Lees hier de blog van vrijdag 20 maart
Deze liveblog over de coronacrisis is afgesloten. We gaan verder met het nieuws van vrijdag 20 maart in deze blog. Hou het gezond!
Deze liveblog over de coronacrisis is afgesloten. We gaan verder met het nieuws van vrijdag 20 maart in deze blog. Hou het gezond!
Personen die momenteel niet actief zijn in de zorgsector, maar wel over de nodige ervaring beschikken, worden opgeroepen om zich vrijwillig in te schrijven op een reservelijst voor het Brussels gewest. Dat meldt Iriscare, de instelling van de Brusselse zorgsector. Iedereen die een verleden heeft in de medische zorg en die momenteel niet tewerkgesteld wordt, kan zich via een online formulier inschrijven op het Brussels solidariteitsplatform van Iriscare.
'We zoeken niet naar mensen die boodschappen kunnen doen voor iemand, maar specifiek naar mensen die ervaring hebben in de medische zorgsector. Dat kan gaan van gepensioneerde artsen tot studenten verpleegkunde of mensen die tijdelijk zonder werk zitten', verduidelijkt de woordvoerder van Iriscare. De oproep wordt mee gedragen door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) en de Franse Gemeenschapscommissie (FGC).
De corona-epidemie zal in ons land zo'n 10 weken duren. Die inschatting maakte viroloog Marc Van Ranst donderdagavond in het VRT-journaal, op basis wat hij in China ziet gebeuren.
Donderdag meldde Volksgezondheid 309 nieuwe gevallen van corona in België, wat het aantal besmettingen op 1.795 brengt. 634 patiënten liggen nu in het ziekenhuis, een toename van 187. En in 24 uur steeg het dodentol van 14 naar 21. Die aantallen zullen de komende dagen en weken alleen maar toenemen, aldus Van Ranst.
'Het aantal ziekenhuisopnames en doden van vandaag, ik garandeer u dat we dat binnen een paar dagen weinig gaan vinden. Het is verschrikkelijk om dat te moeten zeggen, maar dat is de realiteit. We zien dat de epidemie in Wuhan ook zoiets is, en dat zal bij ons ook zo zijn.'
De operatie bij Telenet waarbij het analoge radiosignaal via de kabel zou worden stopgezet, loopt vertraging op door de coronacrisis. Het telecombedrijf informeert zijn klanten dat het de operatie even uitstelt.
'Met de huidige crisis heb je nu vast wel andere dingen aan je hoofd. En goed geïnformeerd blijven of kunnen genieten van wat muziek, zijn in deze periode belangrijk. Daarom stellen we de stopzettingen van het analoge radiosignaal via de kabel, die gepland waren na 16 maart, tijdelijk uit', klinkt het in een klantenmail. Een nieuwe deadline is er nog niet
De operatie verloopt gefaseerd en startte op 11 februari. Ze zou normaal moeten afgerond zijn tegen 22 april. Met het afschakelen van het analoge radiosignaal ontstaat er extra ruimte op de kabel voor de groei van digitale toepassingen, zoals video's streamen, online gamen en foto's doorsturen.
Videostreamingsdienst Netflix verlaagt in Europa dertig dagen de kwaliteit van beelden om overbelasting van het internet tijdens de coronacrisis te voorkomen. Het Netflix-dataverkeer wordt met een kwart gereduceerd, verwacht het Amerikaanse bedrijf.
De marktleider reageert met de stap op een oproep van de Europese Commissie. Die vroeg streamingplatformen hun doorvoer van data aan te passen. De scherpere HD-kwaliteit van films of series vergt meer datacapaciteit dan de standaardkwaliteit. Volgens Netflix krijgen de klanten ondanks de beperking een dienst van 'goede kwaliteit'.
Brussel vreest dat het groeiende gebruik van videostreamingsdiensten het internet kan 'verstoppen'. Door allerlei coronamaatregelen, bijvoorbeeld de sluiting van bioscopen, cafés en theaters, zoeken steeds meer mensen voor vertier hun toevlucht tot het internet. Daarnaast werken steeds meer mensen thuis en maken daarbij gebruik van het internet (zoals voor videoconferenties).
Internetaanbieders verzekeren dat zij de groeiende vraag kunnen bolwerken.
De Europese Unie moet dringend zijn noodfonds van 500 miljard euro, dat opgericht werd tijdens de eurocrisis, inzetten om de economische gevolgen van de coronacrisis te bekampen. Dat zegt Italiaans premier Giuseppe Conte donderdavond in een interview in de zakenkrant Financial Times.
Monetair beleid kan niet alle problemen oplossen.
Nu Italië meer coronadoden telt dan China, waar de pandemie uitbrak, en steeds meer Europese lidstaten verregaande lockdown-maatregelen nemen, dreigt een economische ravage. De 27 Europese ministers van Financiën kondigden maandag al voor 180 miljard euro maatregelen aan om de groei te stimuleren en de liquiditeit van bedrijven te garanderen. Woensdagnacht haalde ook de Europese Centrale Bank de bazooka boven door voor 750 miljard euro obligaties van de overheid en de privésector op te kopen.
'Monetair beleid alleen kan niet alle problemen oplossen', stelt Conte evenwel. 'We moeten hetzelfde doen op het begrotingsfront, en snelheid is essentieel. Het te volgen pad is de kredietlijnen van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) te openen naar alle lidstaten.'
Het ESM zag het levenslicht in 2012 en is ontworpen om eurolanden te helpen en tegelijk in de pas te laten lopen. Tot dusver hielden vooral Zuid-Europese lidstaten de boot af om niet nogmaals het stigma van probleemland aan het Europese infuus opgekleefd te krijgen.
Ruitenwisserfabrikant Bosch uit Tienen de productie stilgelegd tot minstens 1 april en de 800 werknemers, op enkele administratieve krachten na, in tijdelijke werkloosheid geplaatst wegens overmacht.
Dat meldt vakbondsman Eddy Pulinckx (ACV). 'We hadden woensdag bij de directie sterk aangedrongen op deze maatregel omdat de arbeidsomstandigheden binnen dit bedrijf het niet toelaten om de aanbevolen 'social distance' tussen de werknemers te respecteren. De directie had hiertoe wel maatregelen genomen maar deze waren voor ons onvoldoende', aldus Pulinckx.
De directie wil vanaf maandag wel één productielijn opnieuw opstarten en zoekt hiervoor een 20-tal vrijwilligers. De vakbonden kunnen hier wel mee instemmen. 'Het betreft een productielijn waarbij de werknemers wel op voldoende afstand van mekaar kunnen werken', aldus Pulinckx.
Door het coronavirus gaat het filmfestival van Cannes niet door. Het festival in de Zuid-Franse stad was gepland voor 12 tot 23 mei.
'Verschillende mogelijkheden worden onderzocht om het wel nog te laten doorgaan, met op de eerste plaats het uitstellen van het festival naar eind juni of begin juli', aldus de organisatie.
Frankrijk is na Italië en Spanje het Europese land dat het zwaarst getroffen is door het coronavirus. Donderdag stierven opnieuw 108 mensen, wat het dodentol op 372 brengt, een toename van 41 procent. Sinds deze week geldt een lockdown in heel Frankrijk.
AB InBev controleert vanaf maandag aan de ingang van zijn brouwerijen in ons land de temperatuur van de binnenkomende werknemers. Vrijdag wordt dit systeem getest en vanaf maandag in alle brouwerijen ingevoerd voor alle shiften. 'Wie kan, wordt aangemoedigd thuis te werken, en wie we ter plekke nodig hebben, wordt optimaal beschermd', zegt een woordvoerster.
Het is een van de vele maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er gelden ook lagere bezettingsgraden in de refters. 'We vragen bovendien dat medewerkers geen handen meer geven en leggen de nadruk op handhygiëne. De meest gebruikte deuren worden permanent opengezet, de reinigingsfrequentie sterk verhoogd en thermometers ter beschikking gesteld', somt ze nog op.
Zo'n 1 miljoen Belgen zullen in tijdelijke werkloosheid terechtkomen. Dat heeft minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) gezegd in 'VTM Nieuws'. Momenteel staat de teller op 500.000.
Veel bedrijven sluiten tijdelijk de deuren door de strikte maatregelen rond het coronavirus. Tijdelijke of technische werkloosheid is in korte tijd sterk opgelopen. Om dat snel te kunnen verwerken, gaan we de procedure vereenvoudigen, zei Muylle. 'Een aanvraag voor tijdelijke werkloosheid zal automatisch worden omgezet. Dat gaat geen drie of vier weken meer duren.'
De minister verwacht dat tot de paasvakantie 1 miljard euro moet worden uitgetrokken. Ook voor de overbruggingsmaatregelen rond zelfstandigen is een gelijkaardig bedrag vooropgesteld.
Muylle wil voorts met de voedingsindustrie samenzitten om te kijken of er een oplossing is voor verse voeding. 'Om te zien of we een correcte prijs kunnen aanbieden. Bijvoorbeeld een prijsverlaging zonder een grote aankondiging van kortingen.' De minister wil zo vermijden dat vers voedsel verloren gaat.
De Kamer heeft de noodbegroting voor de komende drie maanden goedgekeurd. Het gaat om een begroting van voorlopige twaalfden, zoals die van de regering in lopende zaken, aangevuld met 1 miljard euro extra voor de strijd tegen het coronavirus.
De Kamer nam ook een wet aan die een vervangingsinkomen geeft aan alle zelfstandigen die hun activiteiten geheel of gedeeltelijk moeten staken omwille van de maatregelen die uitgevaardigd zijn om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het 'overbruggingsrecht voor zelfstandigen' omvat een maandelijkse vergoeding van 1.291,69 euro (1.614,10 euro met gezinslast).
Het Brusselse opvangcentrum voor migranten in de deelgemeente Haren blijft wegens het coronavirus overdag open. Dat laat de uitbater, een Brussels burgerplatform, weten. Het opvangcentrum Porte d'Ulysse dient normaal alleen voor nachtopvang van de vele migranten die zich al jaren ophouden in en rond het Maximiliaanpark bij het station Brussel-Noord. Het gaat om - afhankelijk van het seizoen - een groep van enkele honderden tot duizend mensen die illegaal op ons grondgebied verblijven, meestal ook geen asielaanvraag hebben lopen en de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk hopen te maken
De migranten in het park worden normaal met rust gelaten als ze niet voor overlast zorgen. Dat is nu veranderd omdat er door de coronacrisis een samenscholingsverbod geldt. Daar wordt door de Brusselse politie op toegekeken. Volgens het Burgerplatform dat de migranten bijstaat, wordt het park ontruimd, maar dat wordt door het stadsbestuur ontkend. 'Ook in het Maximiliaanpark geldt een samenscholingsverbod. De prioriteit is nu de veiligheid en de bescherming van de bevolking.'
Bij de migranten is er nog geen enkel positief geval vastgesteld, zegt het Burgerplatform. Dat neemt wel zijn voorzorgen. De 350 opvangplekken zijn herleid tot 325 plekken, om ruimte te hebben als mensen afgezonderd moet worden voor ze naar een ziekenhuis moeten
'We kunnen ons niet veroorloven mensen in de stad te laten ronddwalen, en we kunnen evenmin de voedselbedeling onderbreken', zegt Mehdi Kassou van het Burgerplatform. 'Daarom stellen we voor de mensen 24 uur per dag in het centrum te houden. Rond het centrum hebben we slagbomen geplaatst met een afstand van zo'n vijftig meter. Het is dus nog altijd een bijeenkomst, maar met sociaal en medisch toezicht.'
Het centrum zit vol. Migranten die nu nog in het park slapen, kunnen er niet terecht, net als de mensen die nergens terechtkunnen omdat ze geen asielaanaanvraag kunnen indienen. Het asielloket is wegens de coronacrisis sinds dinsdag dicht. Alleen mensen die ingeschreven zijn als asielzoekers, hebben recht op een plek in de overheidsopvang.
De Nationale Bank brengt enkele tientallen miljarden euro's in stelling. Dat geld moet dienen als waarborg, zodat bedrijven die in moeilijkheden komen door de coronacrisis toegang blijven hebben tot kredieten.
Elk jaar geven banken zo'n 40 miljard euro aan nieuwe leningen aan bedrijven. De Nationale Bank wil ongeveer de helft daarvan - 20 miljard euro - waarborgen. Het definitieve bedrag moet nog worden afgeklopt.
De politie en de Civiele Bescherming hebben donderdag bij een Waals bedrijf 180.000 coronatests in beslag genomen, samen met een voorraad reagentia die goed zou zijn voor enkele honderdduizenden tests. Grondstoffen om de testen aan te maken werden verzegeld. Dat gebeurde in het belang van het land.
Dat zegt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V), dat de informatie van Het Laatste Nieuws bevestigt. Volgens het kabinet valt het bedrijf niets te verwijten, maar was het belangrijk dat de tests niet op de buitenlandse markt zouden terechtkomen.
Door de wereldwijde schaarste bestond het risico dat het bedrijf de tests zou verkopen aan het buitenland. Dat is geen misdrijf, maar in het belang van het land en op vraag van Volksgezondheid schreef De Crem een ministerieel besluit uit om die producten op te eisen. 'Dit is in het nationaal belang', klinkt het.
De overheid zou het bedrijf vergoeden voor de inbeslagname. Het is onduidelijk over welk bedrag het gaat, noch over welk bedrijf.
In Italië zijn nu meer mensen gestorven door het coronavirus dan in China, waar de pandemie initieel uitbrak.
De voorbije 24 uur zijn er in Italië weer 427 mensen overleden, wat het dodentol op 3.405 brengt. In China, dat donderdag voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus geen nieuwe besmettingen rapporteerde, zijn er al 3.249 doden gemeld.
Negen belangrijke landen van de eurozone hebben samen al voor 132 miljard euro budgettaire stimulus aangekondigd om de impact van het coronavirus op de economie te beperken. Dat blijkt uit een overzicht van ING. Het valt op dat België zowel in absolute als in relatieve cijfers de kleinste inspanning levert. Ons land kondigde voor 1 miljard euro maatregelen aan of 0,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp).
De landen die in absolute cijfers het meest geld spenderen, zijn Frankrijk (45 miljard), Italië (25 miljard) en Nederland (20 miljard). In verhouding tot het bbp komt de grootste stimulus van Nederland (2,5%) en Portugal (2,4%).
Europees Commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton heeft Reed Hastings, de CEO van de videostreamingdienst Netflix, gevraagd de standaardresolutie wat te verminderen, om capaciteit vrij te maken op de telecomnetwerken. Dat is in sommige regio’s nodig als gevolg van de explosie aan thuiswerk en teleonderwijs via het internet.
Breton stelde dezelfde vraag ook aan andere streamingplatformen. Hij stelt voor tv-beelden tijdelijk in standaarddefinitie (SD) uit te zenden in plaats van in hoge definitie (HD). De meeste Europese operatoren zeggen dat ze de grotere vraag nog de baas kunnen.
Indien nodig mag een operator zelf maatregelen nemen om het netwerk te ontlasten. In België zijn zulke maatregelen niet nodig, zegt de regulator BIPT. ‘Tijdens de monitoring van de jongste dagen stellen we vast dat het volume van dataverkeer op het vaste netwerk tot 70 procent is gestegen. Het piekmoment dat we vroeger tijdens de avond hadden, wordt vandaag veel breder over heel de dag vastgesteld. Toch is er nog voldoende marge op de netwerken van de operatoren.’
De haven van Antwerpen ziet nog geen terugval in de goederenstromen, blijft voorlopig volledig operationeel en heeft nog voldoende personeelsbezetting om alle havendiensten goed te laten functioneren. Door de gestegen vraag naar voeding is er zelfs een stijging in aanvoer ervan.
Dat stelt de COVID-19-taskforce voor de haven, met onder meer werkgevers en overheids- en hulpdiensten erin vertegenwoordigd, na haar eerste bijeenkomst.
'Wel wordt er verwacht dat er de komende dagen en weken minder schepen zullen aanmeren wegens de corona-uitbraak. Zo zullen er vanuit Azië 15 grote containerschepen minder aankomen, wat overeenkomt met 115.000 TEU minder trafiek van en naar China.'
Op de precieze economische impact van de crisis wil het Havenbedrijf nog niet vooruitlopen. Het benadrukt wel het belang van het open houden van de grenzen in Europa voor alle vormen van goederentransport.
Op Brussels Airport worden extra maatregelen genomen om te vermijden dat passagiers te dicht bijeen staan op drukke plekken zoals de bagageband of de paspoortcontrole. Zo zullen passagiers voortaan gefaseerd uit het vliegtuig worden gelaten. Dat kondigde de luchthaven aan, nadat viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) op Twitter beelden had verspreid van drukte aan de bagageband.
'Dit is inderdaad onaanvaardbaar', reageerde Arnaud Feist, de CEO van Brussels Airport, op zijn beurt via Twitter op de beelden. 'Er zijn maatregelen genomen om dit te vermijden. Brussels Airport wil voluit meewerken om de verspreiding van Covid-19 zo veel mogelijk te beperken', tweette Feist.
'Wij doen al het mogelijke om de passagiers te sensibiliseren aan de nieuwe regels met betrekking tot Covid-19. Er hanger overal informatieve posters en stickers, ons personeel en de politie spreken de mensen aan en we roepen dezelfde boodschappen via speaker meermaals af’, zegt een woordvoerster van de luchthaven.
De Aalsterse biobenzineproducent Tereos gaat een deel van zijn ethanolproductie gratis ter beschikking stellen van apothekers en ziekenhuizen. De (bijna zuivere) ethanol kan verder verwerkt worden tot ontsmettingsalcohol of alcoholgels. Zo krijgt een product dat je normaal in de benzinetank gooit, een rol van betekenis in de strijd tegen het coronavirus.
Tereos produceert dagelijks 120.000 liter ethanol op basis van tarwe. De voorbije twee dagen heeft het bedrijf al 51.000 liter aan de kant gezet voor ontsmettingsdoeleinden. Het leverde aan apothekers en aan een stokerij die er verder mee aan de slag gaan.
De apothekers worden bevoorraad in vatjes van vijf liter. ‘Dat is eens wat anders. Normaal gezien gaat onze ethanol buiten per schip’, zegt Stéphane Bossut die verantwoordelijk is voor het project.
‘De telefoon staat hier roodgloeiend’, klinkt het. ‘Apothekers nemen contact met ons op en komen het zelfs hier ter plaatse halen. Ze komen uit de buurt maar ook van verder, van Izegem, Poelkapelle en Zeebrugge.’
Begin volgende week staan leveringen aan Vlaamse ziekenhuizen - in containers van 1.000 liter - gepland: 20.000 liter. ‘We stellen dat gratis ter beschikking’, luidt het bij Tereos. Onder andere UZ Gent, Gasthuisberg in Leuven en UZ Antwerpen hebben een bestelling geplaats. En ook de brandweer in Gent. ‘Hopelijk gaan ze er niet mee blussen’, lacht hij. Het UZ Gent zal 1.000 liter aan hun voorraden kunnen toevoegen
Intussen krijgt Tereos ook vragen om in het buitenland te hulp te schieten. ‘We zullen ingaan op de vraag uit Nederland. Voor Lombardije wordt ons zusterbedrijf in Frankrijk ingeschakeld.’
Bruno Bruins (56) stapt op als Nederlands minister van Medische Zorg. Bruins, die de strijd tegen het coronavirus coördineerde, zakte woensdag in elkaar tijdens een Kamerdebat. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge neemt voorlopig Bruins' taken als 'coronaminister' over.
In Nederland zijn in de voorbije 24 uur 18 mensen gestorven aan Covid-19, de longziekte die het virus veroorzaakt. De dodentol ligt nu op 76. Er zijn in totaal 2.460 gevallen van corona vastgesteld.
De regering van de liberale premier Mark Rutte volgt voorlopig een minder stringente aanpak van de pandemie dan de meeste Europese landen. Net als het Verenigd Koninkrijk kiest ze eerder voor een 'gecontroleerde verspreiding' van het virus, om 'groepsimmuniteit' op te bouwen, en is een lockdown dus nog niet aan de orde. Scholen zijn wel al enkele dagen dicht, maar een verplichte sluiting van winkels is nog niet uitgevaardigd, noch worden Nederlanders verplicht zoveel mogelijk thuis te blijven en te werken.
Daar komt steeds meer kritiek op, zowel van wetenschappers als van Ruttes politieke rivalen Geert Wilders en het Forum voor Democratie van Thierry Baudet.
Bij de machinebouwer Atlas Copco in Wilrijk heeft de directie besloten om maandag het grootste deel van de productiesite te sluiten. 900 van de 1.400 arbeiders schakelen dan over op tijdelijke werkloosheid, stelt het bedrijf. Alleen de productie die cruciaal is voor de toelevering van essentiële sectoren waaronder ziekenhuizen, waterzuiveringsinstallaties, de farmaceutische en de voedingsindustrie gaat nog door.
Een deel van de arbeiders bij Atlas Copco had donderdagochtend het werk neergelegd uit ongerustheid over de situatie bij het bedrijf. Na gesprekken met de arbeiders en de vakbonden nam de directie de beslissing de activiteiten vanaf maandag grotendeels te stoppen. Het distributiecentrum en de airtecdivisie blijven wel open.
Het college van procureurs-generaal heeft donderdag beslist om hoogst uitzonderlijk elke dag samen te zitten tijdens de coronacrisis. Er wordt vanaf vrijdag alvast gewerkt aan een rondzendbrief om het overtreden van de coronamaatregelen in heel het land uniform aan te pakken. Die moet snel klaar zijn.
In de rondzendbrief zullen duidelijke richtlijnen staan voor alle politiediensten en parketten in ons land, bijvoorbeeld voor wat er processen-verbaal zullen worden opgesteld en afspraken over de bedragen voor minnelijke schikkingen. Eerder vandaag waarschuwde de lokale politie nog in De Tijd dat de coronamaatregelen nog te vaak tot interpretatieproblemen leiden.
De daling van het aantal passagiersvluchten op Brussels Airport zet zich onverminderd voort. Donderdag worden nog 171 vluchten verwacht, of een derde van de 533 vluchten die oorspronkelijk gepland waren. De luchthavenuitbater voert vanaf maandag tijdelijke werkloosheid in voor de meeste van zijn 1.100 werknemers.
Het aantal passagiersvluchten zal de komende dagen nog verder dalen. Zo kondigde Brussels Airlines, de grootste passagiersmaatschappij op de luchthaven, aan vanaf zaterdag alle reguliere vluchten stop te zetten. De Ierse prijsvechter Ryanair volgt volgende week.
'We verwachten dat we begin volgende week aan 90 tot 95 procent minder passagiers zullen zitten. Ongezien', zei Arnaud Feist, de CEO van luchthavenuitbater Brussels Airport Company, donderdag in een interview met de Franstalige nieuwszender LN24.
De komende periode zal met een minimumdienst gewerkt worden, aldus Feist. Een sluiting van de luchthaven is niet aan de orde. Er zullen repatriëringsvluchten plaatsvinden, en de cargovluchten - 50 tot 60 per dag in Zaventem - gaan ook door.
Volgens de Brusselse kamer van koophandel BECI lijden de Brusselse ondernemingen door de coronacrisis samen 1,848 miljard euro verlies per maand. Dat is een pak meer dan de 223 miljoen euro waarvan eerder op de dag sprake was.
De berekeningen van BECI zijn gebaseerd op de 74,86 miljard euro van het totaal aan goederen en diensten geproduceerd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het eerste schadecijfer van 223 miljoen euro werd toegepast op de inperkingsmaatregelen die van kracht waren vóór 17 maart. De nieuwe, veel hogere raming is gebaseerd op de verstrengde richtlijnen die de Nationale Veiligheidsraad dinsdagavond invoerde.
Vooral de distributie-, handels- en bouwsector zijn stilgevallen en doen het verlies fors oplopen. Ook de gevolgen voor de tewerkstelling in het Brussels gewest zullen volgens BECI groot zijn. Naar schatting zouden 300.000 banen, of 42 procent van de werkgelegenheid, verloren kunnen gaan. Op vrijdag komt er een Brusselse Task Force van sociale partners en regeringsleiders samen.
'De meest dringende maatregel is het opschorten van alle Brusselse belastingen, zowel op gewestelijk als op lokaal niveau. Zo krijgen de bedrijven wat ademruimte en een kans op overleven', aldus BECI.
De Brusselse regering kondigde donderdagmiddag alvast voor 150 miljoen euro steunmaatregelen aan.
De UEFA heeft omwille van coronacrisis besloten haar clubs meer tijd te geven om te voldoen aan de eisen van de Financial Fair Play. De deadline voor de clubs om aan te tonen dat ze geen uitstaande betalingen meer hebben tegenover andere clubs, werknemers of belastingsdiensten werd met een maand verlengd tot 30 april.
De speelstop omwille van het coronavirus in Europa stelt veel clubs voor moeilijkheden, ook financieel. De Financial Fair Play houdt juist die financiële boekhouding nauwlettend in het oog, maar daar is nu een mouw aan gepast.
Bij onregelmatigheden kunnen clubs uitgesloten worden van Europese competities, een straf die het Manchester City van Kevin De Bruyne recent over het hoofd is komen te hangen.
UZ Gent experimenteert met een manier om gebruikte mondmaskers te steriliseren met behulp van waterstofperoxide. Het beroept zich daarvoor op een studie die uitgevoerd werd in opdracht van de Nederlandse overheid.
Het proces zou toelaten om de mondmaskers één keer te hergebruiken. ‘We starten nu op en gaan testen of het proces de verwachte resultaten oplevert. Het zou een van de oplossingen zijn voor het nijpend tekort. Het zou alleszins wat extra marge bieden’, zegt Karolien Wouters, woordvoerder van UZ Gent.
De vakbonden vinden het niet kunnen dat de overheid de chemische industrie in haar geheel als 'cruciaal' beschouwt, waardoor ze zich niet moet houden aan bepaalde beperkingen in de strijd tegen het coronavirus.
'Te veel werknemers worden gedwongen om ondoordachte risico's te nemen en hun gezondheid in gevaar te brengen om de productie van niet-essentiële goederen en producten te waarborgen', stellen het ABVV, het ACV en de ACLVB in een gezamenlijke mededeling.
Als 'cruciale sector' is de chemie niet verplicht thuiswerk na te streven, of de regels van social distancing maximaal te respecteren. 'Gezien de grote verscheidenheid aan specialiteiten in deze sector, is het echter duidelijk dat niet alle activiteiten een essentiële missie voor de bevolking vervullen', aldus de bonden. Daarom is het 'dringend en noodzakelijk' om de lijst te verfijnen en alleen de activiteiten vrij te stellen die echt essentieel zijn in de chemische sector.
Veel passagiers van Ryanair slagen er niet in hun geld terug te krijgen voor een vlucht die werd geannuleerd door het coronavirus. 'We willen dat Ryanair stopt met het uitbuiten van de toestand', klinkt het.
De Brusselse regering kondigde donderdag aan in een pakket van 150 miljoen euro aan steunmaatregelen te voorzien om de sectoren te ondersteunen die het zwaarst getroffen worden door de coronacrisis.
Het pakket omvat onder meer een eenmalige premie van 4.000 euro per bedrijf dat de deuren moet sluiten door het coronavirus, een eenmalige premie van 2.000 euro voor kapperszaken en een vrijstelling van de stadstaks voor het eerste semester van 2020. Daarnaast wordt de belasting op de exploitaties van taxi's voor dit jaar afgeschaft en worden de boetes van de lage-emissiezone (LEZ) uitgesteld tot het einde van de federale coronamaatregelen.
Wat de Brusselse evenementensector betreft, blijven de toegekende subsidies behouden voor evenementen die naar later in 2020 worden uitgesteld. Afgelaste evenementen mogen hun subsidie gebruiken om de facturen voor de reeds aangegane en niet annuleerbare uitgaven voor het evenement te vereffenen.
'Alle getroffen burgers moeten de kans krijgen om naar het ziekenhuis te gaan en ook alle andere verplaatsingen die essentieel zijn als gevolg van deze pandemie moeten mogelijk gemaakt worden', zo motiveert de regering de maatregel om tijdelijk geen LEZ-boetes te innen.
De formule 1-GP's van Nederland, Spanje en Monaco zijn uitgesteld door de coronapandemie. Dat heeft de internationale autosportfederatie FIA donderdag bekendgemaakt.
De beslissing kwam er nadat de Grote Prijs van Australië, de opener van het F1-seizoen, geannuleerd werd en ook de wedstrijden in China, Bahrein en Vietnam op de lange baan werden geschoven. Er wordt gezocht naar alternatieve data. De FIA verwacht het seizoen 2020 te beginnen 'zodra dat veilig kan na mei'.
De Grote Prijs van Nederland, die van 1 tot 3 mei op het circuit van Zandvoort gereden zou worden, stond voor het eerst sinds 1985 op de kalender. De Grote Prijs van Spanje stond een week later gepland. De Grote Prijs van Monaco, een van de meest prestigieuze prijzen in het F1-circuit, zou van 21 tot 24 mei doorgegaan zijn op het legendarische stadscircuit van Monte Carlo.
10.000 agenten controleren de naleving van de verbodsbepalingen. Maar ze hebben moeilijkheden om de coronamaatregelen uniform toe te passen, zegt Nicholas Paelinck van de Vaste Commissie van de Lokale Politie.
De agenten patrouilleren in de parken en op de pleintjes, de warenhuisparkings en de openbare weg. Maar ze doen nog andere controles, bijvoorbeeld aan de grens met Frankrijk, waar ze samen met de Franse politie toezicht houden. 'In de praktijk kampen de agenten met problemen bij de precieze interpretatie van de coronamaatregelen', zegt Paelinck.
Corona, niets dan corona, is ook het devies in de Europese instellingen. De Europese lentetop voorzien volgende week donderdag en vrijdag 26 en 27 maart is definitief afgezegd. Er volgt wel een nieuwe videoconferentie in de loop van volgende week tussen de Europese leiders. Over corona uiteraard. Ook de Europese ministers van Financiën gaan wekelijks overleggen via een teleconferentie over de economische gevolgen van de pandemie.
Het Europees Parlement schrapt de sessies tot en met juli in Straatsburg en kiest in de plaats voor minisessies in Brussel. Het halfrond, dat al twee weken geleden de deuren sloot, komt volgende week donderdag in een beperkte sessie bijeen om te stemmen over enkele dringende coronamaatregelen. Wie de verplaatsing niet wenst te maken, kan zijn stem nog wel via email uitbrengen. Een absolute première is dat.
Het Europees Parlement zal onder meer stemmen over een nieuw Europees fonds van 37 miljard euro, waarvan 8 miljard al heel snel kan worden vrijgemaakt. het gaat wel niet om nieuw geld, maar om slapende, ongebruikte middelen uit de Europese steunfondsen. Die middelen kunnen zo worden geheroriënteerd op het aanpakken van de pandemie, zoals investeringen in gezondheidszorg, steun aan bepaalde sectoren of tijdelijke werkloosheidssteun voor getroffen werknemers.
De EU-ambassadeurs keurden het opzetten van dit coronafonds dinsdag al goed. België onthield zich, omdat de Vlaamse regering misnoegd is dat er meer geld naar Wallonië gaat, terwijl Vlaanderen zwaarder getroffen is door de coronacrisis.
Prins Albert II van Monaco is besmet met het coronavirus. Dat heeft het prinsdom donderdag bekendgemaakt.
'De prins onderging begin deze week een test. Zijn gezondheidstoestand is helemaal niet verontrustend', klinkt het in een persbericht. Eerder deze week liet ook regeringsleider van Monaco Serge Telle weten dat hij positief testte op het virus. In Monaco zijn tot nu toe negen besmettingen met het coronavirus vastgesteld.
De garagesector blijft ook de komende weken beperkt draaien voor depannages en dringende herstellingen, zo meldt sectorfederatie Febiac donderdag.
'Het is de brede mobiliteitssector die ziekenvervoer mogelijk maakt, de bevoorrading van voedingswinkels verzekert en de bloem tot bij de bakker brengen mogelijk maakt', verantwoordt Febiac in een mededeling waarom sommige garagediensten open blijven. 'Daarom hebben de overheden nadrukkelijk bepaald dat bedrijven die instaan voor dringende herstellingen of takelwerken open kunnen blijven.'
Sommige garagisten sluiten wel, zo zijn autoshowrooms bijvoorbeeld verplicht gesloten. Anderen zijn 'niet in de technische of economische mogelijkheid om aan de veiligsmaatregelen te voldoen' en sluiten de winkel eveneens.
'Het beperken van de dienstverlening tot dringende ingrepen heeft zware en mogelijk langdurige gevolgen voor de mobiliteitsbranche', klinkt het. Daarom vraagt Febiac, samen met Traxio, de federatie van de autohandel en -reparatie, en Renta, de federatie van voertuigverhuurders, om overheidssteun, 'zowel tijdens de crisis als in de nasleep ervan'.
De politiezone Westkust controleert sinds donderdagmiddag de afritten richting Westkust. Daarmee wil ze de drukte aan de kust vermijden. Tweede verblijvers en toeristen worden teruggestuurd. De maatregel komt er naar aanleiding van de grote drukte aan de kust de afgelopen dagen.
Vanaf maandag zullen er veel minder treinen rijden. Spoorwegmaatschapij NMBS en spoornetbeheerder Infrabel voeren wat zij noemen een 'treindienst van nationaal belang' in. Vooral 's avonds zullen er veel minder treinen rijden.
'Dit is de enige optie om een robuuste, stabiele en voorspelbare treindienst te behouden', zeggen NMBS en Infrabel in een persbericht. Er zijn bij de spoorbedrijven steeds meer zieken, tot 30 procent van de treinbegeleiders in sommige regio's, waardoor het risico bestond dat ze treinen onverwacht en onaangekondigd zouden moeten schrappen.
De treindienst is gericht op essentiële verplaatsingen, dus op mensen die de trein moéten nemen. Er zullen bijvoorbeeld één of twee IC-treinen rijden per uur, en twee tot drie L- en S-treinen per uur tijdens de spitsuren. Vanaf 20 uur zal het aanbod heel beperkt zijn.
NMBS en Infrabel beloven dat er genoeg plaats zal zijn op de treinen voor 'social distancing'. De voorbije dagen was maar 8 tot 10 procent van de zitjes bezet.
De kersverse regering Wilmès, een minderheidsregering van MR, Open VLD en CD&V, heeft het vertrouwen gekregen van het parlement. 84 parlementsleden stemden voor, 44 tegen, er waren geen onthoudingen.
De regering kreeg de steun van de socialisten (PS en sp.a), groenen (Ecolo en Groen), cdH en DéFi en van voormalig PS'er Emir Kir. De tegenstemmen kwamen van N-VA, Vlaams Belang, PVDA en Jean-Marie Dedecker, die als onafhankelijke zetelt.
Als gevolg van het coronavirus gebeurde de stemming volgens een ongekende procedure, namelijk verspreid over drie zalen. Het is de bedoeling dat de regering de komende drie tot zes maanden met volmachten aan de slag gaat. Daarvoor moet de Kamer binnenkort ook nog een wet goedkeuren.
Twee op de drie bouwbedrijven ondervinden sterke hinder door de coronacrisis en de maatregelen. Dat blijkt uit een enquête van de Confederatie Bouw, waaraan 820 bouwondernemingen uit heel het land hebben deelgenomen.
Om te kunnen werken in de bouw moet het werk op kantoor en op de werf zo georganiseerd worden dat de regels rond social distancing gerespecteerd worden. Slechts 15 procent van de bouwbedrijven kan de activiteiten als gevolg van deze regels volledig voortzetten. In 41 procent van de bouwbedrijven wordt de activiteit er volledig door stilgelegd.
Erger nog is het volgens de Confederatie Bouw gesteld met de toegang tot bouwmaterialen. Slechts 8 procent van de bouwbedrijven geeft aan nog voldoende materialen ter beschikking te hebben om verder te kunnen werken. Vooral over de beschikbaarheid van beton worden problemen gerapporteerd. Aan dit gebrek wil de confederatie paal en perk stellen door afspraken te maken met de beroepsfederaties van de handelaars in bouwmaterialen.
De Britse regering heeft formeel de geruchten ontkend dat Londen van de rest van het Verenigd Koninkrijk afgesloten zou worden. 'Nul procent kans dat dat gebeurt', zei de woordvoerder van premier Boris Johnson.
Niettemin stijgt de paniek in de Britse hoofdstad. Supermarkten worden overspoeld door hamsterende Londenaars, en vragen politiehulp. Dat het leger ingezet zou worden, ontkent Johnson, maar hij heeft wel 20.000 reservisten in paraatheid gebracht.
Ook het openbaar transport wordt niet volledig stilgelegd, aldus Downing Street 10, maar in Londen zijn sinds donderdag wel zo'n 40 procent van de metrostations gesloten. Strengere restricties voor pubs en restaurants worden overwogen. En koningin Elizabeth, 93 intussen, is overgebracht van Buckingham Palace naar het kasteel van Windsor in de Londense rand.
In het VK zijn al 2.626 gevallen van corona vastgesteld, waarvan ruim een derde in Londen. De verspreiding van het virus verloopt er ook sneller dan in de rest van het VK. Johnson krijgt steeds meer kritiek omdat hij, in tegenstelling tot de meeste andere Europese landen, nog niet voor een stringente 'lockdown'-aanpak koos. De Britten wordt afgeraden openbare plaatsen te bezoeken, maar pubs en restaurants moetEN nog niet verplicht sluiten. Vanaf vrijdag gaan wel alle scholen dicht.
De situatie in de ziekenhuizen valt momenteel mee. Dat zei viroloog Marc Van Ranst donderdagmiddag op het VTM Nieuws. 'De vijand staat aan de horizon, de patiënten komen met mondjesmaat binnen. In sommige ziekenhuizen zijn er al wat meer dan in andere.'
'Iedereen in de ziekenhuizen staat klaar', zegt Van Ranst. Hij beklemtoonde dat het belangrijk is dat patiënten met andere aandoeningen zoals een hartinfarct of een beroerte op dezelfde kwaliteitsvolle manier geholpen worden. 'Dat garandeert men ook'. Achter de oproep voor meer thuisbevallingen kan Van Ranst zich niet scharen. 'Het is veel makkelijker om in het ziekenhuis een bevalling 'thuisachtiger' te maken dan een thuisbevalling veilig te maken.'
Van Ranst vindt het ook geen goed idee om reisplannen in mei en juni aan te houden. 'De kans om eind mei, begin juni bijvoorbeeld naar Spanje te kunnen reizen is heel erg klein'. Over het weren van buitenlandse toeristen in eigen land is het moeilijk voorspellingen maken.
De supermarktgroep Colruyt wil dokters en verpleegkundigen helpen door boodschappen te leveren in de ziekenhuizen. Binnenkort kunnen personeelsleden van het UZ Leuven en het Brugman-ziekenhuis in Brussel online boodschappen bestellen, waarna Colruyt ze in het ziekenhuis levert. Wanneer de dienst start, is nog niet duidelijk. Eerst zullen de personeelsleden die actief bezig zijn met coronapatiënten er gebruik van kunnen maken. De dienst wordt in goede banen geleid door Solucious, de groothandel van Colruyt.
Mensen die een zelfstandige activiteit in bijberoep uitoefenen, voelen zich door de regering in de steek gelaten. Dat is één van de belangrijkste klachten die naar boven komen in een online bevraging van zowat 750 zelfstandigen door Accountable, een Brusselse startup die een financiële optimalisatietool heeft ontwikkeld voor zelfstandigen.
‘Een andere klacht die vaak terugkomt, is dat er alleen een vervangingsinkomen wordt voorzien voor wie zijn hele inkomen kwijt is, zoals mensen in de horeca, en niet voor wie gedeeltelijk inkomensverlies lijdt’, zegt oprichter Nicolas Quarré. ‘Het uitstel voor de betaling van allerlei belastingen is een goede maatregel, maar een vermindering zou nog beter zijn.'
Een andere vaststelling is dat de maatregelen die door de regering al aangekondigd zijn, niet goed begrepen worden. Er is meer duidelijkheid nodig. Uit de enquête blijkt ook dat de zelfstandigen een aanzienlijk inkomensverlies vrezen. Een derde van de respondenten vreest 30 à 50 procent van zijn jaarinkomen te verliezen, een vijfde vreest zelfs meer dan de helft te verliezen.
Bijna 100 van de 160 hotels in het Brussels Gewest zijn gesloten. Dat meldt de Brussels Hotels Association (BHA) donderdag. De bezettingsgraad van de 25 hotels die duidelijk aangeven nog open te zijn ligt op nagenoeg nul, aldus Rodolphe Van Weyenbergh van BHA.
De Belgische voetbalcompetitie herneemt zeker niet voor 1 mei. Dat heeft de crisiscel corona van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) donderdag beslist. De crisiscel besliste ook alle clubs drie maanden uitstel van bondsbetalingen te geven.
'De werkgroep buigt zich in de tussentijd ook over verschillende scenario's voor het verdere verloop van de competities', klinkt het. Collectieve trainingen blijven tot nader order voor alle voetbalclubs in België opgeschort tot en met 5 april, zoals eerder beslist door de Veiligheidsraad. Voor de periode erna zal de werkgroep de adviezen van die raad opvolgen.
Het uitstel van betaling moet de clubs de nodige financiële ademruimte geven, zegt de KBVB. 'We zijn ons bewust van de precaire financiële situatie waarin sommige clubs zich bevinden. Het (voorlopig) opschorten van de trainingen, competities en toernooien heeft tot gevolg dat de belangrijkste inkomstenbronnen van de clubs plots wegvallen', luidt de redenering.
Verder besliste de crisiscel alle activiteiten voor de jeugd, zoals voetbalkampen en toernooien, te annuleren tot minstens na de paasvakantie.
Duitsland bereidt de mobilisatie van 50.000 reservisten voor. Het kan dat die nodig zijn om de uitbraak van het coronavirus te helpen indammen. Dat heeft de Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer donderdag gezegd.
Het gaat onder andere om reservisten met medische vaardigheden die kunnen worden ingezet op plekken waar door ziekte te weinig gezondheidsmedewerkers zijn. Het Duitse leger is al actief bij het bestrijden van de coronacrisis. Militaire vliegtuigen helpen bij het repatriëren van Duitse staatsburgers en er worden ook militaire quarantainevoorzieningen gebruikt.
De directie van de bagageafhandelaar Swissport plaatst vanaf zondag al zijn 1.400 medewerkers op Brussels Airport in tijdelijke werkloosheid wegens overmacht en zal alleen nog mensen oproepen als dat nodig is. De directie maakte het nieuws donderdag bekend tijdens een ondernemingsraad.
'Swissport verwijst naar de beslissing van de federale overheid om niet-essentiële reizen naar het buitenland te verbieden, waardoor er erg weinig vluchten op Brussels Airport zijn, en naar de continu veranderende vluchtschema's die het niet langer haalbaar maken om werkschema's op te stellen', zegt vakbondsman Fouad Bougrine (ACLVB).
Werknemers zullen volgens de vakbondsman de komende tijd worden opgeroepen op basis van de vluchtschema's. Ze moeten daarom bereikbaar blijven. 'De directie benadrukte het ongekende en uitzonderlijke van de actuele situatie en deed ook een oproep om nauw te blijven samenwerken om het bedrijf alle kansen te geven om de crisis te overleven', zegt de vakbondsman nog.
Buurtsuper.be, de Unizo-organisatie van supermarkten en voedingsspeciaalzaken, heeft donderdag verontruste telefoontjes van zelfstandige supermarkten gekregen die melding maken van 'te strikte' controles op de coronarichtlijnen. Het gaat om politie-agenten die in winkels komen tellen of er meer dan één klant per 10 vierkante meter aanwezig is en de zaakvoerder dan de opdracht geeft om klanten buiten te sturen. Dat meldt Unizo.
Volgens Unizo volgt de politie ook de 30 minutenregel te strikt op. 'Zaakvoerders doen alles wat ze kunnen om de regels op te volgen', zegt Luc Ardies van Unizo.
De Belgische inlichtingendiensten proberen voort te werken terwijl de maatregelen om de verspreiding van het virus af te remmen van kracht zijn. De meeste medewerkers van de militaire inlichtingendienst werken thuis, bevestigt de topman van de dienst, Claude Van de Voorde, aan De Tijd.
'Ook wij werken volgens de richtlijnen van de federale overheid, namelijk maximaal thuiswerken. Iedereen van onze dienst werkt nog, maar de overgrote meerderheid werkt dus thuis. Tegelijk is voor elke afdeling een 'business continuity plan' om toch tegemoet te kunnen komen aan de specifieke noden van elke directie, sectie of bureau.'
Ook de Staatsveiligheid heeft maatregelen genomen om voort te kunnen werken. 'Telewerk is een van die maatregelen, maar het spreekt voor zich dat dit niet kan voor alle werk bij onze dienst', stelt woordvoerster Ingrid Van Daele.
Hoewel de banken oproepen om alleen als het heel noodzakelijk is naar een bankkantoor te gaan, maken kantoorhouders zich zorgen omdat klanten daar nog te weinig gehoor aan geven.
Het federaal parlement buigt zich donderdag over de regeringsverklaring van premier Sophie Wilmès (MR). Met gedoogsteun van de socialisten, de ecologisten, CdH en Défi komt er een minderheidsregering van MR, Open VLD en CD&V. De regering is dan niet meer in lopende zaken.
Het parlement moet donderdag zijn vertrouwen uitspreken over die regering. Zoals verwacht was N-VA bij monde van fractieleider Peter De Roover scherp voor Wilmès en stelde dat de kwestie van de volmachten – nodig om de coronacrisis aan te pakken – los staat van de regeringsvorming.
Egbert Lachaert (Open VLD) counterde dat het vertrouwen nodig is om een regering te hebben die zich volledig moet verantwoorden en zei dat de volmachten geen blanco cheque zijn. Lachaert was tegelijk ook scherp: ‘Ik was enkel toeschouwer bij de politieke spelletjes die afgelopen weekend zijn gespeeld.’ Als voorstander van paars-geel benadrukte de kandidaat-partijvoorzitter dat dit ‘geen voorafname van deze of gene coalitie is’.
Ook Servais Verherstraeten (CD&V) betreurt dat er geen volwaardige regering is gevormd en wil dat de vorming van een regering met sterke meerderheid op termijn prioriteit is.
Deze namiddag worden ook de voorlopige twaalfden gestemd. Als de timing meezit, wil voorzitter Patrick Dewael (Open VLD) ook de bijzondere machtenwet vandaag nog door het parlement krijgen. Daarin zal ook de vraag aan bod komen hoe het parlement komende maanden de regering zal controleren op het juiste gebruik van de volmachten. Daarover was veel onvrede bij Vlaams Belang en PVDA-PTB.
In Iran zijn er de afgelopen 24 uur 149 mensen gestorven aan Covid-19. Dat brengt het totaal op 1.284 doden, meldden de autoriteiten in Teheran. Iran is een van de landen die het zwaarst getroffen zijn door het coronavirus. In een tweet schreef een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid dat in het land om de tien minuten een dode valt door corona.
Het aantal nieuwe doden lag donderdag iets hoger dan de dag voordien, toen er 147 slachtoffers waren. Maar het aantal nieuwe besmettingen nam wel licht af, tot 1.046. Dat brengt het aantal gevallen op 18.407. Volgens de woordvoerder betekent dat dat elk uur 50 Iraniërs besmet raken met het coronavirus.
De coronacrisis zorgt voor heel wat onzekerheid, en op de beurs is dat niet anders. Zit u met een prangende vraag omtrent uw beleggingen in deze woelige beurstijden? Stel ze dan nu al online aan onze specialisten.
Op maandag 23 maart formuleren zij een antwoord op de meest dwingende vragen in ‘Het grote beleggersdebat in tijden van corona’ op tijd.be.
De Franse regering is begonnen met het opeisen van hotelkamers, zodat daklozen tijdens de coronacrisis in afzondering zouden kunnen worden geplaatst. Dat heeft minister van Huisvesting Julien Denomandie donderdag laten weten. Bedoeling is om een maximum aan kamers vrij te maken. De eerste werden woensdagavond geopend in Parijs.
De regering wil ook specifieke oplossingen voor daklozen die besmet zijn met Covid-19 maar van wie de gezondheidstoestand geen ziekenhuisopname vereist. Over heel Frankrijk zijn 80 sites in kaart gebracht die dergelijke mensen zouden kunnen opvangen.
Door de verspreiding van het coronavirus in ons land en de hamsterwoede die daar bij komt kijken, dreigt de werking van de voedselbanken stil te vallen. De Belgische Federatie van Voedselbanken roept de overheid op extra budgetten vrij te maken en vragen burgers om te komen helpen.
De voedselbanken, die instaan voor de voedselvoorziening van minderbedeelden, rekenen voor 60 procent op voedseloverschotten van supermarkten en de voedingsindustrie. Door de hamsterwoede valt dat echter grotendeels weg, aldus de voedselbanken.
Daar komt nog eens bij dat de voedselbanken vooral steunen op vrijwilligerswerk voor hun werking. Een zeer groot deel van de vaste vrijwilligers zijn gepensioneerd en zelfs 70 plus. Door het coronavirus moeten heel wat van die vaste vrijwilligers thuisblijven omdat zij tot de risicogroep behore.
In 2019 deden 168.476 mensen een beroep op de 9 regionale Belgische Voedselbanken.
In Spanje zijn op 24 uur tijd 169 nieuwe overlijdens vastgesteld ten gevolge van het coronavirus. Dat brengt het totaal op 767. Op donderdag zijn er in ook 17.147 nieuwe besmettingen vastgesteld, 3.431 meer dan de dag voordien. Een kleine 1.000 personen verblijven ook op intensieve zorgen in de Spaanse ziekenhuizen.
Het partijbestuur van Open VLD heeft vanmorgen beslist de interne verkiezingen voor een nieuwe voorzitter en partijbestuur met twee maanden uit te stellen.
Normaal gingen de stembureaus zaterdag open. Eind deze maand zou dan bekend geraken wie Gwendolyn Rutten opvolgt. Er zijn vier kandidaten: Els Ampe, Egbert Lachaert, Bart Tommelein en Stefaan Nuytten.
'Het partijbestuur heeft met stemming per e-mail en met een ruime meerderheid van 69 procent beslist de interne verkiezingen met twee maanden uit te stellen', meldt de partij. 'Het partijbestuur zal zo snel mogelijk en zodra de omstandigheden het opnieuw toelaten de hervatting van de interne verkiezingen bespreken en organiseren.'
In Frankrijk zal een verlenging van de publieke maatregelen tegen het coronavirus 'zeer waarschijnlijk noodzakelijk' zijn. Dat heeft Geneviève Chêne, algemeen directrice van het gezondheidsagentschap Santé publique France, donderdag op Franceinfo gezegd.
Maandagavond besliste de Franse president Emmanuel Macron dat iedereen voor 15 dagen niet buiten mag komen wanneer 'dat niet noodzakelijk is'. Volgens Chêne moet er twee tot vier weken gewacht worden vooraleer er een verandering te zien is in de dynamiek van de corona-epidemie.
Ook volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, is het waarschijnlijk dat de periode van 15 dagen verlengd zal moeten worden. Sinds woensdag heeft de Franse politie om en bij 70.000 controles uitgevoerd en 4.095 boetes uitgedeeld aan wie de maatregelen niet naleeft.
Door de coronacrisis krijgt iedereen twee maanden extra tijd om de personenbelasting te betalen. Dat kondigt minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) aan. Ook bedrijven krijgen extra ademruimte.
Hoewel de luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft aangekondigd dat ze vanaf 21 maart haar vloot aan de grond houdt, zal ze toch een deel ervan inzetten om Belgen die in het buitenland vastzitten te repatriëren.
Momenteel zijn er 56 vluchten gepland om meer dan 9.500 Belgen naar Brussel te brengen. Het gaat om vluchten naar 14 landen, waaronder Gambia, Marokko, Spanje en Portugal. Donderdag zijn de eerste vluchten uit Agadir en Marrakesh in Marokko geland, met elk 180 passagiers aan boord.
'Alle Belgen die zich in het buitenland bevinden en naar België willen terugkeren, moeten zich inschrijven op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken', zegt de maatschappij.
De NGO Dokters van de Wereld past door het coronavirus zijn werkregeling aan in en rond het Maximiliaanpark bij station Brussel Noord. Daar baat het samen met Artsen zonder Grenzen een humanitaire hub uit voor de migranten die er al jaren verblijven. Het gaat in hoofdzaak om Afrikaanse mensen die via Brussel illegaal hopen over te steken naar het Verenigd Koninkrijk en daarom passen voor onze asielopvang. Tussen die mensen houden zich ook mensen in illegaal verblijf op.
De hub - voor medische en psychologische opvang - blijft operationeel. Maar hij wordt wel ingeperkt. 'Niet-essentiële zorg wordt on hold gezet. In de humanitaire hub werken we met een triagetent buiten de hub om aan screening en doorverwijzing te doen. Vrijwilligers met risico-profiel, zoals 65-plussers of diabetici, worden niet langer op het terrein gestuurd.'
Dokters van de Wereld benadrukt dat er nog geen enkel positief geval is. 'Is er een verdacht geval, dan volgt triage, isolatie en doorverwijzing naar de gepaste zorgstructuren. Maar er zijn veel te weinig isolatieruimtes voor verdachte gevallen - zo'n 30. Zonder extra's belanden verdachte gevallen weer op straat.' Daarnaast vreest ook Dokters van de Wereld voor een tekort van materiaal zoals maskers en ontsmettingsmiddelen voor de humanitaire hub.
De jongste dagen worden opnieuw meer migranten gespot in en bij het park. Dat heeft deels te maken met de eerste lentezon. De migranten leven in wintertijd meer verborgen en beschut tegen de kou. Maar zodra het weer beter wordt, worden mensen opnieuw zichtbaar bij het park. Volgens Dokters van de Wereld speelt wel mee dat België sinds deze week geen nieuwe asielzoekers meer inschrijft. Het aanmeldcentrum in het Klein Kasteeltje bevindt zich op wandelafstand van het Maximiliaanpark. Heel wat mensen die bij een gesloten asielloket staan, zouden daarom naar het Maximiliaanpark trekken. Zolang mensen niet officieel ingeschreven zijn als asielzoeker, hebben ze ook geen recht op plek in de opvang. Noodopvang is er niet, want alle asielcentra zitten barstensvol. En die worden strikt gemonitord tegen het coronavirus. De migranten in het park kunnen voor overnachting al jaren terecht bij gastgezinnen van een Brussels burgerplatform. Maar het coronavirus is dat tegenwoordig verre van evident.
Het aantal migranten in het Maximiliaanpark fluctueert voortdurend. Maar evenmin gaat het om grote stijgingen of dalingen in aantallen. Een beperkt aantal mensen glipt door de mazen richting Engeland - al zal met de controles door het coronavirus nog minder evident zijn dan vroeger. Grote aantallen van buiten onze zuidgrenzen komen er evenmin nog binnen, zoals de situatie aan de Turks-Griekse grens bewijst. De Europese buitengrenzen en ook de transitroutes via de Balkan worden steeds strenger bewaakt. De nieuwkomers in Brussel zijn eerder mensen die al jaren in Europa zijn en hier rondzwerven, met vluchtelingenstatus, een hangende asielaanvraag of zelfs helemaal illegaal.
Het is op dit moment moeilijk in te schatten of de maatregelen die de regering heeft opgelegd ook na 5 april verlengd worden. Dat zegt de federale overheidsdienst Volksgezondheid donderdag in haar dagelijkse persconferentie over de corona-uitbraak.
'We moeten eerst het virus onder controle krijgen. De cijfers over de ziekenhuisopnames en de opnames op intensieve zorgen moeten naar beneden. Als dat gebeurt, is het mogelijk dat we een deel van de maatregelen kunnen verlichten na 5 april. Maar het hangt dus van de cijfers af', zei interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht.
Hij verwacht volgende week voor het eerst het effect van de maatregelen te zien. 'De mensen die nu op spoed liggen, waren al besmet voor de maatregelen ingingen. Tien tot 14 dagen na de invoering van de maatregelen zou er een effect moeten zijn, dat is dus ergens volgende week.'
Volgens Van Gucht is het moeilijk te voorspellen wanneer we een piek mogen verwachten. 'Die hangt af van de maatregelen die we nu genomen hebben en de mate waarin ze het virus vertragen of terugdringen. Als ze heel effectief zijn, zal misschien binnen 14 dagen het aantal opnames stabiliseren. Maar het kan goed zijn dat het aantal opnames weer toeneemt als we de maatregelen daarna loslaten. Het zou kunnen dat het een soort golfbeweging wordt. Het is vooral belangrijk de piek zo laag mogelijk te houden zodat de ziekenhuizen het aankunnen.'
Van Gucht raadde ten slotte het gebruik van testkits die online de ronde doen ten stelligste af. 'Die geven een vals gevoel van veiligheid omdat ze vaker vals-negatief testen, waardoor iemand denkt dat hij het virus niet draagt terwijl hij wel besmet is. Als je symptomen hebt, is het beter ervan uit te gaan dat je het virus hebt of om een test aan te vragen via je huisarts of de klinische laboratoria.'
De sierteeltsector in ons land kijkt tegen een omzetverlies aan van 135 miljoen euro als gevolg van de corona-pandemie. De sector vraagt dan ook om een breed maatregelenpakket om faillissementen door een volledig verloren verkoopseizoen te vermijden. Dat zegt AVBS, de sierteelt- en groenfederatie van Boerenbond, in een persbericht donderdag.
De handel in de sector is zo goed als volledig stilgevallen, waarschuwt AVBS. Uitgerekend in volle aanloop naar het piekseizoen van Pasen, communiefeesten en Moederdag. 'Voor de perk- en balkonplanen wordt tot 85 procent van de omzet gerealiseerd in de periode van 15 maart tot 10 mei.' De siertelers begrijpen niet waarom bloemenwinkels en tuincentra in Nederland en Duitsland wel mogen open blijven.
'De prijs voor sommige teelten en bloemen is ronduit dramatisch gedaald en onverkocht product moet vernietigd worden', zegt de federatie. Bovendien ondervindt de gewoonlijke export naar besmette gebieden bijzonder veel hinder.
De werken aan de Oosterweelverbinding op de Antwerpse Linkeroever worden als gevolg van het coronavirus opgeschort. De werken werden uitgevoerd door de bouwbedrijven CIT Blaton, Stadsbader, Artes Roegiers en Mobilis. Op de Antwerpse rechteroever worden sommige voorbereidende werken nog afgewerkt. Of de stopzetting van de Oosterweelwerken voor een nog latere afwerking van het gigantische project zal leiden, is onmogelijk te zeggen, is bij bouwheer Lantis te horen. ‘Alles hangt af van hoe lang de coronacrisis duurt. Enkele weken stilstand moet in te halen zijn. Verschillende maanden wordt moeilijker’. Aanvankelijk moesten de werken voor de Oosterweelverbinding klaar zijn in 2025. Het Rekenhof becijferde eind vorig jaar echter dat dit te optimistisch was en dat de werken pas in 2030 zullen klaar zijn. Op de Antwerpse Linkeroever ging de eerste schop vorig jaar de grond in. Op rechteroever - de kant van het Sportpaleis - zal dat ten vroegste in 2021 zijn. De kosten voor het Oosterweelproject worden geraamd op 4,8 miljard euro, inclusief leefbaarheidsprojecten en overkapping.
Op zijn dagelijkse persconferentie heeft het crisiscentrum meer uitleg gegeven over de maatregelen die de federale regering genomen heeft om het coronavirus in te dijken. Nog veel mensen blijven met vragen zitten. Volgens het crisiscentrum is er één gouden regel: 'Als je twijfelt, blijft thuis.'
Enkele verduidelijkingen:
Volgens het crisiscentrum staat hun informatietelefoon roodgloeiend, met gisteren 9.000 oproepen. Het roept op eerst de FAQ's op de coronaviruswebsite te bekijken vooraleer te bellen.
Europese brexit-onderhandelaar Michel Barnier heeft positief getest op het coronavirus. Dat heeft hij donderdag gemeld op twitter.
'Ik hou eraan u te informeren dat ik positief heb getest op Covid19. Ik stel het goed, het moreel is goed. Ik volg uiteraard alle instructies, net als heel mijn team', zo meldde Barnier.
Barnier leidt namens de Europese Unie de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk over een vrijhandelsakkoord en andere vormen van samenwerking na 2020. Een tweede onderhandelingsronde in Londen werd deze week afgelast wegens het coronavirus.
Op de grootste luchthaven van Duitsland wordt een van de vier start- en landingsbanen gesloten. De ruimte die zo vrijkomt, is nodig om tijdelijk vliegtuigen van Lufthansa te stallen.
Lufthansa houdt om en bij de 700 vliegtuigen aan de grond. Naast Frankfurt wordt daarvoor ook gebruikgemaakt van de luchthaven van Schönefeld in Berlijn en mogelijk andere Europese luchthavens. Lufthansa voert nog wel beperkt cargovluchten uit met passagierstoestellen.
De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) doet een oproep om kotfuiven te melden. Op sociale media wordt melding gemaakt van feestjes in de studentenstad. Maar die zijn verboden.
Studenten die na de sluiting van de horeca samenscholen in studentenkoten, vaak kamers met beperkte oppervlakte, riskeren elkaar snel te besmetten. 'Ik roep iedereen op om zaken zoals dit te melden', aldus De Clercq. 'De politie zal controleren en verbaliseren indien nodig.'
Er zijn 309 nieuwe gevallen van het coronavirus in ons land. Het gaat om 145 besmettingen in Vlaanderen, 95 in Wallonië, 48 in Brussel en 21 van onbekende origine. Dat brengt het totaal aantal officiële besmettingen op 1.795.
In de ziekenhuizen zijn 634 patiënten opgenomen. Het gaat om 187 nieuwe gevallen in één dag. Momenteel is er om de drie dagen sprake van een verdubbeling.
Op intensieve zorgen liggen 130 patiënten, een stijging met 30. 88 mensen worden beademd, een stijging van 22 mensen sinds gisteren.
Sinds 13 maart zijn 155 mensen genezen verklaard. 21 mensen zijn overleden (+ 7 sinds gisteren).
Het Duitse ondernemersvertrouwen is in maart gezakt naar het laagste peil sinds 2009. De daling van 96 punten naar 87,7 was bovendien de grootste sinds 1991, meldde het onderzoeksinstituut Ifo. 'De Duitse economie duikt snel in een recessie', zei Ifo-baas Clemens Fuest.
Ook het conjunctuurinstituut DIW waarschuwde donderdag voor een recessie. Door de impact van de coronacrisis krimpt het Duitse bbp zeker met 0,1 procent. Maar dat is het optimistische scenario, waarbij de inzinking wordt gevolgd door een forse opleving.
Met zijn prognose is DIW nog behoorlijk optimistisch want andere instituten en analisten voorspellen een krimp van minstens 1,5 procent dit jaar. DIW houdt evenwel ook rekening met een aanhoudende onzekerheid bij bedrijven en consumenten, die de groei nog dieper in het rood kan duwen.
De VRT, zes educatieve uitgeverijen en enkele andere private bedrijven slaan de handen in elkaar om leerlingen die noodgedwongen thuis zitten gratis educatief materiaal aan te bieden. Dat maakt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) donderdag bekend. 'Met vereende krachten zorgen we ervoor dat de volgende weken voor de Vlaamse leerlingen geen verloren weken worden.'
Uitgeverij Averbode, Die Keure, Pelckmans, Uitgeverij Plantyn, Uitgeverij Van In en Uitgeverij Zwijsen hebben beslist om hun volledige educatieve aanbod gratis ter beschikking te stellen via www.thuisleren.net. Het gaat om leesreeksen, paasvakantieboeken, dagtaken en andere oefenbundels. Van In biedt de digitale leerplatformen Bingel en diddit gratis aan.
Ook andere bedrijven, gespecialiseerd in educatieve filmpjes en videolessen, bieden hun content gratis aan. Op het platform Xnapda worden alle filmpjes kosteloos ter beschikking gesteld, SignPost, een ICT-bedrijf gericht op het onderwijs, geeft toegang tot duizenden lesvideo's en leertrajecten.
Ook de VRT springt mee op de kar en gaat educatieve programma's aanbieden via Ketnet, Ketnet Junior, Canvas en Sporza. Volgens Weyts komt 'een schat aan informatie' beschikbaar voor de leerlingen thuis, voor de leerkrachten die vanop afstand leeropdrachten geven en voor de ouders die hun kinderen zinvol willen bezighouden.
De van oorsprong Nederlandse winkelketen Action schuift de rekening van de coronacrisis door naar zijn leveranciers. Die krijgen voorlopig een maand later uitbetaald dan normaal.
Daarmee overschrijdt Action de voor nu wettelijke geldende betalingstermijn van zestig dagen in Nederland. In het Financieele Dagblad zegt het bedrijf dat het om een tijdelijke noodmaatregel gaat.
Action heeft 1.600 winkels in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Frankrijk en Polen. Honderden winkels zijn dicht, maar in Nederland zijn ze nog wel open. Het bedrijf is eigendom van de Britse investeringsmaatschappij 3i.
De Zwitserse horlogemaker Rolex gaat zijn fabrieken sluiten door de coronacrisis en de buitengewoon moeizame omstandigheden op de markt voor dure uurwerken. Vanaf volgende dinsdag gaan alle Zwitserse fabrieken van Rolex voor minstens tien dagen op slot.
Zwitserse horlogemakers, zoals ook Omega en Cartier, hebben het nog moeilijker gekregen door de virusuitbraak omdat China en Hongkong belangrijke markten zijn. Door de uitbraak is de verkoop van horloges daar sterk ingezakt. Eerder veroorzaakten de protesten in Hongkong en de economische afzwakking in China al tegenwind en daar komt nu de coronacrisis boven op. Horlogebeurzen in Bazel en Genève zijn afgeblazen door de uitbraak.
Ook de hogere goudprijs en duurdere Zwitserse frank gooien roet in het eten. De horloge-industrie in Zwitserland is goed voor 59.000 werknemers en bijna een tiende van de export van het land. Om de zaken nog erger te maken wonen veel werknemers van Zwitserse horlogemakers in Frankrijk. Zij hebben nu te maken met quarantainemaatregelen van overheden.
De Amerikaanse autobouwers Tesla en General Motors (GM) hebben aangeboden ventilatoren te produceren in de strijd tegen het coronavirus. De Amerikaanse overheid heeft een oproep gedaan aan bedrijven om die te maken om zo een gebrek aan beademingsapparatuur in ziekenhuizen tegen te gaan.
Tesla-topman Elon Musk meldde op Twitter dat zijn bedrijf klaarstaat om bij te springen in het geval van tekorten. Zijn boodschap kreeg grote bijval. GM-topvrouw Mary Barra had ook al gezegd bereid te zijn een helpende hand toe te steken. En ook Ford zou overleggen met de overheid.
Amerikaanse autofabrikanten hebben aangekondigd hun fabrieken in Noord-Amerika tijdelijk te sluiten vanwege het coronavirus. De vrijgekomen capaciteit kan worden ingezet voor de productie van ventilatoren. Het werk in de fabriek van Tesla in Californië gaat door, maar wel met minder personeel.
De Britse premier Boris Johnson deed eerder deze week een oproep aan fabrikanten om ventilatoren te maken om tekorten te lijf te gaan. Jaguar Land Rover en Toyota hebben hulp toegezegd. Ook de luchtvaarttoeleverancier Meggitt reageerde op de oproep. Dat bedrijf maakt onder meer zuurstofsystemen voor vliegtuigen.
De bouwsector krijgt van de overheid de toelating om tijdelijke werkloosheid vanwege overmacht in te voeren. Ze had daar gisteren op aangedrongen. Alle bedrijven uit de sector die een dossier tijdelijke werkloosheid indienen bij de RVA, zullen het argument overmacht kunnen inroepen. De bouwsector werd sinds woensdag verplicht thuiswerk op te zetten en het principe van social distancing in te voeren, maar voor veel bedrijven was dat heel moeilijk. 75 procent van de ruim 270.000 mensen in de bouw zijn arbeiders en werken op werven. Afstand houden - zowel op de werven als tijdens het vervoer naar de werven - is niet makkelijk. Bedrijven die nu hun activiteiten tijdelijk sluiten, krijgen een betere bescherming, aldus de Confederatie Bouw.
De coronacrisis is niet voor alle bedrijven kommer en kwel. Pharmapets, de Belgische online webwinkel voor dierenvoeding van ex-Fun-topman Sven De Waele, zegt dat het aantal bestellingen sinds de maatregelen van de regering met 400 procent gestegen is.
Mensen vermijden zo veel mogelijk een bezoek aan supermarkten of willen niet langer sleuren met hondenvoeding, maar willen toch dat hun hondenbrokken zo snel mogelijk worden geleverd. 'Daardoor hebben we onze levertermijn moeten aanpassen naar drie werkdagen in plaats van binnen 24 uur', zegt De Waele. Mensen blijken ook dierenvoeding te hamsteren. 'Sommige klanten kopen tot 20 zakken ineens. De gemiddelde waarde per bestelling steeg de afgelopen dagen met 50 procent.'
Pharmapets verkoopt dierenvoeding, voedingssupplementen en dieetvoer voor huisdieren.
Bpost verstuurt vanaf donderdag geen brieven en pakjes meer buiten Europa. De beslissing komt er nadat heel wat luchtvaartbedrijven hun vluchten hebben geschrapt. Ze kan ook gevolgen hebben voor het postverkeer in Europa, waarschuwt het bedrijf. Daardoor zijn vertragingen mogelijk.
Bpost vraagt zijn klanten voorts enkel om dringende redenen naar het postkantoor te komen en zo veel mogelijk de alternatieven te gebruiken (de rode brievenbussen, pakjesautomaten en geldautomaten).
Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) betreurt de beslissing van de overheid om de scholen te sluiten. Volgens de wetenschappelijke experts was dat niet nodig, zegt hij in een interview in Het Laatste Nieuws. 'Ik rekende op de schoolkinderen om bij te dragen aan de groepsimmuniteit', zegt Van Ranst. 'Kinderen die besmet raken, worden over het algemeen niet zo ziek als volwassenen. Maar ze maken wel antistoffen aan en zijn dus voor een paar jaar beschermd tegen het virus.'
Dat Frankrijk de scholen sloot, verhoogde volgens hem de druk op Franstalige politici. 'In Wallonië kijken de mensen meer naar het Franse TF1 dan naar de RTBF. Minister-president Elio Di Rupo (PS) had onmogelijk aan de kiezers in Wallonië kunnen uitleggen waarom die maatregel bij ons niet werd ingevoerd.'
In het interview pleit Van Ranst er ook voor deze zomer geen buitenlandse reizen te maken. De kans is volgens hem te groot dat Belgen dan weer elders met het virus besmet geraken en het weer naar België meenemen. 'Ik zou kiezen voor een vakantie in eigen land. Vorig jaar was ik in de Ardennen, dat was heel fijn.'
Ook grote festivals als Rock Werchter en Tomorrowland worden volgens hem het best afgelast. Kleine festivals moeten wel kunnen. 'Op voorwaarde dat we tegen dan op nul besmettingen zitten. En we zien in China dat de epidemie in de eindfase een lange staart kan hebben.'
In Italië worden de lockdownmaatregelen die sinds een week van kracht zijn na 3 april verlengd. Dat heeft de Italiaanse regeringsleider Giuseppe Conte aangekondigd. Italië is in Europa het zwaarst door de pandemie getroffen.
Er zit niets anders op dan de genomen maatregelen - zowel de sluiting van een groot deel van de bedrijven en zelfstandige activiteiten als de sluiting van de scholen - na het verstrijken van de deadline te verlengen, zei Conte donderdag in de krant Il Corriere della Sera.
'We hebben de instorting van het systeem vermeden en de beperkende maatregelen werken. Het is evident dat ook wanneer de piek is bereikt en de besmettingen procentueel beginnen af te nemen - laat ons hopen over enkele dagen - we niet onmiddellijk kunnen teruggaan naar ons leven van voordien.'
Duitsland en Spanje hebben met respectievelijk 12.327 en 14.769 besmettingen de kaap van 10.000 bereikt, met een groeicurve die steiler is dan die van Italië. Volgens die verwachting zullen beide landen meer nieuwe besmettingen noteren en op kortere tijd dan Italië.
Het zorgwekkende Italië bereikte de kaap van 10.000 een week geleden, een dag nadat het land in quarantaine was gegaan. Spanje ging eerder deze week ook in quarantaine, maar blijft moeite hebben om het aantal nieuwe besmettingen naar beneden te krijgen. Ook in Duitsland, dat nog niet in quarantaine is gegaan, is de groei zorgwekkend.
Het aantal nieuwe infecties met het virus in Zuid-Korea nam donderdag voor de derde opeenvolgende dag toe, met 152 nieuwe gevallen. Dat meldt het Koreaanse Center for Disease Control and Prevention. Zeven andere besmette mensen zijn aan het virus overleden, waardoor het dodental op 91 komt.
De nieuwe cijfers brengen het totale aantal besmettingen in het land op 8.565. De stijging van de afgelopen dagen volgde op een dagenlange neerwaartse trend. Maandag meldde het land de kleinste dagelijkse stijging in bijna drie weken, met 74 nieuwe infecties.
Griekenland, Polen, Tsjechië en vooral Portugal zijn op weg het volgende Italië te worden. In de laars van Europa heeft het coronavirus buiten China het hardst toegeslagen.
De groei van het aantal nieuwe bevestigde besmettingen in die vier landen neemt exponentieel toe. Dat betekent dat het aantal nieuwe gevallen per dag met een vast percentage toenam.
Portugal lijkt de sterkst stijgende curve te hebben. In vijf dagen ging het van 112 naar 488 besmettingen, een dagelijkse aangroei van 33 procent, net zoals in Italië. Ook in Tsjechië verdubbelde het aantal besmettingen om de drie dagen, net zoals in Polen waar woensdag 238 besmettingen werden vastgesteld.
Vorige week zaten Spanje en Duitsland op een gelijkaardig traject. Ondertussen hebben beide landen, twee weken na het 100ste geval, de kaap van 10.000 vastgestelde besmettingen bereikt.
De verdere evolutie van de curves hangt af van de maatregelen die elk land neemt. Nagenoeg alle Europese landen hebben zware maatregelen genomen om het coronavirus te bestrijden. Tot nu zijn alleen Italië, Spanje, Frankrijk en België in quarantaine gegaan. In de meeste andere landen is het openbare leven stopgezet.
Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa, het moederbedrijf van Brussels Airlines, schrapt door de coronacrisis nog meer vluchten dan eerder gemeld. Tot 19 april zal nog maar zowat 5 procent van de oorspronkelijk geplande vluchten worden uitgevoerd. Dat heeft het bedrijf donderdag in Frankfurt bekendgemaakt.
Zowat 700 van de 763 passagierstoestellen van het bedrijf blijven voorlopig aan de grond. Als de coronacrisis aanhoudt, is volgens Lufthansa-topman Carsten Spohr overheidssteun noodzakelijk voor het overleven van de luchtvaartsector. 'De verspreiding van het coronavirus heeft de wereldeconomie en onze onderneming in een noodtoestand zonder voorgaande gebracht. Niemand kan de gevolgen inschatten', aldus Spohr. Lufthansa houdt momenteel, ook via dochtermaatschappijen, nog een aantal verbindingen in stand. Die zijn vooral bedoeld om Duitsers die nog in het buitenland zijn terug te halen. Voorts zijn er ook nog altijd vrachtvluchten.
De Belgische fabrikant van roestvrij staal Aperam neemt extra maatregelen, gelet op de verstoring van de aanlevering en de productie door de sluiting van grenzen en de bezorgdheid om het personeel tegen de pandemie te beschermen. Aperam kondigt aan tijdelijk de productie in sommige Europese fabrieken te stoppen. Of ook de site in het Limburgse Genk sluit, is nog niet duidelijk.
De Britse krant The Guardian meldt dat tientallen metrostations in Londen gesloten worden voor onbepaalde tijd. De maatregel moet er mee toe leiden dat het nieuwe coronavirus zich minder snel verspreidt. Transport for London drukt iedereen op het hart zich zo weinig mogelijk te verplaatsen.
Australië en Nieuw-Zeeland zullen hun grenzen sluiten, behalve voor burgers, mensen die een permanente woonplaats hebben in de landen en hun naaste familieleden. Dat hebben de Australische premier Scott Morrison en de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern elk afzonderlijk aangekondigd.
De maatregelen kaderen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Het inreisverbod geldt vanaf vrijdag 21 uur lokale tijd, aldus de Australische premier. Hij legde uit dat het verbod opgelegd wordt omdat 'het grootste aandeel van gevallen' van besmetting met coronavirus in Australië uit het buitenland komt.
Nieuw-Zeeland sluit dan weer de grenzen net voor middernacht lokale tijd donderdag. Daar geldt ook nog een uitzondering voor mensen die een sleutelfunctie bekleden in de gezondheidszorg. Premier Ardern zei steeds meer bezorgd te zijn dat bezoekers in Nieuw-Zeeland zichzelf niet op gepaste wijze isoleren. Ze sprak over een 'onaanvaardbaar risico waar we een einde aan moeten maken'.
De tapijtenproducent zegt door de lockdown op het Europese continent met een terugloop van de bestellingen te kampen. 'Dat zal een impact hebben op onze verkopen,' klinkt het.
Balta grijpt daarom in. 'We hebben maatregelen genomen om onze kosten te beheersen, zoals een tijdelijke stop van de productie in verschillende fabrieken.' De tapijtproducent zegt de situatie op de voet volgen en ook continu te evalueren welke bijkomende maatregelen nodig zijn om zowel de gezondheid van het personeel als de financiële gezondheid van het bedrijf te verzekeren.
De luchthaven van Zaventem loopt langzaam leeg. De resterende passagiers wapenen zich met mondmaskers. 'Nee, ik heb geen schrik. Mijn medezusters wachten op mij.' Lees hier onze reportage. 'We zullen blij zijn als we thuis zijn.'
De hele Oostenrijkse provincie Tirol en haar 750.000 inwoners zijn woensdagavond in quarantaine geplaatst en geïsoleerd van de rest van het land. Dat kondigden de lokale autoriteiten aan. Tirol is de belangrijkste haard van de ziekte in Oostenrijk, met 474 positieve gevallen op een totaal van 1.646 (en vijf doden) in het land.
Sinds enkele dagen stijgt de druk op de provincie. 'We geven een quarantainebevel uit voor de 279 gemeenten in Tirol', aldus een verklaring van de regionale autoriteiten. Die quarantaine houdt in dat de inwoners, behalve in noodgevallen, hun gemeente niet mogen verlaten en ook het grondgebied van de provincie, die niet toegankelijk zal zijn voor mensen van buitenaf, niet mogen verlaten.
De coronacrisis kan onze economie dit jaar tot 16 miljard euro kosten. Er wordt onder meer nagedacht over een overheidsfonds dat kan tussenkomen als voor onze economie cruciale bedrijven in de problemen komen.
De Europese Centrale Bank (ECB) zal voor 750 miljard euro extra obligaties aankopen om de negatieve impact van de coronapandemie op de Europese economie te beperken.
China heeft donderdag geen nieuwe lokale besmettingen met het coronavirus gemeld, een primeur sinds het begin van de epidemie. Wel zijn er 34 nieuwe geïmporteerde gevallen. Dat aantal nieuwe besmette mensen uit het buitenland is een dagelijks record, aldus het ministerie van Volksgezondheid.
Het gaat meestal om Chinezen die terugkeren uit landen die bijzonder getroffen zijn door Covid-19. In totaal 189 mensen hebben het longvirus buiten China opgelopen en zijn geïnfecteerd naar het land teruggekeerd. De afgelopen 24 uur zijn acht mensen gestorven aan de gevolgen van het virus, allen in Hubei. Daarmee komt het aantal doden in China uit op 3245. Meer dan 81.000 mensen zijn in het land besmet geraakt, 7.263 zijn nog ziek.
Klik hier voor de blog van gisteren/woensdag.