1. Dossiers
  2. Coronavirus
live

45.000 Europese doden geteld | Italië lijkt over piek | België verhoogt testcapaciteit

Er zijn 140 nieuwe Belgische doden te betreuren. Maar het aantal ziekenhuisopnames daalt opnieuw.
  • Turkije telt 24.000 besmettingen, vooral Istanboel getroffen

    Het aantal doden in Turkije als gevolg van het coronavirus is de vijfhonderd gepasseerd. Dat maakte de Turkse minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca zopas bekend. De minister zei dat er nu 501 doden zijn gemeld. Bijna 24.000 mensen raakten besmet, waarvan de meesten in Istanboel wonen.

    Het aantal dodelijke slachtoffers steeg in een dag tijd met 76. In totaal werden in dat tijdsbestek bijna 20.000 Turken getest op het virus, aldus Koca.
    Turkije heeft net als andere landen verregaande maatregelen getroffen in de hoop zo het virus te beteugelen. Scholen zijn dicht, mensen moeten zoveel mogelijk thuisblijven en bijeenkomsten zijn verboden. Jongeren onder de twintig jaar mogen sinds zaterdag hun huis niet verlaten.

  • Weinig zeegangers geklist

    Op de snelwegparking langs de E40 in Jabbeke zijn zaterdag 225 voertuigen richting kust gecontroleerd. De politie stelde relatief weinig inbreuken op de coronamaatregelen vast. Het lijkt er dus op dat de maatregelen goed opgevolgd worden.

    Veel bestuurders waren voorbereid op een eventuele controle, waardoor ze de reden voor hun verplaatsing zonder problemen konden staven, zegt de politie. Ze legden bijvoorbeeld een attest van hun werkgever voor.

    'We hebben de indruk dat de maatregelen over het algemeen goed nageleefd worden. Er is ook weinig verkeer richting kust', aldus Didier Vandecasteele, directeur operaties bij de West-Vlaamse federale politie. Het aantal inbreuken bleef beperkt. In totaal ging het uiteindelijk om 21 processen-verbaal. Daar zitten ook pv's voor verschillende mensen in dezelfde wagen bij.

  • Colruyt sluit Collishop wegens overrompeling

    Colruyt sluit zijn onlineshop Collishop enkele dagen. De drukte was te groot geworden en het personeel zal voorrang geven aan de openstaande bestellingen. 'We kregen op twee weken tijd de hoeveelheid bestellingen die we normaal in een drukke sinterklaasperiode ontvangen', zegt woordvoerster Hanne Poppe.

    Omdat fysieke non-foodwinkels dicht moeten blijven van de regering, kopen veel mensen spullen online. De webshops van de Colruyt-groep, die ook speelgoedwinkels Dreamland en Dreambaby uitbaat, kregen een hoop bestellingen. Daarbij komt nog dat in het distributiecentrum de maatregelen van social distancing moeten gerespecteerd worden.

    Niet alleen de webwinkels van Colruyt krijgen veel bestellingen te verwerken. Ook drogisterij Di besliste om enkele dagen geen bestellingen meer te aanvaarden omdat het te druk was geworden. Veel andere Belgische websites waarschuwen voor oplopende levertijden, of beperken het aanbod waaruit de klant kan kiezen

    We zien een toevloed aan bestellingen vergelijkbaar met de drukke Sinterklaasperiode.

    Hanne Poppe
    Woordvoerster Colruyt

  • Frankrijk ziet daling in aantal dodelijke slachtoffers

    Er stierven in de afgelopen 24 uur 441 Fransen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is een significantie daling van het aantal doden ten opzichte van de dag voordien, toen nog 588 Fransen het leven lieten.

    In totaal stieven al 7.560 Fransen aan het virus. Een vierde van de doden viel te betreuren in rust- en verzorgingstehuizen.

  • Italië kent laagst aantal doden in 9 dagen

    In Italië vielen in de afgelopen 24 uur 681 doden, dat is het laagste aantal in 9 dagen. Het totaal aantal doden in het zwaar getroffen land ligt nu op 15.362. Het aantal personen op intensieve zorgen is er voor het eerst sinds de uitbraak niet gestegen. Die cijfers voeden de hoop dat het virus in het land over zijn piek is.

  • België voert testcapaciteit op naar 10.000 per dag

    De capaciteit om mensen te testen op Covid-19 in ons land is opgetrokken tot 10.000 per dag. Dat meldt minister Philippe De Backer (Open-VLD), verantwoordelijk voor de bevoorrading van medisch materiaal. De voorbije week schommelde het aantal tests tussen 3.500 en 4.000 per dag. Dankzij meer voorraad aan reagentia om het virus op te sporen, kan dat volume nu meer dan verdubbelen, aldus het communiqué.

  • Recordaantal doden in New York

    De staat New York telde in de afgelopen 24 uur 630 doden op een populatie van 20 miljoen mensen. De pandemie kent daarmee zijn dodelijkste dag tot dusver in de staat die het epicentrum vormt van de uitbraak in de VS. New Yorks burgemeester Bill de Blasio vordert via Twitter alle gezondheidspersoneel op om te gaan werken.

  • Recordaantal doden in VK | Kind van 5 jaar bij slachtoffers

    In het Verenigd Koninkrijk zijn de afgelopen 24 uur 708 mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. Bij de slachtoffers zit ook een kind van 5 jaar, het jongste slachtoffer tot dusver in het Verenigd Koninkrijk.

    In totaal lieten nu 4.313 Britten het leven na besmetting met het virus.

  • Opec+ stelt vergadering uit

    Een vergadering van de Opec en de bondgenoten van het oliekartel over het terugdraaien van de olieproductie is uitgesteld tot donderdag 9 april. Dat heeft de Azerbeidzjaanse regering zaterdag meegedeeld.

    Normaal gesproken hadden de leden van de Organisatie van olie-exporterende landen en bondgenoten als Rusland maandag een videoconferentie gehouden. Bedoeling is om overleg te plegen over een inperking van de productie om het chronische overaanbod op de wereldmarkt in te dammen.

    De olieprijzen zijn de voorbije weken gekelderd door de coronapandemie, maar ook als gevolg van een prijsoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland. De pandemie drukt sterk op de vraag naar olie, maar beide landen raken het maar niet eens over productiebeperkingen. Saoedi-Arabië en Rusland voerden de productie verder op. De Verenigde Staten wierp zich op als bemiddelaar. President Trump tweette donderdag dat hij een productiedaling kon bedingen wat de olieprijs fors hoger jaagde.

  • Financieel directeur Lufthansa stapt om om gezondheidsredenen

    Lufthansa meldt dat zijn financieel directeur Ulrik Svensson op 6 april zijn functie neerlegt om gezondheidsredenen. Er wordt niet gerept over het coronavirus. Het vertrek van de 58-jarige Svensson voedt de zorgen rond de Duitse luchtvaartmaatschappij die kreunt onder de wereldwijde reisrestricties.

    'Het management zal zo gauw mogelijk zijn opvolging bespreken', aldus het persbericht.

    Net als andere luchtvaartmaatschappijen strijdt Lufthansa om liquiditeit nu de inkomsten plots zijn gekelderd. De druk op CEO Carsten Spohr neemt toe om een deel van het bedrijf over te laten aan de Duitse staat. Volgens Bloomberg lopen er gesprekken met de Duitse regering om de maatschappij gedeeltelijk te nationaliseren.

  • Nederland telt 136 nieuwe overlijdens

    De voorbije 24 uur zijn in Nederland 164 overlijdensgevallen gemeld als gevolg van het coronavirus. Er liggen nu 1.360 mensen op de intensive care, dat zijn er 36 meer dan gisteren. "We zien het aantal opnames de afgelopen dagen minder snel stijgen dan vorige week, de social distancing lijkt te werken", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Het is dus heel belangrijk om dat voort te zetten."

    Van de Nederlandse coronapatiënten liggen er nu 17 in Duitsland. Intussen hebben 33 Duitse ziekenhuizen zich inmiddels bereid verklaard om Nederlandse patiënten op te nemen. In België worden vooralsnog geen Nederlandse patiënten opgenomen.

  • Wereldwijd dodental overschrijdt 60.000

    Het dodental wereldwijd door het coronavirus is de 60.000 gepasseerd. De meeste doden vielen in Italië en Spanje. Daar kwamen vooralsnog respectievelijk 14.681 en 11.744 mensen door het virus om het leven. Ook de Verenigde Staten zijn met bijna 7500 doden hard getroffen.

  • Europa keurt noodsteun voor Griekenland, Portugal en Polen goed

    De Europese Commissie zet het licht op groen voor een een reeks miljardenpakketten aan noodsteun voor Griekenland, Polen en Portugal. De Commissie vindt de pakketten, die door de nationale regeringen van de drie lidstaten werden voorgelegd, niet strijdig met de Europese richtlijnen rond staatsteun.

    Het gaat om een pakket ten belope van 13 miljard voor Portugal, 22 miljard voor Polen en 2 miljard dollar voor Griekenland. De Commissie versoepelde vorige maand zijn staatsteunregels zodat lidstaten de impact van het coronavirus op banken en bedrijven beter kunnen opvangen.

  • Spanje verlengt noodtoestand met twee weken

    In de strijd tegen het coronavirus wil Spanje de noodtoestand met twee weken verlengen tot 26 april. Dat betekent onder meer dat iedereen tot die datum in principe binnen moet blijven.
    Premier Sanchez gaat het parlement om verlenging vragen, melden Spaanse media.
    Spanje is na Italië het zwaarst getroffen land van Europa. Het totale aantal doden en besmettingen stijgt nog steeds, maar niet meer zo snel als in de eerste weken na de uitbraak. Dat bleek uit de cijfers van vandaag.

  • Philippe Bodson overleden

    De Belgische industrieel Philippe Bodson is op 73-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Le Soir. Hij werd twee weken geleden met symptomen van het coronavirus opgenomen in het Erasmus-ziekenhuis van Brussel. Daarna werd hij overgebracht naar het Sint-Pieterziekenhuis ook in Brussel. Daar is hij vannacht gestorven.

    Bodson stond onder meer aan de leiding van Tractebel en Glaverbel. Hij was ook voorzitter van het VBO.

  • De sluipmoordenaar

    'Als een parasiet wil het onze cellen kapen om zijn voortbestaan te garanderen. En niet om ons te uit te roeien, want dan tekent het ook zijn eigen doodvonnis. Maar hoe doet het dat juist?'

    Het antwoord op die en andere vragen over het coronavirus leest u hier. Het is een sluipmoordenaar.

  • Hoe lang zijn corona-patiënten besmettelijk?

    Anti-coronatsaar Steven Van Gucht nam zoals gebruikelijk tijdens de dagelijkse update van de Belgische corona-cijfers de tijd om te antwoorden op een aantal FAQ's, veelgestelde vragen. Eén veel terugkerende vraag is hoe lang mensen met corona eigenlijk besmettelijk zijn?

    Van Gucht stelde dat patiënten het meest besmettelijk zijn in de eerste week dat ze symptomen hebben. Mogelijk is er ook nog virus aanwezig in de tweede week. 'We gaan ervan uit dat de kans dat iemand nog besmettelijk is na twee weken, heel klein is', aldus Van Gucht. 'Dat betekent echter niet dat die mensen de maatregelen van de regering niet moeten respecteren.

    Er is nog onduidelijkheid over wat het coronavirus allemaal kan en niet kan. Eén van de eerste, weliswaar provisoire, conclusies van onderzoek is dat het buiten het menselijk lichaam snel afbreekt. Het zou zeker kunnen overleven in de lucht, op materialen en oppervlakken, maar de sterkte van het virus zou wel heel snel degraderen en veel minder snel kunnen besmetten dan dat het overspringt van mens op mens door direct contact. 

  • Aantal doden in Spanje vermindert

    De voorbije 24 uur zijn in Spanje 809 mensen gestorven aan het coronavirus. Dat is het laagste cijfer in een week. De voorbije dagen waren er iedere dag meer dan 900 doden. Er zijn tot nu 11.744 Spanjaarden overleden. Het aantal vastgestelde besmettingen bedraagt 124.736. 56.637 mensen liggen in het ziekenhuis, van wie 6.416 op intensieve zorgen. 34.219 genezen Spanjaarden zijn genezen verklaard na een besmetting.

  • Opnieuw 140 doden, nieuwe ziekenhuisopnames dalen opnieuw

    Er zijn de voorbije 24 uur 503 mensen opgenomen in het ziekenhuis wegens het coronavirus. Dat is voor de tweede dag op rij een daling, wat laat verhopen dat de epidemie richting een piek gaat. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfer-update over de corona-epidemie door de overheidsdienst Volksgezondheid.

    De dodentol is met 140 toegenomen tot 1.283. Er liggen nu 5.678 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1.245 op de dienst intensieve zorgen. Dat het aantal nieuwe opnames per dag stabiliseert, is voor viroloog Steven Van Gucht goed nieuws. 'Maar het getal blijft hoog en de druk op de ziekenhuizen blijft ook hoog', zei hij.

     

     

  • HEMA-eigenaar Boekhoorn vraagt offer schuldeisers

    De eigenaar van HEMA, investeringsmaatschappij Ramphastos, vraagt schuldeisers van de winkelketen genoegen te nemen met minder dan het openstaande schuldbedrag. In ruil daarvoor wil het investeringsfonds van miljardair Marcel Boekhoorn zelf vers kapitaal steken in het bedrijf. Dat bevestigt een woordvoerder van Ramphastos na berichtgeving van Het Financieele Dagblad.
    Onlangs werd bekend dat HEMA de verhuurders van winkelpanden in april en mei slechts de helft van de huur wil betalen

    In Nederland zijn HEMA-filialen nog wel open, maar dalen de inkomsten doordat minder klanten de filialen bezoeken. In België en Frankrijk zijn de winkels dicht.
    Daar komt bovenop dat het bedrijf een schuldenlast van circa 800 miljoen euro heeft. Een deel van die schulden, ruim 53 miljoen euro, moet in juni worden afbetaald.

  • Jurist Brian Miller wordt 'corona-tsaar' in VS

    De Amerikaanse president Donald Trump heeft de jurist Brian Miller aangewezen als de man die moet gaan toezien op de besteding van miljarden dollars van de federale overheid in de strijd tegen corona. In de nieuwe functie van inspecteur-generaal gaat hij verantwoording afleggen aan het federale ministerie van Financiën. Miller werkte al voor het Witte Huis.


    Miller toezien op leningen en garanties die het ministerie afgeeft voor het bestrijden van de coronacrisis. Trump zette onlangs zijn handtekening onder een steunpakket van 2.000 miljard (2 biljoen) dollar.
    De benoeming van Miller is nog niet rond. De Senaat moet er nog over oordelen.
        

  • Wuhan desinfecteert luchthaven

    De internationale luchthaven van de Chinese stad Wuhan is grootschalig gedesinfecteerd. Een ploeg van 161 schoonmakers heeft alle vloeren, bankjes, liften en bagagetrolleys grondig schoongemaakt, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. Ook het luchtverversingssysteem is gecontroleerd.

    Het zijn allemaal voorbereidingen voor de heropening van de luchthaven. Die staat gepland voor komende woensdag. 

    Wuhan is de miljoenenstad waar de wereldwijde corona-uitbraak eind vorig jaar begon.

  • Meer dan 1500 doden in de Verenigde Staten

    In de VS is het aantal doden vrijdag als gevolg van het coronavirus op 24 uur tijd met bijna 1.500 gestegen, van 5.949 naar 7.406. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins-universiteit. In de VS zijn  al meer dan 275.000 mensen besmet met het virus. Daarmee zijn de VS het zwaarst getroffen land wereldwijd.

  • China houdt drie minuten stilte voor coronadoden

    China heeft zaterdagochtend om 10 uur lokale tijd drie minuten stilte gehouden voor de dodelijke slachtoffers van het coronavirus. Tegelijk klonk het getoeter van auto's, waren er luchtverdedigingsalarmen te horen en fluitsignalen van schepen en treinen. Het is een nationale dag van rouw in het land. De vlaggen hangen halfstok en er vinden geen publieke festiviteiten plaats. De herdenking is bedoeld voor 'martelaren en landgenoten die zijn gedood in de strijd tegen de nieuwe coronavirusepidemie'.
         De nationale dag van rouw valt samen met de start van het Qingmingfestival, waarbij miljoenen Chinezen doorgaans familiegraven opzoeken om die schoon te maken en respect betuigen aan hun voorvaderen. De regering roept burgers dit jaar echter op om weg te blijven van begraafplaatsen.
         In Wuhan, in de provincie Hubei, het epicentrum van de uitbraak van Covid-19 in China, zijn alle openbare herdenkingsevenementen verboden. Begraafplaatsen hielden collectieve riten voor de doden.

    Onze liveblog van gisteren kan u hier nog eens nalezen.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud