1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Geen eindexamens in Brussels gemeenschapsonderwijs

De betrokken instellingen zullen de leerlingen beoordelen op basis van een 'permanente evaluatie'.
  • Wetenschappers waarschuwen tegen aantasting privacy

    Niet minder dan 302 wetenschappers waarschuwen tegen massale schending van de privacy naar aanleiding van de plannen om burgers uit te rusten met apps die hun contacten moeten traceren. De wetenschappers pleiten voor een aanpak op technologisch en beleidsvlak die een Big Brother-scenario moet vermijden. De apps moeten toelaten verspreiders van het coronavirus en mogelijk besmette contacten te isoleren. 

  • Jambon overlegt met Nederlandse premier

    Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft maandag met de Nederlandse premier Mark Rutte gesproken over de coronamaatregelen die Vlaanderen en Nederland hebben genomen. 'Het is de bedoeling dat we elkaar op de hoogte houden van de stappen die worden gezet, zodat we elkaars problematieken blijven kennen', aldus het kabinet-Jambon, zonder in details te treden.

    Rutte had eerder al contact met premier Sophie Wilmès (MR). Belangrijk in de Belgisch-Nederlandse relaties is dat de gemeenschappelijke grens gesloten is om de verspreiding van het coronavirus te remmen.

  • Waarom opsporen en testen in België vertraging oploopt

    Het opsporen en testen van mensen die mogelijk besmet zijn geraakt, staat centraal in de strijd tegen het virus. In ons land loopt die aanpak vertraging op. Belgisch gesteggel en privacyzorgen zijn daar de oorzaak van. 

  • Novartis mag hydroxychloroquine klinisch testen

    Het Zwitserse farmabedrijf Novartis maakte maandag bekend dat het groen licht heeft gekregen van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA om hydroxychloroquine klinisch te testen bij zo'n 440 patiënten in verschillende ziekenhuizen in de Verenigde Staten. Hydroxychloroquine is een decennia oud malariamiddel waarvan wordt gehoopt dat het ook kan helpen bij de behandeling van Covid-19-patiënten.

  • Maatregel voor klussers wordt communicatieramp

    Collega Wim De Preter analyseert hoe een goedbedoelde maatregel, het groen licht voor het openen van tuincentra en doe-het-zelfzaken, een communicatiefiasco werd. 

  • Amerikaanse olie zakt onder nul dollar

    De coronacrisis zorgt voor ongeziene toestanden op de oliemarkt. 

    De Amerikaanse referentie, West Texas Intermediate (WTI), zakte zelfs onder nul dollar. De extreme crash heeft een technische reden.

    De crash heeft betrekking op het futurescontract van mei dat dinsdag afloopt. Handelaars proberen hun posities te verschuiven naar het junicontract. Ze willen ten alle prijzen vermijden dat ze in mei vaten olie fysiek olie in ontvangst moeten nemen, aangezien de kans groot is dat er tegen dan geen plek meer is om die op te slaan.

    Fundamenteel is de tuimelperte van beide graadmeters snel verklaard. De forse daling van de vraag als gevolg van de coronacrisis en de hoge productie zorgen voor een enorm overaanbod. Die hoge productie is het gevolg van een prijzenslag tussen Saoedi-Arabië, Rusland en de VS. 

  • Al meer dan 20.000 Franse doden

    In Frankrijk zijn maandag 547 coronadoden gemeld, wat het dodentol op 20.265 brengt. Daarmee is Frankrijk het vierde land ter wereld dat 20.000 sterfgevallen telt, na de Verenigde Staten, Italië en Spanje.

    De Franse overheid trekt zich wel op aan het feit dat het aantal ziekenhuisopnames en patiënten op intensive care langzaam blijft afnemen.

  • Corona creëert Israëlische noodregering

    Onder druk van de coronacrisis komt er een einde aan de langste politieke impasse ooit in Israël. De rechtsconservatieve Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu en het centrumlinkse blok Blauw-Wit van Benny Gantz gaan een noodregering vormen.

    Het afgelopen jaar gingen de Israëliërs liefst drie keer naar de stembus, maar geen enkele maal vond een van beide grote partijen een meerderheid om een regering te vormen. Na de jongste verkiezingen in maart nam Gantz nog het initiatief, maar in zijn zoektocht naar een grote coalitie viel zijn Blauw-Wit wel uit elkaar. 

    Netanyahu en Gantz zijn een roterend premierschap overeengekomen. Netanyahu, die al sinds 2009 aan de macht is, zal de eerste 18 maanden voor zijn rekening nemen, waarna Gantz het overneemt.

  • 'Geen Oktoberfest dit jaar'

    Door de coronacrisis gaat het Oktoberfest in München dit jaar niet door. De Beierse premier en de burgemeester van de Beierse hoofdstad zouden het besluit dinsdagochtend bekendmaken, melden Duitse media.

    In Beieren wordt het Oktoberfest omschreven als het grootste volksfeest ter wereld, dat jaarlijks ruim 7 miljoen bezoekers lokt en waar zowat evenveel liter bier geconsummeerd wordt. Hoewel in Duitsland maandag voorzichtig de lockdownmaatregelen versoepeld worden, lijken massa-events er nog lang niet aan de orde.

    De Beierse deelstaatpremier Markus Söder uitte zich al herhaaldelijk zeer sceptisch over het doorgaan van het Oktoberfest, dat twee weken duurt en dit jaar op 19 september zou moeten beginnen. Bij een afgelasting zou het de eerste keer sinds 1948 zijn dat het feest niet plaatsvindt. Sinds het eerste Oktoberfest in 1810 waren er een paar afgelastingen: wegens oorlogen en twee keer door een cholera-epidemie.

    ©REUTERS

  • Italiaanse besmettingen laagst in ruim een maand

    De coronacrisis in Italië, na de Verenigde Staten wereldwijd het hardst getroffen land, lijkt verder af te zwakken. Maandag werden 2.256 nieuwe besmettingen gerapporteerd. Dat is het laagste dagaantal sinds 10 maart.

    Het aantal coronadoden nam met 454 toe, iets meer dan zondag, maar ruim de helft van de piek eind maart. In totaal zijn in Italië al 24.114 sterfgevallen gemeld als gevolg van het coronavirus.

  • Brussels gemeenschapsonderwijs schrapt eindexamens

    De 38 basisscholen en 17 secundaire scholen die tot de scholengroep Brussel behoren, zullen dit jaar geen eindexamens organiseren. 'We willen maximaal inzetten op lesgeven', zegt woordvoerder Karin Struys, 'en zoveel mogelijk werken op maat van onze leerlingen. We zitten immers met heel uiteenlopende niveau's en willen al onze leerlingen gelijke kansen bieden. Daarom hebben we besloten geen eindexamens te organiseren.'  

    Dat betekent niet dat de leerlingen niet meer zullen beoordeeld worden: 'We gaan werken op basis van permanente evaluatie. De leerlingen zullen beoordeeld worden op de taken die ze nu thuis moeten maken, maar er wordt ook gekeken naar de examens die al in december zijn afgelegd en naar het dagelijks werk dat verricht is in de weken voor de quarantaine-maatregelen. Die permanente evaluatie is voor ons ook niet zo ongewoon, een aantal scholen werkt al op die manier.'

    ©Photo News

  • Benzineverkoop keldert

    De verkoop van benzine in ons land is in de voorbije maand van coronamaatregelen met circa 80 à 85 procent gedaald. Dat zegt Brafco, de Belgische federatie van brandstoffenhandelaars. De verkoop van diesel daalde met slechts 25 à 30 procent. Vrachtwagens rijden op diesel, en de transportsector is nog grotendeels actief gebleven in de coronacrisis. 

    Voor de pomphouders is de toestand niettemin 'dramatisch', aldus Brafco. Ze zitten nog met een grote voorraad, en die sloegen ze begin maart in toen de prijzen nog een stuk hoger lagen. De officiële maximumprijzen zijn sindsdien fors gedaald, waardoor de pomphouders haast niets overhouden aan wat ze verkopen. De belangrijkste olieproducerende landen kwamen wel overeen om hun productie met circa 10 miljoen vaten per dag te verlagen om de prijzen te stutten. De brandstofhandelaars hadden echter op meer gerekend. 

  • Corona halveert zowat Vlaamse files

    Door de coronacrisis zijn de Vlaamse wegen steeds leger. Dat was zo tijdens de paasvakantie maar ook al in maart, blijkt uit cijfers van het Verkeerscentrum.

    De totale lengte van de Vlaamse files bedroeg vorige maand gemiddeld 88,35 kilometer per dag, ruim 40 procent minder dan in maart 2019. We stonden samen dagelijks ruim 25.000 uren in de file, de helft minder dan tijdens dezelfde maand vorig jaar. Omdat we vanaf halfweg maart 'in ons kot' moesten blijven, daalde het aantal afgelegde kilometers met de auto een kwart. Waardoor ook het aantal verkeersongevallen een flinke duik nam.

  • Pensioen aanvragen kan nu ook telefonisch

    Wie zijn pensioenaanvraag wil indienen, moet niet wachten tot de Pensioenpunten opnieuw opengaan. Een pensioen of een IGO (inkomensgarantie voor ouderen) aanvragen kan online en voortaan ook telefonisch via de gratis Pensioenlijn 1765. Een pensioenexpert doorloopt met de beller het hele proces.

    Dat maakt de federale pensioendienst maandag bekend. Wegens de coronacrisis zijn de Pensioenpunten gesloten. Het is in normale omstandigheden een van de drie plaatsen waar burgers terecht kunnen om hun pensioen aan te vragen. Dat kan ook online, via pensioenaanvraag.be of mypension.be, of bij het gemeentebestuur van de woonplaats.

  • Minister Muylle wil opnieuw voluit kortingen in supermarkten

    Minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) wil dat supermarkten weer volop kortingen kunnen aanbieden zoals voor de coronacrisis. Na de aankondiging van de strenge maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, werden kortingsacties ruim een maand geleden verboden. Sinds twee weken mogen kortingen en promoties in supermarkten wel weer, maar enkel als het gaat om acties die al beslist of in uitvoering waren voor 18 maart.

    De minister zegt dat ze vorige week voorgesteld heeft aan de Nationale Veiligheidsraad om de supermarkten weer helemaal vrij te laten kortingen te geven, maar dat een beslissing werd doorgeschoven naar de volgende zitting van komende vrijdag. 'Het toelaten van kortingen en promoties moet onderdeel zijn van de heropstart van bedrijven en economie.'

  • Pretparken passen zich aan voor heropening

    Een concrete datum voor de heropening van de pretparken is nog niet in zicht, maar de uitbaters van de Belgische attractieparken nemen al maatregelen om hun installaties coronaproof te maken.

    Sectorvereniging Belgoparks heeft een lijst maatregelen opgesteld om het aantal bezoekers te limiteren en social distancing te garanderen. Het gaat om lagere maximumcapaciteiten, het verkopen van tickets op datum, het verlengen van de wachtrijen en het ontsmetten van wachtrijen en delen van attracties. Ook kunnen preventiemedewerkers worden ingezet.

    In een interview liet Hans Bourlon, CEO van Studio 100, zaterdag verstaan dat hij hoopte dat zijn Plopsa-pretparken op de korte termijn kunnen heropenen. Hij verwees naar de manier waarop Chinese parken heropenden met speciale shiften en temperatuurcontrole aan de ingang. De parken kunnen in ons land pas heropenen na groen licht van de Nationale Veiligheidsraad.

  • Twee derde minder autoverkeer op snelwegen

    Ook in de tweede week van de paasvakantie bleef het zeer rustig op de Vlaamse snelwegen. Het autoverkeer viel op werkdagen met 64 en in het weekend met 84 procent terug tegenover de eerste helft van maart, voor de coronamaatregelen van kracht zijn gegaan. Ook het vrachtverkeer daalde vorige week met 21 procent.

    Dat is gelijkaardig aan de eerste paasweek, meldt het Vlaams Verkeerscentrum. De beperkte snelwegfiles tijdens de coronadagen situeren zich vooral in regio rond Antwerpen en zijn te wijten aan grenscontroles zoals op de E19 bij Meer, wegwerkzaamheden en verkeersongevallen. 

    ©Photo News

  • Wie tijdelijk werkloos was in maart moet in april geen nieuwe aanvraag meer indienen

    Werknemers die tijdelijk werkloos waren in maart, moeten bij de Hulpkas of hun vakbond geen nieuwe aanvraag voor tijdelijke werkloosheid in april indienen. Dat meldt de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) maandag. De werkgever verlengt de tijdelijke werkloosheid met een elektronische aangifte.

    Wie nog geen uitkering kreeg voor maart, kijkt het best na of hij of zij wel een uitkeringsaanvraag heeft ingediend bij de uitbetalingsinstelling. Daarvoor kan het formulier C3.2-Werknemer-Corona gebruikt worden, dat te vinden is op de website van de uitbetalingsinstelling.

  • Elektriciteitsprijzen nu ook doordeweeks onder nul

    Door de lockdown kampt de Belgische elektriciteitsmarkt met een ongezien overaanbod. Voor het eerst duiken de elektriciteitsprijzen ook doordeweeks onder nul. Stroomproducenten moeten dan betalen om nog van hun overschotten af te raken. Die omgekeerde wereld leidt tot forse verliezen in de energiesector.

    ©Netto - Mon Argent

  • Brussel en Londen hervatten brexitgesprekken

    Na zes weken 'coronapauze' gaan de brexitteams van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk weer een week per videoverbinding onderhandelen over de toekomstige handelsrelatie. EU-hoofdonderhandelaar Michael Barnier en zijn Britse tegenhanger David Frost geven maandagmiddag de aftrap en maken vrijdagmiddag de balans op.

    De gesprekken waren tijdelijk gestaakt omdat Barnier het coronavirus onder de leden had en Frost met milde symptomen in zelfisolatie ging. Naast de handelsrelatie wordt deze week ook gepraat over het dienstenverkeer en zaken als visserij, energie, transport en samenwerking op vlak van justitie. In de weken van 11 mei en 1 juni zijn nog twee onderhandelingsrondes gepland.

    In juni willen beide partijen op veel terreinen vooruitgang hebben geboekt omdat de Britten tot 1 juli de tijd hebben uitstel aan te vragen. De Britse regering blijft ondanks de coronacrisis volhouden dat daar geen sprake van kan zijn.

    De Britten verlieten de EU op 31 januari, maar zijn dit jaar nog gebonden aan EU-wetgeving. Op 31 december loopt de overgangsperiode af. Als er dan geen handelsakkoord ligt en er geen afspraken zijn gemaakt over andere beleidsterreinen, dreigen grote problemen te ontstaan in de onderlinge relatie.

  • Laagste Nederlandse dodentol in weken

    In Nederland zijn maandag 67 coronadoden gemeld, het laagste dagaantal in april. Het totale dodentol stijgt zo naar 3.751. Ter vergelijking: in België heeft het coronavirus al 5.828 levens geëist.

    Nederland rapporteert enkel sterfgevallen van patiënten die zeker waren besmet met het virus, terwijl in België, zeker in woon-zorgcentra, niet alle doden met coronasymptomen getest worden. Het werkelijke aantal doden ligt in Nederland waarschijnlijker een stuk hoger.

  • Bpost verwerkt eerst nieuwe pakjes

    Bpost past het principe van 'last in, first out' toe om de vertragingen in de pakjesverwerking aan te pakken. Dat betekent dat onlangs bestelde pakjes sneller kunnen aankomen dan pakjes die al een tijd geleden werden besteld.

    Door de hoge pakjesvolumes en de geldende veiligheidsmaatregelen is er vertraging in de distributie van pakjes, zegt Bpost. Om te vermijden dat alle pakketten voortdurend in vertraging zijn, past het bedrijf het principe van 'last in, first out' toe. 'Naast de behandeling van de nieuwe pakjes verwerken we altijd een deel van de achterstand van pakjes die we de dag(en) voordien niet hebben kunnen behandelen.'

    Bpost zoekt intussen extra personeel. Op sociale media verschijnen jobadvertenties voor sorteerders.

  • 'Beleid winkelopeningen is ontoelaatbaar amateurisme'

    Retailspecialist Jorg Snoeck, de uitgever van de vakpublicatie RetailDetail, is in een opiniestuk snoeihard voor het regeringsbeleid over de winkelopeningen. Die laat sinds afgelopen weekend de opening van tuincentra en doe-het-zelfzaken met een algemeen assortiment toe. Retailers in het hele land zijn boos over de willekeur van die criteria en over de vage invulling ervan.

    'De halfslachtige houding van experten en politici tegenover het heropenen van winkels in België doet pijn aan de ogen', schrijft Snoeck. 'Dat sommige winkels wel en andere niet de deuren mochten openen, viel gewoon niet uit te leggen.'

    Snoeck noemt het overheidsbeleid 'pure improvisatie' en 'ontoelaatbaar amateurisme'. 'Dat beleidsmakers blijven sollen met de sector die de tweede belangrijkste werkgever van het land is, gaat elk begrip te boven', schrijft hij.

    De retailspecialist vraagt een voorbeeld te nemen aan Duitsland, Nederland en Oostenrijk, waar allerlei winkels open kunnen zijn met respect voor veiligheidsmaatregelen. 'Wie zich niet aan de regels houdt, moet zonder pardon weer dicht, bijvoorbeeld gedurende een maand.'

  • Eerste online lesdag start in mineur

    Scholen bieden vandaag voor het eerst sinds de lockdown nieuwe leerstof aan die later in de klas wordt herhaald. In veel scholen - maar lang niet alle - schakelen leerkrachten daarvoor online lessen en digitale platformen in.

    Maandagochtend waren er echter meteen problemen met Smartschool en Bingel. Mogelijk zijn hun systemen overbelast.

    Bingel-uitgever Van In pakte maandagochtend voor de start van de schooldag nog uit met een extra investering van 100.000 euro in zijn leerplatformen, 'om het sterk verhoogde activiteitenniveau te ondersteunen'.  

  • Denemarken en Nederland best voorbereid op digitaal tijdperk

    Het Belgische bedrijfsleven is sterk gedigitaliseerd, maar loopt nog achter op een kopgroep met Denemarken en Nederland. Dat leert een onderzoek door de Europese Investeringsbank (EIB). Het rapport geeft een idee van welke landen er het best voorstaan als de economie in het postcoronatijdperk veel digitaler wordt, zoals velen voorspellen.

  • Coronapauze bij Open VLD is voorbij

    Open VLD herstart de voorzittersverkiezingen. De partijleden zullen digitaal of telefonisch stemmen.

    Uiterlijk eind mei weten we wie Gwendolyn Rutten opvolgt als voorzitter van de Vlaamse liberalen: Els Ampe, Egbert Lachaert, Stefaan Nuytten of Bart Tommelein.

  • Aantal besmettingen in Singapore stijgt met een vijfde

    In Singapore is het aantal besmettingen met het coronavirus in een dag met een vijfde gestegen. De Aziatische stadstaat meldde maandag 1.426 nieuwe gevallen, een record. Dat brengt het aantal besmettingen op 8.004.

    De meeste nieuwe slachtoffers zijn buitenlandse arbeiders, die dicht op elkaar leven in enorme slaapzalen. Slechts 16 van de nieuwe gevallen werden geregistreerd bij Singaporezen of mensen met een vaste verblijfsvergunning.

    Singapore kreeg de voorbije weken lof voor de kordate aanpak van de epidemie. Net als Zuid-Korea nam het snel maatregelen om de verspreiding van het virus af te blokken, onder meer door een gedeeltelijke lockdown en de introductie van een trackingapp.

  • McDonald's heropent drive-in

    Beetje bij beetje proberen bedrijven weer op dreef te komen na de coronaschok. McDonald's heropent dinsdag zijn drive-ins. 

    De keten telt 87 restaurants in ons land, waarvan 68 een drive-in hebben die klanten toelaat via de wagen fastfood af te halen. 

    Medewerkers dragen een mondmasker en handschoenen en werken in een afgebakende zone. Het menu is vereenvoudigd.

  • Licht dalende lijn in sterfgevallen

    De voorbije 24 uur zijn 168 nieuwe overlijdens door het coronavirus gemeld, wat het totaal op 5.828 brengt. 62 mensen stierven in het ziekenhuis, 103 in de woon-zorgcentra. Het aantal overlijdens in de ziekenhuizen neemt al een tijdje af, de sterfgevallen in de rusthuizen lijken te stabiliseren. Al is het opletten bij de interpretatie van de cijfers voor een weekendeffect, waarbij nog niet alle registraties verwerkt zijn.

    Er zijn in de voorbije 24 uur 232 mensen in het ziekenhuis opgenomen wegens het coronavirus. Dat blijkt uit de dagelijkse update over de verspreiding in ons land door de dienst Volksgezondheid. Het aantal nieuwe opnames neemt al dagen af.

    Tegelijk zijn 183 mensen uit het ziekenhuis ontslagen, waardoor het aantal opgenomen mensen zakt naar 4.920. Dat is iets meer dan zondag, toen het laagste cijfer sinds 1 april werd geregistreerd. Op de piek van de epidemie lagen ruim 5.700 mensen in het ziekenhuis met covid-19.

    Ook liggen weer minder patiënten (1.071) op intensieve zorg. Minder dan de helft van de capaciteit op intensieve is bezet.

    Er zijn 1.487 nieuwe covid-19-besmettingen. 800 werden geregistreerd in ziekenhuizen en labo's, 687 in woon-zorgcentra. Dat nog altijd zo veel besmettingen worden vastgesteld, toont dat het virus nog altijd circuleert. Al wordt er ook meer getest, zondag nog 8.108 keer. Het aantal vastgestelde besmettingen blijft constant terwijl het aantal tests stijgt. Dat is een teken dat het coronavirus afzwakt.

  • Italiaanse premier vraagt opnieuw corona-obligaties

    In de aanloop naar de Europese top donderdag proberen de Europese staatshoofden en regeringsleiders de agenda te claimen. 

    De Italiaanse premier Giuseppe Conte haalt in een interview met de Süddeutsche Zeitung uit naar het Duitse verzet tegen Europese coronaobligaties. 

    Die liggen zo gevoelig dat Charles Michel, die de Europese top voorzit, in een weekendinterview met L'Echo het woord obligaties of schulden niet wilde gebruiken. 'Hoe je het noemt is één ding', zei hij, 'maar wat echt telt zijn de technische modaliteiten.'

  • Russen hamsteren massaal cash geld

    Uit vrees voor een langdurige lockdown hebben de Russen de afgelopen weken massaal cash gehamsterd. Sinds begin maart haalden ze meer dan 1.000 miljard roebel of zowat 12,4 miljard euro af aan bankautomaten. Dat is meer dan in heel 2019, meldden de banken.

    De afhalingen piekten telkens president Vladimir Poetin de natie toesprak op televisie. Na lang aarzelen hebben de Russische autoriteiten drastische maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Zo geldt een strikte zelfquarantaine in de hoofdstad Moskou.

    In Rusland kwamen er maandag 4.268 nieuwe besmettingen bij. Het totale aantal gevallen is 47.121. In de afgelopen 24 uur overleden 44 patiënten aan het coronavirus, zei het Russische crisiscentrum. Het totale aantal doden komt daarmee op 405.

  • Comeos vraagt winkels niet per sector te heropenen

    Als de winkels weer open mogen, moet dat voor alle sectoren tegelijk gebeuren. Dat vraagt Dominique Michel, de CEO van handelsfederatie Comeos.

    Dat betekent niet dat alle winkels meteen open kunnen, verduidelijkt hij. Ze moeten de coronaveiligheidsregels respecteren. In zaken waar dat niet lukt, moeten de deuren dicht blijven. Maar veiligheid moet volgens hem het enige criterium zijn, zegt hij in een gesprek met de Franstalige nieuwszender LN24. 

    De sectoriële keuze die nu is gemaakt, vindt hij geen goed idee. Wie graag tuiniert of verbouwt, kan sinds dit weekend opnieuw naar de winkel. Maar wie graag leest, kan geen boek gaan kopen, zegt hij.

    Michel zegt dat zich in de Belgische kleinhandel een economische ramp voltrekt, al prikt hij geen datum op de herstart. Hij merkt op dat de meeste winkels dicht gingen nog voor de regering hen daartoe verplichtte. 'Maar als de virologen groen licht geven voor de heropening, moet het voor iedereen zijn.'

    Dominique Michel, CEO van Comeos.
    Dominique Michel, CEO van Comeos. ©BELGA

  • Belgen kopen toiletpapier, Amerikanen wapens

    Terwijl de Belgen bij de start van de coronaquarantaine toiletpapier hamsterden, slaan de Amerikanen munitie en geweren in. 'Mensen kopen wegens deze epidemie wapens als nooit tevoren', zei de Amerikaanse president Donald Trump zondag.

    De Democratische gouverneur van Virginia, Ralph Northam, verscherpte daarom de wapenwetgeving. Trump is tegen die beslissing. 'Dat kunnen we niet toelaten', zei hij. 

    De online munitiehandelaar Ammo.com rapporteerde tussen 23 februari en eind maart een omzetstijging van 792 procent in vergelijking met veertig voorgaande dagen.

  • Exit-app in troebel water

    Via een app nakijken of u in contact bent gekomen met besmette personen, blijkt een idee dat in de praktijk moeilijker is dan in theorie.

    Een knullig datalek in een Belgische app en ruzie in een Europees samenwerkingsverband doen het slechtste vermoeden over de plannen, schrijft collega Pieter Haeck.

  • De Wever vreest dat België de corona-exit mist

    N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt dat België snel werk moet maken van een exitplan. Hij vreest dat België daarin achterloopt op andere landen en daardoor marktaandeel zal verliezen.

    'De komende maanden wordt over de welvaart van het komende decennium beslist', zei hij op Radio 1. 'Het gevaar bestaat dat we de angst laten regeren.'

  • Een derde minder nieuwe vacatures

    De coronacrisis creëert een stevige schok op de arbeidsmarkt. Veel bedrijven hebben hun aanwervingsplannen in de koelkast gestopt.

    Het aantal nieuw aangemelde vacatures in Vlaanderen daalde in maart daardoor met bijna een derde in vergelijking met een jaar eerder. Vlaams minister voor Werk Hilde Crevits (CD&V) maakte dat maandag bekend. Grote uitzondering is de sector van de landbouw en de groente- en fruitteelt. 

    De klassieke werkloosheidscijfers tonen geen grote trendbreuk, omdat de schok wordt opgevangen via het uitzonderlijke stelstel van tijdelijke werkloosheid.

  • Philips drijft productie beademingstoestellen fors op

    Dat leert een - behoorlijk schizofreen - eerstekwartaalrapport van de Nederlandse reus in medische beeldvorming. U leest er hier meer over. 

    43.000
    Eindhoven hofleverancier van Washington
    Philips maakt zich sterk de Amerikaanse overheid dit jaar 43.000 beademingstoestellen te kunnen leveren, zonder de rest van de wereld te moeten rantsoeneren

  • Bolsonaro betoogt mee tegen quarantaine

    De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft zondag deelgenomen aan een demonstratie in de hoofdstad Brasilia tegen het bevel van diverse gouverneurs om wegens het coronavirus vooral thuis te blijven.

    'Ik ben hier omdat ik in jullie geloof en jullie zijn hier omdat jullie in Brazilië geloven', zei de president tegen de menigte vanaf de achterkant van een pick-uptruck.

    Bolsonaro heeft voortdurend kritiek geuit op de quarantainemaatregelen van de gouverneurs van onder meer Sao Paulo en Rio de Janeiro. Vrijdag ontsloeg hij zijn minister van Volksgezondheid omdat die de beperkingen steunde. Bolsonaro vindt dat de maatregelen de economie schaden.

    De Braziliaans president Jair Bolsonaro sprak zondag vanuit de laadbak van een auto betogers toe die zich samen met hem verzetten tegen de door gouverneurs uitgevaardigde quarantainemaatregelen.
    De Braziliaans president Jair Bolsonaro sprak zondag vanuit de laadbak van een auto betogers toe die zich samen met hem verzetten tegen de door gouverneurs uitgevaardigde quarantainemaatregelen. ©EPA

  • Werken vervroegd van start op E17

    Maandagochtend zijn op de E17 werken begonnen tussen Zwijndrecht en Kruibeke. De werken waren eigenlijk voor deze zomer gepland, maar zijn door de coronacrisis vooruitgeschoven omdat ze nu minder hinder veroorzaken.

    Het verkeer moet tussen Zwijndrecht en Kruibeke twee keer op twee versmalde rijstroken. Ook ter hoogte van Sint-Niklaas is dat het geval, waardoor er wat vertraagd verkeer is.

  • Ondernemers luiden alarmbel

    Een online petitie, waarin enkele ondernemers de alarmbel luiden, is meer dan 2.700 keer ondertekend.

    In de open brief wordt gevraagd om behalve virologen en politici ook voldoende ondernemers aan het woord te laten in de media. 

    'De kassa raakt leeg en eens het economisch weefsel is vernietigd dreigt armoede, frustratie en depressie voor velen', staat in de open brief.

  • Twintig gevangenen vrij omwille van corona

    Een twintigtal gedetineerden is de voorbije week vervroegd vrij gelaten uit de gevangenis van Hasselt wegens de coronacrisis. Dat schrijft het Belang van Limburg.

    Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) nam die beslissing om de druk op de gevangenissen te verlichten. Eerder riep de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen op iedereen vervroegd vrij te laten die daarvoor in aanmerking komt, om de gezondheidsrisico's zo klein mogelijk te maken.

  • Jobmobiliteit nog nooit zo laag

    De coronacrisis maakt het uitzonderlijk moeilijk om van werk te veranderen, leert onderzoek van HR-dienstengroep Acerta bij duizend Belgen.

    40 procent van de werknemers geeft aan geen nieuwe jobkans te grijpen, moest die zich aandienen. In een gelijkaardige enquête een jaar geleden was dat slechts 25 procent. Vijf jaar geleden ging het om 10 procent.

    Tegelijk vreest bijna een op de vijf zijn of haar job te verliezen. 

  • Eén op zeven leerlingen moeilijk bereikbaar

    Nu de paasvakantie voorbij is, gaan 1,1 miljoen leerlingen vandaag virtueel terug naar school. Maar 150.000 van hen zijn moeilijk bereikbaar, zegt onderwijsexpert Martin Valcke in Het Nieuwsblad. Dat is een op de zeven.

    Dat komt omdat hun ouders te weinig bezig zijn met hun opvoeding of omdat ze soms geen laptop hebben. 'Wij stellen ook vast dat er onvoldoende laptops zijn', zegt Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs.

    Voor wie vandaag zijn of haar dochter wil bijstaan: het is niet nodig dat ouders naast hun kind aan de pc zitten, legde psycholoog Wouter Duyck dit weekend uit.

  • Ministers van Onderwijs zoeken akkoord over herstart scholen

    Goede morgen en welkom op deze liveblog waar we de uitbraak van het coronavirus verder opvolgen.

    Meer dan vijf weken na het afkondigen van de lockdown gaat de aandacht deze week voor een groot deel naar onderwijs. Leerlingen in Vlaanderen starten vandaag een historisch experiment in 'pre-teaching', waarbij ze thuis zelf nieuwe leerstof verwerken.

    De ministers van onderwijs van de Vlaamse en Franse Gemeenschap, Ben Weyts (N-VA) en Pierre-Yves Jeholet (MR) zitten deze week samen om te kijken wanneer de scholen stapsgewijs de deuren kunnen openen.

    U herleest de liveblog van zondag hier.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud