Advertentie

Hoogconjunctuur in eurozone

De economische groei in de eurozone versnelde in het tweede kwartaal wellicht tot 0,7 procent, het hoogste peil in twee jaar. Dat zal volgens economen vandaag blijken, wanneer Eurostat een eerste groeiraming publiceert.

De groeicijfers van Frankrijk, Nederland en België bevestigen dat de Europese economie krachtig herstelt. Vooral Frankrijk scoorde met een kwartaalgroei van 1,2 procent veel beter dan verwacht. Daardoor is het mogelijk dat de groei in de eurozone niet 0,7 maar 0,8 procent bedroeg. Veel zal afhangen van de groei in Duitsland, de grootste lidstaat van euroland.

West-Europa profiteerde van het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. Veel gezinnen uit de deelnemende landen kochten in de aanloop naar het toernooi een nieuw televisietoestel en stimuleerden daarmee de consumptie. De Europese economie groeide voor het eerst in bijna vijf jaar sneller dan de Amerikaanse economie. In de VS steeg de economische activiteit in het tweede kwartaal slechts met 0,6 procent tegenover het eerste kwartaal.

Advertentie

De hoogconjunctuur in de eurozone geeft de Europese Centrale Bank (ECB) een extra argument om haar beleid van renteverhogingen voort te zetten. De inflatie blijft met 2,5 procent duidelijk hoger dan de doelstelling van 'minder dan maar dicht bij 2 procent'. Economen verwachten dat de ECB begin oktober de rente voor de vijfde keer optrekt.

De financiële markten kijken ook uit naar een reeks Amerikaanse cijfers. Steeds meer economen geloven dat de rentepauze het einde vormt van de huidige cyclus. Zij verwachten dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) de komende maanden de rente stabiel houdt en begin volgend jaar de rente begint te verlagen. Cijfers over de Amerikaanse inflatie, woningbouw en industriële productie en voorlopende indicatoren kunnen een indicatie geven of deze verwachtingen correct zijn.

WV

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Iedereen een hoger diploma? 'Wat is er mis met een geweldige stielman?'
Omdat te weinig bso-leerlingen slagen in het hoger onderwijs, coacht de Karel de Grote Hogeschool vanaf dit schooljaar beroepsscholieren naar een bacheloropleiding. Maar is al dat verder studeren wel nodig nu de arbeidsmarkt smeekt om vakmensen? ‘We moeten af van het idee dat de enige weg naar succes via een diploma hoger onderwijs loopt.’
Gesponsorde inhoud