Lees verder
Klik hier door naar de blog van zaterdag 25 april.
Klik hier door naar de blog van zaterdag 25 april.
De ondernemersorganisatie NSZ is ontgoocheld over de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad. 'De voorstellen van de Nationale Veiligheidsraad zorgen voor een gelijk speelveld, wat uiteraard goed is, maar de extra week sluiting voor winkels zal leiden tot meer faillissementen en frustraties', klinkt het. 'Wie de veiligheid kan garanderen, had toestemming moeten krijgen te openen op 4 mei en daar mocht dan streng op toegezien worden.'
'Dit is niet alleen jammer voor de fietsenwinkels, verf- en elektrozaken die voor een tweede keer op rij dachten te kunnen starten. Vorige week vielen ze al uit de boot omdat ze niet aanzien werden als doe-het-zelfzaak. Maar ook de bloemenwinkels zouden pas mogen opstarten daags na moederdag. Duizenden ondernemingen zullen dit niet overleven', reageert voorzitter Christine Mattheeuws. Ze roept op tot extra steun.
De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist dat de meeste winkels op 11 mei opnieuw de deuren mogen openen. 'De gedwongen sluiting verlengen tot 11 mei is een harde maatregel want alle winkels waren helemaal voorbereid om op 4 mei te openen. Maar de beslissing biedt wel een duidelijk perspectief en het is positief dat alle winkels tegelijk mogen openen', zegt Dominique Michel, CEO van de handelsfederatie Comeos.
'Iedere dag verliezen alle winkels die dicht moeten blijven, samen 140 miljoen euro. Dat gaat over duizenden jobs die in gevaar komen. Steunmaatregelen zijn nodig. De schade is aanzienlijk. Alle inspanningen moeten nu gedaan worden om sluitingen en jobverlies te vermijden.'
Er wordt bekeken onder welke voorwaarden contactberoepen zoals kappers op 18 mei weer aan het werk zouden kunnen gaan.
Ook museumbezoeken kunnen dan onder bepaalde voorwaarden misschien weer plaatsvinden. Tegen dan wordt ook de mogelijkheid onderzocht weer privébijeenkomsten toe te staan. Daarnaast wordt bekeken of iets meer mensen toegelaten kunnen worden op begrafenissen en huwelijken.
Er is geen sprake meer van bijeenkomsten tussen vaste clubjes van telkens dezelfde tien mensen.
De overheid wil haar testcapaciteit tegen 4 mei optrekken tot 25.000. Nu worden met moeite 10.000 coronatests per dag afgenomen, vaak nog minder. De bedoeling is de capaciteit in een latere fase op te trekken naar 45.000.
Daarnaast worden ook 2.000 à 2.500 fysieke 'contact tracers' aangeworven, van wie 1.200 voor Vlaanderen. Er komt een interfederaal comité voor samenwerking tussen de regio's, die bevoegd zijn.
Elke deelstaat krijgt een eigen callcenter op hetzelfde technologische platform, met eenzelfde databank. De federale overheid werkt het privacykader uit. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) stelt dat mensen die bericht krijgen dat ze in contact zijn geweest met iemand die positief getest is op het nieuwe coronavirus, nooit te horen zullen krijgen wie de besmette persoon is.
Het testing- en tracingsysteem moet tegen 4 mei up and running zijn. Die garantie vragen de virologen die de regering adviseren. Anders heeft het loslaten van de maatregelen geen zin, want dan is het risico te groot dat het virus zich opnieuw verspreidt.
Horecagelegenheden zullen nog even geduld moeten oefenen voor ze weer open kunnen. Over jeugdbewegingskampen en zomerstages valt eind mei een beslissing.
Meerdaagse reizen binnen en buiten België worden bestudeerd, net als de heropening van toeristische attracties en kleinere openluchtevenementen.
Festivals en massa-evenementen zijn tot en met 31 augustus verboden.
Scholen blijven verantwoordelijk voor de opvang van kinderen. Er wordt nu ook opvang voorzien voor kinderen van ouders die werken in niet-essentiële sectoren. Er wordt fysieke afstand bewaard, de handhygiëne is belangrijk en ook het gebruik van mondmaskers. Wie ziekteverschijnselen vertoont, wordt verzocht thuis te blijven, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) tijdens de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad.
De lagere en middelbare scholen gaan weer open op 18 mei, kleuterscholen blijven voorlopig dicht. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) aangekondigd na de Nationale Veiligheidsraad. Dat was ook het voorstel van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Hij had voorgesteld op vrijdag 15 mei een dagje proef te draaien. De week erna telt ook maar drie werkdagen.
Mondmaskers of mondbescherming worden verplicht voor alle leerlingen ouder dan 12 jaar en voor leerkrachten, en dat de hele dag. Er geldt een maximum van 10 leerlingen per klaslokaal, met een minimum van 4 vierkante meter per leerling.
Niet alle leerlingen mogen naar school. De prioriteit ligt telkens bij het eerste en laatste leerjaar van zowel het middelbaar als het lager. Weyts en het onderwijsveld bekijken nog of er eventueel extra jaren kunnen komen. Voorts worden strenge hygiënische vereisten van kracht.
De kleuters kunnen ten vroegste eind mei terug naar school.
'Ik wil benadrukken dat werken mag', zegt premier Wilmès (MR) op de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad. 'Veel bedrijven hebben de deuren gesloten terwijl dat in principe niet nodig was', klonk het.
Het bedekken van neus en mond wordt ten sterkste aangeraden als je onvoldoende afstand kan houden. Dat kan met mondmaskers, maar een sjaal of foulard mag ook. Dat heeft premier Sophie Wilmès (MR) aangekondigd op de persconferentie na afloop van de Nationale Veiligheidsraad.
Op het openbaar vervoer wordt het verplicht vanaf 4 mei voor iedereen vanaf 12 jaar, wordt bevestigd aan De Tijd. De overheid sloot akkoorden met Belgische bedrijven om de productie van mondmaskers op te starten. De bedoeling is dat iedereen van de overheid gratis één mondmasker ter beschikking krijgt, plus twee filters. De verdeling zal gebeuren via de gemeentebesturen.
De chirurgische maskers en nog meer beschermende FFP2-maskers moeten in de eerste plaats voorbehouden blijven voor verplegend personeel.
De Nationale Veiligheidsraad boog zich vanmiddag over een exitstrategie uit de lockdown. Zetten de politici het licht op groen voor versoepelingen? Volg de persconferentie live.
De topministers hebben op een Nationale Veiligheidsraad net beslist dat alle bedrijven vanaf 4 mei weer open mogen, op voorwaarde dat ze strenge veiligheidsprotocollen naleven die op sectorniveau zijn afgesproken. Dat is voor de bouwsector intussen gebeurd, maar er is een kink in de kabel. De christelijke en liberale bonden stellen dat twee aspecten uit het akkoord, dat ondertekend is door werkgevers en de socialistische bond, niet wettelijk zijn.
De vakbond vreest dat bepaalde werkgevers veel mensen samen in een bestelwagen gaan zetten met enkel een mondmasker als bescherming, terwijl duidelijk afgesproken was dat er plexiglas zou komen.
Daarnaast klagen ACV en ACLVB dat in het akkoord staat dat een werknemer op een werf die zijn mondmasker afneemt, van de werf gezet moet worden. 'Maar wat betekent dat voor die werkgever? Krijgt hij een sanctie, komt er een boetesysteem? Dat zijn zaken die op het niveau van de ondernemingen moeten worden bepaald en moeten worden opgenomen in het arbeidsreglement. Je kan dat niet zomaar in een protocoltekst aangeven', zegt Patrick Vandenberghe van ACV.
De Confederatie Bouw en de Bouwunie betwisten dat er onwettigheden in het protocolakkoord staan. 'Het is juist het plaatsen van plexiglazen schermen in een voertuig waar de social distancing niet kan gerespecteerd worden, dat eventuele wettelijke problemen kan veroorzaken. De verzekeringsmaatschappijen hebben bedenkingen bij de homologatie van het voertuig en het naleven van de wegcode', klinkt het. 'Vandaar dat de bouwsector andere maatregelen voorziet om collectief vervoer te organiseren, zonder de veiligheid en gezondheid van de werknemers in het voertuig in gevaar te brengen.'
Frankrijk en Nederland lijken het eens te zijn geworden over een steunpakket voor de noodlijdende luchtvaartmaatschappij Air France-KLM. Volgens de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire is Parijs akkoord met een pakket ter waarde van 7 miljard euro. Nederland staat naar verluidt garant voor zo'n 2 tot 4 miljard euro steun.
Door de 'historische steun' van de Franse overheid zijn de banen bij de luchtvaartonderneming verzekerd en kan het bedrijf zelfstandig voortbestaan, zegt de Franse minister. Hij wil wel dat de onderneming meer doet om de uitstoot van CO2 terug te dringen.
Volgens Le Maire is Frankrijk vooralsnog niet van plan de luchtvaartonderneming te nationaliseren. Enerzijds garandeert de Franse regering een lening van 4 miljard euro. Daarnaast pompt ze 3 miljard euro direct in het bedrijf.
Ook de autoproducent Renault zou op staatssteun kunnen rekenen om door de coronacrisis te geraken. 'We werken aan een door de staat gewaarborgde lening van 5 miljard euro', zei Le Maire op de Franse tv-zender TF1.
Stoffenwinkels mogen opnieuw openen op 4 mei, een week vroeger dan de andere winkels. De reden is eenvoudig: mensen kunnen er het basismateriaal kopen om zelf stoffen mondmaskers te maken. De stoffenwinkels moeten daarbij uiteraard voldoen aan alle hygiëneregels. Dat is beslist op de Nationale Veiligheidsraad en bevestigd aan De Tijd.
Er komt een kleine versoepeling van het sociale regime onder de coronamaatregelen, zo is beslist door de Nationale Veiligheidsraad. Mensen mogen voortaan met twee vrienden wandelen. Nu was dat beperkt tot maximaal één vriend, buiten het eigen kerngezin.
Er komt ook een uitbreiding van de toegelaten sporten om solo te doen. Nu was dat in hoofdzaak beperkt tot lopen en fietsen. Vanaf wanneer dat zal kunnen, is nog niet helemaal duidelijk.
Het bedekken van neus en mond wordt ten strengste aangeraden als je onvoldoende afstand kan houden. Dat kan met mondmaskers, maar een sjaal of foulard mag het ook. Op het openbaar vervoer wordt het verplicht vanaf 4 mei voor iedereen vanaf 12 jaar , wordt bevestigd aan De Tijd.
De overheid sloot akkoorden met Belgische bedrijven om de productie van mondmaskers op te starten. Op het kabinet van minister Koen Geens (CD&V) wordt overwogen op grote schaal stoffen aan huis te leveren via de brievenbus, zodat de Belgen zelf stoffen mondmaskers kunnen stikken.
Alle bedrijven mogen op 4 mei weer open, op voorwaarde dat er duidelijke veiligheidsprotocollen zijn die op sectorniveau zijn vastgelegd. Dat is net beslist op de Nationale Veiligheidsraad, het overleg tussen de federale topministers, regionale ministers-presidenten en experts over de gefaseerde versoepeling van de coronamaatregelen. De persconferentie van premier Sophie Wilmès (MR) volgt straks maar het nieuws is door regeringsbronnen bevestigd aan De Tijd.
Veel industriële en bouwbedrijven zijn nu dicht of draaien op een lager pitje omdat ze onvoldoende konden garanderen dat hun personeel voldoende afstand zou houden op de vloer. Mits respect voor de afspraken mogen ze weer open.
Vanaf 11 mei mogen ook alle winkels, groot en klein, weer open. Maar wel met respect voor de hygiënische maatregelen. Vandaag zijn enkel essentiële winkels, zoals warenhuizen en apotheken, open. Sinds afgelopen zaterdag zijn daar tuincentra en doe-het-zelfzaken bijgekomen.
Een ruimte of oppervlak virusvrij maken doe je niet enkel door te kuisen met ontsmettingsmiddel. Ook licht kan een ruimte of oppervlak desinfecteren. De Antwerpse AED Group heeft een installatie klaar die gebruikmaakt van die technologie.
Het Oost-Vlaamse textielbedrijf Alsico heeft in zijn ateliers verspreid over de wereld de productie van mondmaskers voor de bevolking opgestart, en kan er tegen eind augustus 12 miljoen leveren in België. Te traag, oordeelde minister Koen Geens die een alternatief plan uitwerkt.
Het gaat niet over chirurgische maskers die gebruikt worden in het ziekenhuizen, maar over zogeheten comfortmaskers of communitymaskers, voor burgers. Die zullen een belangrijke rol spelen de komende maanden van zodra de lockdownmaatregelen afgebouwd worden. Minister Koen Geens wil de bevolking zelf mondmaskers laten maken, maar het is onduidelijk welke normen daarvoor gelden en hoe de stoffen voorzien zullen worden.
De federale topministers en regionale ministers-presidenten leggen momenteel op een Nationale Veiligheidsraad de laatste hand aan een plan om voorzichtig de coronamaatregelen te versoepelen.
Nieuw onderzoek toont aan dat de situatie fragiel blijft. Tijs Alleman, een Gentse researcher, onderzocht op vraag van een overheidsdienst wat er zou gebeuren als een deel van de werknemers bij terugkeer naar de werkvloer de preventiemaatregelen (waaronder de anderhalve meter afstand) onvoldoende zou respecteren. Alleman werkt samen met de Gentse prof Ingmar Nopens, die deze week in een consortium stapte met allemaal proffen die de krachten bundelen rond voorspellende modellen over de verspreiding van het virus. Nopens en Co. geven extra ruggesteun aan Niel Hens, de autoriteit in ons land die de overheid bijstaat in een expertpanel.
Alleman schetst een aantal scenario's waarin mensen terugkeren naar het werk vanaf 4 mei. Die tonen aan dat discipline cruciaal wordt en mensen zich zo goed mogelijk aan de preventiemaatregelen houden. Zoniet dreigt het aantal besmettingen snel weer op te lopen en de druk op de ziekenhuizen te stijgen.
Amerikaans president Donald Trump ligt nog maar eens onder vuur voor zijn aanpak van de coronacrisis, nadat hij donderdagavond had gesuggereerd dat patiënten een desinfecterend middel zouden kunnen gebruiken of zelfs injecteren. De Britse multinational Reckitt Benckiser, maker van onder meer de desinfecterende schoonmaakmiddelen Dettol en Lysol, stuurde vrijdag zelfs een expliciete waarschuwing uit dat 'onder geen beding' te doen.
Onder geen beding mogen onze desinfecterende middelen in het menselijke lichaam gebracht worden, hetzij door injectie, consumptie of welke andere weg.
Trump verwees naar een wetenschappelijk onderzoek, waaruit bleek dat het virus binnen enkele minuten wordt gedood door gebruik van een desinfectiemiddel als bleekmiddel. Die test gebeurde in een geïsoleerde context uiteraard, niet bij een patiënt. 'Is er een manier waarop we zoiets kunnen doen door het te injecteren? Bijna als een schoonmaak', vroeg Trump zich echter af tijdens zijn dagelijkse persconferentie. Talloze artsen en wetenschappers trokken terstond aan de alarmbel, en wezen erop dat consumptie van bleekmiddel giftig is.
Het Witte Huis reageerde vrijdag kwaad op de ophef, en verweet, zoals wel vaker, de media Trumps woorden uit hun context getrokken te hebben.
Tientallen topwetenschappers van de uniefs van Hasselt, Antwerpen Gent en Brussel hebben een corona-consortium opgericht. De academici, bollebozen die met gespecialiseerde modellen voorspellen hoe het virus zich verspreidt, geven extra ruggensteun aan het team van Niel Hens (UAntwerpen en UHasselt) dat de overheid bijstaat.
De biostatisticus - een mix van bioloog, informaticus en statisticus - beschikt met SIMID over de best bestafte onderzoeksgroep in simulaties rond de verspreiding van infectieziekten. Het gaat om gespecialiseerde modelleurs - bollebozen die met wiskundige computermodellen voorspellen hoe het virus zich verspreidt.
Rond Hens verzamelen zich nu Ingmar Nopens en Jan Baetens (UGent), Steven Abrams (UAntwerpen en UHasselt) en Kurt Barbé (VUB). Dat is een mix van bio-ingenieurs, biostatistici en epidemiologen die ook beslagen zijn in data-analyse en modellering. Ze vormen een bijenkorf met daarrond nog een zwerm volk. Die flow gaat via Hens richting regering en virologen.
Bij het Vlaams wetenschapsfonds loopt een subsidieaanvraag van zo'n 300.000 euro. Ook aan Franstalige kant is een consortium modelleurs gestart.
De twee technologiegiganten Apple en Google gaven zonet meer details prijs over hun gigaverbond dat ze gesloten hebben om overheden gemakkelijker contact-tracing-apps in de steigers te laten zetten. Die apps zijn bedoeld om snel de contacten van een besmet persoon in kaart te brengen. België ziet ze voorlopig niet als prioriteit.
De details zijn vooral technicaliteiten. Wat wel opvalt, is dat de twee kiezen voor de AES-beveiligingsstandaard. Die is in 2000 bedacht door twee Belgische cryptografen, Vincent Rijmen en Joan Daemen. Zij zijn afkomstig van dezelfde onderzoeksgroep als Bart Preneel, die de motor achter de app in Zwitserland mee heeft bedacht.
Apple en Google kiezen voor de AES-standaard omdat die energiezuiniger is en om die reden minder zwaar zal 'wegen' op de prestaties van de smartphones.
Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) laat de haalbaalbaarheid onderzoeken van een tijdelijke verlaging van de btw op mondmaskers die in eigen land gemaakt worden. De Europese Commissie laat voorlopig alleen een vrijstelling van btw voor de invoer uit het buitenland toe, maar het Franse parlement probeert dat nu uit te breiden naar binnenlandse productie.
'In de Franse Assemblee is een amendement goedgekeurd om medische hulpgoederen die essentieel zijn in de strijd tegen corona tot 2022 te belasten aan het laagste btw-tarief, zijnde 6 procent in plaats van 21 procent', zegt Open VLD-senator Rik Daems, die de kwestie op tafel legt. 'Ik dring erop aan dat onze regering hetzelfde doet. Dit verhoogt de betaalbaarheid van deze levensreddende hulpmiddelen en het voorkomt benadeling van eigen binnenlandse productie', aldus Daems.
Volgens de woordvoerster van Alexander De Croo heeft de Europese Commissie in haar beslissing over de import van mondmaskers expliciet vermeld dat de btw-vrijstelling niet geldt voor binnenlandse leveringen. 'Het invoeren van een binnenlandse btw-vrijstellingen is op dit moment dus in strijd met de Europese btw-reglementering. Men onderzoekt of een tijdelijke btw-verlaging een mogelijke tussenoplossing is die aanvaardbaar is, bijvoorbeeld tot eind dit jaar. Maar men moet zich geen illusies maken: een verlaging van btw op mondmaskers is geen garantie dat mondmaskers ook goedkoper worden. Ze worden alleen goedkoper als handelaars de lagere btw ook doorrekenen aan hun klanten. In geval van woekerprijzen is het aan de economische inspectie om op te treden', aldus het kabinet-De Croo.
De Verenigde Staten zijn het eerste land ter wereld waar meer dan 50.000 coronadoden geteld zijn. Volgens de vermaarde Johns Hopkins-universiteit staat de teller sinds vrijdagmiddag op 50.031. Dat is minstens twee keer zo veel als het dodentol in andere zwaar getroffen landen, zoals Italië, Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. En ruim een kwart van het wereldwijde totaal van 192.000 coronadoden.
De staat New York blijft veruit het grootste epicentrum van de Amerikaanse coronapandemie, met bijna 21.000 doden. Ook New Jersey (5.426) en Michigan (2.977) zijn erg hard getroffen.
Nederland, de voorbije jaren een Europese modelleerling inzake budgettaire discipline, vreest een implosie van de staatsfinanciën als gevolg van de coronacrisis.
In een eerste ruwe raming voorspelt minister van Financiën Wopke Hoekstra vrijdagmiddag dat het Nederlandse begrotingstekort in 2020 oploopt tot 92 miljard euro, of 11,8 procent van het bruto binnenlands product. Alleen in 1918 was dat tekort - toen 15 procent - ooit nog hoger. De voorbije jaren boekte Nederland net telkens begrotingsoverschoten.
Door enorme uitgaven voor steunmaatregelen, kelderende fiscale inkomsten en een economie die in recessie gaat, zou de staatsschuld ook oplopen tot 65,2 procent, waar die vorige jaar, voor het eerst sinds de kredietcrisis, net onder de grens van 50 procent was gegaan.
Ter vergelijking: de Nationale Bank en het Planbureau schatten onlangs dat het Belgische begrotingstekort dit jaar oploopt tot 7,5 procent van het bbp, en de staatschuld tot 115 procent.
Zeven op de tien ondernemingen staan klaar om hun activiteiten voor meer dan de helft te hervatten als de lockdown opgeheven wordt. Dat blijkt uit de jongste enquête bij ruim 3.500 Belgische ondernemingen en zelfstandigen voor de ERMG.
Er zijn verschillende redenen waarom de 100 procent niet mogelijk is, gaande van een zwakke vraag of onvoldoende bevoorrading van goederen of grondstoffen, tot moeilijkheden om de regels van social distancing toe te passen of onbeschikbare werknemers. Toch acht een derde van de ondervraagde ondernemingen zich in staat de activiteit op vrijwel hetzelfde niveau als voorheen te hervatten. En 5 procent is zelfs van mening dat ze op het einde van de beperkende maatregelen een hoger activiteitsniveau kunnen hebben dan voor de coronacrisis.
De ERMG publiceert voor de vierde week op rij de resultaten van een enquête uitgevoerd door werkgeversfederaties BECI, NSZ, Unizo, UWE en Voka. Net als de voorbije weken rapporteren de ondernemingen een omzetdaling van ongeveer een derde. Wel is er een stevige verbetering in de handel (van 64 procent minder omzet naar 43 procent), hoogstwaarschijnlijk omdat vanaf 18 april extra winkels de deuren mochten openen, zoals doe-het-zelfzaken. Ook de perceptie van het risico op een faillissement is vergelijkbaar met die van vorige week.
7 procent van de bevraagde ondernemingen acht een faillissement 'waarschijnlijk' of 'heel waarschijnlijk'. En 36 procent verwacht de liquiditeitspositie niet meer dan drie maanden te kunnen handhaven zonder bijkomende fondsen.
De Verenigde Naties hebben wereldwijd een 'historisch initiatief' gelanceerd om de productie van vaccins, behandelingen en tests voor het coronavirus te versnellen en een eerlijke toegang ertoe te verzekeren. Dat werd vrijdagmiddag beslist tijdens een videoconferentie, waaraan onder meer Frans president Emmanuel Macron en EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen deelnamen.
De Verenigde Staten, die forse kritiek hebben op de Wereldgezondheidsorganisatie, een VN-orgaan, boycotten het plan wel terstond. President Donald Trump liet de Amerikaanse financiering van de WGO eerder al stopzetten.
Ervaring heeft ons geleerd dat zelfs wanneer middelen beschikbaar zijn, ze niet voor iedereen beschikbaar zijn.
De gecoördineerde aanpak moet ervoor zorgen dat de wereldbevolking zo snel mogelijk toegang krijgt tot een coronavaccin, zodra dat ontwikkeld is. En dus dat niet alleen de rijke landen van vaccins en testen gebruik kunnen maken. 'Ervaring heeft ons geleerd dat zelfs wanneer middelen beschikbaar zijn, ze niet voor iedereen beschikbaar zijn', aldus WGO-topman Tedros Ghebreyesus.
Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel moet ongeveer 8 miljard euro ingezameld worden, Von der Leyen had het over 7,5 miljard euro. Macron hoopt dan weer dat de VS en China hun geschillen naast zich neer kunnen leggen en samen het initiatief zullen steunen. 'Er zou geen verdeeldheid tussen landen mogen zijn.'
Bedrijven die door de coronacrisis hun personeel op tijdelijke werkloosheid plaatsen, en sommige werknemers daarna ontslaan, moeten deels geen opzeg betalen. Vakbonden vrezen voor misbruik. De socialistische bediendebond BBTK beticht de schoenenketen Torfs ervan de coronacrisis te misbruiken, door 24 werknemers te ontslaan.
Het Belgische ondernemersvertrouwen vertoont in april een 'duizelingwekkende daling' als gevolg van de coronacrisis, meldt de Nationale Bank. De conjunctuurbarometer zakte met 25,2 punten tot -36,1, het laagste peil ooit.
Oostenrijk, dat in Europa vooroploopt in het terugschroeven van lockdownmaatregelen, heropent zijn scholen op 4 mei, zij het enkel voor de laatstejaarsleerlingen van de middelbare scholen. Op 18 mei hervatten dan de lagere jaren van het middelbaar onderwijs en de basisscholen.
Klassen worden gesplitst om een veilige afstand mogelijk te maken, waarbij de helft van de scholieren van maandag tot woensdag les krijgt en de andere helft de rest van de week. Er zijn geen sportlessen tot de zomervakantie, en leerlingen ouder dan 10 moeten een mondmasker dragen tijdens de speeltijd, niet tijdens de les. Ouders die hun kinderen nog niet naar school willen sturen uit vrees voor een besmetting, worden daar niet toe verplicht.
Oostenrijk liet twee weken geleden al kleinere winkels weer opengaan. Op 4 mei volgen grote winkels. Vanaf 15 mei gaan zelfs horecazaken weer open, op voorwaarde dat er voldoende afstand is tussen de klanten en het personeel mondmaskers draagt. Oostenrijk voerde als een van de eerste Europese landen strikte maatregelen in, waardoor het aantal coronabesmettingen en -doden er beperkt bleef en de restricties nu versoepeld kunnen worden.
Eerder werd al bekend dat minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) een voorstel tot volmachtenbesluit heeft voorbereid, zodat werknemers met minstens 1 kind jonger dan 12 jaar of met een gehandicapt kind in mei en juni extra ouderschapsverlof kunnen nemen.
Dat maakt deel uit van een ruimer voorstel, vernam de redactie op het kabinet-Muylle.
De minister heeft een voorstel op de regeringstafel gelegd dat alle ouders met jonge kinderen tot aan de zomervakantie extra mogelijkheden geeft om werken en gezin te combineren. Want zelfstandigen en pleegouders kunnen geen gebruik maken van ouderschapsverlof. Het voorstel moet wel nog goedgekeurd worden.
De Belgische tapijtenfabrikant Balta heeft een nieuw akkoord met de banken over zijn schuldfinanciering. 'Er wordt niet langer rekening gehouden met het schuldconvenant waarbij de schuldgraad niet hoger mag liggen dan 6,5 keer de aangepaste brutobedrijfwinst, zegt Maarten Van Hoecke. 'We hebben een akkoord waarbij de banken in deze uitzonderlijke tijden, op een andere manier onze schuldgraad beoordeelt. Details daarover kan ik niet kwijt'
Van Hoecke zegt dat Balta de onderhandelingen met de banken proactief, bij het uitbreken van de crisis had opgestart. 'Concreet betekent dit dat we de komende twaalf maanden geen cashproblemen zullen hebben. We betalen onze schulden en onze leveranciers zoals het moet en gaan er van uit dat we eind dit jaar op 85 procent van onze productiecapaciteit kunnen werken'. In maart viel de omzet met 29 procent terug.
Bij Balta ligt de productie van zes van de acht fabrieken momenteel stil bij gebrek aan vraag naar tapijten. Een groot deel van de werknemers is tijdelijk werkloosheid. Het bedrijf heeft nu 80 miljoen euro in kas. Hoeveel cash het elke dag verliest, wou Van Hoecke niet kwijt. Om de coronacrisis het hoofd te bieden leveren de ceo en het management een belangrijk deel van hun loon in.
Balta worstelt al een tijd lang met financiële problemen. Het lijdt al enige tijd onder een slabakkende tapijtenmarkt, een dalende winstgevendheid en een te hoge schuldenberg. In januari verkocht Balta zelfs twee van zijn vijf Belgische fabriekssites aan zijn huisbankiers via een sale-and-lease back om zo cash vrij te maken. Eind vorig jaar gaf het ook een winstwaarschuwing.
Zelfs 'the greatest golf course' ter wereld blijkt niet immuun voor de coronacrisis. De Trump Organization, het familiebedrijf dat het zakenimperium van de Amerikaanse president Donald Trump beheert, hengelt in Ierland en het VK naar staatssteun voor de golfterreinen die ze daar bezit. Trump heeft golfterreinen in onder andere het Ierse Doonbeg en het Schotse Aberdeen - waarvan de president ooit beweerde dat dit het beste ter wereld is.
Maar als gevolg van de coronacrisis zijn die terreinen dicht en zijn de werknemers tijdelijk werkloos. De Trump Organization probeert gebruik te maken van de noodplannen van de Britse en de Ierse overheid. Die bieden bedrijven de mogelijkheid 70 tot 80 procent van wat ze hun personeel uitbetalen in deze periode terug te vorderen van de overheid. In de VS kan de Trump Organization geen aanspraak maken op dergelijke overheidssteun. Daar werden al 2.000 medewerkers van Trumps golfterreinen aan de deur gezet.
De Trumps zijn niet de enige superrijken die onder vuur liggen omdat ze staatssteun proberen los te peuteren in coronatijden. Ook Victoria Beckham kreeg recent de wind van voren omdat ze in het VK gelijkaardige overheidshulp vroeg voor de 30 werknemers van haar modebedrijf.
Wereldwijd speuren wetenschappers en bedrijven naar een vaccin dat de mens langdurig beschermt tegen het coronavirus. Maar hoe dat vaccin zal werken, daarover tasten ze nog in het duister.
‘Dat komt omdat niet iedereen hetzelfde reageert op vaccins’, zegt Corinne Vandermeulen, vaccinoloog aan de KU Leuven. ‘Afhankelijk van de leeftijd of de genetische achtergrond kan de immuunreactie anders zijn. Sommigen zijn na één prik al immuun, anderen maken na vier prikken nog onvoldoende antistoffen aan.’
‘De grote onbekende is wat werkt en wat niet’, zegt Frank Hulstaert, specialist vaccins bij het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). ‘En hoe gaan we de werking van dat kandidaat-vaccin bewijzen? Er is een goede merker nodig om te zien of wie een infectie heeft doorgemaakt daartegen beschermd is.’
De mondiale zoektocht naar het coronavaccin is een onzeker pad vol wolfijzers. ‘Velen voelen zich geroepen, maar slechts enkelen zullen doorbreken.’ Vijf redenen waarom het lelijk kan fout lopen.
De belangengroep Retail Forum Belgium (RFB) vraagt de overheid om extra steun voor de retailers.
De vzw vindt dat er een garantiefonds moet komen dat de winkeliers kunnen aanspreken om hun huurgelden te betalen of schulden af te lossen. De RFB vraagt ook een vrijstelling van de onroerende voorheffing en de lokale belastingen die de retailers en horeca dit jaar moeten betalen.
De verhuurders van de winkelpanden worden opgeroepen zich flexibel op te stellen als de huur niet of niet op tijd wordt betaald.
Met bijna 57 gerapporteerde coronadoden per 100.000 inwoners prijkt België bovenaan in de internationale ranglijst. Maar doen we het echt zoveel slechter dan het hard getroffen Italië? Nee. Er bestaat namelijk een veel beter graadmeter om de dodelijke impact van het coronavirus te meten: oversterfte. Dat is het aantal mensen dat er meer is gestorven dan verwacht.
Het kredietratingagentschap Standard & Poor's (S&P) heeft zijn vooruitzichten voor de Antwerpse spaarbank Argenta verlaagd nu de bank in België en Nederland in veel moeilijkere omstandigheden moet werken als gevolg van de coronacrisis. Argenta Spaarbank geniet vandaag nog een 'A-/A-2'-rating. Dat komt erop neer dat S&P er tot vandaag vanuit gaat dat de bank aan al haar financiële verplichtingen kan voldoen. Door een negatieve 'outlook' uit te sturen geeft S&P vrijdag aan dat het binnen enkele maanden mogelijk die rating verlaagt, wat het voor Argenta duurder zou kunnen maken om geld bij te tanken op de financiële markten.
S&P gaat ervan uit dat de Belgische en Nederlandse economie zwaar zullen worden getroffen door de coronacrisis, en dat zal ook gevolgen hebben voor Argenta. De lage rente en de beperkte mogelijkheden om nieuwe activiteiten aan te boren maakten dat de winstgevendheid van de spaarbank sowieso al stevig onder druk stond, zegt het agentschap. Door de recessie zullen die zwakheden nog meer benadrukt worden, al verwacht S&P wel dat de kredietportefeuille van Argenta wel nog goed zal presteren in 2020 en 2021. De kredietverliezen zullen wel stijgen, maar dat zal al bij al bescheiden blijven, klinkt het.
S&P verwacht dat de winstgevendheid van Argenta Spaarbank de komende 18 tot 24 maanden naar een heel laag niveau zal terugvallen. Daardoor zou de bank het mogelijk moeilijk kunnen hebben om te voldoen aan de kapitaaleisen van S&P. Ook het uitvoeren van nieuwe commerciële initiatieven zou daardoor bemoeilijkt kunnen worden.
Nieuwbouwprojecten zouden tot een half jaar vertraging oplopen als gevolg van de coronalockdown. Daardoor kan de afgesproken datum van oplevering van uw nieuwbouw in het gedrang komen. Wat als er niet kan worden voortgewerkt aan uw woning? Netto zocht het uit.
Bij het bouwen van een huis komt heel wat kijken. Hier vindt u alles wat u moet weten over de verplichtingen van de architect, de aannemer, premies en kosten.
Volgende week gaat een volgende taskforce van start onder minister van Welzijn en Armoedebestrijding Wouter Beke (CD&V). De nieuwe taskforce moet zich buigen over de impact van de crisis op kwetsbare gezinnen. Een eerste werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers uit de domeinen van armoedebestrijding, sociaal werk, ouderen, personen met een handicap, samenleven, integratie en inburgering, aangevuld met vertegenwoordigers van de lokale besturen en het sociaal overleg. Een tweede werkgroep zal vertegenwoordigers van de bevoegde ministers samenbrengen.
De taskforce moet de problemen op het terrein opsporen en monitoren, zorgen voor informatiedoorstroming tussen beleid en mensen in een kwetsbare positie, acties bedenken rond knelpunten en de relance voorbereiden.
Emmanuel André, de Franstalige evenknie van anticoronatsaar Steven Van Gucht, zet een stap opzij. De 37-jarige viroloog van de KU Leuven was uitgegroeid tot een bekende Belg, omdat hij sinds de uitbraak elke dag stipt om 11 uur, zondag uitgezonderd, aan de zijde van Van Gucht een update gaf over de evolutie van de epidemie in ons land.
André doet nu tot ieders verrassing een stap opzij. Op Twitter maakte André vrijdagvoormiddag bekend 'dat we een andere fase van de epidemie zijn ingegaan, één die tijd zal vergen'. 'Nu is het tijd voor mij om een paar dagen met mijn kinderen door te brengen, die ik de laatste maanden niet veel heb gezien, en om te heroverwegen hoe ik kan blijven bijdragen aan de toekomst.'
Op de dagelijkse persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum werd dieper ingegaan op de aankondiging van de viroloog en klonk het dat André zich wenst te concentreren op zijn rol als arts en onderzoeker in verschillende werkgroepen. Een daarvan is de expertgroep die de regering bijstaat in de exitstrategie. Op basis van hun advies houden de federale topministers en de regionale ministers-presidenten deze namiddag een Nationale Veiligheidsraad om te beslissen over een gefaseerde verlichting van de coronamaatregelen.
Eind maart kreeg André het nog bijzonder moeilijk op de dagelijkse persconferentie van het crisiscentrum, toen hij het overlijden van een twaalfjarig Covid-19-patiëntje uit Gent moest aankondigen.
In de voorbije 24 uur zijn 1.496 nieuwe besmettingen vastgesteld met Covid-19, de ziekte die het coronavirus veroorzaakt. Dat blijkt uit de dagelijkse update over de evolutie van de epidemie door de dienst Volksgezondheid. 863 gevallen werden geregistreerd in ziekenhuizen en labo's, 633 in woon-zorgcentra. Die nieuwe besmettingen zijn wel de uitkomst van een recordaantal tests (9.401 tests). In het rapport van de experts aan de regering staat dat het aantal tegen 4 mei, wanneer er een eerste lichte versoepeling komt van een aantal maatregelen, naar 25.000 moet. Aanvankelijk was het doel zelfs 40.000.
De Belgische anticoronatsaar Steven Van Gucht herhaalt nog eens dat het virus allerminst weg is. 'Maar dat is ook niet erg. We moeten er gewoon voor zorgen dat we ons aan regels houden. We lossen al veel op door thuis te blijven zodra we ons ziek voelen, veel onze handen te wassen en afstand van elkaar te bewaren.' Van Gucht en zijn collega's waarschuwen dat als we niet omzichtig uit de lockdown laveren, het virus zich weer zal verspreiden en er mogelijk een nieuwe lockdown komt.
De voorbije 24 uur zijn 190 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus gemeld, wat het totaal op 6.679 brengt. 91 mensen stierven in het ziekenhuis, 97 in de woon-zorgcentra. Het aantal overlijdens in de ziekenhuizen en de sterfgevallen in de rusthuizen zitten in dalende lijn. Van Gucht maakte wel bekend dat door technische problemen de rapportering van de Vlaamse rusthuizen ontbreekt.
De status in de ziekenhuizen blijft stabiel. Er zijn in de voorbije 24 uur 210 mensen in het ziekenhuis opgenomen wegens het coronavirus. Daarnaast zijn 322 mensen uit ziekenhuis ontslagen. Daardoor is het aantal opgenomen coronapatiënten gedaald tot 4.355. Op de piek van de epidemie lagen ruim 5.700 mensen in het ziekenhuis met Covid-19. Er liggen ook weer iets minder patiënten (970) op intensieve zorg. De capaciteit op intensieve voor Covid-patiënten ligt boven 2.000 bedden.
De regering en de banken werkten eind maart een regeling uit waarbij bedrijven en particulieren die door de coronacrisis financiële problemen dreigen te hebben tot zes maanden uitstel kunnen krijgen voor de afbetaling van hun woonkrediet of lening. Drie weken nadat die regeling in werking is getreden, hebben dus al meer dan 160.000 bedrijven en particulieren daar gebruik van gemaakt, leren nieuwe cijfers van de bankenkoepel Febelfin.
Meer dan 66.000 kregen betaaluitstel voor hun woonkrediet. Meer dan 96.000 keer werd uitstel van betaling gegeven voor bedrijfskredieten. In totaal gaat het over een onderliggend kredietvolume van 13,8 miljard euro, of gemiddeld 142.000 euro per krediet bij bedrijven.
De eerste gevangenissen ontvangen vandaag extra laptops om te videobellen. Dat vervangt de reguliere bezoeken.
Er komt een laptop per 100 gedetineerden. Zo kan elke gevangene elke week minstens één gesprek van twintig minuten voeren.
Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is het aantal coronabesmettingen in de Belgische gevangenissen beperkt.
De Australische kok en tv-presentator Pete Evans verkocht via zijn website de 'BioCharger', een lichttoestel dat de gebruiker meer kracht en uithoudingsvermogen zou bezorgen.
Evans claimde onterecht dat het toestel van omgerekend bijna 9.000 euro ook helpt om het coronavirus te bestrijden.
Hij kreeg van de Therapeutic Goods Administration een boete van omgerekend 15.000 euro opgelegd.
Advocaat Paul Bekaert stelt in een opiniestuk dat onze rechtsstaat zich op een hellend vlak bevindt.
'De grondwettelijke rechten en vrijheden worden almaar meer beknot en met de voeten getreden. De lijdzaamheid van de burger tegenover die afbraakpolitiek is onrustwekkend.'
'De vraag is wat de exitstrategie is voor de antidemocratische maatregelen in coronatijden. Wat blijft er na het einde van de besmetting nog van over? De rechtsstaat zal er in elk geval fel verzwakt uitkomen en bleek in de voorbije decennia al verre van immuun voor afbraak.'
De kans is groot dat de rechtsstaat fel verzwakt achterblijft.
De werken aan de Leopold II-tunnel in Brussel worden zondag om 22 uur hervat. Dat schrijft Sudpresse vrijdag en het nieuws wordt bevestigd door Brussel Mobiliteit.
Al twee jaar lang wordt de langste tunnel van ons land gerenoveerd. Door de coronacrisis moest het werk neergelegd worden, net zoals op andere werven, omdat onvoldoende personeel ter beschikking was en omdat de werkmethodes aangepast moesten worden aan de nieuwe veiligheidsvoorschriften.
Geleidelijk aan worden verschillende werven opnieuw opgestart. Het consortium Circul 2020 kan de renovatiewerken hervatten.
Er wordt vanaf zondagavond 22 uur zeven dagen per week gewerkt. Zo kan de vertraging ingehaald worden, zodat de werken die voor de zomer gepland zijn volgens schema kunnen verlopen. De tunnel wordt daarbij volledig afgesloten.
'Momenteel is er 75 procent minder verkeer in de tunnel. Indien nodig wordt het werkritme in de Leopold II-tunnel aangepast', meldt Brussel Mobiliteit.
De Leuvense start-up Edgise heeft een klein toestel ontwikkeld dat bijhoudt hoeveel mensen zich in een ruimte bevinden en dat zelfs kan zien of ze een mondmasker dragen.
Het toestel bevat een cameraatje en een chip met een AI-algoritme (artificiële intelligentie) om mensen te herkennen. Hang je een toestel aan de ingang van een gebouw en een aan de uitgang, dan geeft het perfect weer hoeveel mensen op elk moment binnen zijn.
Zo’n telling kun je ook met een eenvoudige sensor doen, maar de makers zien meerdere redenen waarom hun technologie voor veel partijen interessant kan zijn. De minicomputer is klaar voor gebruik in elke ruimte. Er hoeven dus geen speciale toegangspoortjes geïnstalleerd te worden.
De Zwitserse voedingsreus Nestlé is een van de winnaars van de coronacrisis. De omzet steeg in het eerste kwartaal op vergelijkbare basis met 4,3 procent.
Het bedrijf verkocht meer kant-en-klaarmaaltijden, honden- en kattenvoer en koffiedrankjes. De verkoop van ijs en zoetigheid viel tegen. Ook viel de verkoop in China tegen door lockdowns en reisbeperkingen.
De onlineaankopen zaten in de lift, met name van het koffiemerk Nespresso. Voor het eerst haalde Nestlé meer dan een tiende van zijn omzet uit e-commerce.
Mondmaskers worden - zoals ook in andere landen - de norm bij de afbouw van de lockdownmaatregelen.
De regering wil de bevolking miljoenen 'filterende stoffen' bezorgen waarmee mondmaskers gemaakt kunnen worden. Er lopen gesprekken met Bpost om die stoffen te versturen naar alle huishoudens.
Verschillende media melden dat een eerder voorstel van de exitexperts aan de Nationale Veiligheidsraad niet meer in hun jongste advies staat. Het gaat om het afspreken met tien vrienden.
Het klinkt nu dat 'privébijeenkomsten thuis, in kleine groepen, verder onderzocht worden'. Er komt mogelijk een andere versoepeling die iets meer sociaal contact mogelijk maakt. Viroloog Marc Van Ranst zei gisteren in 'Ter zake' dat nagedacht kan worden over de kleinkinderen weer bij de grootouders te laten.
Door de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus bleven veel dealers van vracht- of bestelwagens gesloten, meldt de Europese brancheorganisatie voor de auto-industrie ACEA.
De virusuitbraak raakt ook de economische activiteit in Europa hard, waardoor ondernemers mogelijk investeringen in het wagenpark uitstellen. Het aantal registraties van bedrijfsauto's daalde met 47,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.
Het sterkst viel de verkoop van kleinere bedrijfsauto's zoals bestelwagens terug. Van dat soort wagens werden er iets meer dan 83.000 ingeschreven, een daling van net geen 50 procent op jaarbasis. De verkoop van middelgrote tot zware vrachtwagens zakte met 23 procent.
In Groot-Brittannië hebben twee vrijwilligers een potentieel vaccin tegen het coronavirus ingespoten, meldt de BBC. Het is de eerste proef op mensen in Europa.
De proef past in een studie waarbij meer dan achthonderd mensen zijn aangetrokken. De ene helft krijgt een potentieel Covid-19-vaccin toegediend, de andere een controlevaccin dat wel tegen meningitis beschermt, maar niet tegen het nieuwe coronavirus.
Het potentiële vaccin is in drie maanden aan de universiteit van Oxford ontwikkeld. Het preklinisch onderzoek verliep onder leiding van Sarah Gilbert. In het beste scenario is er tegen de herfst van 2020 een resultaat over de werkzaamheid van het vaccin.
Het is een van de eerste kandidaat-vaccins in testfase. Wereldwijd heeft de Wereldgezondheidsorganisatie 70 kandidaat-vaccins in ontwikkeling geïdentificeerd. Drie vaccins zijn al in de fase van testen op mensen. Ze werden ontwikkeld door het Chinese CanSino Biological, het Amerikaanse Inovio Pharmaceuticals en het Amerikaanse Moderna.
In het beste scenario is er tegen de herfst van 2020 een resultaat over de werkzaamheid van het vaccin
De krant Le Soir kon het jongste advies van de exit-experten (GEES) inkijken. Het vormt de basis voor de Nationale Veiligheidsraad die deze namiddag beslist hoe het na 3 mei verder moet met de quarantainemaatregelen.
De experts waarschuwen dat er een nieuwe piek kan komen als de maatregelen te fel worden teruggeschroefd. Versoepelingen zijn mogelijk, maar zullen snel teruggedraaid worden als het aantal ziekenhuisopnames weer stijgt. Dat gaf premier Sophie Wilmès gisteren ook al aan in het parlement. Een snelle exit moeten we dus niet verwachten.
Het voorstel van de experts:
- Het dragen van een mondmasker wordt de norm. Ook op school, voor iedereen ouder dan 12 jaar.
- De experts willen vanaf 4 mei ongeveer 700.000 mensen - inclusief 200.000 in telewerk - weer aan het werk zetten. De bouw, industrie, groothandel en transport kunnen opstarten mits hun werknemers social distancing respecteren en maskers dragen. Telewerken blijft de norm.
- Ook bepaalde winkels zouden meer klanten mogen ontvangen: bouwmarkten, winkels met bouwmaterialen, tapijten, verf, verlichting en textiel waarmee maskers kunnen worden gemaakt. Verder mogen fietsen worden hersteld, auto's naar de technische controle en afspraken met vastgoedmakelaars.
- Ook parken en openbare ruimtes mogen worden heropend, maar niet de speeltuinen. Alle buitensporten zonder direct contact zoals tennis, golfen en atletiek mogen weer van de experts. Met huisgenoten of maximaal twee andere mensen. Voor de teamsporten mogen de trainingen buiten worden hernomen, mits social distancing.
- Het openbaar vervoer mag worden opgevoerd als passagiers een masker dragen.
De experts stellen voor die versoepelingen op 8 en 11 mei te evalueren. Als dat goed gaat, volgt een tweede salvo op 18 mei: de gedeeltelijke heropening van de scholen en de overgrote meerderheid van de winkels - behalve de horeca, theaters, cinema's en discotheken.
Feesten voor minder dan 50 en daguitstappen naar de kust en de Ardennen worden nog onderzocht. Musea zouden ook kunnen heropenen, mits bezoekers vooraf reserveren en een unieke route volgen. Eind mei beloven de experts een standpunt in te nemen over de jeugdzomerkampen.
Over de hele wereld zijn 2.708.885 mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt, terwijl 190.861 eraan zijn gestorven. Dat meldt de Johns Hopkins Universiteit.
Met 869.172 deden de meeste besmettingen zich voor in de VS. Dan komen Spanje met 213.024, Italië (189.973), Frankrijk (159.450) en Duitsland (153.129). België staat op de dertiende plaats met 42.797 infecties.
In de VS bezweken al 50.243 mensen aan Covid-19.
Het Johns Hopkins-dashboard geeft geen totaal dodental voor de VS, maar splitst op per staat. Worldometer gewaagt van 50.243 overlijdens. Volgens Johns Hopkins bezweken er in Italië 25.549 mensen aan Covid-19, in Spanje 22.157, in Frankrijk 21.856 en in Groot-Brittannië 18.738.
In ons land bedraagt het aantal doden 6.490.
Er hebben wereldwijd 738.490 patiënten de longziekte overleefd. Met 103.300 genezingen staat Duitsland aan kop. In België hebben 9.800 mensen corona overleefd.
In de communicatie van de voorbije weken klonk de organisatie altijd nog optimistisch. Het Europees Kampioenschap, dat gepland stond van 25 tot 30 augustus, zou gewoon doorgaan zoals gepland. Zelfs de accreditatieprocedure voor journalisten was al geopend.
Donderdag werd tijdens topoverleg tussen het organisatiecomité en de Franse regering echter een drastische knoop doorgehakt: geen EK eind augustus, ook niet zonder publiek. Er komt zelfs geen uitstel naar 2021.
De Pro League, de koepel van profclubs, beslist maandag of de voetbalcompetitie definitief wordt stopgezet.
Die vergadering wordt volgens Antwerp-voorzitter Paul Gheysens meer dan een formaliteit. 'We gaan het been stijf houden. Er zal gevoetbald worden.'
Volgens Gheysens wil de top drie van de competitie, Club Brugge, AA Gent en Charleroi, het seizoen beëindigen omdat ze de buit binnen hebben - goed voor 30 of 25 miljoen euro. Antwerp stond vierde in de stand op één speeldag voor de start van de play-offs. Op zeventien punten van Club Brugge, twee van Gent en één van Charleroi.
'Ik pleit ervoor ten laatste op 1 juli opnieuw te beginnen. 1 juli of 1 september, wat is het verschil?'
Youth For Climate en Greenpeace hebben gisterenavond met hologrammen betoogd voor de gebouwen van de Europese Raad en het Federaal Parlement in Brussel.
Op geprojecteerde beelden waren eerdere klimaatstakingen te zien en hologrammen van Lena Baguet, vertegenwoordiger van Youth for Climate, en Greenpeace-woordvoerder Juliette Boulet. 'We blijven thuis, maar we gaan niet zwijgen', zegt Toon Lambrecht, woordvoerder van Youth For Climate.
Vandaag organiseert Youth For Climate wereldwijd een online betoging via Zoom en een webinar met klimaatwetenschappers Jean-Pascal van Ypersele en Sara Vicca.
13.000 Vlaamse erfgoedgebouwen zijn in erg slechte staat, en gaan mogelijk tegen de vlakte. Dat blijkt uit een marktanalyse door het studiebureau Herbé.
'Voor veel eigenaars is verloedering een verleidelijke optie om de sloop te bespoedigen.'
In de Verenigde Staten zijn op 24 uur tijd 3.176 doden door het nieuwe coronavirus gemeld, zegt de Johns Hopkins Universiteit. Het totale dodental in de VS loopt daarmee op tot 49.759.
Volgens de universiteit gaat het om een van de 'zwaarste dagen'. Eind vorige week waren er wel twee dagen waarop nog hogere sterftecijfers werden opgetekend in de VS. Maar toen kon dat nog deels verklaard worden doordat de statistieken werden aangevuld met eerdere overlijdens die 'waarschijnlijk verband houden' met het coronavirus.
De voorbije 24 uur werden in de VS 26.971 nieuwe besmettingen geregistreerd. In totaal zijn er nu al 866.646 coronagevallen gemeld. Wellicht ligt het werkelijke aantal hoger, want niet iedereen wordt getest.
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag het licht op een groen gezet voor 484 miljard dollar aan extra steunmaatregelen voor kleine bedrijven en ziekenhuizen. Er worden ook middelen opzijgezet voor extra coronatests.
Hoe kan de economie weer op gang getrokken worden? Een herstel in vier stappen is mogelijk, stelt Herman Daems in een opiniestuk.
Hij focust op e-commerce, risicokapitaal, kredietverlening en het begrotingstekort.
Vier op tien boekhouders en accountants meent dat bedrijven onterecht gebruikmaken van de steunmaatregelen in deze coronacrisis. Dat blijkt uit een rondvraag van boekhoudplatform Yuki bij 346 erkende accountants.
'Het zou kunnen dat bedrijven die het erg moeilijk hebben door de coronacrisis een aantal vormvoorwaarden voor de maatregelen nogal vrijelijk interpreteren', stelt Yuki.
Bijna de helft van de respondenten vindt dat de maatregelen slechts een druppel op een hete plaat zijn.
Het Executief van de Moslims in België (EMB) verduidelijkte vorige week welke aanpassingen de coronacrisis voor deze vastenmaand met zich meebrengt.
Zo blijven de moskeeën gesloten voor het publiek en er wordt binnen geen enkele activiteit georganiseerd. De Grote Moskee in Brussel stelt wel video-opnames van lezingen door imams ter beschikking.
De gelovigen kregen ook de vraag om niet te wachten tot het einde van de dag voor de inkopen. De maaltijden na zonsondergang moeten thuis gebruikt worden, en alleen met familieleden die onder hetzelfde dak wonen.
Zowat alle projectontwikkelaars worden door de coronacrisis geconfronteerd met ernstige vertragingen, blijkt uit een rondvraag van De Tijd.
In veel gevallen is sprake van drie tot zes maanden vertraging. Ontwikkelaars vragen een korter bouwverlof.
Allicht zetten de politici het sein op groen voor versoepelingen. Maar om begin mei de teugels echt te kunnen vieren, zijn we op te veel terreinen niet klaar.
Er is in de eerste plaats voldoende testcapaciteit nodig. België schaalde de voorbije weken die capaciteit aanzienlijk op. Er is nu sprake van een potentiële capaciteit van enkele tienduizenden tests per dag. Maar het is niet omdat een groot aantal tests beschikbaar is, dat die ook zomaar kunnen worden uitgevoerd.
De federale en regionale ministers buigen zich deze namiddag over de quarantainemaatregelen die tot 3 mei gelden. Ze zullen zich voor die beslissing baseren op adviezen van de GEES, de groep experten die de exitstrategie moet voorbereiden.
Een voorlopige versie van dat rapport lekte deze week uit, tot ongenoegen van een aantal experten en politici. Zij vrezen voor een vertroebelde boodschap.
Premier Wilmès benadrukte donderdag nog eens dat enkel de Nationale Veiligheidsraad mag beslissen over de volgende stappen. Als er na 3 mei versoepelingen volgen, zijn die in elk geval niet definitief verworven.
Premier Wilmès benadrukte dat de klok indien nodig kan worden teruggedraaid. Als zou blijken dat de verspreiding van het virus niet onder controle is, kunnen strenge maatregelen terug van kracht worden. Nationaal coronabestrijder Steven Van Gucht zei gisteren dat een tweede lockdown in de winter niet uitgesloten is.
Klik hier door naar de blog van donderdag 23 maart.