1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

Corona-ouderschapsverlof wordt uitgebreid

De mogelijkheid om extra ouderschapsverlof op te nemen tijdens de coronacrisis wordt uitgebreid naar alle ouders met minstens één kind jonger dan twaalf jaar, of met een gehandicapt kind.
  • Lees verder

    Klik hier door naar de blog van vrijdag 24 april. 

  • Europese leiders beslissen nog niet over herstelfonds

    De Europese leiders schoven een beslissing over een herstelfonds alweer enkele weken voor zich uit. De Europese Commissie moet midden mei een voorstel voor een Europees herstelfonds op tafel leggen in combinatie met een fors verhoogde Europese meerjarenbegroting voor de komende zeven jaar. Hierbij negeren ze de waarschuwing van ECB-voorzitster Christine Lagarde dat het antwoord op de coronacrisis 'too little too late' zal zijn.

  • Frankrijk: 'Geen corona-steun voor bedrijven met zetel in belastingparadijs'

    Frankrijk gaat geen financiële steun toekennen in het kader van de coronacrisis aan bedrijven met zetels in belastingparadijzen. Dat heeft minister van Financiën Bruno Le Maire gemeld.

    'Het spreekt voor zich dat een bedrijf dat zijn fiscale zetel of afdelingen heeft in een belastingparadijs niet zal kunnen profiteren van de hulp van de schatkist van de staat, dat wil ik heel duidelijk stellen', aldus Le Maire op France Info. 'Er zijn regels en die moet men respecteren. Als je profiteert van het geld van de staat, mag je geen dividenden uitkeren en mag je geen eigen aandelen inkopen. En als je hoofdzetel is gevestigd in een belastingparadijs, kan je geen staatssteun krijgen.'

    Frankrijk volgt zo het voorbeeld van Denemarken en Polen die als eerste ter wereld deze maatregel namen. Ook in Nederland zouden stemmen opgaan om het te doen. Eerder deze week verklaarde minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) nog dat hij geen probleem heeft met dat 'Deense model'. Hij verklaarde dat in een wetsvoorstel dat volgende week in de Kamer voorligt rond de steun aan ondernemingen, voorwaarden zijn opgenomen over het uitkeren van dividenden, kapitaalsvermindering en het inkopen van eigen aandelen. Hij heeft ook geen problemen met het principe van een link te leggen met belastingparadijzen, maar stelt ook dat dit niet altijd evident is.

  • Zoom boomt dank zij corona

    Het videoconferencingplatform Zoom maakte bekend dat het de kaap van 300 miljoen dagelijkse gebruikers heeft gerond. Dat zijn er 50 procent meer dan de 200 miljoen van begin deze maand. Eind vorig jaar - toen de coronacrisis nog geen wereldwijd fenomeen was - klokte het bedrijf af op amper 10 miljoen gebruikers. Sinds de corona-uitbraak gaan steeds meer mensen van thuis uit werken waardoor ze meer videobelsoftware gaan gebruiken. Een daarvan is Zoom. Gebruikers lijken zich daarbij echter weinig aan te trekken van de veelvuldige verhalen over beveiligings- en privacyproblemen bij het softwareplatform. Zoom zou ook niet in staat zijn om hackers buiten de deur te houden. Er was ook sprake van 'Zoombombing' waarbij personen onlinebijeenkomsten infiltreerden en ongewenste beelden begonnen delen met deelnemers.

    Zoom heeft na die kritieken zijn systemen onder de loep genomen en komt deze week uit met een Zoom 5.0 versie met verbeterde incryptie, paswoorden en nieuwe beveiligingsfuncties.

  • Hoop op coronamedicijn krijgt dubbele klap

    In de zoektocht naar een probaat medicijn om coronapatiënten te behandelen, zijn donderdag twee van de meest gehypete middelen door de mand gevallen. Een klinische test met remdesivir, een anti-ebolamiddel van de Amerikaanse farmagroep Gilead, draaide uit op een 'flop', concludeert de zakenkrant Financial Times op basis van een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie.

    De behandeling met chloroquine, een anti-malariamiddel dat Amerikaans president Donald Trump al een tijdje promoot, vertoont dan weer zeer ernstige bijwerkingen, waarschuwt het Europees Medicijnagentschap.

  • Steeds minder actieve coronagevallen in Italië

    In Italië blijft het aantal mensen dalen dat volgens officiële cijfers nog is besmet met het coronavirus. Het aantal actieve coronagevallen nam voor de vierde dag op rij af: van 107.699 op woensdag naar 106.848. Dat lijkt erop te wijzen dat de epidemie langzaam iets minder hevig wordt.Ondanks die positieve trend steeg het dodental harder dan een dag eerder. Er overleden in een etmaal 464 patiënten met het virus, tegenover 437 op woensdag. In totaal zijn in het land al 25.549 patiënten gestorven.

    Italië heeft daarmee wereldwijd het hoogste officiële dodental na de VS.Het aantal patiënten dat weer is genezen van het virus, ligt echter veel hoger. Het gaat om 57.576 mensen, zeggen de autoriteiten. Die maakten donderdag voor het eerst bekend hoeveel personen in totaal zijn getest op een coronabesmetting. Het gaat om ruim een miljoen mensen op een bevolking van ongeveer 60 miljoen.

    Sinds het begin van de uitbraak hebben bijna 190.000 mensen in Italië positief getest. Er komen dagelijks nog steeds duizenden nieuwe besmettingen bij. De autoriteiten stelden donderdag dat de laatste 24 uur bij 2646 mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben. Dat waren er woensdag nog 3370.

  • Schoenen Torfs ontslaat 24 mensen

    De winkelketen Schoenen Torfs ontslaat 24 medewerkers: 16 winkelmedewerkers en 8 personeelsleden uit het hoofdkantoor in Sint-Niklaas. De socialistische vakbond BBTK spreekt van een vreemde beslissing en denkt dat het management de coronacrisis misbruikt.

    Bij Schoenen Torfs, een winkelketen met zowat 650 medewerkers, is het winkelpersoneel tijdelijk werkloos door de sluiting van alle filialen. De beslissing om winkelpersoneel te ontslaan is volgens vakbondsvertegenwoordiger Bart Leybaert (BBTK) ingegeven door financiële motieven, omdat ontslagvergoedingen zo afgewenteld worden op de RSZ.

    De BBTK roept de andere personeelsleden bij Torfs op om contact op te nemen met de vakbond als ze in de voorbije 60 dagen ontslagen zijn. Door de uitzonderlijke omstandigheden blijven ontslagen gemakkelijk onder de radar, wat de vakbondswerking bemoeilijkt. Topman Wouter Torfs sloot op 16 maart zijn 80 winkels en riep mensen op online 'Belgisch te kopen'.

  • Oversterfte stijgt sterk in Mechelen en blijft hoog in Hasselt

    Tijdens de eerste week van de paasvakantie is de oversterfte - hoeveel meer mensen er sterven dan normaal - in Vlaanderen nog verder gestegen. Uit een eerdere rondvraag van De Tijd bij elf centrumsteden bleken de regionale verschillen groot te zijn, dat is nu ook het geval. De grootste stijger is Mechelen, dat in die eerste paasweek net als Hasselt zowat tweeëneenhalf keer zoveel overlijdens telde als normaal. 

    Ook in Brugge, Antwerpen en Oostende gaat het fors omhoog. In deze analyse leest u meer over de oversterfte in Vlaamse centrumsteden.

  • Ouders met jonge kinderen kunnen 'coronaverlof' aanvragen

    De mogelijkheid om extra ouderschapsverlof op te nemen tijdens de coronacrisis wordt uitgebreid naar alle ouders met minstens één kind jonger dan twaalf jaar, of met een gehandicapt kind. Dat kondigde federaal minister van Werk en Economie Nathalie Muylle (CD&V) donderdag aan. 

    De Gezinsbond pleitte al langer voor de invoering van een soort 'coronaverlof', waardoor ouders extra vrijaf kunnen nemen tijdens de lockdownperiode zodat de combinatie werk-gezin makkelijker wordt. Muylle kwam begin deze week met een voorstel tot volmachtenbesluit waardoor alleenstaande thuiswerkers extra ouderschapsverlof konden opnemen tijdens de lockdown, zonder impact op het saldo van hun regulier ouderschapsverlof. Ze breidt het voorstel nu uit.

    Concreet zal iedereen extra ouderschapsverlof kunnen nemen tussen 1 mei en 30 juni. De aanvraagprocedure wordt zo kort mogelijk gehouden en de ouders kunnen het verlof per week opnemen.

  • Verkoop games piekt

    Afgelopen maart werd wereldwijd voor 10 miljard dollar of 9,2 miljard euro gespendeerd aan online spelletjes of games. Dat is 11 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en een absoluut maandrecord. Het populairst waren Dungeon Fighter op pc, Animal Crossing op spelconsole en Honour of Kings op mobiel.

  • Lockdown kost Deceuninck 'een paar honderdduizenden euro's per dag'

    De lockdown in België kost Deceuninck, de West-Vlaamse producent van deur- en raamprofielen in pvc, 'een paar honderdduizenden euro's per dag', zegt topman en referentieaandeelhouder Francis Van Eeckhout in een gesprek met De Tijd. Deceuninck zet de tering naar de nering, schrapt zijn dividend en ontsloeg in de Verenigde Staten 230 mensen. In ons land gingen de fabrieken dicht omdat bouwwerven stilvielen, maar ondertussen zijn ze in België en Frankrijk opnieuw opgestart. Deceuninck waarschuwt voor een tweede 'coronapiek', maar voegt er onmiddellijk aan toe dat België weer aan de slag moet. 'Dit is niet houdbaar.'

  • Miko: 'koffiedivisie plat, kunststofverpakkingen op volle toeren'

    Het Belgische koffie- en kunststoffenbedrijf Miko heeft in zijn koffiedivisie de branderijen stilgelegd wegens een te lage vraag. Dat heeft alles te maken met de verplichte sluiting van de horeca  als gevolg van de coronacrisis. Miko verkoopt vooral in Nederland en het VK aan de horeca, 'maar in al onze thuislanden zijn de cafés en restaurants nagenoeg hermetisch gesloten', zegt topman Frank Van Tilborg in een gesprek met de krant. De divisie die kunststofverpakkingen maakt, draait daarentegen op volle toeren. Miko schrapt wel zijn dividend, bevriest verschillende investeringen en kreeg van de banken uitstel van betaling.

  • Europese top bakkeleit over herstelfonds

    De 27 EU-leiders zitten bijeen over de vraag of en hoe ze samen het herstel gaan betalen na de coronacrisis. Europees Raadsvoorzitter Charles Michel temperde al voor de aanvang van de top de verwachtingen. Een groot herstelfonds wordt vandaag niet beslist. De onenigheid over de grootte en het design van een herstelfonds en of dat leningen of subsidies zal verstrekken aan lidstaten om de recessie na corona te trotseren, is nog veel te groot. 

    Wel zullen de EU-leiders Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen wellicht een mandaat geven om een voorstel op tafel te leggen voor een miljardenfonds om de eerste jaren van herstel door te komen en een nieuw budgetplan voor de komende zeven jaar. Europese waarnemers spreken van een verdubbeling van de meerjarenbegroting van 1 tot 2 procent van het bbp.

    De Duitse kanselier Angela Merkel zei deze middag al in haar parlement dat ze bereid is tot een veel hogere bijdrage aan de Europese begroting. De Commissie lanceert haar plannen volgende week, maar een akkoord over de EU-begroting wordt een moeilijke marathon.

    De druk om ook een politiek solidair antwoord te geven op de coronacrisis is groot. Nu doet alleen de Europese Centrale Bank het werk door onbeperkte obligatie-aankopen. De voorzitter van de ECB, Christine Lagarde, is ook aanwezig op de top. Ze nam geen blad voor de mond en waarschuwde de Europese leiders dat hun respons 'too little too late' zal zijn.

  • VDL Roeselare draait op halve capaciteit

    In Roeselare is de busproductie bij VDL heropgestart. Er wordt op halve capaciteit gewerkt. VDL Roeselare is een onderdeel van de Nederlandse VDL-groep. De productie in de Nederlandse autofabriek VDL Nedcar in Born - waar veel Belgen werken - wordt op 6 mei hervat. De fabriek gaat op 1 mei al open om de productielijn te testen en het personeel uitleg te geven over de nieuwe werkwijze waarbij de coronamaatregelen worden gevolgd. De fabriek was sinds 19 maart dicht.

    Hoeveel voertuigen geproduceerd worden en hoeveel mensen aan de slag kunnen, is nog niet duidelijk. Dat de vraag naar auto's door de coronacrisis lager is, ligt volgens een woordvoerder voor de hand. Er werken 5.000 mensen bij de fabrieken in Born. VDL Nedcar maakt er BMW's van het type X1 en Mini's. De twee busfabrieken in Valkenswaard liggen nog stil.

  • Lagarde maant EU-leiders aan tot snelle, krachtige reactie

    De topvrouw van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde, heeft de Europese staatshoofden en regeringsleiders donderdag gewaarschuwd voor een 'te trage en te geringe' reactie op de economische impact van de coronapandemie.

    De Française nam het woord tijdens de virtuele top die Europese leiders donderdagnamiddag houden. Volgens verschillende bronnen wees Lagarde de politici erop dat de economie van de eurozone dit jaar in het worstcasescenario wel met 15 procent kan krimpen door de coronacrisis. Al gaat ze eerder uit van een krimp met 9 procent. 

    15 procent
    krimp
    Volgens verschillende bronnen wees Lagarde de politici erop dat de economie van de eurozone dit jaar in het worstcasescenario wel met 15 procent kan krimpen door de coronacrisis. Al gaat ze eerder uit van een krimp met 9 procent.

    Tijdens de videoconferentie bespreken de Europese leiders hoe ze de Europese economie nieuw leven kunnen inblazen. De kwestie leidde de afgelopen weken al tot verhitte debatten tussen noordelijke lidstaten als Nederland en Duitsland en de zuidelijke landen.

    In een poging het dossier te ontzenuwen vragen de staatshoofden en regeringsleiders de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, wellicht om voorstellen in elkaar te boksen voor de creatie van een hulpfonds en een beter gespekte meerjarenbegroting. Giftige thema's, zoals de uitgifte van coronaobligaties, gaan ze donderdag wellicht uit de weg.

     

    ©REUTERS

  • Frankrijk verplicht mondmaskers op openbaar vervoer

    Frankrijk versoepelt de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus vanaf 11 mei. Het exitplan wordt op donderdag 30 april aangekondigd. Wel maakte het Elysée al bekend dat bij de versoepeling het dragen van een mondmasker in het openbaar vervoer verplicht wordt.

    De Franse scholen gaan geleidelijk open vanaf 11 mei. Maar de leerlingen worden niet verplicht naar school te komen. De ouders mogen beslissen of hun kinderen gaan of niet.

    Er komt een algemeen exitplan, maar de toepassing hangt af van de lokale toestand. De burgemeesters krijgen een sleutelrol bij de versoepeling van de maatregelen. 'Bij een heropflakkering van de epidemie komt er een nieuwe lockdown en komen er weer strengere maatregelen', waarschuwt het Elysée.

    De leerlingen worden niet verplicht naar school te komen. De ouders mogen beslissen of hun kinderen gaan of niet.

  • Di Rupo: 'We moeten nog maanden met het virus leven'

    Volgens Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) zullen de beperkingsmaatregelen die de verspreiding van het coronavirus moeten tegengegaan 'op een zeer, zeer voorzichtige manier' versoepeld worden. 'We zullen nog maanden met het virus moeten leven', zei hij donderdag in het Waals Parlement. 'We moeten vooruit, maar traag en zeer bedachtzaam zodat er de komende weken geen nieuwe opstoot van het aantal besmettingen komt die ons zou dwingen om van nul te herbeginnen.' 

    De eerste prioriteit blijft de gezondheid.

    Elio Di Rupo
    Waals minister-president

    Net als zijn federale, Vlaamse en Brusselse collega's neemt Di Rupo vrijdag deel aan de Nationale Veiligheidsraad die zich over de exitstrategie zal buigen. 'Ik weet niet wat er zal gebeuren', zegt Di Rupo. 'We zullen de experts horen en de beslissingen nemen die genomen moeten worden door de belangen tegenover elkaar af te wegen. De eerste prioriteit blijft de gezondheid.' 

    Di Rupo is lovend over de samenwerking met de andere gewesten en het federale niveau. 'We mogen blij zijn dat ons land, met zijn institutionele diversiteit, er in slaagt om de zaak in goede banen te leiden.'

  • Horeca Vlaanderen: 'werken aan totaalplan met gefaseerde steunmaatregelen'

    Horeca Vlaanderen werkt aan een 'totaalplan voor de heropstart van de sector na de sluiting door de coronapandemie. Daarbij wordt een evenwicht gezocht 'tussen gezondheid en economische haalbaarheid'. De heropstart moet wel gepaard gaan met 'gefaseerde steunmaatregelen', zegt CEO Matthias De Caluwe donderdag.

    Komende woensdag zal de sector in het paritair comité voor het eerst samenzitten om een protocol op te stellen. Het uitgangspunt is de gids waarover vakbonden en werkgevers, verenigd in de Groep van Tien, woensdag een akkoord bereikten. Het gaat om een soort toolbox met maatregelen om de economie herop te starten 'in gezonde en veilige omstandigheden'. Het totaalplan zou rekening houden met de verschillen tussen de deelsectoren. Per deelsector wordt een 'juiste en grondige timing' uitgewerkt, liefst vergezeld van gefaseerde steunmaatregelen.

    'Als hotels bijvoorbeeld eerder zouden mogen opengaan dan restaurants, dan zijn er voor restaurants nog bijkomende steunmaatregelen nodig', zegt De Caluwe. 'Alles hangt natuurlijk af van wat de Nationale Veiligheidsraad en de virologen beslissen.'

      Over extra steunmaatregelen voor de sector lopen volgens de CEO van Horeca Vlaanderen 'constructieve gesprekken met de kabinetten'. 'Met name de jongste vijf dagen hebben we over een aantal voorstellen goede gesprekken.' Van de Nationale Veiligheidsraad, die vrijdag weer vergadert, verwacht hij dat die alvast een soort van termijn voor de heropstart van de horeca in het vooruitzicht stelt. 'We waren de eerste sector om te sluiten en het zou naïef zijn om te denken dat we dan ook de eerste zijn om weer te openen', zegt hij. 'Maar ik denk wel dat het verstandig is dat ze bijvoorbeeld zouden zeggen: tot week X al zeker niet.'

  • Al bijna 114.000 hinderpremies aangevraagd

    In Vlaanderen zijn al bijna 114.000 coronahinderpremies aangevraagd. Ruim 90.000 begunstigden hebben de premie al gekregen. Het gaat over een budget van 374 miljoen euro. Ruim 8.000 dossiers werden afgewezen omdat ze niet aan de voorwaarden voldeden.

    Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) bekendgemaakt. Ondernemingen die verplicht de deuren moeten sluiten door het coronavirus, hebben recht op een Vlaamse hinderpremie van 4.000 euro. Een kwart van de dossiers komt van horecazaken, 10 procent komt van kappers. Schoonheidsverzorging en de garagesector zijn ook belangrijke aanvragers.

    374 miljoen euro
    Hinderpremies
    De Vlaamse regering heeft al voor 374 miljoen euro hinderpremies toegekend aan bedrijven die de deuren moesten sluiten wegens de coronacrisis.

    Sinds 5 april is er voor elke bijkomende sluitingsdag een dagvergoeding van 160 euro. Elke bijkomende week heeft een kostprijs van bijna 100 miljoen euro. De handelszaken die sinds 18 april weer geopend zijn - denk aan de tuincentra en doe-het-zelfzaken - hebben geen recht meer op dagpremies vanaf hun heropening. Op 30 april evalueert de Vlaamse regering de maatregelen.

  • De Backer: 'Focus ligt op manueel contactonderzoek'

    Een traceerapp voor het opsporen van de contacten van besmette personen is in ons land voorlopig niet aan de orde, maakte federaal minister van Digitale Agenda Philippe De Backer (Open VLD) duidelijk in' Villa politica'.

    Hij geeft, samen met de deelstaten die bevoegd zijn voor de materie, voorrang aan manueel contactonderzoek. 'Contactonderzoek is nagaan met wie een besmette persoon in contact stond. Dat gebeurt al lang in epidemiologisch onderzoek, en vooral handmatig', stelt De Backer. 

    Daar is geen app voor nodig. Die zal er dus ook nog niet zijn als ons land de versoepelingen in mei aanvat. Dat wil niet zeggen dat er in een latere fase geen app kan komen. 'Ik ben bezig met een federale taskforce om een kader uit te werken voor zo'n app.' 

    Maar De Backer waarschuwde ervoor niet al te veel te verwachten van een app. De slaagkansen zijn nauw verbonden aan hoe intens die gebruikt wordt. 'In Oostenrijk is er een app, maar daar wordt die, zelfs na intense promotie, heel erg weinig gebruikt.'  

    Minister van Digitale Agenda Philippe De Backer.
    Minister van Digitale Agenda Philippe De Backer. ©BELGA

  • Musea hopen op heropening vanaf 18 mei

    De Belgische musea hebben een plan uitgewerkt dat moet leiden tot een gedeeltelijke heropening vanaf 18 mei. In het plan zijn strikte voorwaarden opgenomen waaraan een museum moet voldoen om te kunnen heropenen. Zo mag er bijvoorbeeld maar één bezoeker per 15 vierkante meter zaalruimte worden toegelaten. Ook mag je als bezoeker niet vrij rondlopen maar moet je een vastgelegd parcours volgen. Niet elk museum zal vanaf 18 mei al klaar zijn met de nodige voorbereidingen. Het volledige plan leest u hier.

    Het is aan de Nationale Veiligheidsraad om een beslissing over de heropening te nemen.

  • 26 miljoen Amerikanen verloren jobs sinds midden maart

    4,4 miljoen Amerikanen hebben vorige week een eerste werkloosheidsuitkering aangevraagd, tegenover 5,2 miljoen de week ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Arbeid. Het is al de vijfde week op rij dat de werkloosheid sterk stijgt.

    Het aantal Amerikanen dat sinds midden maart zijn job verloor, is opgelopen tot meer dan 26 miljoen of 16 procent van de beroepsbevolking. Daardoor zijn alle jobs die zijn gecreëerd tijdens de langste periode van economische expansie weer verdwenen. De Amerikaanse economie creëerde sinds de start van de jobboom in 2010 zowat 22 miljoen banen.

  • Merkel: 'We staan slechts aan begin van pandemie'

    'Niemand hoort het graag, maar we leven niet in de laatste fase van de pandemie, maar nog altijd in het begin', zei Angela Merkel donderdag in het Duitse parlement. De bondskanselier waarschuwde voor een te snelle versoepeling van de coronamaatregelen. 'We bevinden ons op dun ijs, het dunste ijs zelfs.'

    Merkel vreest dat de Duitse bevolking de coronaregels niet meer zo strikt zal opvolgen nu de jongste weken een afvlakking van de epidemie zichtbaar is. En ze ligt overhoop met de leiders van sommige deelstaten die ijveren voor een versnelde exitstrategie om de economie nieuw leven in te blazen.

    De regering keurde donderdag een pakket maatregelen goed om de impact van de crisis op burgers en bedrijven te verzachten. Ze trekt 10 miljard euro extra uit, onder andere voor de verhoging van de vergoeding voor tijdelijke werkloosheid. Het ondernemersvertrouwen bereikte in april een diepterecord van 17,1 punten.

    ©EPA

  • Limburgs bedrijf biedt all-in 'staycation' aan: poolparty of ballonvaart aan huis

    Een bedrijf uit Beringen gaat all-invakanties op maat aanbieden in de eigen woning van klanten. Met de hotelservice aan huis wil Staycation Squad de lokale economie en de toeristische sector ondersteunen. 'Initiatieven als deze zullen nodig zijn om de toeristische sector er opnieuw bovenop te krijgen eens deze crisis achter ons ligt', reageert Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA). Nu buitenlandse reizen door de coronacrisis dreigen weg te vallen, wil Staycation Squad een alternatief vormen.

    'We bieden maatwerk en staan open voor de ideeën en wensen van de klant. Mensen hoeven zich tijdens hun staycation niet bezig te houden met huishoudelijke taken', vertelt bedenker Sophie Naze. 'Alles begint met een 'Homie', die het aanspreekpunt in huis is en zorgt voor de praktische uitvoering en voor het ideale vakantiegevoel.' Het basispakket van diensten kan vervolgens uitgebreid worden met enkele vakantiebelevingen. Dat kan gaan van een poolparty of workshop tot een ballonvaart of een wellnessbehandeling. Op die manier wil het bedrijf het lokale toerisme opnieuw op gang brengen.

    'Tijdens de zomervakantie zal ik volop mee aan de kar trekken om Vlaanderen in de markt te zetten als een toeristische topbestemming', aldus Demir. 'We zijn er volop mee bezig, zodat we voorbereid zijn.'

    Mensen hoeven zich tijdens hun staycation niet bezig te houden met huishoudelijke taken.

    Bedenker Staycation Squad
    Sophie Naze

  • Schooldirecties geven aan situatie onder controle te hebben

    Uit cijfers die minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vandaag in de commissie van het Vlaams Parlement heeft gegeven, blijkt dat schooldirecties menen de situatie onder controle te hebben. In de middelbare scholen gaf 99 procent van de directeurs dat aan, in het lager onderwijs 95 procent. De cijfers zijn gebaseerd op een rondvraag van de Vlaamse schoolinspectie, die 490 basisscholen en 222 middelbare scholen heeft gecontacteerd.

    Uit de rondvraag blijkt ook dat de richtlijn om in afstandsonderwijs te voorzien met nieuwe leerstof massaal werd opgevolgd. Zo'n 95 procent van de scholen heeft een aanbod voor alle leerlingen. De Vlaamse scholen maken massaal gebruik van filmpjes die door leerkrachten zelf gemaakt zijn voor hun leerlingen, zowel in het basisonderwijs (87 procent) als in het secundair onderwijs (94 procent). Er wordt ook gewerkt met online lessen, opdrachten en zelfstudie. Daarbij wordt vooral ingezet op de vakken Nederlands, wiskunde en Frans.

    Negen op de tien basisscholen en secundaire scholen geeft aan dat ze tussen 80 en 100 procent van de leerlingen bereiken.

    De meeste leerlingen worden ook effectief bereikt. Negen op de tien basisscholen en secundaire scholen geven aan dat ze tussen 80 en 100 procent van de leerlingen bereiken. De groep leerlingen die (nog) niet bereikt wordt, bestaat hoofdzakelijk uit leerlingen uit kansarme gezinnen en leerlingen met een andere thuistaal. 

    Ook de richtlijnen worden positief onthaald. De directeurs hebben wel nog veel vragen over hoe het einde van het schooljaar zal verlopen en wat met de deliberaties. Weyts verwees daarvoor naar een nooddecreet dat in opmaak is. Over de vraag of er wel genoeg personeel kan worden ingezet voor de gedeeltelijke heropstart van de scholen, zegt Weyts zich geen zorgen te maken over de capaciteit. 77 procent van de middelbare scholen en 60 procent van de lagere scholen geeft aan te kunnen rekenen op 100 procent van het personeel.  

  • Spanje overschrijdt drempel van 22.000 sterfgevallen

    Na de Verenigde Staten en Italië heeft Spanje als derde land de kaap van 22.000 corona-overlijdens gerond. In 24 uur overleden zeker 440 mensen aan de longziekte. Dat brengt de balans op 22.157 overlijdens.

    Het aantal nieuwe besmettingen ligt met 4.635 ongeveer 400 hoger dan woensdag. In totaal is het virus bij 213.024 mensen vastgesteld. Spanje heeft de meeste besmettingen van Europa.

  • Corona-update: 'Minder dan 1.000 patiënten op intensieve'

    Voor het eerst sinds maart liggen er minder dan 1.000 Covid-19-patiënten op de afdelingen intensieve zorgen van onze ziekenhuizen. Dat is bekend gemaakt op de dagelijkse persconferentie van het Crisiscentrum. De afgelopen 24 uur zijn er in ons land 230 doden en 211 nieuwe opnames gemeld.
     

    993 patiënten liggen nu op de afdelingen intensieve zorgen. Dat zijn er 27 minder dan de dag ervoor. Het is sinds eind maart geleden dat er minder dan 1.000 mensen op intensieve zorg lagen. 93 mensen zijn de voorbije 24 uur in het ziekenhuis gestorven, 134 in woonzorgcentra. 
     

    In de ziekenhuizen zijn 211 nieuwe patiënten opgenomen. 367 mensen hebben het ziekenhuis mogen verlaten. In totaal liggen nog 4.527 in de ziekenhuizen, dat zijn er 238 minder dan de dag voordien.

    Significante oversterfte

    Op de persconferentie sprak Sciensano-viroloog Steven Van Gucht ook over de significante totale oversterfte in ons land, het verschil tussen het waargenomen aantal overlijdens en het aantal verwachte overlijdens. ‘Normaal verwachten we rond deze periode een driehonderdtal overlijdens per dag. Maar het totaal aantal overlijdens stijgt snel sinds 16 maart. We kunnen dan ook spreken van een significante oversterfte in België.’

    ‘Wanneer we enkel zouden rekening houden met de bevestigde gevallen zouden we het aantal overlijdens heel sterk onderschatten. Verder zien we dat die oversterfte veel groter is dan we in vorige jaren ooit gezien hebben. Groter dan hittegolven of griepepidemieën. Oversterfte zien we vooral bij 65-plussers, bij het begin van de uitbraak ook bij jongere generaties onder de 65 jaar.’ 

    Procentueel gezien is die oversterfte wel gelijkaardig aan die van onze buurlanden. De rapportering van het aantal coronadoden in België geeft dus een nauwkeurig beeld van de oversterfte door het virus.

    In totaal stierven er al 6.490 mensen aan Covid-19 in ons land.  

  • Volkswagen hervat autoproductie in Duitsland

    Volkswagen heeft de productie van zijn auto's in thuisland Duitsland donderdag hervat. In Zwickau, waar het merk elektrische auto's bouwt, werden donderdag de productiebanden na een onderbreking van vijf weken weer opgestart. De fabriek draait vooralsnog op halve kracht, verduidelijkte de automaker. Dagelijks zullen vijftig voertuigen van de band rollen, een derde van wat normaal aan auto's in elkaar wordt gezet op die locatie.

    De fabriek in Zwickau bouwt sinds november de elektrische ID.3. Hoewel de lancering eind 2019 werd vertraagd, onder meer als gevolg van softwareproblemen en het tijdelijk stilleggen van de fabriek, zal Zwickau volgens planning in de zomer 100.000 elektrische voertuigen gebouwd hebben.

    Volkswagen kondigde eerder al aan dat het deze week van plan is zijn productie in meerdere fabrieken weer op te starten. De voorzichtige versoepeling van lockdowns in Europa geven het concern hoop dat er betere tijden aankomen.

    In de Volkswagen-fabriek van Zwickay, in Duitsland, is donderdag de productie van de elektrische ID.3 donderdag weer opgestart.
    In de Volkswagen-fabriek van Zwickay, in Duitsland, is donderdag de productie van de elektrische ID.3 donderdag weer opgestart. ©REUTERS

  • Twee bedrijven op drie blijven aanwerven

    65 procent van de ondernemingen blijft personeel aanwerven en 35 procent hanteert een aanwervingsstop. Dat blijkt uit een enquête van de Antwerp Management School, het VBO en HRPro.be bij 1.241 bedrijfsleiders en hr-professionals. 41 procent van de ondervraagden zegt dat ze evenveel aanwerven als voorzien, 22 procent werft minder aan en 2 procent meer.

    Het valt wel op dat vooral grote ondernemingen blijven aanwerven. Bij de bedrijven met meer dan 500 werknemers blijft 78 procent aanwerven, bij de ondernemingen met minder dan 10 werknemers is dat maar 31 procent. Bij bijna 70 procent van de kleine bedrijven is er dus een aanwervingsstop. Een mogelijke verklaring is dat kleine ondernemingen vooral actief zijn in sectoren die relatief zwaar zijn getroffen door de coronacrisis, zoals horeca en kleinhandel.

    Slechts 16 procent van de ondervraagde bedrijven denkt dat ontslagen waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk zijn. De Vlaamse werkgeverskoepel Voka zei woensdag dat een bedrijf op vijf ontslagen verwacht.

  • Meer dan dubbel zoveel doden in Hasselt, Kortrijk en Roeselare

    In Vlaanderen zijn begin april bijna 80 procent meer mensen gestorven dan de voorgaande jaren. De verschillen tussen Vlaamse steden in die zogenaamde oversterfte zijn heel groot. Dat blijkt uit een rondvraag van De Tijd bij elf Vlaamse centrumsteden. In Hasselt zijn ruim 2,5 keer zoveel overlijdens als normaal, in Kortrijk en Roeselare dubbel zoveel. In Aalst, Oostende en Antwerpen ligt de oversterfte rond 30 procent.

  • Univercells stapt in Europees vaccinconsortium

    Het Waalse biotechbedrijf Univercells, met de Bill & Melinda Gates Foundation als grote sponsor, kondigt donderdag een strategische samenwerking aan met de Italiaanse sectorgenoot ReiThera en het Duitse Leukocare om samen een Covid-19-vaccin te ontwikkelen en op grote schaal te produceren. In een communiqué laat het pan-Europese consortium verstaan dat het deze zomer met klinische testen wil starten. 

  • Modewinkels nemen extra maatregelen voor veilige heropening

    De modewinkels nemen extra maatregelen om een heropening zo veilig mogelijk te laten verlopen voor klanten en medewerkers. Dat zegt Comeos, de federatie voor handel en diensten die de kledingketens vertegenwoordigt, donderdag. Zo zullen kledingstukken uit pashokjes pas na drie uur opnieuw in de winkel worden gehangen.

    Er komt handgel aan de ingang van winkels en aan de ingang van pashokjes. Klanten zullen verplicht worden die te gebruiken.

    Comeos

    Er komt handgel aan de ingang van winkels en aan de ingang van pashokjes. Klanten zullen verplicht worden die te gebruiken. Na een pasbeurt worden de pashokjes ontsmet. Verschillende winkels hebben al aangegeven dat ze ook extra personeel inzetten om de stroom aan de paskamers in goede banen te leiden. Ook retourzendingen die in de winkel aankomen, worden apart gehouden en pas na een halve dag opnieuw uitgehangen in de winkel.

    Elke dag dat de modewinkels gesloten blijven, betekent een verlies van 23 miljoen euro, benadrukt de sector.

  • Aantal coronatesten Rode Kruis in stijgende lijn

    Vorige week liet Rode Kruis-Vlaanderen weten dat maar een fractie van zijn beschikbare capaciteit om neus- en keelstalen te testen op Covid-19 benut werd. Waar in theorie 400 stalen per dag getest kunnen worden, bleken dat er in de praktijk gemiddeld amper 18 te zijn.

    Daar komt stilaan verandering in. Rode Kruis-Vlaanderen krijgt sinds begin deze week rechtstreeks aanvragen van ziekenhuizen en zorginstellingen om stalen te analyseren. 'Het lijkt erop dat de sector zichzelf aan het organiseren is', zegt gedelegeerd bestuurder Philippe Vandekerckhove.

    Het lijkt erop dat de sector zichzelf aan het organiseren is.

    Philippe Vandekerckhove
    Gedelegeerd bestuurder Rode Kruis

  • Een derde minder minder vastgoedtransacties

    De anticoronamaatregelen die sinds 18 maart van kracht zijn, hebben een serieuze impact op het aantal vastgoedtransacties. Dat meldt Fednot, de Federatie van het Notariaat. In de eerste maand van de bijna-lockdown daalde het aantal transacties met 32,8 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2019.

    Maar de kans is reëel dat het aantal transacties de komende weken toeneemt. Notaris Bart van Opstal: 'Tot aan het einde van de paasvakantie hebben de notariskantoren alleen dringende akten verleden. Sinds 20 april kunnen cliënten weer voor alle akten terecht bij de notaris. De kantoren nemen voorzorgsmaatregelen. Daarnaast zullen akten zo veel mogelijk vanop afstand worden verleden.'

    De coronacrisis lijkt voorlopig nog geen impact te hebben op de gemiddelde vastgoedprijs, zegt Fednot. Zowel de prijzen van woonhuizen als die van appartementen bleven stabiel.

    32,8 procent
    daling transacties
    In de eerste maand van de bijna-lockdown daalde het aantal transacties met 32,8 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2019.

     

  • 25 ton aardappelen voor de voedselbanken

    De Belgische aardappelverwerkers gaan wekelijks 25 ton aardappelen schenken aan de voedselbanken. Dat meldt Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V). Vlaanderen betaalt voor het wassen en verpakken van de aardappelen.

    De Belgische aardappelsector exporteert naar meer dan 160 landen over de hele wereld. Doordat de horeca in binnen- en buitenland minder afneemt, blijft de sector met heel wat niet-verwerkbare aardappelen zitten.

    25 ton
    aardappelen
    De Belgische aardappelverwerkers gaan wekelijks 25 ton aardappelen schenken aan de voedselbanken.

  • Franse economie scoort 35 procent slechter dan normaal

    Dat blijkt uit verse cijfers van het nationale statistiekbureau Insee over de impact van het coronavirus en de lockdown op de Franse economie. Insee schat dat de Franse economie het op dit moment 35 procent slechter doet dan normaal.

    De bestedingen van de Franse huishoudens liggen 33 procent onder het normale peil. Lichtpuntjes zijn volgens Insee de zeer geleidelijke herneming van de activiteiten in de Franse industrie en de bouw.

  • Tijdelijke immigratiestop in de VS

    De Amerikaanse president Donald Trump ondertekende woensdag het presidentieel besluit dat een tijdelijke immigratiestop instelt. 'Om onze geweldige Amerikaanse werknemers te beschermen heb ik net het besluit ondertekend dat de immigratie in de VS tijdelijk opschort', wordt Trump geciteerd door de nieuwszender CNN.

    Om onze geweldige Amerikaanse werknemers te beschermen heb ik net het besluit ondertekend dat de immigratie in de VS tijdelijk opschort.

    Donald Trump
    Amerikaanse president

    'Dit moet ertoe leiden dat de werkloze Amerikanen van gelijk welke achtergrond vooraan in de rij staan voor de jobs, zodra onze economie heropent.' De maatregel geldt voor zestig dagen. In die periode worden geen 'green cards' uitgereikt, die mensen toelating geven om voor onbepaalde tijd in de VS te wonen en te werken.

    Visa om tijdelijk in de VS te komen werken, kunnen wel nog worden toegekend. 'We bekijken op het gepaste moment of de maatregel aangepast of verlengd moet wordene, benadrukt Trump.

    President Trump tekende een presidentieel besluit over een tijdelijke immigratiestop.
    President Trump tekende een presidentieel besluit over een tijdelijke immigratiestop. ©AFP

  • Duitsland verhoogt tijdelijke werkloosheidsuitkering

    De Duitse overheid is het eens geraakt om de tijdelijke werkloosheidsuitkering te verhogen. Er is beslist dat werknemers met kinderen tot 87 procent van hun loon ontvangen. Bovendien komt er een steunmaatregel voor de horeca: de btw op maaltijden zakt van 1 juli tot 30 juni 2021 van 19 naar 7 procent.

  • 200.000 studenten vrezen voor slaagkansen

    In de krant Le Soir slaan 200.000 universiteits- en hogeschoolstudenten alarm. Ze vrezen dat ze door de coronacrisis een jaar hebben opgeofferd. De studentenfederatie FEF richt zich in een open brief tot Waals minister van Onderwijs Valérie Glatigny (MR). 

  • Meer besmettingen in Duitsland

    In Duitsland is het aantal nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus voor de derde dag op rij gestegen, blijkt donderdag uit data van het Robert Koch Institut. Er kwamen 2.352 nieuwe besmettingen bij, waardoor het totaal 148.046 bedraagt.

    148.046
    besmettingen in Duitsland
    Er kwamen 2.352 nieuwe besmettingen bij, waardoor het totaal 148.046 bedraagt.

  • Experts zetten licht op groen voor heropstart in mei

    Uit een gelekt tussentijds rapport van de expertengroep GEES blijkt dat het grootste deel van de bedrijven tegen half mei weer aan de slag kan. In de Groep van Tien hebben de vakbonden en de werkgeversorganisaties een akkoord gesloten over hoe die terugkeer naar de werkvloer veilig kan verlopen.

  • Belgische techpleister moet Covid-verplegers ontlasten

    De pleister wordt door de coronapatiënt op de borstkas gedragen en meet permanent diens ademhaling, hartslag en temperatuur. De gegevens worden draadloos doorgestuurd naar een digitaal platform, dat zorgverstrekkers kunnen consulteren. Tegen het najaar kan de oplossing op grote schaal uitgerold worden.

  • Stevige daling in dagelijks aantal doden in de Verenigde Staten

    In de Verenigde Staten zijn woensdag 1.738 nieuwe coronadoden gemeld. Dat meldt de Johns Hopkins Universiteit. De balans ligt een pak lager dan dinsdag, toen nog 2.751 mensen bezweken.

    In totaal zijn in de VS al 46.583 mensen overleden aan Covid-19. De Verenigde Staten zijn daarmee het zwaarst getroffen land. 

    46.583
    coronasterfgevallen in VS
    In totaal zijn in de VS al 46.583 mensen overleden aan Covid-19.

  • Artsen woedend over inspecties in ziekenhuizen

    Een inspectieoperatie van de overheid zet kwaad bloed in de zorgsector. Sinds dinsdag speurt het Riziv naar artsen die de coronamaatregelen niet strikt opvolgen en toch nog niet-dringende ingrepen uitvoeren. 'Heeft men niks beters te doen?', klinkt het donderdag boos in Het Laatste Nieuws.

    Een mailtje van de overheid is bij heel wat artsen en ziekenhuizen in het verkeerde keelgat geschoten. In een brief van twee bladzijden werd gevraagd dat ze onmiddellijk alle informatie zouden doorgeven van de ingrepen die ze tussen 30 maart en 20 april hebben uitgevoerd. Ze kregen daarvoor 21 uur de tijd. De mail ging uit van de Inspecteur-Generaal van de Dienst voor Geneeskundige Evaluatie en Controle (DGEC) van het Riziv.

    Onvoorstelbaar dat de overheid hier tijd insteekt.

    Marc Moens
    Erevoorzitter Belgische artsensyndicaat BVAS

    De DGEC speurt doorgaans naar artsen of ziekenhuizen die misbruik maken van de sociale zekerheid, maar tijdens de coronacrisis is de focus verlegd. Nu spoort men artsen op die ondanks de richtlijnen toch niet-dringende ingrepen uitvoeren.

    'Onvoorstelbaar dat de overheid hier tijd insteekt', zegt Marc Moens, erevoorzitter van het Belgische artsensyndicaat BVAS. 'Ik weet al zeker van één ziekenhuis waar men op een dienst cardiologie alle dossiers heeft opgevraagd om na te gaan of er te veel 'niet-dringende' behandelingen zijn gebeurd.'

  • Slechts 3 procent van de Belgen immuun tegen coronavirus

    Een groot bloedonderzoek toonde voor het eerst aan dat de overgrote meerderheid van de Belgen vatbaar blijft voor het coronavirus. Drie weken geleden had nog maar 3 procent van de bevolking antilichamen tegen het virus in het bloed. Dat blijkt uit een studie van de epidemiologen Pierre Van Damme en Heidi Theeten (UAntwerpen), waarover De Standaard donderdag bericht. Dat cijfer maakt duidelijk dat we nog ver afzitten van groepsimmuniteit, waarbij minstens de helft van de bevolking antilichamen moet hebben.

    De analyse van de UAntwerpen is gebaseerd op 3.686 bloedstalen die in heel België zijn afgenomen. In ­samenwerking met grote laboratoria hebben de onderzoekers in de bloedstalen gespeurd naar antilichamen tegen sars-CoV-2. Die wijzen erop dat het immuun­systeem tegen het virus heeft gevochten. Het Belgische cijfer past in het rijtje van wat druppels­gewijs bekendraakt in andere Europese landen. Ook daar ligt de immuniteit tussen 1 en 5 procent.

    Lees hier de blog van gisteren/woensdag.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud