1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

ECB pompt 750 miljard extra in economie

De Europese Centrale Bank haalt nog zwaarder geschut boven. De federale overheid wil een miljardenfonds opzetten dat bedrijven in belangrijke sectoren helpt hun kapitaal te versterken.
  • Duits ondernemersvertrouwen keldert

    Het Duitse ondernemersvertrouwen is in maart gezakt naar het laagste peil sinds 2009. De daling van 96 punten naar 87,7 was bovendien de grootste sinds 1991, meldde het onderzoeksinstituut Ifo. 'De Duitse economie duikt snel in een recessie', zei Ifo-baas Clemens Fuest.

    Ook het conjunctuurinstituut DIW waarschuwde donderdag voor een recessie. Door de impact van de coronacrisis krimpt het Duitse bbp zeker met 0,1 procent. Maar dat is het optimistische scenario, waarbij de inzinking wordt gevolgd door een forse opleving.

    Met zijn prognose is DIW nog behoorlijk optimistisch want andere instituten en analisten voorspellen een krimp van minstens 1,5 procent dit jaar. DIW houdt evenwel ook rekening met een aanhoudende onzekerheid bij bedrijven en consumenten, die de groei nog dieper in het rood kan duwen.

  • ECB pompt 750 miljard extra in economie

    De Europese Centrale Bank (ECB) zal voor 750 miljard euro extra obligaties opkopen om de negatieve impact van de coronapandemie op de economie te beperken.

    Enkele dagen na de Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft ook de ECB haar grote bazooka bovengehaald. Ze lanceert een tijdelijk aankoopprogramma van obligaties (PEPP) om de Europese economie te ondersteunen en te beschermen tegen de impact van het coronavirus.

    De ECB is van plan om voor 750 miljard euro extra obligaties van de overheid en privésector aan te kopen. Ze zal net als onder het bestaande programma staatsobligaties, bedrijfsobligaties en bankobligaties met onderpand (covered bonds) aankopen. Bovendien zal de ECB voor het eerst ook kortlopend schuldpapier van niet-financiële ondernemingen (commercial paper) aankopen. Die uitbreiding moet de financiering van de bedrijven garanderen.

    ECB-voorzitter Christine Lagarde haalt het zwaardere geschut boven.
    ECB-voorzitter Christine Lagarde haalt het zwaardere geschut boven. ©Getty Images

  • ING sluit helft van kantoren

    ING sluit in België meer dan de helft van zijn kantoren wegens de corona-epidemie. Dat meldt de bank woensdagavond. Volgens een woordvoerster blijft de maatregel 'tot nader order' van kracht. In de overige kantoren mag voortaan ook maar één persoon tegelijk binnen. Momenteel telt ING in ons land 618 kantoren. Daarvan zullen er vanaf donderdag slechts 300 open gaan. De bank zegt dat de geopende filialen 'zorgvuldig gespreid' zijn 'waardoor klanten niet ver moeten rijden om een kantoor te bereiken'. Klanten zullen wel slechts tussen 9 en 12 uur terechtkunnen in de geopende kantoren, en dat enkel op afspraak. Bovendien komen daarvoor alleen 'strikt noodzakelijke, kritische verrichtingen zoals overschrijvingen die de limiet van digitaal bankieren overschrijden' in aanmerking. In de kantoren zijn ook bijkomende veiligheidsmaatregelen van kracht.

    Voorlopig blijven slechts 300 kantoren open.
    Voorlopig blijven slechts 300 kantoren open. ©Kristof Vadino

  • Coronavirus jaagt traders van beursvloer

    Alle beurshandel op de beurs van New York (NYSE) zal vanaf volgende week elektronisch verlopen. De iconische beelden van gesticulerende en roepende traders op de beursvloer zullen daardoor even tot het verleden behoren. Het beursbestuur maakte dat woensdagavond bekend na alweer een rampzalige dag voor de aandelenmarkt. De Dow Jones verloor 1.335 punten of 6,3 procent tot 19.903 punten. In een maand tijd gingen er bijna 9.500 punten af.

  • Zorgmedewerkers en ouderen krijgen voorrang bij Carrefour

    Zorgmedewerkers en 65-plussers krijgen voortaan voorrang bij Carrefour. Dat maakt de supermarktketen woensdagavond bekend.

    Sinds woensdagochtend is het aantal klanten wegens het coronavirus in winkels beperkt tot één klant per 15 vierkante meter. Daardoor staan er soms rijen aan supermarkten.

    Als dat gebeurt, zullen zorgverleners en ouderen bij Carrefour echter niet moeten aanschuiven. Als ze respectievelijk hun professionele badge of identiteitskaart tonen, krijgen ze voorrang.

    Ook bij de bestellingen via de leverdienst ShipTo krijgen ouderen voortaan voorrang. Carrefour vraagt hen om hun bestellingen bij voorkeur tussen 9 en 11 uur 's ochtends telefonisch of via de applicatie te plaatsen.

  • KLM kan personeel behouden door steunmaatregelen regering

    De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM kan tijdens de coronacrisis haar personeel behouden en de lonen doorbetalen dankzij de dinsdag aangekondigde steunmaatregelen van het kabinet. Volgens vakbonden FNV en VNC hebben zij daarover een akkoord bereikt met de luchtvaartmaatschappij.
    KLM zal gebruikmaken van het zogeheten Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Ook is afgesproken dat de uitkering van de winstdeling aan het personeel en bepaalde beloningen voor de top van het bedrijf worden uitgesteld, van april tot oktober.
    KLM kondigde vorige week nog aan dat zij tot 2.000 banen zou schrappen wegens de coronacrisis. Dat laatste is volgens FNV waarschijnlijk niet van de baan. De bond benadrukt dat KLM het verlies van arbeidsplaatsen regelt door bijvoorbeeld inhuurkrachten te schrappen. Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen.
  • 'Noodoverleg bij ECB over corona-aanpak'

    De beleidsmakers bij de Europese Centrale Bank (ECB) hebben woensdagavond telefonisch noodoverleg gehouden over de aanpak van het nieuwe coronavirus. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Dit lijkt een signaal dat de centrale bank meer wil doen om de economische schade van de virusuitbraak te verzachten.
    Dat laatste is hard nodig, heeft de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire eerder op de avond gezegd. 'Alle instrumenten waarover de ECB beschikt, moeten worden gebruikt en moeten snel en massaal worden gebruikt.' Steeds meer economen vrezen dat de Europese economie in een recessie zal belanden door de crisis.

    Alle instrumenten waarover de ECB beschikt, moeten worden gebruikt en moeten snel en massaal worden gebruikt.

    Bruno Le Maire
    Franse minister van Financiën

    Nu de nationale overheden tevens hun financieringskosten zien oplopen door alle onrust op de financiële markten, is er ook veel interesse voor het in werking stellen van een speciaal noodfonds voor het eurogebied. Dat zou via het zogeheten Outright Monetary Transactions-programma kunnen. Dat is voortgekomen uit de beroemde belofte van voormalig ECB-president Mario Draghi uit 2012 om 'alles te doen' om de eurozone te redden uit de toenmalige eurocrisis.
    De ECB kwam vorige week al met een pakket steunmaatregelen, al werd de rente daarbij ongemoeid gelaten. De huidige baas bij de centrale bank, Christine Lagarde, riep Europese overheden op ambitieuze ingrepen te doen tegen de economische schade van de virusuitbraak, bijvoorbeeld door belastingverlichting of hogere overheidsuitgaven.
  • Amerikaanse auto-industrie sluit de deuren

    GM sluit alle fabrieken in Noord-Amerika.
    GM sluit alle fabrieken in Noord-Amerika. ©AFP

    De grote Amerikaanse autofabrikanten stoppen alle productie in Noord-Amerika wegens het coronavirus. GM  kondigde een totale productiestop aan tot en met 30 maart. Daarna zal er wekelijks geëvalueerd worden. Ook Ford  stopt tot 30 maart.

    Beide producenten reageren op de vaststelling van een besmetting met het virus in een fabriek van hun concurrent Fiat Chrysler.  Die laatste zal de productiestop naar verwachting ook volgen, het komt later op woensdag met een verklaring.

    Het Japanse Honda legde al zijn fabriek stil in Ohio. Ook de maker van elektrische wagens Tesla  staat onder druk van werknemers om zijn fabriek te sluiten.

  • Senaat VS geeft groen licht aan hulppakket

    De Amerikaanse Senaat heeft woensdagavond zijn fiat gegeven aan een hulppakket van ruim 100 miljard dollar in de strijd tegen het coronavirus. De wet voorziet in gratis testen op besmetting. Daarnaast maakt de tekst betaald ziekteverlof mogelijk. In bepaalde omstandigheden worden werkloosheidsuitkeringen ook verlengd in de tijd.

    Het hulppakket voorziet ook in voedselleveringen voor ouderen en maakt geld vrij voor voedselbanken en moeders met jonge kinderen. Scholen kunnen gratis ontbijten en middagmalen voor de minst bedeelden uitdelen.

    De tekst kreeg al groen licht in het Huis van Afgevaardigden. Hij belandt nu voor ondertekening op het bureau van president Donald Trump. Die poogt momenteel met zijn regering ook een stimulusprogramma van 1.000 miljard dollar in elkaar te boksen.

  • Collect & Go blijft mogelijk bij Colruyt

    De supermarktketen Colruyt doekt de dienst Collect & Go niet op. Dat benadrukt persverantwoordelijke Hanne Poppe woensdagavond op Twitter. 'Een reservatie plaatsen is tot en met zaterdag niet meer mogelijk. Vanaf volgende week kan dat waarschijnlijk weer wel', luidt het.

  • Al bijna 600 doden in Spanje

    Het aantal coronavirusinfecties in Spanje is woensdag met ongeveer 2.000 gestegen tot 13.716. Het aantal doden ging de voorbije 24 uur van 525 naar 598, meldde het ministerie van Volksgezondheid in Madrid.

    Na Italië is Spanje het land in Europa dat het zwaarst wordt getroffen door de coronacrisis. De regio rond de hoofdstad Madrid heeft het meest te lijden. Daar telden de autoriteiten woensdagavond meer dan 5.600 mensen die besmet zijn met het coronavirus. Het dodental staat daar op 390.

  • Duitsland breidt inreisbeperkingen voor EU-burgers uit

    Duitsland breidt de inreisbeperkingen die al gelden aan vijf landsgrenzen vanwege de verspreiding van het coronavirus uit met vliegverkeer en scheepvaart. Het federale ministerie van Binnenlandse Zaken kondigde woensdagavond aan dat EU-burgers ook niet meer per vliegtuig of schip naar Duitsland mogen reizen vanuit Oostenrijk, Spanje, Italië, Zwitserland, Luxemburg en Denemarken.
    Reizigers die uit een EU-land komen, kunnen nog steeds wel landen op een Duits vliegveld als zij van daaruit naar hun eigen land reizen. Duitsland begon twee dagen geleden met grenscontroles aan de grenzen met Luxemburg, Denemarken, Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk. Die grenzen zijn grotendeels gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
  • Onderwijssector schiet voorstel inkorting zomervakantie af

    Kort de zomervakantie met een maand in om leerachterstand in te halen. Dat voorstel lanceerde econoom Geert Noels woensdag in De Tijd nu de lessen vanwege de coronacrisis enkele weken geschorst zijn.

    Maar het plan krijgt allesbehalve bijval in de onderwijssector. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft het over 'une fausse bonne idée'. 'Leerkrachten ga je echt niet extra motiveren met de aankondiging dat ze een maand vakantie dreigen te verliezen', zegt hij. Ook het gemeenschaps- en het katholiek onderwijs reageren afwijzend.

  • Wunsch en Vanthemsche leiden economische expertenraad

    Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, en voormalig Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche worden de covoorzitters van de Economic Risk Management Group (ERMG), de expertenraad die de regering advies moet geven over de economische aanpak van de coronacrisis.

    De ERMG komt donderdag om 18 uur voor de eerste keer bijeen in de Nationale Bank. De expertengroep bestaat uit een cel die de economische toestand in het land opvolgt, en een ‘centrale groep’ die beleidsmaatregelen adviseert.

  • Open VLD overweegt uitstel voorzittersverkiezingen

    Net nu de kandidaten hun slotoffensief hebben ingezet met het oog op de eerste verkiezingsronde op vrijdag 27 maart, ligt het voorstel op tafel om de voorzittersverkiezingen bij Open VLD met twee maanden uit te stellen, tot einde mei. 'Met de coronacrisis is het allerminst evident om verkiezingen te organiseren', luidt het.

    Ook de debatten tussen de vier kandidaten Bart Tommelein, Egbert Lachaert, Els Ampe en Stefaan Nuytten zijn eerder al opgeschort. Kandidaat-voorzitters Ampe en Nuytten willen de verkiezingen ook uitstellen. Bart Tommelein wil de beslissing overlaten aan het partijbestuur. Egbert Lachaert wil er nog een nachtje over slapen. Met de steun van stemmenkampioen Alexander De Croo lijkt de overwinning voor Lachaert binnen handbereik.

    Er worden allerlei manoeuvres achter het voorstel tot uitstel gezien, want de stembrieven zijn al een maand geleden verstuurd. En er is voorzien dat de Open VLD-leden digitaal kunnen stemmen van thuis uit.

    De vier kandidaat-voorzitters van Open VLD: Bart Tommelein, Els Ampe, Egbert Lachaert en Stefaan Nuytten (vlnr).
    De vier kandidaat-voorzitters van Open VLD: Bart Tommelein, Els Ampe, Egbert Lachaert en Stefaan Nuytten (vlnr). ©Kristof Vadino

  • Facebook zet officieel coronanieuws bovenaan nieuwsfeed

    Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft enkele maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus, en vooral de verspreiding van desinformatie over het virus. Gebruikers zullen bovenaan hun nieuwsfeed een zogenaamd ‘informatiecentrum’ zien, met informatie en tips van officiële en betrouwbare bronnen. Wie het informatiecentrum volgt, zal alle nieuwe updates te zien krijgen in zijn feed.

    Het informatiecentrum komt er de komende 24 uur al in Italië, Frankrijk, Duitsland, Spanje, de VS en het VK. Andere landen volgen de komende dagen.

    In samenwerking met onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat Facebook ook foute informatie over het coronavirus weghalen. De voorbije dagen doken steeds meer foute berichten op, onder meer over eenvoudige middeltjes die zogezegd het virus kunnen doden.

  • Apothekers vragen klanten telefonisch contact op te nemen

    De Algemene Pharmaceutische Bond (APB) ziet de paniek bij de bevolking stabiliseren, maar vraagt klanten toch bij voorkeur telefonisch contact op te nemen en slechts naar de apotheek te komen voor dringende en noodzakelijke gevallen. Dit om een verdere verspreiding van het coronavirus te bestrijden en om bezoekers en medewerkers van de apotheken te kunnen beschermen.
    'De overbodige paniekreactie van de bevolking vrijdag en vooral dinsdag heeft onze apothekers en hun toeleveranciers tot het uiterste belast. Sinds 12 uur is de toestand aan het normaliseren en dat is maar goed ook', zegt Lieven Zwaenepoel, de woordvoerder van de apothekersbond.
    De apotheken bevestigen dat ze open blijven, maar nemen toch enkele maatregelen. Ze vragen bij voorkeur telefonisch contact op te nemen met de huisapotheker en zich slechts naar de apotheek te begeven voor dringende en noodzakelijke gevallen.

    De overbodige paniekreactie van de bevolking vrijdag en vooral dinsdag heeft onze apothekers en hun toeleveranciers tot het uiterste belast. Sinds 12 uur is de toestand aan het normaliseren en dat is maar goed ook.

    Lieven Zwaenepoel
    Woordvoerder apothekersbond

    Dat geldt uitdrukkelijk voor mensen die symptomen van een respiratoire infectie ondervinden zoals hoesten, koorts, niezen, grieperig gevoel en keelpijn. Aan hen vragen de apothekers om eerst telefonisch contact op te nemen met de huisarts en niet zelf naar de apotheek te komen.
    Voorts wordt in de apotheken, net als in de voedingswinkels, het aantal mensen beperkt tot 1 persoon per 10 vierkante meter. De apothekersbond meldt nogmaals dat erop zal worden toegezien dat burgers 'geen overbodige voorraden van geneesmiddelen' inslaan, zoals paracetamol. 
  • Internationale studie met vijf geneesmiddelen tegen corona

    De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) coördineert een internationale studie waarin vijf geneesmiddelen worden getest op hun werking tegen het coronavirus. Dat heeft WGO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus meegedeeld tijdens een virtuele persconferentie, op een moment dat het aantal besmettingen wereldwijd boven de 200.000 is gestegen en het aantal doden op 8.000 staat. 
    Het gaat om een internationale studie waaraan ziekenhuizen in tien landen meewerken. Het gaat om Argentinië, Bahrein, Spanje, Zwitserland, Canada, Iran, Zuid-Afrika, Thailand, Frankrijk en Noorwegen.

    Het coronacrisis is een bedreiging zonder voorgaande, een vijand van de mensheid.

    Tedros Adhanom Ghebreyesus
    WGO-topman

    Wegens de hoge belasting van het medisch personeel, is de vraag eenvoudig gehouden, zegt Tedros. 'We vragen artsen op te tekenen hoelang patiënten die een behandeling krijgen met een geneesmiddel in het ziekenhuis verblijven.' Tegelijkertijd is een test begonnen met een vaccin, zei Tedros nog. Hij bestempelde de coronacrisis als 'een bedreiging zonder voorgaande, een vijand van de mensheid'. 
  • Vervangingsinkomen voor kappers

    Zelfstandige kappers hebben recht op een vervangingsinkomen, of ze nu beslissen hun activiteit voort te zetten of te stoppen. Dat zegt minister van Zelfstandigen Denis Ducarme (MR).
    De Nationale Veiligheidsraad bepaalde dinsdag dat kappers mogen openblijven gedurende de week, maar er mag maar één klant per keer het salon binnen. Het gaat niet om een verplichting. Kappers mogen zelf beslissen om hun zaak open te houden of te sluiten.
    Hoe dan ook hebben ze recht op een vervangingsinkomen, aldus minister Ducarme, of ze nu open blijven of sluiten. Dat 'overbruggingsrecht voor zelfstandigen' omvat een maandelijkse vergoeding van 1.291,69 euro (1.614,10 euro met gezinslast). 
    Het wetsvoorstel van de minister voorziet in de automatische toekenning van een vervangingsinkomen aan alle zelfstandigen waarvan de activiteit is beperkt door maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad, inclusief dus kappers.
  • Essentiële geneesmiddelen in 'quarantaine'

    Om de behandeling van chronisch zieke patiënten met bijvoorbeeld lupus of hiv te garanderen, heeft het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) alle voorraden van essentiële geneesmiddelen (Plaquenil, chloroquini phosphas en Kaletra) in quarantaine geplaatst bij groothandelaars, groothandelaar-verdelers en farmaceutische firma's. Dat meldt het FAGG woensdag in een mededeling.
    Aan apotheken open voor het publiek wordt alleen geleverd om te voldoen aan medische voorschriften van chronische patiënten in het kader van de toegestane indicaties en niet voor Covid-19. Het FAGG heeft de apotheken op de hoogte gebracht van deze maatregel. 'Leveringen aan ziekenhuisapotheken blijven mogelijk, zodat zij patiënten getroffen door Covid-19 kunnen behandelen', zegt het FAGG.

    Leveringen aan ziekenhuisapotheken blijven mogelijk zodat zij patiënten getroffen door COVID-19 kunnen behandelen.

    FAGG

    Voor de behandeling van Covid-19 heeft Sciensano aanbevolen dat huisartsen het voorschrijven van deze essentiële geneesmiddelen beperken, zodat ziekenhuizen patiënten die ernstig door Covid-19 zijn getroffen, kunnen behandelen.
    'Het gebruik van de beperkte voorraden van deze geneesmiddelen voor onnodige of ongerechtvaardigde preventieve behandelingen brengt de beschikbaarheid van deze geneesmiddelen in gevaar voor patiënten die ze nodig hebben: chronische patiënten en gehospitaliseerde patiënten die ernstig ziek zijn als gevolg van Covid-19.' 
  • Franse dodentol de helft hoger in één dag

    In Frankrijk zijn er de voorbije 24 uur 89 nieuwe dodelijke slachtoffers gevallen als gevolg van het coronoavirus. Dat blijkt uit nieuwe cijfers. Het totale aantal klimt daarmee naar 264. Dat betekent een stijging met bijna 51 procent, veel meer dan het percentage van de voorbije dagen.

    Het aantal geregistreerde besmettingen ging van 7.730 naar 9.134, een toename met 18 procent. Er liggen 3.626 mensen in het ziekenhuis, van wie 921 op een afdeling intensieve zorgen.

  • Merkel: 'Grootste uitdaging sinds Tweede Wereldoorlog'

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft de economie en de ondernemingen 'omvangrijke ondersteuning' beloofd in de coronacrisis. 'We kunnen en zullen alles inzetten om onze ondernemers en bedrijven door deze zware beproeving te helpen. De strijd tegen het nieuwe coronavirus vormt de grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog', zei Merkel in een tv-toespraak over de coronacrisis die woensdagavond op meerdere tv-zenders wordt uitgezonden.
     
    Merkel waarschuwde de bedrijven en de werknemers voor 'harde weken' in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. 'Voor de economie - zowel de grote bedrijven als de kleine ondernemingen, voor handelszaken, restaurants en vrije beroepen - is het nu al zwaar. De komende weken worden nog zwaarder', zei de kanselier.

    De strijd tegen het nieuwe coronavirus vormt de grootste uitdaging die Duitsland kende sinds de Tweede Wereldoorlog.

    Angela Merkel
    Duitse kanselier

    Ze verzekerde dat de bondsregering 'alles doet wat mogelijk is om de economische gevolgen op te vangenen vo, oral om banen te bewaren'. Merkel riep de burgers op tot solidariteit en discipline en waarschuwde nogmaals voor onnodig hamsteren. Deze situatie vraagt een hoge mate van discipline van iedereen. 'Hou je aan de regels. Vooruitzien is zinvol, maar met mate. Hamsteren, alsof nooit meer iets beschikbaar zou zijn, is zinloos en volkomen niet solidair.'
  • Turkije gaat grotendeels op slot, eerste migranten keren terug van Griekse grens

    Turkije is het volgende land dat net als Frankrijk en België het publieke leven in grote mate platlegt in de strijd tegen het coronavirus. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan droeg zijn landgenoten op drie weken thuis te blijven, tenzij voor het werk of strikt essentiële behoeften. Scholen, cafés, restaurants en alle amusementszaken worden gesloten, gebed in groep is verboden en er komt een vliegverbod van en naar 20 landen. Wie buiten komt, moet genoeg afstand bewaren van anderen.

    In Turkije is een eerste coronadode gevallen, nadat op 11 maart een eerste besmetting is vastgesteld. Officieel zijn er nu 98 positieve gevallen. 'We zijn een natie die graag haar liefde toont door aanraking. Dat moeten we even pauzeren. Totdat het gevaar van de epidemie verdwijnt, zullen we content zijn om onze liefde met ons hart te tonen en ze in onze taal uit te drukken', zei Erdogan in zijn speech voor de natie.

    Turkije sluit zijn landgrenzen met de buurlanden Bulgarije en Griekenland. In het niemandsland tussen de Turkse en de Griekse grens zitten al weken duizenden vluchtelingen en migranten. Die liet Turkije door wegens een conflict met de EU over geld voor Turkije om miljoenen vluchtelingen op zijn grondgebied op te vangen. Maar Griekenland hield de mensen tegen. Die kwamen in de grensregio vast te zitten.

    We zijn een natie die graag haar liefde toont door aanraking. Dat moeten we even pauzeren. Totdat het gevaar van de epidemie verdwijnt, zullen we content zijn om onze liefde met ons hart te tonen en deze in onze taal uit te drukken.

    Recep Tayyip Erdogan
    Turkse president

    De vraag is wat de migranten te wachten staat met de sluiting van de grens door Turkije. Door de winterkou en gebrek aan bijstand zijn veel migranten er niet goed aan toe. Volgens onze informatie lijkt Turkije het niet op de spits te willen drijven wegens de coronacrisis en worden groepjes van tientallen migranten op bussen en minibussen richting Istanboel gezet.

    'Maar de meesten zeggen niet uit Istanboel te komen en niet terug te kunnen naar de plek in Turkije waar ze voordien verbleven. Daar zouden ze alles verkocht hebben omdat ze ervan overtuigd waren naar Europa te kunnen. Ze hebben ook geen geld om door te reizen vanuit Istanboel. Wellicht zullen ze proberen te overnachten bij het station waar de bussen hen droppen', stelt een getuige bij de grens aan De Tijd.

  • Britse scholen gaan dan toch dicht

    Na grote publieke druk heeft de Britse regering dan toch beslist scholen tot nader order te sluiten om de snelle verspreiding van het coronavirus in te dijken. Eerder op de dag hadden de deelstaatregeringen in Schotland, Wales en Noord-Ierland dat op eigen houtje al beslist. Volgens Schots premier Nicola Sturgeon is het niet uitgesloten dat de scholen pas na de zomervakantie weer opengaan.

    Het Verenigd Koninkrijk was samen met Wit-Rusland zowat het enige Europese land dat zijn scholen nog niet gesloten had. Veel ouders beslisten dan maar zelf hun kinderen thuis te houden. Honderden scholen sloten ook al zelf (deels) de deuren, omdat ze met personeelstekort kampen.

    Het Verenigd Koninkrijk was samen met Wit-Rusland zowat het enige Europese land dat zijn scholen nog niet gesloten had. Veel ouders beslisten dan maar zelf hun kinderen thuis te houden.

    De Britse regering volgt, net als Nederland, een corona-aanpak die flink afwijkt van die van de meeste andere Europese landen. Waar de meeste EU-lidstaten voor een steeds strengere lockdown gaan, geloven Johnson en zijn wetenschappelijke adviseurs eerder in een 'gecontroleerde verspreiding' van het virus om 'groepsimmuniteit' op te bouwen. Kort gesteld: als 60 à 70 procent van de mensen besmet raakt, worden ze ook immuun en kunnen ze het coronavirus niet meer doorgeven.

    Johnson raadde zijn bevolking eerder deze week wel aan zo veel mogelijk sociaal contact te vermijden, door niet langer pubs, restaurants en andere publieke plekken te bezoeken. Maar tot een verplichte sluiting kwam het niet. 

    Veel wetenschappers uiten felle kritiek op die aanpak en manen Johnson aan veel radicaler 'social distancing' onder de bevolking na te streven. In het VK is het dodentol woensdag gestegen tot 104, het dubbele van maandag, en het tienvoud van vrijdag.

  • Staalfabrikant ArcelorMittal sluit een van twee Gentse hoogovens

    De Gentse vestiging van de staalfabrikant ArcelorMittal legt haar hoogoven B vervroegd stil. De exacte datum moet nog bepaald worden. De hoogoven zou normaal in september stilgelegd worden voor een herstelling, maar door de coronacrisis loopt de vraag naar staal snel terug en gebeurt dat nu vervroegd. Het bedrijf zegt dat er een ‘dip in werkgelegenheid’ zal komen, maar noemt geen aantallen. Bij de staalfabrikant werken in ons land zowat 5.000 mensen.

  • Regering houdt miljarden klaar om bedrijven in nood te redden

    De federale overheid wil een miljardenfonds opzetten dat bedrijven in belangrijke sectoren helpt hun kapitaal te versterken. Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) heeft de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) gevraagd een dergelijk initiatief uit te werken, dat grote ondernemingen moet helpen die direct of indirect een essentieel onderdeel uitmaken van ons economisch weefsel. 'Zo kan de economische basis sneller weer gezond worden’, zegt De Croo.

    Overal in Europa worden maatregelen genomen om bedrijven met tijdelijke cashproblemen overeind te houden. Dat is heel goed, is de redenering, maar intussen lijden die bedrijven wel verliezen, zeker als ze een of twee maanden hun activiteiten moeten stopzetten.

    Dat kan je niet overbruggen met kredietlijnen, waarop rente betaald moet worden. Door die verliezen wordt hun solvabiliteit aangevreten. Daardoor dreigen die bedrijven moeilijker nieuwe financiering te krijgen.

    Het zal zeker niet om enkele honderden miljoenen gaan. Reken maar op enkele miljarden.

    Koen Van Loo
    Topman FPIM

    Vandaar het idee een alternatief uit te werken. Concreet wordt gedacht aan het verstrekken van kapitaal of converteerbare obligaties via een enveloppe die de overheid aan het FPIM ter beschikking stelt. Hoe groot die enveloppe wordt, is onduidelijk. ‘Maar het zal zeker niet om enkele honderden miljoenen gaan’, zegt Koen Van Loo, topman van de FPIM. ‘Reken maar op enkele miljarden.’

    De bedoeling is om al in de loop van volgende week een duidelijk plan op de tekentafel te hebben. Daarbij wordt gedacht aan bedrijven uit strategische sectoren zoals de logistiek, petrochemie, infrastructuur, voeding en transport.

    Ook ondernemingen zoals Brussels Airlines zouden in aanmerking komen. De voorwaarde is wel dat het om ‘stevige business cases’ gaat waarbij de verliezen slechts tijdelijk invreten op het kapitaal en de solvabiliteit na de coronacrisis opnieuw een normaal traject kan volgen.

    de regering-Wilmès.
    de regering-Wilmès. ©Photo News

  • 475 nieuwe doden in Italië, mogelijk verbod op buitensport

    De dodentol van het coronavirus in Italië is de voorbije 24 uur gestegen met 475, een toename met 19 procent. Het land heeft nu al 2.978 dodelijke aflopen van Covid-19 geregistreerd. Het gaat in absolute aantallen om de grootste dagelijkse toename sinds het begin van de uitbraak vorige maand.

    Het aantal geregistreerde besmettingen nam toe met 13,4 procent, van 31.506 naar 35.713. Tot vandaag zijn 4.025 mensen genezen verklaard. Het aantal mensen in de intensieve zorg steeg van 2.060 naar 2.257.

    De Italiaanse regering overweegt nu om ook alle sportactiviteiten in open lucht te verbieden omdat ze de epidemie maar niet onder controle krijgt. Tot nu toe mocht er nog gesport worden in open lucht, maar blijkbaar negeren te veel Italianen het gebod om daarbij uit elkaars buurt te blijven. ‘Ik denk dat we in de komende uren zullen moeten overwegen om alle activiteiten buitenshuis te verbieden’, zei minister van Sport Vincenzo Spadafora aan de staatszender RAI.

    Een week na de invoering van een uitgaansverbod staat de gezondheidsinfrastructuur van het land onder extreme druk, zeker in de zwaar getroffen noordelijke regio Lombardije. Daar heeft de overheid een aantal gepensioneerde gezondheidswerkers opgeroepen om het overwerkte ziekenhuispersoneel bij te staan.

    De Italiaanse regering overweegt nu om ook alle sportactiviteiten in open lucht te verbieden omdat ze de epidemie maar niet onder controle krijgt. Blijkbaar lappen veel Italianen het gebod om uit elkaars buurt te blijven nog altijd aan hun laars.

    De Italianen mogen al een week hun huis niet uit, maar er worden enkele uitzonderingen gemaakt, onder meer voor buitensport. ‘Ik denk dat we in de komende uren zullen moeten overwegen om alle activiteiten buitenshuis te verbieden’, zei minister van Sport Vincenzo Spadafora aan de staatszender RAI.

    Een week na de invoering van een uitgaansverbod staat de gezondheidsinfrastructuur van het land onder extreme druk, zeker in de zwaar getroffen noordelijke regio Lombardije. Daar heeft de overheid een aantal gepensioneerde gezondheidswerkers opgeroepen om het overwerkte ziekenhuispersoneel bij te staan.

  • Geen Koningin Elisabethwedstrijd voor piano in mei

    De Koningin Elisabethwedstrijd voor piano 2020 kan niet plaatsvinden op de geplande data. De organisatie bekijkt of een uitstel mogelijk is, klinkt het woensdag in een persbericht. De organisatie vraagt het publiek om geduld, 'terwijl we de verschillende opties en de kwestie van de verkochte tickets en abonnementen bekijken'. De wedstrijd vond normaal plaats van 4 tot 30 mei 2020. 
  • Turkije stut economie met stimulusplan

    Nu het coronavirus zich verspreidt over Turkije, neemt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan maatregelen om de economische schade voor de economie zo veel mogelijk te beperken. Hij trekt daarvoor al zeker 100 miljard lira (14,2 miljard euro) uit.

    Erdogan riep de banken op de geldkraan niet dicht te draaien. Bedrijven kregen dan weer het verzoek geen jobs te schrappen. Turkish Airlines kan ook op overheidssteun rekenen.

    Voorts beloofde de president de belastingdruk te verlagen voor verschillende sectoren. Hij stelde ze ook een uitstel van betaling van facturen in het vooruitzicht.

  • Trump zet hospitaalschepen in

    De Amerikaanse president Donald Trump zet twee hospitaalschepen van de marine in voor de opvang en behandeling van coronapatiënten. Een van de schepen gaat naar New York en het andere naar een plaats aan de westkust.

    De aankondiging van Trump kwam kort nadat de burgemeester van New York, Bill de Blasio, had gevraagd om steun van het leger bij de opvang van de patiënten. In de VS zijn tot nu 7.087 besmettingen vastgesteld. Er zijn 97 mensen aan de gevolgen overleden. In alle 50 staten is het virus nu opgedoken.

  • Argenta biedt getroffen hypotheeknemers respijt

    Ook de bank- en verzekeraar Argenta past zijn beleid aan om hypotheeknemers die betalingsproblemen ondervinden door de coronacrisis meer financiële ademruimte te kunnen bieden. Voor elke klant die tijdelijke of structurele moeilijkheden ondervindt voor de terugbetaling van zijn lening, wordt een oplossing op maat uitgewerkt. 

    Dinsdag was al duidelijk dat BNP Paribas Fortis enkele voorwaarden had versoepeld voor wie afbetalingsproblemen ondervindt en ook andere banken overwegen hun beleid bij te sturen. 

  • Vlaams nooddecreet maakt tijdelijke gezondheidsinfrastructuur mogelijk

    Het Vlaams Parlement heeft woensdag het licht op groen gezet voor een nooddecreet dat de weg vrijmaakt voor een aantal dringende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Het decreet voorziet onder meer in een vrijstelling van de vergunningsplicht voor de bouw en uitbating van extra ziekenhuis- en andere gezondheidsfaciliteiten. Het decreet werd unaniem goedgekeurd. 

    Het nooddecreet moet de kans geven om snel in te spelen op de toenemende druk op de ziekenhuizen en andere gezondheidsinstellingen. Als de limieten van de normale capaciteit bereikt zijn, moet op die manier snel extra capaciteit in stelling kunnen worden gebracht.

    Tegelijk versoepelt het decreet een aantal behandelings- en adviestermijnen. Door de coronacrisis bestaat de kans dat Vlaamse en lokale administraties bepaalde deadlines voor de behandeling niet halen. De bijzondere regels gelden voor een maximale termijn van 120 dagen, eventueel te verlengen met nog eens 120 dagen.

    Door de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus verliep de stemming in het Vlaams Parlement op een vreemde manier. Zo werd het aantal volksvertegenwoordigers dat moest stemmen gehalveerd en verliep de stemming in kleine groepjes.

    De parlementsleden zaten woensdag een eind van elkaar tijdens de bespreking van het nooddecreet.
    De parlementsleden zaten woensdag een eind van elkaar tijdens de bespreking van het nooddecreet. ©Photo News

  • Wallonië biedt 5.000 euro compensatie voor gesloten bedrijven

    De Waalse regering gaat een forfaitaire compensatie van 5.000 euro geven aan elke onderneming die de deuren moet sluiten tijdens de coronacrisis. Dat heeft minister-president Elio Di Rupo (PS) woensdag aangekondigd op een persconferentie.

    De compensatie maakt deel uit van een reeks steunmaatregelen die de Waalse regering, net als de Vlaamse regering, woensdag aankondigde om bedrijven en burgers in het gewest te helpen de gevolgen te dragen van de beslissingen die de Veiligheidsraad dinsdagavond heeft genomen.

    Alles samen zouden er 48.980 potentiële begunstigden zijn, becijferde de regering. Daarnaast is er in een compensatie van 2.500 euro voorzien voor ondernemers wier activiteiten aan banden worden gelegd, zoals de kappers. In die groep zou het om zo'n 6.000 begunstigden gaan.

  • Schiphol sluit vijf van zeven pieren

    De Amsterdamse luchthaven Schiphol bouwt activiteiten af nu het aantal passagiers met ruim 60 procent is afgenomen en er veel minder vluchten zijn als gevolg van de coronacrisis. De luchthaven sluit vijf van de zeven pieren en mikt erop dat dit volgende week dinsdag ingaat.
    Dit betekent dat Schiphol in sterk afgeslankte vorm openblijft voor de passagiersvluchten die nog wel aankomen en vertrekken. Dan gaat het onder meer om repatriëring, vrachtverkeer, hulpdiensten en uitwijkende vliegtuigen.
    De bedoeling is dat vanaf dinsdag alleen de D- en E-pier nog in gebruik zijn voor passagiersvluchten. De opstelplaatsen voor vliegtuigen bij de overige pieren worden gebruikt als tijdelijke parkeerplaats voor de vliegtuigen die langere tijd aan de grond zullen staan.

  • Europa schiet passagiers van geannuleerde vluchten en reizen te hulp

    Passagiers van vluchten of andere reizen die door de coronacrisis geannuleerd werden, moeten hun ticket terugbetaald krijgen of een andere reis aangeboden worden. Dat zegt de Europese Commissie, die woensdag juridische duidelijkheid wil scheppen over de passagiersrechten.

     Als passagiers zelf hun reis annuleren, hangt de terugbetaling af van het type ticket en kunnen de maatschappijen vouchers aanbieden om later te gebruiken.

    De coronacrisis is officieel een 'uitzonderlijke omstandigheid', waardoor maatschappijen zich niet op bepaalde rechten kunnen beroepen, bijvoorbeeld dat een compensatie niet vereist is als een reis minder dan twee weken voor vertrek wordt geannuleerd.

    De Commissie maakt zich sterk dat ze zo het kostenplaatje van de coronacrisis voor de reissector kan drukken. De richtlijnen die ze nu heeft gepubliceerd, zijn van toepassing op passagiers van vliegtuigen, treinen, boten en bussen.

  • Belgische voetbalclubs krijgen tv-geld versneld betaald door coronacrisis

    Een versnelde uitbetaling van de  laatste schijf tv-geld voor de clubs en een coulante behandeling van hun licentiedossiers. Dat is beslist door de Pro League, de koepel boven 24 profclubs, om ons voetbal de eerste schok van de coronacrisis te helpen opvangen.
  • Nog 27.000 geregistreerde Belgen in het buitenland

    Op dit moment hebben zich 27.000 Belgen in het buitenland geregistreerd bij Travellers Online, een website van Buitenlandse Zaken. Duizenden onder hen hebben de grootste moeite om terug te keren naar ons land.

    Sinds dinsdag roept de federale overheidsdienst alle Belgen in het buitenland vroeger naar huis te keren. Anders moeten ze zich voorbereiden om voor een langere periode weg te blijven. 

    In Marokko hebben zich nu al 2.650 Belgen geregistreerd. 720 van hen kunnen naar ons land terugkeren met de vier chartervluchten van Brussels Airlines die al werden gepland. Er wordt bekeken of er nog meer vliegtuigen kunnen vertrekken, hoewel het Marokkaanse luchtruim gesloten is voor Belgische toestellen.

    In Egypte hebben zich bijna 900 Belgen geregistreerd. In de Dominicaanse Republiek zitten 250 Belgen vast en op de Filipijnen meer dan 300. 

  • Overzicht van het pandemienieuws

    • De Vlaamse regering kwam woensdag met een pakket aan steunmaatregelen op de proppen. Onder meer de water- en energiefactuur van technisch werklozen wordt tijdelijk betaald. 
  • 'Politie legt momenteel bouwwerven stil'

    Volgens de Bouwunie legt de politie momenteel bouwwerven stil en houdt de politie vrachtwagens tegen. 'Blijkbaar is de interpretatie van de ordediensten anders dan wordt weergegeven in de afgekondigde maatregelen', zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

    Volgens de maatregelen kunnen bedrijven hun activiteiten verder zetten als telewerk niet mogelijk is, op voorwaarde dat werknemers minstens 1,5 meter afstand houden van elkaar op elk moment van de werkdag en tijdens de verplaatsingen.

    'Nu blijkt dat de politie werven stillegt en vervoer tegenhoudt. We vinden dit onverantwoord. Ofwel kan er gewerkt worden, ofwel niet. De bouw heeft nu onmiddellijk nood aan duidelijkheid', zegt Waeytens.

    ©Dieter Telemans

  • Deboutte: 'Belgische schatkist heeft ruim voldoende cash'

    'De coronacrisis is een fameuze schok die de financieringsbehoeften flink doet stijgen', zegt Jean Deboutte, directeur van het Federaal Agentschap van de Schuld. 'We hebben de voorbije dagen meer op korte termijn geleend dan we onmiddellijk nodig hadden en hebben een comfortabele cashpositie. We kunnen het zeker aan. Er stelt zich geen enkel probleem voor de komende weken.'

    Deboutte wil geen bedragen noemen over recente kortetermijntransacties, maar merkt op dat de schatkist zich zo goed mogelijk had voorbereid en een voorsprong heeft op haar financieringsprogramma. 'We hebben al 38 procent van ons oorspronkelijk financieringsprogramma afgewerkt.' De schatkist ontleende sinds begin dit jaar 11,4 miljard op lange termijn. Ze raamde haar financieringsbehoefte voor 2020 op 30 miljard. Maar de coronacrisis zal dat bedrag met meerdere miljarden doen toenemen.

    Het schuldagentschap veilt volgende maandag obligaties met looptijden van 4, 10 en 30 jaar. Dan wordt duidelijk hoe grote beleggers reageren op de impact van de pandemie.

  • Tweede lading Chinese mondmaskers aangekomen in Luik

    De tweede lading mondmaskers uit China is woensdagmiddag aangekomen op de luchthaven van Luik. Dat melden de schenkers, de Alibaba Foundation en de Jack Ma Foundation.

    Eerder deze week zei minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) dat België deze week een half miljoen mondmaskers en 30.000 testkits voor het coronavirus krijgt van de stichtingen van de Chinese internetreus Alibaba en diens topman Jack Ma.

    Een eerste lading van 300.000 mondmaskers arriveerde maandag en woensdag volgde dus de tweede lading.

    De Alibaba Foundation en de Jack Ma Foundation schonken de maskers aan het openbare onderzoeksinstituut Sciensano. De schenking van het beschermings- en testmateriaal kwam er volgens het kabinet van De Block mede door de persoonlijke tussenkomst van koning Filip en met de steun van het Waalse export- en investeringsagentschap Awex. De mondmaskers worden in de eerste plaats verdeeld onder de zorgverleners in ons land.

  • Ryanair schrapt vanaf volgende week zo goed als alle vluchten

    Ryanair houdt volgende week vrijwel al zijn vliegtuigen aan de grond door de coronacrisis, heeft het bedrijf laten weten. De Ierse prijsvechter schrapt komende dagen al meer dan 80 procent van zijn vluchten en denkt dat er na dinsdag 24 maart nagenoeg geen vluchten meer zullen vertrekken. Daarna voert de luchtvaartmaatschappij alleen nog een zeer klein aantal vluchten uit om essentiële verbindingen in stand te houden, voornamelijk tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

    Het bedrijf zou wel geïnteresseerd zijn om mee te werken aan repatriëringsvluchten voor EU-burgers. Het overlegt daarover met de ministeries van Buitenlandse Zaken.

  • IAO: 'Wereldwijd 25 miljoen jobs bedreigd'

    De coronapandemie kan zo'n grote economische schade aanrichten dat wereldwijd 25 miljoen jobs bedreigd zijn als overheden niet snel handelen om werknemers te beschermen tegen de impact van de gezondheidscrisis. Die waarschuwing stuurt de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) woensdag de wereld in.

    'Dit is niet langer louter een wereldwijde gezondheidscrisis. We hebben ook te maken met een economische crisis en een crisis op de arbeidsmarkt die een grote impact heeft op alle mensen', zei IAO-directeur Guy Rider.

    Hij roept regeringen wereldwijd op grootscheepse maatregelen te nemen en hun aanpak te coördineren. 'De wereldwijde financiële en economische crisis van 2008-2009 leert ons dat door een internationaal gecoördineerd antwoord het jobverlies lager kan uitvallen.'

    24,7 miljoen
    jobverlies
    In het minst ongunstige scenario ziet de IAO door de coronacrisis wereldwijd 5,3 miljoen jobs verloren gaan. In het worstcasescenario gaat het om 24,7 miljoen jobs.

    De IAO spoort de internationale gemeenschap in de eerste plaats aan de sociale bescherming uit te breiden. Ze denkt bijvoorbeeld aan een tijdelijke arbeidsduurvermindering of betaald verlof. 'Arbeiders, kleine en middelgrote bedrijven kunnen ook geholpen zijn bij een uitstel van betaling van belasting- en andere facturen.'

    In het minst ongunstige scenario ziet de IAO door de coronacrisis wereldwijd 5,3 miljoen jobs verloren gaan. In het worstcasescenario gaat het om 24,7 miljoen jobs. Ter vergelijking: door de financiële en economische crisis van ruim een decennium geleden groeide het werklozenleger met 22 miljoen leden aan.

  • China krabbelt recht na dreun coronacrisis

    China meldde woensdag slechts één nieuwe lokale besmetting met het coronavirus. Er waren wel nog twaalf andere nieuwe gevallen, maar dat ging om mensen die in het buitenland waren besmet. Het was de vijfde dag op rij dat het aantal 'geïmporteerde besmettingen' hoger lager lag dan de lokale.

    Nu het epicentrum van de coronacrisis is opgeschoven naar Europa - met dank aan de draconische maatregelen van Peking - komt het openbare leven in China langzaam weer op gang. Shoppingcenters en restaurants openen weer de deuren, al blijven de autoriteiten alert voor een opflakkering van de epidemie. 

    Het gevaar lijkt nu uit het buitenland te komen, zeker omdat veel Chinese studenten terugkeren uit de Verenigde Staten en Europa. Zij verkiezen de harde Chinese aanpak boven de chaotische en in hun ogen ontoereikende strategie in het Westen. Dat is een opsteker voor het Chinese bewind, dat eerdere fouten onder de mat probeert te vegen.

  • Onder de Menenpoort in Ieper: Last Post zonder publiek

    Het is leeg onder de Menenpoort in Ieper. Ook in hier dwingt het coronavirus tot aanpassing. Al sinds 2 juli 1928 wordt elke avond de 'Last Post' gebracht, maar met het verbod op massa-evenementen dreigde de dagelijkse herdenking afgelast te worden.

    De Last Post Association kwam tot een overeenkomst met de stad en het ministerie: elke avond mogen drie klaroeners onder de Menenpoort hun eerbetoon blazen.

    Last Post in Ieper

  • Notariskantoren annuleren alle niet dringende afspraken tot 5 april

    De 1.150 notariskantoren in ons land annuleren alle afspraken om een akte te ondertekenen tussen nu en 5 april, 'tenzij het echt dringend is'. Dat meldt de Federatie van het Notariaat (Fednot) in een persmededeling.

    Wie een afspraak heeft voor de ondertekening van een niet-dringende akte, zal door zijn notariskantoor gecontacteerd worden voor een nieuwe afspraak. Gaat het om een dringende akte, bij bijvoorbeeld een nakend overlijden, dan kan de ondertekening wel doorgaan. De akte kan ook nog ondertekend worden als de door de fiscus opgelegde termijnen zouden overschreden worden of als de financiële gevolgen voor de cliënt bij niet-ondertekening te groot zouden zijn.

    Zogenaamde onderhandse documenten, zoals een verkoopovereenkomst, worden niet meer ondertekend op de notariskantoren. Dit kan wel via mail of brief. Fednot onderzoekt nog op dit ogenblik of het mogelijk is om authentieke testamenten zonder getuigen te verlijden.

  • Schade voor economie loopt in de miljarden

    De kostprijs van de coronacrisis voor de Belgische economie bedraagt minstens 16 miljard euro, schat de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka woensdag in een eerste raming. 'De horeca, kleinhandel, toerisme en luchtvaart worden bijzonder zwaar getroffen. Maar die sectoren hebben in ons land geen enorm economisch gewicht', klinkt het. 

  • Haven van Antwerpen verzekert de continuïteit

    De haven van Antwerpen blijft open en verzekert de continuïteit, ook nu er opnieuw strengere maatregelen van kracht zijn tegen de verspreiding van het coronavirus. Dat meldt het Havenbedrijf. 'De haven behoort tot de essentiële infrastructuur van ons land', klinkt het. 'De logistieke keten en bevoorrading van ons land worden zo veiliggesteld.'

    'Essentiële goederen zoals voedingsmiddelen, brandstoffen en andere materialen en grondstoffen die noodzakelijk zijn om andere essentiële bedrijven operationeel te houden, zullen ook de komende weken via onze haven vervoerd worden.', zegt het Havenbedrijf. Ook vitale infrastructuur in het havengebied, zoals tankstations, blijft open en leveranciers van brandstoffen blijven operationeel, zodat de logistieke ketens van en naar de haven kunnen worden gegarandeerd.

    De socialistische vakbonden ABVV Scheikunde en ABVV Petroleum laten intussen wel weten dat de vakbonden niet betrokken zijn bij de taskforce die de haven ondersteunt. 'Wij dringen erop aan dat alle sociale partners, en dus ook de vakbonden, worden vertegenwoordigd in de taskforce', zeggen ze.

  • Nieuwe factcheckwebsite over coronavirus

    De website gezondheidenwetenschap.be heeft nu ook een pagina waarop alle informatie die de ronde doet over het coronavirus gecontroleerd en becommentarieerd wordt. Dat moet helpen en aantal hardnekkige mythes de wereld uit te helpen en de Vlamingen correct over het virus te informeren.

    Geïnteresseerden vinden er onder meer antwoorden op vragen als: 'Mag je Ibuprofen innemen als je besmet bent met het coronavirus?', 'Zijn mensen met bloedgroep A vatbaarder voor het virus dan mensen met bloedgroep O?' of 'Hoeveel bescherming bieden mondmaskers'.

    Gezondheidenwetenschap.be wordt gefinancierd door het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid. Het gaat om een website van het Belgische Centrum voor Evidence-Based Medicine (CEBAM), dat betrouwbare en toegankelijke gezondheidsinfo wil bieden.

  • E-commerce boomt door corona

    Nu alle niet-essentiële winkels de deuren moeten sluiten, lijkt de retailsector volledig aangewezen op e-commerce om te blijven draaien. Materiaal om van thuis te werken, speelgoed om de verveling tegen te gaan of boodschappen om aan de hamsterdrukte in de supermarkt te ontsnappen: alles is bestelbaar en wordt tot aan de deur geleverd. Maar ook daar worden de limieten voelbaar.

  • Stand van zaken jacht op coronamedicijnen

    Wereldwijd speuren wetenschappers en bedrijven naar geneesmiddelen en vaccins tegen het coronavirus. Bekijk hier de stand van zaken.

  • Verenigde Staten sluiten grens met Canada

    Amerikaans president Donald Trump laat weten dat de Verenigde Staten en Canada, in onderling overleg, hun grens sluiten voor alle 'niet-essentieel verkeer' om het coronavirus te bestrijden. Welke impact dat heeft op grensarbeiders, is nog niet bekend.

    De bilaterale handel - in 2019 goed voor 615 miljard dollar - zou wel niet verstoord worden. De VS zijn Canada's belangrijkste afzetmarkt, Canada is na Mexico de belangrijkste exportmarkt voor de VS.

    Eerder bande Trump al alle vliegverkeer uit China, Iran, de 26 landen van de Europese Schengenzone, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Canada sloot zijn grenzen maandag al voor zowat alle buitenlanders, behalve voor Amerikanen.

    Het dodentol in de VS is dinsdag boven 100 gestegen, tot 114. In Canada zijn nog maar acht doden gemeld. Premier Justin Trudeau zit wel al een tijdje in quarantaine, omdat zijn vrouw besmet is met het coronavirus.

  • China krabbelt recht na dreun door coronavirus

    Nu China niet langer het epicentrum van de coronapandemie is, komt het dagelijkse leven er geleidelijk op gang. De autoriteiten richten het vizier voortaan op het besmettingsgevaar uit het buitenland.

  • ArcelorMittal snoeit in staalproductie

    Staalproducent ArcelorMittal zet het mes in zijn productie in Europa door de coronacrisis. De grootste staalproducent buiten China was eigenlijk van plan de productie op te voeren, maar ziet nu van die plannen af.

    Het bedrijf gaat vooral minder plat staal produceren. Die staalsoort wordt veel aan automakers geleverd, maar die leggen hun fabrieken in Europa juist stil door het coronavirus.  ArcelorMittal, die ook fabrieken heeft in ons land, gaf geen details over de productiedaling. Maar uit vakbondsbronnen blijkt dat verschillende afdelingen in Italië worden gesloten. In Polen zou de geplande heropstart van een hoogoven worden uitgesteld.

  • Christeyns wil productie handgels nog verhogen

    De Gentse chemicaliën- en detergentengroep Christeyns, producent van zeep en handgels, zegt zijn productie verder te willen verhogen omdat de vraag naar desinfecterende handgels het bestaande aanbod ruim blijft overstijgen.

    Christeyns heeft zijn productie de voorbije weken al verdrievoudigd, maar probeert nog verder te gaan. De aanvoer van grondstoffen en verpakkingen vormen daarbij de grootste struikelblokken. 'Het is in se een kleine markt, die daar niet op voorzien is', zegt algemeen directeur Jef Wittouck.

    Daarom denkt het bedrijf aan alternatieve verpakkingen. 'De gebruikelijke verpakkingen van alcoholgels zijn plastic flessen met pompsystemen, en die pompsystemen komen geheel of gedeeltelijk uit China', zegt Wittouck. 'De producten in China zijn terug beschikbaar, maar er zitten grote vertragingen op aanleveringen.'

    Volgens het bedrijf is die tijdelijk stilgevallen bevoorradingsketen intussen wel opnieuw opgestart. 'Al die normale bewegingen - vooral scheepsvracht - moeten nu terug opgestart worden. Mondmaskers zou je bijvoorbeeld met het vliegtuig naar hier kunnen sturen, maar met chemicaliën is dat al minder evident. Bepaalde chemicaliën mogen ook niet vervoerd worden.'

  • Eurovisiesongfestival van de baan

    Het Eurovisiesongfestival in Rotterdam gaat niet door vanwege de coronacrisis. Dat heeft de organisatie, de European Broadcasting Union EBU, bekendgemaakt. Het event zou op 12, 14 en 16 mei plaatsgevonden hebben en wordt verplaatst naar een nog nader te bepalen datum.

    De EBU zegt geen enkel risico te willen nemen met de gezondheid van artiesten, medewerkers, fans en bezoekers. De drie organiserende omroeporganisaties (NPO, NOS en AVROTROS) en de gemeente Rotterdam hebben begrip voor de beslissing.

    Sietse Bakker, producent van het evenement, begrijpt dat veel mensen teleurgesteld zijn dat het songfestival 2020 niet doorgaat. 'Voor de artiesten uit 41 deelnemende landen, onze openings- en intervalacts die hun hart en ziel hebben gestoken in hun optreden is dat enorm teleurstellend.', zegt Bakker.

  • DAF Trucks legt productie stil vanwege nieuwe coronaregels

    Bij vrachtwagenbouwer DAF Trucks in Westerlo is de productie woensdagmiddag om 12 uur stopgezet. Dat bevestigt het bedrijf. Vakbonden en directie waren eerder al overeengekomen donderdagavond de fabriek te sluiten, maar dat is nu dus vervroegd. 'Er zijn nieuwe maatregelen van kracht in België en daar houden we ons aan', stelt de directie. De vestiging in Westerlo telt zowat 2.500 werknemers.

    Eerder op de dag werd ook bekend dat busbouwer Van Hool zijn productieactiviteit in Koningshooikt heeft stopgezet door overmacht, en dit tot en met minstens 5 april. Het bedrijf zegt de veiligheid van de werknemers niet langer te kunnen garanderen volgens de richtlijn van social distancing, zowel op de werkvloer, de kleedkamers als tijdens het gemeenschappelijk transport van en naar het werk. Bovendien wordt de productie verstoord door het stijgend ziektecijfer en de steeds moeilijkere toelevering van onderdelen uit zowel binnen- als buitenland. Voor ruim 3.450 medewerkers wordt tijdelijke werkloosheid aangevraagd.

    Ook bij Dana Belgium in Brugge heerst er bezorgdheid over de gezondheid van de arbeiders. De 500 arbeiders van het metaalbedrijf hebben woensdagochtend de sluiting van de fabriek geëist, omdat ze vrezen dat de maatregelen die het bedrijf nam tegen het coronavirus niet voldoende zijn. Voorlopig is er geen sprake van staking en blijven ze aan het werk. Ook is er ongerustheid omdat andere bedrijven, zoals Bombardier in Brugge, wel al de deuren sloten. Na de middag staat een overleg gepland met de directie.

    ©Wim Kempenaers

  • Meer dan 200.000 besmettingen wereldwijd

    Er zijn wereldwijd officieel meer dan 200.000 mensen besmet met het coronavirus. Dat is een verdubbeling sinds 7 maart, toen de kaap van 100.000 besmettingen gerond werd.

    De meeste besmettingen vonden in China plaats (81.102). Daarna volgen Italië (31.506) en Iran (17.361).

    De top vijf wordt aangevuld met Spanje en Duitsland, die allebei de kaap van de 10.000 besmettingen hebben overschreden.

    In Spanje raakten al 13.784 mensen besmet. Premier Pedro Sánchez waarschuwde woensdag dat 'het ergste nog moet komen'. 

    In Duitsland zijn er nu 10.069 besmettingen. Bondskanselier Angela Merkel houdt woensdagavond een televisietoespraak voor de Duitse bevolking over de maatregelen tegen het virus. Het is de eerste keer dat ze zoiets doet.

  • Imec's Future Summits geannuleerd

    Het Leuvense technologie-onderzoekscentrum imec heeft zijn jaarlijkse Future Summits geannuleerd wegens het coronavirus. Dat heeft imec woensdag bekendgemaakt. Het evenement zou op 19 en 20 april plaatsvinden in Antwerpen.

    Future Summits is een van de grootste techevenementen van Europa, met 1.800 wetenschappers, beleidsmakers, ondernemers, investeerders en experts op de gastenlijst. Imec zegt te hopen dat alle andere evenementen, zoals de Imec Technology Forums later dit jaar, wel gewoon kunnen doorgaan.

  • 'Gebruik noodnummers alleen voor dringende oproepen'

    De overheid vraagt om niet naar het noodnummer 112 te bellen met niet-dringende vragen over het coronavirus. 'Sommige noodcentrales hebben op 4 uur tijd evenveel oproepen ontvangen als anders in 24 uur', zegt Binnenlandse Zaken. Ook het nummer 1733 van de huisartsenwachtdienst kreeg een forse toename te slikken.

    Dinsdagavond werd op Twitter al opgeroepen om de noodcentrale niet te bellen voor niet-dringende kwesties. Woensdag werd dat nog eens herhaald tijdens de dagelijkse persconferentie van de FOD Volksgezondheid over het virus. Wie vragen heeft over corona, kan beter surfen naar www.info-coronavirus.be of bellen naar het infonummer 0800 14 689 van het crisiscentrum. 

    De noodcentrale 112 wordt in deze crisisperiode niet versterkt. Medewerkers moeten immers eerst een theoretische basisopleiding van een drietal maanden doorlopen, gevolgd door minstens nog eens een tweetal maanden praktische opleiding voor ze zelfstandig oproepen kunnen afhandelen. 

  • VDAB werkt vanop afstand

    De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) sluit zijn deuren tot en met 4 april, maar blijft wel actief. Er wordt een dienstverlening vanop afstand aangeboden, digitaal en telefonisch, klinkt het.

    Werkzoekenden kunnen wel nog altijd een afspraak maken met een bemiddelaar, die dan telefonisch of via video zal verlopen. Groepsactiviteiten zoals jobbeurzen, infosessies en opleidingen werden eerder al opgeschort. Werkzoekenden die een stage volgen zoals een individuele beroepsopleiding of een opleidingsstage, kunnen die voortzetten, tenzij de werkgever of federale regering anders beslist. 

  • Vlaamse regering stelt extra steunmaatregelen voor

    De Vlaamse regering heeft naar aanleiding van de strengere maatregelen door de nationale veiligheidsraad, een aantal bijkomende steunmaatregelen uitgewerkt voor bedrijven en werknemers en aantal maatregelen verduidelijkt. Een overzicht:

    • Om de economie te vrijwaren wordt de hinderpremie uitgebreid naar alle bedrijven die moeten sluiten door de maatregelen. Ondernemers die niet langer actief kunnen zijn, krijgen een premie van 4.000 euro voor de komende drie weken. Ook horeca-uitbaters die komende dagen nog een afhaaldienst organiseren, hebben daar recht op. Daarnaast wil Vlaanderen een oplossing om werknemers in tijdelijke werkloosheid toch te laten werken in sectoren waar nu een acuut personeelstekort is. Wie dat wil, kan zich hiervoor aanmelden bij de VDAB.         
    • De Vlaamse regering neemt 1 maand de water- en energiefactuur over van technische werklozen. Water, gas en elektriciteit mogen niet worden afgesloten.
    • Om bedrijven niet in logistieke moeilijkheden te brengen, wordt de autofiscaliteit vier maanden niet geïnd bij ondernemers.
    • Op vlak van welzijn wordt nog steeds uitgekeken naar de nieuwe levering van mondmaskers. De kindercrèches blijven open, om in opvang te voorzien voor kinderen van ouders in essentiële beroepen. De financiën van de crèches worden gegarandeerd voor de verliezen die ze lijden doordat veel ouders hun kinderen nu zelf thuis opvangen. De vaccinaties van Kind en Gezin staan voorlopig on hold tot 5 april.   
    • Jeugdactiviteiten en vakantiekampen mogen ook in de paasvakantie niet doorgaan. De Vlaamse regering pleegt overleg om in toch voldoende opvangplaatsen te voorzien en vraagt aan ouders die het zich kunnen permitteren om geen inschrijvingsgelden terug te vragen.
    • De schoolopvang wordt verder beperkt en kan enkel nog voor kinderen van ouders in cruciale sectoren (zoals de voeding, de zorg en leerkrachten zelf). Voor uitzonderlijke gevallen, zoals kinderen in een kwetsbare thuissituatie, internaten en het buitengewoon onderwijs geldt dit niet.
  • Rusland bestookt Westen met desinformatie over coronavirus

    Rusland onderneemt verwoede pogingen om in het Westen verwarring, paniek en angst te zaaien met een grote desinformatiecampagne over het coronavirus. Dat schrijft de Europese diplomatieke dienst (EDEO) in een intern rapport dat de Britse krant Financial Times en het persagentschap Reuters hebben kunnen inkijken.

     Volgens het rapport proberen Russische media, daarin aangestuurd door het Kremlin, de crisis te verergeren door het vertrouwen in de westerse gezondheidszorgsystemen te ondermijnen.

    De Europese diplomatieke dienst heeft weet van foutieve informatie die in het Engels, Spaans, Italiaans, Duits en Frans verspreid wordt via kanalen als Twitter, Facebook en Reddit. Er wordt onder meer beweerd dat het coronavirus door mensen gemaakt is en door het Westen als wapen wordt ingezet.

    Italiaanse lezers krijgen de boodschap dat de autoriteiten de pandemie niet de baas kunnen, in Spanje zouden ronduit apocalyptische verhalen verspreid worden.

    In Rusland zijn er officieel slechts iets meer dan 100 coronagevallen geregistreerd, terwijl nog niemand aan Covid-19 zou zijn overleden. Aan die officiële cijfers wordt echter weinig geloof gehecht.

    De Europese Commissie verklaarde eerder al dat er veel onzin wordt verspreid over het coronavirus. Voor gedetailleerde, correcte aanbevelingen kan iedereen volgens de Commissie het best terecht bij de nationale en lokale gezondheidsautoriteiten. 

  • Spanje gaat veel meer testen op coronavirus

    In navolging van het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) - dat aanraadt elke verdachte besmetting te testen - voert Spanje het aantal coronatesten op. De regering werkt samen met de regionale overheden om zo snel mogelijk tests over het land te verspreiden. Daarmee moeten voortaan ook mensen met milde symptomen en mensen uit kwetsbare groepen getest worden.

    Er zijn grote verschillen in hoe uitgebreid landen hun bevolking op het coronavirus testen. Zuid-Korea is veruit de koploper. Het land test zijn bevolking massaal via een soort drive-insysteem.

    In België wordt enkel wie ernstige symptomen heeft getest.

  • Air Antwerp schort alle vluchten op tot en met 10 april

    Air Antwerp schort al zijn vluchten op van 22 maart tot en met 10 april, als gevolg van het reisadvies van de federale regering en de buitengewone maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad op dinsdag heeft genomen. Dat kondigt de luchtvaartmaatschappij woensdag aan in een persbericht.

    Passagiers met een boeking voor een vlucht tussen 22 maart en 10 april kunnen hun reservering kosteloos wijzigen of annuleren door contact op te nemen met de klantendienst van Air Antwerp. Wie zijn of haar vlucht via een ander kanaal dan de Air Antwerp-website boekte, dient de partij te contacteren waarbij gereserveerd werd.

    Air Antwerp verwacht zijn vluchten op zondag 12 april 2020 te kunnen hervatten.

  • Britse festival Glastonbury gaat niet door

    Het Britse muziekfestival Glastonbury schrapt zijn verjaardagseditie vanwege het coronavirus.  De vijftigste editie van het festival zou dit jaar plaatsvinden van 24 tot 28 juni. Ongeveer 135.000 mensen hadden al een voorschot betaald voor een ticket.

    Glastonbury is een van de grootste festivals van Europa. Veel artiesten plannen hun tour in functie van het Britse festival. Het wegvallen van Glastonbury kan een groot effect hebben op andere festivals. Het muziekfestival viel een week na Pinkpop in Nederland en een week voor Rock Werchter bij ons.

  • Diamantsector pleit voor sluitingsverplichting diamantwerkplaatsen

    De diamantnijverheid in ons land is vragende partij voor een sluitingsverplichting voor alle diamantwerkplaatsen. Dat maakte het Syndikaat der Belgische Diamantnijverheid, de meest representatieve werkgeversorganisatie voor de diamantnijverheid, woensdag bekend in een persbericht.

    Het gaat om de werkplaatsen waar het kloven, het zagen, het snijden, het slijpen en het verstellen van diamant wordt verricht. De wijze waarop werkplaatsen georganiseerd zijn maakt het volgens het syndicaat onmogelijk om de regels van social distancing te respecteren.

    'Tijdens het bewerkingsproces dienen de diamanten ook steeds doorgegeven te worden tussen verschillende werknemers. Bovendien zijn er grote problemen op vlak van de bevoorrading van de te bewerken goederen', klinkt het.

    Het syndicaat benadrukt wel dat de aanvraag tot sluitin geen betrekking heeft op de diamanthandel, de diamantlabo's en andere ondernemingen in de sector.

  • Verkoopgolf in staatspapier duwt rente hoger

    De stevige stimulusplannen en de vooruitzichten op een dalende productie door quarantainemaatregelen zorgen voor een verkoop in staatsobligaties. De Duitse tienjaarsrente gaat met 15 basispunten hoger tot -0,28 procent, de Belgische rente stijgt met bijna 20 basispunten tot 0,483 procent en de Italiaanse rente op een tienjaars klimt 19 basispunten tot 2,18 procent. Ook buiten Europa gaan de rentes omhoog: de Amerikaanse tienjaarsrente veert 11 basispunten op tot 1,14 procent. 

  • Wie tijdelijk werkloos is, krijgt 1.450 euro netto

    Om de administratie niet te overbelasten krijgt een werknemer die een beroep moet doen op het stelsel van tijdelijke werkloosheid standaard 1.450 euro netto. De maatregel moet ook vermijden dat ze in afwachting van verwerking van hun dossier zonder inkomen vallen. Lees er meer over.

    ©BELGA

  • VUB stuurt alle kotstudenten verplicht naar huis

    De Vrije Universiteit Brussel verplicht alle studenten die op een kot van de universiteit verblijven om naar huis te gaan. Voor de studenten die op de campus Jette verblijven, is de regel niet van toepassing, omdat velen van hen zich inzetten ter ondersteuning van het UZ Brussel.

    Op die manier wil de VUB erover waken dat social distancing ten volle wordt nageleefd en studenten niet meer samenscholen op kot en op de campus. Wie de regel niet naleeft, riskeert een tuchtprocedure of kan de toegang tot zijn kot ontzegd worden.

    Aan de VUB werd vorige week beslist om tot en met 19 april alles digitaal te laten verlopen en alle klassikale lessen op te schorten. Kotstudenten die op een VUB-kamer verblijven en naar huis konden, werd toen al gevraagd om naar huis te gaan. Maar dat wordt nu een verplichting. De universiteit maakte de beslissing in een mail bekend aan de studenten.

  • Italië pompt 500 miljoen euro in nieuwe redding Alitalia

    De Italiaanse regering heeft een half miljard euro vrijgemaakt voor de nieuwste redding van Alitalia.

    Het verse geld voor Alitalia maakt deel uit van een pakket van 25 miljard euro dat Rome in de economie zal pompen om de gevolgen van de corona-uitbraak te milderen. Die maatregelen kondigde de regering zondag aan en ze werden in de nacht van dinsdag op woensdag per decreet gepubliceerd. De beslissing maakt de weg vrij voor de hernationalisering van Alitalia, met dus 500 euro miljoen aan verse middelen.

    Alitalia heeft sinds 2002 geen winst meer gemaakt. De zoektocht naar een overnemer leverde niets op. De maatschappij staat al sinds mei 2017 onder bescherming van de Italiaanse overheid en overleefde sindsdien dankzij 1,3 miljard euro aan leningen van de staat. Maar de coronacrisis bracht de luchtvaartmaatschappij definitief op de knieën.

  • Ook streep door Scheldeprijs, Brabantse Pijl en Amstel Gold Race

    De Scheldeprijs (8 april) en Brabantse Pijl (15 april) kunnen niet doorgaan. De Belgische wielerbond besliste woensdag alle wielerwedstrijden in België tot 30 april te schrappen. Beide wedstrijden waren nog niet officieel afgelast. Eerder gebeurde dat wel met zowat alle andere voorjaarskoersen.

    'Als gevolg van de beslissing van de UCI en de bijkomende maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad besloten Belgian Cycling, Cycling Vlaanderen en FCWB, de reeds eerder genomen beslissingen uit te breiden en alle wielerwedstrijden in België op de internationale, nationale en regionale kalender voor alle categorieën en voor alle wielerdisciplines tot 30 april te schrappen', aldus de Belgische wielerbond.

    Over het verplaatsen van de wedstrijden naar een latere datum, is nog geen duidelijkheid. Ook alle activiteiten van de nationale ploegen (testen, groepstrainingen, stages, wedstrijden) in alle disciplines en alle categorieën worden afgelast.

    Ook de Amstel Gold Race moet er aan geloven. De Nederlandse wielerklassieker stond op zondag 19 april geprogrammeerd.

    ©BELGA

  • Bouwunie: 'Meeste bouwbedrijven sluiten wellicht'

    Veel bouwbedrijven zullen de komende dagen hun deuren sluiten omdat ze onmogelijk de sociale afstand kunnen garanderen die de regering oplegt. Dat zegt de sectororganisatie Bouwunie woensdag. Om hoeveel bedrijven het precies gaat, is nog niet duidelijk. 

    'Sinds deze ochtend staat onze telefoon roodgloeiend', zegt gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens. 'Ook onze mailbox puilt uit met vragen. We kunnen de toestroom niet langer verwerken.'

    Bouwunie krijgt veel signalen van bouwbedrijven die de werven moeten stilleggen, hoewel sommige wel voortwerken. De organisatie vraagt met aandrang de invoering van een veralgemeende erkenning van tijdelijke werkloosheid door overmacht.

  • Personeel Daikin Oostende legt het werk neer

    Het personeel van Daikin Oostende, dat warmtepompen en airco's produceert, heeft sinds woensdag het werk neergelegd. Dat bevestigt de socialistische vakbond ABVV. Werknemers zijn ongerust over het coronavirus en vinden dat er een gebrek is aan maatregelen om hen te beschermen tegen het virus.

    Afgelopen dagen waren er al onderhandelingen aan de gang met de werkgever om te zorgen dat mensen op een veilig afstand kunnen werken. 'Het bedrijf had zeker al maatregelen genomen nadat twee medewerkers positief hadden getest op het virus. Een groot deel van de werknemers is al preventief thuis gezet maar toch zijn heel wat werknemers nog ongerust', vertelt vakbondssecretaris Henk Deprez.

    Toch moeten werknemers op bepaalde productielijnen volgens de vakbondsman op minder dan één meter van elkaar werken. De directie vroeg daarom tijd om de maatregelen bij te stellen, maar het personeel moest intussen wel aan het werk blijven. 'Dat zorgde voor enorm veel ongerustheid. Daarom beslisten de werknemers zelf het werk neer te leggen', zegt Deprez.

    Woensdagvoormiddag zit de directie samen met de vakbonden om te praten over nieuwe maatregelen. 

  • 243 nieuwe besmettingen, balans op 1.486

    Sinds dinsdag zijn er in ons land 243 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld, wat de totaalbalans op 1.486 brengt. Er liggen nu 496 mensen in het ziekenhuis met corona, 135 extra opnames in vergelijking met dinsdag. 100 personen liggen op intensieve zorgen. Er zijn veertien doden, de jongste was 59 jaar oud.

    Dokter toont een scanweergaven van de longen in Aalsters ziekenhuis.
    Dokter toont een scanweergaven van de longen in Aalsters ziekenhuis. ©REUTERS

  • De Lijn zet belbusritten stop

    Ook De Lijn neemt bijkomende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

    • Alle belbusritten worden stopgezet. 'Onze belbussen zijn te klein om voldoende afstand te kunnen garanderen. Alle gemaakte reservaties worden geannuleerd en mensen kunnen geen nieuwe reserveringen maken. Alle belbusklanten die een reservatie gemaakt hadden, worden persoonlijk en telefonisch door onze belbuscentrale gecontacteerd', meldt de vervoersmaatschappij.
    • Op haar overige voertuigen vraagt De Lijn reizigers voldoende afstand te houden. Vanaf woensdag 12 uur wordt maar een derde van het maximaal mogelijke aantal reiziger per bus of tram toegelaten. Zij moeten zich over het voertuig verdelen: ze mogen niet naast elkaar gaan zitten en niet dicht naast elkaar gaan staan.
  • Schoolopvang niet langer voor alle leerlingen gegarandeerd

    De opvang in scholen is niet langer voor alle leerlingen gegarandeerd. Ouders worden verzocht hun kinderen maximaal thuis op te vangen. Wie geen beroep kan doen op een geschikt alternatief, gaat in overleg met de school om duidelijke afspraken te maken over de opvang. ‘Zodra de cruciale sectoren bekend zijn, kunnen scholen bij gerede twijfel een attest of bevestiging van de werkgever vragen’, staat te lezen in de richtlijnen van de onderwijsadministratie aan de scholen.

    De nieuwe richtlijn is een verstrenging van de regels die aan het begin van de week golden. Op de Nationale Veiligheidsraad van donderdag werd beslist dat lessen zouden worden opgeschort, maar opvang mogelijk bleef. De opvang zou prioritair bedoeld zijn voor kinderen van ouders in zorg- en veiligheidsberoepen, en voor kinderen die anders enkel bij de grootouders terecht kunnen.

    Zondag verduidelijkte de Vlaamse onderwijsadministratie dat alle gezonde kinderen welkom waren op de opvang, zonder dat ouders moesten bewijzen dat ze geen alternatief hadden. Vanaf woensdagmiddag 12 uur is dat dus wel het geval.

  • Overheid voorziet extra financiële ademruimte

    De federale overheid heeft bijkomende maatregelen genomen om extra financiële ademruimte te creëren voor de bedrijven en ondernemers in ons land. Zo wil ze de financiële gevolgen van het coronavirus zoveel mogelijk verzachten.

    Ondernemers en bedrijven krijgen uitstel tot en met donderdag 30 april middernacht voor het indienen van de aangifte van hun vennootschapsbelasting, rechtspersonenbelasting en belasting niet-inwoners vennootschappen. De bijkomende termijn geldt enkel voor aangiften met een uiterste inleveringsdatum van 16 maart tot en met 30 april.

    Er wordt ook een uitstel voorzien voor het indienen van de btw-aangiften, maar slechts tot de 24ste van de maand volgend op de aangifteperiode. De maatregel werd in het leven geroepen voor starters of wie over een vergunning voor een maandelijkse teruggave beschikt. Ook voor de jaarlijkse klantenlisting wordt de termijn verlengd, tot 30 april.

    Daarnaast is er ook een automatisch uitstel van betaling van twee maanden voor de btw en bedrijfsvoorheffing, net als voor de betaling van zowel de personenbelasting als de vennootschapsbelasting. Voor het betalen van schulden zijn ook extra termijnen en vrijstellingen voorzien.

  • BMW en Toyota sluiten fabrieken in Europa

    Na autobouwers als Volkswagen, Audi en Daimler, hebben nu ook BMW en Toyota aangekondigd dat ze hun fabrieken in Europa sluiten. 

    BMW-topman Oliver Zipse zei woensdag dat de fabrieken in Europa en Zuid-Afrika zeker tot 19 april gesloten blijven. De Beierse constructeur verwacht bovendien dat zijn winst voor belastingen dit jaar aanzienlijk lager zal uitvallen omdat de wereldwijde verkoop te lijden heeft onder de uitbraak van het coronavirus. 

    Ook Toyota sluit zijn fabrieken 'tot nader order'.

    Daardoor blijven nog slechts een handvol autobouwers aan de slag in Europa. In het Verenigd koninkrijk draaien de fabrieken van Jaguars Land Rover, Honda en Aston Martin nog. Ook Volvo heeft zijn activiteiten in Zweden nog niet opgeschort, net als Kia in Slovakije en Hyundai in Tsjechië.

  • Overtreders samenscholingsverbod riskeren boete tot 4.000 euro en gevangenisstraf van 3 maanden

    Wie zich niet houdt aan de strengere maatregelen om het coronavirus in te dammen riskeert een gevangenisstraf van 3 maanden en een boete tot 4.000 euro. 

    Dat zegt procureur Ine Van Wymersch (Parket Halle-Vilvoorde) aan de VRT. 'De politie zal mensen eerst met woorden tot de orde roepen. Als dat niet helpt, kan je een boete krijgen.'

    Politie, parket, sociale en gezondheidsinspectie zullen controleren of de regels worden nageleefd. Voor burgers geldt een samenscholingsverbod.

    Bedrijven moeten telewerk organiseren voor alle functies. Als dat niet kan, moeten de werknemers voldoende afstand kunnen houden. Bedrijven die dat niet kunnen verzekeren maar toch openblijven, krijgen een zware boete. En als ze de regels blijven negeren, kan de overheid het bedrijf sluiten. 

  • China begint proef met vaccin bij mensen

    China gaat van start met het testen van een naar eigen zeggen doeltreffend vaccin tegen het nieuwe coronavirus bij mensen. Het ministerie van Defensie in Peking omschrijft het als veilig, en er zouden voorbereidingen lopen voor de massaproductie ervan, meldde het Spaanse persbureau Europa Press.

    De Chinezen lopen voor op schema, want in februari meldden de autoriteiten te verwachten in april te kunnen beginnen met het uitproberen van een vaccin bij mensen. Ondertussen wordt er in verscheidene landen vooruitgang gemeld bij de ontwikkeling van een vaccin, maar het kan maanden duren voor die uiteindelijk voor veel patiënten beschikbaar zijn.

    In Nederland plannen twee ziekenhuizen te beginnen met proeven waarbij 500 mensen een vaccinatie tegen tuberculose krijgen om te zien of dit hen een betere bescherming biedt tegen het Covid-19 virus. En in Italië heeft het ministerie van Volksgezondheid groen licht gegeven voor de eerste pre-klinische tests van een ontwikkeld vaccin op dieren. Het vaccin werd ontwikkeld door het bedrijf Takis.

    De Verenigde Staten, dat nu ook duidelijk de klappen van het coronavirus begint te incasseren, zou maandaag ook beginnen met de eerste tests van een mogelijk vaccin bij mensen. Dat meldde een overheidsofficial eerder deze week.

    ©REUTERS

  • Ook Zuid-Amerika neemt steeds drastischere maatregelen

    Steeds meer Zuid-Amerikaanse landen nemen drastische maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zuid-Amerika is nog niet zo zwaar getroffen als Europa, maar het aantal besmettingen blijft wel toenemen. 

    De leiders van landen als Argentinië, Chili, Uruguay, Paraguay, Bolivia, Colombia, Ecuador en Brazilië overlegden eerder deze week telefonisch over de situatie.

    • Colombia: de Colombiaanse president Ivan Duque riep dinsdag de noodtoestand uit en vraagt mensen van 70 jaar en ouder om tot eind mei thuis te blijven. Scholen en de horeca zijn toe en het land sluit zijn grenzen.
    • Venezuela: president Nicolas Maduro plaatste het hele land in quarantaine. Veel Venezolanen verlieten toch hun huizen omdat ze het zich niet kunnen permitteren om niet te werken.
    • Peru: Lima legde het hele land 'sociale isolatie' op. Bijeenkomsten zijn verboden en het leger werd de straat op gestuurd om de maatregel af te dwingen. Ook de grenzen gingen toe.
    • Bolivia: de Boliviaanse autoriteiten kondigden een 'gezondheidsnoodtoestand' af en stelden een avondklok in. Ook wordt het internationale vliegverkeer opgeschort en gaan de grenzen dicht.
    • Argentinië: de Argentijnse regering laat de regering het binnenlandse vliegverkeer stilleggen. Ook het bus- en treinverkeer wordt aan banden gelegd. 
    • Mexico en Brazilië. Beide landen treuzelen om hard op te treden, nochtans is in Brazilië een eerste patiënt met het virus overleden. 

    Ondertussen meldden Amerikaanse media dat de regering-Trump van plan is om migranten die illegaal de grens met Mexico oversteken meteen terug te sturen. De maatregel moet helpen de verspreiding van het virus tegen te gaan.

  • Stokerijen in de bres voor medische sector

    Stokerijen uit Aalst, Deinze en Wichelen maken niet langer enkel alcohol voor hun sterke dranken maar ook voor apotheken, ziekenhuizen en hulpdiensten. Die kampen met een tekort aan ontsmettingsgel. 

    Het initiatief is mogelijk dankzij de versoepeling van de vergunningsregels door de federale overheidsdienst douane en accijnzen. Want normaal hebben stokerijen een speciaal statuut nodig om te verkopen aan de medische wereld. 

    Jeneverstokerij Rubbens (Wichelen), Stokerij De Moor (Aalst) en Filliers Distillery (Deinze) maken gebruik van de soepelere regels. Zo beschikt Filliers over een voorraad ethylalcohol die het aanbiedt aan apotheken. En als de vraag groter is dan de voorraad zal de distillerij extra alcohol stoken. Filliers zet de productie van jenever en whisky verder met een minimumbezetting. 

    Apothekers denatureren de ethylalcohol en maken er ontsmettingsmiddelen (biocides) mee. Met de niet-drinkbare alcohol kunnen onder meer handgels worden gemaakt en mondmaskers ontsmet. 

    Op de site van de federatie voor wijn en gedistilleerde dranken Vinum Et Spiritus vinden apothekers en ziekenhuizen een overzicht van de deelnemende stokerijen. 

    Filliers uit Deinze is een van de stokerijen die zijn alcohol voortaan aan ziekenhuizen en apotheken verkoopt.
    Filliers uit Deinze is een van de stokerijen die zijn alcohol voortaan aan ziekenhuizen en apotheken verkoopt. ©Anthony Dehez

  • Minister van Economie Muylle schiet reis- en evenementensector te hulp

    Minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) neemt economische maatregelen om de reissector of organisatoren van evenementen zo goed mogelijk door de coronacrisis te loodsen. Door de massale annuleringen lopen de kosten voor hen hoog op.

    • Reissector: als een pakketreis wordt geannuleerd, kunnen reisorganisatoren hun klanten een voucher geven voor het hele bedrag van de reis. Ze moeten de reis niet verplicht terugbetalen. De voucher moet minstens een jaar geldig zijn.
    • Organisatoren van evenementen: als een evenement naar een latere datum wordt verplaatst, moeten organisatoren een klant pas terugbetalen als die kan bewijzen dat hij op de nieuwe datum echt niet kan. Als de organisatoren het evenement niet kunnen verplaatsen, mogen ze de terugbetalingen spreiden in de tijd. 

    'Het zijn uitzonderlijke maatregelen die moeten verhinderen dat veel ondernemingen over de kop gaan en dat de toekomstige dienstverlening tegenover consumenten in het gedrang komt. Ik kan niet genoeg benadrukken dat die maatregelen ook in het belang van de consument zijn', zegt Muylle.

  • Cateraar Sodexo vreest miljardenklap

    De Franse cateraar Sodexo vreest dat de uitbraak van het coronavirus een hap van 2 miljard euro uit zijn omzet zal nemen. Dat is 10 procent van de omzet.

    Omdat veel scholen en bedrijven gesloten zijn en evenementen worden afgeblazen vanwege de ziekte is er minder vraag naar de caterings- en schoonmaakdiensten van het bedrijf.

    Vorig gebroken boekjaar (tot eind augustus 2019) boekte Sodexo een omzet van 22 miljard euro.

    Het bedrijf, in 67 landen actief met 470.000 werknemers, publiceert zijn halfjaarcijfers op 9 april.

    In de gevangenis van Marche-en-Famenne werken gevangenen voor Sodexo.
    In de gevangenis van Marche-en-Famenne werken gevangenen voor Sodexo. ©Kristof Vadino

  • Gratis nummer voor zelfstandigen met vragen

    Het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen heeft een callcenter opgezet voor zelfstandigen met vragen over de maatregelen met betrekking tot hun sociaal statuut, denk aan vragen over bijdragen en uitkeringen. 

    De zelfstandigen kunnen terecht op het gratis nummer 0800 12 018, van maandag tot vrijdag van 8 tot 20 uur. 

  • China: één besmetting, 12 ingevoerde gevallen

    China meldt woensdag voor de tweede dag op rij slechts één nieuwe lokale besmetting door het coronavirus. Maar er zijn ook twaalf nieuwe geïmporteerde gevallen.

    Het is de vijfde dag op rij dat het aantal 'geïmporteerde' mensen met besmetting hoger is dan de binnenlandse infecties. De teller van de import staat op 155. Dagelijks komen zo'n 20.000 mensen het land binnen en de hoofdstad Peking heeft een quarantaine van 14 dagen opgelegd aan passagiers die vanuit het buitenland aankomen in daarvoor voorziene hotels.

    De lokale besmetting werd geïdentificeerd in Wuhan, de stad waar de epidemie eind vorig jaar uitbrak. Wuhan en de provincie Hubei werden op 23 januari de facto in quarantaine geplaatst, waardoor meer dan 50 miljoen inwoners van de wereld werden afgesneden.

    De besmettingsgraad is in China de afgelopen weken aanzienlijk vertraagd in vergelijking met half februari, toen er dagelijks duizenden nieuwe infecties waren. Het land telt nu bijna 80.900 gevallen.

    Het aantal Chinese doden steeg de afgelopen 24 uur met 11 tot 3.237. 

  • Europees inreisverbod van 30 dagen

    Reizigers van buiten de EU worden de komende 30 dagen niet meer in België en de 25 andere landen van de Schengenzone toegelaten, tenzij hun reis essentieel is.

    Dat hebben de Europese leiders na een videoconferentie over de bestrijding van het coronavirus beslist.

    Het inreisverbod geldt niet voor EU-burgers en hun familie, mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel, vrachtwagenchauffeurs, diplomaten, bepaalde onderzoekers en grensarbeiders.

  • Recordaantal nieuwe besmettingen (wereldwijd)

    Gisteren zijn wereldwijd 15.615 nieuwe besmettingen geteld. Dat is het hoogste aantal sinds de uitbraak van het coronavirus.

    En opvallend: het zijn er meer dan het Chinese dagrecord van 13 februari, toen het land nog een andere manier van tellen toepaste.

    De belangrijkste cijfers leest u hier.

  • Voka schat economische impact op 16 miljard euro

    De werkgeversorganisatie Voka verwacht dat de coronacrisis onze economie 1,5 procent groei zal kosten, goed voor een impact van 16 miljard euro. 'Alle bedrijven worden getroffen, groot en klein, niet alleen de horeca en winkels.'

    'Daarom moet de overheid dringend extra steunmaatregelen voor de bedrijven nemen. Nu al is de economische impact groter dan bij de terreuraanslagen van vier jaar geleden', zegt Voka-topman Hans Maertens.

    Hij eist een garantiefonds met overheidswaarborgen, ziekteverzekering voor werknemers die uitvallen en uitstel van betaling voor personen- en vennootschapsbelasting, btw en voorheffingen

    Uit een Voka-rondvraag bij 1.500 bedrijven blijkt dat

    • drie op de vier bedrijven een omzetdaling verwachten.
    • een vijfde van de bedrijven de omzet met de helft ziet terugvallen.
    • 70 procent zal gebruikmaken van tijdelijke werkloosheid, de helft van de bedrijven zal dat de komende week doen.

    Voka roept alle Vlaamse bedrijven wel op om de gezondheid van de medewerkers voorop te stellen en de strengere maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad ten volle na te leven. 

  • 'Virus overleeft tot 72 uur op plastic en staal'

    Het coronavirus overleeft urenlang op oppervlaktes en in de lucht. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat werd gepubliceerd in het toonaangevende medische tijdschrift New England Journal of Medicine.

    Wetenschappers ontdekten dat het virus na twee tot drie dagen nog te detecteren is op plastic en roestvrij staal en tot 24 uur op karton.

    Het team van wetenschappers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en van de universiteiten van Californië, Los Angeles en Princeton gebruikte een vernevelaar om een hoestende of niezende persoon te simuleren en stelde vast dat het virus nog drie uur in de lucht te vinden was.

    Kritiek

    Er is wel kritiek van enkele wetenschappers op het onderzoek. Ze zeggen dat de dreiging vanuit de lucht mogelijk overdreven kan zijn. Het virus wordt voornamelijk overgedragen door ademhalingsdruppels en in deze vorm is het virus slechts enkele seconden levensvatbaar nadat een persoon hoest of niest.

    Critici vragen zich af of een vernevelaar een menselijke hoest of nies wel kan nabootsen. De bevindingen van de wetenschappers bevestigen in ieder geval dat maatregelen die mensen zelf kunnen treffen helpen om verspreiding tegen te gaan. Daaronder vallen sociale afstand houden, het aanraken van het gezicht vermijden, hoesten of niezen in je elleboog en het desinfecteren van oppervlaktes met reinigingsdoekjes.

  • 15 miljoen mondmaskers op komst

    Er lijkt een voorlopige oplossing in zicht voor de dreigende tekorten aan mondmaskers.

    Volgens het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zijn 15 miljoen maskers op weg naar ons land.

    De leveringen zouden donderdag of vrijdag aankomen.

  • VS overwegen elke burger 1.000 dollar te sturen

    De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin voerde dinsdag gesprekken met de Republikeinse meerderheid in de Senaat over een enorm stimulusplan, zo groot als het Turkse bbp.

    Daarbij circuleren bedragen van 800 à 850 miljard dollar. Dat is meer dan het stimulusplan waarmee het Amerikaanse parlement in volle kredietcrisis in 2008 de bankensector overeind hield.

    Het idee leeft om huishoudens cheques toe te kennen, zodat gezinnen meteen geld kunnen uitgeven. Het bedrag van zo’n cheque zou tot 1.000 dollar per gezin kunnen bedragen.

  • 'Onrust en spanning bij onze werknemers nemen toe'

    Het coronavirus infiltreert in de diepe kern van het economische weefsel, bij de productiebedrijven. Vooral assemblagebedrijven waar werknemers dicht bij elkaar werken, sluiten de deuren, al dan niet onder druk van de vakbonden.

    'In de Belgische industrie is de situatie explosief.' Zo zegt William Van Erdeghem van de christelijke vakbond ACV Metea op het stilleggen van de productie bij Audi in Vorst maandag.

    De werknemers, die vonden dat ze te dicht bij collega’s moesten werken, eisten handschoenen en mondmaskers om zich te beschermen. 'In sommige fabrieken moet men met vier of vijf mensen op een vierkante meter werken. De mensen zijn ongerust. Het is onbegrijpelijk dat bedrijven het economische laten primeren op de gezondheid.'

    Dinsdag volgden de fabrieken van Volvo Cars en Volvo Trucks in Gent. 

  • Shorten verboden op Brusselse beurs

    Het algemene shortverbod moet rust brengen op Euronext Brussel en helpen om extreme koersvallen te vermijden. Het is de bedoeling 'om de wanordelijke terugval van aandelen en à la baisse speculatie tegen te gaan'.

    Sinds de piek op 17 februari verloor de Brusselse Bel20-index al zowat 40 procent.

    Met de nieuwe maatregel gaat beurswaakhond FSMA nog een flinke stap verder dan het selectieve shortverbod dat dinsdag gold. Toen werd shorten verboden op 17 aandelen. Het ging om 17 aandelen die maandag bijzonder zware klappen hadden gekregen en meer dan 10 procent hadden verloren.

    Het nieuwe verbod is algemeen en geldt voor alle bedrijven die op Euronext Brussel en op het groeisegment Euronext Growth noteren. Het verbod geldt ook voor indexgerelateerde instrumenten wanneer de Brusselse aandelen een gewicht van meer dan 20 procent in de index hebben, zo blijkt uit een persbericht.

  • Politie en inspecties zien toe op naleving regels

    Bedrijven moeten hun werknemers laten thuiswerken waar mogelijk.

    Voor jobs waar dat niet kan, moeten de regels van voldoende afstand houden gerespecteerd worden. Daar zal streng op worden toegezien: een bedrijf dat zich niet aan de regels houdt krijgt een zware boete.

    Volhardt het bedrijf in de boosheid, dan zal het worden gesloten, waarschuwde premier Wilmès dinsdagavond.

    De politie, de sociale en gezondheidsinspectie zullen erop toezien dat de maatregelen worden nageleefd. 

    Wie het samenscholingsverbod overtreedt, zal een GAS-boete krijgen. 

  • IMF wijst verzoek om hulp van Venezuela af

    Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een verzoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro afgewezen om hulp van 5 miljard dollar om de pandemie van het nieuwe coronavirus in zijn land te bestrijden.

    Venezuela heeft tot nu toe 36 gevallen van nieuw coronavirus geregistreerd en er zijn geen sterfgevallen als gevolg van de ziekte. 

    Voor Nicolas Maduro, die het IMF regelmatig belastert, zou het geld waar hij om vroeg het mogelijk moeten maken om 'aanzienlijk bij te dragen tot de versterking van onze detectie- en reactiesystemen' voor het coronavirus.

    Met de crisis in het land met de grootste oliereserves ter wereld, zit het gezondheidssysteem op de knieën. Ziekenhuizen zijn vervallen, slecht uitgerust en soms onhygiënisch.

  • Ziekenhuisdirecteur Noppen: 'Dit brengt ook het beste in de mens naar boven'

    Er zijn veel berichten over gebrek aan burgerzin, maar de jongste 24 uur ziet Marc Noppen, directeur van het UZ Brussel, ook het omgekeerde.

    'Van alle kanten wordt hulp aangeboden', schrijft hij in het dagboek dat hij deze week voor De Tijd bijhoudt.

  • Lockdown of de kudde? Wat biedt de beste bescherming?

    Nederland kiest in zijn strijd tegen het coronavirus voor een aanpak van gecontroleerde verspreiding. Andere landen gaan vol voor een lockdown. De discussie over wie gelijk heeft, woedt volop. 

    Ook België kiest voorlopig voor een aanpak van gecontroleerde verspreiding, legt Pierre Van Damme, vaccinoloog aan de Universiteit Antwerpen, uit. 'Dit is een virus dat vroeg of laat tot 70 procent van de bevolking zal besmetten. Daar gaan we naartoe. Het is dan zoeken naar de meest gecontroleerde manier om dat te doen, tot je aan die groepsimmuniteit geraakt.'

  • 100 doden in de VS

    In de Verenigde Staten zijn inmiddels 101 mensen gestorven aan het coronavirus. Dat blijkt uit een rapport van het Franse persbureau AFP op basis van officiële bronnen.

    Covid-19 is nu in alle vijftig staten van de Verenigde Staten vastgesteld, meldt CNN. De helft van deze sterfgevallen werd geregistreerd in de staat Washington, in het noordwesten van het land. De pandemie van het coronavirus heeft ook 12 mensen in de staat New York en 11 in Californië gedood.

    Het aantal mensen in de VS dat geïnfecteerd is met het coronavirus ligt ruim boven de 6.000.  

  • Opnieuw meer besmettingen in Zuid-Korea

    Het aantal nieuwe coronavirusinfecties in Zuid-Korea zag woensdag een lichte stijging voor de tweede dag op rij, met 93 nieuwe gevallen geregistreerd sinds de vorige dag. Dat zegt Korea's Centrum voor ziektecontrole en Preventie.

      De stijging, die het totale aantal besmettingen in het land op 8.413 bracht, volgde een dagenlange neerwaartse trend. Nog drie besmette mensen stierven ook, waardoor het dodental op 84 kwam.

    De meeste gevallen, waaronder 79 van de nieuwe, zijn geconcentreerd in de zuidoostelijke stad Daegu en de omliggende regio. 

  • Stand van zaken

    In ons land zijn er 1.243 besmettingen vastgesteld. Daarvan zijn 10 mensen overleden.

    361 mensen liggen in het ziekenhuis, waarvan zowat 80 op intensieve zorgen. 

    • Vanaf deze middag gelden strengere maatregelen. Enkel supermarkten en voedingswinkels, banken, krantenwinkels, postkantoren, apotheken en benzinestations mogen nog openblijven. Alle andere niet-essentiële zaken moeten dicht. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad dinsdagavond bekendgemaakt.
    • Thuiswerk wordt de norm. Als dat niet mogelijk is, kunnen werknemers enkel gaan werken mits voldoende afstand met collega's (anderhalve meter).
    • Fysieke activiteit buiten (bijvoorbeeld sporten) kan nog, maar enkel alleen of met één vriend, familielid of kennis. Er moet ook voldoende afstand worden bewaard. 
    • Er geldt een samenscholingsverbod dat bepaalt dat elke samenkomst in groep verboden is, ongeacht de grootte, behalve in gezinsverband. 
    • Bezoeken aan de supermarkt mogen nog maar een half uur duren, en er mag maar één persoon per tien vierkante meter winkelen.
    • De huidige regels rond scholen blijven gelden: geen lessen, maar wel opvang voor kinderen van ouders uit de zorg of voor diegenen die enkel terechtkunnen bij de grootouders.

    De maatregelen moeten voorkomen dat het aantal besmettingen met het coronavirus te fel oplopen, en dat ziekenhuizen bezwijken onder de toestroom van patiënten. 

    Klik hier voor de blog van gisteren/dinsdag. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud