Advertentie

19. Malala Yousafsai | Kreeg wereldwijd erkenning voor haar strijd

©AFP

Het tienermeisje Malala Yousafsai kreeg bij een aanslag door de taliban in oktober 2012 een kogel in het hoofd, maar overleefde het. Ze voerde toen al enkele jaren strijd voor het recht op onderwijs voor meisjes, onder meer via een blog voor de BBC over haar ervaringen in de Swatvallei. De taliban straften haar voor haar westerse ideeën.

Dit jaar kreeg Malala een reeks onderscheidingen waarmee de internationale gemeenschap uiting gaf aan haar steun voor het meisje en haar strijd voor een basisrecht. Zo kreeg ze van het Europees Parlement de Sacharov-prijs voor Vrije Meningsuiting en van de Verenigde Naties de Mensenrechtenprijs. Dat ze de Nobelprijs voor de Vrede niet kreeg, was voer voor discussie.

Niet dat ze in eigen land van steun verstoken blijft. Vóór de aanslag had ze al de vredesprijs van de regering gekregen. Vijftig eminente imams spraken ook een fatwa uit tegen wie haar nog naar het leven staat. Mede na steun via de ‘I am Malala’-petitie van de VN voor het recht op onderwijs voor alle kinderen ter wereld, werd in Pakistan dit jaar een wet daarover geratificeerd.

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Iedereen een hoger diploma? 'Wat is er mis met een geweldige stielman?'
Omdat te weinig bso-leerlingen slagen in het hoger onderwijs, coacht de Karel de Grote Hogeschool vanaf dit schooljaar beroepsscholieren naar een bacheloropleiding. Maar is al dat verder studeren wel nodig nu de arbeidsmarkt smeekt om vakmensen? ‘We moeten af van het idee dat de enige weg naar succes via een diploma hoger onderwijs loopt.’
Gesponsorde inhoud