Shell bekijkt sluiting Europese chemiefabrieken
Shell overweegt om (delen van) zijn onrendabele Europese chemiefabrieken te sluiten. Dat bleek op een beleggersdag van de oliereus, waar ook de belofte werd gemaakt om de aandeelhouders nog meer te verwennen.
Shell heeft op zijn beleggersdag in New York zijn aandeelhouders verlekkerd met de boodschap dat er nog meer uitkeringen op til zijn. Tot dusver keerde de oliegigant 30 tot 40 procent van zijn kasstroom uit, meestal in de vorm van de inkoop van eigen aandelen en dividenden. Het is de bedoeling dat percentage op te krikken naar 40 à 50 procent.
- Shell wil een groter deel van zijn kasstroom laten terugvloeien naar zijn aandeelhouders.
- De oliegigant gaat snoeien in de kosten door minder te investeren.
- Ook overweegt Shell zijn verlieslatende chemietak te verkopen.
- Analisten en beleggers reageren opgetogen op de plannen.
Shell benadrukt dat het ook de komende jaren 4 procent van de winst zal uitkeren via een dividend. Dat onveranderde percentage betekent dat het bedrijf vermoedelijk het bedrag voor de inkoop van eigen aandelen zal verhogen. Momenteel loopt bij het concern al een aandeleninkoopplan van 3,5 miljard dollar. Shell koopt zo al 13 kwartalen op rij voor minstens 3 miljard dollar eigen aandelen in.
Al jaren verlieslatend
Hoe wil Shell meer kasstroom realiseren? Dat zal gebeuren door in de eerste plaats meer te besparen. Structureel wil topman Wael Sawan 5 tot 7 miljard dollar aan kostenbesparingen doorvoeren tegen 2028, terwijl de doelstelling tot eind 2025 op 2 à 3 miljard dollar lag.
Shell bewandelt verschillende pistes om dat doel te bereiken. Zo overweegt de oliegigant om zijn verlieslatende Europese en ook Amerikaanse chemiefabrieken te verkopen. Het bedrijf zou daarvoor de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley als adviseur hebben ingehuurd.
In de chemische fabrieken van Shell wordt ruwe olie tot plastics en andere materialen verwerkt. Die vormen de basis van veel alledaagse producten. Maar door de hoge energiekosten raken die fabrieken in Europa niet meer uit de kosten. Wereldwijd lijdt de bedrijfstak al jaren verlies.
Mes in investeringen
Daarnaast gaat Shell zijn investeringsuitgaven terugschroeven naar 20 à 22 miljard dollar per jaar tot 2028. Momenteel schommelen die nog tussen 22 en 25 miljard dollar. Hoeveel van de nieuwe investeringen zullen gaan naar koolstofarme activiteiten wil het bedrijf niet kwijt.
Shell ligt al jaren onder vuur voor zijn uitstootnormen. Maar onder de nieuwe topman is ervoor gekozen om meer de kaart van de fossiele brandstoffen te trekken en minder geld uit te geven aan hernieuwbare energie. Zo heeft Shell zich teruggetrokken uit geplande windmolenparken in de VS en Zuid-Korea. Ook de bouw van een nieuwe biobrandstoffabriek in Europa steekt in de koelkast.
De vooruitzichten zien er beter uit dan verwacht.
Meer lng-verkoop
Verder wil 's werelds grootste handelaar in vloeibaar aardgas (lng) die verkopen verder opvoeren. Shell mikt op een jaarlijkse stijging van de lng-verkoop met 4 à 5 procent in de komende vijf jaar en een jaarlijkse productiegroei van 1 procent, terwijl de olieproductie stabiel blijft op 1,4 miljoen vaten per dag.
Shell schat dat de wereldwijde vraag naar vloeibaar aardgas tegen 2040 met ongeveer 60 procent zal stijgen, grotendeels gedreven door de economische groei in Azië, de impact van kunstmatige intelligentie en inspanningen om de uitstoot in zware industrieën en de transportsector te verminderen. Shell produceerde vorig jaar zelf 29 miljoen ton lng en verkocht 65,8 miljoen ton.
Positieve reactie
Beleggers en analisten lusten wel pap van Shells plannen. 'De vooruitzichten zien er beter uit dan verwacht, met hogere kostenverlagingen, investeringsuitgaven die lager uitvallen en hoger dan verwachte aandeelhoudersrendementen', zegt RBC-analist Biraj Borkhataria.
Meest gelezen
- 1 Regering-De Wever metselt achterpoortjes effectentaks dicht
- 2 Chinese batterijgigant belooft 520 kilometer rijden na 5 minuten laden
- 3 Europese koolstoftaks op fossiele brandstof kost Belgisch gezin tot 650 euro per jaar
- 4 Trump noemt Fed-voorzitter Powell ‘loser’, maar dollar en aandelen zijn échte verliezers
- 5 TotalEnergies sluit stoomkraker in Antwerpse haven, 253 jobs verdwijnen