1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Italië scherpt maatregelen nog aan

Italië kondigde vrijdagavond aan dat het vanaf zaterdag de parken sluit en dat sport en spel in open lucht voortaan verboden is.
  • Meer over het coronavirus op 21 maart?

    Dat vindt u in deze nieuwe liveblog. Voor 20 maart houden we het hier bij. 

  • Coronavirus treft ook imperium Trump

    Door de toenemende coronacrisis in de Verenigde Staten raakt ook zakenimperium van president Donald Trump in moeilijkheden. Dat meldt The New York Times.

    De toeristische sector is een van de grootste economische slachtoffers van de coronacrisis. De Trump Organisation, die sinds Trumps verkiezing tot president gerund wordt door zijn zonen Donald junior en Eric, bezit in de VS tientallen hotels, restaurants en golfterreinen.

    In de staten New York en Californië, die sinds vrijdag in complete lockdown geplaatst zijn, werden deze week al golfterreinen gesloten en hotelpersoneel ontslagen, net als in de hoofdstad Washington. Ook zijn privéclub Mar-a-Lago in Florida, waar Trump graag zijn weekends doorbrengt, ging al dicht. En zijn hotel in Las Vegas aanvaardt geen nieuwe reservaties meer.

    Volgens The New York Times beschikt de Trump Organisation, in tegenstelling tot sommige andere hotelketens, wel over voldoende financiële buffers om de crisis voorlopig op te vangen. De voorbije week trachtte het bedrijf niettemin nog snel wat inkomsten te genereren. Zo stuurde een van zijn golfclubs in de staat New York, die normaal gesloten is in het winterseizoen, deze week nog een mail naar leden dat de terreinen alsnog geopend werden, 'omdat gouverneur Cuomo het gebruik van openbare ruimtes en parken aanmoedigt voor oefeningen en ontspanning'. Door de lockdown in New York lijkt dat de komende tijd alvast uitgesloten. 

  • Italië sluit parken en verbiedt sport en spel

    Italië, het Europese land dat het zwaarst getroffen is door het coronavirus, scherpt vrijdagavond de maatregelen om de uitbraak van het virus tegen te gaan nog verder aan. Het ministerie van Gezondheid maakt bekend dat vanaf zaterdag alle parken in het land dichtgaan. 

    Italianen zien ook de mogelijkheid tot sport en spel fel ingeperkt. Die activiteiten zijn niet langer toegelaten in de open lucht. Wie nog enigszins wil bewegen, kan dat alleen nog maar in de onmiddellijke nabijheid van het eigen huis, zo is te horen. 

    'We moeten meer doen om de besmetting tegen te gaan', zo besloot minister van Gezondheid Roberto Speranza. Het aantal doden steeg vrijdag in Italië weer gevoelig: er lieten 627 mensen het leven, wat de dodentol op 4.032 brengt. Er zijn nu 47.021 bevestigde besmettingen in het land.

    Sport en spel in open lucht is voortaan verboden in Italië.
    Sport en spel in open lucht is voortaan verboden in Italië. ©Photo News

  • Trump vecht robbertje uit met journalist op coronabriefing

    Nee, zo stel je een bezorgde natie niet gerust. Uitgerekend op de dag dat de staten Californië en New York in lockdown gingen, koos de Amerikaanse president Donald Trump op een persbriefing over de coronacrisis voor de frontale aanval tegen de Witte Huis-reporter van de televisiezender NBC News.

    Gevraagd naar wat hij een angstige natie wil zeggen als geruststellende boodschap, beschuldigt Trump de reporter ervan een 'smerige vraag' gesteld te hebben. Hij verwijt de zender ook 'sensationalisme'. Gevraagd of de genomen maatregelen zullen werken, luidt het antwoord: 'Dat kan. Kan ook niet. Ik heb er een goed gevoel bij.'

    In de VS zijn al 216 doden gevallen door het coronavirus.

  • Europa laat strakke budgetregels los

    De Europese Commissie beseft dat de coronacrisis zo diep zal inwerken op de economie dat uitzonderlijke maatregelen nodig zijn. Tot eind dit jaar wordt het Europese regime voor staatssteun daarom maximaal opgerekt. Vrijdag besliste ze ook de 'ontsnappingsclausule' in de Europese begrotingsregels in werking te stellen.

    De strenge Europese begrotingsregels worden daarmee tijdelijk buitenspel gezet. Daardoor kunnen lidstaten 'zoveel geld injecteren in de economie als nodig', zei EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in een videoboodschap: 'Ik beloofde alles te doen wat nodig is. Ik heb woord gehouden.'

    Het is de allereerste keer dat de algemene ontsnappingsclausule wordt getriggerd. Die clausule maakt het mogelijk dat lidstaten afwijken van het uitgestippelde begrotingstraject en tegelijk forse bedragen in maatregelen steken om de groei te stimuleren. De clausule is bedoeld voor in bijzonder zwaar economisch weer. 

    De Europese ministers van Financiën lieten op hun videoconferentie dinsdag al een opening naar die zware middelen, als het tot een veralgemeende lockdown zou komen in Europa om de opmars van het coronavirus te vertragen. Ze moeten wel nog hun formele fiat geven aan het voorstel van de Commissie.

  • WGO waarschuwt mensen onder 50 jaar

    Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), richtte zich vrijdagavond in zijn persbabbel specifiek tot jongeren. 

    Mensen onder 50 jaar maken een significant deel uit van de groep die naar het ziekenhuis moet met klachten als gevolg van het coronavirus. Dat wijzen data in verschillende landen uit, aldus Ghebreyesus. 'Bericht aan jonge mensen: jullie zijn niet onoverwinnelijk. Dit virus kan jullie voor weken in het ziekenhuis doen belanden of zelfs doden.' 

    Tegelijk riep hij de jeugd ook op hun sociale leven in te perken. 'Zelfs als jullie niet ziek zijn, kunnen de keuzes over waar jullie naartoe gaan leven en dood betekenen voor iemand anders.' De WGO roept voortaan wel op tot 'physical distancing' in plaats van 'social distancing'. 

    Mensen mogen geen fysiek contact met elkaar hebben, maar het is niet de bedoeling dat ze sociaal vereenzamen. Sociale media, zoals Facebook, Twitter, Instagram of berichtenapps kunnen daarbij helpen.

  • Regering-Johnson garandeert 80 procent van Britse lonen

    De Britse premier Boris Johnson legt dan toch de sluiting op van alle cafés, restaurants, theaters, bioscopen, fitnesscentra en buurthuizen vanaf vrijdagavond. Eerder kondigde hij al aan dat de Britse scholen verplicht dichtgaan. Winkels blijven voorlopig wel open, maar almaar meer bedrijven sluiten sowieso de deuren.

    De Britse regering kreeg meer en meer kritiek voor haar corona-aanpak, die losser was dan in de meeste andere Europese landen. Johnson maande tot dusver wel de bevolking aan publieke plekken te mijden en sociale afstand te respecteren, om de verspreiding van het coronavirus te beperken, maar legde geen stringente verplichtingen op. Zeker in de hoofdstad Londen bleken de raadgevingen lang niet altijd nageleefd te worden, waardoor het aantal besmettingen er nog sneller oploopt dan in de rest van het land.

    Er staat geen limiet op hoeveel dit moet kosten.

    Rishi Sunak
    Brits minister van Financiën

    De Britse dodentol is gestegen tot 177, de druk op de nationale gezondheidsdienst wordt almaar groter. Nu lijkt het Verenigde Koninkrijk dan toch steeds meer voor een lockdownaanpak te kiezen.

    Om de enorme economische impact van het stilvallende Britse leven te counteren, kondigde minister van Financiën Rishi Sunak ook extra 'ongeziene' stimulusmaatregelen aan. De Britse regering zal bedrijven leningen geven zodat technisch werkloze werknemers 80 procent van hun loon kunnen behouden. En naakte ontslagen zoveel mogelijk vermeden worden. 'Er staat geen limiet op hoeveel dit moet kosten', aldus Sunak. De maatregel geldt alvast tot eind juni, maar kan worden verlengd.

    Sunak beloofde eerder deze week al voor 330 miljard pond staatswaarborgen voor bedrijfsleningen, en 20 miljard rechtstreekse stimuli voor bedrijven. Die leningen zullen ook zeker een jaar renteloos zijn, zei Sunak vrijdag. Hij voegde daar aan toe dat bedrijven hun btw-verplichtingen minstens drie maanden opgeschort zien om hun cashflow te garanderen.

  • Ziekenhuizen in Noord-Brabant slaken noodkreet

    In de Nederlandse provincie Noord-Brabant, die aan België grenst, doen ziekenhuizen een noodoproep aan ziekenhuizen elders in het land en aan de regering. De toestroom van patiënten die besmet zijn met het coronavirus is er zo groot dat er geen zorg meer kan worden verleend aan andere spoedeisende patiënten. Dat meldt de Nederlandse omroep NOS vrijdag.

    'Wij zijn in een crisissituatie, zien een enorme toestroom van patiënten en hebben het ziekenhuis moeten ombouwen naar een plaats waar alleen nog maar coronapatiënten worden opgevangen', zegt Caroline Heijckmann, medisch coördinator van het Bernhoven-ziekenhuis in Uden.

    Mensen zonder coronaverschijnelen die moeten worden opgenomen, worden vanuit Uden verplaatst naar andere ziekenhuizen in de buurt. Maar dat gaat al bijna niet meer. Ook het Amphia Ziekenhuis in Breda slaat alarm. 'De Brabantse ziekenhuizen kunnen de stroom patiënten die we op korte termijn verwachten niet alleen aan. We moeten nu als land in actie komen', zegt hoofd infectiepreventie Jan Kluytmans.

  • Meer dan 4.000 doden in Italië

    Geen enkel land in Europa krijgt het door de coronapandemie zwaarder te verduren dan Italië. In de derde economie van de eurozone bezweken nu al zeker 4.032 mensen aan de longziekte. Dat zijn er 627 meer in een dag tijd, de grootste stijging ooit. Het aantal vastgestelde besmettingen steeg in 24 uur van 41.035 naar 47.021. 

    Vooral in Lombardije blijft de verspreiding van het virus een helse opgave. In de rijke noordelijke regio zijn zeker 22.264 mensen besmet. Zeker 2.549 patiënten overleefden de strijd tegen de ziekte niet.

  • Regering-Merkel wil buitenlandse overnames van Duitse bedrijven verbieden

    De Duitse regering werkt aan maatregelen om te voorkomen dat Duitse bedrijven in buitenlandse handen komen als gevolg van de coronacrisis. 'Er zijn geen taboes meer', aldus minister van Economie Peter Altmeier.

    Er zijn geen taboes meer.

    Peter Altmeier
    Duits minister van Economie

    Door de coronacrisis krijgen ook de Duitse multinationals enorme klappen. Zo zagen autoreuzen als Daimler en Volkswagen de jongste weken zowat de helft van hun beurswaarde in rook opgaan, terwijl ze hun fabrieken moeten sluiten omdat de toelevering van onderdelen stil kwam te vallen.

    'We zullen vermijden dat Duitse economische en industriële belangen in de uitverkoop belanden', zegt Altmeier. Hij kijkt daarbij naar zowel 'tijdelijke en beperkte staatssteun', als naar overheidsparticipaties en zelfs overnames van Duitse bedrijven door de staat. De regering-Merkel werkt aan een hulppakket van 500 miljard euro voor bedrijven, aldus het tijdschrift Der Spiegel.

    Ook Markus Söder, de deelstaatpremier van Beieren waar Duitse reuzen als BMW en Siemens gevestigd zijn, riep op de nationale belangen te beschermen. 'Als het gros van de Beierse en Duitse economie in buitenlandse handen belandt, spreken we niet langer van een gezondheidscrisis, maar van een zware herschikking van de economische wereldorde.' 

  • VS en Mexico beperken grensverkeer

    De Verenigde Staten en Mexico gaan niet-essentiële verplaatsingen tussen de twee landen beperken. Dat maakte de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag bekend. De maatregel aan een van de drukste grenzen ter wereld gaat zaterdag in.

    Met de maatregel hopen de buurlanden de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Eerder deze week maakten de VS met Canada gelijkaardige afspraken.

    'De nieuwe regels en procedures zullen de legale handel niet in de weg staan', voegde Trump eraan toe. Volgens de Amerikaanse president neemt Mexico weldra ook maatregelen om alle vliegverkeer vanuit Europa te verbieden. Washington kondigde een week geleden al een inreisverbod uit Europa af.

    Amerikaans president Donald Trump maakte vrijdag bekend dat alle niet-essentiële reizen tussen de VS en Mexico vanaf zaterdag verboden zijn.
    Amerikaans president Donald Trump maakte vrijdag bekend dat alle niet-essentiële reizen tussen de VS en Mexico vanaf zaterdag verboden zijn. ©EPA

  • PMV schort terugbetalingen voor 860 kmo's op

    De Vlaamse regering gaat via haar financiële arm PMV een arsenaal aan middelen inzetten om het economische leed voor de bedrijven te verzachten.

    Een van haar beslissingen houdt in dat wie gebruik maakt van de Startlening, Cofinanciering en Cofinanciering+ van PMV die financiering tijdelijk niet moet terugbetalen. 'De voorziene domiciliëringen voor terugbetaling van kapitaal en/of intresten worden opgeschort voor alle kredietnemers. De opschorting geldt voor drie maanden en zal indien nodig verlengd worden tot zes maanden', luidt het.

    Hetzelfde geldt voor een dertigtal kleinere leningen die vanuit PMV zijn toegekend. Voor de grotere leningen kiest PMV voor een geïndividualiseerde aanpak. De automatische opschorting geldt voor alle kredietnemers, ongeacht in welke sector ze actief zijn. Ze hebben betrekking op 860 bedrijven.

    Daarna heeft de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) ook nog bijna 2 miljard euro beschikbaar aan waarborgcapaciteit en zal ze de bedrijven uit haar portefeuille 'maximaal assisteren' bij financieringsvraagstukken die uit de crisis voortvloeien.

    Europa

    De Vlaamse investeringsmaatschappij is ook in contact met het Europese Investeringsfonds (EIF) om te bekijken of en hoe ze de additionele middelen en garanties die Europa vrijmaakt kan aanwenden zonder dat die als staatssteun worden gekwalificeerd. Mogelijk leidt het overleg tot extra instrumenten om de impact van de coronacrisis op te vangen.

  • Brussels Airlines verlengt kosteloze omboekingsperiode tot 31 augustus

    Brussels Airlines verlengt de periode waarin reizigers kosteloos een vlucht kunnen omboeken. Passagiers kunnen tot 31 augustus beslissen over een nieuwe vertrekdatum en een andere bestemming kiezen.

    'Voorheen werden de klanten gevraagd de luchtvaartmaatschappijen vóór 1 juni op de hoogte te brengen van hun nieuwe datum. Die periode is met twaalf weken verlengd tot 31 augustus 2020', klinkt het in een persbericht.

    De regels gelden voor tickets die zijn geboekt tot en met 31 maart 2020 en met een bevestigde reisdatum tot en met 31 december 2020.

  • Nog geen beslissing over examens aan universiteiten

    De vijf Vlaamse universiteiten hebben beslist om de rest van het academiejaar, dat tot midden mei loopt, online te blijven lesgeven. ‘We willen de duidelijke boodschap geven dat de piek wellicht niet voorbij zal zijn na de paasvakantie en dat het geen goed idee is de epidemie te laten opflakkeren door te snel grote groepen weer samen te brengen’, zegt Luc Sels, de rector van de KU Leuven en de voorzitter van het overlegorgaan van de universiteiten. ‘Bovendien heeft afgelopen week bewezen dat die digitale omschakeling heel goed lukt.’

    Als de nationale veiligheidsmaatregelen het toelaten, versoepelen we mogelijk enkele maatregelen, zoals het laten doorgaan van practica in kleine groepjes, maar het principe blijft dat het onderwijs volledig digitaal gebeurt.

    Over het verdere verloop van de examens en stage is nog geen beslissing gevallen. ‘Die situatie verschilt sterk van universiteit tot universiteit’, zegt Sels. ‘De oplossingen zullen  meer maatwerk vereisen. We zijn twee scenario’s aan het uitwerken, eentje waarbij de epidemie beheersbaar blijkt in juni, en eentje waarbij dat niet zo is. In dat laatste geval zullen we zo veel mogelijk examens moeten spreiden en onderzoeken wat mogelijk online kan gebeuren.’

    Als de epidemie in juni niet onder controle is, zullen we zoveel mogelijk examens moeten spreiden en onderzoeken wat mogelijk online kan gebeuren

    Luc Sels
    Rector KU Leuven


    'Het is de bedoeling zo veel mogelijk studieduurvertraging te vermijden’, zegt rector Sels nog.

  • New York gaat in volledige lockdown

    New York, de stad die nooit slaapt, wordt volledig lamgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Nadat eerder al bars en restaurants gesloten waren, moeten nu alle niet-essentiële bedrijven dicht. Iedereen die geen essentiële job uitoefent, moet thuisblijven. Dat geldt voor de hele staat, meldt gouverneur Andrew Cuomo.

    Met zijn 19 miljoen inwoners vertegenwoordigt de staat New York maar 6 procent van de Amerikaanse bevolking. Toch zijn ondertussen de helft van de ruim 14.000 Amerikaanse coronagevallen in New York vastgesteld. 38 van de 205 Amerikaanse doden tot dusver vielen ook in de Empire State.

    Donderdag besliste gouverneur Gavin Newsom al om Californië, met 40 miljoen inwoners de volkrijkste staat van de VS, in volledige lockdown te plaatsen. 

    Het immer drukke Times Square ligt er zo goed als verlaten bij.
    Het immer drukke Times Square ligt er zo goed als verlaten bij. ©REUTERS

  • AG Insurance gaat hulppersoneel gratis verzekeren

    Studenten genees- en verpleegkunde, docenten in de gezondheidszorg of gepensioneerde zorgverstrekkers die zich spontaan aanbieden als hulppersoneel in ziekenhuizen, woon- en zorgcentra en andere zorginstellingen, kunnen vanaf vandaag rekenen op gratis extra verzekeringen van AG Insurance. Wie als hulppersoneel aan de slag gaat in een instelling die bij AG Insurance is aangesloten voor een arbeidsongevallenverzekering of een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, zal daar automatisch en kosteloos voor worden gedekt zolang de coronacrisis aanhoudt. Ze krijgen dezelfde bescherming als de vaste personeelsleden. 

    Tegelijk pas AG Insurance tijdelijk ook de voorwaarden voor zijn hospitalisatieverzekering aan. Doorgaans vergoedt AG Insurance al de kosten die een patiënt een of twee maanden voor een geplande hospitalisatie heeft gemaakt. Maar door de coronacrisis worden niet-dringende medische interventies uitgesteld, waardoor gemaakte kosten buiten de periode van de dekking dreigen te vallen. AG Insurance past de voorwaarden nu aan opdat wie een hospitalisatieverzekering heeft zijn kosten als vanouds gedekt blijft zien.



  • AB InBev doet beroep op tijdelijke werkloosheid en past verschil in loon bij

    De brouwer AB InBev doet voor enkele medewerkers uit de verkoop, horecaondersteuning en evenemententeams een beroep op tijdelijke werkloosheid. De brouwer compenseert het verschil tussen de RVA-uitkering en het loon zodat de betrokken werknemers geen loonverlies lijden. Dat heeft de brouwer vrijdag bekendgemaakt.

    In lijn met de voorzorgsmaatregelen van de overheid kunnen de werknemers die aan de slag blijven indien mogelijk thuis werken. Voor de anderen, die ter plekke nodig zijn, heeft de brouwer de nodige voorzorgsmaatregelen genomen, zoals 'social distance' op de werkvloer, zodat ze optimaal beschermd zijn en veilig kunnen werken. Vanaf maandag wordt de temperatuur gemeten van alle werknemers die de brouwerijen binnenkomen. 

  • Europa stevent af op langere lockdown

    In de strijd tegen de coronapandemie perken verschillende Europese lidstaten, waaronder België, de bewegingsvrijheid van hun burgers aanzienlijk in. In de meeste landen geldt die maatregel zeker tot eind maart of het begin van de paasvakantie.

    Maar de kans dat de quarantainemaatregelen voor een langere periode het 'nieuwe normaal' worden, lijkt groot. De regeringen in Italië, Frankrijk en Spanje bereiden hun bevolking al voor op een verlenging of zelfs een verstrenging van de lockdown. Het leger lijkt een belangrijke rol te gaan spelen bij de controle op de naleving van de quarantaine.

  • EU-lidstaten akkoord met opschorting slotregels luchthavens

    Tegen de achtergrond van de coronacrisis hebben de EU-lidstaten vrijdag ingestemd met de tijdelijke versoepeling van de regels voor start- en landingsrechten op luchthavens.

    Die rechten, 'slots', worden aan de luchtvaartmaatschappijen toegewezen volgens bepaalde regels. Een maatschappij behoudt haar slots voor het volgende zomer- of winterseizoen op voorwaarde dat ze minstens 80 procent van die slots effectief gebruikt. De ambassadeurs van de EU-lidstaten stemden vrijdag in met een voorstel van de Europese Commissie om die 'use it or lose it'-regel op te schorten van 1 maart tot 24 oktober.

    De vrijwaring moet de luchtvaartmaatschappijen helpen de spectaculaire daling van het passagiersvervoer te doorstaan. De maatregel moet nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement. Die stemming vindt donderdag plaats.

    ©EPA

  • Britse adviseurs: 'Social distancing mogelijk tot eind van het jaar'

    Het team van wetenschappelijke adviseurs dat Brits premier Boris Johnson bijstaat in de coronacrisis stelt dat de maatregelen om sociale afstand te creëren 'voor het gros van het jaar' moeten gelden.

    In het VK geldt nog altijd geen sluitingsverbod voor cafés, restaurants en niet-essentiële winkels. Toch adviseert de regering-Johnson alle Britten zo veel mogelijk publieke plaatsen te mijden en afstand te houden om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Scholen gaan vrijdagavond tot nader order dicht. Mogelijk kondigt Johnson vrijdagavond nog striktere maatregelen aan, zeker voor Londen, waar het virus steeds sneller inwoners besmet.

    Volgens zijn adviseurs zal de rest van het jaar afgewisseld moeten worden tussen de meest stringente maatregelen - gesloten scholen, social distancing - en een minder ingrijpende aanpak - besmette Britten isoleren. De hardste maatregelen in het VK zouden volgens het panel wel tot 'de helft van het jaar' moeten gelden. 

  • Digitale lessen tot einde academiejaar

    De vijf Vlaamse universiteiten (Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Universiteit Hasselt en de Katholieke Universiteit Leuven), hebben samen beslist om tot aan het einde van dit academiejaar alle lessen uitsluitend digitaal te geven. Dat heeft VUB-rector Caroline Pauwels gezegd aan het persbureau Belga. Over het lot van de examens is nog niets beslist.

    'We zouden om de paar weken kunnen communiceren en bepaalde dingen verlengen, maar we zijn nu allemaal zo hard digitaal aan het gaan en in plaats van onzekerheid te hebben, leek het ons beter om meteen te beslissen om de lessen tot op het einde van het semester digitaal te laten doorgaan', vertelt Pauwels.

    'De organisatie van de examens wordt nog verder bekeken en de huidige academische kalender zal maximaal behouden worden', klinkt het. Er wordt ook sterk gefocust op het vinden van alternatieven op afstand voor practica, de masterproef en de stage. De universiteiten garanderen ook dat er een vakantieperiode zal zijn voor studenten en docenten.

    In de komende dagen en weken zal er meer informatie bekendgemaakt worden over de verdere uitwerking. De regel is niet van toepassing voor onderzoek en telewerk.

  • België gooit grenzen dicht voor toeristen

    Vrijdag zijn er sinds 15 uur grenscontroles op niet-essentiële verplaatsingen van en naar België om de voorschriften rond het coronavirus af te dwingen. Dat zegt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).

    'In het bijzonder worden de toeristische verplaatsingen naar België verboden en zullen grenscontroles voortaan van toepassing zijn', zegt de mededeling van de minister. 'Elke overtreding zal strikt worden bestraft. Het Federaal Coördinatiecomité onder leiding van het Crisiscentrum wordt belast met de uitvoering van deze maatregelen.'  

    Elke verplaatsing naar tweede verblijven op het Belgisch grondgebied is eveneens verboden, klinkt het. 'De federale politie en de lokale politiezones worden belast met de toepassing van deze beslissing', aldus De Crem.

    ©BELGA

  • Civiele noodtoestand volksgezondheid in Vlaanderen

    De Vlaamse regering roept de civiele noodsituatie rond volksgezondheid uit. Dat meldt minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA). Die laat onder meer toe om zonder vergunning snel zorgcapaciteit uit te breiden.

    Met de noodtoestand geeft de Vlaamse regering gevolg aan het nooddecreet dat woensdag werd goedgekeurd in het parlement. De regering maakt het met onmiddellijke ingang mogelijk om zonder vergunning de zorgcapaciteit uit te breiden van onder meer ziekenhuizen, verzorgingsinstellingen, productiefaciliteiten voor geneesmiddelen of medisch materiaal en laboratoria.

  • Coronazieke bij federaal parket

    Het federaal parket, dat de terrorismedossiers en grote dossiers van georganiseerde criminaliteit behandelt, kreunt onder de coronacrisis. Er is bij het personeel al één bevestigd geval van corona en verschillende mensen zijn uit voorzorg naar huis gestuurd. Dat bevestigt federaal procureur Frédéric Van Leeuw aan De Tijd.

    'Het is heel moeilijk om alles te organiseren. We werken met een minimumbezetting terwijl veel procedures lopen met wettelijke termijnen. Maar iedereen doet zijn best om alles te laten functioneren', stelt Van Leeuw.

  • Zwitserland voert de strijd op

    Zwitserland verbiedt bijeenkomsten van meer dan vijf personen. Voor samenkomsten van minder dan vijf personen geldt een afstandsregel van twee meter. Daarnaast kondigde de Zwitserse federale regering vrijdag ook een stevig steunpaket aan van 32 miljard Zwitserse frank (30,4 miljard euro), een kleine 5 procent van het Zwitserse bruto binnenlands product.

    Die maatregelen blijken meer dan nodig, want ook Zwitserland kreunt onder het juk van het Covid-19-virus. Er zijn bijna 5.000 besmettingen en 43 overlijdens op een bevolking van 8,5 miljoen. Een groot deel van de besmettingen is het gevolg van de grensarbeid met Italië en het toerisme tussen beide landen.

  • Overleg over openingsuren supermarkten

    Warenhuizen en voedingswinkels bekijken of de openingsuren uitgebreid kunnen worden en hoe voldoende mensen ingezet kunnen worden om de rekken aan te vullen. Daarover is overleg met de sociale partners, zegt federaal minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V).

    Door de coronacrisis hamsteren veel mensen, hoewel dat niet nodig is. In de distributiesector en de sector van de voedingswinkels loopt overleg om na te gaan of er meer flexibiliteit mogelijk is in de openingsuren. Daar wordt bekeken of flexi-jobbers of mensen die al thuis zijn ingezet kunnen worden om rekken te vullen en de keten draaiende te houden, zegt minister Muylle.

  • Nooit geziene internettrafiek

    Het internetverkeer in ons land breekt alle records. Dat meldt BNIX, Belgiës bekendste internetknooppunt en hart van het Belgische internet dat wordt beheerd door de overheidsorganisatie Belnet. De trafiek zat de voorbije dagen 30 procent in de lift. Belnet, die de komende weken een verdere stijging verwacht, stelt bedrijven en burgers gerust. 'Er is voldoende marge om die periode te doorstaan.

    Belnet is ook de IT-partner van de Belgische hogescholen, universiteiten, onderzoekscentra, ziekenhuizen en overheidsorganisaties. 'Een storing of uitval van het internet zou in deze coronatijden nog ernstigere gevolgen hebben dan anders', zegt Dirk Haex, technisch directeur van Belnet.

    Daarom neemt de beheerder specifieke maatregelen op het vlak van incidentmanagement voor de FOD Volksgezondheid, de FOD Binnenlandse Zaken, de FOD Kanselarij van de Eerste Minister, Sciensano, Smals en een twintigtal ziekenhuizen. En de geplande wijzigingen op het hele Belnet-netwerk en op het BNIX-platform zijn bevroren om de stabiliteit te blijven garanderen.

    Voldoende marge

    Ook op vaste netwerken van internetproviders als Telenet en Proximus is er voldoende marge, zegt de Belgische telecomwaakhond BIPT. Ook al is het verkeer de voorbije dagen met 70 procent gestegen. Het piekmoment dat vroeger op de avond zat, wordt vandaag over heel de dag vastgesteld. 

    Onder meer gamen zit fors in de lift, zoals onderstaande tweet aangeeft. En aangezien gamen meer bandbreedte inneemt dan streaming is het de vraag of daar geen maatregelen moeten worden genomen.

    Op vraag van de Europese Commissie hebben Netflix, YouTube en Amazon de beeldresolutie van hun streamingdiensten verlaagd om de vaste netwerken te ontlasten. Van de Commissie en de Europese telecomregulator BEREC mogen de internetproviders ingrijpen als gaming een te grote stressfactor wordt. 

  • VS schorten uitreiking gewone visa wereldwijd op

    De Verenigde Staten hebben vrijdag de uitreiking van alle gewone visa wereldwijd opgeschort vanwege de coronacrisis. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. 'In de mate van het mogelijke zullen de ambassades en consulaten dringende visa blijven afleveren', preciseerde het ministerie op Twitter.

  • Partijgenoten Trump verdacht van insidertrading

    Twee Republikeinse senatoren en partijgenoten van Amerikaans president Donald Trump worden beticht van insidertrading op basis van niet-publieke informatie over het coronavirus. De Amerikaanse wet verbiedt parlementsleden expliciet aandelen te verhandelen op basis van interne briefings.

    Richard Burr is voorzitter van de Senaatscommissie Inlichtingenzaken. Kelly Loeffler zetelt in de commissie Gezondheid, waarvan Burr ook lid is. Halfweg februari, op de dag ze een briefing hadden gekregen over de impact van het virus, begonnen ze aandelen te verkopen. Burr dumpte vooral aandelen van hotelketens, die keihard getroffen worden, voor 628.000 tot 1,7 miljoen dollar. Loeffler, die gehuwd is met de voorzitter van de New Yorkse beurs, verkocht mogelijk voor 3,1 miljoen dollar.

    Opvallend is dat beiden, net als Trump, toen de dreiging van het coronavirus publiekelijk minimaliseerden. De openbare omroep NPR bemachtigde echter een geluidsopname waarin Burr op een besloten meeting welgestelde kiezers uit zijn thuisstaat North Carolina waarschuwde voor de nakende rampzalige economische impact, en hen aanraadde niet langer te reizen.

    Burr ontkent in alle toonaarden iets misdaan te hebben. Toch groeit de roep om ontslag. Zelfs Tucker Carlson, een bekende talkshowhost op de erg Trump-gezinde zender Fox News, deed dat.

  • Tewerkstellingsperiode voor seizoensarbeid wordt verdubbeld

    De tewerkstellingsperiode voor seizoensarbeid wordt verdubbeld tot 130 dagen. Dat zei minister van Werk en Economie Nathalie Muylle (CD&V) vrijdag op een persconferentie van de regering. Als gevolg van het coronavirus dreigt een tekort aan buitenlandse seizoensarbeiders. Om daaraan te verhelpen verdubbelt de regering de tewerkstellingsperiode van 65 dagen.

    Omdat het vrij verkeer van goederen en personen door de coronacrisis in vele landen stropt, raken de seizoenarbeiders niet meer tot in ons land. Dat veroorzaakt volgens de Boerenbond een grote krapte en problemen bij de oogst en werkzaamheden op de land- en tuinbouwbedrijven.

    Bijna 9 op de 10 van de tienduizenden arbeidskrachten in de Vlaamse land- en tuinbouwsector komen uit het buitenland, vaak uit Oost-Europa. Ze zijn nodig om de piekmomenten, zoals het lenteseizoen dat er aankomt, op te vangen. Door de maatregel kunnen de buitenlandse seizoensarbeiders die hier al enkele maanden aan de slag zijn, en die normaal een van de komende dagen moeten vertrekken, langer blijven.

  • Paul De Grauwe: 'Helikoptergeld schiet doel totaal voorbij'

    Hoewel hij vindt dat de overheden lang niet genoeg doen om de economische gevolgen van de coronacrisis te bestrijden, moet het wapen dat ze bovenhalen wel doelgericht zijn, zegt econoom Paul De Grauwe in een interview met De Tijd. 'Een cheque voor alle Belgen is dat niet.'

    ©Franky Verdickt/ID

  • Omzet Hollywood keldert door epidemie

    Dat de epidemie van het coronavirus de Verenigde Staten volop raakt, wordt geïllustreerd door de dramatische omzet van Hollywood. De recette van de Amerikaanse bioscopen bereikte afgelopen woensdag een historisch dieptepunt van 300.000 dollar. Een jaar eerder draaide de sector nog een omzet van bijna 11 miljoen dollar. Vorige week woensdag ging het nog altijd om 7,7 miljoen dollar. Naar schatting 440 van de 5.600 bioscopen zijn nog open.

    Stilaan begint de ernst van de situatie door te dringen in de VS, waar president Donald Trump het gevaar van corona lange tijd minimaliseerde. De gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, kondigde vrijdag aan dat kapperszaken, nagelstudio's, tatooshops en aanverwante zaken de deuren moeten sluiten in vier staten. Eerder ging de staat Californië in lockdown. De vrees is groot dat Los Angeles, de tweede stad van het land, de volle laag krijgt.

  • Streep door Farnborough Airshow

    De Farnborough International Airshow, een van de grootste vakbeurzen in de luchtvaartsector, gaat dit jaar niet door. Dat maakte de organisatie van de beurs vrijdag bekend op haar website. Het event stond gepland van 20 tot 24 juli. De afgelasting is tekenend voor de klappen die de sector incasseert door de coronacrisis.

    De Farnborough Airshow wordt tweejaarlijks georganiseerd en combineert de vakbeurs met een vliegshow.

  • Data-experten proberen corona in te dijken

    De ministers van Volksgezondheid en Digitale Agenda, Maggie De Block en Philippe De Backer, hebben een taskforce opgezet die met telecom- en epidemiologische data probeert de coronabesmettingen af te remmen.

    'Het virus is onmogelijk volledig te stoppen, maar het is belangrijk het aantal besmettingen te spreiden in de tijd om capaciteitsproblemen in de ziekenhuizen te vermijden', zeggen de ministers. 

    Concreet wordt met de gegevens van gsm's en gsm-masten in kaart gebracht hoe mensen zich verplaatsen. Die info kan worden gebruikt om na te gaan welke gebieden in quarantaine moeten als er een grote doorbraak is van het corona­virus. Dat gebeurde eerder ook in China. Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) en privacy-experten zijn nauw betrokken bij de werkgroep.

    De taskforce bestaat uit een rist experten. Onder hen de Franstalige techondernemers Sébastien Deletaille en Frederic Pivetta. Zij hielpen in 2014 de Verenigde Naties om het ebolavirus tegen te gaan in West-Afrika. Zij krijgen indien nodig versterking van ruimtelijke epidemiologen, en specialisten in data privacy en en data-analyse. 

    Ethisch comité

    Proximus, Telenet en Orange Belgium delen de geanonimiseerde telecomdata en helpen ze analyseren. Het openbare onderzoeksinstituur Sciensano deelt de informatie over het aantal coronavirus testen en de ziekenhuisopnames.

    Ook BeCentral schuift mee aan, de thuisbasis van meer dan 60 digitale organisaties zoals tech-schools, start-ups en ngo’s. Een ethisch comité van data scientist, epidemioloog, advocaat in medisch recht en bio-ethicus houdt alles in het oog. 

    De komende dagen en weken test de taskforce manieren om de locatie en verspreiding van de ziekte in kaart te brengen, toepassingen die de impact van de al genomen maatregelen meten en gerichte communicatie via Be-alert. Er wordt ook gewerkt aan strategieën en oplossingen voor de gerichte verspreiding van informatie op locaties met een hoog risico.

    Organisaties die willen meewerken kunnen hun voorstel naar DataAgainstCorona@debacker.fed.be sturen. 

  • Dodental in Nederland loopt op tot 106

    Het aantal doden door het coronavirus in Nederland is in 24 uur tijd opgelopen van 76 naar 106, een stijging van 39 procent. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte de jongste cijfers over de virusuitbraak vrijdagmiddag bekend.

    In de Nederlandse ziekenhuizen zijn tot nog toe 643 Covid-19-patiënten opgenomen.

  • Verbod op verkoop van zelftests

    Het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG heeft een verbod van zes maanden uitgevaardigd op de verkoop van sneltests voor het coronavirus. Dat is nodig om 'verkeerde interpretaties van negatieve resultaten te vermijden', zegt het agentschap op zijn website.

    De sneldiagnosesets meten de antilichamen die het lichaam aanmaakt tegen het coronavirus, en die zijn pas enkele dagen na de besmetting op te sporen. 'Deze testen geven een vals negatief resultaat als ze gedaan worden kort nadat de patiënt risicovol contact heeft gehad of net na het verschijnen van de symptomen', zegt het FAGG.

  • Tijdelijk werklozen krijgen 150 euro extra per maand

    Om de koopkracht te beschermen, betaalt de regering-Wilmès een premie van 150 euro bovenop de werkloosheidsuitkering van wie tijdelijk werkloos wordt. De maatregel kwam er na overleg tussen de vakbonden en de werkgeversorganisaties, die de voorbije dagen intens hebben gesleuteld aan het systeem van tijdelijke werkloosheid. De regering-Wilmès neemt hun voorstellen nu grotendeels over.

    ©BELGA

  • Beieren kiest voor Belgische aanpak coronacrisis

    De Duitse deelstaat Beieren heeft vrijdag nieuwe maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Mensen mogen vanaf zaterdag hun huis alleen nog uit als ze een goede reden hebben zoals boodschappen doen of naar de dokter, de apotheek of het werk gaan.

    De Beierse premier Markus Söder zegt dat het niet makkelijk is om dergelijke besluiten te nemen. 'Beieren zal nog bestaan na corona, maar het zal sterker zijn als we niet wegkijken.' De deelstaat is een van de zwaarst getroffen regio's in Duitsland, met 2.401 besmettingen en twaalf doden.

    Beieren was vanaf het begin van de crisis een van de deelstaten die voor een ingrijpende aanpak koos. Söder had maandag al de noodtoestand afgekondigd. Alle openbare plekken, waaronder scholen en crèches, moesten de deuren sluiten. De lokale overheid maakte 10 miljard euro vrij voor noodsteun.

  • Bezorgdheid neemt toe in Zuid-Afrika

    De Zuid-Afrikaanse autoriteiten zijn bezorgd om de verspreiding van Covid-19 in het land. Vrijdag werd de grens van 200 bevestigde besmettingen doorbroken, al ligt het aantal waarschijnlijk vele malen hoger. De autoriteiten schatten dat tot 60 procent van de Zuid-Afrikanen besmet kan geraken.

    De overheid vreest dat de gezondheidszorg in elkaar stort als de besmettingen sterk blijven toenemen. Met 202 besmettingen is Zuid-Afrika het zwaarst getroffen land in zwart Afrika, al wordt in andere delen van het continent minder getest.

    Bij ons stuurde viroloog Peter Piot eerder al waarschuwingen uit: 'Ik ben bezorgd over Afrika. Niemand spreekt daarover', zei hij eerder in interview in De Tijd. 

  • Coronacrisis slaat put van 8 à 10 miljard euro in begroting

    De sociaal-economische maatregelen die de regering neemt om de coronacrisis te tackelen, hebben nu al een negatieve impact van 8 à 10 miljard euro op de begroting 2020. Dat heeft federaal minister van Begroting David Clarinval (MR) gezegd op een persconferentie van de federale regering.

    Daar komt bij het nominaal tekort van  13 miljard euro (2,77 procent van het bbp) die vorige week geraamd is door het Monitoringcomité. Dat zijn de topambtenaren die waken over de federale begroting. Het gaat hier evenwel om tijdelijke uitgaven die in principe geen impact hebben op het structureel begrotingstekort, dat los staat van de evolutie van de economie en eenmalige maatregelen. Dat structureel tekort bedraagt 2,9 procent van het bbp of bjna 14 miljard euro.

    Federaal minister van Begroting David Clarinval.
    Federaal minister van Begroting David Clarinval. ©BELGA

    Door de stilgevallen economie als gevolg van de corona-uitbraak brengt de regering een batterij tegenmaatregelen in stelling. Er is 1 miljard euro uitgetrokken voor de strijd tegen het coronavirus, om bijvoorbeeld mondmaskers en medisch materieel bij te kopen.

    Er komt ook betalingsuitstel van twee maanden voor de belastingen. Dat is goed voor 4,5 miljard euro. 'Maar het gaat om een uitstel, geen kwijtschelding. Die middelen krijgt de overheid later terug', stelt minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD). 'Ook de sociale en fiscale bijdragen van de eerste twee kwartalen - die moeten pas in december worden betaald - worden later gerecupereerd.'

    De economische werkloosheid kost 1 tot 1,5 miljard euro per maand, evenveel als de vervangingsinkomens voor de zelfstandigen.

    'Als we alles samentellen, komen we voorlopig aan 8 tot 10 miljard euro', zei Clarinval. Daarbij zit niet het geld voor de bankgaranties om te garanderen dat de bedrijven krediet kunnen blijven krijgen van de banken. Het is nog niet duidelijk hoeveel daarvoor nodig zal zijn.

  • Wielerkledingproducent Vermarc Sport stapt over op mondmaskers

    Vermarc Sport, een producent van wielerkledij voor onder meer Deceuninck - Quick-Step en Lotto Soudal, is sinds donderdag overgestapt op de productie van mondmaskers. 'Er zijn er al 2.000 de deur uit', klinkt het vrijdag bij Frans Verbeeck van Vermarc Sport. Het bedrijf doet dat zonder winst te maken.

    Zaakvoerder Danny Scheerlinck kreeg ondertussen vraag van enkele rust- en verzorgingstehuizen, lokale politie zoals die van Ronse en Brussel-Zuid, en het OCMW van Geraardsbergen. 'Ik kan het amper bijhouden.'

    Intussen ligt de productie van wielerkledij stil. 'De prioriteit ligt nu bij de mondmaskers zolang er vraag naar is, niet bij het wielrennen.'

    ©Photo News

  • Luchthaven Charleroi sluit passagiersterminal

    De luchthaven van Charleroi sluit vanaf dinsdagavond haar passagiersterminal tot 5 april. Het is niet uitgesloten dat de maatregel wordt verlengd, afhankelijk van de overheidsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Repatriërings- en overheidsvluchten blijven wel mogelijk.

    Brussels South Charleroi Airport zag het aantal reizigers de afgelopen weken fors dalen. Veel landen sloten hun grenzen of legden passagiers uit België een inreisverbod op. Bovendien schrapten veel luchtvaartmaatschappijen hun vluchten vanuit Charleroi. Ryanair, de grootste klant van de luchthaven, annuleerde zo goed als al zijn vluchten.

    De terminal van Brussels South Charleroi Airport
    De terminal van Brussels South Charleroi Airport ©BELGA

  • Ook Randstad zet personeel in tijdelijke werkloosheid

    De uitzendkantoren ontsnappen niet aan de crisis. Zo blijkt uit de toestand bij marktleider Randstad. 

    In de retail-, voedings-, transport en medische sector is het alle hens aan dek. Dat voelt uitzendgroep Randstad die voor een retailklant in één klap honderd uitzendkrachten selecteerde. 

    Maar alle andere sectoren zijn stilgevallen, zegt woordvoerder Jan Denys. 'Het is een schizofrene toestand. Aan de ene kant is er een leegloop, aan de andere kant flink meer vraag. Maar het is duidelijk dat de minnen de plussen overstijgen.'

    Bidden en hopen

    Heel wat bedrijven zetten hun werknemers, of een deel ervan, in tijdelijke werkloosheid. Dat is bij Randstad niet anders. Hoeveel ligt nog niet vast, maar volgens Denys gaat het om minstens 200 van de 2.500 medewerkers in België (Randstad) en Nederland (Tempo-Team). 

    Denys: 'De financiële crisis in 2008 heeft onze omzet met 30 procent doen dalen. We zullen blij zijn als het daar nu ook bij blijft. We kunnen alleen maar bidden en hopen dat de crisis niet al te lang aansleept.'

    Helemaal stilgevallen is de uitzendarbeid dus niet. En dat is maar goed ook, zegt Denys. 'Het zou een heel slecht teken zijn als de uitzendkantoren volledig stilvallen.' 

    De woordvoerder en arbeidsexpert geeft ook aan dat Randstad en en veel andere bedrijven de schade kunnen beperken dankzij de digitalisering van hun activiteiten de voorbije jaren. 'Zonder zou het nog veel erger zijn.' Zo draait bij Randstad outplacement nog altijd op een hoogniveau, dankzij onder meer het gebruik van videotechnologie. 

  • West-Vlaamse provinciedomeinen gaan dicht

    De provinciedomeinen in West-Vlaanderen gaan vanaf vrijdag dicht en dat tot minstens 5 april. Dat gebeurt door de nieuwe verstrengde maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad. De domeinen volledig fysiek vergrendelen is logistiek niet mogelijk, maar de parkings en de hoofdingangen worden wel afgesloten. Dat meldt de provincie West-Vlaanderen.

  • Burgerinitiatief maakt en verzamelt medisch beschermingsmateriaal

    Een groep vrijwilligers en bedrijven werken samen rond een initiatief om op grote schaal medisch beschermingsmateriaal te verzamelen, te produceren en te verspreiden. Op enkele inderhaast opgezette websites, zoals Maskermatch.be, wijhebbennodig.be en wijhelpenmee.be staat een oproep om materiaal te doneren, zelf te maken of te verdelen.

    ‘Via de sites kan je naaipatronen voor maskers downloaden die goedgekeurd zijn door de overheid’, zegt Thomas Goorden, een van de coördinatoren van het initiatief. ‘We hebben intussen ook al een tweehonderdtal koeriers gevonden die het materiaal bij de mensen willen ophalen en naar de eerstelijnshulp brengen. We zijn volop bezig te garanderen dat die koeriers daarvoor ook de toelating krijgen.’

    Het initiatief gaat van start in Antwerpen en Gent en zal snel worden uitgebreid naar de andere centrumsteden. ‘Hopelijk kunnen we het daarna verder uitbreiden. De grootste uitdaging zit in het vinden van lokale depots.’

    Goorden doet een oproep om ook ander beschermingsmateriaal te doneren, zoals latex handschoenen (in ongeopende verpakking), schorten, brillen, gezichtsschermen en alcoholgels.

    Ook enkele bedrijven, onder wie Conundra (logistieke software) en Takeaway (koerierdienst) en stoffenverkoper Veritas  steunen het initiatief.

  • Overzicht van het pandemienieuws

  • 'België heeft een luxe wat intensieve zorg betreft'

    Op zijn dagelijkse persconferentie heeft het crisiscentrum meer uitleg gegeven bij de huidige stand van zaken van de corona-epidemie. Het crisiscentrum benadrukt dat we ons nog steeds in de stijgende fase van de pandemie bevinden. 'Het aantal hospitalisaties toont dat duidelijk aan. Dat ligt in de lijn der verwachtingen. Het aantal zal zeker nog stijgen', aldus het crisiscentrum.

    Wat de capaciteit van de ziekenhuizen betreft, zijn 1.900 bedden uitgerust met beademingsapparatuur. De plannen om die capaciteit op te drijven zijn klaar, zegt het crisiscentrum. 'België heeft echt een luxe', zegt viroloog Steven Van Gucht.

    De overtuiging leeft dat de situatie onder controle kan blijven: 'We zijn beter voorbereid dan Italië, waardoor we meer impact hebben op het verloop van de pandemie.' Het crisiscentrum vraagt de bevolking geduld aan de dag te leggen om de impact van de maatregelen te zien. 'Het valt moeilijk te voorspellen, maar in de loop van volgende week mogen we een effect verwachten.'

    Het valt moeilijk te voorspellen, maar in de loop van volgende week mogen we een effect van de maatregelen verwachten.

    Steven Van Gucht
    Viroloog

    Het crisiscentrum benadrukt nog eens dat het grootste deel van de besmette mensen geen zware symptomen vertoont en niet naar het ziekenhuis moet. 'Er is geen reden om te panikeren als je besmet bent, het merendeel kan gewoon thuis uitzieken', klonk het.

  • Al meer dan 1.000 doden in Spanje

    De coronapandemie heeft in Spanje al aan zeker 1.002 mensen het leven gekost. Dat maakte het Spaanse ministerie van Volksgezondheid vrijdagmiddag bekend.

    De Spaanse autoriteiten hebben ook 19.980 besmettingen vastgesteld. Van de zieken liggen er 1.141 op intensieve zorgen. Tot nu zijn 1.588 patiënten genezen verklaard. Na Italië is Spanje het zwaarst getroffen land in Europa.  

  • Noodmaatregelen Oostenrijk langer van kracht

    De noodmaatregelen in Oostenrijk blijven langer van kracht. De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz meldt dat de bewegingsvrijheid tot zeker 13 april wordt beperkt.
    De maatregelen werden maandag afgekondigd om de verspreiding van het longvirus te beperken. Vooral de regio Tirol is hard getroffen. De regionale overheid besloot donderdag Tirol volledig te isoleren.
    'Zet je nog even schrap', zei Kurz vrijdag. 'We moeten ons blijven houden aan de maatregelen.' In Oostenrijk zijn zeker 2.200 mensen besmet met het coronavirus. Er zijn zes mensen aan overleden.
    De afgelopen dagen lieten de overheden in Italië, Frankrijk en Spanje ook al uitschijnen dat de anticoronamaatregelen met minstens enkele weken verlengd worden.
    Een poster over het coronavirus in Wenen.
    Een poster over het coronavirus in Wenen. ©REUTERS

  • Belgisch consumentenvertrouwen zakt naar dieptepunt

    De snelle verspreiding van het coronavirus en de drastische maatregelen van de regering hebben het Belgische consumentenvertrouwen midden maart doen dalen naar een dieptepunt van -28 punten. Dat zegt de Nationale Bank in een persbericht.

    Ook in de eerste helft van maart was er al een sterke daling. De vertrouwensindicator zakte in de periode van 2 tot 16 maart naar -9 punten, tegenover -4 punten in februari. De consumenten werden toen vooral somberder over de algemene economische vooruitzichten en vreesden ook een sterke stijging van de werkloosheid. De verwachtingen over de eigen financiële situatie en hun spaarvermogen veranderden weinig.

    De score van -9 punten is de gemiddelde waarde van de antwoorden tussen 2 en 16 maart. Ze weerspiegelt nog niet ten volle de impact van de recente regeringsmaatregelen. De overheid besliste pas op 12 maart 's avonds om de lessen in het onderwijs op te schorten en de niet-voedingswinkels te sluiten in het weekend.

    In de laatste drie dagen van de enquête zakte de indicator van het consumentenvertrouwen naar ongeveer -28 punten. In april zal het vertrouwen wellicht verder dalen, omdat de regering op 17 maart extra maatregelen heeft aangekondigd en de economische vooruitzichten de jongste dagen verder zijn verslechterd.

  • 16 nieuwe overlijdens door Covid-19

    De voorbije 24 uur zijn 16 mensen overleden aan het coronavirus, wat het totaal op 37 brengt. Er zijn ook 462 nieuwe besmettingen vastgesteld, het hoogste cijfer tot nu toe in 24 uur tijd. Daarvan werden er 302 in Vlaanderen vastgesteld, 43 in Brussel en 90 in Wallonië en 27 zijn van onbekende origine. In ons land zijn er nu 2.257 bevestigde besmettingen.

    Er liggen 837 mensen in het ziekenhuis. Dat zijn er 203 meer dan gisteren. 164 personen verblijven op intensieve zorgen, van wie 114 beademing krijgen.

    Er zijn al 203 personen genezen verklaard. 

    ©REUTERS

  • Na Netflix verlagen ook YouTube en Amazon streamingkwaliteit

    YouTube en Amazon Prime Video gaan in de Europese Unie de kwaliteit van beelden tijdelijk verlagen vanwege de coronacrisis. Dat moet vermijden dat er te veel druk komt op het internet nu massa's Europeanen telewerken of thuis filmpjes kijken.
    'Na een gesprek tussen de topman van Google, Sundar Pichai, de topvrouw van YouTube, Susan Wojcicki, en Europees Commissielid Thierry Breton hebben we besloten voorlopig alleen in standaardkwaliteit uit te zenden', liet de woordvoerder van Google weten. Amazon volgde later op de dag.

    Na een gesprek tussen de topman van Google, de topvrouw van YouTube en een lid van de Europese Commissie besloot YouTube voorlopig alleen nog in standaardkwaliteit uit te zenden.

    Google

    Eerder besloot ook de  videostreamingdienst Netflix al tot een dergelijke maatregel. Dat gebeurde na een oproep van de Europese Unie om de kwaliteit van video's tijdelijk te verlagen om overbelasting van het internet te voorkomen.
    De telecomproviders in Europa maakten de afgelopen dagen melding van een forse toename van het dataverkeer. 
  • Farmabedrijven drijven productie potentieel virusmedicijn chloroquine op

    Chloroquine en hydroxychloroquine zijn al tientallen jaren op de markt als malariamiddel. De voorbije weken doken signalen op dat ze potentieel ingezet kunnen worden tegen het Covid-19-virus. Virologen van de KU Leuven ontdekten al in 2004 de werking van chloroquine tegen het SARS-virus. Dat gebeurde onder leiding van viroloog Marc Van Ranst, en daar wordt nu gretig op voortgewerkt.

    Omdat het medicijn goedkoop is en niet langer de favoriete malariabehandeling is, zijn er maar weinig producenten van. Maar de chemische stof is aan een revival begonnen. 

    Het farmabedrijf Bayer heeft al laten weten 3 miljoen chloroquinepillen (merk Resochin) te schenken aan de VS. Teva, een producent van generische medicijnen, doet er nog een schepje bovenop en zal tegen eind maart 6 miljoen dosissen leveren.

    Ook Mylan heeft grote plannen. Het gaat de productie van hydroxychloroquinetabletten heropstarten in West Virginia. De directie overweegt ook een buitenlandse productie-eenheid op te starten. Mylan denkt midden april de eerste tabletten te kunnen maken en de productie te kunnen opschalen naar 50 miljoen stuks. Daarmee kunnen zowat anderhalf miljoen patiënten behandeld worden.

    Chloroquine is voor alle duidelijkheid nog niet goedgekeurd voor de behandeling van coronapatiënten, maar er worden wel grote studies opgezet om de werking ervan aan te tonen.

    Ook van andere medicijnen wordt onderzocht of ze nuttig zijn tegen het coronavirus. Repurposing (herbestemming), heet dat in het jargon. Denk bijvoorbeeld aan Remdesivir (van Gilead) dat ontwikkeld werd als ebolamedicijn maar onvoldoende werking vertoonde.

    Ook hiv-medicijnen (opinavir/ritonavir), Kevzara (een middel van Sanofi tegen reuma) en Actemra (Roche) worden op hun merites beoordeeld. Behalve de initiatieven rond repurposing wordt met man en macht gewerkt aan nieuwe medicijnen en een vaccin

  • Aziatische landen praten over samenwerking

    China, Zuid-Korea en Japan hebben vrijdag overlegd over samenwerking in de strijd tegen de coronacrisis. De drie Aziatische landen, die de epidemie onder controle hebben gekregen, zijn vooral bezorgd over een nieuwe infectiegolf door besmette mensen die uit het buitenland terugkeren.

    39
    Uit het buitenland
    In China kwamen er vrijdag 39 nieuwe besmettingen bij. Alle gevallen werden uit het buitenland geïmporteerd.

    In China kwamen er vrijdag geen nieuwe gevallen van lokale besmetting bij. Er was wel sprake van 39 nieuwe geïmporteerde besmettingen, wat het totaal op 228 brengt. Verschillende regio's en steden hebben reizigers uit risicolanden al een verplichte quarantaine opgelegd, om een tweede infectiegolf te vermijden.

    Zuid-Korea kondigde eerder deze week al controles aan op alle reizigers uit Europa. Wie voor lange tijd in het land wil blijven, moet vanaf zondag voor twee weken verplicht in quarantaine. 'Dit is de zwaarste maategel die we kunnen nemen, afgezien van een totaal reisverbod uit Europa', klonk het.

    Japan is met 33 doden en bijna 1.000 gevallen minder zwaar getroffen dan China en Zuid-Korea. Maar het land vreest voor een opstoot als er deze zomer de Olympische Spelen plaatsvinden, waarbij 600.000 bezoekers uit het buitenland worden verwacht. Voorlopig is er geen sprake van het uitstellen van de Spelen.

  • Bekende Promenade des Anglais in Nice dicht

    In de Franse stad Nice zullen mensen tijdelijk niet meer kunnen flaneren op de bekende Promenade des Anglais. Burgemeester Christian Estrosi heeft besloten de straat voorlopig af te sluiten in een poging de verspreiding van het coronavirus te stoppen.

    Estrosi sluit evenmin uit dat hij de avondklok instelt voor de hele stad. 'Ik overweeg ernstig om vanaf vanavond een avondklok in te stellen. Die geldt natuurlijk niet voor zorgpersoneel', klonk het in een gesprek met de Franse tv-zender LCI.

    Net als in ons land is de bewegingsvrijheid van de bevolking in Frankrijk sterk ingeperkt. Maar tot frustratie van de autoriteiten lappen veel mensen de adviezen om zo veel mogelijk thuis te blijven en afstand van elkaar te houden, aan hun laars.

    De Promenade des Anglais in Nice
    De Promenade des Anglais in Nice ©Photo News

  • Volledige maand overbruggingsrecht voor sluitende zelfstandigen

    Zelfstandigen die hun zaak moeten sluiten als gevolg van het coronavirus, krijgen een volledige maand overbruggingsrecht. Dat hebben de federale ministers Nathalie Muylle (CD&V) en Denis Ducarme (MR) beslist. Het overbruggingsrecht bedraagt maximaal 1.614,10 euro.

    Het gaat om zelfstandigen die geheel of gedeeltelijk moeten sluiten, en dat voor minstens zeven opeenvolgende dagen. De regeling is minstens van toepassing voor de maanden maart en april. Na de coronacrisis wordt opnieuw overgeschakeld op de normale regels, al wordt er ook daar bijgestuurd. Zo zal het mogelijk worden overbruggingsrecht aan te vragen voor kortere periodes dan een maand. Tot nog toe was een maand de minimumperiode.

  • Chemie- en farmabedrijven geven 75.000 mondmaskers

    De sectorfederatie Essenscia lanceerde een oproep bij zowat 700 sectorbedrijven om in de mate van het mogelijke een deel van de hun voorraad stof- en mondmaskers ter beschikking te stellen van de Belgische ziekenhuizen en artsen. Intussen zijn al zowat 75.000 mondmaskers gedoneerd.

    Werknemers in de sector dienen vaak mondmaskers te dragen in de productie of het labo-onderzoek van bepaalde chemie- of farmaproducten. Het gaat om industriële stof- en beschermingsmaskers die ook geschikt zijn voor medisch gebruik.

    'Natuurlijk is dit geen systeemoplossing en gaat het om beperkte aantallen, maar alle beetjes helpen in deze uitzonderlijke omstandigheden', zegt Yves Verschueren, de gedelegeerd bestuurder van Essenscia. In overleg met zorginstellingen wordt ook bekeken welke ontsmettingsmiddelen en medische gassen prioritair zijn in de strijd tegen het coronavirus.

    De mondmaskers blijven van alle kanten komen. Ook Lecot, een groothandel voor de bouw en de industrie, heeft zo’n 2.000 FFP2- en FFP3-mondmaskers uit de voorraad geschonken aan lokale ziekenhuizen. Ook zo’n 600 wegwerpoveralls gingen de deur uit.

  • Britse regering dreigt met strengere aanpak

    De Britse minister van Gezondheid, Matt Hancock, dreigt met een aanscherping van de maatregelen als mensen zich niet aan de adviezen van de overheid houden om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Nu mogen Britten nog gewoon naar buiten, maar dienen ze wel voldoende afstand van elkaar te houden.

    Hancock riep ook op om geen boodschappen te hamsteren, wat de afgelopen dagen op grote schaal gebeurde. 'Koop alleen wat je nodig hebt, hamsteren is niet nodig.' Hij reageerde op een aangrijpende oproep van een verpleegster die na een shift van 48 uur geen eten kon kopen omdat alle schappen in de winkel leeg waren.

    De Britse regering lijkt steeds meer afstand te nemen van haar aanpak om via een 'gecontroleerde verspreiding' van het virus 'groepsimmuniteit' op te bouwen. Kort gesteld: als 60 à 70 procent van de mensen besmet raakt, worden ze ook immuun en kunnen ze het coronavirus niet meer doorgeven.

    In een studie waarschuwden experts van het Imperial College dat zonder strenge maatregelen 250.000 doden dreigen te vallen. Daarop besloot de regering van Boris Johnson extra maatregelen te nemen, zoals de sluiting van scholen. Het VK probeert de verspreiding van het virus vooral te vertragen, zodat het behapbaar blijft voor de zorgmedewerkers, zei Hancock.

  • 'You'll Never Walk Alone' op 180 zenders

    In heel Europa, en ook op enkele zenders in de Verenigde Staten, klonk vrijdagochtend om klokslag 8.45 uur 'You'll Never Walk Alone' van Gerry & The Pacemakers. De actie was opgezet door dj Sander Hoogendoorn van de Nederlandse radiozender 3FM om alle medewerkers in de vitale beroepen die de samenleving draaiende houden, een hart onder de riem te steken.

    Het nummer was op 180 zenders te horen in meer dan dertig landen, waaronder België. Hoogendoorn was diep ontroerd en sprak zichzelf vlak voor de plaat moed in om niet in huilen uit te barsten: 'Nu niet huilen, Hoogie. Deze is voor alle vakkenvullers, alle schoonmakers, alle maaltijdbezorgers, agenten en niet te vergeten onze helden in de zorg en het onderwijs. Jullie zijn niet alleen.'

    Volgens Hoogendoorn is er behoefte aan samenhorigheid. Het nummer 'You'll Never Walk Alone', dat vooral over hoop en veerkracht gaat, past daar perfect bij. 'Het is een liedje met een universele boodschap over verbondenheid en zonder opsmuk. Je kunt het perfect vertalen naar de huidige crisis.'

    Gerry & The Pacemakers - You'll Never Walk Alone

  • Buitenlandse Zaken plant repatriëring van 300 Belgen uit Tunesië

    Buitenlandse Zaken bekijkt vrijdag hoe zo'n 300 Belgen uit Tunesië gerepatrieerd kunnen worden. Dat heeft Karl Lagatie, de woordvoerder van Buitenlandse Zaken, gezegd in 'De ochtend'. Eerder werden ook al zo'n 1.300 Belgen uit Marokko gerepatrieerd.

    Intussen hebben zich al 29.000 Belgen in het buitenland geregistreerd op Travellers Online, het platform waarop Belgen hun reis kunnen registreren. Het gaat niet allemaal om mensen die in moeilijkheden zitten. Buitenlandse Zaken raadt mensen wel aan vervroegd terug te keren, indien mogelijk met commerciële vluchten. In bepaalde gevallen wordt gekeken of repatriëringsvluchten mogelijk zijn. 

  • Britse brexitonderhandelaar in zelfisolatie

    De Britse brexitonderhandelaar David Frost zit in zelfisolatie nadat hij symptomen vertoonde die kunnen wijzen op een besmetting met het coronavirus. Eerder deze week maakte de hoogste onderhandelaar namens de Europese Unie, Michel Barnier, al bekend dat hij besmet is. De kans dat de gesprekken snel weer doorgaan, lijkt met de zelfisolatie van Frost een nieuwe klap te krijgen. De onderhandelingen van deze week werden al uitgesteld. Twee weken geleden werd voor het laatst gesproken. Dat was ook de laatste keer dat de twee mannen elkaar ontmoetten.

    Na het nieuws over de besmetting van Barnier liet de Europese Commissie weten dat de ziekte van Barnier 'vrijwel niets' veranderde aan het onderhandelingsschema. Zijn hele team zou al thuis werken. Beide kampen waren bovendien elkaars voorstellen aan het analyseren. Het VK verliet eind januari de Europese Unie. Tot het einde van het jaar geldt nog een overgangsperiode. Voor die tijd moet er een handelsdeal worden gesloten. De Britse premier Boris Johnson heeft al herhaaldelijk aangegeven de overgangsperiode niet te willen verlengen.

  • Newpharma zet 150 extra werknemers in

    Newpharma, de grootste onlineapotheek van ons land die deels in handen is van de  familie Colruyt, zet 150 extra tijdelijke krachten in om de toevloed aan klantenorders te kunnen verwerken en de pakjes verzonden te krijgen.

    ‘Onze volumes in België en naar de rest van Europa zijn verdubbeld’, klinkt het.  ‘Al meer dan 10 jaar zijn we gewend om grote en plotselinge toenames van de activiteit te verwerken, bijvoorbeeld bij griepepidemies. In de overgrote meerderheid van de gevallen beschikken we dan over voorspellende tools en monitoringinstrumenten die ons toelaten ons goed voor te bereiden’, stelt Jérôme Gobbesso, de medeoprichter en CEO van Newpharma. ‘Met Covid-19 moeten we vaststellen dat de omvang van de ‘verrassing’ zonder voorgaande is, terwijl de paniek onder de burgers leidt tot irrationeel of zelfs riskant gedrag.’

    Een team van apothekers houdt de bestellingen in de gaten en er gaan alarmbellen af bij grote hoeveelheden van bepaalde producten, of bij bestellingen van aspirine en ibuprofen die worden afgeraden als remedie tegen het coronavirus.

  • Corona treft Belgische luchtvaart midscheeps

    Brussels Airlines en de Belgische toeleveranciers uit de luchtvaartsector staan onder zware druk. De Belgische luchtvaartmaatschappij vraagt minstens 200 miljoen euro staatssteun aan de Belgische overheid om de komende tijd te overbruggen. 'Bij Brussels Airlines werken 4.000 mensen. 40.000 werknemers werken rond Brussels Airport. Het is belangrijk een stabiel luchtvaartsysteem te hebben in België’, zei CEO Dieter Vranckx op een teleconferentie. De coronacrisis zal volgens Vranckx een impact van ‘tientallen miljoenen euro’s’ op de inkomsten hebben.

    Ik vrees dat het twee tot misschien drie jaar duurt vooraleer de luchtvaartindustrie weer op volle toeren zal draaien.

    Bernard Delvaux
    CEO Sonaca

    De Belgische luchtvaartindustrie, die 50 bedrijven en 6.000 jobs telt, deelt mee in de klappen. Na de problemen met de Boeing 737 Max krijgen de toeleveranciers nu corona op hun bord. In het hoofdkwartier van Sonaca in Gosselies ligt de productie van beweegbare onderdelen van vleugels sinds deze week stil. 'In Europa wordt nog amper gevlogen', stelt CEO Delvaux vast. 'Dat zal een grote impact hebben op de leveranciers van vliegtuigonderdelen. Ik vrees dat het twee tot misschien drie jaar duurt vooraleer de luchtvaartindustrie weer op volle toeren draait.’

  • Wereldwijd 10.030 sterfgevallen

    Wereldwijd zijn al 10.030 mensen aan het coronavirus gestorven. Het grootste aandeel in het dodencijfer komt van Italië, waar de verouderde bevolking kreunt onder het grote aantal besmettingen.

    We houden de belangrijkste cijfers dagelijks bij.

  • Farmasector belooft vaccin binnen 12 à 18 maanden

    Farmaceutische multinationals hebben zich geëngageerd om een Covid-19-vaccin te leveren 'overal ter wereld, en dat binnen een geschatte tijd van 12 tot 18 maanden.

    Er lopen tientallen klinische onderzoeken om goedkopere en efficiëntere screeningkits op punt te stellen en een behandeling of een vaccin te ontwikkelen tegen het coronavirus. 'We zullen ervoor zorgen dat het vaccin, zelfs als het elders in de wereld wordt geproduceerd, beschikbaar is voor iedereen die het overal ter wereld nodig heeft', zegt Paul Stoffels, vicepresident van het uitvoerend comité van de Amerikaanse farmareus Johnson & Johnson. 

    We garanderen dat het vaccin, zelfs als het elders in de wereld wordt geproduceerd, beschikbaar is voor iedereen die het overal ter wereld nodig heeft.

    Paul Stoffels
    Vicepresident Johnson & Johnson

     'Het is een belofte van de hele industrie', voegde hij eraan toe tijdens een videoconferentie die werd georganiseerd door de International Federation of Pharmaceutical Manufacturers (IFPMA).

    Administratieve formaliteiten, zoals vergunningen voor het in de handel brengen, kunnen in deze race tegen de klok worden vereenvoudigd en versneld, er zijn middelen in overvloed en publiek-private partnerschappen helpen het financiële risico van de kolossale investeringen te verminderen, zei hij.

    ©Dieter Telemans

     Maar de producenten en de regelgevende instanties kunnen geen compromissen sluiten over de veiligheid van een kandidaat-vaccin en het schema van de klinische proeven en de studie van de resultaten versnellen, waarschuwden de verantwoordelijken van de grote farmaceutische groepen. 'Het duurt 12 tot 18 maanden om een vaccin op de markt te krijgen', zei David Loew, de executive vicepresident van Sanofi en manager van Sanofi Pasteur. De industrie erkent dat deze deadline een 'agressieve' schatting is, maar realistisch als de wettelijke termijnen worden verkort.

    Zodra de formule door de regelgevende instanties is goedgekeurd, moet in grote hoeveelheden geproduceerd worden en over heel de wereld worden geleverd. 'We hebben het over miljarden mensen, het is een enorme uitdaging', aldus nog Loew. 

  • Primus-brouwer en Palm schelden huur cafés kwijt

    Café-uitbaters die van Brouwerij Haacht en Brouwerij Palm een pand huren, moeten deze maand geen huur betalen.

    AB InBev geeft betalingsuitstel aan zijn cafés. Alken-Maes en Duvel nemen voorlopig geen maatregelen.

    De ingreep van Haacht en Palm komt er omdat de horeca op bevel van de regering de deuren moet dichthouden tot minstens 5 april. Een maatregel die volgens de sector zo'n 800 miljoen euro aan economische schade veroorzaakt.

  • 'Annuleren Olympische Spelen staat niet op de agenda'

    Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), zegt dat de annulatie van de Spelen deze zomer (nog?) niet aan de orde is, ook al klinkt de kritiek steeds luider. 'We bekijken verschillende scenario's, maar de annulatie staat niet op de agenda.'

    De Spelen - die naar verwachting 600.000 buitenlandse bezoekers naar Japan brengen - beginnen op 24 juli. 'Niemand kan zeggen hoe de situatie er morgen zal uitzien, laat staan over vier maanden', luidt het. Het is dan ook nog te vroeg om drastische beslissingen te nemen. 'De wereld kampt met extreme moeilijkheden en de situatie heeft een symbool van hoop nodig. We zitten in een tunnel en weten niet hoe lang die is, maar we zouden graag hebben dat de Olympische vlam het licht aan het einde van die tunnel is.'

    ©AFP

    Intussen is de olympische vlam vrijdag vanuit Griekenland gearriveerd in Japan. Twee olympische kampioenen uit Japan, de worstelaarster Saori Yoshida en de judoka Tadahiro Nomura, namen het lantaarntje in ontvangst waarin de vlam tijdens de vlucht had gezeten. 

    De vlam wordt de komende dagen op diverse plekken in de prefectuur Miyagi getoond. Voor deze regio is gekozen om de wederopbouw te tonen van de gebieden die zijn verwoest door de tsunami van 11 maart 2011. Volgende donderdag start in Fukushima officieel de fakkeloptocht, die de titel 'Hoop verlicht onze weg' draagt en op 24 juli moet eindigen in het olympisch stadion van Tokio.

  • Twee maanden respijt voor aangifte erfbelasting

    Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) verlengt een aantal fiscale termijnen als gevolg van het coronavirus. Verschillende termijnen, bijvoorbeeld voor de aangifte van de erfbelasting of de termijn voor de meeneembaarheid van de registratiebelastingen, worden met twee maanden verlengd. 

    De Vlaamse regering heeft al een pakket maatregelen genomen om de socio-economische impact van het coronavirus te temperen. In dat pakket zitten verschillende fiscale maatregelen. Zo werd onder meer beslist de aanslagbiljetten van de onroerende voorheffing zes maanden later te versturen en de betaling van de jaarlijkse verkeersbelasting met vier maanden uit te stellen. 

      Nu komen daar nog enkele fiscale ingrepen bij. 'De gezinnen krijgen een uitstel van bepaalde verplichtingen waaraan ze door de lockdown niet kunnen voldoen', legt minister Diependaele uit. 'We beschouwen de lockdown als overmacht. Concreet betekent dat dat we zeer gericht verschillende termijnen gaan verlengen met twee maanden. We leggen voor deze dossiers ook geen belastingverhogingen op.'

    Als de lockdown langer duurt, schuiven de termijnen verder mee op. Over welke termijnen gaat het dan? Bijvoorbeeld die voor het indienen van de aangifte voor erfbelastingen, maar ook voor aktes die niet tijdig ter registratie voorgelegd kunnen worden. Ook de termijnen voor bepaalde gunstregimes schuiven mee op. Denk aan de termijn van twee jaar voor de meeneembaarheid van de registratiebelasting.

  • Analyse: stresstest voor onze ziekenhuizen

    Het coronavirus stelt onze gezondheidszorg voor de grootste uitdaging sinds het einde van WO II. De overheid en de ziekenhuizensector zetten al enkele dagen alles op alles om de verwachte toestroom van patiënten aan te kunnen. Alles wordt in gereedheid gebracht, van beademingsmachines van dierenartsen tot extra opvangplaatsen in internaten.

    Uit vrees voor tekorten aan beademingscapaciteit op de intensieve afdelingen, wordt het Vlaamse bedrijf Medec, een fabrikant van beademingstechnologie uit Aalst, overspoeld met aanvragen. In extreme gevallen kan ook een beroep worden gedaan op toestellen van dierenartsen. In welke mate de limieten in zicht komen, wordt voortdurend opgevolgd in een speciaal comité.

    We hebben dit virus bij het nekvel gegrepen. Het spartelt nog heel hard tegen, maar het is belangrijk dat we onze grip niet lossen.

    Steven Van Gucht
    viroloog

    Ook worden er noodplannen uitgetekend voor als de toestroom uit zijn voegen barst. In eerste instantie wordt gekeken of andere zorginfrastructuur zoals revalidatiecentra kan worden aangesproken om coronapatiënten onder te brengen. Niet om er doodzieke mensen te behandelen, wel voor de patiënten die er iets beter aan toe zijn. Een extremere optie is het aanspreken van internaten of vakantieverblijven om er bij hoge nood patiënten te plaatsen. Voldoende personeel vinden wordt dan wel een grote uitdaging - om die reden kunnen ziekenhuizen alle verloven of rust intrekken of gepensioneerd personeel oproepen om tijdelijk terug te keren.

    En voor situaties waarin artsen zullen moeten kiezen al dan niet te helpen, heeft de Belgische Vereniging Intensieve Geneeskunde samen met ethicus Ignaas Devisch een adviestekst opgesteld.

  • President Brazilië: 'Viruspiek over 3 à 4 maanden'

    Europeanen en Aziaten mogen Brazilië niet meer binnen. Het ministerie van Justitie, dat de restricties uitvaardigde, zegt niet waarom deze beperking niet geldt voor de Verenigde Staten. Brazilië, met een bevolking van 210 miljoen mensen, registreerde al zes doden en 621 gevallen van het coronavirus. 

    De Braziliaanse president Jair Bolsonaro verwacht dat de piek over drie of vier maanden bereikt is. De president zei dat het normale leven in Brazilië na de piek in zes à zeven maanden zal terugkeren.

    Bolsonaro krijgt het verwijt een lakse houding te hebben tegenover het longvirus. Eerder bestempelde hij het virus als 'fantasie'.

  • Goed nieuws uit China en Zuid-Korea

    Voor de tweede dag op rij zijn er geen nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld in de Chinese provincie Hubei. In heel China kwamen er wel 39 besmettingen bij, maar in alle gevallen gaat het volgens de autoriteiten om mensen die buiten het land geïnfecteerd zijn geraakt met het longvirus. In totaal zijn er 3.428 doden in China.

    Het aantal nieuwe gevallen in Zuid-Korea is vrijdag stevig gedaald: 87. Met uitzondering van de piek van 152 donderdag, is het aantal dagelijks gerapporteerde nieuwe gevallen sinds zaterdag elke dag onder 100 gebleven.

  • Tesla legt megafabriek in Californië stil

    Tesla legt de productie van e-auto's in zijn fabriek in Fremont in de staat Californië vanaf maandag tijdelijk stil.

    De fabriek met ongeveer 10.000 werknemers is een van de belangrijkste locaties voor Tesla. Daar worden onder andere de Model S, Model X en Model 3 gebouwd. Tesla stelt in een verklaring dat het bedrijf een 'lange periode van onzekerheid' financieel kan doorstaan. Het bedrijf had in het vierde kwartaal van vorig jaar een kaspositie van 6,3 miljard dollar en haalde onlangs 2,3 miljard dollar aan nieuw kapitaal op.

    Tesla-baas Elon Musk bood gisteren aan ventilatoren te willen produceren voor beademingsapparatuur.

  • Californië gaat in lockdown

    De inwoners van Californië mogen vanwege het coronavirus alleen nog voor dringende zaken de deur uit. Dat maakte gouverneur Gavin Newsom bekend op een persconferentie. Ze mogen wel nog naar buiten voor boodschappen en andere noodzakelijke taken. Tankstations, apotheken, banken en wasserettes blijven open.

    Eerder op donderdag riep de gouverneur president Donald Trump op een hospitaalschip van de marine naar Los Angeles te sturen. Het is volgens Newsom waarschijnlijk dat Los Angeles, de tweede stad van de VS, de komende weken extra zwaar getroffen wordt.

    Achttien mensen zijn in Californië al overleden aan het virus, zo'n 1.000 mensen testten positief.

  • Christine Lagarde (ECB): 'We will do everything necessary'

    Christine Lagarde, de voorzitster van de Europese Centrale Bank (ECB), zegt dat ze een 'aanzienlijke' recessie in de eurozone verwacht als gevolg van de coronavirusepidemie, en dat de ECB 'alles binnen haar mandaat zal doen om de eurozone door deze crisis te helpen'.

    'We will do everything necessary', aldus Lagarde. Die uitspraak is haar variant op de legendarische quote 'whatever it takes' van Mario Draghi waarmee hij in 2012 wou aantonen dat de ECB alles op alles zou zetten om de economische en schuldencrisis in de eurozone te blussen.

    Ze doet de uitspraken in een column die vrijdag in verschillende Europese kranten verschijnt. 'Een groot deel van de economie ligt tijdelijk stil, waardoor de economische bedrijvigheid in de eurozone aanzienlijk zal krimpen', schrijft Lagarde in de tekst die gepubliceerd wordt in Le Figaro in Frankrijk, Handelsblatt in Duitsland, Financial Times in het Verenigd Koninkrijk, La Repubblica in Italië en El Mundo in Spanje.

    De column komt er een dag nadat de ECB een gigantisch bedrag van 750 miljard euro heeft vrijgemaakt om de Europese economie te steunen. Als dat onvoldoende is, zal de ECB 'alles doen wat nodig is in het kader van (haar) mandaat om de eurozone te helpen deze crisis te overwinnen', omdat de instelling 'ten dienste staat van Europeanen', vervolgt Lagarde.

    Lagarde trad in november aan. De coronacrisis is haar vuurdoop. De voormalige minister kreeg kritiek op haar voorzichtige communicatie betreffende de aanpak van de crisis, toen vorige week het eerste steunplan van de ECB werd aangekondigd.  

  • 5 miljoen mondmaskers aangekomen in Luik

    Op de militaire luchthaven van Luik-Bierset zijn afgelopen nacht rond 1.00 uur 5 miljoen mondmaskers aangekomen. Dat meldt Christian Delcourt, de communicatiemanager van Liege Airport, aan Belga. 'Vliegtuig op de grond', zei Delcourt vannacht. 

    Het materiaal wordt in voertuigen van de Civiele Bescherming overgebracht naar de kazerne Majoor Housiau in Peutie (Vilvoorde). 'De maskers worden verdeeld volgens de behoeften van de verschillende provincies', liet Joëlle Brouillard van de Civiele Bescherming weten.

    Maggie De Block, de minister van Volksgezondheid.
    Maggie De Block, de minister van Volksgezondheid. ©Photo News

    De lading maakt deel uit van een groter geheel. Het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) liet eerder weten dat 15 miljoen maskers op weg zijn naar ons land. Omdat de coronacrisis in China over haar hoogtepunt heen is, schermt China zijn markt minder af.

    Eerder deze week raakte bekend dat de zoektocht naar extra mondmaskers oorspronkelijk helemaal in de soep draaide door voorraden die in kelders te lagen rotten, landen die elkaar de duvel aandoen en sjoemelaars die er grof geld mee proberen te verdienen.

    15 miljoen
    Mondmaskers
    Zo'n 15 miljoen mondmaskers zijn op weg naar België.

    De 15 miljoen mondmaskers die op komst zijn, zijn zowel chirurgische mondmaskers en ffp2-maskers. Chirurgische maskers zijn voor zorgverstrekkers die zelf niet in contact komen met coronapatiënten. Ze dragen die maskers om het besmettingsgevaar met andere patiënten in te perken. Ffp2-maskers bieden een betere bescherming en worden gebruikt voor het zorgpersoneel dat in contact komt met coronapatiënten. Ook buiten de ziekenhuizen is er nood aan maskers. Bijvoorbeeld voor huisartsen, tandartsen en voor het personeel in woonzorgcentra. Vooral aan de ffp2-maskers is een grote nood.

    Eerder deze week kwam al een lading van 500.000 mondmaskers aan in Luik, als schenking van de Alibaba Foundation en de Jack Ma Foundation.

    Voor een overzicht van de gebeurtenissen van gisteren, klik hier. Het belangrijkste nieuws van gisteravond nog:

    • Zo'n 1 miljoen Belgen zullen in tijdelijke werkloosheid terechtkomen.  Momenteel staat de teller op 500.000. Het cijfer schetst hoe de coronacrisis behalve een gezondheidscrisis ook een economische ramp zonder weerga veroorzaakt. Om de uitdaging te schetsen als het economische leven weer in gang schiet: vorig jaar telde België elke maand gemiddeld 98.000 tijdelijke werklozen. Het half miljoen dat er nu al is, doet de vorige grote dip, de kredietcrisis in 2008, verbleken. Toen waren er ongeveer 100.000 tijdelijke werklozen.
    • De Europese Unie moet dringend haar noodfonds van 500 miljard euro, dat opgericht werd tijdens de eurocrisis, inzetten om de economische gevolgen van de coronacrisis te bekampen. Dat zei Italiaans premier Giuseppe Conte donderdagavond in een interview in de zakenkrant Financial Times.
    • De politie en de Civiele Bescherming hebben donderdag bij een Waals bedrijf 180.000 coronatests in beslag genomen, samen met een voorraad reagentia die goed zou zijn voor enkele honderdduizenden tests. De grondstoffen om de testen aan te maken werden verzegeld. Dat gebeurde om te vermijden dat de producten naar het buitenland geëxporteerd worden.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud