Op 10 april zijn in ons land in totaal 664 overlijdens gerapporteerd voor alle mogelijke oorzaken. Dat is het hoogste aantal doden op één dag dit jaar. Het is meer dan dubbel zoveel als gewoonlijk per dag overlijden in die periode van het jaar (gemiddeld 324 per dag). Dat staat in het nieuwste weekrapport van Sciensano, het wetenschappelijke instituut dat de overheid bijstaat in de strijd tegen de coronacrisis.
De cijfers slaan voor alle duidelijkheid op alle doodsoorzaken. Maar uiteraard speelt het coronavirus een doorslaggevende rol bij de gerapporteerde oversterfte. Die statistiek geeft aan hoeveel mensen meer sterven dan normaal in dezelfde periode van het jaar.
Rond 10 april situeert zich ook de piek van de corona-epidemie. De 664 overlijdens op 10 april liggen flink hoger dan het maximaal aantal sterfgevallen op de piek van de zwaarste griepepidemie van de voorbije jaren. Op 7 maart 2018 stierven 465 mensen op één dag.
Tussen half maart en 12 april zijn in ons land 5.055 extra sterfgevallen ten opzichte van wat op basis van de laatste 5 jaar te verwachten viel. De grootste oversterfte is in de leeftijdsgroep boven 85 (2.235), tussen 65 en 84 (2.252), maar ook in de leeftijdsgroep tussen 15 en 64 is er opgemerkte oversterfte (272).
Sciensano updatet de sterftecijfers in zijn rapport met week 16 (van 13 tot 19 april). De (voorlopige) cijfers wijzen erop dat de piek achter de rug lijkt. Er waren 3.648 sterfgevallen, tegenover 4.254 de week ervoor. Het aantal extra sterfgevallen bedroeg 1.489, tegenover 2.065 in week 15.
Sciensano haalt uit de cijfers ook het bewijs dat het correct rapporteert over de covid-doden. Er was kritiek omdat het niet alleen de doden met bevestige besmetting in de cijfers opnam, maar ook vermoedelijke gevallen, vooral in de rusthuizen. Maar als alle officieel bevestigde covid-doden voor die periode afgetrokken worden van alle doden, zijn er nog dagen met een oversterfte tot 400 doden per dag. De conclusie is dat puur het aantal bevestigde gevallen tellen, een onderschatting zou zijn van het ware aantal covid-overlijdens.
De sterftecijfers piekten de voorbije weken niet enkel in België. Europese cijfers tonen dat er in veel Europese landen grote oversterfte is, bij 65-plussers maar ook bij 15 tot 64-jarigen.