1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Een derde van onze economie ligt stil

Door de coronacrisis ligt ongeveer een derde van onze economie stil. Dat hebben Pierre Wunsch en Piet Vanthemsche, de voorzitters van de Economic Risk Management Group (ERMG), woensdag gezegd in de Kamercommissie Economie.
  • 'Wereld is nog lang niet klaar met coronavirus'

    De wereld is nog lang niet klaar met het nieuwe coronavirus. Dat zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) woensdag. 'De epidemie begint in de meeste landen net.'

    'Vergis je niet: we hebben nog een lange weg te gaan', waarschuwde WGO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus tijdens een virtuele persconferentie vanuit het hoofdkantoor van het VN-agentschap in Genève. 'In de meeste landen in West-Europa lijkt de toestand stabiel of afnemend, maar we zien verontrustende opwaartse trends in Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en Oost-Europa', zei een bezorgde Ghebreyesus.

    'Een van de grootste gevaren waarmee we vandaag worden geconfronteerd, is zelfgenoegzaamheid in het licht van de pandemie', voegde hij eraan toe, en merkte op dat 'er aanwijzingen zijn dat het grootste deel van de wereldbevolking vatbaar blijft voor besmetting met het nieuwe coronavirus'.

    De waarschuwing komt er net nu de WGO harde kritiek krijgt van de Verenigde Staten, die de organisatie ervan beschuldigen dat ze de pandemie verkeerd heeft aangepakt. Volgens Washington heeft de WGO te traag gereageerd om Peking niet te schofferen. Het hoofd van de WGO zei woensdag dat de organisatie de internationale noodsituatie op het gebied van gezondheid 'op het juiste moment', namelijk op 30 januari, heeft aangekondigd, 'toen de rest van de wereld genoeg tijd had om voorbereiden'. 

    'We kondigden het hoogste niveau af toen er in de wereld slechts 82 bevestigde gevallen waren en nog geen doden waren gevallen', buiten China. 'Dat was voldoende om het virus voor te bereiden en te bestrijden', benadrukte Tedros Adhanom Ghebreyesus.

  • ECB aanvaardt ook rommelobligaties als onderpand

    De Europese Centrale Bank (ECB) besloot woensdagavond dat banken ook 'rommelobligaties' in onderpand mogen geven. Tot dusver moesten die obligaties minstens rating BBB- hebben. Dat is de laagste van alle kwaliteitsratings. De ECB heeft nu beslist dat ze tot september 2021 ook obligaties met de lagere rating BB zal aanvaarden op voorwaarde dat dat papier op 7 april nog een kwaliteitsrating had. Obligaties met rating BB of lager worden doorgaans rommelobligaties of hoogrentende obligaties genoemd.

    Frankfurt versoepelt de regels omdat het verwacht dat de coronacrisis de rating van veel obligaties zal doen dalen.

    Sommige analisten vrezen bovendien dat kredietbeoordelaars in de komende dagen of weken Italiaanse staatsobligaties degraderen tot rommelpapier.

  • Frankrijk telt bijna net zoveel coronadoden als Spanje

    Frankrijk telt bijna net zoveel coronadoden als Spanje, dat na de Verenigde Staten en Italië het zwaarst getroffen land is. Woensdagavond werden 544 Franse doden gemeld, wat het totaal op 21.340 brengt. In Spanje staat de dodentol sinds woensdagmiddag op 21.717.

    Het aantal coronapatiënten in Franse ziekenhuizen blijft wel gestaag dalen.

  • Belgische staat waarborgt kredietverzekeraars

    De Belgische staat zal verliezen die kredietverzekeraars riskeren te lopen, gedeeltelijk waarborgen. Daarover is een akkoord bereikt tussen de Belgische staat, de kredietverzekeraars en Assuralia, de federatie van verzekeraars.

    Kredietverzekeraars spelen een cruciale rol in de economie. Bedrijven kunnen zich bij zo'n kredietverzekeraar indekken tegen klanten die hun facturen niet betalen. De coronacrisis dreigt de hele keten in gevaar te brengen. Het risico op niet-betaling is zo zorgwekkend en de onduidelijkheid zo groot, dat kredietverzekeraars de kredietlimieten op klanten zouden moeten verlagen.

    Om een sneeuwbaleffect voor de Belgische economie te vermijden is een waarborg- of herverzekeringsprogramma overeengekomen. Dat houdt in dat de Belgische staat een deel van de verliezen waarborgt die de kredietverzekeraars riskeren. Dat geldt voor de verzekerde facturen die vervallen na 27 maart.

    Omgekeerd garanderen de kredietverzekeraars dat ze alle kredietlimieten die bestaan op 1 januari 2020 behouden, en dus niet verminderen of opgeven. Dat geldt evenwel niet voor dreigende faillissementen van klanten, en van dreigende niet-betalingen. In zulke extreme gevallen kunnen de kredietlimieten wel voor de toekomst verminderd of ingetrokken worden.

    De sector en de staat verdelen de risico's en de premies. In het uiterste en volgens de sector weinig waarschijnlijke geval van een verliesratio van 1.000 procent draait de waarborg van de staat rond een miljard euro. Ter vergelijking: in normale tijden bedraagt die verliesratio 45 à 50 procent.

     

  • Minder dan 500 nieuwe sterfgevallen in New York

    In de zwaar getroffen Amerikaanse staat New York zijn voor de derde dag op rij minder dan 500 nieuwe sterfgevallen door corona geteld. Het afgelopen etmaal ging het om 474 doden. Het gaat om het laagste aantal sinds begin april. De afgelopen weken stierven tot zo'n 800 mensen per dag aan het coronavirus.

    Het aantal patiënten dat is opgenomen in het ziekenhuis, zakte onder de 16.000. Gouverneur Andrew Cuomo zei verder dat hij een 'productief' gesprek had gehad met president Donald Trump. De twee uitten de afgelopen tijd forse kritiek op elkaar over de aanpak van de coronacrisis. Zo hadden ze ruzie over wie verantwoordelijk is voor tests waarmee een infectie moet worden vastgesteld.

    Cuomo maakte ten slotte bekend dat Michael Bloomberg, de ex-burgemeester van New York en een voormalige presidentskandidaat, zijn staat gaat helpen bij de ontwikkeling van een programma om mensen massaal te testen en na te gaan wie met besmette inwoners in contact kwam.

  • Meer dan 25.000 doden in Italië

    Het officiële dodental door de uitbraak van het coronavirus in Italië is de 25.000 voorbij. In het zwaar getroffen land zijn tot dusver 187.327 coronabesmettingen gemeld en 25.085 doden, 437 meer dan dinsdag.

    Het aantal ernstig zieke mensen op intensive care neemt verder af: van 2.471 dinsdag naar 2.384 woensdag. Italië heeft na de Verenigde Staten het hoogste officiële aantal doden ter wereld. In de VS zijn volgens de jongste cijfers meer dan 45.000 coronapatiënten overleden.

  • Derde van Belgische economie ligt stil

    Door de coronacrisis ligt ongeveer een derde van onze economie stil. Dat hebben Pierre Wunsch en Piet Vanthemsche, de voorzitters van de Economic Risk Management Group (ERMG), woensdag gezegd in de Kamercommissie Economie. De impact is het grootst in de horeca en de evenementensector. 

    De Nationale Bank en het Planbureau verwachten voor dit jaar een krimp van de economie met zowat 8 procent. Voor ruim 1,3 miljoen werknemers in de privésector - of ruim 40 procent - is tijdelijke werkloosheid aangevraagd. 300.000 zelfstandigen moeten hun activiteiten staken.

    De economische schok is tweemaal zo groot als tijdens de bankencrisis van 2008-2009, meent de ERMG, maar hij is ook tijdelijk. In een puur theoretisch scenario dat de economie na 3 mei geleidelijk weer opgestart wordt, zou ze in negen maanden tijd terug kunnen klimmen naar een niveau dat 2 procent lager ligt dan dat van voor de coronacrisis.

    Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, kan zich vinden in een voorstel om staatssteun voor bedrijven inzake solvabiliteit te koppelen aan de voorwaarde om geen dividend uit te betalen. Maar hij waarschuwde niet al te veel voorwaarden te stellen. 'Dan riskeren we een groot deel van onze economie te vergeten.'

    Voor de ERMG is het belangrijk dat bedrijven kunnen heropstarten met alle maatregelen die nodig zijn om de veiligheid van de werknemers te verzekeren. Daarvoor is een 'toolbox' met mogelijke maatregelen voor de bedrijven uitgewerkt. De sociale partners zijn het volgens Vanthemsche ook eens geraakt over een gezamenlijk standpunt over social distancing en de beschikbaarheid van alcoholgels.

    ©Photo News

     

     

     

  • Grote verschillen in regionale cijfers oversterfte in Vlaanderen

    In Vlaanderen zijn er begin april bijna 80 procent meer mensen gestorven dan de voorgaande jaren. Tussen Vlaamse steden zijn de verschillen in die zogenaamde oversterfte heel groot. Dat blijkt uit een rondvraag van De Tijd bij 11 Vlaamse centrumsteden.

    In Hasselt zijn er bijvoorbeeld meer dan tweeëneenhalf keer zoveel overlijdens dan normaal. In Aalst, Oostende en Antwerpen ligt de oversterfte rond de 30 procent. De hele analyse leest u in dit artikel.

  • Coronavirus velt Brussels hotelmonument

    In het centrum van Brussel dreigt een monument te verdwijnen. Het legendarische Hotel Metropole aan het De Brouckèreplein in Brussel wil zijn activiteiten stopzetten. De vakbonden werden woensdag op een bijzondere ondernemingsraad geïnformeerd over de sluitingsplannen.

    Met de sluiting van Hotel Metropole komt een einde aan een lange geschiedenis. Tal van grootheden vonden in de loop der jaren de weg naar Hotel Metropole. De wetenschappers Albert Einstein en Marie Curie, de zangers Charles Aznavour en Eros Ramazotti en politici zoals Charles de Gaulle, Konrad Adenauer en de Amerikaanse presidenten Dwight Eisenhower, Herbert Hoover en Lyndon B. Johnson overnachtten aan het De Brouckèreplein. 

    Het hotel aan het Brusselse Brouckèreplein was binnen en buiten een bekende pleisterplek.
    Het hotel aan het Brusselse Brouckèreplein was binnen en buiten een bekende pleisterplek. ©Peter Hilz/HH

  • Crash op oliemarkt doet kleine oliebeleggers pijn

    Kleine oliebeleggers weten niet welke slachtpartij hen wacht.

    Robert Yawger
    Directeur futurestak Mizuho Securities

  • Wat gebeurt met de schilderijen van de Van Eyck-expo?

    Met de definitieve sluiting van de expo 'Van Eyck, een optische revolutie' rijst een volgend probleem: wat gebeurt met de schilderijen? De tijd dat de tentoonstelling gepland stond, blijven ze aan de muren hangen. Het museum is dicht en verduisterd. Er is bewaking. De schilderijen hangen er veilig.

    Maar wat daarna? Een pasklaar antwoord op die vraag is er voorlopig niet. Corona stuurt de retourzending van de bruiklenen in de war.

  • Duizenden tijdelijk werklozen wachten op uitkering

    Meer dan 1,3 miljoen werknemers zijn door de coronamaatregelen tijdelijk werkloos. Om de financiële impact op het gezinsbudget te beperken heeft de regering hun uitkering opgetrokken naar 70 procent van hun loon, aangevuld met een supplement van 5,63 euro. Om de grote hoeveelheid aanvragen sneller te verwerken werd de procedure om de uitkering aan te vragen sterk vereenvoudigd, zowel voor de werkgevers als voor de werknemers.

    Wie lid is, kan de uitkering aanvragen bij zijn vakbond. Werknemers die dat niet (willen) zijn, kunnen terecht bij de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen (HVW). Dat is een overheidsdienst die deel uitmaakt van de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg. De Hulpkas wordt overstelpt door aanvragen voor corona-uitkeringen. 

    Terwijl een deel van de tijdelijk werklozen die opteerden voor een uitkering via de HVW begin april hun uitkering gestort kregen, hebben duizenden hun uitkering voor de maand maart nog niet ontvangen. Tot hun grote frustratie blijkt de HVW telefonisch noch via mail bereikbaar. 

    Lege terrassen. Ondermeer in de horeca zijn heel wat mensen tijdelijk werkloos.
    Lege terrassen. Ondermeer in de horeca zijn heel wat mensen tijdelijk werkloos. ©Photo News

  • Wat met ongebruikte tickets en cheques?

    Het regent annulaties voor concerten, tentoonstellingen en andere events. Wat kunt u doen met die niet meer te gebruiken tickets? En wat met eco- en dienstencheques en bongobonnen die dreigen te vervallen?

    Dit zijn uw mogelijkheden.

  • West-Vlaamse fabriek spil in afbouw van lockdowns in Europa

    Supermarkten, bakkers, slagers, frietkoten en andere winkels hebben de voorbije weken massaal geïnvesteerd in schermen aan de kassa om te voorkomen dat het personeel besmet raakt met het coronavirus. 
    Exolon is een van de grotere spelers in dat domein, en de West-Vlaamse fabriek met 175 werknemers draait op volle capaciteit. Van tijdelijke werkloosheid is geen sprake.

    'We mogen van geluk spreken', zegt Gertjan Venema, de verantwoordelijke voor de site. 'De voorbije weken hebben we honderden tonnen materiaal geleverd. We zien een enorme vraag in België en heel Europa. 99 procent van wat we maken is voor de export bedoeld. Ik schat dat het aantal bestellingen sinds het begin van de coronacrisis dubbel zo hoog ligt als normaal. Het is echt veel, en dat al een hele tijd.'

  • Duitse deelstaten verplichten mondmaskers in openbaar vervoer

    In Duitsland wordt het binnenkort verplicht op bepaalde plekken mondmaskers te dragen die de mond en de neus bedekken. Bremen was woensdag de laatste deelstaat die aankondigde de verplichting in te voeren.

    Ze geldt in alle deelstaten voor het openbaar vervoer. In de meeste deelstaten geldt ze ook voor winkels. De federale overheid vaardigde geen verplichting uit, maar gaf het advies mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer en in winkels.

    De Duitse deelstaten hebben veel marge om een eigen coronabeleid te voeren. In het debat over de versoepeling van de maatregelen dreigt dat tot een kakofonie te leiden. Bondskanselier Angela Merkel veroordeelde onlangs de 'Öffnungsdiskussionsorgien', de orgie aan discussies over de versoepelingen.

  • Nederland telt meer dan 4.000 doden

    Het officiële dodental door het coronavirus is woensdag in Nederland gestegen naar 4.054. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in het afgelopen etmaal 138 sterfgevallen door. Sinds het begin van de uitbraak, bijna twee maanden geleden, zijn 10.021 mensen opgenomen in het ziekenhuis, dat zijn er 124 meer dan dinsdag.

    Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg met 708 naar 34.842. Het werkelijke aantal patiënten ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Ook zijn de cijfers niet helemaal actueel, omdat ziekenhuisopnames en sterfgevallen soms pas na een paar dagen worden doorgegeven. Het aantal bijkomende overlijdens en ziekenhuisopnames blijft wel dalen, zegt het RIVM.

    Wekelijks worden bijna 40.000 mensen getest op het coronavirus. Volgens het RIVM daalt het percentage positieve tests. Dat komt omdat andere groepen worden getest, maar ook omdat minder mensen besmet raken sinds de coronamaatregelen op 16 maart zijn ingegaan. Zonder zouden minstens 24.000 patiënten op intensieve zorg beland zijn, is de schatting. Dat is ruim boven de capaciteit van 1.900 bedden.

  • Prijs diesel en huisbrandolie zakt naar historisch laag peil

    De forse prijsdaling van ruwe olie doet de prijzen aan de pomp donderdag dalen naar het laagste peil in jaren. De maximumprijs van diesel daalt met 5,9 cent naar 1,229 euro per liter, het laagste niveau sinds 2016. De maximumprijs van benzine (95 RON E10) zakt met 5,8 cent naar 1,157 euro per liter. De maximumprijs van huisbrandolie zakt met 4,48 cent naar 0,3271 euro per liter, het laagste peil sinds 2008. 

    De prijs van Brent-olie zakte woensdag even naar 16 dollar, het laagste peil sinds 1999, omdat er een enorm overaanbod aan olie bestaat. De daling van de vraag als gevolg van de coronacrisis is veel groter dan de geplande vermindering van de productie.

  • 'Tijdperk van goedkoop vliegen is voorbij'

    Het opleggen van social distancing in vliegtuigen betekent het einde van het tijdperk van goedkoop vliegen. Dat heeft Alexandre de Juniac, de topman van de internationale luchtvaartorganisatie IATA, gezegd in een interview met de Franse nieuwszender Europe 1. 

    Maatschappijen zullen minstens een derde van de zetels moeten opofferen om de regels te respecteren. Volgens de inschatting van De Juniac stijgen de prijzen met minstens 50 procent, 'om zeker te zijn dat een minimale winst wordt gemaakt'.

    Sinds de uitbraak van de pandemie is het luchtvaartverkeer met 70 procent gedaald. De sector verwacht slechts een heel traag herstel, onder meer door aarzeling bij consumenten en door de recessie. De IATA verwacht dit jaar een halvering van het aantal passagiers tegenover 2019 en een verlies voor de sector van 314 miljard dollar.

  • Antwerpse diamant luidt noodklok

    Ook de Antwerpse diamantsector gaat gebukt onder de coronacrisis. Begin april was de handel in diamant teruggevallen tot 4 procent van de handel in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een persbericht van het Antwerp World Diamond Centre. 'In 2009, in het hart van de financiële crisis, viel de handel terug naar 50 procent van de normale handel. Dat was toen ongezien, maar is niet te vergelijken met wat de sector nu meemaakt', zegt AWDC-woordvoerster Margaux Donckier.

    'Elke schakel in de keten van de internationale diamanthandel is stilgevallen. Heel wat diamantmijnen hebben de productie stilgelegd, vliegtuigen staan wereldwijd aan de grond en kunnen dus geen diamant vervoeren, diamantslijperijen zijn gesloten en ook de juweliers houden op de meeste plaatsen hun deuren dicht. De 1.600 Antwerpse diamanthandelaren kunnen dus geen handel drijven, zelfs als ze willen. Tegelijk worden de Antwerpse diamantairs verplicht ruwe diamanten te blijven afnemen om hun langetermijncontracten met de producenten te respecteren. Dat zorgt voor enorme financieringskosten en een ophoping van de voorraad', zegt Donckier.

    Heel wat Antwerpse diamantbedrijven worden met een acuut liquiditeitsprobleem geconfronteerd en dreigen op de langere termijn solvabiliteitsproblemen te krijgen. Hun diamantstock kan niet verhandeld worden, internationale juweliers betalen hun openstaande facturen niet, waardoor diamantairs dreigen hun vaste kosten niet meer te kunnen betalen.

    'Toch is er een sprankeltje hoop voor de Antwerpse diamanthandelaren,' zegt Donckier. 'Nadat de lockdown in China werd opgegeven, hebben we gezien dat heel wat mensen zich naar luxewinkels gehaast hebben om exclusieve handtassen en schoenen maar ook juwelen te kopen. We hopen dat dat fenomeen zich ook in de rest van de wereld herhaalt als de maatregelen worden versoepeld.'

  • Onderwijs wil scholen op 15 mei gefaseerd open

    Het Vlaams onderwijsveld stelt voor de scholen de mogelijkheid te geven vanaf vrijdag 15 mei te openen voor een deel van de leerlingen. Die zouden een deel van de week les krijgen in hun klas. Dat zeggen de koepels, de vakbonden en minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) woensdag in een gezamenlijke mededeling. 

    Concreet gaat het om de leerlingen van het eerste en twee leerjaar (vier dagen per week), van het zesde leerjaar (twee dagen per week) en de scholieren van het laatste jaar secundair onderwijs (één dag per week in het ASO, twee dagen per week in het TSO, KSO en in het zesde en zevende jaar BSO). Na één week komt er een evaluatie met het oog op een eventuele uitbreiding.  

    'Dit is niet het ideale maar wel het mogelijke', zegt Weyts. 'Ik besef ten volle dat ook hier heel veel kritiek zal zijn. Het zal én te laat én te vroeg én te veel én te weinig zijn. Maar zeker in deze tijden moeten we durven verantwoordelijkheid op te nemen en beslissingen te nemen. Ouders, leerlingen en leerkrachten hebben behoefte aan en recht op een concreet perspectief.' Woensdagnamiddag volgt een persconferentie. 

    De scholen willen gefaseerd opstarten.
    De scholen willen gefaseerd opstarten. ©Kees van de Veen

  • Wilmès: 'Vrijdag komen de antwoorden, niet eerder'

    Premier Sophie Wilmès (MR) betreurt dat een voorlopige versie van de aanbevelingen van de exitexperten woensdag is gelekt. Ook viroloog Marc Van Ranst, die deel uitmaakt van het expertenpanel, reageert misnoegd. Vrijdag komt de Nationale Veiligheidsraad bijeen om zich over een eventuele versoepeling van een aantal maatregelen te buigen. 

    Van Ranst laakt dat dergelijke lekken nooit gebeuren om constructieve redenen, maar door 'mensen die graag hebben dat deze operatie in het honderd loopt'.

    'We betreuren het lek', luidt het op het kabinet-Wilmès. 'De uitdagingen die voor ons liggen zijn te groot om lichtzinnig met niet-gevalideerde informatie om te gaan. De vergaderingen zijn nog altijd aan de gang, ook op expertenniveau, er is dus extreme voorzichtigheid geboden. Vrijdag komen de antwoorden, niet eerder.'

  • Praet: 'EU moet zwakke landen helpen met lening tegen nulrente'

    Europa moet zijn ontleningscapaciteit gebruiken om kwetsbare landen zoals Italië te helpen. Dat zegt Peter Praet, de voormalige hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB), in een interview met de krant L'Echo. 'Dat kan door een grote Europese lening op de lange termijn tegen een rente van 0 procent. Het ontlenende land betaalt dan geen rente. Of men dat corona-obligaties of iets anders noemt, heeft geen belang.'

    Praet merkt op dat Italië 2 procent rente moet betalen als het staatsobligaties met een looptijd van tien jaar uitgeeft. 'Italië moet tegen 0 procent kunnen lenen. Europese solidariteit is absoluut cruciaal.' Italië en Spanje, waar de langetermijnrente relatief hoog is, dringen al geruime tijd aan op een gemeenschappelijke, Europese uitgifte van obligaties. Maar Duitsland en Nederland, die tegen negatieve rente geld kunnen lenen, verzetten zich. 

  • Telenet vraagt gedeeltelijke terugbetaling televisierechten Belgisch voetbal

    Telenet vraagt de Pro League in gesprek te gaan over de terugbetaling van de betaalde televisierechten, nu duidelijk is dat de Belgische voetbalcompetitie niet afgewerkt wordt. 

    Telenet zegt begrip te hebben voor de situatie en erkent dat de gezondheid primeert. 'Er is dan ook geen vraag om de competitie te hervatten, wel om proportioneel het al betaalde bedrag voor de televisierechten terug te betalen aan de rechtenhouders. Zij betaalden voor prestaties die niet geleverd worden, nu een derde van de competitie niet gespeeld wordt.' Telenet heeft de Pro League via een officieel schrijven op de hoogte gebracht van zijn standpunt.

  • Dr Doom: 'Iedereen in lockdown is pure tirannie'

    'De remedie zal meer mensenlevens kosten dan de ziekte. Door een land volledig lam te leggen, zullen veel mensen na de coronacrisis in armoede terechtkomen. Ook het bijdrukken van geld door centrale banken vergroot de sociale ongelijkheid.' Dat zegt de 74-jarige Zwitserse beursbeer Marc Faber, alias 'Dr Doom', in een gesprek. 

    De uitgever van 'The Gloom, Boom & Doom Report', bekend om zijn vele voorspellingen van beurscrashes, richt zijn pijlen vooral op de overheden die zich volgens hem wereldwijd hebben opgeworpen als 'dictaturen'. 

    Zijn boodschap voor beleggers: 'Als de economie weer aantrekt, kunnen Europese aandelen fors herstellen. Maar ik denk niet dat beleggers zich moeten haasten. Wie vandaag volledig in aandelen zit, zou ik zelfs aanraden wat posities te liquideren. Wie niet in aandelen zit, zou ik aanraden sommige aandelen die al lang in een berenmarkt zitten, op te pikken. Ook sommige groeimarkten zijn daarbij aantrekkelijk.'

  • Mogelijk naar verlenging voorlopige rijbewijzen

    Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) denkt eraan de voorlopige rijbewijzen te verlengen tot einde dit jaar. Dat heeft ze woensdag gezegd in 'De Inspecteur' op Radio 2. 

    Door de coronamaatregelen zijn de rijexamens en -opleidingen opgeschort. Daarom werden de voorlopige rijbewijzen al eens verlengd tot eind september. 'We moeten iedereen de kans geven zich in regel te stellen', zegt Peeters. Ze wijst erop dat zowat 20.000 examens moeten worden ingehaald. Daarom wordt eraan gedacht de termijn te verlengen, naar eind dit jaar. Dat is nog niet definitief beslist. Er wordt nog overlegd met de administratie en de sector.  

  • Spanje meldt grotere stijging aantal coronadoden

    Het aantal sterfgevallen door het coronavirus in Spanje is het afgelopen etmaal met 435 toegenomen tot 21.717. De stijging was iets groter dan een dag eerder. Het land zag het aantal besmettingen oplopen met 4.211 naar 208.389. Spanje heeft daarmee de meeste besmettingen in Europa.

    Premier Pedro Sánchez zei woensdag dat hij de lockdownmaatregelen in de tweede helft van mei voorzichtig wil terugschroeven. De beperkingen, die van kracht zijn sinds 14 maart, zullen geleidelijk worden versoepeld om de veiligheid te garanderen. Sánchez zal het parlement vragen de noodtoestand te verlengen tot 9 mei.

    21.717
    Coronadoden
    Spanje telt woensdag 21.717 doden na besmetting met het coronavirus.

  • Corona-update: 'piek overlijdens lijkt voorbij'

    De voorbije 24 uur zijn 266 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus gemeld. Dat brengt het totaal op 6.262. 87 mensen stierven in het ziekenhuis, 187 in de woon-zorgcentra.

    Het aantal gemelde sterfgevallen ligt flink hoger dan dinsdag (170). Maar op de dagelijkse persconferentie over de epidemie zei viroloog Steven Van Gucht dat de piek in overlijdens - rond 12 april - achter de rug lijkt. 'Het aantal sterfgevallen in de ziekenhuizen en in de rusthuizen lijkt stilaan af te nemen. Veel van de sterfgevallen die nu gemeld worden, dateren van enkele dagen tot een week geleden. Daardoor zijn de statistieken nog hoger.'

    Er zijn in de voorbije 24 uur 263 mensen in het ziekenhuis opgenomen wegens het coronavirus. Dat is een behoorlijke stijging tegenover dinsdag. Maar omdat flink meer mensen (432) uit het ziekenhuis zijn ontslagen, is het aantal opgenomen coronapatiënten licht gedaald tot 4.765. Op de piek van de epidemie lagen ruim 5.700 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis.

    Er liggen ook iets minder patiënten (1.020) op intensieve zorg en aan de beademing (733). Minder dan de helft van de capaciteit op intensieve is bezet.

    Er zijn 933 nieuwe Covid-19-besmettingen. 561 werden geregistreerd in ziekenhuizen en labo's, 372 in woon-zorgcentra. Er werden 4.290 tests uitgevoerd.

     

     

  • Gemeenten vragen duidelijkheid over mondmaskers

    Nu heel wat gemeenten beginnen mondmaskers uit te delen, vraagt de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) snel een duidelijk kader van de federale overheid over de voorwaarden en normen van die maskers. 'Gemeenten willen niet talmen en wij begrijpen dat. Maar het is noodzakelijk dat de overheid duidelijkheid schept', stelde VVSG-woordvoerster Nathalie Debast woensdag in 'De ochtend' op Radio 1.

    Meerdere gemeenten kondigden de voorbije dagen aan dat ze mondmaskers onder hun inwoners verdelen. Dat initiatief staat niet volledig los van de aankondiging na de vorige Nationale Veiligheidsraad dat mondmaskers een rol spelen in de exitstrategie.

    'We hebben begrip voor die gemeenten. De mensen zijn onegrust en uiten die ongerustheid bij de burgemeester', zegt Debast. Voor de VVSG is het vooral van belang dat de overheid snel een duidelijk kader schept over mondmaskers, met klaarheid over de voorwaarden, de normen, een eventuele tussenkomst in de aankoop en waar ze te dragen.

  • Peking verscherpt quarantainemaatregelen opnieuw

    De Chinese hoofdstad Peking heeft de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus weer verscherpt. Wie aankomt in de stad moet na een quarantaine van twee weken nog één week extra in 'thuisobservatie' blijven. Terugkeerders worden zo drie weken uitgesloten van het openbare leven.

    China beweert het virus grotendeels onder controle te hebben. Maar het zou bezorgd zijn over de instroom van reizigers die besmet zijn. Het gaat bijna alleen om Chinezen die naar hun thuisland terugkeren. Buitenlanders mogen China niet binnen, omdat de bestaande visa en verblijfsvergunningen opgeschort zijn. 

    De nationale gezondheidscommissie meldde woensdag 30 nieuwe besmettingen, onder wie 23 'geïmporteerde' gevallen en 7 lokale besmettingen. In China zijn er meer dan 82.000 besmettingen, althans volgens de officiële bronnen. Daarvan zouden ongeveer 77.000 mensen genezen zijn. 

  • 'Loslaten op 3 mei komt te vroeg'

    Geeft een app die onze contacten traceert uitzicht op een exit uit de crisis? De arts en epidemioloog Wouter Arrazola de Oñate, die de exitgroep adviseert over contactonderzoek, is sceptisch.

    'We houden de boel beter ietsje langer op slot. Ik vind drie mei helemaal niet haalbaar om maatregelen te beginnen lossen. Dat is over tien dagen. Tegen dan zijn die contactonderzoekers nog niet operationeel. Er komen nog elke dag te veel besmettingen bij. Het zou beter zijn dat we de maatregelen met twee weken verlengen. Uit historisch onderzoek blijkt dat steden die tijdens de Spaanse griep langer in quarantaine gingen er economisch beter uitkwamen. Maar dat is onderzoek dat veel huidige economen niet kennen. Epidemiologen wel.'

    Over de rol van apps zegt hij:

    'Het is me onduidelijk waarom federaal minister Philippe De Backer dat dossier naar zich toe getrokken heeft.'

  • Basic-Fit: voortaan reserveren voor uurtje fitness

    Wie na de heropening van Basic-Fit nog wat wil gaan uitzweten in een van hun fitnesscentra, zal niet meer zomaar kunnen langskomen. Om onderling afstand te kunnen houden, zal Basic-Fit met een reservatiesysteem en tijdslots werken. Dat meldde de groep in zijn kwartaalupdate vanochtend. De cijfers waren iets beter dan verwacht. Driekwart van de 2,32 miljoen abonnees bleef zijn lidgeld betalen in maart en april, in ruil voor meer royale compensaties later. Een kwart koos ervoor niets te betalen tot de clubs heropenen.

  • AA Gent en Anderlecht - en niet Club Brugge - naar Champions League?

    De UEFA beslist morgen hoe de Europese tickets verdeeld worden in landen die de nationale competitie niet afwerken. 

    De Europese voetbalbond hamerde er dinsdag nog eens op de competities af te werken. Voor landen die dat wegens de coronacrisis niet doen - zoals België - is er evenwel mededogen. Er volgen geen sancties, maar er is druk op de UEFA om in die gevallen de Europese tickets voor volgend seizoen te verdelen op basis van de UEFA-clubranking en niet op basis van de rangschikking toen de competitie werd stopgezet. Morgen wordt die knoop doorgehakt. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

    Voor ons land zou dat betekenen dat AA Gent een rechtstreeks ticket krijgt voor de Champions League, terwijl Club Brugge naar de voorrondes van de Europa League moet. Anderlecht zou de voorronde van de Champions League spelen. 

  • Voka: 'Land niet langer in economische wurggreep houden'

    De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka dringt aan op een heropstart van de economie. 'De Nationale Veiligheidsraad moet vrijdag beslissen snel alle bedrijven en winkels weer te openen', zegt topman Hans Maertens. Volgens Voka heeft 85 procent van de bedrijven de noodzakelijke maatregelen genomen voor de gezondheid, of is die aan het nemen. 

    'We kunnen ons land niet langer in een economische wurggreep houden, anders stevenen we af op een sociaal drama. Een op de vijf bedrijven ziet zich genoodzaakt binnenkort werknemers te ontslaan.'

    Hij vindt dat de herlancering moet gebeuren met duidelijke beslissingen en communicatie. 'Het fiasco van vorige week met de onduidelijkheid over de tuincentra en de doe-het-zelfzaken moet absoluut vermeden worden. Stop met discussies op basis van activiteiten of producten en hanteer één regel: werken kan als de veiligheid en gezondheid van de medewerkers en klanten wordt gegarandeerd', zegt Maertens. 

  • Doek valt definitief over Van Eyck-expo

    Wat insiders al lang voorspelden, is bevestigd: de tentoonstelling Van Eyck, een optische revolutie in het MSK in Gent sluit definitief de deuren. Ze zou oorspronkelijk tot 30 april openblijven en, naar ­gehoopt werd, 300.000 bezoekers aantrekken.

    Maar de coronamaatregelen en de verlenging ervan tot 3 mei maakten dat ­onmogelijk. Diverse sporen werden onderzocht om de internationaal gesmaakte en druk bezochte expo te heropenen en eventueel te verlengen. De 73 bruikleengevers van panelen, miniaturen, sculpturen, wand­tapijten en objecten toonden zich niet happig om de uitleentermijn te verlengen. De meesten reageerden zelfs niet op het verzoek. 

    Intussen besliste het Gentse stadsbestuur het Van Eyck-jaar te verlengen tot juni 2021. Meerdere ini­ti­a­tie­ven en evenementen in de stad zijn verplaatst of verlengd. De Floraliën, in het teken van Van Eyck, zijn met een jaar uitgesteld. 

  • 'GEES-rapport stelt exit voor in drie fases'

    Le Soir heeft een versie van het GEES-rapport kunnen inkijken. GEES is de werkgroep die een exitplan uit de lockdown moet ontwerpen. Aan het rapport kunnen nog wijzigingen aangebracht worden, zegt Le Soir erbij. Vrijdag zal de Nationale Veiligheidsraad onder meer op basis hiervan beslissen wat ons de komende weken en maanden te wachten staat. 

    De GEES stelt een exit in drie fases voor, te beginnen met een gedeeltelijke herlancering van de economie op 4 mei. GEES stelt voor mensen ook meer ruimte te geven om buiten te komen, bijvoorbeeld door speeltuinen te openen en iedereen één avond per weekend te laten doorbrengen met familie of dichte vrienden.

    In een tweede fase, vanaf 18 mei, zouden de scholen kunnen openen, te beginnen met het basisonderwijs. Op de derde fase, waarin cafés en restaurants zouden openen, is nog geen timing geplakt. Ook de opening van attractieparken, cinema's en andere sociale en culturele aangelegenheden blijft voer voor discussie in de toekomst. 

    De werkgroep maakt duidelijk dat dat gepaard moet gaan met het navolgen van de social distancingregels, het gebruik van mondmaskers, testen en traceren op grote schaal. 

  • Trump voert immigratiestop van 60 dagen in

    De immigratiestop die president Donald Trump aankondigde zal, om te beginnen, voor zestig dagen gelden. Daarna worden de maatregelen geëvalueerd.

    Trump zei dat zijn regering aanvullende maatregelen overweegt 'om de Amerikaanse arbeiders te beschermen'.'De pauze in immigratie zal ook goed zijn voor de essentiële hoeveelheden aan medisch materiaal voor Amerikaanse burgers', meldde Trump. 'Het zou verkeerd en oneerlijk zijn als Amerikanen die hun baan zijn kwijtgeraakt door het coronavirus worden vervangen door nieuwe immigranten die vanuit het buitenland worden ingevlogen.'

    Een regeringsmedewerker zei dat er uitzonderingen zullen gelden, bijvoorbeeld mensen die betrokken zijn bij de bestrijding van het coronavirus en ook arbeiders op boerderijen en in de Amerikaanse voedselverstrekking. De VS verstrekten in het fiscale jaar 2019, dat begon op 1 oktober 2018, ongeveer aan 462.000 immigranten een zogeheten green card.

  • 'Het is vechten voor de laatste tanks in Antwerpen'

    Er is momenteel wereldwijd een overproductie van 30 à 35 miljoen vaten olie per dag en amper nog voldoende capaciteit om die op te bergen. De vraag naar opslagcapaciteit is groter dan ooit. In de Antwerpse haven laat het overaanbod zich vooral voelen in de opslag voor afgeleide olieproducten zoals brandstoffen, smeerolie en chemische basisproducten.

    In de haven is een koortsachtige zoektocht bezig naar opslagcapaciteit om olieproducten te stockeren. 'Als de consumptie niet snel weer op gang komt en de raffinaderijen blijven draaien, kan de stockage haar limiet bereiken. Je kan niet eeuwig kerosine blijven opslaan als de vliegtuigen niet vliegen.'

  • 90 procent wil blijven telewerken na de coronacrisis

    De cijfers tonen dat de crisis een enorme schok heeft teweeggebracht in onze manier van werken. 70 procent werkt nu permanent thuis, nog geen 5 procent doet dat helemaal niet.

    Dat smaakt naar meer. Voor de crisis werkte ruim de helft van de Belgen niet van thuis uit, na de crisis wil meer dan 90 procent dat blijven doen. Dat leert een bevraging bij meer dan 1.000 Belgen door het advieskantoor BDO en het hr-netwerk HR Square. De helft van de respondenten heeft een leidinggevende functie.

    De grootste groep ondervraagden - 44 procent - vindt twee dagen per week ideaal. Zowat 40 procent is tevreden met één dag. Tijdswinst is een belangrijke factor. De grote meerderheid verliest in normale tijden tot één uur aan het woon-werkverkeer en spaart nu enkele uren per week uit.

  • Netflix tekent 16 miljoen nieuwe abonnees op

    De coronacrisis heeft in het eerste kwartaal uitzonderlijk veel nieuwe klanten naar Netflix gedreven, bijna 16 miljoen verspreid over de wereld. Dat cijfer slaat op de periode januari tot maart. Maar de crisis heeft ook een schaduwzijde voor Netflix.

    Over heel de wereld liggen filmsets en producties stil, maar Netflix moet toch bepaalde kosten blijven betalen. Bovendien stopte de gigant in maart 100 miljoen dollar in een noodfonds om de sector te helpen. Het gaat om directe steun aan studiomedewerkers als make-up-specialisten, timmerlui, chauffeurs... in Hollywood, maar ook om steun aan filmfondsen in andere landen. Over heel het jaar wil Netflix de kreunende sector 150 miljoen dollar toestoppen.

    Zal de groei zich de komende kwartalen voortzetten? Topman Reed Hastings is voorzichtig. Hij verwacht dat een deel van de groei in het eerste kwartaal vooruitgeschoven groei is die anders later was gekomen. 'Iemand die tijdens de lockdown geen klant werd, zal dat meteen nadien ook niet worden.'

  • 'Scholen moeten zelf kunnen beslissen of ze opengaan'

    De scholen moeten een duidelijk kader krijgen zodat ze zelf kunnen beoordelen of ze in veilige omstandigheden kunnen openen of niet. Dat zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van het katholiek onderwijs, in een gesprek met De Tijd.

    'Als scholen op basis van een risicoanalyse oordelen dat ze niet veilig kunnen openen, moeten ze dat niet doen. Een school die veel oudere leerkrachten in haar team heeft, zal anders oordelen over een heropstart dan een school met jonge leerkrachten. Een school in de binnenstad die over een heel kleine oppervlakte beschikt, is niet te vergelijken met een landbouwschool waar de leerlingen vooral op het veld of in serres werken.'

    Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil deze week een concrete datum naar voren schuiven voor de heropening van de scholen. Dat advies zal worden bezorgd aan de Nationale Veiligheidsraad, die zich vrijdag buigt over de heropening van de scholen. Sommige leerlingen, leerkrachten en ouders hopen dat de scholen weer kunnen opengaan op 4 mei. Virologen menen dat dat kan. Er zijn aanwijzingen dat de kans klein is dat kinderen het coronavirus doorgeven.

    De heropening zou in fasen gebeuren, waarbij eerst de lagere scholen openen bijvoorbeeld. Net zoals in Nederland, waar dinsdag beslist werd de basisscholen op 11 mei weer te laten opengaan. Intussen worden in meerdere Europese landen, waaronder Frankrijk en Denemarken, de lockdownmaatregelen in het onderwijs voorzichtig versoepeld. In Zweden zijn de scholen nooit dicht gegaan. 

  • 10 miljoen mondmaskers verdeeld naar zorgverleners en mortuaria

    Met onder meer het nieuws van dinsdagavond dat de verdeling van de mondmaskers op snelheid begint te komen. Het afgelopen weekend zijn meer dan 10 miljoen chirurgische maskers verdeeld over ziekenhuizen, ambulancediensten, thuisverpleegkundigen, tandartsen, vroedvrouwen, psychiatrische centra en mortuaria.

    Wereldwijd zijn in 185 landen en gebieden 2.540.553 mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt, terwijl 175.438 mensen eraan zijn bezweken.

  • NMBS en De Lijn willen mondmaskers verplichten

    Volgens de openbaarvervoermaatschappijen NMBS en De Lijn zullen 'mondmaskers ­onvermijdelijk zijn om de veiligheid van reizigers en personeel te waarborgen', zegt Sophie Dutordoir, de CEO van de NMBS, in De Standaard.

    'Als de afbouw van de lockdown geleidelijk gebeurt, zal er aanvankelijk geen probleem zijn', zegt Dutordoir. 'Maar zodra het aantal reizigers toeneemt, zullen we de nodige ­afstand niet kunnen garanderen.' Vandaag telt de NMBS elke dag gemiddeld 90.000 reizigers. Voor de lockdown waren dat er makkelijk tien keer zoveel.

    Als de afbouw van de lockdown geleidelijk gebeurt, zal er aanvankelijk geen probleem zijn. Maar zodra het aantal reizigers toeneemt, zullen wij de nodige ­afstand niet kunnen garanderen.

    Sophie Dutordoir
    CEO van NMBS

    Waar de drukte op de treinen in eerste instantie afhangt van pendelverkeer naar Brussel, zal voor De Lijn vooral de eventuele ­heropening van de scholen 'een cruciaal moment zijn', zegt directeur-generaal Roger Kesteloot. 'Onze grootste groep reizigers tijdens de spits zijn leerlingen van het ­secundair en het hoger onderwijs. Als daar weer les wordt gegeven, riskeren wij zwaar in de problemen te komen. Dan kunnen wij onmogelijk de regel van 1,5 meter afstand hanteren.'

    Een versoepeling van die regel voor bussen en trams, in combinatie met mondmaskers dragen, zal volgens Kesteloot 'de enige mogelijke oplossing' zijn. 'Dat ze het dan verdorie ook verplichten. Ik hoor politici al zeggen dat ze het sterk zouden willen aanbevelen. Sorry, maar daar kopen wij niets voor', zegt Kesteloot.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud