig. De Italiaanse regering zal in april bijkomende maatregelen aannemen.

    Italië is het Europese land dat door de coronacrisis het zwaarst is getroffen, met tot op heden zowat 25.000 besmettingen en meer dan 1.800 doden. 

    ©EPA

  • Finland roept noodtoestand uit

    De Finse premier Sanna Marin heeft maandag de noodtoestand uitgeroepen en een aantal nieuwe maatregelen aangekondigd om de corona-uitbraak te bestrijden. Die gelden zeker tot midden april.

    Finland sluit zo snel mogelijk zijn grenzen. Finnen die in het buitenland zitten, moeten zo snel mogelijk naar huis terugkeren. 

    Scholen en universiteiten gaan dicht, crèches blijven wel open. Bijeenkomsten van meer dan tien personen worden verboden. 

  • Renault sluit zijn Franse fabrieken

    De Franse autoconstructeur Renault zal vanaf maandagavond zijn fabrieken in Frankrijk sluiten. De beslissing kwam er na overleg tussen de directie en de vakbonden. Renault 'schorst zijn activiteiten tot nader order op, in functie van hoe de gezondheidssituatie evolueert'.

    Er is nog geen duidelijkheid over vergoedingen voor de tijdelijke werkloosheid. De vakbonden vragen dat het personeel volledig uitbetaald blijft. 

  • D'Ieteren Auto stopt, maar voorziet in voorrangsdienst

    D'Ieteren Auto, de invoerder van de merken van de Volkswagen-groep in België, stopt vanaf woensdag tot en met 3 april de niet-prioritaire en niet-dringende verkoop- en naverkoopactiviteiten van de D'Ieteren Car Centers, alsook van de concessies van de dochtermaatschappij Sopadis op de as Brussel, Mechelen, Antwerpen. Dat meldt D'Ieteren Auto maandag. Een voorrangsdienst wordt verzekerd voor de klanten die in de zorgsector of bij de spoeddiensten werken.

    Concreet worden afspraken uitgesteld tot na 3 april. Klanten worden persoonlijk op de hoogte gebracht. Enkel lopende mechanische herstellingen en carrosserie worden nog uitgevoerd, de klantendienst zal voor de klanten ter beschikking staan via e-mail, telefoon of website om hen vanop afstand verder te helpen. 

  • Brussels Airlines schrapt volgende week bijna helft Europees aanbod

    Terwijl de Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij Austrian Airlines vanaf donderdag al haar vluchten schrapt, houdt Brussels Airlines zijn aanbod voor de komende weken nog tegen het licht. Maar zelfs nu al zijn de aanpassingen in het schema fors. Voor de week van 22 maart had Brussels Airlines 653 retourvluchten naar bestemmingen in Europa en het Midden-Oosten voorzien. Daarvan staan nog 334 gepland. De maatschappij schrapte vorige week al een dagelijkse vlucht naar New York. Over de vluchten naar Afrika is nog geen duidelijkheid.

  • Europese Commissie wil Europese buitengrens maand dicht

    Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen heeft in een videoboodschap op Twitter voorgesteld alle niet-essentiële reizen naar de EU voor minstens een maand op te schorten.

    Von der Leyen heeft de leiders van de grootste zeven economieën ingelicht over de plannen. De 27 Europese staatshoofden en regeringsleiden bellen elkaar er morgen over via teleconferentie.

    De Europese Commissie probeert voor de nodige coördinatie te zorgen nu het ene land na het andere zijn grenzen dichtgooit.

    Het inreisverbod voor niet-EU-onderdanen zal dertig dagen gelden, maar kan worden verlengd. Wie geen EU-burger is, maar al lang in de EU woont, zal wel nog de EU binnen mogen, net als familieleden van EU-burgers, diplomaten en essentiële arbeidskrachten als dokters en verplegers.

    Ook voor transporteurs is een uitzondering voorzien. 'De aanvoer van voedsel en medicijnen, maar ook van alles wat onze bedrijven nodig hebben, moet verzekerd zijn', aldus von der Leyen. Ook grenswerkers krijgen een uitzondering. De vier landen die geen EU-lidstaat zijn maar wel tot de Schengenzone behoren - Liechtenstein, IJsland, Noorwegen en Zwitserland - worden gevraagd aan het inreisverbod mee te doen.

    Von der Leyen kondigde ook aan dat de Commissie de Europese staatssteunregels drastisch wil versoepelen om bedrijven van de nodige liquiditeiten te voorzien.

  • Belgische touroperatoren annuleren reizen en repatriëren reizigers

    De Belgische touroperatoren TUI, Joker, Sunweb, Corendon en Lauwers annuleren hun reizen en repatriëren Belgen die nog in het buitenland zitten. Dat melden de verschillende touroperatoren maandag. Volgens woordvoerster Sarah Saucin van TUI België en woordvoerder Tim Van den Bergh van Sunweb zouden tienduizenden Belgische reizigers getroffen zijn.

    Het negatief reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken zette touroperatoren er dit weekend toe aan drastische beslissingen te nemen. 'We zijn onze klanten aan het repatriëren en annuleren toekomstige reizen', zegt Saucin.

    'Er vertrekt nu zogoed als niemand meer', aldus directeur Luc Callewaert van Joker Reizen. 'We repatriëren aardig wat klanten, maar er zijn altijd klanten die door de mazen van het net vallen.' Sommige reizigers checken namelijk vaak niet hun mails of telefoontjes op vakantie, maar sommigen blijven, volgens Callewaert, ook met opzet onbereikbaar.

    Bij Sunweb wordt elk geval apart bekeken of de reizigers gerepatrieerd moeten worden, zegt woordvoerder Tim Van den Bergh. In sommige landen mogen de reizigers dus blijven. Toch annuleren ook zij alle uitgaande vakanties.

    Corendon annuleerde ook alle vakantiereizen in maart, maar repatrieerde nog niet zoveel reizigers. 'We hoopten dat reizigers hun vakantie nog konden afmaken', zegt woordvoerster Audrey Denkelaar. 'Maar we zullen deze week waarschijnlijk mensen moeten repatriëren aangezien meerdere landgrenzen sluiten.'

    Touroperator Lauwers vraagt zijn klanten niet 'onnodig zelf contact op te nemen', aangezien ze zelf al hun klanten contacteren.

    Als er in juli nog steeds problemen zijn, dreigt er pas echt een bloedbad

    Belgische touroperatoren

    Voorlopig zijn de touroperatoren niet ongerust, omdat maart doorgaans een rustige maand is. 'Als er in juli nog steeds problemen zijn, dreigt er pas echt een bloedbad', zeggen Callewaert en Van den Bergh.

    Over de vergoeding zijn de vier touroperatoren het eens. 'Er zijn twee verschillende gevallen in België', zegt Saucin. 'Er zijn mensen die al weg zijn en vroeger terug moeten komen en mensen die nog niet vertrokken zijn.' De eerste categorie zal, volgens de touroperatoren, een deel van hun reis terugbetaald krijgen. De tweede categorie zal een waardebon of terugbetaling krijgen.

    Precieze cijfers over het aantal Belgen in buitenland en het aantal repatriëringen zijn bij de touroperatoren nog niet beschikbaar.

  • Huisartsen krijgen vergoeding van 20 euro voor telefonische raadplegingen

    Huisartsen kunnen tijdens de coronacrisis 20 euro aanrekenen voor telefonische raadplegingen. De patiënten moeten zelf niets betalen, want het bedrag wordt via de derdebetalersregeling aangerekend. Dat zeggen de huisartsenvereniging Domus Medica en de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) maandag. Het RIZIV bevestigt dat een regeling werd uitgewerkt.

     De maatregel wordt met terugwerkende kracht toegepast vanaf zaterdag 14 maart. Hoe lang ze blijft gelden, is nog niet duidelijk. Volgens BVAS zal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) dat bepalen.

    Sinds de corona-uitbraak hebben huisartsen de aanbeveling gekregen zoveel mogelijk consultaties telefonisch af te handelen. De nieuwe regeling geldt voor twee soorten telefonische consultaties: 'advies met het oog op triage van Covid-19' en 'advies met het oog op de continuïteit van de zorg voor Covid-19 patiënten'.

  • Mondmaskers op komst uit Belgische chemie- en farmabedrijven?

    De farma- en chemiebedrijven in België bekijken in welke mate ze mondmaskers uit het eigen voorraden ter beschikking kunnen stellen aan werknemers in de gezondheidszorg.

    ‘Werknemers in onze sector hebben mondmaskers nodig om bepaalde taken in bepaalde arbeidsomstandigheden uit te voeren’, zegt Gert Verreth van de sectorfederatie Essenscia. Onze bedrijven hebben stocks. We zijn de analyse aan het maken of we een deel ervan kunnen missen. Het zullen zeker niet de grote aantallen zijn. Misschien een paar haar honderden per bedrijf, of een paar duizenden bij de heel grote. Maar alle beetjes kunnen helpen, denken we.’

  • Ook aanpassingen in de asielopvang

    De coronacrisis heeft ook impact op de asieldiensten. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), die verblijf in ons land regelt en controleert, heeft vandaag door personeelsgebrek een 40-tal asielzoekers ingeschreven op het asielloket in het Klein Kasteeltje. In principe moet elke asielzoeker die komt aankloppen ingeschreven worden, er geldt enkel een administratieve maximumcapaciteit van een 200-tal dossiers per dag. Maar die limiet is nu fel gedaald omdat er te weinig personeel is. DVZ beraadt zich of er de komende dagen nog extra maatregelen komen.

    De federale opvangdienst Fedasil neemt ook maatregelen. Bij aankomst voor registratie op het Klein Kasteeltje wordt elke asielzoeker medisch gescreend. Mensen met ziekte-symtomen blijven in een individuele kamer in het aanmeldcentrum onder medisch toezicht tot ze genezen zijn. Kwetsbare mensen zoals bejaarden of hartpatiënten krijgen plek in de lokale opvang - appartementen bij OCMW's - en hoeven niet naar de collectieve opvang.

    Drie kwart van de 26.500 asielzoekers in de opvang in ons land verblijven in collectieve centra. De rest zit in hoofdzaak individueel of in kleine groepjes in lokale opvang bij OCMW's. In de collectieve centra zitten veel mensen samen, waardoor Fedasil extra voorzorg inbouwt. Er komen verregaande maatregelen voor preventie en hygiëne, voor bewoners en personeel. Alle niet noodzakelijke activiteiten worden geschrapt, de circulatie en bijeenkomsten in de centra beperkt, net als het aantal bezoekers. Enkel vrijwilligers wiens aanwezigheid echt nodig is voor de werking van het opvangcentrum worden nog toegelaten.

  • Egypte legt vliegverkeer stil, Belgen vast in quarantaine

    Egypte gaat het vliegverkeer vanaf zijn luchthavens stilleggen vanwege het nieuwe coronavirus. De maatregel gaat in op donderdag en duurt tot 31 maart, zegt premier Moustafa Madbouly dinsdag. Madbouly zei op een persconferentie dat hotels in die periode worden gereinigd. Toeristen die al in Egypte zijn, kunnen volgens de premier gewoon hun vakantie afmaken.

    Op dinsdag raakte ook bekend dat tientallen Belgen momenteel in quarantaine verblijven in twee Egyptische hotels, zo meldt HLN. Een van de hotelgasten zou besmet zijn met het coronavirus. Het gaat om het Hotel Magic Life, waar een tachtigtal Belgen zitten, en het Desert Rose Resort.

    Voor zover bekend mogen de Belgen hun hotelkamer de komende twee weken niet verlaten. 'Volgens het management werd de quarantaine opgelegd door de overheid en niet door het hotel zelf', vertelt een Belgische gast.

  • Ferm roept 80.000 leden op mondmaskers te maken

    Ferm, de vroegere boerinnenbond (KVLV), roept haar 80.000 leden op mondmaskers te maken om het tekort op te vangen. Ze wil die bezorgen aan zorgmedewerkers die dagelijks bij veel mensen over de vloer komen. 

    Voor de maskers baseert de bond zich naar eigen zeggen op 'praktijken uit het verleden of in minder medisch ontwikkelde gebieden'. 'Vele malen beter dan niets!', klinkt het. 

    'Vanavond plaatsen we een stap-voor-stapuitleg met foto's op onze website www.samenferm.be', zegt Ferm-directeur Monique De Dobbeleer. 'We hebben al een eerste aanvraag voor 25.000 mondmaskers binnengekregen en we gaan die zeker maken en leveren, daar twijfel ik niet aan.'

    'We zijn als organisatie niet aan ons proefstuk toe. Vorig jaar hebben we een oproep gedaan aan onze leden om hartkussens te maken voor borstkankerpatiënten en ook daar is toen massaal gevolg aan gegeven. Bovendien zitten veel van onze leden door de corona-maatregelen gedwongen thuis. Dat kan niet anders dan een enorm aantal zelfgemaakte mondmaskers opleveren.'

  • Ondernemers hebben vooral vragen over aanvragen van steunmaatregelen

    Vlaamse ondernemers zitten vooral met vragen over hoe ze de steunmaatregelen rond het coronavirus kunnen aanvragen. Dat zegt werkgeversorganisatie Voka, die het aantal bezoekers op de verschillende pagina's op zijn website rond corona bijhield.

    'We zagen vooral een enorme piek op vrijdag 13 maart, de dag nadat de maatregelen tegen het coronavirus aangekondigd werden', zegt woordvoerder Kasper Demol. 'Het wat is duidelijk, maar het hoe nog niet altijd. Wij blijven de komende dagen acties ondernemen om alle vragen te beantwoorden met onze experten, bijvoorbeeld rond arbeidsjuridische zaken", aldus Demol.

    Het 'wat' is duidelijk, maar het 'hoe' nog niet altijd

    Kasper Demol
    Woordvoerder Voka

    Voka vraagt vooral dat de regering zich flexibel blijft aanpassen aan de evoluties. 'We hopen dat er zoveel mogelijk wordt gekeken naar wat er precies nodig is voor de ondernemingen. Wij houden de vinger aan de pols en spreken de politieke contacten aan', klinkt het.

  • Proximus en Telenet zien internetgebruik fors stijgen

    Proximus en Telenet zien opvallend meer verkeer op hun vaste internetnetwerk dan op een normale maandag. Proximus zag maandagvoormiddag 50 procent meer trafiek, zegt woordvoerder Fabrice Gansbeke. Dat is hoogstwaarschijnlijk een gevolg van het massale telewerk, maar toch lag het verbruik nog onder een klassieke avondpiek, als mensen thuiskomen van hun werk of school.

    Er wordt ook meer gebeld via het mobiele netwerk. Proximus stelt vast dat er tot 60 procent meer gebeld wordt dan normaal. Dat was ook vorige week al het geval. Het mobiele dataverbruik ligt dan weer iets lager dan gebruikelijk, wellicht omdat veel mensen hun smartphone met hun wifinetwerk thuis hebben verbonden.

    Telenet meldt ongeveer dezelfde trends. 'Op het vaste netwerk is er zo'n 70 tot 80 procent meer verkeer dan op een normale maandag', zegt het bedrijf. 'Mobiele data namen met 15 à 20 procent af. Het bellen blijft toenemen: vergeleken met een doorsnee maandag belden we mobiel 60 procent meer, en via de vaste lijn zelfs dubbel zoveel.'

  • Europese Commissie springt in de bres voor Duitse vaccinontwikkelaar CureVac

    Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft maandag in de vooravond een onderhoud met het management van CureVac. Dat is het Duitse bedrijf dat werkt aan een vaccin tegen het nieuwe coronavirus en dat door de Verenigde Staten benaderd is om de rechten op dat vaccin exclusief aan de VS te verkopen. De Commissie wil garanderen dat CureVac zijn onderzoek in Europa blijft doen.

    Eric Mamer, de woordvoerder van de Commissie, maakte maandagmiddag bekend dat voorzitster von der Leyen om 17.30 uur een videoconferentie belegt met de top van het bedrijf 'over de beste manier waarop we de activiteiten van dit bedrijf in Europa kunnen steunen'. Ernaar gevraagd zei Mamer expliciet dat het de bedoeling is dat CureVac zijn onderzoek in Europa blijft doen.

    Afgelopen weekend raakte bekend dat Washington 1 miljard dollar heeft aangeboden voor de rechten op een coronavaccin dat nog in volle ontwikkeling is. De Duitse minister van Economie Peter Altmaier, een vertrouweling van bondskanselier Angela Merkel, reageerde dat 'Duitsland niet te koop is'.

  • Kamercommissie keurt 1 miljard euro aan coronamaatregelen goed

    De Kamercommissie Financiën en Begroting heeft maandag de extra provisie van 1 miljard euro voor de strijd tegen de coronacrisis goedgekeurd. Later deze week volgt de finale goedkeuring in de plenaire Kamer. Het voorstel kreeg de unanieme steun van de commissie, alleen Vlaams Belang onthield zich.

    De bespreking moest even onderbroken worden. De zaal waarin de bespreking plaatsvond, was te klein om te garanderen dat de leden voldoende afstand van elkaar konden bewaren. Na een verhuizing naar een grotere zaal kon de commissie de draad weer oppikken. 

  • Schoenen Torfs sluit zijn 80 winkels

    De schoenenwinkelketen Torfs en zusterketen The Athlete's Foot sluiten maandagmiddag hun winkels. 'Het gaat om tachtig verkooppunten', zegt eigenaar en CEO Wouter Torfs. 'We sluiten ze tot eind deze week. Daarna maken we een nieuwe evaluatie van de situatie.'

    Met de beslissing neemt Torfs een bocht. Maandagochtend was het nog de bedoeling de winkels op woensdag en vrijdag langer dan normaal te openen. Zo wou Torfs de verloren omzet van zaterdag recupereren. Tot 3 april moeten winkels in het weekend de deuren sluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

    'Afgelopen weekend maakten we het plan om laatavondopeningen te organiseren. Maar de toestand is intussen helemaal veranderd', zegt Torfs.

    Schoenen Torfs is niet de enige keten die haar winkels ook tijdens de week sluit. Ook de kledinggroep JBC, de elektroketen Coolblue, de telecomoperator Proximus en de sportwinkelketen Decathlon sloten hun winkels. De ketens vragen technische werkloosheid voor hun personeel.

    De overheid laat tot nader order nog toe dat niet-voedingswinkels tijdens de week open zijn. Alleen de horeca moet cafés en restaurants permanent sluiten tot 3 april.

  • Ondernemer Thomas Baert: 'Ik kan 1 miljoen mondmaskers leveren'

    De Belgische ondernemer Thomas Baert, die verschillende vloer- en vloerbekledingsbedrijven in China bezit, zegt dat hij via een contact 1 miljoen mondmaskers kan importeren vanuit het Verenigd Koninkrijk naar België tegen eind deze week/volgende week maandag. Prijs: 5 miljoen euro. Hij wil zo snel mogelijk contact met de overheid om een concrete oplossing uit te werken.

    Hij stelt luidop de vraag hoe snel België zal kunnen schakelen. 'Het gaat om een betrouwbare, valabele piste, maar daar moet de overheid natuurlijk ook van overtuigd raken. En er zal een deel op voorhand moeten worden betaald. Misschien zet ik een crowdfunding op? Of ik kan ook een deel zelf betalen in eerste instantie.' 

    Volgens Baert kwamen vorige week al 200 tot 300.000 mondmaskers via zijn contact naar België. 'Die werden vervolgens verdeeld onder Belgische ziekenhuizen.' De ondernemer zegt via zijn professioneel netwerk in Azië ook nog pistes rond mondmaskers te bewandelen in India en in China, maar die zijn voorlopig minder concreet. 

  • Torfs trekt avondopeningen in

    Schoenenketen Torfs ziet af van zijn plan om twee laatavondopeningen te organiseren ter compensatie van de verplichte sluiting in het weekend. Dat zegt gewestelijk secretaris Bart Leybaert van de socialistische vakbond BBTK.

     De vakbond protesteerde tegen de ruimere openingsuren op woensdag en vrijdag omdat het personeel er meer risico op besmetting met het coronavirus door zou lopen.

    De beslissing komt er na overleg maandagmiddag. 'Er worden ook een aantal andere maatregelen genomen. Zo zal contactloos betalen aangemoedigd worden en wordt de dienstverlening aangepast zodat er minder fysiek contact is met de klanten.'

    Sommige ketens, zoals JBC, Proximus en Decathlon, beslisten inmiddels al om hun winkels ook in de week dicht te houden. De vakbonden willen dat de werkgevers in zulke gevallen met een compensatie over de brug komen voor het loonverlies dat daarmee gepaard gaat. Ze zitten daarover maandagavond samen met sectorfederatie Comeos

  • Catalaanse premier test positief

    De premier van de Spaanse regio Catalonië Quim Torra is besmet met het coronavirus, dat melden Spaanse media maandag. Eerder testten ook Torra's vicepremier, Pere Aragonès, en de president van de regio Madrid, Isabel Díaz Ayuso, positief. 

    In Spanje zijn bijna duizend nieuwe gevallen van het coronavirus vastgesteld in de afgelopen 24 uur. Het aantal besmettingen steeg van 7753 naar 8744. Het dodental is met negen gestegen van 288 naar 297. Spanje is na Italië het zwaarst getroffen land in Europa.

    De noodtoestand is in Spanje sinds zaterdag van kracht en maandag zei een minister dat het nog weken kan duren voor de noodtoestand wordt opgeheven. In de noordelijke regio Baskenland zijn regionale verkiezingen uitgesteld vanwege de noodtoestand, net als in de regio Galicië. De inwoners zouden op 5 april naar de stembus gaan. Baskenland is een van de zwaarst getroffen regio's in Spanje.

  • Gezinslid Hilde Crevits besmet met coronavirus

    Een van de gezinsleden van Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V) is besmet met het coronavirus. Dat kondigt ze zelf aan op Twitter.

  • VK vraagt Ford en Rolls Royce om medisch materiaal te maken

    De Britse overheid heeft fabrikanten, waaronder Ford, Honda en Rolls-Royce, gevraagd te helpen bij het maken van gezondheidsapparatuur om de uitbraak van het coronavirus het hoofd te bieden. Ze denkt onder meer aan de productie van speciale ventilatoren, waarvan ze er momenteel maar 5.000 heeft. Daarnaast onderzoekt ze of hotels tijdelijk als ziekenhuizen kunnen worden gebruikt.

    Premier Boris Johnson zal op korte termijn met de industrieconcerns spreken. Er blijven wel nog veel onduidelijkheden. Zo is het nog niet duidelijk of het mogelijk is dat een fabrikant van straalmotoren of auto's overgaat op de productie van medisch specialistische apparatuur omdat daarvoor certificeringsprocessen gelden. De bedrijven zijn een en ander nog aan het uitzoeken.

    Johnson kiest duidelijk voor een andere aanpak van de crisis. In tegenstelling tot andere Europese landen, die draconische maatregelen namen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, heeft de Britse regering haar bevolking nog weinig beperkingen opgelegd. Daar komt steeds meer kritiek op. Hoewel de scholen open zijn, houden veel Britse ouders hun kinderen thuis uit bezorgdheid.

  • IMF staat met 1.000 miljard dollar klaar

    Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) staat klaar om een biljoen dollar te mobiliseren voor leningen aan landen die het moeilijk krijgen bij de aanpak van het coronavirus. 'De nood aan een gecoördineerde en gesynchroniseerde wereldwijde fiscale stimulus wordt sterker met het uur', aldus IMF-directeur Kristalina Georgieva.

    Het IMF roept regeringen op om beleid te voeren dat de meest getroffen mensen en bedrijven te hulp komt. Het geeft aan dat het al veertig regelingen getroffen heeft, goed voor zowat 200 miljard dollar. Voor de armste landen in de wereld kan het IMF onmiddellijke schuldverlichting bieden, waardoor vitale middelen vrijkomen.

  • Lufthansa schrapt tot 90 procent van vluchten

    De Lufthansa-groep, waartoe ook Brussels Airlines behoort, beperkt het vluchtaanbod vanaf dinsdag tot 10 procent op lange afstand en 20 procent op korte afstand. Dat heeft de Duitse luchtvaartgroep aangekondigd. De maatregel geldt voorlopig tot 12 april. Net voordien had de Oostenrijkse dochter Austrian Airlines laten weten dat het alle vluchten schrapt vanaf woensdagavond en zeker tot en met 28 maart.

    Brussels Airlines steekt het komende vluchtschema nog in elkaar. Het is niet onmogelijk dat ook daar alle vluchten geschrapt worden, maar er is nog geen beslissing genomen. 'We bekijken alle scenario's', aldus een woordvoerster. Brussels Airlines zei eind vorige week dat het vluchtaanbod in de rest van maart 35 procent lager zou liggen dan normaal, en in april 45 procent. 

  • Ook Decathlon sluit de deuren

    Ook Decathlon sluit vanaf maandag alle winkels vanwege het nieuwe coronavirus. Dat bevestigt woordvoerder Thomas Lejeune. 

    'Voor de gezondheid van onze medewerkers en klanten hebben we beslist om te sluiten', zegt Lejeune. 'We willen niet dat het virus zich zou kunnen verspreiden via onze winkels.'  De maatregel geldt tot 3 april. Klanten kunnen wel nog steeds online bestellen bij Decathlon.

    De Nationale Veiligheidsraad besliste vorige donderdag dat alle winkels die geen essentiële diensten leveren tijdens het weekend dicht moesten, maar in de week konden openblijven. Met de maatregel gaat Decathlon dus verder dan wat toen werd opgelegd. Kledingketen JBC nam maandag een gelijkaardige beslissing.

  • Marokko sluit alle moskeeën

    In Marokko gaan vanaf maandag alle moskeeën tot nader order dicht. De maatregel volgt op het besluit van de regering om maandag vanaf 18.00 uur alle cafés, restaurants, theaters, bioscopen en badhuizen te sluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

    In Marokko zijn zo'n dertig gevallen van het longvirus geconstateerd. Een patiënt is eraan overleden.

    ©AFP

  • Reizigers na aankomst in Griekenland in quarantaine

    Reizigers die, ongeacht hun nationaliteit, aankomen in Griekenland moeten twee weken in quarantaine. Die verplichting geldt volgens regeringswoordvoerster Aristotelia Peloni, maandag door de krant Katimerini geciteerd, voor iedereen. 

    De autoriteiten laten in verband met de coronapandemie nu ook de meeste winkels sluiten. Uitzonderingen zijn er voor supermarkten, apotheken, en tankstations. 

  • Vakbonden vragen meer bescherming voor winkelpersoneel

    De vakbonden willen maatregelen om het personeel in de winkels te beschermen tegen het coronavirus. De christelijke bediendevakbond ACV Puls stelt voor om een middagsluiting in te voeren om de bevoorrading te waarborgen. Om 18.00 uur is er overleg met sectorfederatie Comeos.

    ACV wil duidelijke regels voor winkels. 'Klanten moeten hun aankopen en boodschappen kunnen doen, maar wel met naleving van bepaalde regels en beperkingen zodat te volle winkels worden vermeden. Het winkelpersoneel staat nu mee in de vuurlinie', klinkt het.

    Concreet stelt de vakbond voor dat er een middagonderbreking wordt ingevoerd van 1,5 à 2 uur, voornamelijk voor voedingswinkels. 'Dat verlicht het werk voor het personeel en men kan die tijd ook gebruiken om de rekken aan te vullen', zegt ACV-secretaris Kristel Van Damme. 

  • Austrian Airlines schrapt alle vluchten

    Austrian Airlines schrapt alle reguliere vluchten vanaf woensdagavond en zeker tot en met 28 maart. Dat heeft de Oostenrijkse maatschappij, net als Brussels Airlines onderdeel van de Lufthansa-groep, maandag bekendgemaakt.

    'De beslissing is het gevolg van inreisverboden die over de hele wereld opgelegd worden en een snelle achteruitgang van de vraag naar vliegreizen', stelt Austrian op Twitter. Eventuele nood- of repatriëringsvluchten zijn wel nog mogelijk.

    Ook een andere Oostenrijkse maatschappij, Ryanair-dochter Lauda, maakte maandag bekend haar vluchtschema volledig te schrappen. Bij Lauda is dat vanaf dinsdag tot en met 8 april.

    Brussels Airlines heeft nog geen beslissing genomen. 'We bekijken alle scenario's', zegt een woordvoerster. Brussels Airlines zei eind vorige week dat het vluchtaanbod in de rest van maart 35 procent lager zou liggen dan normaal, en in april 45 procent. 

  • Europese Commissie gaat grenscontroles stroomlijnen

    De Europese Commissie is het niet eens met de grenscontroles die zeven Europese landen hebben ingevoerd in de strijd tegen het coronavirus, maar ze zal toch de coördinatie van die nationale maatregelen op zich nemen. Dat heeft een woordvoerder van de Commissie maandag gezegd. 

    'Het coronavirus is in alle Europese lidstaten aanwezig. Het sluiten van de grenzen is niet de beste manier om een verdere verspreiding in de EU tegen te gaan', zegt hij. 

    Om alles te stroomlijnen heeft de Commissie richtlijnen opgesteld, zodat ziekenhuizen en patiënten medisch materiaal blijven ontvangen en goederen die cruciaal zijn voor de economie hun bestemming bereiken.

    Ze stelt onder meer voor om in prioriteitsvakken voor vrachtwagens te voorzien, zodat die hun goederen snel kunnen leveren. Ze vraagt de Europese landen ook met elkaar te overleggen, zodat er niet aan beide kanten van de grens controles zijn.

    De richtlijnen worden maandag voorgesteld aan de Europese ministers van Binnenlandse Zaken en van Volksgezondheid.

    Intussen heeft de Nederlandse commissaris Frans Timmermans beslist tot vrijdag in quarantaine te blijven, omdat een Franse staatssecretaris die hij onlangs ontmoette besmet is met coronavirus. Zelf heeft Timmermans geen symptomen.

  • Spaanse politie neemt mondkapjes in beslag

    De Spaanse politie heeft 150.000 mondmaskers in beslag genomen in een fabriek die mondkapjes voor medici produceert in de provincie Jaén. De politie gebruikte de noodtoestand, die zaterdag door de Spaanse premier Pedro Sánchez werd ingevoerd, om het materiaal mee te nemen. Ze worden onmiddellijk naar het Infante Sofia-ziekenhuis in Madrid en naar andere ziekenhuizen gebracht.

  • Katholieke kerk verbiedt doopsels en huwelijken

    De katholieke kerk staat niet langer doopsels en kerkelijke huwelijken toe, ook niet in beperkte kring. Dat meldt de Belgische bisschoppenconferentie maandag. Tot nu konden die wel nog doorgaan in beperkte kring. Alleen uitvaarten zijn nog mogelijk, in beperkte kring. 

  • De Wever pleit voor avondklok en samenscholingsverbod

    De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) pleit voor de invoering van een avondklok en een samenscholingsverbod voor meer dan tien mensen in Vlaanderen. Dat zei hij na afloop van het crisisoverleg met zijn stadsdiensten maandag.

    De Wever doet de oproep op vraag van de lokale politie in Antwerpen, die volgens De Wever steun krijgt van alle lokale politiediensten in Vlaanderen. Hij wil de maatregel liefst dinsdag nog ingevoerd zien, op een uniforme manier, 'zodat iedereen overal weet waar hij aan toe is'.

    Een samenscholingsverbod van meer dan tien personen zou het huidige advies om afstand te houden van elkaar concretiseren en in een beter te handhaven regel gieten volgens De Wever. Een nachtelijk uitgaansverbod is volgens de burgemeester daarbovenop nodig om de druk op de capaciteit van politie en andere hulpdiensten te verlichten.

    Na het overleg besliste De Wever ook om de prostitutiebuurt in zijn stad te laten sluiten. De seksinrichtingen in het Schipperskwartier moeten dus tot nader order dicht. Hun werking is in strijd met het principe van 'social distancing' dat moet worden gehandhaafd tijdens de crisis rond het virus, klinkt het.

    De Wever doet daarnaast ook een oproep aan uitbaters van horecazaken om niet alleen zoals bevolen de deuren gesloten te houden de komende weken, maar ook hun terrasmeubilair binnen te halen. "We zien dat heel wat mensen daar nog gebruik van maken, maar dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn", laat hij weten via zijn woordvoerder. 

    ©Jonas Roosens

  • Maximaal 50 klanten tegelijk in Aldi-winkels

    De supermarktketen Aldi laat vanaf maandagmiddag maximaal 50 klanten toe in sommige winkels. Aan de ingang vraagt een personeelslid of een bewakingsagent klanten even te wachten als het in de winkel te druk is. 'We nemen deze maatregel om ons personeel en onze klanten te beschermen', zegt woordvoerder Dieter Snoeck. 'Winkelsmanagers beslissen zelf of ze de limiet invoeren in hun winkel.'

    Klanten die buiten moeten aanschuiven wordt gevraagd voldoende afstand te nemen. 'We rekenen op het gezond verstand. Houd minstens één winkelkar tussen u en de persoon voor u.'

    Aldi heeft nog altijd last van lege rekken. 'We hebben voldoende voorraad, maar het duurt even om alles in de rekken te krijgen', zegt Snoeck. 'We leggen extra ritten in van onze magazijnen naar de winkels.'

    Het blijft druk in de supermarkten, al is het minder druk dan eind vorige week. Naast Aldi hebben ook andere supermarktketens last van lege rekken. Ook daar klinkt het dat het door de grote vraag even duurt voor een rek gevuld wordt.

    Delhaize stuurde 1.000 personeelsleden van het hoofdkantoor naar de winkels om rekken te vullen. Lidl stuurde zo'n 150 personeelsleden naar de winkel. Bij Colruyt gaat het om 170 mensen. 1.000 personeelsleden zijn vrijwilliger om rekken te gaan vullen als het nodig is.

    Aldi gaf zijn winkels de toestemming om tijdelijk te sluiten, zodat het personeel de rekken kan vullen. 'Vrijdag hebben een aantal winkels dat gedaan', zegt Snoeck. 'Maandag is dat veel minder nodig.'

  • Luchtvaartsector zwaar onder druk

    De luchtvaartsector wordt ongekend hard geraakt door de gevolgen van het coronavirus. Vliegtuigen blijven aan de grond doordat de vraag stilvalt. Ook de opgelegde reisrestricties doen de sector geen goed. Enkele updates:

    • EasyJet: de Britse prijsvechter verwacht dat het merendeel van de vliegtuigen op korte termijn aan de grond blijft. Vluchten om klanten terug te halen blijven voorlopig wel doorgaan. Het bedrijf noemt de toekomst van de Europese luchtvaart 'precair'. 'De Europese luchtvaart staat voor een onzekere toekomst en het is duidelijk dat gecoördineerde overheidssteun nodig is om te verzekeren dat de industrie overleeft en kan blijven opereren als de crisis voorbij is', zegt topman John Lundgren.
    • Ryanair: de lagekostenmaatschappij houdt er rekening mee dat op binnenkort alle vliegtuigen aan de grond blijven. De Ierse prijsvechter schrapt zeker 80 procent van de vluchten in april en mei. Het bedrijf neemt net als easyJet maatregelen om de kosten te drukken. Volgens topman Michael O'Leary is Ryanair een veerkrachtige maatschappij met een sterke balans en goede liquiditeit.
    • IAG: het bedrijf achter onder meer British Airways en Iberia, schrapt de komende maanden 75 procent van zijn vluchten. Topman Willie Walsh stelde zijn geplande pensioen enkele maanden uit. Hij zou in mei het stokje overdragen aan Luis Gallego, de huidige topman van Iberia.
    • Air France-KLM: de Frans-Nederlandse vliegtuigmaatschappij schrapt tot wel 90 procent van de vluchten. Toestellen als de Boeing 747 van KLM en de Airbus A380 superjumbo's van Air France worden sneller dan gepland aan de grond gehouden.
  • KU Leuven en imec lanceren website voor afstandsleren in lager en middelbaar onderwijs

    De KU Leuven en imec hebben de website www.onderwijsgaatviraal.be gelanceerd waarin ze een overzicht bieden van gratis beschikbare tools voor educatief afstandsonderwijs voor basis- en secundair onderwijs. Er wordt een gratis hulplijn in het leven geroepen voor leerkrachten.

    Volgens de regels van het Departement Onderwijs en Vorming mag er tijdens het opschorten van de lessen geen nieuwe leerstof aangeboden worden. De focus van de taken die in die periode aan leerlingen gegeven worden ligt op het inoefenen van aangeleerde leerstof. Met de tool willen KU Leuven en imec die focus ondersteunen.

  • PSA sluit al zijn productiesites in Europa

    Groupe PSA, de Franse autogroep die onder meer de automerken Peugeot, Citroën en Opel omvat, gaat in de komende dagen al zijn productiesites in Frankrijk en andere Europa landen sluiten. Maandag gaan de vestigingen in het Franse Mulhouse en het Spaanse Madrid dicht.

    Dinsdag volgen de Franse fabrieken in Poissy, Rennes en Sochaux, het Spaanse Zaragossa, de Opel-fabrieken in het Duitse Eisenach en Rüsselsheim en het Poolse Gliwice en de Britse Vauxhall-vestiging in Ellesmere Port. Later deze week volgen ook nog de andere fabrieken in Frankrijk, Spanje, Portugal, het VK en Slovakije.

    PSA verwijst voor de sluiting naar zware gevallen van COVID-19 dicht bij sommige fabrieken, de onderbrekingen bij toeleveranciers en de 'brutale daling' van de automarkten. De fabrieken liggen voorlopig stil tot 27 maart. 

    Eerder maakte ook fusiepartner FCA (Fiat Chrysler) bekend zijn Italiaanse fabrieken stil te leggen.

  • Ook Nederland worstelt met tekort aan mondmaskers

    De Nederlandse ziekenhuizen kunnen de toestroom van coronapatiënten voorlopig goed aan, maar hun grootste zorg is een dreigend tekort aan mondmaskers. Dat zegt de woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

    'Er worden wel partijen beloofd, maar die komen maar druppelsgewijs binnen.' Over de verdeling van bestaande voorraden wordt continu gecommuniceerd door alle betrokken organisaties, zegt hij. Een grote zending van de beschermende maskers voor zorgverleners zou onderweg zijn naar Nederland, 'maar het wordt spannend.'

    De hoop is ook dat in productieland China, waar het aantal besmettingen volgens de autoriteiten inmiddels over zijn piek heen is, de productie weer steeds meer op gang komt.

  • Demir komt met richtlijnen voor wandelingen in natuurgebieden en bossen

    Wie in volle coronacrisis even de gedachten wil verzetten in de natuur kan dat, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Maar ook daar moeten mensen de maatregelen van het crisiscentrum strikt naleven. Daarom heeft ze een aantal richtlijnen opgesteld.

    • Afstand is de belangrijkste regel. Zo gaan mensen het best alleen wandelen of enkel in gezinsverband en moeten ze wandelingen met ouderen of anderen uit de risicogroepen vermijden.
    • Daarnaast houden mensen het best minimaal twee meter afstand van anderen die niet tot het gezin behoren, en keren ze beter terug naar huis als het in het bos of natuurgebied té druk is.
    • Speeltuinen en speelbossen zijn in principe gesloten.
    • Tot slot gelden de normale regels: op de paden blijven, en geen natuurgebieden of bossen betreden die niet publiek toegankelijk zijn.

      Demir heeft de boswachters en natuurinspecteurs de opdracht gegeven om die regels de komende periode strikt te handhaven en mensen aan te spreken als ze de richtlijnen niet volgen. 'Enkel als we allemaal samen de maatregelen strikt naleven, zullen we dit virus overwinnen. Vermijd daarom contact, mijd plaatsen waar veel volk samen is. Dat geldt ook in de natuur', zegt ze.

  • Beroepsvereniging adviseert kinesisten niet-dringende behandelingen op te schorten

    De Belgische beroepsvereniging voor kinesitherapeuten (AXXON) raadt haar leden aan om vanaf maandag enkel noodzakelijke en urgente behandelingen uit te voeren. Dat is nodig om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

     AXXON heeft het over 'een precaire en snel evoluerende toestand' en wijst erop dat sommige efficiënte beschermingsmiddelen onvoldoende beschikbaar zijn door een gebrek aan toelevering.

    'De continuïteit van zorg voor een bepaalde patiëntengroep blijft noodzakelijk. Deze noodzakelijke kinesitherapeutische behandelingen moeten één op één uitgevoerd worden met inachtneming van de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen', zegt de vereniging.

    Aan patiënten die de komende weken een afspraak hebben, wordt gevraagd dat ze hun kinesitherapeut telefonisch contacteren om na te gaan of hun behandeling kan doorgaan.

  • Bombardier Brugge legt alle activiteiten stil door coronavirus

    Treinbouwer Bombardier in Brugge legt vanaf dinsdag 17 maart alle activiteiten stil. Dat meldt vakbond ABVV maandag. Alle werknemers worden in economische werkloosheid gezet. Het is niet duidelijk tot wanneer de activiteiten stil zullen liggen.

    Zowel de industriële activiteiten als de herstellingen in de depots worden gestopt. Dat heeft het bedrijf beslist om te vermijden dat het coronavirus verspreid raakt onder de werknemers. In totaal worden ongeveer 430 werknemers in economische werkloosheid gezet.

    'Er waren verschillende maatregelen getroffen binnen het bedrijf maar het blijkt te moeilijk om die allemaal op te volgen. Voor het werk dat we hier uitvoeren, moeten werknemers dicht op elkaar staan en dat is een te groot risico', vertelt Freddy Bakker, hoofdafgevaardigde van ABVV. Bedienden die kunnen telewerken mogen dat wel blijven doen.

  • Leerplatform Bingel overstelpt tijdens eerste lesloze dag

    Het digitaal leerplatform Bingel is maandag naar aanleiding van de maatregelen tegen het coronavirus overstelpt door lagere scholen die ervan gebruik willen maken nu de lessen geschorst zijn. De initiatiefnemer, de educatieve uitgeverij Van In,stelt dat er maandagochtend maar liefst elf keer meer gebruikers toegang zochten dan normaal. Dat zorgde even voor technische problemen, maar die zouden achter de rug zijn.

    Van In stelt Bingel en de tegenhanger voor het secundair onderwijs Diddit tijdelijk gratis open voor alle scholen - dus niet alleen de bestaande gebruikers - tijdens de coronacrisis. Leerkrachten en leerlingen vinden er digitaal lesmateriaal, instructiefilmpjes en oefeningen op maat van individuele leerlingen. De maatregel blijkt maandag meteen erg populair.

    'Het valt wel moeilijk in te schatten hoe de situatie verder zal evolueren, want mogelijk waren sommige scholen maandagochtend nog vooral met bepaalde praktische zaken bezig', zegt Winfried Mortelmans, CEO van uitgeverij Van In.

  • Nationaal Crisiscentrum waarschuwt voor fake news op sociale media

    Het Nationaal Crisiscentrum heeft op haar dagelijkse persconferentie gewaarschuwd voor malafide berichten en fake news over de bestrijding van het coronavirus op sociale media. De experten vragen om enkel de officiële kanalen te gebruiken voor het verspreiden van informatie.

    Het Nationaal Crisiscentrum verzamelt alle essentiële info over Covid-19 op de website www.info-coronavirus.be en mensen met vragen kunnen ook bellen naar het gratis nummer 0800 14 689. Daarnaast zorgen ook de verschillende overheden en de gemeenten via hun kanalen voor correcte informatie over de maatregelen die de verdere verspreiding van het virus moeten tegengaan.

    'Valse berichten kunnen we absoluut missen. Onder meer Facebook en Twitter steunen ons in deze strijd en tonen een groot engagement in het filteren van valse berichten', vertelt interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht. 

  • Hongarije sluit grenzen voor buitenlanders

    Hongarije sluit de grenzen voor internationaal personenvervoer om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Dat heeft premier Viktor Orbán in het parlement bekendgemaakt. Buitenlanders mogen nu het land niet meer in.

    Verder worden alle evenementen met meer dan zeventig mensen verboden en winkels behalve apothekers en supermarkten moeten dicht. Ook bioscopen houden de deuren gesloten en restaurants mogen slechts tot 15.00 uur open. Mensen van zeventig jaar en ouder worden verzocht thuis te blijven. 

  • Facebook schaart zich achter inzamelactie van VN en WGO

    Facebook gaat zich inzetten om mee geld in te zamelen voor de bestrijding van het coronavirus. Het bedrijf liet weten dat het de eerste 10 miljoen dollar aan donaties in het kader van een inzamelactie door de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) zal verdubbelen.

    'Heel wat mensen hebben ons laten weten dat ze willen helpen om het coronavirus te bestrijden, maar niet goed weten hoe, dus we hebben samengewerkt met de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie rond de opstart van een 'Covid-19 solidarity response fund', waar iedereen terecht kan om een gift te doen', zo verklaarde Facebookbaas Mark Zuckerberg op het sociale medium.

    Facebook verdubbelt tot 10 miljoen dollar aan donaties, en van die fondsen zal 100 procent worden aangewend voor de directe ondersteuning van de preventie en opsporing van het virus en de reactie op de wereldwijde uitbraak ervan. Het bedrijf levert ook dezelfde inspanning aan een fondsenwerving van het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC).

  • Ontex: 'Wij kunnen geen mondmaskers maken'

    Ontex, de luierfabrikant met fabrieken in Zele en Eeklo, stelt dat het niet kan helpen om het tekort aan mondmaskers in de Belgische zorg weg te werken. 

    'Wij produceren geen mondmaskers. Onze machines zijn bijgevolg niet ontworpen of uitgerust om zulke producten te maken', zegt investor relations-manager Philip Ludwig. 'Wij hebben momenteel ook geen vraag van de overheid ontvangen.' 

    Fa Quix, de topman van textielfederatie Fedustria, had Ontex in De Standaard aangewezen als de enige mogelijke partij die in België op grote schaal mondmaskers zou kunnen produceren. Het bedrijf zou daarvoor wel machines moeten aankopen en allerlei richtlijnen moeten voldoen, wat erg tijdrovend is. 

    'Onze focus ligt op het garanderen van de gezondheid en de veiligheid van onze medewerkers', stelt Ontex nog. 'En van de persoonlijke hygiëneproducten die we wel maken en waarop klanten en consumenten dagdagelijks rekenen.'

    Zondag zei Bart Van Malderen van Drylock, een concurrent van Ontex, dat hij ook geen mondmaskers kon produceren, maar dat hij wel zijn leverancier in China zou willen aanspreken om de nood in België wat minder te maken.

  • Alibaba schenkt België half miljoen maskers

    De 300.000 mondmaskers die vandaag worden geleverd, zijn een schenking van de Alibaba Foudation en de Jack Ma Foundation. Beide stichtingen zijn gelieerd zijn aan de Chinese oprichter van de Chinese internetgigant Alibaba.

    De 300.000 mondmaskers maken deel uit van een schenking van in totaal een half miljoen maskers. Het tweede deel van de schenking komt normaal later deze week toe. Jack Ma schenkt ons land ook 30.000 testkits waarmee kan worden getest of een patiënt besmet is met het virus.

     Het gaat om chirurgische mondmaskers die zorgverleners moeten beschermen in hun strijd tegen het coronavirus. ‘Onze zorgverleners staan in de frontlinie in de strijd tegen het nieuwe coronavirus en we moeten hen zo goed mogelijk beschermen’, zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

    Ook de extra testkits zijn belangrijk volgens De Block belangrijk. ‘Daarmee kunnen we mensen met verdachte symptomen zo snel mogelijk testen’, zegt ze. De verdeling gebeurt op basis van de noden op het terrein, waarbij de Risk Management Group -  de experten die de overheid bijstaan – een advies geven.

    Er dreigt op termijn een tekort aan mondmaskers te ontstaan. Verhoopte bestellingen gingen de voorbije dagen niet door.

    Jack Ma, oprichter van de Alibaba Group.
    Jack Ma, oprichter van de Alibaba Group. ©REUTERS


  • 10 procent van de Vlaamse basisschoolleerlingen aanwezig in opvang

    In het Vlaams basisonderwijs is 10 procent van de leerlingen aanwezig. In het secundair onderwijs gaat het om minder dan 5 procent. Dat blijkt uit steekproeven door de onderwijsadministratie en wordt bevestigd door rapporteringen vanuit de onderwijskoepels. De meeste leerkrachten zijn wel aanwezig. Volgens de richtlijn moeten zij komen werken, tenzij lokaal andere afspraken zijn gemaakt zoals een beurtrol.

     De Vlaamse aanwezigheden zijn een stuk hoger dan aan Brusselse en Waalse kant. Volgens cijfers van de Franstalige minister van Onderwijs Caroline Désir (PS) zouden zelden meer dan 2 of 3 procent van de leerlingenpopulatie zijn komen opdagen. Weyts benadrukt dat de eerste dag van de maatregelen geen goede graadmeter is, omdat het voor veel ouders nog kort dag was om opvang te voorzien.

    Na de Nationale Veiligheidsraad van donderdagavond werd beslist om scholen niet te sluiten, maar wel de lessen op te schorten vanaf maandag. Opvang op school blijft mogelijk op vraag van de virologen en experts. Er was tot dit weekend nog lang onduidelijkheid over wie precies welkom was op de opvang. Bij de persconferentie zei premier Sophie Wilmès (MR) dat de opvang prioritair bedoeld was voor kinderen van ouders in zorg- en veiligheidsberoepen, of voor kinderen die anders enkel bij de grootouders terecht kunnen. De maatregelen proberen juist contact tussen jong en oud te voorkomen, omdat vooral ouderen risicogroepen zijn om besmet te worden met het coronavirus.

    Zondag verduidelijkte de Vlaamse overheid dat alle (gezonde) leerlingen welkom zijn op school: ouders moeten niet bewijzen dat ze geen alternatief hebben en er is ook geen leeftijdslimiet, zoals eerder werd gecommuniceerd. ‘Een onderscheid maken naar jobs, doen we niet, want er zijn geen niet-essentiële jobs. We gaan niet zeggen dat het kind van de dokter welkom is, maar dat de alleenstaande poetsvrouw of postbode zelf maar een oplossing moet zoeken voor de eigen kinderen', zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

  • 2.800 Vlamingen hebben zich aangemeld voor vrijwilligerswerk

    Intussen hebben al 2.800 mensen die acties op poten zetten om buren, ouderen of andere kwetsbare mensen te helpen tijdens de coronacrisis, een gratis vrijwilligersverzekering afgesloten. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld).

    De Vlaamse regering besliste de gratis vrijwilligersverzekering voor verenigingen uit te breiden naar alle individuele burgers die acties op poten zetten om buren, ouderen of andere kwetsbare mensen te helpen tijdens de coronacrisis. Door die vrijwilligersverzekering zijn mensen die bijvoorbeeld boodschappen doen voor anderen, die op kinderen passen of de hond van iemand uitlaten ook verzekerd voor lichamelijke ongevallen, burgerlijke aansprakelijkheid en rechtsbijstand.

  • 'Volkswagen op het punt fabriek in Wolfsburg te sluiten'

    Omdat de aanvoer van onderdelen uit Spanje en Italië door de corona-uitbraak stokt en de voorraden stilaan op geraken, staat de Duitse autobouwer Volkswagen op het punt een aantal Europese fabrieken te sluiten. Dat schrijft Financial Times. 

    Ook de fabriek in Wolfsburg, het wereldwijde hoofdkwartier van de groep, zou dicht gaan. 

    'We zien veel uitdagingen in de bevoorradingsketen', zei een woordvoerder tegen Financial Times. 'De zaken worden ingewikkelder en de situatie verandert snel.'

    Ook andere Europese autobouwers legden al (een deel van) hun productie stil.

  • NMBS overtuigd dat aanbod voldoende is voor huidig aantal reizigers

    Ook na de afschaffing van een 95-tal piekuurtreinen, is er volgens de NMBS nog voldoende aanbod om alle reizigers veilig naar het werk en weer naar huis te brengen. De bezettingsgraad op de treinen bedroeg vrijdag in de piekuren namelijk slechts 30 tot 35 procent, onder meer omdat er meer van thuis uit wordt gewerkt. Dat zegt spoorwegmaatschappij NMBS maandag. De spoorwegmaatschappij benadrukt ook dat bij het nemen van de beslissing een 'heel grondige afweging' werd gemaakt, waarbij ook overlegd werd met de regering.

    De beslissing van de NMBS om bijna honderd piekuurtreinen af te schaffen, heeft tot heel wat kritiek geleid. Zo heeft viroloog Marc Van Ranst zondagavond nog laten weten dat hij die maatregel 'dom' vond, omdat reizigers daardoor dichter bij elkaar dreigen te zitten op de volle treinen.

    De NMBS wijst er op dat er ook maandag tijdens de ochtendspits minder reizigers waren, al kunnen daarvan nog geen cijfers gegeven worden. Bovendien moeten de spoorondernemingen ook rekening houden met heel wat afwezigheden bij de eigen werknemers.

  • Nationaal Crisiscentrum doet oproep om mensen in isolatie te helpen

    Het Nationaal Crisiscentrum heeft maandag op haar dagelijkse persconferentie een oproep gedaan naar de bevolking om solidair te zijn met mensen in isolatie, vaak senioren.

    'We zijn blij dat de maatregelen breed gedragen en opgevolgd worden door de bevolking. We zien heel wat solidariteit en dat zal ook nodig zijn', zeggen de interfederale woordvoerders van het Wetenschappelijk Comité voor het coronavirus. 

    Intussen lanceren ze een oproep naar de Belgen om mensen in isolatie, vaak oudere mensen, te helpen en bij te staan. 'Geef hen eens een telefoontje, doe eens een boodschap voor hen, want zij hebben dat extra nodig', vertelt interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht.

    Geef ouderen eens een telefoontje, doe eens een boodschap voor hen, want zij hebben dat extra nodig

    Steven Van Gucht
    Interfederaal woordvoerder van het Wetenschappelijk Comité voor het coronavirus

  • Wereldhave Belgium stuurt winstwaarschuwing

    Behalve supermarkten en apotheken mag geen enkele winkel open zijn in het weekend. Dat heeft gevolgen voor de winst van winkelpandenverhuurders zoals Wereldhave Belgium , die op maandag dan ook een winstwaarschuwing stuurt

  • 'Luchtvaart eind mei wereldwijd failliet zonder overheidsactie'

    Na de uitbraak van het coronavirus schrappen luchtvaartmaatschappijen het gros van hun vluchten. 50 miljoen jobs zijn in gevaar. 'De vraag naar internationaal luchtverkeer is zo goed als onbestaand', klinkt het vanuit de sector. 

    50 miljoen
    Verloren jobs
    50 miljoen jobs kunnen verloren gaan. Dat is zo'n 12 tot 14 procent van het totaal.

  • JBC sluit alle winkels

    JBC sluit maandag om 13.00 uur zijn 125 winkels, en dat minstens tot en met 3 april. Dat kondigt de kledingketen aan op Facebook.

    Dit was volgens de keten de enige juiste beslissing. 'We hechten veel belang aan de gezondheid en het welzijn van onze medewerkers, klanten en hun gezinnen. Zeker in deze uitzonderlijke situatie', klinkt het. Klanten die hun bestelling in de winkel hebben laten leveren, krijgen die gratis thuis toegestuurd. Online winkelen blijft mogelijk, zegt een woordvoerster.

    De JBC-winkels worden uitgebaat door zelfstandige geranten. Zij zullen voor hun personeel tijdelijke werkloosheid aanvragen. 'We gaan onze medewerkers maximaal ondersteunen', aldus de woordvoerster.

  • Europese staatshoofden en regeringsleiders overleggen dinsdag over corona-uitbraak

    Europees president Charles Michel heeft de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 andere EU-landen bijeengeroepen om te overleggen over de corona-uitbraak. Ze zullen dinsdag een videoconferentie houden om de aanpak van de uitbraak te bespreken.

    Volgens Michel is het zaak de verspreiding in te dijken en te garanderen dat er voldoende medisch materieel voorhanden is, dat het onderzoek naar corona een boost krijgt en dat de economische 'fall-out' beperkt wordt.

      Ook de Europese Commissie buigt zich maandag opnieuw over de coronacrisis. Daar gaat de aandacht onder meer naar het vrijwaren van de Europese interne markt, zei voorzitter Ursula von der Leyen.

    Later op de dag komen ook de ministers van Financiën van de eurozone - de eurogroep - bijeen, dinsdag volgt een vergadering van de ministers van alle 27 lidstaten.

  • Brussels Airport schrapt bijna 40 procent van de vluchten

    Brussels Airport schrapt steeds meer vluchten. Vorige week werden al een vijfde tot een kwart vluchten geschrapt, maandag gaat het om bijna 40 procent van de vluchten. 215 van de 517 vluchten werden geannuleerd.

    In aantal passagiers is de daling nog groter omdat de bezetting van de vliegtuigen lager ligt dan normaal.

    Naar landen als Polen, Marokko, Tsjechië, Egypte, Bulgarije en Turkije is het verkeer helemaal of zo goed als volledig stilgevallen, zegt woordvoerster Nathalie Pierard.

    De luchthavenuitbater heeft maatregelen genomen om kosten te besparen. Zo zijn de aanwervingen voorlopig bevroren. Tijdelijke werkloosheid wordt overwogen. 

  • Catalonië test malaria- en HIV-middel om coronavirus af te remmen

    In Catalonië starten maandag testen met een geneesmiddel voor malaria en reumatoïde artritis en een antiviraal HIV-middel om na te gaan of ze geschikt zijn om de besmetting met het coronavirus af te remmen. Dat schrijft de Spaanse krant La Vanguardia.

    Maandag starten 199 mensen die besmet zijn met het coronavirus zeven dagen lang met een combinatietherapie van beide geneesmiddelen. Nog eens 2.850 contacten zullen vier dagen lang enkel het malariamiddel toegediend krijgen, om er voor te zorgen dat zij geen symptomen ontwikkelen.

    Artsen hopen om via de experimentele combinatietherapie de groei van het virus te kunnen beperken, net als de periode dat een besmet persoon het coronavirus kan overdragen. De ultieme betrachting van de combinatietherapie - de beide middelen werken op een andere manier in op de groei van het virus - is om de keten van besmetting te doorbreken en ook mensen in de zorgsector te kunnen helpen.

  • 1 miljard euro extra in noodbegroting

    De regering-Wilmès en het parlement hebben een eerste deal gesloten in de strijd tegen corona. ‘In de noodbegroting wordt een provisie van 1 miljard aangelegd’, aldus Groen-fractieleider Kristof Calvo, die daar vorige week al op aandrong. Nog vandaag worden de voorlopige twaalfden voor de komende drie maanden -mét coronaprovisie gestemd. ‘De besteding zullen we samen opvolgen. Het is een goede zaak dat er meteen resultaten worden geboekt’, aldus Calvo.

  • Kaap van duizend bevestigde besmettingen gerond in België, vijfde dode

    Er zijn in België 172 nieuwe besmettingen van coronavirus vastgesteld. Dat hebben Steven Van Gucht en Emmanuel André van het Wetenschappelijk Comité voor het coronavirus gezegd op een persconferentie. De teller staat daarmee op 1.058 bevestigde coronabesmettingen.

    Er is ook een vijfde overlijden vastgesteld. Het gaat om een 88-jarige man, melden de interfederale woordvoerders. Van de nieuwe bevestigde besmettingen werden er 80 in Vlaanderen vastgesteld, 68 in Wallonië en 17 in Brussel.

    De FOD Volksgezondheid merkt ook een stijging van het aantal mensen die in het ziekenhuis worden opgenomen. Intussen staat die teller op 252, waarvan er 53 personen aan intensieve zorgen toe zijn en er 31 beademingshulp krijgen. Het merendeel van de opgenomen personen is tussen de 70 en 90 jaar oud, maar volgens Van Gucht zijn er ook jongere mensen opgenomen in het ziekenhuis, al genezen zij meestal.

  • Van Overtveldt stelt garantiefonds voor bedrijven voor

    Voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) vindt dat de overheid een garantiefonds in de steigers moet zetten zodat bedrijven deze crisis door geraken.

    Hij merkt op dat goede bedrijven – met een stevige kapitaalbuffer, cash en winst – bij hun bank zullen blijven terecht kunnen. Evenmin kan het de bedoeling zijn dat bedrijven die al ‘stervende zwanen’ zijn kunstmatig in leven worden gehouden.

    Maar tussen die twee categorieën in is een belangrijke grijze zone, merkt Van Overtveldt op. Het gaat om bedrijven die heel snel groeien, in volle herstructurering zitten of in een bijzonder concurrentiële omgeving aan heel lage marges werken. 

    Ze dreigen het slachtoffer te worden van een marktfalen, zegt hij, omdat je niet van de banken kan verwachten dat ze mijlenver hun nek uitsteken. Ze mogen dat eigenlijk zelfs niet doen, omdat ze verantwoordelijkheid hebben tegenover hun aandeelhouders en depositohouders. Daarom is een garantiefonds nodig, stelt hij.

  • Duitse deelstaat Beieren roept noodtoestand uit

    De Duitse deelstaat Beieren maakt 10 miljard euro vrij om alle mensen en bedrijven die in de regio getroffen worden door de corona-uitbraak bij de staan. Dat maakte minister-president Markus Söder maandag bekend. De regering van de deelstaat gaat ook soepeler om met schulden om de economie te ondersteunen.

    In één adem kondigde Söder de noodtoestand af. 'De situatie is zeer ernstig en ze verandert dagelijks, helaas niet in positieve zin', zei hij.

    Alle scholen en kinderopvangcentra in Beieren blijven maandag dicht. Vanaf dinsdag gaan ook alle bioscopen, sportplaatsen, speelplaatsen, cafés en zwembaden op slot. Supermarkten en apothekers mogen juist langer openblijven, zodat iedereen genoeg voedsel en medicijnen kan inslaan.

    Door de Duitse staatsstructuur beslissen de deelstaten zelf welke maatregelen ze tegen het virus nemen. De federale overheid kan enkel adviezen formuleren. Beieren was al van in het begin een van de deelstaten die voor de ingrijpendste aanpak koos. Het aantal besmettingen staat er op 886.

  • Driehonderdtal Belgen vast op cruiseschip in Caraïben

    In de Caraïben zit een driehonderdtal Belgen vast op een cruiseschip Costa Favolosa. Dat bevestigt de woordvoerder van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Karl Lagatie. Het gezondheidsagentschap van het eiland meldde zaterdag dat twee mensen aan boord positief testten op Covid-19.

    Het schip ligt momenteel voor anker in Guadeloupe. De besmette passagiers werden van boord gehaald en overgebracht naar het ziekenhuis. De anderen moeten voorlopig aan boord blijven. In de loop van maandag zouden ze met het vliegtuig worden overgebracht naar hun thuislanden. Zo ook de ruim driehonderd Belgen, bevestigt Lagatie.

  • Volle zittingszaal op Brusselse correctionele rechtbank

    Ondanks de maatregelen en richtlijnen die de federale regering donderdag heeft uitgevaardigd en ondanks de richtlijnen van het College van hoven en rechtbanken, was er maandagvoormiddag heel wat volk aanwezig op de zitting van de Nederlandstalige correctionele rechtbank Brussel. Op bepaalde momenten waren er meer dan 30 personen verzameld in een relatief kleine en weinig verluchte zittingszaal. Dat leidde tot verontwaardiging bij een aantal advocaten.

    Op de zitting van de 24ste kamer van de Nederlandstalige correctionele rechtbank leidde elke vraag tot uitstel echter tot een verbaasde blik bij de aanwezige rechter. Die stelde de zaken vervolgens wel uit maar naar data die nog steeds binnen de periode van de geldende maatregelen vielen. Bij een aantal advocaten deed dat de wenkbrauwen fronsen.

    'Ik pleit zowel aan Franstalige als aan Nederlandstalige zijde en ik moet zeggen dat de communicatie aan Franstalige zijde een stuk duidelijker is geweest', zegt meester Julie Crowet. 'Daar hebben de rechters hun verantwoordelijkheid genomen en alle zaken met niet-gedetineerden ambtshalve uitgesteld. En hier sta ik in een zittingzaal met 35 mensen en wordt er verwonderd opgekeken als ik zeg dat mijn cliënt niet aanwezig is. Als ik er zelf niet was geweest, zou de zaak waarschijnlijk nog bij verstek behandeld zijn. Ik vind dat shockerend, ik ga hierover zeker mijn stafhouder aanschrijven.' 

  • 'Spaanse noodtoestand zal langer dan twee weken duren'

    De noodtoestand die heel Spanje in quarantaine heeft gezet, zal langer dan twee weken duren. Dat hebben Spaanse ministers maandag gezegd. 

    'Het is evident dat het langer zal duren', zei minister van Transport Jose Luis Abalos op de radio. 'In twee weken kunnen we dit gevecht niet winnen.'

    Minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska zei voorts dat het land ook overweegt zijn grenzen te sluiten.

    De Spaanse premier Pedro Sánchez besloot zaterdag de grove middelen in te zetten. Spanjaarden mogen alleen nog hun huis verlaten voor dringende zaken, zoals werken of eten kopen. Spanje is na Italië het zwaarst getroffen Europese land.

    De Spaanse premier Pedro Sánchez riep zaterdag de noodtoestand uit voor zijn land.
    De Spaanse premier Pedro Sánchez riep zaterdag de noodtoestand uit voor zijn land. ©EPA

  • Taxisector hard getroffen door het virus

    De taxisector voelt de impact van het coronavirus heel sterk. Dat meldt Sam Bouchal, de voorzitter van de Belgische Federatie van Taxi's (Febet) maandag. De omzet van de organisatie is volgens hem met 50 procent gedaald. In Brussel zijn er helemaal geen ritten.

    'We bekijken hoe we mensen kunnen aanmoedigen om de taxi te nemen in plaats van het openbaar vervoer', zegt Bouchal. Een oplossing zou kunnen zijn om een prijsbeleid af te spreken. 

    Er werd al een reeks veiligheidsmaatregelen aan taxichauffeurs opgelegd: portiers voor hun klanten openen, een ontsmettingsgel gebruiken en taxi's tussen de ritten ontsmetten. Febet houdt dinsdag een bijeenkomst om te bepalen of economische werkloosheidsprocedures worden opgestart.

  • TUI Belgium annuleert alle reizen tot minstens eind maart

    Reisorganisator TUI Belgium annuleert nu alle reizen - ook citytrips, ski- en autovakanties - tot minstens eind maart. Dat staat op de website van de reisorganisator. 

    Zaterdag had TUI laten weten dat alle pakketreizen geannuleerd werden, na de aankondiging van Buitenlandse Zaken dat het alle reizen naar het buitenland afraadt. Nu worden ook de auto-, dichtbijvakanties en citytrips geannuleerd met vertrek tot en met 31 maart, en alle skivakanties tot en met 19 april. 

    'In de huidige omstandigheden kunnen onze reizigers niet langer genieten van hun geboekte reis en komen zij ook almaar vaker het land van hun vakantie niet meer in', aldus TUI. Over hoeveel reizigers het gaat, kan TUI maandag niet zeggen. 

    De reisorganisator betaalt geboekte vakanties niet terug, maar geeft de reizigers een bon waarmee ze een vervangende reis kunnen boeken. Boekingen met vertrek vanaf 1 april worden momenteel nog aanvaard. 

    Voor reizigers die op dit moment in het buitenland zitten, verschilt de situatie van land tot land. TUI zal er alles aan doen om hen terug naar België te brengen. Vanuit Marokko worden TUI-klanten maandag teruggebracht. Wie in Spanje zit, vliegt in principe zoals gepland terug.

  • Audi in Brussel volgt voorbeeld Fiat Chrysler en legt productie stil

    De productie van de autoconstructeur Audi in Brussel wordt maandagochtend stilgelegd. Dat blijkt uit informatie van onze Franstalige zusterkrant L'Echo.

    De werknemers hebben besloten het werk te stoppen uit vrees voor de gevolgen van het coronavirus. Heel wat arbeiders maakten hun bezorgdheden afgelopen weekend bekend bij de vakbonden. Ze vinden het niet kunnen dat ze nog aan het werk zijn. 'Het gaat om 3.000 mensen die per vier of vijf bij elkaar staan aan de machines', zegt de vakbond FGTB. Er is overleg met de directie.

    De autogroep Fiat Chrysler stopt maandag dan weer volledig met zijn Europese productie tot 27 maart. Het gaat om zes Italiaanse fabrieken en een fabriek in Polen en Servië. Met de beslissing wil de groep reageren op de onderbreking van de vraag naar auto's.

  • Opnieuw zware verliezen voor Europese beurzen

    De vrees voor de economische impact van het coronavirus duwt de Europese beurzen maandag opnieuw diep in het rood. De Bel20 is de week maandag gestart met een verlies van meer dan 5 procent.

    Ook elders in Europa staan verliezen van meer dan 5 procent op de koersenborden. De Stoxx Europe 600, een brede Europese beurskorf, is geopend met een verlies van 4,9 procent. 

  • Jack Ma helpt VS met mondmaskers en testkits

    Alibaba-oprichter Jack Ma heeft een lading mondmaskers en coronatesten naar de Verenigde Staten opgestuurd. Dat schrijft hij in zijn allereerste tweet.

    'Een eerste lading is uit Sjanghai vertrokken. We wensen onze vrienden in de Verenigde Staten het beste', schrijft hij. Vrijdag lieten de Jack Ma Foundation en de Alibaba Foundation weten dat ze 500.000 coronatests en 1 miljoen mondmaskers naar de VS wilden versturen. 

    Ook Europa krijgt hulp van Ma. Vrijdag arriveerden 500.000 mondmaskers en ander medisch materiaal op de luchthaven van Luik. Die eerste lading was bestemd voor Italië, dat het zwaarst door het virus getroffen wordt. Ma wil in totaal 2 miljoen mondmaskers naar Europa opsturen.

  • 300.000 mondmaskers worden maandagavond geleverd

    Een eerste levering van 300.000 mondmaskers komt maandagavond aan in ons land. Dat zegt het kabinet van Open VLD-vicepremier Alexander De Croo. De eerste levering moet verhinderen dat ziekenhuizen en andere zorgvoorzieningen door hun strategische voorraad mondmaskers komen te zitten.

  • Aantal doden stijgt snel

    Wereldwijd zijn zondag 621 mensen aan het coronavirus overleden. Het gaat om een exponentiële stijging. Het totale aantal doden ligt op 6.513.

    Vooral Italië, Spanje en Iran worden met veel sterfgevallen geconfronteerd. 

  • De Croo: 'Volmachten nodig om snel te kunnen handelen'

    De federale regering heeft volmachten nodig om nog sneller te kunnen handelen als de nood nog groter wordt. Dat zei federaal vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) maandag op Radio 1.

    Hij gaf als voorbeelden drastische maatregelen als het opvorderen van medisch materiaal en medisch geschoolde mensen, alsook het sluiten van grenzen. De Croo zegt dat de federale regering er alles aan doet om te verhinderen dat gezonde bedrijven door de coronacrisis onderuitgaan.

  • Bart De Wever: ‘Welk land gaat nu naar de oorlog met een minderheidskabinet?'

    Op Radio 1 blikte N-VA-voorzitter Bart De Wever terug op het waanzinnige weekend in de Wetstraat. Een overzicht.

    Noodkabinet: De Wever zei dat hij donderdag een princiepsakkoord met de PS had bereikt over een noodregering. PS en N-VA zouden als grootste partijen in hun taalgebied daartoe toetreden. De regering zou bestaan uit vijf Vlaamse en vijf Franstalige ministers, die de toppers uit de Wetstraat moesten zijn. Volgens De Wever heeft het partijbestuur van de PS Magnette zondag terug gefloten, waarna Magnette het princiepsakkoord heeft afgeschoten vanuit de tv-studio’s van RTL.

    Regering-Wilmès. Het resultaat is dat de regering-Wilmès blijft zitten, maar niets kan doen. Daarom is de vraag gekomen om de minderheidsregering te steunen vanuit het parlement. ‘Welk land gaat nu naar de oorlog met een minderheidskabinet?’, zei De Wever. Elk land zou nu een normaal oorlogskabinet in de steigers zetten, zei hij, maar dit is België.

    Volmachten. Volgens De Wever betekenen de volmachten voor de regering ‘much ado about nothing’, omdat ‘geen levende ziel in het parlement op dit moment tegen corona-maatregelen zal stemmen.’ Wél vindt hij bijzondere machten een goed idee om achter de hand te houden voor het geval het parlement om gezondheidsredenen niet meer bijeen kàn komen.

    N-VA-steun. De Wever zegt dat zijn partij het voorstel voor die volmachten ‘constructief’ zal bekijken. Verder wilde hij niet gaan, omdat hij nog geen enkele tekst heeft gezien, zei hij. Hij zei de gesprekken van afgelopen weekend ‘een triest schouwspel’ te vinden, maar zei dat hij nu knop omdraait zodat er bestuurd kan worden.

    Sfeer Wetstraat. De Wever zei dat het einde zoek is als partijvoorzitters met elkaar omgaan op de manier waarop het dit weekend gebeurde. Hij zei te vrezen dat de formatie in een sukkelstraatje blijft tot 2024, want als het in deze omstandigheden al niet lukt, wanneer dan wel? Hij zei ook de beelden van juichende partijvoorzitters ‘misplaatst’ te vinden. Hij wees daarop op een selfie van MR-voorzitter Jean-Louis Bouchez en Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten, met een vrolijke Meyrem Almaci op de achtergrond.

  • Basic-Fit sluit alle sportscholen en opent voorlopig geen nieuwe

    Uitbater van sportscholen Basic-Fit gooit tijdelijk al zijn sportscholen dicht. Ook wordt het openen van nieuwe fitnessclubs tot nader order uitgesteld. Basic-Fit heeft vestigingen in Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Luxemburg. In alle landen geldt dat de fitnessclubs de komende weken dichtblijven.Voor België geldt dat tot 3 april.

    Basic-Fit kijkt naar mogelijkheden om gedupeerde klanten te compenseren. Om de financiële impact van de sluiting het hoofd te bieden werkt Basic-Fit met zijn banken aan het ophogen van de doorlopende kredietfaciliteit met 150 miljoen euro. Op dit moment is het niet duidelijk in hoeverre de coronacrisis de resultaten zal beïnvloeden. Veel zal volgens Basic-Fit afhangen van de duur van de sluiting van clubs en verdere maatregelen die door regeringen worden genomen.

  • China stevent af op eerste krimp sinds 1989

    Wat de impact is van een economie die in belangrijke mate in 'lockdown' gaat om de verspreiding van het virus in te gaan illustreren de data die het Chinese bureau voor de statistiek deze ochtend vrijgaf. Kleinhandel en industriële productie krompen fors in januari en februari.

    Het is nu volgens economen zo goed als zeker dat de Chinese economie, de tweede grootste ter wereld, voor het eerst sinds de start van de statistieken in 1989 zal krimpen tijdens het eerste kwartaal.

  • TUI vraagt staatssteun, zet grootste deel reisactiviteiten stop

    Het toerismeconcern TUI zet wegens het coronavirus het grootste deel van zijn reisactiviteiten tijdelijk volledig stop. Het in Duitsland gevestigde concern zal ook staatshulp vragen. TUI is ook actief in België. 

     'In deze snel veranderende toestand blijven de veiligheid en het welzijn van onze gasten en werknemers wereldwijd van het grootste belang voor ons', zo luidt het in een persbericht. 'Daarom heeft TUI Group beslist om het grootste deel van alle reisactiviteiten tot nader order op te schorten, inclusief pakketreizen en cruise- en hotelactiviteiten.' 

    TUI laat nog weten dat het op dit moment ongeveer 1,4 miljard euro liquide middelen ter beschikking heeft. Het zal een aanvraag indienen voor staatshulp, 'om de activiteiten te ondersteunen tot de operaties weer normaal zijn'. Het concern trekt tenslotte ook de jaarprognose in die het een maand geleden had gepubliceerd. Een nieuwe prognose komt er voorlopig niet. 

  • 'Sophie Wilmès wordt formateur'

    België krijgt wel degelijk een nieuwe regering. Dat zegt Kamervoorzitter en informateur Patrick Dewael (Open VLD) maandagochtend op Radio 1. 

    Volgens Dewael zal de regering in lopende zaken namelijk vervellen in een volwaardige regering, zij het met een beperkte opdracht om het coronavirus te bestrijden.

    Dat betekent dat Wilmès formateur wordt, een regering zal maken met dezelfde partijen als vandaag, een regeerprogramma zal schrijven dat moet gaan over de strijd tegen corona, en op basis daarvan het vertrouwen zal vragen aan de Kamer. Het politiek akkoord van zondagavond maakt dat in de Kamer 120 van de 150 leden - tien partijen - die minderheidsregering zullen steunen.

    Eens de nieuwe regering geïnstalleerd, zal ze een volmacht van drie maanden vragen om de coronacrisis te bestrijden. Het mandaat is verlengbaar met nog eens drie maanden.

  • Van Ranst roept mensen op mondmaskers af te geven in ziekenhuizen

    Om het dreigende tekort aan mondmaskers te counteren, roept viroloog Marc Van Ranst particulieren op om mondmaskers die zij hebben gekocht, af te geven in een ziekenhuis in de buurt. De viroloog lanceerde zijn oproep op Twitter.

    'Beste vrienden, jullie kochten massaal mondmaskers bij de apotheker. Onze verpleegkundigen en artsen hebben deze maskers nu heel hard nodig. Kunnen jullie deze dozen als­tublieft afgeven aan de onthaaldesk van jullie ziekenhuis in de buurt? Zo helpen jullie echt jullie gezondheidswerkers!', tweette hij.

    Een grote bestelling van mondmaskers die ons land had geplaatst, is niet geleverd geworden. Mogelijk is er sprake van fraude. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is op zoek naar alternatieven. De komende dagen zou een eerste, beperkte lading maskers moeten aankomen.

  • New York sluit scholen en horeca

    In New York moeten scholen en horeca hun deuren sluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Burgemeester Bill de Blasio van de stad met 8 miljoen inwoners maakte zondagavond bekend dat de drastische maatregel vanaf dinsdag 09.00 uur lokale tijd geldt. 

    Het openbare schoolsysteem van New York met zo'n 1 miljoen studenten wordt stilgelegd tot 20 april. Ook nachtclubs, bioscopen, theater- en concertzalen sluiten hun deuren. Restaurants, bars en cafés moeten dicht, maar het afhalen of bestellen van eten mag doorgaan.

      Vijf mensen overleden in New York aan het longvirus. In de Verenigde Staten zijn meer dan 3.700 mensen besmet.

    Op veel plaatsen, zoals de staat Washington, is al besloten winkels, bars en restaurants op slot te doen en evenementen af te gelasten. In Las Vegas sluit een aantal grote casino's voor twee weken.

  • Quarantaine werkt in Italië

    De beslissing om het publieke leven stil te leggen, werkt. Dat blijkt uit het verder dalend aantal besmettingen in China.

    Maar het blijkt nu ook uit data uit Italië, waar de curve met besmettingen platter wordt.

  • Duitse grenzen met buurlanden vanaf nu gesloten

    Sinds 8 uur deze morgen heeft Duitsland zijn grenzen met de buurlanden - Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg en Denemarken, gelsoten. Duitsland is één van de vele Europese landen die ingrijpende maatregelen neemt om de corona-epidemie te bestrijden.

    De maatregelen, waaronder dus ook een pak landen die grenzen sluiten, zijn een uitdaging voor de Europese Commissie omdat ze druk zet op de Schengen-afspraken van vrij verkeer van personen en goederen. Schengen-landen kunnen die afspraken naast zich neerleggen op voorwaarde dat ze tijdelijk zijn, proportioneel en in uiterste nood. Commissievoorzitster Ursula Von der Leyen waarschuwde vrijdag nog dat 'gesloten grenzen ernstige sociale en economische gevolgen hebben' en dat die 'bedrijven en het leven van mensen danig verstoren'.

    Maandagochtend kondigde ook Portugal aan zijn grenzen met Spanje te sluiten voor toeristen. De maatregel duurt minstens een maand, tot 12 april. Goederen en mensen die om zakelijke redenen reizen, mogen de grens over, maar toeristen niet.

  • Luchtvaart blijft klappen krijgen

    Voor de luchtvaartsector komt de coronacrisis extra hard aan. Een overzicht.

    • Brussels Airlines vraagt steun aan de Belgische overheid. Moederbedrijf Lufthansa vraagt hetzelfde aan de Duitse regering.
    • Qantas Airways plant een vierde reeks van capaciteitsverlaging.
    • United Airlines schrapt in april en mei de helft van de vluchten en verlaagt lonen met vijftig procent.
    • American Airlines annuleerde al drie op de vier langeafstandsvluchten.
    • Het Scandinavische SAS schorst negen op de tien werknemers, wat neerkomt op 10.000 mensen.
    • IAG, de groep boven British Airways en Iberia, verlaagt het aantal vluchten in april en mei met 75 procent.
    • De Britse prijsvechter easyJet verwacht dat het merendeel van de vliegtuigen op korte termijn aan de grond zal blijven.
    Geparkeerde vliegtuigen van Cathay Pacific in Hongkong.
    Geparkeerde vliegtuigen van Cathay Pacific in Hongkong. ©EPA

  • De regels voor thuiswerk

    Kan uw werkgever u verplichten thuis te werken? Bent u verzekerd in dat geval? Netto geeft antwoorden op de thuiswerkvragen.

  • Wereldwijd 6.438 doden

    Wereldwijd zijn nu 165.931 mensen besmet met het coronavirus.

    Van hen zijn de kleine helft, 71.930, genezen.

    6.438 zijn gestorven.

  • Besmettingen in China nemen verder af

    Het beste coronanieuws blijft ondertussen uit China komen. Het aantal besmettingen blijft er afnemen.

    China heeft maandag zestien nieuwe besmettingen met het nieuwe coronavirus gemeld. Het aantal mensen dat is overleden aan de gevolgen van het virus steeg met 14 naar in totaal 3.213.

    Een dag eerder kwamen er twintig geïnfecteerden bij, en nam het dodental toe met tien.

    De nationale gezondheidscommissie in China verklaarde donderdag dat de piek in coronabesmettingen voorbij was in het land. Sinds de uitbraak, die begon in miljoenenstad Wuhan, hebben 80.860 Chinezen het longvirus gekregen. 

    Ook in Zuid-Korea blijft het aantal nieuwe besmettingen stabiel. De afgelopen 24 uur bleken 74 inwoners geïnfecteerd. Een dag eerder waren dat er 76. Op 29 februari meldde het land het hoogste aantal nieuwe besmettingen: 909. Ruim 8.000 mensen heb het virus opgelopen, 75 van hen zijn overleden.

  • Chinese industriële productie keldert

    In China wordt stilaan duidelijk wat de economische schade is van het coronavirus. De industriële productie kende haar eerste krimp in dertig jaar, meldt de Chinese statistische dienst.

    De industriële productie in januari en februari lag 13,5 procent lager dan een jaar eerder. In december was er nog een groei van 6,9 procent.

    De omzet in de detailhandel, die iets zegt over de consumptie in het land, lag 20,5 procent lager dan begin vorig jaar. 

    De indicatoren waren een pak slechter dan analisten, gepolst door het agentschap Bloomberg, hadden verwacht.

  • Brussels Airlines vraagt overheidssteun

    De luchtvaartsector is een van de sectoren die het zwaarst is getroffen door het coronavirus. Nadat Lufthansa overheidssteun vroeg aan de Duitse overheid, vraagt ook dochterbedrijf Brussels Airlines steun aan de Belgische overheid.

  • Gerecht onderzoekt oplichting met mondmaskers

    Ondertussen is het grote schandaal in de strijd tegen het coronavirus dat de bestelling van tien miljoen mondmaskers door de FOD Volksgezondheid in het honderd loopt. 

    De eerste leverancier, een Bulgaars bedrijf, bleek niet in staat de maskers te kunnen leveren.

    Bij een tweede poging, bij een Turkse leverancier met Belgische roots, bleven de mondmaskers hangen in Italië. Volgens federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is er mogelijks fraude gepleegd. Het federaal parket is een onderzoek gestart.

  • Waanzinnig weekend in Wetstraat

    Eind vorige week leek er een corona-noodregering in de maak, maar dat mislukte afgelopen weekend compleet. De Franstaligen schoten vanuit de tv-studio's van RTL een noodregering met de N-VA af. 

  • Publieke leven valt wereldwijd stil

    Overal ter wereld valt het publieke leven nu stil.

    • In de Verenigde Staten zijn in New York de scholen gesloten, waar 1,1 miljoen kinderen school lopen. Ook alle cafés en restaurants sluiten er.
    • In Ierland zijn alle pubs gesloten, ook al is het dinsdag 17 maart Saint Patricks Day.
    • In Spanje moet iedereen vanaf vandaag binnen blijven. Spanjaarden mogen alleen hun huis nog verlaten om hoogstnoodzakelijke boodschappen te doen, naar de apotheek te gaan of te gaan werken als thuiswerken onmogelijk blijkt.
  • Amerikaanse centrale bank verlaagt rente naar bijna nul

    Voor de tweede keer in nog geen twee weken tijd verlaagde de Federal Reserve zondagavond de rente in de VS om de coronacrisis in te dijken. De Amerikaanse centrale bank laat haar belangrijkste rentetarief met een vol procentpunt zakken naar bijna nul, officieel heet dat: van 0 tot 0,25 procent. Ze injecteert samen met de andere grote centrale banken wereldwijd ook dollars in het financieel systeem, zodat dat blijft draaien.


    De Amerikaanse centrale bank zegt in een toelichting dat ze ingrijpt omdat het coronavirus wereldwijd en in de VS gemeenschappen getroffen heeft en de economie verstoord heeft, en omdat er ook een impact is op de globale werking van het financieel systeem. 

    De rente moet op dat niveau blijven, zegt de centrale bank, tot duidelijk is dat de economie de huidige moeilijke periode doorstaan heeft. De vorige renteverlaging, die ze onverwacht doorvoerde op 3 maart, bedroeg 50 basispunten. Die ingreep was op dat moment de stevigste in elf jaar. 

  • Regering krijgt volmachten

    Goede morgen, 

    Welkom op deze liveblog, waarin we u op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen in de strijd tegen het coronavirus. Hier herleest u wat er dit weekend gebeurde.

    Zondagavond kwamen tien partijen overeen om de regering-Wilmès drie tot zes maanden volmachten te geven om de coronacrisis aan te pakken. Dat zal zowel gebeuren op gezondheids-, als financieel vlak.

    De partijvoorzitters zullen mee aanschuiven bij het kernkabinet, waar traditioneel alleen de premier en de vice-premiers beslissen. Dat zegt MR-voorzitter Jean-Louis Bouchez.

    Premier Sophie Wilmès zal deze week in de Kamer het vertrouwen vragen voor dat noodprogramma. Het zal naar verwachting dus de steun krijgen van socialisten, liberalen, groenen, christen-democraten, N-VA en Défi.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud